jest ako imaš pola keša il da založiš hipotekuRadio Sarajevo wrote:To uvijek i zavisi od samog grada, cijena, ponude, potražnje... Mnogo faktora.muha_sa wrote:eto vi koji hocete da yse ispalite--dobro ovo prostudirajte i skontajte šta vam je boljeiznajmit il kupit stan
Recimo u Sarajevu je uglavnom rata kredita veća od kirije, ali opet nije toliko veća da se to ne isplati. Stan od 100.000 KM platiš kreditom od 20 godina, jer naši ne nude 30 godina, barem nisu nudili kad sam bio tamo. Plaćaš tako oko 600 KM mjesečno, a kirija bi možda bila 400 KM. A opet, za samo pet godina baciš u smeće 24.000 KM, a i dalje nemaš stan.
Znam da mnogi gledaju samo koliki su im mjesečni troškovi, ail po mom mišljenju je to pogrešno.
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- muha_sa
#5776 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- HAVANA
#5777 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Reci sinu da smo ga zajebali,bolje da je rento...muha_sa wrote:jest ako imaš pola keša il da založiš hipotekuRadio Sarajevo wrote:To uvijek i zavisi od samog grada, cijena, ponude, potražnje... Mnogo faktora.muha_sa wrote:eto vi koji hocete da yse ispalite--dobro ovo prostudirajte i skontajte šta vam je boljeiznajmit il kupit stan
Recimo u Sarajevu je uglavnom rata kredita veća od kirije, ali opet nije toliko veća da se to ne isplati. Stan od 100.000 KM platiš kreditom od 20 godina, jer naši ne nude 30 godina, barem nisu nudili kad sam bio tamo. Plaćaš tako oko 600 KM mjesečno, a kirija bi možda bila 400 KM. A opet, za samo pet godina baciš u smeće 24.000 KM, a i dalje nemaš stan.
Znam da mnogi gledaju samo koliki su im mjesečni troškovi, ail po mom mišljenju je to pogrešno.
- HAVANA
-
sumirprimus
#5779 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
sta je ovo australska verzija ciji je veci 
- muha_sa
#5780 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
HAVANA wrote:Al u curq.
sin na konju
-
Suzie Q
#5781 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ova tema se počela pretvarati u vašar taštine.
Htjela bih ukazati na nešto drugo, ako ovo citaju ljudi koji traze način da idu vani i ne biraju način, mozda nekome i pomogne.
Mozda ste vidjeli u medijima nedavno objave kako je nestala prelijepa djevojka iz Smedereva koja je preko društvenih mreža nasla posao u Frankfurtu kod naših ljudi u kafiću i od tad joj se izgubio svaki trag. Djevojka je pronađena u javnoj kuci. Mediji su brzo zašutjeli, roditelji nisu htjeli reci gdje je bila, najbitnije da je ziva i zdrava. Međutim u svemu tome su isplivale činjenice da pojedine "naše" gazde vrbuju najvise djevojke iz BiH i Srbije, obecavaju im radne dozvole, vize i kojesta a na kraju ih podvode svojim gostima ili cak prodaju dalje mafiji.
Jucer sam na kolodvoru srela momka iz BiH, vraća se kući. Radio za nekog naseg gazdu par mjeseci, niti ga je prijavio niti isplatio. Momak se vraca siromasniji nego sto je bio.
Dakle, ljudi, vi koji zelite pošto-poto vani, pazite u sto se upustate. Nazalost Njemacka je puna pokvarenih ljudi koji jedva cekaju da koga iskoriste i zaj...
Htjela bih ukazati na nešto drugo, ako ovo citaju ljudi koji traze način da idu vani i ne biraju način, mozda nekome i pomogne.
Mozda ste vidjeli u medijima nedavno objave kako je nestala prelijepa djevojka iz Smedereva koja je preko društvenih mreža nasla posao u Frankfurtu kod naših ljudi u kafiću i od tad joj se izgubio svaki trag. Djevojka je pronađena u javnoj kuci. Mediji su brzo zašutjeli, roditelji nisu htjeli reci gdje je bila, najbitnije da je ziva i zdrava. Međutim u svemu tome su isplivale činjenice da pojedine "naše" gazde vrbuju najvise djevojke iz BiH i Srbije, obecavaju im radne dozvole, vize i kojesta a na kraju ih podvode svojim gostima ili cak prodaju dalje mafiji.
Jucer sam na kolodvoru srela momka iz BiH, vraća se kući. Radio za nekog naseg gazdu par mjeseci, niti ga je prijavio niti isplatio. Momak se vraca siromasniji nego sto je bio.
Dakle, ljudi, vi koji zelite pošto-poto vani, pazite u sto se upustate. Nazalost Njemacka je puna pokvarenih ljudi koji jedva cekaju da koga iskoriste i zaj...
