Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Skijash

#5776 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Skijash »

jutarnji wrote:Jbmu, meni samo nije jasno kakav ce hrkljus u glavi malog Mujice nastati kad sa casa biologije na kojem je
ucio o Darvinu zapuca na cas vjeronauke gdje ce mu neko objasnjavati kako je Eva uzela Adama na suplju i
levat zagrizao jabuku. :lol:
:) mislim da se nije radilo o jabuci, nego ga je navukla da uzme kredit za kuhinju po mjeri
udrch

#5777 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by udrch »

palermo wrote:
udrch wrote:Već sam pisao, ali evo ponavljam opet..
U mekteb sam počeo ići sa svojih 5,6 godina, završio sam medresu, nikad se nisam vidio kao uposlenik IZ niti sam to bio, osim što sam honorarno 7 godina bio uključen u pomoć povratnicima..razlog je jer nisam bio i još uvijek nisam zadovoljan pravcem kojim IZ ide..
Kao neko ko je vjernik želim da kažem da je moje mišljenje da je suština ministrove odluke sasvim ispravna..
Vjernik se postaje u mektebu, o vjeri se može naučiti samo u mektebu..
O univerzalnim vrijednostima vjere se treba učiti u školama i sasvim je svejedno kako će se tretirati ocjena iz vjeronauke..ako bi pitali bilo kojeg nastavnika šta on misli, ako nije zlonamjeran i pristrasan reći će vam da je bolje da ulazi u prosjek, jer se na taj način postiže veća koncentriranost učenika i veća disciplina u odjeljenju..
Ako je ministar htio uvesti red u ovu oblast, onda se trebao savjetovati sa zainterisiranim stranama..vrlo lahko se moglo doći doći do rješenja, a rješenja ovog problema jeste dosljedna primjena zakona, odnosno uvođenja alternative vjeronauci bez obzira šta to bilo..
Moje pravo je da moje dijete ima vjeronauku u školi, vaše pravo je da vaše dijete ima alternativu..
Priznajem da je vaše dijete bilo djelimično zakinuto, ali izmišljanje kojekakvih priča nije na mjestu..
Izmišljalo se i izmišljaće se na sve strane, lagaće i lažu i jedni i drugi..
Na kraju će se morati sjesti i dogovoriti..iako po mom mišljenju se nema šta dogovarati, zakon treba provesti do kraja i svi će biti zadovoljni ako vjeronauka dobije alternativu..evo ja se slažem sa sljedećim:
Ocjena iz Vjeronauke neće ulaziti u prosjek, ali od sljedeće godine se uvodi Kultura religija ( u tuzlanskom kantonu je ovaj predmet alternativa koliko znam )..
Ako smo dosljednji, trebamo biti dosljedni do kraja..
Svejedno je što ja znam da je Emir ovo uradio namjerno, jer godinama ide nekim svojim putem koji se recimo razlikuje od mojeg, ali trebamo biti parlamentarni..

Molim vas nemojte mi primjera iz bilo koje zemlje na svijetu..Bosna je sama po sebi specifična, ti to Bosnolog jako dobro znaš, znam da čvrsto stojiš na braniku ove zemlje i često navodiš primjere posebnosti ove zemlje, pa bih te molio da budeš dosljedan.
Evo neka nema nigdje na svijetu, svi znamo da to nije istina, veliki broj ljudi u ovoj zemlji želi da vjeronauka bude u školama i kao demokratsko pravo većine ja mislim da treba da bude..
Prosto se pogazilo pravo oko 90% roditelja u ovom Kantonu..Juče sam dobio informaciju od jedne prijateljice koja predaje vjeronauku u jednoj srednjoj školi u gradu da su svi roditelji njenih učenika potpisali potpuno otvorenu peticiju protiv ove odluke..sa imeniom i prezimenom, brojem L.K. i potpisom..
Oni kojih se ovo najviše tiče se ne slažu sa ovim arogantnim stavom ministra..
Pa čekaj, zar itko ukida vjeronauk u školama? Zar se ovdje ne radi samo o tome da vjeronauka ne ulazi u prosjek ocjena ?

I by the way, uvijek treba biti oprezan sa pozivanjem na demokratsku većinu
A gdje sam ja rekao da se ukida vjeronauka?
Ja sam samo protiv bahatog ponašanja ministra..odluka je donesena iz inata i bez dijaloga..

Volio bih iskreno da mi kažeš jeli misliš da ministar nema tu želju..evo ja niti tvrdim niti se pozivam da mu je to želja..iako iz privatno familijarnih veza znam da mu je to krajnja želja, iako je svjestan da to neće moći provesti u djelo, jer bi u tom slučaju morao mijenjati zakon koji bi morao u skupštinu..
Evo ja pozivam ministra da pokrene zakon o ukidanju vjeronauke i neka ga uputi u skupštinu..
Ako je za vladavinu prava, Skupština je najbolje mjesto za dobijanje legitimiteta i legaliteta..
Pedja Kojovic

#5778 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

pozdrav svima

Drago mi je da je tema ozivjela nakon posoizborne hibernacije.
Stav Nase stranke o odnosu religije i drzave je najpreciznije izrazen u Manifestu koji mozete procitati na nasoj web stranici. Magazin Dani se u prethodnom broju bavio ovom temom i kako smo jedino mi na sjednici SKS-s vodili poleniku sa SDA uzeli su i moje izjave, koje ovdje prilazem...

p.k.

Tema broja: Religija, politika, vjeronauka i obrazovanje

U svojoj vjeri, na ničijoj zemlji

Nakon silnih i emocionalnih reakcija vjerskih institucija – Islamske zajednice BiH i Vrhbosanske nadbiskupije, povodom jednog naloga Ministarstva nauke i obrazovanja osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo kojim vjeronauk više neće ulaziti u opći prosjek ocjena, postavlja se pitanje: Je li Bosna i Hercegovina sekularna država ili je to samo, kao i mnogo štošta u BiH, mrtvo slovo na papiru?

