Naravno, više sam htio ukazati na faktor iznenađenja, vrlo bitan kod ovakvih borbenih djelovanja i raspoloživih sredstava. Piši, tema i jeste namijenjena za to.Tromblon wrote:Prilicno jednostavno i naivno objasnjenje. Djelimicno tacno, ali niti sekunde jedan od glavnih detalja koji su doveli do propasti ove operacije.Nekako s proljeća wrote:Peta kolona je neprijatelju dala važne informacije o planiranoj operaciji ''Koverat'' , i oni su preventivno poduzeli što su mislili da treba da se ona ne ostvari. Konkretnije to je priča o oklopno mehanizovanom napadu na Otes i njegovo vojno zauzimanje. Dakle, prije nego smo i razvili borbeni poredak za operaciju.
Deblokada Sarajeva???
- Nekako s proljeća
#5776 Re: Deblokada Sarajeva???
-
Tromblon
#5777 Re: Deblokada Sarajeva???
I hocu cim kod kuce uhvatim malo vise vremena. Previse je ovo kompleksna tema da bi se obradila za par minuta i redova. Realno najambiciozniji plan nase Armije u trenucima kada nismo znali jesmo li dosli ili posli.
- Nekako s proljeća
#5778 Re: Deblokada Sarajeva???
Kontam, operacije su najsloženiji oblik borbenog djelovanja i zahtijeva dosta više vremena da se osvijetli dovoljno u svojoj kompleksnosti. Akcije, bitke i bojevi...sitnije je to dosta i uglavnom taktički dometi. U septembru 1992. smo tek formirali Korpus ... ipak, kontraudar na Žuč je bio planiran i uspješno izveden. Na tom pravcu se dalje moglo raditi zbog ostvarenih preduslova. Dole u pravcu tzv sarajevskog polja su nam zabili jak klin i mrka kapa. Visočki pravac dobacio do kote Višegrad i stao. Onaj nešto kasniji pokušaj sa Igmana propao u dubini neprijatelja.
-
PM72
#5779 Re: Deblokada Sarajeva???
Isti broj oklopa je bio čitavo vrijeme samo se posada smjenjivala.Jedan tenk je "gledao" pravo u moju zgradu na Alipašinom polju,virio je dopola iza grudobrana i imao je zastavu Jugoslavije na sebi ; ispalio je samo jednu granatu koja je eksplodirala pod golfom mog komšije i prijatelja P.R.Nekako s proljeća wrote:Pozdrav @troka, i ako ti nije mrsko da nam kažeš da li su oklopni transporteri ''dopunjavani'' na brdu Mojmilo. Ili je na njemu svo vrijeme bio isti broj vozila.trocadero wrote:![]()
![]()
![]()
Ma jok kaki, nisam ja njima interesantan.Da me gdje safataju mjenjali bi me za Pašu i Dozera u paketu.
-
dedomraz
#5780 Re: Deblokada Sarajeva???
User avatarSarajmen
Moderator
Re: Deblokada Sarajeva???
Postby Sarajmen » 12/04/2018 21:36
shake69 wrote:
Dzaba toliko javnih izvora najvisih vojnih struktura TOBiH ili kasnije A R BiH, ali po Puskomitraljescu svi bezocno lazu i izmisljaju. Samo on sve zna!

'' Mladić: Željko, jeste vi?
Željko: Da, ja sam... Izvol'te druže generale...
Mladić: Daj mi prvo ove moje dole u Lukavici, pa onda na komandnom mestu.
Željko: Druže generale, je l' znate vi šta se dešava?
Mladić: Šta?
Željko: Pa onu kolonu iz "Donkića", oni su krenuli u 21 sat, nju su razvukli svuda po Sarajevu...
Mladić: Razvukli je svuda po Sarajevu?
Željko: Razbili je...
Mladić: Razbili je? Neka su, jebi ga, to je vaš Bošković napravio. Gde je Panić?
Željko: Panić zna, razgovarao sam s njim... Uš'o s megafonom (Bošković) u kasarnu i rek'o - vi ste moja vojska, za mnom...
Mladić: I, razbijeno?
Željko: I od 170 vozila, dva'est mu ostalo...
Mladić: Dva'est ostalo?
Željko: Da.
