Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
zippoo87

#5776 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

Mu'min wrote:Kod udara leda (grada) nije problem u tome šta je pomolio ili oštetio, jer se paradajz za 7 oporavi da ga zoljom udaraš.
Problem su boelsti, zato pazite znakove plamenjače. Ta dosta puta Ridomil bude jedino rješenje.
tacno tako
promjetio sam da mi i plod napada nesto,jedan paradajz sam otkinuo,jer je pola pocrnio
cime da ga poprscem...imam nesto za prskanje ali vecinom neko drugi prsce,pa ne znam naziv
safran

#5777 Re: Bášča

Post by safran »

gljivična infekcija se prije manifestuje na listovima de ti pogledaj i plodove na paprikama (ako imaš) - moguće je nedostatak kalcija u zemljištu - to se najprije manifestuje na plodovima - formiraju se kao crne modrice

a ove godine, s obzirom na padavine i konstantno visoku vlagu u zraku, mislim da je jedino rješenje ridomil - što prije to bolje - dovoljno je poprskati jednom u sezni
zoza

#5778 Re: Bášča

Post by zoza »

Ja taman bio žito posijo. Poplave, voda, sve istrhulo. Presijo. Pola niklo pola nije. Ponovo posijo tamo gdje nije niklo, i počelo fino da raste. Neku nć led, ko orah, sve izrešeto. Jutros vjetar pola polomio. Valjda će bit pečenjaka od ovog što je ostalo. :sad:

Krompir sma isto kasno posijo. Tek sad se pojavio po neki cvat. Trećina ga je pod vodom bila.

Luk je sav bio pod vodom. Mislio sam neće od njega ništa biti, ali vratio se. Sad mu se nešto pera, s vrha suše, valjda će izdržati do čupanja.

Mrkva mi nikad bolja nije bila. :D

Grah i krastavice. Ništa ih nije bilo, moro sam sve presijat.

Kupus je dobar, malo ga led izrešeto, ali bit će.

Paradajz sam nekoliko puta moro presađivat. Nešto se preko noći osuši. Sad je dobro. :)
safran

#5779 Re: Bášča

Post by safran »

sve mi se čini da nam ove godine priroda poručuje da malo odmorimo. još samo suša fali. nadam se barem da ću stići orezati one voćke što nisam stigla proljetos. ali eto, nije sve propalo, primile su mi se sve tri lavande, jagode su se primile i već puštaju vriježe pa će biti da se popuni dio na kojem sam privremeno posadila grašak. maline -primilo se svega 30-ak% ali ovo što se primilo formira grm pa će biti za razmnožavanja za dogodine.
kerima1

#5780 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Ja vam ne mogu opisati koliko bio gnojivo-enzim pozitivno djeluje na biljke.svo bilje koje je krepavalo od kisa ili nekog zutila cim sam prehranjivala tim enzimima vracalo se u zivot.Ako ko hoce da napisem kako se pravi to prirodno blago?
safran

#5781 Re: Bášča

Post by safran »

piši brate, neće se baci :-D
kerima1

#5782 Re: Bášča

Post by kerima1 »

safran wrote:piši brate, neće se baci :-D
:P
nije da se nece baciti,nego cete se kao i ja hvaliti za uspjeh na godinu :lol: :)

10L vode
3 kile povrtnog ili vocnog otpada,ili narezati citavo povrce ili voce,samo mora biti 3 kg.
1kg secera
kanta sa cvrstim poklopcem,jer smjesa vri i otvarati svaki dan da se ispuste plinovi.to traje 'samo' 3 mjeseca. :D znaci mora da odstoji 3 mjeseca onda se procijedi i moze se korisitti u sta se zeli.
safran

#5783 Re: Bášča

Post by safran »

hmmmm, turšija. zanimljivo.

da li se koristi razblaženo ili samo procijeđeno?
Mu'min

#5784 Re: Bášča

Post by Mu'min »

koje voće i povrće dolazi u obzir a koje nije dobro (zbog prskanja)?
I da li ima kakva voće/povrće koje je bolje od drugog pošto ide samo 3kg to nije belaj količinski.
Sad ima kora od bostana. Dnevno ide 3-4kg u korama. :D
Te kako često se puštaju plinovi i da li je mora biti na nekoj određenoj temperaturi ili može biti negdje na njivi?
zijad_e

