Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
zelenashica

#5776 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by zelenashica »

Indigo-X wrote:
zelenashica wrote:Hadžijince,indigo.....trebala bi jedan recept..hm,ne znam kako se zove ali mislim da je nešto kao mačmalo ono kora tamna,pa bijela..pa odozgo čokolada....jela sam ga danas u gostima(a vjeruj sramota me bilo pitat za recept :roll: ) ali recept na osvnovu degustacije ne znam ....
hvala :-D
ps.slike ne očekuj aparat crko :oops:

Ne znam da li si mislila na ove, ja ih nisam pravila ali znam da su odlicni, probala sam ih kod prijateljice koja je pripremala po ovom receptu. :-D

http://www.coolinarika.com/recept/domaci-munchmallow
ma nije ovako...ovo je izgledalo kao kolač....ono na pravolinijskog oblika ...ali mislim da je to taj princip.sad kontam mogu li ja kako to u pleh onaj veliki ama ne znam ja baš ovo :cry:
nova_korisnica

#5777 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by nova_korisnica »

[quote="Indigo-X
Stize,... bila sam malo odsutna i nisam vidjela da si trazila recept. :-D :)

http://www.coolinarika.com/recept/dzemi-lady[/quote]

nisam bila trazila....jos...ali znas da je to samo pitanje vremena kod tvojih delicija :)
hvala!!!

jos cokoladni kolac....uh....mljac!! :D

sad ce dragom rodjendan..on je ljubitelj oraha..kolaca sa orasima...torti sa orasima...
treba mi neka torta sa orasima ali i cokoladom (kad vec pravim da i meni bude ukusna :D)...pa eto, ako vam naleti neki isproban receptic..thank u!!
zelenashica

#5778 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by zelenashica »

Indigo-X wrote:
Ma naravno da mozes u pleh sve staviti i zaliti cokladom kao u receptu. A vidi kako ovi lijepo izgledaju. :D

http://netherland.coolinarika.com/slike/prikazi/250306
aha,,.....znači pleh :-D ma vidim ja da su oni super...samo nisam ja ni hadžijinca a ni ti...ja bi to unakazila za tren :lol: meni inače što dođe pod ruke piši totalna šteta :skoljka:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#5779 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by ladyblue18 »

zelenashica

#5780 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by zelenashica »

ladyblue18 wrote:Zelenashice, da ne mislis na http://www.coolinarika.com/recept/kinder-pingvi-snite ? :D
nije lejdice....ovo je ista debljina gornjeg i donjeg dijela...a ovo je bilo.....joj dolje kao kora,pa jedno 4cm bijeli šlag...pa sve preliveno topljenom čokoladom.....mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm :-D
nova_korisnica

#5781 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by nova_korisnica »

Indigo-X wrote:[quote="Indigo-X
Stize,... bila sam malo odsutna i nisam vidjela da si trazila recept. :-D :)

http://www.coolinarika.com/recept/dzemi-lady[/quote]

nova_korisnica wrote: nisam bila trazila....jos...ali znas da je to samo pitanje vremena kod tvojih delicija :)
hvala!!!

jos cokoladni kolac....uh....mljac!! :D

sad ce dragom rodjendan..on je ljubitelj oraha..kolaca sa orasima...torti sa orasima...
treba mi neka torta sa orasima ali i cokoladom (kad vec pravim da i meni bude ukusna :D)...pa eto, ako vam naleti neki isproban receptic..thank u!!
Najbolja torta do sad je Bomba torta, probaj i vjeruj da ce se dragi oduseviti. :-D Ja sam bila izgubila recept i pomocu prijatelja ponovo sam ga pronasla. :-D

http://images.google.com/imgres?imgurl= ... G1GGLQ_ENU

!! to je torta moga djetinjstva!! mama je pravila fantasticnu!! a i ova slika mi dobro izgleda :) mislim da ce to biti izbor...samo ja nisam ljubitelj slaga, pa cu mozda malo manje staviti shlaga :) sve bih ja to samo cokoladom zalila :D
zelenashica

#5782 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by zelenashica »