- Radio Sarajevo
#5782 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa hipoteka se podrazumijeva, ali na stan koji kupuješ, ne moraš ništa drugo založiti.muha_sa wrote:
jest ako imaš pola keša il da založiš hipoteku
- muha_sa
#5783 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
stan mora bit 1,5 puta skuplji od love koju dižeš--što znaci da moraš imat i kešaRadio Sarajevo wrote:Pa hipoteka se podrazumijeva, ali na stan koji kupuješ, ne moraš ništa drugo založiti.muha_sa wrote:
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5784 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ili da nađeš sudužnike.muha_sa wrote:stan mora bit 1,5 puta skuplji od love koju dižeš--što znaci da moraš imat i kešaRadio Sarajevo wrote:Pa hipoteka se podrazumijeva, ali na stan koji kupuješ, ne moraš ništa drugo založiti.muha_sa wrote:
- Radio Sarajevo
#5785 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
To zavisi od drugih faktora, ako imaš dobru platu, ne traže ti to.muha_sa wrote:stan mora bit 1,5 puta skuplji od love koju dižeš--što znaci da moraš imat i kešaRadio Sarajevo wrote:Pa hipoteka se podrazumijeva, ali na stan koji kupuješ, ne moraš ništa drugo založiti.muha_sa wrote:
- haubica_i_to_teshka
#5786 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zanimljivo.Melbourne_Australia wrote:Ja tebe da upitamhaubica_i_to_teshka wrote:Sad si me "rastuzio"...moram se rijeshiti "tesle" (placen gotovinomMelbourne_Australia wrote:Cinjenica da ljudi koji imaju velika primanja, vozaju nova auta na leasing i tako non stop vozaju i saltaju nova auta..Koga god znam u Sarajevu da je u takvoj situaciji, vozaju ili novi porse ili bmw ili neki bjesan audi...) inace nisam "glavni"
![]()
Nego, vidim da poznajesh dosta raje iz Sarajeva koji su bili (ili su josh uvijek, a znash da mnogi odlaze) u Melburnu (mislim Dandenong,Noble i te
ostale prigradske erije gdje su nashi).
To da zaradjujesh na nekretnini u tim erijama...mozesh al' na forumu...![]()
Ne druzim se sa nashiim,ali i ne izbjegavam pa se nekad sretnemo u mojoj "mahali" (Kirra Beach,Tweed Heads) na kafi (pretezno raja iz Sarajeva, koji su u Melburnu) kada dodju na godishnjiMUris (od pokojne DZudit preko koje si vjerovatno "sredio" kredit
,Neno,PIkaso,Rusmir,Memo...da ih "poselamim"!?
![]()
Infoo za tebe, cijene nekretnina u tvojoj mahali "padaju" sa tendencijom daljnjeg pada ( onaj auto mehanicar sa Poljina ne moze da proda kucu) pa gledaj da se "rijeshish" na vrijeme inace...![]()
et' ako imash neshtA da (pri)upitash ..tu sam![]()
mojne sviju ti, cim ti znas raju po Noble Parku u Danden
![]()
sve je meni jasno..Ja imam stan u South Yarri , kakve veze Noble Park ima sa nekretninama i zaradom...Vremenska te razlika malo jebe, pa se gubis pasa....Cuj Noble Park prigradska erija
![]()
Mogao si reci i da je Hallam i Geelong isto tako prigradska erija...Kakav crni kredit...I jos se falis da zivi u blizini Coolangatta
Da si ti meni ziv i zdrav pasa ,
ps..Posto vidim da znas ekipu, kojoj je vrhunac u dvoristu na rostilju ispeci meso i popiti pivu, mojne vise
Ja se ne stidim shto ih poznajem,naprotiv.
Nisam imao priliku da "roshtiljam", al' se nadam da ce biti prilike,do sada smo sjedili u restoranu ciji je vlasnik jedan od pomenutih.
Nego,svrati malo u blizinu Kulungate , na kafu, da se upoznamo (mada sam siguran da ih sve znash
Il' mozda nismo dostojno drushtvo?
Oni imaju nekih nekretnina, ja nishta...podstanar , nadam se da nije problem?
Nego,izgleda istina ti ne odgovara.
