Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
jasko_ba

#5776 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by jasko_ba »

Sunce konacno, mozes disati normalno ! :mrgreen:
Last edited by jasko_ba on 18/05/2014 10:22, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#5777 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by VjecitiStudent »

Dead Man Walking wrote:Crveni Krst uzima oko 9% a direktor ima godisnja primanja oko milion dolara. Sve velike i poznate humanitarne organizacije tako funkcionisu tako da je pomozi.ba sigurno bolja opcija.
:-) Ili nađi vjerodostojan link za ovo ili pobriši.

Rad Crvenog krsta je regulisan zakonom, za razliku od desetak hiljada većinom ublehoznih bh. udruženja.
lajk

#5778 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by lajk »

jasko_ba wrote:Sunce konacno, mozes disati normalno konacno! :mrgreen:
:thumbup:
emmir1

#5779 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by emmir1 »

Strašno za ove ljude u Zenici iz Željeznog polja.

Ljudi bukvalno ne znaju šta im je sa porodicom koja je gore ostala.

Kuće su im nestale .

11 sela gore ima i kažu da je većina uništena
Niemand

#5780 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Niemand »

.
Last edited by Niemand on 19/06/2014 14:46, edited 1 time in total.
Mutivoda

#5781 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Mutivoda »

"Svi koji žele volontirati i pomoći pri pakovanju i utovaru hrane i robe to mogu učiniti na Filozofskom fakultetu od 10 do 16 sati u prizemlju fakulteta. Svaka pomoć je dobrodošla."
Šunj

#5782 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Šunj »

http://www.znamo.me/skandalozan-potez-t ... rozenijim/

Neznam da li je ova vijest bila na forumu, ali znam gje necu nise nikada otici u kupovinu:
SKANDALOZAN POTEZ TRGOVACA U BRČKOM: Supermarketi ‘Tuš’ i ‘Belamioniks’ odbili isporučiti potrepštine potrebne najugroženijim

in IZ MINUTE U MINUTU, ŽIVOT maj 17, 2014 @ 13:15 19 Comments

Supermarketi koji nisu htjeli isporučiti neophodne namirnice su ”Belamioniks” i “Tuš”. Sa Pododjeljenjem su sarađivali marketi ”Bogičević”, ”Fis” i ”Bingo”.

Na juče održanom vanrednom zasjedanju Vlade Brčko distrikta BiH, Pododjeljenje za javne nabavke dobilo je zadatak da nabavi sredstva za rad i lična zaštitina sredstva: čizame, kabanice, lopate, hranu i vodu, kako bi se obezbijedila pomoć poplavljenim područjima i ugroženom stanovništvu.

Kako je saopšteno u nastavku vanrednog zasijedanja u popodnevnim časovima, pojedini supermarketi u Brčkom nisu htjeli isporučiti pomenuta sredstva ukoliko plaćanje ne bude izvršeno unaprijed, uprkos vanrednom stanju i elementarnoj nepogodi, javlja portal Brckonavezi.com.

Supermarketi koji nisu htjeli isporučiti neophodne namirnice su “Belamioniks” i “Tuš”. Sa Pododjeljenjem su sarađivali marketi “Bogičević”, “Fis” i “Bingo”, navedeno je u izvještaju Pododjeljenja za javne nabavke.

I dok članovi Civilnog štaba, volonteri i mnogobrojni građani danonoćno čuvaju bezbjednost ljudi na terenu, očigledno neki nemaju osjećaja, a ni solidarnosti, za tuđu muku.

“Imali smo izvjesnih iznenađenja da su neki marketi tražili unaprijed plaćanje takvih narudžbi, bez obzira što smo proglasili elementarnu nepogodu i što Vlada garantuje plaćanje. Ipak neki marketi nam nisu dozvolili da uzmemo robu i da je platimo prilikom ispostave računa. Ovo me je jako iznenadilo i te procedure su mi nejasne jer smo mi organ uprave i platićemo sve obaveze što se toga tiče”, rekao je gradonačelnik Domić.