Mladić: Slušaj, prenesite ostalim komandantima dok se ja ne vratim i ne naredim, da ne izlaze, taman da mu gospod Bog garantuje...
Željko: Razumijem, druže generale!
Mladić: E, moji drugovi... i daj mi Žikića!
Željko: Druže generale... on je jednostavno u psihičkom rastrojstvu...
Mladić: Dobro, smirite ga tamo...
Željko: Evo, ljekari su tu, pokušavaju...
Mladić: A što je napustio slijepac kasarnu kad sam mu rek'o da ne ide, dok mu ja ne javim? Što ih je pušt'o tamo? Koliko je vozila krenulo?
Željko: Oko 150...
Mladić: I koliko je stiglo?
Željko: Dvadeset i sedam.
Mladić: Od 150 vozila, 27 stiglo?
Željko: Jest.
Mladić: J... mu Alija mater... gde je Tolimir? (pukovnik Zdravko Tolimir)
Željko: Tolimir je malopre izašao van zgrade.
Mladić: A gde su snage UNPROFOR-a?
Željko: Evo, jedino tu je pukovnik Gagović.
Mladić: Daj mi Gagovića!
Gagović: Izvol'te druže generale...
Mladić: Gagoviću, pa bre čoveče, kako je moglo da krene ovo...
Gagović: Moglo je, moglo, druže generale, može kad budale upravljaju i ne slušaju nikoga, nego rade samovolju svoju tuda provode, nek' su generali hiljadu puta!
Mladić: Treba toga Boškovića oterati u p... materinu i uhapsiti tamo...
Gagović: Ne treba ga uhapsiti nego ga treba obesiti pred svima, pred svima ga treba obesiti...
Mladić: Tako je...
Gagović: Govorili smo mu, druže generale, nemojte večeras kretati, nego neka za sutra ostane, pa ćemo sutra rešavati, ali on - ja uzimam, ja savezno, ja ova... i evo sad imamo i mrtvih i ranjenih i zarobljenih i javljaju na sve strane - koljite to što je palo u ruke i tako dalje...''
Izvor i više: http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2 ... 61801.shtm
User avatarSarajmen
Moderator
Re: Deblokada Sarajeva???
Postby Sarajmen » 12/04/2018 21:36
shake69 wrote:
Dzaba toliko javnih izvora najvisih vojnih struktura TOBiH ili kasnije A R BiH, ali po Puskomitraljescu svi bezocno lazu i izmisljaju. Samo on sve zna!
'' Mladić: Željko, jeste vi?
Željko: Da, ja sam... Izvol'te druže generale...
Mladić: Daj mi prvo ove moje dole u Lukavici, pa onda na komandnom mestu.
Željko: Druže generale, je l' znate vi šta se dešava?
Mladić: Šta?
Željko: Pa onu kolonu iz "Donkića", oni su krenuli u 21 sat, nju su razvukli svuda po Sarajevu...
Mladić: Razvukli je svuda po Sarajevu?
Željko: Razbili je...
Mladić: Razbili je? Neka su, jebi ga, to je vaš Bošković napravio. Gde je Panić?
Željko: Panić zna, razgovarao sam s njim... Uš'o s megafonom (Bošković) u kasarnu i rek'o - vi ste moja vojska, za mnom...
Mladić: I, razbijeno?
Željko: I od 170 vozila, dva'est mu ostalo...
Mladić: Dva'est ostalo?
Željko: Da.
Mladić: Slušaj, prenesite ostalim komandantima dok se ja ne vratim i ne naredim, da ne izlaze, taman da mu gospod Bog garantuje...
Željko: Razumijem, druže generale!
Mladić: E, moji drugovi... i daj mi Žikića!
Željko: Druže generale... on je jednostavno u psihičkom rastrojstvu...
Mladić: Dobro, smirite ga tamo...
Željko: Evo, ljekari su tu, pokušavaju...
Mladić: A što je napustio slijepac kasarnu kad sam mu rek'o da ne ide, dok mu ja ne javim? Što ih je pušt'o tamo? Koliko je vozila krenulo?
Željko: Oko 150...
Mladić: I koliko je stiglo?
Željko: Dvadeset i sedam.
Mladić: Od 150 vozila, 27 stiglo?
Željko: Jest.
Mladić: J... mu Alija mater... gde je Tolimir? (pukovnik Zdravko Tolimir)
Željko: Tolimir je malopre izašao van zgrade.
