Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#5776 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ja da imam razvedene radijatore ja bi razmislio u smjeru ugraditi neki manji jeftiniji kotao na drva i uzet koju jeftiniju klimu inverter.

Ako ganjas opciju da se grijes klimama na -15 ili -25 to osjetno poskupljuje klime u startu,treba vise kvalitetnijih klima.
A ako imas rezervu ponekad nalozit vatru,onda bi i najjeftiniji inverteri grijali do dzaba 80-90 % zime.
jasko__

#5777 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jasko__ »

rovac13 wrote:Ja da imam razvedene radijatore ja bi razmislio u smjeru ugraditi neki manji jeftiniji kotao na drva i uzet koju jeftiniju klimu inverter.

Ako ganjas opciju da se grijes klimama na -15 ili -25 to osjetno poskupljuje klime u startu,treba vise kvalitetnijih klima.
A ako imas rezervu ponekad nalozit vatru,onda bi i najjeftiniji inverteri grijali do dzaba 80-90 % zime.
Grijem se na drva od kad znam za sebe..htio sam konačno da se riješim toga..i po belaju pelet odjednom 380 po toni
jasko__

#5778 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by jasko__ »

Evo npr kod mene situacije...uz onu izolaciju koju sam objasnio ranije danas

Image

Kuća je dimenzija 9 x 9, ali kad se odbije ovaj špajz :D i predulaz, ostane nekih 75 kvadrata...po meni bi 2 invertera to mogla pokriti, ako sam dobro shvatio šta sam pročitao do sada na ovoj temi...označio sam markerom gdje bi ih možda postavio

Šta velite?

Yebeš radijatore, nek stoje za neka druga vremena...ako mogu kupit 2 klime za 3000 (koliko mi treba i za kotao), draže mi je na ovu soluciju s klimama, ako je isplatnije i bolje

Prvi sprat kuće, 70-ak kvadrata, odlična pvc stolarija, friško urađena fasada stiropora debljine 10cm..iznad mene je sprat koji je na grijanju također, ispod mene su 2 podruma u kojima sam oba plafona obložio stiroporom 5cm..podovi su laminat, ispod njega urađen estrih..nemam stubišta, hodnik je zatvoren tj napravljen je međuzid na sredini hodnika tako da imam neku vrstu predulaza
amko761

#5779 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by amko761 »

Lijepi stan i centralno grijanje :D

Sorry na offtopicu.
mehkoca

#5780 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

mehkoca wrote:
donnie_brasco wrote:LUK je firma, slucajno naletio na reklamu na netu i otisao da se raspitam.
Hvala. Toj firmi LUK sam poslao mail, ali još uvijek nema odgovora, kao i od firme Čović (i nemoguće ih je dobiti na tel :? )...
Jedino se javila firma Otus (preporuka od @nera_22), ponuda oko 11 000 KM za toplotnu pumpu, da se ugradi na postojeći sistem centralnog grijanja, još čekam ponudu za klime...
Evo ponude i za klime Mitsubishi:
1. opcija (jedan multi split uređaj sa četiri unutrašnje jedinice)
m4e83hz MXZ-4E83VAHZ (vanjska multi jedinica) kom 1, iznos: 4543,87 KM
mufh35 MSZ-FH35VE(2) (unutr. jed.) kom 1, iznos: 776,70 KM
musf25 MSZ-SF25VE2(3) (unutr. jed.) kom 3, iznos: 1369,43 KM
Ukupno: 6690,00 KM

2. opcija (četiri mono split uređaja (1 vanjska / 1 unutrašnja jedinica))
mufh35 MSZ-FH35VE(2) (unutr. jed.) kom 1, iznos: 776,70 KM
mvfh35h MUZ-FH35VEHZ (vanjska jed.) kom 1, iznos: 1640,93 KM
musf25 MSZ-SF25VE2(3) (unutr. jed.) kom 3, iznos: 1369,43 KM
mvsf25 MUZ-SF25VE (vanjska jed.) kom 3, iznos: 2169,00 KM
Ukupno: 5956,06 KM

Svaki savjet je dobrodošao, ali toplotna pumpa je definitivno preskupa.
rovac13

#5781 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Opcija 2 je meni puno bolja po pitanju grijanja potrosnje buke itd.

Kad saberes snagu 4 vanjske jedinice iz opcije 2 dobices puno vise toplote nego sto ima jedna vanjska jedinica multi.
Cop je puno bolji,zanci singlovi bi manje trosili.
Singl su manje i tise vanjske,pa je manje buke.
Defrosti bi bili brzi kod manjih singlova i isli bi pojedinacno u defrost,tako da ti nebi osjetio ni kad su bili defrosti kod koje klime.......dok kad jedna multi vanjska ode u defrost stade cijelo grijanje :D

Opcija 1 ima prednost u tome sto je jedna vanjska jedinica pa ju stavis negdje iza kuce na zemlji pa to djeluje malo ljepse nego kada redas po kuci puno vanjskih jedinica.