Kako je istanuto na sjednici Vlade, Hotel “Jelena” i “Fis” su ponudili sobe za smještaj ugroženog stanovništva.
Danas je, prema podacima Pododjeljenja za javne nabavke, ugroženom stanovništvu isporučeno, između ostalog, 1200 litara mlijeka, 200 konzervi, 120 pari čizama i 100 kabanica.
Last edited by Šunj on 18/05/2014 10:28, edited 1 time in total.
ambienta

#5783 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ambienta »

Moj apel za medije i za ljude koji su aktivni na društvenim mrežama:

1. Da se dijele informacije, kome je pomoć naj potrebnija !
2. Da uopšte ih nije briga šta rade političari, niti da komentarišu iste, oni nisu bitni, a nije ni vrijeme da se bavimo politikom !
3. Da dijele informacije , što više o "herojima ulice" o ljudima koji pomažu drugima , SAMO POZITIVA !
4. Da dijele informacije da vatrenim navijačima "horde zla" koji mediji nazivaju i huliganima su danas na terenu u Maglaju sa lopatama, krampama pomažu ljudima (ne samo o njima nego o svim ostalim ovo je samo primjer jer znam da su jutros otišlu na teren) ,, to će puno uticati i na ostale mlade ljude.
5. Da se dijele informacije o studentima kako priklupljau pomoć i kako se prenzioneri odriču i ono malo što imaju za pomoć drugima !

SVI NAM JE POTREBNA SAMO POZITIVA , ova negativna priča sa korupcijiom , lopovlukom , politikom nas je i gurnula u apatiju i depresiju !
Svi mi koji smo preživjeli RAT i posljeratne šeme , krađe donacija, humanitarne pomoći i sl. znamo da nas opet čeka slično, hajmo se organizirati da nedamo da ode u pogrešne ruke.

1. 10 X provjeriti račune na koje se uplačuju donacije
2. Lično pomagati unesrečenim, ako ne onda pitati ako ništa na FB prijatelje ili prijatelje od prijatelja i sigurno če te neko uputiti gdje da tvoja pomoć dodje u prave ruke.
3. Pošto naa su sve zmije svijeta ujele više puta , naravno da i u jogurt pušemo, ali opet treba pokazati humanost i biti INSAN pomoći svom naradu koliko ko može !
Šunj

#5784 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Šunj »

http://www.znamo.me/ako-skoce-cijene-hr ... nspekciju/

Ako “skoče” cijene hrane i vode zatražite račun i pozovite inspekciju!!!

maj 15, 2014 @ 23:49

Nekoliko građana Bosne i Hercegovine požalilo se našoj redakciji da su im prilikom kupovine hrane i vode za piće naplaćene veće cijene od uobičajnih.

Očito su neki od prodavaca za vrijeme elementarne nepogode imaju namjeru za dodatnu zaradu, te su podigli cijene namirnica koje se kupuju kada nastaju štete.

Iz Tržišne inspekcije ZE-DO kantona savjetuju građane, da ukoliko im prodavci žele naplatiti veće cijene nego su inače, da zatraže račun, te da odmah o tome obavijeste nadležnu inspekciju.
emirolini

#5785 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by emirolini »

mozemo li uputiti apel vojsci da oni preuzmu kordinaciju humanitarne pomoci
Paranoid

#5786 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Paranoid »

emirolini wrote:mozemo li uputiti apel vojsci da oni preuzmu kordinaciju humanitarne pomoci
Odlična ideja.. ali nažalost to nije moguće jer ne spada u opis njihovog posla.
strong69

#5787 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by strong69 »

VjecitiStudent wrote:
Dead Man Walking wrote:Crveni Krst uzima oko 9% a direktor ima godisnja primanja oko milion dolara. Sve velike i poznate humanitarne organizacije tako funkcionisu tako da je pomozi.ba sigurno bolja opcija.
:-) Ili nađi vjerodostojan link za ovo ili pobriši.