Mladić: A gde su snage UNPROFOR-a?
Željko: Evo, jedino tu je pukovnik Gagović.
Mladić: Daj mi Gagovića!
Gagović: Izvol'te druže generale...
Mladić: Gagoviću, pa bre čoveče, kako je moglo da krene ovo...
Gagović: Moglo je, moglo, druže generale, može kad budale upravljaju i ne slušaju nikoga, nego rade samovolju svoju tuda provode, nek' su generali hiljadu puta!
Mladić: Treba toga Boškovića oterati u p... materinu i uhapsiti tamo...
Gagović: Ne treba ga uhapsiti nego ga treba obesiti pred svima, pred svima ga treba obesiti...
Mladić: Tako je...
Gagović: Govorili smo mu, druže generale, nemojte večeras kretati, nego neka za sutra ostane, pa ćemo sutra rešavati, ali on - ja uzimam, ja savezno, ja ova... i evo sad imamo i mrtvih i ranjenih i zarobljenih i javljaju na sve strane - koljite to što je palo u ruke i tako dalje...''
Izvor i više: http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2 ... 61801.shtm
- Nekako s proljeća
#5781 Re: Deblokada Sarajeva???
@PM ,Hajde da citirani da svoje mišljenje sa pogledom iz Nedzarića pa možemo dalje na tu temu.
-
dedomraz
#5782 Re: Deblokada Sarajeva???
Da su nasi probili jednu od linija koje su drzali cetnici ne bi im ostao cumez,bili bi svi ubijeni.Zbog svega onoga sto su uradili po gradu I pobili na hiljde ljudi.Nasi su ubijali iz osvete,pa vi izjednacite sve 3 strane.
- Nekako s proljeća
#5784 Re: Deblokada Sarajeva???
Po pitanju otimanja velikog broja sredstava i opreme , kao i upotrljebljivog naoružanja iz kasarne Jusuf Dzonlić u maju 1992. imaš transkript iznad, pa saberi i oduzmi broj vozila. Ne šlepera ali kamiona svakako. Pri tom neka ne bude bitno je li u tome, po danu ili noći učestvovao Lučarević, Šikalo, Zajko, ...@Dozer, ja....
-
trocadero
#5785 Re: Deblokada Sarajeva???
Eto Paša ti je odgovorio.Samo mislim da se posade nisu mogle baš često mijenjati zbog okolnosti i samog pristupa brdu.PM72 wrote:Isti broj oklopa je bio čitavo vrijeme samo se posada smjenjivala.Jedan tenk je "gledao" pravo u moju zgradu na Alipašinom polju,virio je dopola iza grudobrana i imao je zastavu Jugoslavije na sebi ; ispalio je samo jednu granatu koja je eksplodirala pod golfom mog komšije i prijatelja P.R.Nekako s proljeća wrote:Pozdrav @troka, i ako ti nije mrsko da nam kažeš da li su oklopni transporteri ''dopunjavani'' na brdu Mojmilo. Ili je na njemu svo vrijeme bio isti broj vozila.trocadero wrote:![]()
![]()
![]()
Ma jok kaki, nisam ja njima interesantan.Da me gdje safataju mjenjali bi me za Pašu i Dozera u paketu.
Ono što je zanimljivo a istine radi vojnici su dan prije napustili položaje prije nego što su uništeni oklopi.Mislim da je par njih prije poginulih ostalo jer ih u opštem haosu i pometnji nisu mogli ponijeti. Tako da informacije da su pobili svoje nisu tačne.Mogu da shvatim da i danas neki tako zbog priča misle .
- Nekako s proljeća
#5786 Re: Deblokada Sarajeva???
