Par njih radi na auto pijaci,znači može se_BataZiv_0809 wrote: ↑01/02/2022 17:39Za sta moze zaposliti Pakija? Za fizicki rad dok ovaj skuplja pare da se prebaci do Marseja? Kakvo je to rjesenje?Hakiz wrote: ↑01/02/2022 16:56 Ne može naš radnik malo radit' kol'ko oni mogu nekog Pakistanca malo platit'.
Vidite da ne govore poslodavci kako se oni moraju mijenjati, govore kako država treba uvesti radnu snagu.
Nije da ne shvataju, shvataju, samo neće.
Ne nadajte se da će se promijeniti.
Meni lično odgovara što naši odlaze i odbijaju, manja konkurencija![]()
Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
-
McGradySA
#5776 Re: Jadi nas nezaposlenih
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#5777 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma koja Češkamali_balon wrote: ↑09/01/2022 10:20
to su ceski minimalci, prosjek je oko 1200eura neto, za koji mjesec ide to navise, bolje I to nego sjediti kuci, ako nista otvore ti se nove mogucnosti u uredjenoj zemlji u kojoj vazda mozes naci posao.....a zar nije stan besplatan plus besplatan obrok u firmi , prije je to bilo....I po nekim srpskim forumima sam citao svega I svacega od hvale do pljuvanja.....
to je super tkz ulazni posao....radis tu godinu dvije onda trazis bolje......a nije velika razlika izmedju nas I ceha sto se menatliteta tice.....
nedavno sam negdje naletio da Renault u novom mestu u sloveniji kuburi sa radnicima,male plate janezima za posao koji se obavlja pa nece niko da radi pa traze kod nas radnike....mislim da je cak ista plata....guglaj
-
mali_balon
#5778 Re: Jadi nas nezaposlenih
da minimalac je 500 do 600 eura....ali eto imas bolje informacije nego ja koji radim sa nekoliko njij....I nisu ksenofobi....ko u svakom narodu imas izuzetaka......ovi sto rade samnom radije sa nama balkancima sjede nego sa ostalim eu gradjanima, pa cak I svojim....samo kazem
a sta fali I tom smjestaju za pocetak.....
- Domaci izdajnik
#5779 Re: Jadi nas nezaposlenih
To si dobro rekao, izuzeci. I moj prijatelj, skoro brat, je Persijanac iz Teherana pa cuga ko Rus i voli više se najesti vruće prasetine nego išta, ali čisto sumnjam da su svi takvi...mali_balon wrote: ↑03/02/2022 13:28 da minimalac je 500 do 600 eura....ali eto imas bolje informacije nego ja koji radim sa nekoliko njij....I nisu ksenofobi....ko u svakom narodu imas izuzetaka......ovi sto rade samnom radije sa nama balkancima sjede nego sa ostalim eu gradjanima, pa cak I svojim....samo kazem
Takvom smještaju fale svi normalni uslovi života, jer te strpa u sobu sa još troje nepoznatih lobanja od kojih dvojica se kupaju jednom sedmično, a jedan je hronični alkos iz Ukrajine ili Bugarske sa tri zuba u glavi. O spremanju i čuvanju hrane sa takvim spodobama u komunalka kuhinjama, ne treba trošiti riječi
Fabrike i firme koje traže non-EU radnike uglavnom traže JEFTINU NK radnu snagu, tako da ti je 650 eura uglavnom plafon kao i u Slovačkim konclogorima, a agencije koje imaju dozvolu da zapošljavaju radnike se masno ugrade na tebi plus što te dodatno zavrnu za još poneke stavke (više ljudi mi potvrdilo). Ako samostalno tražiš posao i apliciraš na ta NK i KV radna mjesta uputiće te uglavnom na agenciju (poslodavci se ne jebu sa tim, a i većinom imaju dogovor sa istim) a da sređuješ samostalno radnu dozvolu je skoro pa nemoguća misija zbog birokratije i pravila, tako da ladno možeš ganjati dozvolu za Austriju ili Njemačku, dođe ti skoro na isto...Imam poznanika koji su bili i u Českoj i u Slovačkoj, dobili pobit i ostale radne dozvole, ali svi kažu mrka kapa, ni 100 eura ne možeš uštediti tamo, isti kurac kao i Bosna samo što je uređenija zemlja...