“Škola će unaprijediti i širiti vjerske slobode, toleranciju i kulturu dijaloga.

Imajući u vidu različitosti ubjeđenja/vjerovanja u BiH, učenici će pohađati časove vjeronauke, samo ako su u skladu s njihovim ubjeđenjima ili ubjeđenjima njihovih roditelja.

Škola ne može preduzimati bilo kakve mjere i aktivnosti kojima bi se ograničavala sloboda izražavanja sopstvenih i upoznavanja drugih i drugačijih vjerskih ubjeđenja.

Učenici koji ne žele pohađati vjeronauku neće ni na koji način biti dovedeni u nepovoljan položaj u odnosu na druge učenike.”

Nakon što su u odluci Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo citirane ove odrednice Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini, na osnovu kojih je vjeronauk isključen iz konačnog zbira ocjena na kraju školske godine, digla se takva prašina da je jedino svjetski ekskluziv, kakvo je ubistvo najtraženijeg terorista svijeta Osame bin Ladena moglo resornog ministra Emira Suljagića skinuti sa stuba srama na koji su ga nakačili visokodostojnici Islamske zajednice BiH i Vrhbosanske nadbiskupije, uz dodatnu krajnje histeričnu poviku iz Udruženja Mladih muslimana: Ministar nanijetio izbaciti vjeronauku iz škola.

Koplja su se, dakle, počela lomiti nakon što je Sarajevski kanton donio jednu logičnu i pravno utemeljenu odluku, vođen idejom izjednačavanja prava svoj djeci koja pohađaju osnovnu i srednju školu, bez obzira da li idu na vjeronauk ili ne. Riječ je, naprosto, o činjenici, da ocjena više, bila ona odlična ili ne, dovodi djecu u nejednak položaj. Plastičan primjer koji smo i u prošlom broju Dana spomenuli tiče se upisa u srednju školu, recimo, zubotehničku. Uzmimo, naprimjer, da su dva učenika nakanila da se upišu u tu srednju školu, i oba imaju petice iz biologije i hemije, četvorke iz matematike i fizike. Oba učenika imaju isti prosjek, 4,5. međutim, ukoliko je jedan išao na časove vjeronauke i dobio konačnu ocjenu pet, ima bolji prosjek i automatski ima prednost u odnosu na kolegu koji nije pohađao vjeronauk. Moguć je i obrnut slućaj: Ukoliko je učenik koji je pohađao vjeronauku dobio slabiju zaključnu ocjenu, u istom slučaju bit će u lošijem položaju od kolege koji je nije pohađao.

Više od igre Naravno, kao kontraargument će se reći: Na taj način mogu se vrednovati svi predmeti, od muzičkog, fizičkog i likovnog, pa preko onih iz kategorije nacionalnih, pa sve do matematike kao predmeta koji se valorizira prilikom upisa na – književnost. Između dva pitanja – Kakve veze matematika ima sa književnošću pa se vrednuje, i pitanja kakve veze ima vjeronauk sa zubotehnikom – postoji značajna razlika. Vjeronauk ima veze sa nečin drugim, a nije u pitanju tek vrijednosni odnos spram svijeta koji želi da se nametne kao dominirajući u jednom društvu.

Davor Marko, magistar ljudskih prava i demokratije i autor knjige Zar na zapadu postoji neki drugi Bog?, kaže kako je teško komentirati odluku da ocjene ne ulaze u opći prosjek bez da se sagleda jedan širi kontekst bosanskohercegovačkog društva. “Nije slučaj samo sa Kantonom Sarajevo, već i sa drugim dijelovima ove zemlje, da organizovane religije dekonstruišu proces izgradnje funkcionalne države Bosne i Hercegovine”, tvrdi ovaj autor.

“One to čine miješajući se u kompetencije države, nudeći alternativni okvir za ’svoje’ vjernike, i intervenišući u sferi obrazovanja. Insistirajući na partikularnostima, ’pripadnosti svojoj grupi’, favorizujući narative koji su eksluzivno etno-nacionalni, organizovane religije nisu puno uradile za pomirenje i konsolidaciju bosanskohercegovačkog društva. Naprotiv, generisale su postojeće (ali i nepostojeće) podjele, i dalje insistirale na partikularnim etno-konfesionalnim identitetima, a svojim potencijalima za mobilizaciju i animaciju bile su važna ’podrška’ etnički afiliranim strankama u vrijeme izbora”, kaže Marko.

On smatra kako sam konfesionalni model vjeronauke koji se izučava i koji je dominirajući, i problematični sadržaji udžbenika koji se koriste – kako su pokazale analize sadržaja (o tome se Dani bave u ovom broju u tekstu koji slijedi na stranicama) – navode na zaključak da je “i sama vjeronauka jedno od ’oruđa’ u rukama onih koji imaju namjeru modelirati buduće naraštaje da razmišljaju na jedan način, vjeruju u određenog ’boga’, i glasaju za određene partije”.

“Takav sistem vjerske nastave diskriminiše sve one koji su bilo druge vjere, bilo da su nevjerujući. Ono što je najveći problem u cijeloj ovoj debati jeste odsustvo ikakve sadržajne i argumentovane debate, prije svega mislim na odsustvo argumentovanih i racionalno prihvatljivih reakcija na tu odluku. Sve se, po običaju, svodi na ad hominem napade, i razne površne optužbe. Svi se pozivaju na ’pravo na izbor’, no zaboravlja se i da je sam izbor djece (ili njihovih roditelja) kontekstualizovan, tj. uslovljen je sredinom u kojoj ona žive, sredinom koja je duboko etnički (ili konfesionalno) homogenizovana, što izbor svodi na dvije krajnosti – ili si sa nama, ili si isključen/a”, kaže Marko za Dane.

Zaista, većina reakcija, nakon ministrove odluke, bile su ili površni napadi na ličnost, ili pak površne optužbe da se želi ukinuti vjeronauk u školama. Spomenimo samo najvažniju.

