Crni dim ti je zbog toga što se potrošnjom hvališ, tj. utušio si auto.
Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
junior3
#5776 Re: Pitamo Mehanicare ?
To ti je kad' se čovjek politikom bavi.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#5777 Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?
Malo sam ga gusio u zadnje vriteme, al' zena ga je preuzela, i vjerujem da ce crni dim nestati u roku dan dva.[emoji1]junior3 wrote:To ti je kad' se čovjek politikom bavi.![]()
poslano sa Sonija Ze
-
rusmir.ba
#5778 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?
Isti je motor u pitanju cini mi se (1.9TDI 77kW) pa da i ja priupitam nesto. Na autu koji sam kupio je ugradjen fiksni zamajac (ima moza 40-50.000km), i primjetna je razlika u mjenjanu brzina i buci u odnosu na recimo drugo identicno auto koje sam vozao ali sa origigi setom kvacila, pa samo da vidim jel to normalno kad se ovo ugradi.
Npr osjetno je naglije kretanje u 1.brzini, kada prebacim u 2.osjetim kao neko lupkanje ili hucanje dok ubrzava i ne dodje na nekih 1500-1800 obrtaja, a pri usporavanju takodjer nekako bruji pravo jako (kada se prebaci npr iz 4. u 3. pri brzini od 65-70km/h).
Isto tako osjetno trzne kada usporavam i pritisnem kvacilo u prvoj brzini ako hocu zaustaviti.
E sad, to se sve puno manje osjeti nakon voznje od 10-15min, kada temp motora dodje na onu radnu.
Mislio sam da je brujanje i vecina drugog zbog PD motora, koji imaju "traktorski" zvuk, ali nadjem na forumima da su sve ovo takoreći uobičajeni simptomi fiksnog zamjaca -naravno bio je ranije onaj "plutajući".
Pri zamjeni u ovlaštenom servisu (nije neki dundjer majstor) preporucen ovaj drugi set i stavljen sa fiksnim.
Auto ne zvecka kad radi u leru, fino prima gas, ne mjenja zvuk kada pritisnem ili pustim kvacilo dok radi u leru, nema "stresanja" pri gasenju, no ovo mi je enigma jer nemam s tim iskustva.
Npr osjetno je naglije kretanje u 1.brzini, kada prebacim u 2.osjetim kao neko lupkanje ili hucanje dok ubrzava i ne dodje na nekih 1500-1800 obrtaja, a pri usporavanju takodjer nekako bruji pravo jako (kada se prebaci npr iz 4. u 3. pri brzini od 65-70km/h).
Isto tako osjetno trzne kada usporavam i pritisnem kvacilo u prvoj brzini ako hocu zaustaviti.
E sad, to se sve puno manje osjeti nakon voznje od 10-15min, kada temp motora dodje na onu radnu.
Mislio sam da je brujanje i vecina drugog zbog PD motora, koji imaju "traktorski" zvuk, ali nadjem na forumima da su sve ovo takoreći uobičajeni simptomi fiksnog zamjaca -naravno bio je ranije onaj "plutajući".
Pri zamjeni u ovlaštenom servisu (nije neki dundjer majstor) preporucen ovaj drugi set i stavljen sa fiksnim.
Auto ne zvecka kad radi u leru, fino prima gas, ne mjenja zvuk kada pritisnem ili pustim kvacilo dok radi u leru, nema "stresanja" pri gasenju, no ovo mi je enigma jer nemam s tim iskustva.
- konektovan
#5779 Re: RE: Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?
To sam primijetio isto u jetti, 1.9 tdi 77 kw, kod taksiste prije tri dana, i ja ga pitam sta se ovo cuje, kad on meni rece da je stavljen fiksni zamajac, i to po drugi put vec. prvi mu je trajao oko 50 hiljada, a ovaj drugi je malo iznad 50 prebacio, al' kako huci i zvuci, to je to, kaput.[emoji4]rusmir.ba wrote:Isti je motor u pitanju cini mi se (1.9TDI 77kW) pa da i ja priupitam nesto. Na autu koji sam kupio je ugradjen fiksni zamajac (ima moza 40-50.000km), i primjetna je razlika u mjenjanu brzina i buci u odnosu na recimo drugo identicno auto koje sam vozao ali sa origigi setom kvacila, pa samo da vidim jel to normalno kad se ovo ugradi.
poslano sa Sonija Ze
-
rusmir.ba
#5780 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?