A Česi JESU ksenofobi, od njih su gori samo Mađari. Plus što su i jedni i drugi veliki duduci za stane jezike, sporazumijevanje je posebna priča u poslovnom svijetu, a mogu misliti šta je sa običnim dunjalukom
-
zippoo87
#5780 Re: Jadi nas nezaposlenih
Kakava crna sresnja Evropa i istok...ko bi isao na istok za goli K raditi ako ima barem osnovna znanja i sposobnosti?
Na istok idu oni koji ne znaji ni maternji jezik a kamoli neki strani.
Pa ja bi radije otisao na Aljasku,ginuo 3-4 mjeseca po 12 sati a onda dosao kuci sa lovom i barem bi znao na cemu sam a ne ici tako negdje gdje su uslovi gori nego u BiH.
Jos svi ovi problemi sto je nabrojao lajavi...to i jeste najgore na poslovima gdje su uslovi zivota nikakvi...jedan prdi,druga dva smrde,treci lopov i lijenatina,cetvrti budala...bukvalno borma i na poslu i mimo posla a nemas se kome zaliti ni gdje otici.
Na istok idu oni koji ne znaji ni maternji jezik a kamoli neki strani.
Pa ja bi radije otisao na Aljasku,ginuo 3-4 mjeseca po 12 sati a onda dosao kuci sa lovom i barem bi znao na cemu sam a ne ici tako negdje gdje su uslovi gori nego u BiH.
Jos svi ovi problemi sto je nabrojao lajavi...to i jeste najgore na poslovima gdje su uslovi zivota nikakvi...jedan prdi,druga dva smrde,treci lopov i lijenatina,cetvrti budala...bukvalno borma i na poslu i mimo posla a nemas se kome zaliti ni gdje otici.
- geralt
#5781 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ne kontam sto bi neko isao u Cesku ili Slovacku, kraj Slovenije i Hrvatske. Plate i standard su im tu negdje, blize si kuci, nema jezicke barijere...
-
zippoo87
#5782 Re: Jadi nas nezaposlenih
U Hr se i na gradjevini moze zaraditi fina lova kao i na sezoni.
Ni ja ne vidim nikedan benefit rada u Slovackoj,Ceskoj...ali eto,neka ljudi odu i probaju...ja sam za to da sve treba probati i iskusiti,onda ces neke stvari vise cijeniti i imati nova iskustva.
Mada pun CV kod nasih robovlasnika je samo minus...mene je jedan prije 7 dana pitao zasto sam promijenio puno firmi
- S4mpion
#5783 Re: Jadi nas nezaposlenih
"Ako si promijenio puno firmi, znači da si izbirljiv, nama treba neko očajan, neko ko će za 800KM pojest' bure govana i pitat' ima li još."
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5784 Re: Jadi nas nezaposlenih
Znaci smetaju vam ljudi koji prde

-
zippoo87
#5785 Re: Jadi nas nezaposlenih
Upravo to.
Ne smetaju dok nisu pored mene
-
markopd
#5786 Re: Jadi nas nezaposlenih
Mogao si i ti njega pitati zašto je on promjenio puno radnika do sada.
Na stranu ovo sa uslovima plata plafon 800 KM,šestodnevna radna sedmica i godišnji odmor od nepar dana,zar niko ne vidi šta se radi od ovih ugostiteljskih robovlasnika po državi.Samo što ne krenu sa pištoljem po gradu ganjati ljude da im rade.Pa ovo kod Hrvata,kod kojih je ovo najbitnija grana privrede nema,uvoze radnu snagu i ne kukaju na sva zvona.Ako već ne misle promjeniti uslove trenutne,neka krenu da uvoze migrante i ljude sa Bliskog Istoka ili se možda boje da im ni oni neće raditi za kikiriki.Skoro je bila vijest čini mi se u Lukavici,djevojka radila kod nekih žnj likova bez plate dva mjeseca.Lijepo došao babo sa pištoljem,podjelio par vaspitnih nekim pederčićima koji nisu imali za kifle.On dobio krivičnu,a oni zatvorili kafanu.
Nedavno čovjeku koji se sudskim putem bori za pravdu protiv nekog robovlasnika iz Banjaluke,otkinut plinski sat ispred kuće...Tačno divlji Zapad smo postali.