U svome zajedničkom pismu – što je već za sebe popriličan izuzetak – Katehetski ured Vrhbosanske nadbiskupije i Vjerskoprosvjetna služba Islamske zajednice BiH, pored pozivanja na Konkordat, odnosno Temeljni ugovor Svete Stolice i Bosne i Hercegovine (Muharem Omerdić i Petar Jukić, rukovoditelji pomenute Službe i pomenutog Ureda tvrde da Odluka ministarstva krši Konkordat) smatraju da je jedino ispravno rješenje uvođenje alternativnog izbornog predmeta – za pretpostaviti je – kulture religija, ili alternativne vjeronauke za djecu čiji su roditelji pripadnici drugih konfesija.

Totalni opoziv “Ova Vaša odluka zapravo stavlja u nepovoljniji položaj učenike koji pohađaju vjeronauku jer im se onemogućava adekvatno vrednovanje iz ovog predmeta”, pišu Omerdić i Jukić. Šta znači adekvatno vrednovanje? Zašto opisna ocjena ne bi bila adekvatna za ovaj predmet?

Treći argument koji vjerske zajednice koriste glasi da u “posljednjih deset godina u Kantonu Sarajevo ocjena iz predmeta vjeronauk/a je ulazila u prosjek za opći uspjeh učenika. U tom periodu ni roditelji ni učenici nisu imali primjebe na ovu činjenicu naprotiv, oni su je rado podržavali”. Ovaj argument sigurno nije pravni, nego impresionistički, k tome povezan sa vrlo delikatnom činjenicom da se vjera i vjeronauk vrlo usko povezuju, kako to kaže i Davor Marko, sa etno-nacionalnim identitetom. Javno kritikovati vjeronauk, a to znaju roditelji, znači i trpjeti društvene sankcije. A to još ponajbolje znaju djeca koja nisu išla na vjeronauk. Učenici? Kada bi se pitalo učenika, vjerovatno pola predmeta bi smatralo nepotrebnim, tako da je ovaj argument na klimavim nogama.

Konačno, finalni argument koji koriste Omerdić i Jukić jeste da nakon usvajanja Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH “nikada nije provedena javna rasprava o potrebi bilo kakvih izmjena zakonom definiranog statusa vjeronauke/a”, pa vjerski visokodostojnici tvrde kako rasprave koje ministar Suljagić spominje (škola, roditelja, vjerskih zajednica, OSCE-a...) “i to bez konkretnog navođenja njihovih rezultata, nisu relevantne za donošenje nekih novih odluka o izmjenama statusa vjeronauka”. Zar upravo nije tragično što se o jednom od ključnih segmenata razvoja društva u BiH nije provela javna rasprava o tome kakav model religijskog obrazovanja treba bosanskohercegovačkom društvu, kakav religijskim institucijama, a kakav djeci? Jer, bojimo se da tu ima razlike. No, kakav položaj religijske institucije imaju u BiH najbolje govori sami kraj pisma u kojem se traži da “na temelju svega navedenog ovu Odluku opozovete i da nas u roku od 7 dana o tome pismeno izvijestite”, kao i nagovještaj da, ukoliko ministar to ne učini, “vjerske zajednice će iskoristiti sve raspoložive zakonske mogućnosti zaštite dostignutog statusa”.

Na Kantonalnoj skupštini, na kojoj je Suljagić obrazložio svoju odluku nije bilo puno diskusije. Dino Konaković, šef poslaničkog Kluba Stranke demokratske akcije, inače koalicionog partnera Suljagićevog SDP-a, bio je protiv odluke, ali je rekao i da je “dosadašnji Suljagićev rad izuzetno pohvalan, te se nada kako će se i o ovom pitanju dalje raspravljati”.

Šta je pohvalno u dosadašnjem Suljagićevom radu? Recimo, što je ukinuo dotaciju od dvjesto hiljada maraka privatnoj školi u kojoj se izučava nastavni plan i program druge države, čiji je direktor deportiran iz BiH, i koja polaznicima, mahom djeci stranih državljana, naplaćuje masne školarine. Ili, to što je otkazao pretplate na dnevne novine u osnovnim i srednjim školama kako nastavnici i profesori ne bi čitali žutilo nego se posvetili djeci. Ili, recimo, što je krenuo da sređuje situaciju u Javnoj ustanovi Djeca Sarajeva, instituciji koja je godinama bila društvo jednog lica i talac Arzije Mahmutović, direktorice koja je ostala poznata po ideološkim ratovima protiv Djeda mraza, ali i po brojnim skandalima vezanim za poslovanje ustanove koja se skrbi o najmlađima. Upravo u toj odgojno-obrazovnoj ustanovi je, prema Mahmutovićevoj, trebala započinjati ideološka matrica koja se nastavlja u osnovnom i srednjem obrazovanju kroz grupu nacionalnih predmeta i – vjeronauka. Nije uopće problem da djeca uče i o svojoj religiji i stiču znanja o njoj, to je pravo zagarantirano, ali zar za vjersko obrazovanje ne postoje posebne škole – mejtefi? Zar je potrebno praviti paralelni sistem? Je li zaista potrebna nacionalna samoidentifikacija kroz historiju, književnost i – vjeronauk? Evropski trendovi (vidi tekst u okviru) ali i preporuke evropskih institucija govore o razvoju izučavanja religije u drugom pravcu. Primjeri iz udžbenika vjeronauke, ali i primjeri koji roditelji čuju od svoje djece s vremena na vrijeme, govore u prilog činjenici da se mi nismo baš najbolje snašli u svemu tome.

Lov na crvene vještice Jedan od rijetkih poslanika koji se javio za riječ prilikom rasprave o Suljagićevom dopisu školama je poslanik Naše stranke Peđa Kojović.