Napisao sam jedrilica , jer sam taj pojam čitao da se pominjao u dobrinjskim krugovima, i odnosi se na period prije jula 1992., dakle prije i našeg ulaska preko brda Mojmilo u Dobrinju. Ne bih se oko toga više zadržavao jer nemam saznanja ili konkretnih dokaza. Slažem se da su bili na ''izdisaju'' , naročito u fazi nakon pada Aerodromskog naselja i mogućeg napada na blok zgrada preko puta aerodroma-C5, čijim bi se zauzimanjem spojili Nedzarići sa Lukavicom . Koktelima su napadali tenkove...Dozer wrote:Ja znam za ono sto smo mi oteli te noci kada su napustali kasarnu, i to bukvalno oteli uskakanjem u kamione dok su izlazili, izbacivanjem vozaca i brzim bijegom s tim otetim kamionima.Nekako s proljeća wrote: Pokušaj to posmatrati na drugi način...događaj se jeste desio u to vrijeme i jesu oteta značajna sredstva, oprema i naoružanje od strane branilaca grada. Ti svjedoči za dva iz kolone oteta kamiona tokom noći, i to je to. Ne znam nešto posebno u vezi ''zmajeva'' ili ''jedrilica'' iz Visokog koliko se sjećam, to je vezano za područje Dobrinje u vrijeme potpune blokade tog naselja.
Protivoklopi iz Pretisa , pa i oni koje smo unijeli u Dobrinju su druga priča i ne isključuju jedna drugu, već su vjerovatno primjer snalaženja u tim teškim vremenima. Oklopna vozila su u Dobrinji uništavana i prije našeg ulaska.
Iskreno, ne sjecam se da sam tada cuo da je jos neko nesto klepio od tih kamiona. Ne kazem da nije, nego samo da ja ne znam za to. Ali, ono sto 100% znam jeste da nema teorije da su klepljena 163 slepera.
Sto se tice "motorizovanih zmajeva" - to je totalna nebuloza. PO koji smo unijeli u Dobrinju krajem juna '92 je bio jedini koji se tada mogao tamo naci i vidjeti. Ljudi nisu imali ni metaka kada smo dosli, a ne PO, jbt... I kuda bi uopste ti "motorizovani zmajevi" dosli do Dobrinje? Preko Ilidze i Nedzarica? S Igmana i preko Hrasnice, Butmira i aerodroma? Ne ide, jbg...
Međutim, RB i Zolja su korišteni predhodno u odbrani Dobrinje, a i to su PO sredstva. Vrlo rizičnu liniju snadbijevanja je iz grada preko brda Mojmilo vršila manja grupa branilaca iz Dobrinje.
Ovo u vezi otimanja iz Jusuf Dzonlić, imaš iznad transkript pa zaviri malo...onda je bila trka-frka ali danas već to možemo na miru da rezimiramo.
Hvala na odgovoru @trokadero
- Dozer
#5787 Re: Deblokada Sarajeva???
Znam i ja za neke PO zaplijenjene od petokolonasa, ali to su bile u 90% slucajeva zolje (koja, kao sto i sam znas, tenku ne moze nista), i bila je smijesna kolicina koja se ni na koji nacin ne moze porediti s onim sto je uzeto iz Pretisa i gdje pricamo o natovarenim vozilima tipa kamioni, kombi i par malih vozila.Nekako s proljeća wrote:Nemoguće je isključiti, minimizirati ili sakriti akciju ''Pretis'' sredinom aprila 1992. Ali to nisu jedina PO sredstva koja su branioci imali na raspolaganju, to je sigurno. Ja ti mogu odgovorno tvrditi za najmanje 5 PO koje smo pronašli kod tzv V kolone. Simbolično je to, ali pominjem tek da se bolje razumijemo da PO iz ''Pretisa'' nisu i jedina.
Ono sto im je dovlaceno preko Mojmila prije naseg dolaska, i to je bilo zapravo ono iz Pretisa.
Last edited by Dozer on 22/10/2019 13:25, edited 1 time in total.
-
il dottore
#5788 Re: Deblokada Sarajeva???
Pusti se ti transkripata iNekako s proljeća wrote:Po pitanju otimanja velikog broja sredstava i opreme , kao i upotrljebljivog naoružanja iz kasarne Jusuf Dzonlić u maju 1992. imaš transkript iznad, pa saberi i oduzmi broj vozila. Ne šlepera ali kamiona svakako. Pri tom neka ne bude bitno je li u tome, po danu ili noći učestvovao Lučarević, Šikalo, Zajko, ...@Dozer, ja....
Ako PM i rambovac s otoke ne znaju za ovo onda se nije ni desilo
- Dozer
#5789 Re: Deblokada Sarajeva???