-
zippoo87
#5787 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa naravno kada je Sudstvo zauzeto branjenjem nakro klanova,politicara koji stimaju tendere i ostalih koji u sprezi sa vlasti i policijom rade sta hoce.markopd wrote: ↑03/02/2022 18:27Mogao si i ti njega pitati zašto je on promjenio puno radnika do sada.![]()
Na stranu ovo sa uslovima plata plafon 800 KM,šestodnevna radna sedmica i godišnji odmor od nepar dana,zar niko ne vidi šta se radi od ovih ugostiteljskih robovlasnika po državi.Samo što ne krenu sa pištoljem po gradu ganjati ljude da im rade.Pa ovo kod Hrvata,kod kojih je ovo najbitnija grana privrede nema,uvoze radnu snagu i ne kukaju na sva zvona.Ako već ne misle promjeniti uslove trenutne,neka krenu da uvoze migrante i ljude sa Bliskog Istoka ili se možda boje da im ni oni neće raditi za kikiriki.Skoro je bila vijest čini mi se u Lukavici,djevojka radila kod nekih žnj likova bez plate dva mjeseca.Lijepo došao babo sa pištoljem,podjelio par vaspitnih nekim pederčićima koji nisu imali za kifle.On dobio krivičnu,a oni zatvorili kafanu.
Nedavno čovjeku koji se sudskim putem bori za pravdu protiv nekog robovlasnika iz Banjaluke,otkinut plinski sat ispred kuće...Tačno divlji Zapad smo postali.
Citam Vaskovicec blog zadnja 2 mjeseca...u RS je stanje haoticno...tamo ne mozes nista bez reketa...bukvalno te reketiraju za sve...nebitno koja djelatnost.Narko pare se peru po planinama,izgradjuju se zgrade,apartmani itd itd.
Strahota je ono i citati.
Sudinica suda u BL,opljackala sef u Sudu,ukrala 70 000 KM...a ta ista sudinica uzima mito da oslobadja kriminalce...primjera je milion.
Ima u svakom gradu neka lokalna mafija koja unistava zivote gradjanima i koju niko ne dira...a sve su javne tajne ali nemas kome prijaviti,tuziti,zaliti se...kadija i tuzi i sudi.
Zato narod odlazi...ne moze vise da gleda sve obo bespomocno i da bude saucesnik a stanje je sve gore.
Politicari svi su debelo u kriminalu...da dodju kakvi "nebeski tuzioci i sudci",bukvalno bi pola drzave zatvorili,koliko kriminala ima.
A robovlasnici opet saucesnistvo u porobljavanju naroda sa politicarima rade sa mizernim platama i uslovima rada.
Pa u Africi su bolji uslovi jbte a SVI do jednog tih "gazdica" kada odes na razgovor,puna su usta hvaljenja sebe i firme,te oni su ovakvi,te onakvi,te rade ovo,ono ,sa ovim,sa onim...sve najljepse o sebi i onda kada dodjemo do plate,tu onda vidis cemu su sluzili ti prethodni hvalopsjevi.
Tuga,jad i cemer.
Iskreno nisam siguran da cu vise konkurisati u BiH igdje a ni da cu ostati ovdje.
- Domaci izdajnik
#5788 Re: Jadi nas nezaposlenih
I moje friško iskustvo sa razgovora:
Drugi put idem na razgovor u istu firmu, samo što me sada neko "preporučio". Kod istog lika ode u kancelariju, da vidiš kako je sada drugačija priča i ponašanje
pa što prošli put nisi rekao da ti je taj i taj poznanik...
Sve veli je ok to ali oni u "centrali" imaju tvoj CV pa sad ne znam šta mogu više učiniti....Elem, krajem prošle godine sam već tu bio, a problem što im ne pašem je između ostalog taj što imam gap od skoro godinu dana što nisam radio
E tad sam pukao i rekao da se tom kretenu u centrali najebem matere bezobrazne! Taj debil je izgleda prespavao zadnje dvije godine i sva zatvaranja od kojih su stotine ljudi ostajale bez posla u BL! Još kao i godine su problem, imaš 30+
Šta hoće ti gazda, dobru sisati pičku od 22 godine sa doktorskom disertacijom, da govori tečno tri jezika i da je došla iz NASE? Kad sam imao 25 bio sam mlad, zelen u neiskusan, kad sam napunio 35 sad sam prestar??? Pošto je sjedište firme u Visokom, rekao sam da BL nije njegova mahala što prepješačiš u pet minuta, dok kupiš hljeb pozdraviš pola grada i svi se znaju međusobno četiri generacije u rikverc
Na kraju mu reko kod nas vez štele i poznanstva ništa ne ide, ni kičmanje u magacinu, pa ti si mi sad prvi rekao što nisi odmah rekao čiji si, priču si promijenio...