“Moj lični odnos prema religiji je nebitan jer se u ovom slučaju ne radi o akademskoj debati izmedju teista i ateista. Pitanje na koje Naša stranka daje odgovor glasi: da li je za multietničku i multikonfesionalnu Bosnu i Heregovinu bolje da država promovira, odnosno, zabranjuje jednu od religija ili ateizam – ili država treba da bude neutralna. Naš odgovor je – Za Bosnu i Hercegovinu je bolje da država bude neutralna”, kazao je Kojović u kratkom razgovoru za Dane. On je konstatirao kako je komunistički režim nemajući nimalo sluha za ljudske religijske potrebe i prava svojih građana silom suzbijao i sankcionisao svako religiozno uvjerenje i njegovo iskazivanje.

“Potom su na vlast došle političke stranke čiji je politički program bio određen činjenicom da svoje članstvo dominantno okupljaju na etničkom i vjerskom kriteriju. Zid koji odvaja crkvu od države je srušen. U plamenu koji je proizvela ta smjesa politike i religije Bosna i Hercegovina je skoro nestala. Onima koji lično znaju ili su na drugi način svjesni kakva je bila uloga dominantnih vjerskih organizacija u ratu u Bosni i Hercegovini to možda ne treba posebno objašnjavati. Da je svaki top koji je na ovaj grad pucao pet godina bio kršten je grubo, mada ne potpuno netačno, sažeto”, slikovit je Kojović.

On smatra da su se u periodu poslije rata političke elite umjesto obnovi života i zemlje posvetile ličnom bogaćenju. “Religija, umjesto da se bavi obnovom duša i povjerenja, srozala se na organizaciju za političku agitaciju za ovu ili onu stranku i bavljenje svakodnevnom politikom i biznisom. Nijedan od spomenutih modela nije građankama i građanima Bosne i Hercegovine donio sreću.”

Vjeronauk neće biti ukinut u školama u Bosni i Hercegovini, pa ni u Kantonu Sarajevo. No, ono što je potrebno više od histerične povike o ugroženosti i lovu na crvene vještice jeste, kako su rekli i naši sagovornici, ozbiljna i iscrpna debata o tome šta želimo da naša djeca uče i šta želimo da budu kad odrastu. Postoje mnogi pozitivni elementi u izučavanju i vlastite religije, ali još više i onih drugih koje nisu dio tradicije iz koje svako od građana BiH ponaosob dolazi. Šta je cilj? Ako je cilj da naša djeca mrze druge i drugačije, da budu uskogrudi nacionalisti, ksenofobi da se boje, recimo, svinje i na crtanom filmu ili da muslimane smatraju sotoninim sljedbenicima, onda je postojeći sistem koji dozvoljava razvoj takvih devijacija – idealan. No, onda vjerske institucije koje ne žele samokritički sagledati i ispraviti ono što ne valja, moraju preuzeti odgovornost za ono što će se desiti u narednih deceniju-dvije, kada armija religijskih nacionalista doživi punoljetstvo.

Peđa Kojović, naša stranka

Za odvojenost države od crkve u BiH

“Ako hoćemo da izgradimo zemlju u kojoj nikome neće biti tijesno i koju će svi njeni građani osjećati kao svoju onda moramo uspostaviti nove odnose između države i religije.

Moramo, s jedne strane, pokazati svakom našem građaninu da je pravo na vjeru, ili ateizam, njegovo ili njeno neotuđivo ljudsko pravo, a s druge, da država neće u svojim aktima favorizirati ni zabranjivati niti jedno od spomenutih uvjerenja. Da bi zaista bila država svih svojih naroda i građana država BiH mora biti religijski neutralna.

Bosna i Hercegovina je po mnogo čemu unikatna evropska zemlja koja počiva na jednoj veoma humanističkoj ideji da je etnička i vjerska raznolikost njenih građana bogatstvo, a ne mana.

U svijetu i Evropi postoje različiti modeli odnosa između države i crkve. Model koji je trenutno na snazi u našoj zemlji mi ne smatramo primjerenim našem multietničkom i multikonfesionalnom društvu. Naš stav je da su uspješnost modernog društva i odvojenost države od crkve u direktno proporcionalnom odnosu.”
palermo

#5779 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by palermo »

udrch wrote: A gdje sam ja rekao da se ukida vjeronauka?
Ja sam samo protiv bahatog ponašanja ministra..odluka je donesena iz inata i bez dijaloga..

Volio bih iskreno da mi kažeš jeli misliš da ministar nema tu želju..evo ja niti tvrdim niti se pozivam da mu je to želja..iako iz privatno familijarnih veza znam da mu je to krajnja želja, iako je svjestan da to neće moći provesti u djelo, jer bi u tom slučaju morao mijenjati zakon koji bi morao u skupštinu..
Evo ja pozivam ministra da pokrene zakon o ukidanju vjeronauke i neka ga uputi u skupštinu..
Ako je za vladavinu prava, Skupština je najbolje mjesto za dobijanje legitimiteta i legaliteta..
Pa znaš kako, ja nisam iz sarajeva, i niti znam Suljagića, niti sam nešto upućen u tu trenutnu problematiku, tako da ne bih ti baš mogao jasno odgovoriti na tvoje pitanje. Ali mislim da za razliku od tebe, vrlo dobro znam, kako je biti u manjini kada su u pitanju sati vjeronauke,i kako to izgleda iz jedne druge perspektive. Svaka odluka koja u na neki način ukida bilo kakav oblik diskriminacije će biti od mene pozdravljena. A ova, koliko toliko briše.
Last edited by palermo on 16/05/2011 18:27, edited 1 time in total.
Bosnolog

#5780 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Bosnolog »

@Udrch,

Ja nemam nista protiv vjeronauke u skolama,ali podrzavam da se ocjenjuje ocjenom koja ne bi ulazila u zbirni prosjek ukupnih ocjena, time bi rijesili kompromisno nepravdu prema djeci koja ne pohadaju vjeronauku,a najveci dio zemlja nema u skolskim programima ocjene iz vjeronauke koje ulaze u zbirni prosjek ucenika...