Ne znam kako se tom taksisti isplati, fiksni 450KM a plutajuci 750/800KM, dva puta mjenja ovaj prvi a drugi bi sigurno izbacio preko 100.000. A opet, mozda je nesto i do vozaca a ne do mehanike 
Last edited by rusmir.ba on 14/08/2016 15:47, edited 1 time in total.
- konektovan
#5781 Re: RE: Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?
Svaki njegov start, imao je cudan zvuk i nekakav trzaj, i nisam odmah pomislio na zamajac, tek smo kasnije nadosli na tu tematiku.[emoji1] On kaze, da ima nekakav popust kod nekog majstora i da taj set kvacila kosta 300 KM sa rukama, i da mu se to isplati, iz razloga sto mu je lakse dati 300 KM nego 900 KM.rusmir.ba wrote:Pa ovdje ne mogu bas reci da je to neka buka nesnosljiva da neko sa strane moze primjetiti ko se vozi, vise sam ja mušičav po pitanju zvukova ispod haube koji mi se ne uklapaju u neke ranije prisutne i na ove nagle "klikove" pri polasku i zaustavljanju. A velika je razlika u odnosu na SDI motor koji sam imao ranije, mislim i na ukupnu buku motora.konektovan wrote: To sam primijetio isto u jetti, 1.9 tdi 77 kw, kod taksiste prije tri dana, i ja ga pitam sta se ovo cuje, kad on meni rece da je stavljen fiksni zamajac, i to po drugi put vec. prvi mu je trajao oko 50 hiljada, a ovaj drugi je malo iznad 50 prebacio, al' kako huci i zvuci, to je to, kaput.[emoji4]
poslano sa Sonija Ze
Ne znam kako se tom taksisti isplati, fiksni 450KM a plutajuci 750/800KM, dva puta mjenja ovaj prvi a drugi bi sigurno izbacio preko 100.000. A opet, mozda je nesto i do vozaca a ne do mehanike
poslano sa Sonija Ze
-
rusmir.ba
#5782 Re: RE: Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?
Onda i ne mora pretjerano paziti na stil voznje..ali opet za 300KM ih nema bez ugradnje da ista valjaju.konektovan wrote:Svaki njegov start, imao je cudan zvuk i nekakav trzaj, i nisam odmah pomislio na zamajac, tek smo kasnije nadosli na tu tematiku.[emoji1] On kaze, da ima nekakav popust kod nekog majstora i da taj set kvacila kosta 300 KM sa rukama, i da mu se to isplati, iz razloga sto mu je lakse dati 300 KM nego 900 KM.rusmir.ba wrote:Pa ovdje ne mogu bas reci da je to neka buka nesnosljiva da neko sa strane moze primjetiti ko se vozi, vise sam ja mušičav po pitanju zvukova ispod haube koji mi se ne uklapaju u neke ranije prisutne i na ove nagle "klikove" pri polasku i zaustavljanju. A velika je razlika u odnosu na SDI motor koji sam imao ranije, mislim i na ukupnu buku motora.konektovan wrote: To sam primijetio isto u jetti, 1.9 tdi 77 kw, kod taksiste prije tri dana, i ja ga pitam sta se ovo cuje, kad on meni rece da je stavljen fiksni zamajac, i to po drugi put vec. prvi mu je trajao oko 50 hiljada, a ovaj drugi je malo iznad 50 prebacio, al' kako huci i zvuci, to je to, kaput.[emoji4]
poslano sa Sonija Ze
poslano sa Sonija Ze
-
dgL_
#5783 Re: Pitamo Mehanicare ?
Neko iz okoline Sarajeva gdje ima uzet vodobrusni papir? Gledao penny, mars, robot 0 bodova...
-
M123
#5784 Re: Pitamo Mehanicare ?
Probaj Senigor (mislim da se tako zove) iz brijesca krenes prema vogosci i on je sa lijeve strane nakon salona kiadgL_ wrote:Neko iz okoline Sarajeva gdje ima uzet vodobrusni papir? Gledao penny, mars, robot 0 bodova...