Rad Crvenog krsta je regulisan zakonom, za razliku od desetak hiljada većinom ublehoznih bh. udruženja.
+1
emirolini

#5788 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by emirolini »

zasigurno znam da je sabirni centar za doboj ck u kasarni u doboju, nadam se da vojska dijeli
SHOCK

#5789 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by SHOCK »

Niemand wrote:
emmir1 wrote:Strašno za ove ljude u Zenici iz Željeznog polja.

Ljudi bukvalno ne znaju šta im je sa porodicom koja je gore ostala.

Kuće su im nestale .

11 sela gore ima i kažu da je većina uništena
Jucer se spominjalo da ima i mrtvih, znas li mozda sta o tome?
Pricao sam sa prijateljem koji je iz Zeljeznog polja, a trenutno je sa porodicom u zepcu u srednjoj skoli, kaze da nema zrtava, a da je vecina sela nestala...

Sent from my LG-E400 using Tapatalk 2
Montana1

#5790 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Montana1 »

"Klizište u ovom naselju je uništilo i lokalno mezarje, a skeletni ostaci razbacani su po površini.
Mještani pored opasnosti od klizišta strahuju i od zaraznih bolesti."
http://www.kalesija.info/klizista-ruse- ... trovicama/
Rijeka_snova

#5791 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Rijeka_snova »

Kakvo je stanje u Brki i okolnim selima? Jesu li ona nastradala i koliko? Rahic itd.?
Last edited by Rijeka_snova on 18/05/2014 10:51, edited 1 time in total.
pink floydd

#5792 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by pink floydd »

Straza

#5793 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Straza »

ambienta wrote:Moj apel za medije i za ljude koji su aktivni na društvenim mrežama:

1. Da se dijele informacije, kome je pomoć naj potrebnija !
2. Da uopšte ih nije briga šta rade političari, niti da komentarišu iste, oni nisu bitni, a nije ni vrijeme da se bavimo politikom !
3. Da dijele informacije , što više o "herojima ulice" o ljudima koji pomažu drugima , SAMO POZITIVA !
4. Da dijele informacije da vatrenim navijačima "horde zla" koji mediji nazivaju i huliganima su danas na terenu u Maglaju sa lopatama, krampama pomažu ljudima (ne samo o njima nego o svim ostalim ovo je samo primjer jer znam da su jutros otišlu na teren) ,, to će puno uticati i na ostale mlade ljude.
5. Da se dijele informacije o studentima kako priklupljau pomoć i kako se prenzioneri odriču i ono malo što imaju za pomoć drugima !

SVI NAM JE POTREBNA SAMO POZITIVA , ova negativna priča sa korupcijiom , lopovlukom , politikom nas je i gurnula u apatiju i depresiju !
Svi mi koji smo preživjeli RAT i posljeratne šeme , krađe donacija, humanitarne pomoći i sl. znamo da nas opet čeka slično, hajmo se organizirati da nedamo da ode u pogrešne ruke.

1. 10 X provjeriti račune na koje se uplačuju donacije
2. Lično pomagati unesrečenim, ako ne onda pitati ako ništa na FB prijatelje ili prijatelje od prijatelja i sigurno če te neko uputiti gdje da tvoja pomoć dodje u prave ruke.
3. Pošto naa su sve zmije svijeta ujele više puta , naravno da i u jogurt pušemo, ali opet treba pokazati humanost i biti INSAN pomoći svom naradu koliko ko može !

Odlicno receno
Šunj

#5794 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Šunj »

Rijeka_snova wrote:Kakvo je stanje u Brki i okolnim selima? Jesu li ona nastradala i koliko? Rahic itd.?
Brcko 17 05 2014 Poplava
https://www.youtube.com/watch?v=_2e5HqrjJBA#t=36
drag_gost

#5795 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by drag_gost »

Kakav je put za Kljuc i Bihac? Molim vas, hitno je!
Moze li se autom proci?
Last edited by drag_gost on 18/05/2014 10:58, edited 1 time in total.
pink floydd

#5796 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by pink floydd »

SmokingMan

#5797 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by SmokingMan »

Jel' ovo jedna od avazovih patki,ili je zaista ovako kako piše u nalsovu. :?