Takode smatram da bi moralo biti obavezan dio i edukacijsko informativno vjeronaucne spoznaje o drugim vjerama i konfesijama u BiH i svijetu ukljucujuci i sekte,ateizam i slicne stvari,......Djeca koja upoznaju vise svijet gledaju na svijet drugacijim ocima i razumiju bolje desavanja oko sebe i lakse se postave prema svemu a posebno je bitno da se informisu o religijama svojih komsija razlicitih vjera u BiH,.....

Patriotski je brinuti o svoj dijeci..Djeca koja zele da nastave vjersku sluzbu i skolovanje poput Medresa ili crkvene skole neka gledaju i na opisne ocjene iz vjeronauke pri upisu tih ucenika u srednje i dalje skolovanje vjerskog sluzbovanja,.....

Mi smo zemlja izasla iz rata koji je bio motivisan vjersko etnickim povodima sa mracnim ciljevima prema vjersko etnicki drugacijima i zato trebamo imati razumjevanja te otklanjati barijere medu nama a to se najbolje ostvaruje spoznajom o nasim razlikama sto je u stvari put boljeg medusobnog upoznavanja,....
Last edited by Bosnolog on 16/05/2011 18:33, edited 1 time in total.
jutarnji

#5781 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jutarnji »

palermo wrote:Svaka odluka koja u na neki način ukida bilo kakav oblik diskriminacije će biti od mene pozdravljena
:thumbup:
udrch

#5782 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by udrch »

"Bosna i Hercegovina je po mnogo čemu unikatna evropska zemlja koja počiva na jednoj veoma humanističkoj ideji da je etnička i vjerska raznolikost njenih građana bogatstvo, a ne mana."

Da BiH je unikatna zemlja..
Jedino se kod nas mogu donositi odluke na kraju školske godine i pozivati se na zakon koji se ne provodi do kraja..
Jedino se kod nas vlastodršci ponašaju u foteljama kao da je to njihovo nasljedstvo..

Evo gospodine Poslaniče da zanemarimo ovu odluku ministra..
Dali je Ministar na sjednici iznio podatak da je uputio dopis Školi za djecu sa posebnim potrebama u Neđarićima u kojem on predlaže da se broj učenika po odjeljenju povećava sa 7-ero na 18-tero djece..
Znate li vi Poslaniče da je on predložio povećanje broja učenika po odjeljenima na 32..
Dali mislite da će ove odluke donijeti prijeeko potreban kvalitet u naše škole ili će u biti donijeti smanjenje izdataka iz budžeta?
udrch

#5783 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by udrch »

jutarnji wrote:
palermo wrote:Svaka odluka koja u na neki način ukida bilo kakav oblik diskriminacije će biti od mene pozdravljena

Ovdje nema ništa sporno..tako da i ja to pozdravljam..ali je očito da su mnogi ovdje navijački orijentisani..

Našoj stranci savjetujem da pokrene inicijativu za promjenu ovog zakona u skupštini kantona..
neka većina donese odluku..
jutarnji

#5784 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jutarnji »

udrch wrote:Evo gospodine Poslaniče da zanemarimo ovu odluku ministra..
Dali je Ministar na sjednici iznio podatak da je uputio dopis Školi za djecu sa posebnim potrebama u Neđarićima u kojem on predlaže da se broj učenika po odjeljenju povećava sa 7-ero na 18-tero djece..
Znate li vi Poslaniče da je on predložio povećanje broja učenika po odjeljenima na 32..
Dali mislite da će ove odluke donijeti prijeeko potreban kvalitet u naše škole ili će u biti donijeti smanjenje izdataka iz budžeta?
Ovo je nuzda, vjerovao ili ne ustaljena praksa kod amera danas. Vremena su teska, kriza, pokrivas se koliko si sirok.
Pedja Kojovic

#5785 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

udrch

Poznata mi je odluka o povecanju broja ucenica/ka u razredu iako se ne radi o odluci koju donosi Skupstina nego ministar. Ova odluka bazirana je na ekonomskim, kadrovskim, ali i strucnim argumentima.
Ministar Suljagic je za svog kratkotrajnog mandata napravio niz poteza - besplatni internet i kompjuterizacija ucionica, krenuo je u obracun sa profesorima koji ispite naplacuju seksom, radi na uspostavi pretpostavki za ozbiljnu reformu obrazovanja, itd - koje smo podrzali jer smatramo da su to prvi, ali znacajni, koraci u pravom smjeru. Konacno odrediste, opet po nama, je drzavna neutralnost odnosno sistem obrazovanja oslobodjen politickog, teistickog ili ateistickog uticaja.
Predmet o teizmu odnosno ateizmu, odnosno o etici, rado bismo vidjeli kao obavezan za sve BiH djake.

p.k.
nihoniho

#5786 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nihoniho »

pa dobro,i da jeste revansisticki od strane suljagica, samovolja,agresivnost i bahatost, kojom nas kleronacionalisticka elita casti godinama, ne zavrijedjuje nista drugo.
drustvenopoliticka specificnost bih upravo upucuje na ukidanje, ne reformiranje,vjeronauke,ako cemo pravo i posteno.
je li malo stvari koje nas vec razdvajaju !?
naravno,to je nemoguce ali smanjenje utjecaja na drustvenopoliticki zivot u bih, je neophodan.......
evo sad',na dnevniku, ceric prijeti "sarajevskim ljetom".
definitivno ih treba primiriti........
fixer

#5787 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by fixer »

Odluka je perfektna. Udrch, posto si samoproglaseni nacionalista, tesko cemo mi tebe ubijediti da je tvoje dijete jednako kao i sva djeca, te da nema nikakve privilegije u odnosu na druge.
udrch