Pise 170 vozila, ne kamiona. U ta vozila su spadali manji i veci kamioni (oko 30%, i nijedan sleper nije bio. Bar ga ja ne vidjeh, a o 163 da ne pricamo), pincevi, kampanjole i transporteri (45-50%), i mala vozila, medju kojima je bilo i dosta civilnih (15-20%). Ovo je po nekakvom mom sjecanju i slobodnoj procjeni. Masa tih malih vozila, pogotovo civilnih, rastrkala se odmah po izlasku na glavnu cestu, pri cemu ih je bilo koji su se uputili i prema gradu, prema Ilidzi, prema Mojmilu. Gdje su odlazili - ko zna.Nekako s proljeća wrote:Po pitanju otimanja velikog broja sredstava i opreme , kao i upotrljebljivog naoružanja iz kasarne Jusuf Dzonlić u maju 1992. imaš transkript iznad, pa saberi i oduzmi broj vozila. Ne šlepera ali kamiona svakako. Pri tom neka ne bude bitno je li u tome, po danu ili noći učestvovao Lučarević, Šikalo, Zajko, ...@Dozer, ja....
Ta njihova kolona se zapravo rastrkala sama od sebe, cime su sami sebe ucinili lakim metama. Vjerovatno su svi zurili da sto prije pobjegnu, pri cemu je sigurno bilo i onih koji su pametovali i ganjali neki kraci put prema Lukavici, i tako se to sve razjebalo na sve strane.
Dakle, nema govora o bilo kakva 163 slepera. Nonsense.
Slicna situacija s vrstama vozila je bila i sa Marsalkom, s tim sto to nisu sve izvezli.
Last edited by Dozer on 22/10/2019 13:38, edited 1 time in total.
- Dozer
#5790 Re: Deblokada Sarajeva???
@CPT
Evo stiva za tebe, a i decembra... http://www.zlocininadsrbima.com/PDF/srp ... a-1993.pdf
Evo stiva za tebe, a i decembra... http://www.zlocininadsrbima.com/PDF/srp ... a-1993.pdf
- CPT
#5791 Re: Deblokada Sarajeva???
ne sirim propagandu i "teorije zavere" za razliku od tebeDozer wrote:@CPT
- Dozer
#5792 Re: Deblokada Sarajeva???
Stalno kmecis za srebrenickim srpskim zrtvama, pa eto...reko', da ti olaksam kmecanje. Vidi koliko smo ih pobili u Sarajevu...6.600+.
Drugim rijecima, vise od pola poginulih u Sarajevu su bili Srbi. Vjerujes li u to?
Oni u Srebrenici i oko nje, na onolikom prostoru pod sumom, nisu uspjeli posakrivati sve grobnice za skoro 9.000 ljudi, a mi smo u opkoljenom Sarajevu, koje su sa svake cuke mogli vidjeti kao na dlanu (jesi li ikad bio u Sarajevu i na okolnim brdima i planinama?), navodno pobili i sakrili skoro 7.000 Srba...
Troca, de, objasni mu ziv bio...
Drugim rijecima, vise od pola poginulih u Sarajevu su bili Srbi. Vjerujes li u to?
Oni u Srebrenici i oko nje, na onolikom prostoru pod sumom, nisu uspjeli posakrivati sve grobnice za skoro 9.000 ljudi, a mi smo u opkoljenom Sarajevu, koje su sa svake cuke mogli vidjeti kao na dlanu (jesi li ikad bio u Sarajevu i na okolnim brdima i planinama?), navodno pobili i sakrili skoro 7.000 Srba...
Last edited by Dozer on 22/10/2019 13:37, edited 2 times in total.
- CPT
#5793 Re: Deblokada Sarajeva???
cuj, kmecim? zar ces tako o zrtvama? gdje ti pijetet? zrtva je zrtva i ostale 333 price?Dozer wrote:Stalno kmecis za srebrenickim srpskim zrtvama, pa eto...reko', da ti olaksam kmecanje. Vidi koliko smo ih pobili u Sarajevu...6.600+.
vjerovatno bi morao nacrtati da je poredjenje sa Srebrenicom bilo retoricko
- Dozer
#5794 Re: Deblokada Sarajeva???
Ne vadi se ba. Znam ja da je tesko pokusati ono sto se ponjake, ali neka te...
-
90minut
#5795 Re: Deblokada Sarajeva???
Svaki put kad mu procitam ono 333 pozelim da mu šljagu opalim da mi ova debela ruka trni sat vremena 
- Dozer
#5796 Re: Deblokada Sarajeva???