Mada i singlove mozes redat na zemlji jedna pored druge pa to izgleda malo pismenije.
zlo zlo

#5782 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

definitivno odvojeno ako ima mogućnosti.
drug_profi

#5783 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

6 milja ulaganje u grijanje za kuću, i to grijanje koje je najekonomičnije i sa najmanje zajebancije.
ja vjerujem da će se investicija u poređenju sa peletom npr sama vratiti kroz 4-5 sezona, plus imas hladjenje ljeti.
A ni kotao za pelet nije mnogo, ako je ikako i jeftiniji od cijene ovih klima.
mehkoca

#5784 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

rovac13 wrote:Opcija 2 je meni puno bolja po pitanju grijanja potrosnje buke itd.

Kad saberes snagu 4 vanjske jedinice iz opcije 2 dobices puno vise toplote nego sto ima jedna vanjska jedinica multi.
Cop je puno bolji,zanci singlovi bi manje trosili.
Singl su manje i tise vanjske,pa je manje buke.
Defrosti bi bili brzi kod manjih singlova i isli bi pojedinacno u defrost,tako da ti nebi osjetio ni kad su bili defrosti kod koje klime.......dok kad jedna multi vanjska ode u defrost stade cijelo grijanje :D

Opcija 1 ima prednost u tome sto je jedna vanjska jedinica pa ju stavis negdje iza kuce na zemlji pa to djeluje malo ljepse nego kada redas po kuci puno vanjskih jedinica.

Mada i singlove mozes redat na zemlji jedna pored druge pa to izgleda malo pismenije.
Ako je opcija 1 "bolja" zbog estetskog razloga, onda biram 2 :)
mehkoca

#5785 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

zlo zlo wrote:definitivno odvojeno ako ima mogućnosti.
Ima mogucnosti, jeftinije je :)
mehkoca

#5786 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

drugi profil wrote:6 milja ulaganje u grijanje za kuću, i to grijanje koje je najekonomičnije i sa najmanje zajebancije.
ja vjerujem da će se investicija u poređenju sa peletom npr sama vratiti kroz 4-5 sezona, plus imas hladjenje ljeti.
A ni kotao za pelet nije mnogo, ako je ikako i jeftiniji od cijene ovih klima.
I meni se to sviđa sto bih imao i hlađenje. Centralno na ugalj neka stoji, za svaki slučaj. Mislio sam ici na plin, ali je komplikovano zbog administracije i "dovoda"... tako da ove klime izgledaju najbolje. Pelet je opet "lozenje", jeste da je manje nego ugalj.
mehkoca

#5787 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

Što se tiče opcije 2, mozda bih trebao ubaciti jos jednu unutrašnju, jer na spratu imam 3 sobe, a prizemlje da bude sa 2 (dnevni boravak i hodnik koji je povezan stepenicama sa gornjim spratom, hodnikom).
rovac13

#5788 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

mehkoca wrote:Što se tiče opcije 2, mozda bih trebao ubaciti jos jednu unutrašnju
U opciji 2 ne mozes uzet samo unutrasnju :D
Nije to multisplit da mozes birat koliko unutrasnjih.

Ima tu opcija da se prodje bolje.

Mitsubishi fh35vehz jest odlicna klima,ali ima i drugih rjesenja,razgledaj jos malo.
mehkoca

#5789 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

rovac13 wrote:
mehkoca wrote:Što se tiče opcije 2, mozda bih trebao ubaciti jos jednu unutrašnju

Mitsubishi fh35vehz jest odlicna klima,ali ima i drugih rjesenja,razgledaj jos malo.
E jbg... :) znači moram i vanjsku. Onda ću imati 5 vanjskih jedinica, ne treba mi fasada :lol:

Nego, ako neko bude naletio na kakvo sniženje ili dobru ponudu za dobre klime (kako vi rekoste, samo japanske), bio bih zahvalan da ovdje postavi, 5 komada mi treba!
drug_profi

#5790 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

Što se ne bi direktno obratio sa zahtjevom za ponudu ovlaštenim trgovcima i serviserima.
Vidi LUK, vidi ove hercegovce, pošalji mail ili fax, pozovi ih da dodju, predloze modele i daju ponudu.
ima smisla da tražiš i popust na količinu. Pa nek je i samo 5% opet je to 25% jedne klime dzaba.
zlo zlo

#5791 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

pitao me jedan član neki dan, pa slučajno vidjeh na piku da luca 12 ispod 1500 ima. to je razlika od gotovo 1000 maraka od ove mitse 12tke, a isto dobiješ snagu.
kloniran

#5792 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kloniran »

mehkoca wrote:
rovac13 wrote:

E jbg... :) znači moram i vanjsku. Onda ću imati 5 vanjskih jedinica, ne treba mi fasada :lol:

Nego, ako neko bude naletio na kakvo sniženje ili dobru ponudu za dobre klime (kako vi rekoste, samo japanske), bio bih zahvalan da ovdje postavi, 5 komada mi treba!