#5788 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by udrch »

fixer wrote:Odluka je perfektna. Udrch, posto si samoproglaseni nacionalista, tesko cemo mi tebe ubijediti da je tvoje dijete jednako kao i sva djeca, te da nema nikakve privilegije u odnosu na druge.
Nemaš ti mene šta ubjeđivati..moje dijete je jednakije od sve djece koju ja poznajem..
On ne zna šta je psovka, ne zna šta znače riječi marš, nikad nikog nije nazvao životinjom (makar to bio zec), nikada svojoj roditeljima nije rekao neću..kada traži od mene da mu čitam prevod crtanih ili igranih filmova to traži riječima: čitaj mi ono što nije ružna riječ..on ne misli da su naše prve komšije različiti od nas, niti su mu to njegovi roditelji nekad rekli, iako su mi prve komšije sa dvije strane srpske nacionalnosti..on nikad nije udario svog druga..nikad nije tražio da mu se bilo šta kupi, on od kad zna da priča pita dali mu možemo kupiti..a tek mu je 6 godina i jako je živahan..
Ako i dalje misliš da sam nacionalista to je tvoj problem..
Ja samo želim da me vlastodršci tretiraju kao subjekt, a ne objekt njihove vlasti..
Ako ja mogu provesti sahate da svom djetetu objasnim nešto što ne valja ili zašto danas ne možemo u pionirsku dolinu, a tiče se samo nas dvojice, oca i malodobnog sina, onda imam pravo očekivati da političar koji je izabran sjede i da razgovara sa roditeljima o nečemu što se tiče sve naše djece..
Nakon toga ako se dogovore da je treba ukinuti neka ukidaju..moje dijete neće biti zakinuto za vjersko obrazovanje i mene ova odluka ne pogađa u tom domenu nikako..
udrch

#5789 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by udrch »

Pedja Kojovic wrote:udrch

Poznata mi je odluka o povecanju broja ucenica/ka u razredu iako se ne radi o odluci koju donosi Skupstina nego ministar. Ova odluka bazirana je na ekonomskim, kadrovskim, ali i strucnim argumentima.
Ministar Suljagic je za svog kratkotrajnog mandata napravio niz poteza - besplatni internet i kompjuterizacija ucionica, krenuo je u obracun sa profesorima koji ispite naplacuju seksom, radi na uspostavi pretpostavki za ozbiljnu reformu obrazovanja, itd - koje smo podrzali jer smatramo da su to prvi, ali znacajni, koraci u pravom smjeru. Konacno odrediste, opet po nama, je drzavna neutralnost odnosno sistem obrazovanja oslobodjen politickog, teistickog ili ateistickog uticaja.
Predmet o teizmu odnosno ateizmu, odnosno o etici, rado bismo vidjeli kao obavezan za sve BiH djake.

p.k.
Razumijem da ova odluka može biti bazirana na ekonomskim, pa hajd da kažem i na kadrovskim..
Ali ne razumijem koji je stručnjak rekao da se znanje lakše prenosi djeci ako ih je u razredu 32, nego recimo da ih je 22..volio bih da ga citiraš ako ikako može..
Ja koliko znam rijetki su nastavnici i profesori koji danas uspiju održati regularan čas kao što je nekad bio tvoj i moj u razredu koji broji 20 učenika, a za razred koji broji preko 30 učenika teoretski danas nije moguće imati tišinu i pozornost..
Moja nasatvnica Milena nije htjela u penziju, iako je to značilo prije rata da će imati dostojanstvena primanja i miran život, a danas bježe čim dođu do prilike, svejedno što će to značiti četiri puta manja primanja..

Gospodo političari spustite se malo među narod..nije baš sve onako kako vam referišu ministri i članovi kojekvih komisija kojih ste formirali na stotine..
draganbl

#5790 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by draganbl »

udrch wrote:
Pedja Kojovic wrote:udrch

p.k.
Razumijem da ova odluka može biti bazirana na ekonomskim, pa hajd da kažem i na kadrovskim..
Ali ne razumijem koji je stručnjak rekao da se znanje lakše prenosi djeci ako ih je u razredu 32, nego recimo da ih je 22..volio bih da ga citiraš ako ikako može..
Ja koliko znam rijetki su nastavnici i profesori koji danas uspiju održati regularan čas kao što je nekad bio tvoj i moj u razredu koji broji 20 učenika, a za razred koji broji preko 30 učenika teoretski danas nije moguće imati tišinu i pozornost..
Moja nasatvnica Milena nije htjela u penziju, iako je to značilo prije rata da će imati dostojanstvena primanja i miran život, a danas bježe čim dođu do prilike, svejedno što će to značiti četiri puta manja primanja..

Gospodo političari spustite se malo među narod..nije baš sve onako kako vam referišu ministri i članovi kojekvih komisija kojih ste formirali na stotine..
Pridružujem se @udrch-ovoj kritici za broj učenika u razredu. Povećanje broja učenika je katastrofalan potez i ne može ničim biti opravdan. Mogu sam misliti kakav je haos nastao u školama kojima će se u prosjeku javiti 30% viška kadra. Kod nas je pravilo (nepisano ali se poštuje), da u slučaju pojave viška kadra, oni profesori sa dužim stažom ostaju u školi, a mlađi idu trbuhom za kruhom. Toliko o planovima zapošljavanja mladih. Svejedno, u svakom slučaju, zbog mizerne uštede novca, ministar je svjesno omogućio srozavanje nivoa kvaliteta časa. Moja je procjena da ta odluka o povećanju broja učenika ne može opstati i da će do početka nove godine Ministar povući ovu odluku.
Odluku o ukidanju ocjenjivanja vjeronauke podržavam iako sam lično za potpuno ukidanje vjeronauke u školama. Međutim, podsjetio bih forumaše na sljedeći citat
[Potrebno je] ukloniti negativne posljedice uvođenja vjeronauke u predškolske i školske institucije. U svim predškolskim i školskim institucijama kao alternativa vjeronauci uvest će se i izučavanje predmeta “Kultura religija”
Da li smatrate da je Ministrova odluka u skladu sa rješenjima navedenim u citatu? Moje je mišljenje da nije.
Pedja Kojovic