Indigo-X wrote:
zelenashica wrote:
ladyblue18 wrote:Zelenashice, da ne mislis na http://www.coolinarika.com/recept/kinder-pingvi-snite ? :D
nije lejdice....ovo je ista debljina gornjeg i donjeg dijela...a ovo je bilo.....joj dolje kao kora,pa jedno 4cm bijeli šlag...pa sve preliveno topljenom čokoladom.....mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm :-D
Zelenasice, to ti je ovaj recept sto sam ti ja postavila, samo sto je pojednostavljen i priprema se sve u jednoj tepsiji, a kasnije reze na kocke i servira. :-D
hvala :kiss: mada i onaj oblik mi je nekako........zanimljiv :D
kolega

#5783 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by kolega »

mašAllah ovde se radi punom parom, samo tako nastavite, ... ako šta zafali tražite :D
beautyfool

#5784 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by beautyfool »

Indigo-X wrote:@beautyfool, recept je vec postavljen a evo ponovo da ne trazis :-D
http://www.coolinarika.com/recept/dzemi-lady

@minjonja, pravila sam sa dzemom od ribizle. :-D
Vidjela sam da si ga vec postavila :) u svakom slucaju hvala puno
leki_20

#5785 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by leki_20 »

Kako sam ja ogladnila..
hadzinice, ona bomba torta, kako napravis onaj odlicni izgled bombe...cime izvuces one " siljke" da izgleda kao da ce explodirati od tako dobrog ukusa...
uskoro mi je B-Day, pa sam mislila osim moje nutella torte da pravim i bombu.
unaprijed hvala
mojgrad

#5786 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by mojgrad »

..........
Last edited by mojgrad on 19/03/2010 11:21, edited 1 time in total.
kolega

#5787 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by kolega »

mojgrad wrote:Imam jedno pitanje, nema veze sa temom ali se radi o hrani.
Naime desava mi se vec nekoliko puta kad izvadim neki komad mesa da se odledi i primjetim neke bijele flekice po mesu. Sad se pitam da li je to do mog zamrzivaca ili ipak nije nesto u redu s mesom. Te bijele flekice se ne vide dok je meso zaledjeno vec kad se odledi. A uvijek ga zaledim cim uzmem u mesari znaci ne stoji mi po frizideru itd. da Meso izvadim iz zamrzivaca i stavim na sobnoj temperaturi da se odledi nekih par sati. Bas sam neki dan uzela svjezu (koliko je vjerovati mesaru) janjetinu, ali se pri odledjivanju pojavile te bijele flekice. Nisam smjela da koristim bojim se da se ne otrujem. Da li se vama to desavalo is sta bi to ustvari moglo da bude?
nisam siguran, možda je do vrste janjetine, ... mogla bi to biti janjetina sa ekstra velikim komadićima loja!? :roll: :D
ljubav_aha

#5788 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by ljubav_aha »

Naime desava mi se vec nekoliko puta kad izvadim neki komad mesa da se odledi i primjetim neke bijele flekice po mesu. Sad se pitam da li je to do mog zamrzivaca ili ipak nije nesto u redu s mesom. Te bijele flekice se ne vide dok je meso zaledjeno vec kad se odledi. A uvijek ga zaledim cim uzmem u mesari znaci ne stoji mi po frizideru itd. da Meso izvadim iz zamrzivaca i stavim na sobnoj temperaturi da se odledi nekih par sati. Bas sam neki dan uzela svjezu (koliko je vjerovati mesaru) janjetinu, ali se pri odledjivanju pojavile te bijele flekice. Nisam smjela da koristim bojim se da se ne otrujem. Da li se vama to desavalo is sta bi to ustvari moglo da bude?
smece,jer ocevidno prije stavljanja u zamrzivac meso nije imalo bijele flekice :!:
mojgrad

#5789 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by mojgrad »

...........
dufa

#5790 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by dufa »

hadzinica wrote:corba od l gljiva(mrsko mi to slikat, znate svi kako izgleda corba od gljiva-vispak :D )
musaka
Image

Image

i "tuniski" po ko zna koji put :)

Image
E svaka cast hadzinice stvarno super izgleda a garant je i ukusno. :thumbup:
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#5791 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Toto »

Iako je meso namirnica koja najbolje podnosi duboko zamrzavanje mora se strogo voditi racuna o nekim stvarima

-vec smrznuto meso se ne smije ponovo smrzavati... stoga bi moralo obavezno pisati na deklaraciji da je meso bilo predhodno zamrznuto, Posto to nasi mesari ne rade ne preostaje vam nista drugo nego da idete na povjerenje; ako niste sigurni nikada nemojte duboko zamrzavati takvo meso....posljedice mogu biti svakojake i trebate biti ekspert da bi odgonetnuli sta se desilo i koliko je to opasno...