Daikin 5MXS90E je oko 5-5,5 hiljada Qhl=9kW
unutrasnje 600-1000KM zavisno od snage unutrasnje
pa sracunaj
a mozes poslati i zahtjev za ponudu daikinu znaju dati finog popusta ako0 nista gratis ugradnju
zlo zlo

#5793 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

to je skupa varijanta pravo, samo vanjska 5500 a ugodnije sa posebnim, a estetika ga ne brine :D
kloniran

#5794 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by kloniran »

zlo zlo wrote:to je skupa varijanta pravo, samo vanjska 5500 a ugodnije sa posebnim, a estetika ga ne brine :D
pa ove multisplit su obicno i manje efikasne od split sistema

uzme covjek daikin althermu i ima i grijanje i hlađenje i toplu vodu :mrgreen:
zlo zlo

#5795 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

i to skupo :D
maoce

#5796 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by maoce »

Pozz svima,posebno onim koji barataju sa cinjenicama i konkretnim podacima,znaju oni ko su...
Imam malu dvojbu,radi se o dvoetaznom stanu,svaki sprat oko 50m2...
Donji sprat sam rijesio sa nocriom,hvala rovcu ponajvise..Dobar raspored prostorija i nocria
na pravom mjestu je bila pun pogodak...Sad je vrijeme za kupovinu uredjaja za gornji sprat...
Do njega vodi otvoreno stepeniste tako da nocria podigne temperaturu i na spratu ali nedovoljno,naravno,
pa imam dvojbu,vidim da ima interesantnih popusta fujitsu 12(14)luca ili mozda daikin ftx50,u hrvatskoj mirai 16
je isto povoljan...Znam da su luca uredjaji druge kategorije u odnosu na ftx i mirai ali mozda je bolje ici na
vecu masu vanjske jedinice,hahaha...U principu mi treba uredjaj za dogrijavanje etaze posto nocria
malo dohvati i ovdje,i da,sve su spavace sobe tako da nije potrebna visoka temperatura...zasad mi daikin najvise
ima poena mada znam da na minus 10 vjerovatno su sve ublizu...
Molim misljenje i ako imate bolji prijedlog,otvoren sam za savjete,klima je samo za grijanje,znaci japanac samo...
Hvala unapred,pozdravi
zlo zlo

#5797 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

mehkoca jesi tu?
zlo zlo

#5798 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

maoce wrote:Pozz svima,posebno onim koji barataju sa cinjenicama i konkretnim podacima,znaju oni ko su...
Imam malu dvojbu,radi se o dvoetaznom stanu,svaki sprat oko 50m2...
Donji sprat sam rijesio sa nocriom,hvala rovcu ponajvise..Dobar raspored prostorija i nocria
na pravom mjestu je bila pun pogodak...Sad je vrijeme za kupovinu uredjaja za gornji sprat...
Do njega vodi otvoreno stepeniste tako da nocria podigne temperaturu i na spratu ali nedovoljno,naravno,
pa imam dvojbu,vidim da ima interesantnih popusta fujitsu 12(14)luca ili mozda daikin ftx50,u hrvatskoj mirai 16
je isto povoljan...Znam da su luca uredjaji druge kategorije u odnosu na ftx i mirai ali mozda je bolje ici na
vecu masu vanjske jedinice,hahaha...U principu mi treba uredjaj za dogrijavanje etaze posto nocria
malo dohvati i ovdje,i da,sve su spavace sobe tako da nije potrebna visoka temperatura...zasad mi daikin najvise
ima poena mada znam da na minus 10 vjerovatno su sve ublizu...
Molim misljenje i ako imate bolji prijedlog,otvoren sam za savjete,klima je samo za grijanje,znaci japanac samo...
Hvala unapred,pozdravi
Jelić ti ima ok ponude za daikin trenutno, pa se raspitaj:D a vidim i luca 12 je 1460, što je fino.
radostan dan

#5799 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

Koliko kosta taj fudzsu inverter, za jedno 17 kvadrata, plus 10 kvadrata u produzetku?
mehkoca

#5800 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mehkoca »

zlo zlo wrote:mehkoca jesi tu?
Tu sam :)
Post Reply