-
moonca
#5787 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
south yarra --sarajevo-iznajmljivanje -cijene ---
Apartment (3 bedrooms) in City Centre
2,966.67 A$
(3,640.79 KM)
763.14 A$
(936.55 KM)
- haubica_i_to_teshka
#5788 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
nek' mi poshalje adresu da mu obidjem stan , da provjerim da li je sve u redu...nashi smomoonca wrote:south yarra --sarajevo-iznajmljivanje -cijene ---
Apartment (3 bedrooms) in City Centre
2,966.67 A$
(3,640.79 KM)
763.14 A$
(936.55 KM)
p.s. pogledaj na karti gdje su Noble Park,Dandenong i vidi tamo cijene
-
cassius
#5789 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Hahaha raskrinkase i Meloburne_Australiu , kao sto su i Radio Sarajevo. Kakva dva ublehaša 
- HAVANA
#5790 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Meni ovo pravo interesantno oko nekretnina i kalkulacija, al cim procitam budalastinu da je bolje rentati nego kupiti, izgubim volju za bilo kakvom raspravom. 
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5791 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Bolje, svakako, ako nemaš mogućnost da kupišHAVANA wrote:Meni ovo pravo interesantno oko nekretnina i kalkulacija, al cim procitam budalastinu da je bolje rentati nego kupiti, izgubim volju za bilo kakvom raspravom.
- HAVANA
#5792 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ovde se pisalo o drugim stvarima,ne o nemogucnosti kupnje.Na to sam mislio.Tomahawk11 wrote:Bolje, svakako, ako nemaš mogućnost da kupišHAVANA wrote:Meni ovo pravo interesantno oko nekretnina i kalkulacija, al cim procitam budalastinu da je bolje rentati nego kupiti, izgubim volju za bilo kakvom raspravom.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5793 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne znaju ljudi osnove ekonomije, a vole da pametujuHAVANA wrote:Ovde se pisalo o drugim stvarima,ne o nemogucnosti kupnje.Na to sam mislio.Tomahawk11 wrote:Bolje, svakako, ako nemaš mogućnost da kupišHAVANA wrote:Meni ovo pravo interesantno oko nekretnina i kalkulacija, al cim procitam budalastinu da je bolje rentati nego kupiti, izgubim volju za bilo kakvom raspravom.
-
sumirprimus
#5794 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
mozda da se napravi razlika izmedju nekretnina na zapadu i kod nas.
na zapadu je kud i kamo skuplje pa mozda zbog toga?
na zapadu je kud i kamo skuplje pa mozda zbog toga?
- Radio Sarajevo
#5795 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A kako su nas to raskrinkali, Alije ti?cassius wrote:Hahaha raskrinkase i Meloburne_Australiu , kao sto su i Radio Sarajevo. Kakva dva ublehaša
- Radio Sarajevo
#5796 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma nije više ni ekonomija, nego prosta matematika koja se nauči u osnovnoj školiTomahawk11 wrote: Ne znaju ljudi osnove ekonomije, a vole da pametuju
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5797 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
I prosta matematika ulazi u neke osnove ekonomije.Radio Sarajevo wrote:Ma nije više ni ekonomija, nego prosta matematika koja se nauči u osnovnoj školiTomahawk11 wrote: Ne znaju ljudi osnove ekonomije, a vole da pametuju
Danas postoji više oblika (ne)pismenosti, ne samo ona osnovna.
Životni tempo tako diktira. Sve je dostupno i neznanje se plaća.
-
sumirprimus
#5798 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
lijepo neznanje 
- SaraFina
#5799 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Radio Sarajevo wrote:
A kako su nas to raskrinkali, Alije ti?
Ja se zabavljam čitajući te
Stvarno
- konjislav
#5800 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja sam trade-a licno sa forex-om i cryptovalutama, htio sam i sa dionicama, ali je bilo komplikovano napraviti racun i sve srediti da se to radi, da sam bio odustao od toga. Bio sam dobar nekih 3000 - 4000 na ulogu od 3000 KM, sto je oko 100% - 133% profit u zadnje 2 - 2.5 godine, sto ispadne oko 40% zateznog (compound) profita na nivou godine. Jako dobro, mada licno planiram i vise ulagati, ali ne bih ja licno trade-ao nego bih ulagao u investicione fondove, vanguard ili blackrock (medju najboljim i najvecim u svijetu). Ovi su sto se kaze "industry standard" i generalno imaju veci return on investment (povrat investicije) nego ovi indexi koje sam spomenuo na prosloj stranici, tj. S&P 500, NASDAQ, Dow Jones, DAX, Nikkei.Rockefeller wrote:Procito
Takodjer postoje i drugi investicioni fondovi kao i pregrst drugih infromacija koje se mogu naci na:
https://seekingalpha.com - informacije vezane za dionice i u koje se moze ulagati
https://www.tipranks.com/analysts/top - investicioni fondovi u koje se moze ulagati
Ove ja pratim, mada postoji ih koliko hoces.
Takodjer sam par puta koristio funkciju pracenja tudjih trade-ova, znaci kada nego kupi neki forex par, ja ga pratim i uradio isto sto i on u roku od par sekundi. Tu sam isto uzeo neke pare, i ugasio nakon 20-tak dana i pokupio sve pare i stavio na racun.