#5785 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Kod mene je sve masalah. Puno imam vode u basti pa su sad krtice pokazale svoju prednost tako da sav visak vode odlazi u rupe od krtica. Jos koji dan cu sacekati pa izbaciti koju sliku.
kerima1

#5786 Re: Bášča

Post by kerima1 »

safran wrote:hmmmm, turšija. zanimljivo.

da li se koristi razblaženo ili samo procijeđeno?
Procijedjeno i razblazeno 2 dl na 5-10 L vode.ja se ne bojim pastavim 1 L na 10 L vode,ili cesce prscem sa vise razblazenom smjesom.Ja vise ne kupujem vjestacko gnijivo,sto bih kad je ovo bolje.
kerima1

#5787 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Mu'min wrote:koje voće i povrće dolazi u obzir a koje nije dobro (zbog prskanja)?
I da li ima kakva voće/povrće koje je bolje od drugog pošto ide samo 3kg to nije belaj količinski.
Sad ima kora od bostana. Dnevno ide 3-4kg u korama. :D
Te kako često se puštaju plinovi i da li je mora biti na nekoj određenoj temperaturi ili može biti negdje na njivi?
Ja sad vise experimentisem pravila sam od raznog otpada i primijetila od nekog ispadne bolji,jaci enzim.recimo od svakog povrca mi ispao bolje nego od cvekle,aja bas mislila od nje ce mi biti najkrvavije gnojivo i najbolje. :lol: ja cu cak i od ljekovitog bilja praviti prosto da vidim kako ce djelovati na ljekovito bilje koje sijem.ja mislim da ako je povrtno gnojivo da ide na povrce,vocno na vocne,mada nije pravilo kod mene se pokazao svaki dobar na sve.Toliko vri unutra fermentira da moras danas jednom t otvoriti inace sve ode u zrak i sto toplija prostorija ili vani zrak sve vise vri.Moze i na njivi da,ali ces morati svaki dan ici tamo prvih mjesec dana kad najvise vri to čudo.

Ovo je nista drugo do ono sredstvo iz supermarketa za zalijevanje kucnog cvijeca,dugocuvana tajna farmacije.Moze se ubacivati u masine priiv kamenaca ili omeksavanje vesa,cisti kucu dosta dobro,odvodne cijevi ako se nerazrijedjeno ulije,pise svasta nesto uklanja primjer fleke,tjera komarce jer se moze napraviti kao osvjezivac zraka.
ja sad nemam kad sve to isprobat jer mi velika basta,cim jedna tura od deset litara bude gotova to basta proguta. :D
Senći

#5788 Re: Bášča

Post by Senći »

Kod mene sve dobro osim mrkve ona mi nije nikako nikla
evo koja sličica

Image

Image

Image
zippoo87

#5789 Re: Bášča

Post by zippoo87 »

kod mene kornisoni poceli rasti kao ludi,ne moze se pojesti
ovih dana pocinje se kiseliti,docekivati,brati i kiseliti :D
Mu'min

#5790 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Evo mašaAllah počeli i prvi paradajzi kod nas. :)

Image
zijad_e

#5791 Re: Bášča

Post by zijad_e »

Mu'min wrote:Evo mašaAllah počeli i prvi paradajzi kod nas. :)
Mu'min uvjek se pitam gdje je to kod "nas". Imam osjecaj da ne stanujes u Bosni?
Mu'min

#5792 Re: Bášča

Post by Mu'min »

zijad_e wrote:
Mu'min wrote:Evo mašaAllah počeli i prvi paradajzi kod nas. :)
Mu'min uvjek se pitam gdje je to kod "nas". Imam osjecaj da ne stanujes u Bosni?
Mišljeno: kod nas u familiji. :)
art vandeley

#5793 Re: Bášča

Post by art vandeley »

Zna li ko kakvo rjesenje za crve u prasi? evo vec par godina imam taj problem , prasu neki dan presadio pa kontam da probam preduhitriti ove godine :D
kerima1

#5794 Re: Bášča

Post by kerima1 »

art vandeley wrote:Zna li ko kakvo rjesenje za crve u prasi? evo vec par godina imam taj problem , prasu neki dan presadio pa kontam da probam preduhitriti ove godine :D
Ja bih probala tretirati sa bio gnojivom koje ja pravim,pisala sam vec ovdje na ovoj temi,jer to gnojivo rastjeruje razne baje,i musice svojim mirisom octa,zasto ne bi i te crve.Treba probati.Isto mozda pomogne razrijedjen krec,samo ne znam koliko bi to ukomiralo biljku.
Mu'mine masallah,sta reci prvak si u zrelim paradajzima uvijek.svi smo mi u necemu prvaci :-D
kerima1