Jbg, sta ces kad nas je ovdje bilo 9 strana
-
90minut
#5797 Re: Deblokada Sarajeva???
Još ovi odvratni pokušaji da te upeca na na najostjetljiviju temu zvana Srebrenica tacno se malo naježim još kad mi u glavu uleti da je 3 generacija slovenac to se sve skupi loše u stomaku.
Da mi je samo znati otkud ovaj lik na klixu e 3 generacija slovenac i frajer na klixu.
Pa ja bi po cijeli dan po onom zelenilu slovenije šetao.
Da mi je samo znati otkud ovaj lik na klixu e 3 generacija slovenac i frajer na klixu.
Pa ja bi po cijeli dan po onom zelenilu slovenije šetao.
-
trocadero
#5798 Re: Deblokada Sarajeva???
De ba Doz šta ti je, ne pada mi na pamet nešto objašnjavati trećoj generaciji Janeza!Dozer wrote:
- Dozer
#5799 Re: Deblokada Sarajeva???
Just for fun
Pliiizzzzzzzz 
- Nekako s proljeća
#5800 Re: Deblokada Sarajeva???
Halo, Murate-Šabane... od 170 vozila JNA iz kasarne Jusuf Dzonlić u Lukavicu je stiglo okupno 30-tak njih. Dakle -140 vozila iz te njihove kolone. Mojne biti drot pa se baviti analizom a pri tome ne uzeti u obzir preostalu vojnu opremu i sredstva u kasarni Jusuf Dzonlić, kao ni onu koja je predhodno uručena TO-i i MUP-u R BiH u duhu nekih dogovora na saveznom nivou. Objavljivali smo video priloge sa područja Halilovića na kojim se mogu vidjeti kadrovi utovara-istovara i u šlepere, tj kamione sa prikolicom. Nije Lučarević to sam izveo sa svojim ljudima, već je ta dešavanja zabilježio u knjizi i u ime svih nas na istoj strani koji smo bili uključeni u razbijanje unutrašnje JNA blokade. Zanimljivo je i to, da je ovaj i drugi transkripti presretnutih razgovora snimljen upravo opremom zaplijenjenom u kasarni Jusuf Dzonlić.Dozer wrote:Pise 170 vozila, ne kamiona. U ta vozila su spadali manji i veci kamioni (oko 30%, i nijedan sleper nije bio. Bar ga ja ne vidjeh, a o 163 da ne pricamo), pincevi, kampanjole i transporteri (45-50%), i mala vozila, medju kojima je bilo i dosta civilnih (15-20%). Ovo je po nekakvom mom sjecanju i slobodnoj procjeni. Masa tih malih vozila, pogotovo civilnih, rastrkala se odmah po izlasku na glavnu cestu, pri cemu ih je bilo koji su se uputili i prema gradu, prema Ilidzi, prema Mojmilu. Gdje su odlazili - ko zna.Nekako s proljeća wrote:Po pitanju otimanja velikog broja sredstava i opreme , kao i upotrljebljivog naoružanja iz kasarne Jusuf Dzonlić u maju 1992. imaš transkript iznad, pa saberi i oduzmi broj vozila. Ne šlepera ali kamiona svakako. Pri tom neka ne bude bitno je li u tome, po danu ili noći učestvovao Lučarević, Šikalo, Zajko, ...@Dozer, ja....
Ta njihova kolona se zapravo rastrkala sama od sebe, cime su sami sebe ucinili lakim metama. Vjerovatno su svi zurili da sto prije pobjegnu, pri cemu je sigurno bilo i onih koji su pametovali i ganjali neki kraci put prema Lukavici, i tako se to sve razjebalo na sve strane.
Dakle, nema govora o bilo kakva 163 slepera. Nonsense.
Slicna situacija s vrstama vozila je bila i sa Marsalkom, s tim sto to nisu sve izvezli.
Onaj transporter što ste ga roknuli u Nedzarićima je navodno bio vrrrlo dobro opremljen i sa opremom za prisluškivanje i ometanje sistema veza, Prot. elektr. borba , valjda se tako to zove. Eto @troke pa neka potvrdi ili demantuje za taj transporter. Raja ga bila prozvala ''Arkan'', mislim transporter.