-ako planirate duboko smrzavati meso a nemate iskustava preporucio bih vam da detaljno proucite ovu tehnologiju. ima dosta informacija na netu o tome i isplati se to prostudirati sto zbog bezbjednosti sto zbog ekonomicnosti

za detaljnije upute pogledati videa
ili
http://www.uga.edu/nchfp/how/freeze.html

kljuc kvalitetnog dubokog smrzavanja je brzina zamrzavanje....ova tehnika se cesto zove "sok zamrzavanje". da bi se to postiglo potrebno je:
-Temparatura od -30C;
-komadi mesa sto manjeg volumena;
-nacin pakovanja i slazganje mesa, koji obezbjedjuje sto veci kontakt izmedju mesa i hladnog zraka.....
-pakovanje radi isusivanja mesa

Sok zamrzavanej se radi da bi se izbjeglo formiranje kristala leda u mesa. Kristali ostecuju mesna vlakna. Takvo meso najcesce nije zdravstveno opasno ali postaje nejestivo jer gubi na ukusu, mjenja boju itd.
Druga vazna stvar jeste: nacin odmrzavanje..da bi se izbjegao negativan uticaj bakterija meso treba odmrazvati na temparaturama nizim od 5 C....najbolje je u frizideru ili ako mora biti sto brze: onda pod mlazalom hladne vode - nikako tople....

prisustvo bakterija na mesu se ne moze izbjeci ali ih treba sprijeciti da "pomahitaju"..to se postice sto kracim zadrzavanjem mesa na temparaturama iznad 5 C kad bakterije "prorade"..
mojgrad

#5792 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by mojgrad »

...........
Irm@

#5793 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Irm@ »

eh evo i moje PRVE prave pravcate pite sa jufkama sto sam ih sama razvijala i sve :oops: :-D :D
Image

Image
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#5794 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Toto »

Irm@ wrote:eh evo i moje PRVE prave pravcate pite sa jufkama sto sam ih sama razvijala i sve :oops: :-D :D
Image

Image
cestitke
fantasticno izgledaju
posao sam da download-ujem slike
ali: ne mogu od smjeha :lol: :lol: :lol:
kad sam vidio nazive fajlova
Dori

#5795 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Dori »

hadzinice svaka cast! :thumbup:

Postala si moja inspiracija! Cijeli dan kontam sta bi pravila kad dodjem kuci i kad sam vidjela tvoju musaku ostala sam :shock: Hocu i ja!!!
Sad s posla pravo u mesnicu! :D

Hvala :kiss:
Irm@

#5796 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Irm@ »

@toto: :oops: :oops: pssssst :lol: :D hvala puno :)
kolega

#5797 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by kolega »

Indigo-X wrote:@Irma svaka cast i cestitke na prvoj i nadasve uspjesno pripremljenoj zeljanici. :thumbup:
čekaj malo, kako sam ja razumio nije joj to prva pita generalno nego prva sa jufkom developed by irm@ :D

... kako god, mašAllah, čestitam :D
Irm@

#5798 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by Irm@ »

hvala Vam :oops: :)
a pravila sam prije pite ali sa kupovnim jufkama a ovo je prva developed by :-D :D
SxDude

#5799 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by SxDude »

Irm@ wrote:hvala Vam :oops: :)
a pravila sam prije pite ali sa kupovnim jufkama a ovo je prva developed by :-D :D

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

:kiss: :kiss:

tvoj fan no.1 :D
SxDude

#5800 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?

Post by SxDude »

jooj hadzinica opet musaku pravila, pa ubit cu se :D
Post Reply