#5795 Re: Bášča

Post by kerima1 »

evo da javim opet o dobrobiti enzima-bio gnojivu,pojavili mi se kod ulaza u podrumneki veliki mravi sa krilima i ja pospricam nerazrijedjenom tom tecnoscu,za pola sata ni jednog vise nisam nalsa,a bilo ih mravinjak cijeli.vjerujem da rastjeruje i na biljkama moljce razne.
safran

#5796 Re: Bášča

Post by safran »

Evo, nakon ovih silnih padavina mi smo konačno proveli cijeli vikend u bašti. Sad konačno paprike i paradajz izgledaju onako kako su trebali izgledati prije mjesec dana. No dobro, valjda bude nešto. Otkorovili i okopali smo paprike, paradajz i tikvice. Sjećam se 2011, u ova doba godine moj mlađi beban je počeo jesti čvrstu hranu i krenuli smo sa tikvicama iz naše bašte (i nastavili, pojeo je brdo). Sad još ni cvjetova nema kako treba. Graška sam nabrala bruku, tj. bruka jedna - više sjemenki sam, čini mi se stavila u zemlju. I od ovoga što sam nabrala onaj termit što je jeo tikvice, sad mi pojeo pola graška - direkt iz mahune. Onaj niski su mi totalno očopale ptice, nigdje ni jedne mahune. Visoki se još pomalo i izborio sa letećim napastima. Na paprikama ima plodova tu i tamo, paradajz tek cvjeta i već ga je ofrljila plamenjača na par mjesta tako da smo haplicirali Ridomil. Posadili smo nisku buraniju, ona još može prispjeti. Ono što smo prije poplava sijali je istruhlo u zemlji, nikad se nije ni ukazalo. Jagode su poludjele kako ih je ovo malo sunca ogrijalo ali ih još nismo stigli okopati i oplijeviti. Ako ne bude opet velikih padavina i opet se ukažu puževi - mogla bi se naći i koja tegla džema. Od 50-ak sadnica Polke koju smo posadili proljetos primilo se 10-ak ali zato na nekima ima ploda. Višegodišnja malina je također satrana kišom ali su se djeca zabavila berući ih ova dva dana - za njih će biti. Mjerkam kote za kupinu - mora se nešto i flaše staviti ove godine - zna li ko dobar recept za sirup od kupine?
hrastov žižak

#5797 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

Taman paradajz počero, plodova ima bukadar, al nedovoljno svjetla ovih dana. krompira pola satrala plamenjača, al dobar je gomolj u zemlji. graška posijo 250 grama, nabro 4 jupolove kante. luk ko i svake godine crv jede, a on na kraju bude dobar. paprike zahvaćene plamenjačom, ipak se još drže i cvejetaju. poneki mali plod ima. i kod mene tikvice tek počele cvjetat. korova ko u politici. vrganja za nakosit.
kerima1

#5798 Re: Bášča

Post by kerima1 »

hrastov žižak wrote:Taman paradajz počero, plodova ima bukadar, al nedovoljno svjetla ovih dana. krompira pola satrala plamenjača, al dobar je gomolj u zemlji. graška posijo 250 grama, nabro 4 jupolove kante. luk ko i svake godine crv jede, a on na kraju bude dobar. paprike zahvaćene plamenjačom, ipak se još drže i cvejetaju. poneki mali plod ima. i kod mene tikvice tek počele cvjetat. korova ko u politici. vrganja za nakosit.
:thumbup: Sve nam je Bog dao samo treba raditi.
Za paradajz sve su prilike da plamenjaca i njega sredi zato ga stalno necim tretirajte,kopriva,mlijeko,soda,pa i modra galica.
hrastov žižak

#5799 Re: Bášča

Post by hrastov žižak »

ja sam dero fungicid dok još nije bilo plodova, prije nekih mjesec, al sad mi žao prskat. ako se vrati plamenjača uzeću modru galicu, ona je ipak blaža.
kerima1

#5800 Re: Bášča

Post by kerima1 »

I ne trebas vise na vrijeme si ga zastitio,sad samo ponekad mlijekom ili koprivom,jer on je takav brzo izvuce sve iz zemlje i ako nema prihrane napadne ga neka bolest.gladni stvor :D
Post Reply