-
dgL_
#5785 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ima i u Osjeku taj senigor, dole mi je usput pa cu provjerit, hvala, a neko mi rece da ima i u OBIuM123 wrote:Probaj Senigor (mislim da se tako zove) iz brijesca krenes prema vogosci i on je sa lijeve strane nakon salona kiadgL_ wrote:Neko iz okoline Sarajeva gdje ima uzet vodobrusni papir? Gledao penny, mars, robot 0 bodova...
-
nookey
#5786 Re: Pitamo Mehanicare ?
Boje i lakovi SenSu na AneksudgL_ wrote:Ima i u Osjeku taj senigor, dole mi je usput pa cu provjerit, hvala, a neko mi rece da ima i u OBIuM123 wrote:Probaj Senigor (mislim da se tako zove) iz brijesca krenes prema vogosci i on je sa lijeve strane nakon salona kiadgL_ wrote:Neko iz okoline Sarajeva gdje ima uzet vodobrusni papir? Gledao penny, mars, robot 0 bodova...
- basicm
#5787 Re: Pitamo Mehanicare ?
Treba mi elektronicar hitno, moram integralno kolo zamijeniti na modulu svjetala. Mrak 

Sent from my iPhone using Tapatalk

- 320 d
#5788 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pozdrav
Jedno pitanje ako je neko imao iskustvo
E46 20d 110kw motor, problem paljenje, nekad ide na prvu nekada treba zaverglati par puta da upali ...
Dijagnostika kaze...grijaci sva 4, modul grijaca i rail sistem prenizak pritisak...
Da li je moguce da je relej grijaca povezan sa pumpom goriva pa ponekad se "zbuni" jer je pri izdisaju pa ne nabije pritisak na rail sistem i izbaci pored ovih gresaka i tu gresku i da li bi se odnosno da li je neko rješavao problem samo zamjenom releja grijaca...
Grijači su novi zamjenjeni prije 6 mjeseci...
Auto ide u voznji sasvim ok, nema tu nikakvih problema, kad se upali radi dok se ključ ne okrene.
Pri verglanju ne baca nikakav dim iz auspuha, pa pretpostavljam da je kompresija ok, doduše taj parametar ne gledah na dijagnostici...
Još jedna zanimljivost u vezi sa tim npr jutros nije mogao upaliti na prvu, a danas u 4-5 popodne nakon stajanja od 8-9 sati na prvu...
Ako se neko susretao ili ako ima neko relej grijaca za navedeni autic neka se javi...
Pozdrav
Jedno pitanje ako je neko imao iskustvo
E46 20d 110kw motor, problem paljenje, nekad ide na prvu nekada treba zaverglati par puta da upali ...
Dijagnostika kaze...grijaci sva 4, modul grijaca i rail sistem prenizak pritisak...
Da li je moguce da je relej grijaca povezan sa pumpom goriva pa ponekad se "zbuni" jer je pri izdisaju pa ne nabije pritisak na rail sistem i izbaci pored ovih gresaka i tu gresku i da li bi se odnosno da li je neko rješavao problem samo zamjenom releja grijaca...
Grijači su novi zamjenjeni prije 6 mjeseci...
Auto ide u voznji sasvim ok, nema tu nikakvih problema, kad se upali radi dok se ključ ne okrene.
Pri verglanju ne baca nikakav dim iz auspuha, pa pretpostavljam da je kompresija ok, doduše taj parametar ne gledah na dijagnostici...
Još jedna zanimljivost u vezi sa tim npr jutros nije mogao upaliti na prvu, a danas u 4-5 popodne nakon stajanja od 8-9 sati na prvu...
Ako se neko susretao ili ako ima neko relej grijaca za navedeni autic neka se javi...
Pozdrav
Last edited by 320 d on 10/08/2016 21:47, edited 1 time in total.
-
Bavarac94
#5789 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?
Da li neko zna koliko kosta znamjena u ovlastenom?
I koji je kvalitetniji, Sachs, LUK, Valeo? 2007 1.9tdi u pitanju.
I koji je kvalitetniji, Sachs, LUK, Valeo? 2007 1.9tdi u pitanju.