Jebem vam mater seljačku zatucanu!
Drugi put idem na razgovor u istu firmu, samo što me sada neko "preporučio". Kod istog lika ode u kancelariju, da vidiš kako je sada drugačija priča i ponašanje
E tad sam pukao i rekao da se tom kretenu u centrali najebem matere bezobrazne! Taj debil je izgleda prespavao zadnje dvije godine i sva zatvaranja od kojih su stotine ljudi ostajale bez posla u BL! Još kao i godine su problem, imaš 30+
-
McGradySA
#5789 Re: Jadi nas nezaposlenih
Mene su na razgovoru u KJKP Rad pitali za stvarnu motivaciju nakon niza nebuloza.Rekoh da su mi motivacija dva slobodna dana i pare ,treba li reći da nisam primljen
.
-
Sydnor
#5790 Re: Jadi nas nezaposlenih
Trebao si mu reći da ti je oduvijek bila dječija želja da se baviš prikupljanjem, deponovanjem i transportom komunalnog otpada na području Kantona Sarajevo. Da se time želiš baviti znao si još od djetinjstva kad si viđao komunalce kako sjajnim potezama istresaju kante i kače se na papuču kamiona vozeći se do sljedeće kante.
-
Hakiz
-
zippoo87
#5792 Re: Jadi nas nezaposlenih
Jesi li stvarno pukao i nagovorio im se sve ovo sto si napisao?Lajavikrelac wrote: ↑05/02/2022 12:49 I moje friško iskustvo sa razgovora:
Drugi put idem na razgovor u istu firmu, samo što me sada neko "preporučio". Kod istog lika ode u kancelariju, da vidiš kako je sada drugačija priča i ponašanjepa što prošli put nisi rekao da ti je taj i taj poznanik...
Sve veli je ok to ali oni u "centrali" imaju tvoj CV pa sad ne znam šta mogu više učiniti....Elem, krajem prošle godine sam već tu bio, a problem što im ne pašem je između ostalog taj što imam gap od skoro godinu dana što nisam radio
![]()
E tad sam pukao i rekao da se tom kretenu u centrali najebem matere bezobrazne! Taj debil je izgleda prespavao zadnje dvije godine i sva zatvaranja od kojih su stotine ljudi ostajale bez posla u BL! Još kao i godine su problem, imaš 30+Šta hoće ti gazda, dobru sisati pičku od 22 godine sa doktorskom disertacijom, da govori tečno tri jezika i da je došla iz NASE? Kad sam imao 25 bio sam mlad, zelen u neiskusan, kad sam napunio 35 sad sam prestar??? Pošto je sjedište firme u Visokom, rekao sam da BL nije njegova mahala što prepješačiš u pet minuta, dok kupiš hljeb pozdraviš pola grada i svi se znaju međusobno četiri generacije u rikverc
Na kraju mu reko kod nas vez štele i poznanstva ništa ne ide, ni kičmanje u magacinu, pa ti si mi sad prvi rekao što nisi odmah rekao čiji si, priču si promijenio...
Ako jesi,svaka cast
- Domaci izdajnik
#5793 Re: Jadi nas nezaposlenih
Vjerovao ili ne, jesam. Prvo što je frajer dvoličan, a drugo što se vadi na neku "centralu"
Čuj centrala u Visokom...čaršija sa kamarom proizvodnih firmi koja navodno ima manjak radnika, pa misle "gospoda" tako je i u BL, ako ne radiš godinu dana odmah si ljenčuga, beter, alkos, šta li već
I kad je vidio da sam popizdio i sve to izgovorio, veli pa mogli bi da te ubacimo na drugu poziciju koja bi nam trebala...a na toj poziciji ima jedna ovako kvotica i normica koju valja ispuniti kako bi opravdao platu jel de? E pa na tu poziciju neka centrala zaposli pomenutu pičku iz NASE od 22 godine, sa dobrim sisama i dupetom...
Danas mi baš ovaj što me preporučio kaže što si im to izgovorio pa nisi trebao, mogao si prihvatiti to drugo probati pa šta fali...ma more jepse i ti!