#5791 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

draganbi

Odluka o kojoj se govori tice se iskljucivo neulaska ocjene iz vjeronauke u opsti prosjek ucenika.
Mi smatramo da vjeronauku treba ukloniti iz drzavnog obrazovnog sistema i prepustiti njeno finansiranje i izvodjenje vjerskim organizacijama.
Podrzali bismo da se u drzavni obrazovni program kao obavezan uvede predmet koji bi se bavio teisitickim i ateisitickim pogledima na svijet odnosno njihovom istorijom.

p.k.
nosara

#5792 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

Pedja Kojovic wrote:draganbi

Odluka o kojoj se govori tice se iskljucivo neulaska ocjene iz vjeronauke u opsti prosjek ucenika.
Mi smatramo da vjeronauku treba ukloniti iz drzavnog obrazovnog sistema i prepustiti njeno finansiranje i izvodjenje vjerskim organizacijama.
Podrzali bismo da se u drzavni obrazovni program kao obavezan uvede predmet koji bi se bavio teisitickim i ateisitickim pogledima na svijet odnosno njihovom istorijom.

p.k.
Sad ste mi zehricu blizi nego do sad... Jos cemo se zavoljeti, gluho bilo... :D
Prpa.ba

#5793 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Prpa.ba »

udrch wrote:Razumijem da ova odluka može biti bazirana na ekonomskim, pa hajd da kažem i na kadrovskim..
Je li za to krivo Ministarstvo obrazovanja ili nastavnicki i profesorski kadar koji ne zna, i dosta cesce, ne zeli raditi svoj posao za koji su obuceni? Od rata pa do danas, smanjenje broja ucenika u razredima nisu pratile odgovarajuce promjene kod strane profesora u metodologiji izlaganja i provjere predvidjenog gradiva. Profesori i nastavnici su smanjenje razreda iskljucivo shvatili kao olaksicu na poslu kojom preskacu proces izgradnje autoriteta kod ucenika, tj. odlicnu priliku da se ne mijesaju u izuzetno vazan dio svoga posla. Skole su, naime, odgojno-obrazovne ustanove.

Dalje, istina je da bi vracanje razreda u stare gabarite znacilo i par mjeseci raspada sistema u vecini skola. Dojma sam da nikakvo friziranje skolskih knjiga (standardna procedura po skolama kojima jedni stite druge) ne bi spasilo nesposobni i neradnicki kadar po skolama, te da bi ih dosta "zaplatilo". Nakon toga bi kvalitet nastave bio izrazito povecan, prvenstveno uslijed straha za radnim mjestom. Ovo ne govorim pausalno, vec iz iskustva, buduci da su "iznenadne" inspekcije par puta urodile plodom. Da vidite kako nastavnicki kadar instantno pocinje voditi racuna o svojim ucenicima, izostancima, podjeli ocjena itd. :D :D
udrch wrote: Moja nasatvnica Milena nije htjela u penziju, iako je to značilo prije rata da će imati dostojanstvena primanja i miran život, a danas bježe čim dođu do prilike, svejedno što će to značiti četiri puta manja primanja..
Ne znam u kojem kantonu zivis, ali buduci da se javljas u vezi sa MONKS, vjerovatno Sarajevskom. Mozda poznajes rijetke izuzetke kojima se bjezi iz skolstva, ali trenutacna situacija je takva da mladi nastavnici i profesori kopaju i rukama i nogama ne bi li dobili posao, dok stare ne mozes ni kandzijom poslati u penziju. Drzavna sisa je drzavna sisa, a zalopojke o "losim uslovima" pod hitno ostaviti za 1996. godinu. :)
draganbl

#5794 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by draganbl »

Ako neko ne radi svoj posao kako treba, kriv je. Međutim, kriv je i poslodavac (u ovom slučaju Ministarstvo).
Ne može se konstatovati da nastavnici i profesori ne rade svoj posao kako treba, a da se Ministarstvo ponaša kao seoska mlada, jer Ministarstvo upravlja sistemom obrazovanja, pa samim tim i nastavnim kadrom.
Ja ne znam zašto Ministar u KS lijepo ne pročita dokument http://sdp.ba/dokumenti/politike/SDP%20 ... litika.pdf
i pokuša da radi po onome šta je u tom dokumentu napisano. Osim nekoliko generalnih i stereotipnih deklaracija, ovaj dokument sadrži jako puno dobrih stvari i SDP je dala sebi ogroman zadatak kada je obećala da će svoje političko djelovanje u oblasti obrazovanja bazirati na njima.
Bilo bi lijepo kada bismo od političara, koji su prije izbora naobećavali sve i svašta, jednog lijepog dana i dočekali da se nešto od toga i uradi. Za sada me taj lijepi dan asocira samo na onu izreku o grožđu i vrbama.
nosara

#5795 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

draganbl wrote:Ako neko ne radi svoj posao kako treba, kriv je. Međutim, kriv je i poslodavac (u ovom slučaju Ministarstvo).
Ne može se konstatovati da nastavnici i profesori ne rade svoj posao kako treba, a da se Ministarstvo ponaša kao seoska mlada, jer Ministarstvo upravlja sistemom obrazovanja, pa samim tim i nastavnim kadrom.
Ja ne znam zašto Ministar u KS lijepo ne pročita dokument http://sdp.ba/dokumenti/politike/SDP%20 ... litika.pdf
i pokuša da radi po onome šta je u tom dokumentu napisano. Osim nekoliko generalnih i stereotipnih deklaracija, ovaj dokument sadrži jako puno dobrih stvari i SDP je dala sebi ogroman zadatak kada je obećala da će svoje političko djelovanje u oblasti obrazovanja bazirati na njima.
Bilo bi lijepo kada bismo od političara, koji su prije izbora naobećavali sve i svašta, jednog lijepog dana i dočekali da se nešto od toga i uradi. Za sada me taj lijepi dan asocira samo na onu izreku o grožđu i vrbama.
A da ti pokrenes neku korisnu inicijativu u svojoj sredini... :oops: Mislim, malo pometi ispred svojih vrata (tacnije, izbageraj)... :D
draganbl