- ranger
#5790 Re: Pitamo Mehanicare ?
pa moze biti do releja grijaca, ali s obzirom da se oni ne pale iznad 10 stepeni to tesko da je.
ali cim ti prijavljuje nizak pritisak cr-a tu trazi problem... vjerovatno pumpa na izdisaju.
ali cim ti prijavljuje nizak pritisak cr-a tu trazi problem... vjerovatno pumpa na izdisaju.
- 320 d
#5791 Re: Pitamo Mehanicare ?
mislis velika pumpa ili ona mala ispod sjedista sto nabija pritisak, obzirom da on ima 3 pumpe (rezervoar, ispod vozacevog sjedista i u velika u motoru)ranger wrote:pa moze biti do releja grijaca, ali s obzirom da se oni ne pale iznad 10 stepeni to tesko da je.
- ranger
#5792 Re: Pitamo Mehanicare ?
na ovu:320 d wrote:mislis velika pumpa ili ona mala ispod sjedista sto nabija pritisak, obzirom da on ima 3 pumpe (rezervoar, ispod vozacevog sjedista i u velika u motoru)ranger wrote:pa moze biti do releja grijaca, ali s obzirom da se oni ne pale iznad 10 stepeni to tesko da je.
http://www.realoem.com/bmw/enUS/showpar ... Id=13_0958
-
junior3
#5793 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pumpa visokog pritiska common rail.
Rendžer ti je ekspert za e46 samo njega slušaj.
- 320 d
#5794 Re: Pitamo Mehanicare ?
Divno ako bude onaranger wrote:na ovu:320 d wrote:mislis velika pumpa ili ona mala ispod sjedista sto nabija pritisak, obzirom da on ima 3 pumpe (rezervoar, ispod vozacevog sjedista i u velika u motoru)ranger wrote:pa moze biti do releja grijaca, ali s obzirom da se oni ne pale iznad 10 stepeni to tesko da je.
http://www.realoem.com/bmw/enUS/showpar ... Id=13_0958
- ranger
#5795 Re: Pitamo Mehanicare ?
nek on slusa kakvog majstora ja sam ti daleko od majstora prika mojjunior3 wrote:Pumpa visokog pritiska common rail.
- 320 d
#5796 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ma da ide se kod doktora za autice sutra, nego onako znatizelja me ubija pa da vidim da li je neko imao slicnih desavanja, samo kod e46 sve što nije logicno jeste logicno... 
- ranger
#5797 Re: Pitamo Mehanicare ?
jesi gledo na srpskom forumu bmw? mada uglavnom na forumu dobijes najcrnju dijagnozu320 d wrote:Ma da ide se kod doktora za autice sutra, nego onako znatizelja me ubija pa da vidim da li je neko imao slicnih desavanja, samo kod e46 sve što nije logicno jeste logicno...
btw.imobilizer zna zajebavat e46 isto tako sve ok samo ponekad nece da upali
- 320 d
#5798 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jesam nešto citao, cak je neko i napisao da relej grijaca ima veze sa strujom pumpe one male ispod sjedista vozaca što nabija pritisak, jer sam trazio detaljno kad dam kontakt cekam da pumpa mala ispod sjedista odzuji kad dam kontakt ona ne zuji nekada a nekada da...I kada odzuji upali se na mm kljucaranger wrote:jesi gledo na srpskom forumu bmw? mada uglavnom na forumu dobijes najcrnju dijagnozu320 d wrote:Ma da ide se kod doktora za autice sutra, nego onako znatizelja me ubija pa da vidim da li je neko imao slicnih desavanja, samo kod e46 sve što nije logicno jeste logicno...![]()
btw.imobilizer zna zajebavat e46 isto tako sve ok samo ponekad nece da upali
- basicm
#5799 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nije to do grijaca, prije pumpa ili dizna neka. Doduse, i meni se to zadnjih dana desava, vergla malo duze nego sto je radio.
-
mirzet87sa
#5800 Re: Pitamo Mehanicare ?
halida kajtaza 34, dole ispod grasovih garaza ulaz s lijeve strane kada ides u pravcu zeljeznicke stanice..basicm wrote:Treba mi elektronicar hitno, moram integralno kolo zamijeniti na modulu svjetala. Mrak