-
McGradySA
#5794 Re: Jadi nas nezaposlenih
Mislio sam im reći u stilu dok su drugi sanjali da budu doktori ili policajci ja sam želio biti smetljar,ali bi za sva vremena izgubio šanse kod njih(ako sam i imao).Sydnor wrote: ↑07/02/2022 10:19
Trebao si mu reći da ti je oduvijek bila dječija želja da se baviš prikupljanjem, deponovanjem i transportom komunalnog otpada na području Kantona Sarajevo. Da se time želiš baviti znao si još od djetinjstva kad si viđao komunalce kako sjajnim potezama istresaju kante i kače se na papuču kamiona vozeći se do sljedeće kante.
-
McGradySA
#5795 Re: Jadi nas nezaposlenih
90% kadrova im nije iz Sarajeva
- Haris.ba
-
zippoo87
#5797 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma ne prihvataj nista...gdje prihvatiti sada raditi za 700-800KM sa hranom i prevozom sve ukupno...pa ni sa 1000+ nas nema nigdje sa ovim cijenama i evo svi dizu jos...pekare,mesnice,frizeri,ugostitelji,rezije,vrtici,gorivo,...hrana,materijali...Lajavikrelac wrote: ↑07/02/2022 14:26Vjerovao ili ne, jesam. Prvo što je frajer dvoličan, a drugo što se vadi na neku "centralu"Prvi put kad sam bio sa njim vodio je razgovor preko Sebastijana Kurca, lafo pisao nešto u rokovnik, a CV mi je na kraju samo letimično pogledao, da ga je pregledao kako treba znao bi da sam godinu dana radio u firmi koja je blisko povezana sa njima...ulazio kod njih službeno u objekat X puta, ali dobro nisam sa njim lično imao kontakta
![]()
Čuj centrala u Visokom...čaršija sa kamarom proizvodnih firmi koja navodno ima manjak radnika, pa misle "gospoda" tako je i u BL, ako ne radiš godinu dana odmah si ljenčuga, beter, alkos, šta li većKrkanska posla...trebao sam kičmati u kakvom marketu za siću u međuvremenu da bi im bio po volji, ko je vrijedan za njega ima posla i slični seljački postulati
![]()
I kad je vidio da sam popizdio i sve to izgovorio, veli pa mogli bi da te ubacimo na drugu poziciju koja bi nam trebala...a na toj poziciji ima jedna ovako kvotica i normica koju valja ispuniti kako bi opravdao platu jel de? E pa na tu poziciju neka centrala zaposli pomenutu pičku iz NASE od 22 godine, sa dobrim sisama i dupetom...
Danas mi baš ovaj što me preporučio kaže što si im to izgovorio pa nisi trebao, mogao si prihvatiti to drugo probati pa šta fali...ma more jepse i ti!
Nema ovdje vise nade za radnike,mora se ici vani...barem da se mozak odmori od ovog silovanja od politicara i sa medija.
-
Sydnor
#5798 Re: Jadi nas nezaposlenih
Trenutni posao koji radim već 3 godine sam imao isti razgovor, daleko ispod mojih sposobnosti i kvalifikacije i još na razgovoru moram srat šta sve znam o firmi (naravno samo dobre stvari se pikaju) i što želim radit taj posao.McGradySA wrote: ↑07/02/2022 14:43Mislio sam im reći u stilu dok su drugi sanjali da budu doktori ili policajci ja sam želio biti smetljar,ali bi za sva vremena izgubio šanse kod njih(ako sam i imao).Sydnor wrote: ↑07/02/2022 10:19
Ne bih ni ja bio primljen ali valjda svi ostali otkazali
- Domaci izdajnik
#5799 Re: Jadi nas nezaposlenih
Još kad takvim balvanima kažeš da očekuješ platu od 1200 KM iskolače oči ko jagnje na ražnjuzippoo87 wrote: ↑07/02/2022 14:51 Ma ne prihvataj nista...gdje prihvatiti sada raditi za 700-800KM sa hranom i prevozom sve ukupno...pa ni sa 1000+ nas nema nigdje sa ovim cijenama i evo svi dizu jos...pekare,mesnice,frizeri,ugostitelji,rezije,vrtici,gorivo,...hrana,materijali...
Nema ovdje vise nade za radnike,mora se ici vani...barem da se mozak odmori od ovog silovanja od politicara i sa medija.
-
detroit-mercy
#5800 Re: Jadi nas nezaposlenih
Lajavi, jel ti imas vise staza ko zaposlen ili nezaposlen
. Jos malo pa ces peMziju sa biroa zaradit