Image
artime

#5798 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by artime »

Da to sam se i ja pitala???
34sf4drgu67d25

#5799 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by 34sf4drgu67d25 »

KlaasJH wrote:Ljudi, maksuz sam se registrirao da vam prikažem sliku iz Maglaja i da vas pozovem svoju da pomognete jer niste ni svjesni koliko jedna flaša vode znači tim ljudima. Ovo što sam danas vidio me je toliko pogodilo da sam i suzu pustio kad smo se vraćali.

Došli smo oko pola 9 ujutro, trebalo nam je oko 2-3 sata više da uopće tamo stignemo jer su neke ceste zatvorene, BIHAMK smo zvali 10 puta da nam daju smjernice i kažu kako da što brže stignemo tamo. Situacija katastrofalna, ceste neprohodne, ne može se jednostavno na nekim dijelovima ni proći od količine vode i zemlje, pa smo se nekoliko puta morali vraćati na druge ceste.

Kad smo došli tamo, horo. Neopisiva tuga i bijeda.

Išli smo sa dva kombija pa smo mogli više toga ponijeti, uglavnom većinu toga je donirao narod koji su imali samo sat vremena da nam se jave jer smo i mi potpuno neplanski krenuli, mislili sve to usput kupiti. Ne možete vjerovati koliko smo poziva primili u tih sat vremena, jednostavno imam osjećaj da je iza nas ostalo najmanje 10 kamiona donacija koje nismo mogli ponijeti sa sobom. Čujem da su neki odmah nakon toga krenuli svojim autima, i drago mi je da jesu.

Došli smo u jedan dio grada, ne znam stvarno ni koji jer mi je to sve tamo nepoznato. Par ljudi nas je uputilo u najkritičnije dijelove, neki su pošli sa nama. Nevjerovatno koliko su ljudi susretljivi i koliko su se potrudili da nam pomognu da to sve distribuiramo koliko smo mogli.

Ovo što smo doživjeli nam je natjeralo suze na oči. Ljudi nemaju šta jesti, nemaju gdje biti, neki su nas molili da im damo bilo šta kad smo krenuli nazad, jednostavno nismo imali više ništa. Curica nas je u suzama grlila i ljubila što smo im došli, tad sam potpuno puko što bi se reklo, nisam više mogao izdržati. Dajte molim vas, preklinjem, organizirajte u vašim lokalnim mjestima akciju, idite od vrata do vrata, kupite namirnice i ako možete odite i sami da vidite šta se dole dešava i kakvo je stanje. Ja sam krenuo bez nekih osjećaja, a vratio se toliko ponosan na sebe i toliko tužan zbog tih ljudi da ću sebe natjerati da odem opet.

Gledali smo čovjeka iz kombija dok smo čekali vozača kako sjedi u blatu i plače. Čovjek vjerovatno od nekih 50 godina, nisam imao hrabrosti ni pitati ga šta mu je bilo, je li izgubio nekog ili nešto, samo sam sebi govorio ne želiš da znaš.

To su slike koje vas jednostavno natjeraju da nešto uradite.

Jedan čovjek nam je rekao kako su iz Kladuše bila dva čovjeka sa svojim autima, i nazad u Kladušu su poveli dvije žene i njihovih petero djece, očevi su ostali pomagati. U Kladuši će biti sve dok se situacija ne smiri i ne riješi se stambeno pitanje. Svaka čast i Kladušanima!

Evo upravo sad sam pročitao da u Cazinu u Crvenom križu nema dovoljno mjesta za sve donacije, da će ogromne količine pomoći sutra krenuti prema Maglaju i drugim gradovima. Ja sam ponosan na sebe, na ljude oko mene i na ljude koji pomažu.

Sa jednom flašom vode možete ljudima donjeti osmijeh na lice, a da vam ne kažem kakvu smo radost vidjeli kad je naš prijatelj djevojčici dao Milku.
:(
pink floydd

#5800 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by pink floydd »

Kad vidim istu objavu na još najmanje 5 portala možda i povjerujem. Nije nemoguće, ali havaz je to :run:
Post Reply