#5796 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by draganbl »

nosara wrote:
draganbl wrote:Ako neko ne radi svoj posao kako treba, kriv je. Međutim, kriv je i poslodavac (u ovom slučaju Ministarstvo).
A da ti pokrenes neku korisnu inicijativu u svojoj sredini... :oops: Mislim, malo pometi ispred svojih vrata (tacnije, izbageraj)... :D
Reći ću ti šta za mene znači moja sredina. Za mene je moja sredina Bosna i Hercegovina. Ili ti misliš da ja nemam pravo da Bosnu i Hercegovinu smatram svojom sredinom, antifasito?
Ovdje je tema Naša stranka, koja djeluje na čitavoj BiH. Obraćam se političaru Naše stranke i ne vidim razlog što mi se obraćaš lično, očekujući od mene inicijativu. Ja ovdje diskutujem kao i ostali, a ti nemoj meni soliti pamet šta ja trebam da uradim, već komentariši ono što sam napisao. U stvari, najbolje bi bilo da mi se i ne obraćaš, ali ako već želiš, tvoje je pravo pa izvoli.
Pitanje za Peđu Kojovića:
Kada očekujete da će SDP pokrenuti pitanje ukidanja segregacije u školama, da li imate neke informacije šta se konkretno radi na tom planu i u kojoj mjeri Naša stranka planira da da svoj doprinos u tome?
seln

#5797 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by seln »

udrch wrote:
fixer wrote:Odluka je perfektna. Udrch, posto si samoproglaseni nacionalista, tesko cemo mi tebe ubijediti da je tvoje dijete jednako kao i sva djeca, te da nema nikakve privilegije u odnosu na druge.
Nemaš ti mene šta ubjeđivati..moje dijete je jednakije od sve djece koju ja poznajem..
On ne zna šta je psovka, ne zna šta znače riječi marš, nikad nikog nije nazvao životinjom (makar to bio zec), nikada svojoj roditeljima nije rekao neću..kada traži od mene da mu čitam prevod crtanih ili igranih filmova to traži riječima: čitaj mi ono što nije ružna riječ..on ne misli da su naše prve komšije različiti od nas, niti su mu to njegovi roditelji nekad rekli, iako su mi prve komšije sa dvije strane srpske nacionalnosti..on nikad nije udario svog druga..nikad nije tražio da mu se bilo šta kupi, on od kad zna da priča pita dali mu možemo kupiti..a tek mu je 6 godina i jako je živahan..
Ja samo želim da me vlastodršci tretiraju kao subjekt, a ne objekt njihove vlasti..
Ako ja mogu provesti sahate da svom djetetu objasnim nešto što ne valja ili zašto danas ne možemo u pionirsku dolinu, a tiče se samo nas dvojice, oca i malodobnog sina, onda imam pravo očekivati da političar koji je izabran sjede i da razgovara sa roditeljima o nečemu što se tiče sve naše djece..
Nakon toga ako se dogovore da je treba ukinuti neka ukidaju..moje dijete neće biti zakinuto za vjersko obrazovanje i mene ova odluka ne pogađa u tom domenu nikako..
udrch, necu komentarisati ovu rosa sliku koju si naslikao o svojoj porodici i metodama odgoja, ne zelim te u neznanju uvrijediti. Samo toliko: ne hvali dan prije veceri.
Ono sto sam namjeravao reci: nisi morao napisati da si pohadjao medresu. Tvoja regionalna odrednica je vidljiva po tvom nicku. Jos nisam upoznao covjeka iz te regije koji nije pohadjao medresu. Ok, nisam ih mnogo ni upoznao,ali zbilja je tako. Nas prvi hodza, nas drugi hodza, poznanici...neki pohadjali, neki zavrsili, neki su i sada vjerski slubenici, neki su presli u "civilna" zanimanja. Dakle, zao mi je, ali ne mogu uzeti tvoje misljenje kao neutralno i objektivno.
nosara

#5798 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

draganbl wrote:
nosara wrote:
Reći ću ti šta za mene znači moja sredina. Za mene je moja sredina Bosna i Hercegovina. Ili ti misliš da ja nemam pravo da Bosnu i Hercegovinu smatram svojom sredinom, antifasito?
Ovdje je tema Naša stranka, koja djeluje na čitavoj BiH. Obraćam se političaru Naše stranke i ne vidim razlog što mi se obraćaš lično, očekujući od mene inicijativu. Ja ovdje diskutujem kao i ostali, a ti nemoj meni soliti pamet šta ja trebam da uradim, već komentariši ono što sam napisao. U stvari, najbolje bi bilo da mi se i ne obraćaš, ali ako već želiš, tvoje je pravo pa izvoli.
Pitanje za Peđu Kojovića:
Kada očekujete da će SDP pokrenuti pitanje ukidanja segregacije u školama, da li imate neke informacije šta se konkretno radi na tom planu i u kojoj mjeri Naša stranka planira da da svoj doprinos u tome?
E ne bih ti se obratio, nema para...! :D
fixer

#5799 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by fixer »

udrch wrote:
Profulo si s odgovorom. To sto ti mali ne psuje, a od nekog drugog psuje, apsolutno nema nikakve veze sa temom.

A zamisljati da ce Sulja sjesti s vecinom, kako bi pricao s njima o uskracivanju njihovih prava, sve s ciljem kako bi se izjednacila njihova prava sa pravima manjine, je idiotizam. Pa ko bi tad od ovih sto predstavljaju vecinu imao sluha za diskriminaciju prema manjini? Pa vidis i ti da je nemas, a vamo pricas da si dijete poducio svemu lijepom. Da su Sjedic i Finci sjedili da se dogovaraju, nikad oni ne bi natjerali ove u vecini da i pomisle da im dodijele prava.
Pedja Kojovic

#5800 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

draganbi

O situaciji u obrazovanju mozda i ponajbolje govori to sto vas moram upitati na koju
segregaciju mislite.

p.k.
Locked