SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
DaysleepeR

#5776 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by DaysleepeR »

kingofsnake wrote: Eto vidiš, ja sam odrastao u gradu, igrao se s cukama, u mahali imali cuke kao djeca, 3 puta bio vlasnik psa(tornjak, šarplaninac, njemački ovčar), ne bojim ih se nimalo, ni lutalica niti bilo kojeg drugog psa. Ipak mislim da je strah od psa sasvim realan. Objasni ti majci koja drži bebu u ruci, a okružio je čopor, da ne mlatara rukama. U takvim momentima nema racia i nema podsjetnika na ovo što profesionalci pričaju.
A priča kako se ljudi sa sela boje pasa je zaista smješna. Svašta se seljacima može prigovoriti, doduše može i građanima možda i više, ali ovakve tvrdnje su fakat nebuloze.
Slažem se ja s tobom. Isto tako treba pokušati otvoriti um na činjenicu da određena osoba na svijetu može imati pro ili contra mišljenje bez da isključivo radi za nekoga ili protiv nekoga. Mi smo ovdje u BiH toliko zaglibili u totalitarizam da nam je pojam slobodnog mišljenja totalna nepoznanica. To je vezano za tvoje prvo obraćanje meni.

Meni je i dalje strah od cuka totalni znak malograđanštine. Makar te cuko napao ili čak ujeo. Napadali su i mene i ujedali pa se ne bojim. Znam zašto su me i napali i zašto su me ujeli. Strah je vezan za nepoznato, za neobjašnjivo. A imati strah od cuka je iracionalno jer cuke nisu nepoznanica. To su pokorna živa bića koja je vrlo lako kontrolisati. Da nije, ne bi bili čovjekov najbolji prijatelj. Zar nije logično?
DaysleepeR

#5777 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by DaysleepeR »

vješalica wrote:
DaysleepeR wrote:[
sad se već gubim ili si ti totalno popizdila pa pišeš bez ikakvog smisla

naravno da imam strahova u životu koje ću da priznam, ali to neće biti na forumu, a to pogotovo neću uraditi tebi, ko si ti?
Ti si dovoljno opizdio svojim prvim komentarom.
Tebe da, to je više nego očigledno. Neka sela, neće niko selo dirat.
vješalica

#5778 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by vješalica »

DaysleepeR wrote:
vješalica wrote:
DaysleepeR wrote:[
sad se već gubim ili si ti totalno popizdila pa pišeš bez ikakvog smisla

naravno da imam strahova u životu koje ću da priznam, ali to neće biti na forumu, a to pogotovo neću uraditi tebi, ko si ti?
Ti si dovoljno opizdio svojim prvim komentarom.
Tebe da, to je više nego očigledno. Neka sela, neće niko selo dirat.
Mene nisi,nego sebe...ljudi ti se smiju ovdje... :lol:
Ali šta vrijedi.... :lol:
DaysleepeR

#5779 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by DaysleepeR »

vješalica wrote:
Svaki ti post odiše malograđanštinom. Nalaziš satisfakciju u ismijavanju. Seljadija s dna kace.
vješalica

#5780 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by vješalica »

DaysleepeR wrote:
vješalica wrote:
Svaki ti post odiše malograđanštinom. Nalaziš satisfakciju u ismijavanju. Seljadija s dna kace.

Ma ko nam to kaže?Onaj što se boji???
Ali da ne zaboravimo...ti koji s eboje su malograđani i seljadija. :wink:
O'zone
Globalni moderator

#5781 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by O'zone »

DaysleepeR wrote:
kingofsnake wrote: Eto vidiš, ja sam odrastao u gradu, igrao se s cukama, u mahali imali cuke kao djeca, 3 puta bio vlasnik psa(tornjak, šarplaninac, njemački ovčar), ne bojim ih se nimalo, ni lutalica niti bilo kojeg drugog psa. Ipak mislim da je strah od psa sasvim realan. Objasni ti majci koja drži bebu u ruci, a okružio je čopor, da ne mlatara rukama. U takvim momentima nema racia i nema podsjetnika na ovo što profesionalci pričaju.
A priča kako se ljudi sa sela boje pasa je zaista smješna. Svašta se seljacima može prigovoriti, doduše može i građanima možda i više, ali ovakve tvrdnje su fakat nebuloze.
Slažem se ja s tobom. Isto tako treba pokušati otvoriti um na činjenicu da određena osoba na svijetu može imati pro ili contra mišljenje bez da isključivo radi za nekoga ili protiv nekoga. Mi smo ovdje u BiH toliko zaglibili u totalitarizam da nam je pojam slobodnog mišljenja totalna nepoznanica. To je vezano za tvoje prvo obraćanje meni.

Meni je i dalje strah od cuka totalni znak malograđanštine. Makar te cuko napao ili čak ujeo. Napadali su i mene i ujedali pa se ne bojim. Znam zašto su me i napali i zašto su me ujeli. Strah je vezan za nepoznato, za neobjašnjivo. A imati strah od cuka je iracionalno jer cuke nisu nepoznanica. To su pokorna živa bića koja je vrlo lako kontrolisati. Da nije, ne bi bili čovjekov najbolji prijatelj. Zar nije logično?
Nisu ni pauci, mačke, ptice, ribice, konji, krave, šta ti ja znam već pa neko ima strah od njih. Valjda su i oni seljoberi.

Jednog psa možeš kontrolistati i smijem se čak i poklati sa njim ako zatreba ali protiv čopora znam da nemam šanse, to je prva misao koja čovjeku prođe kroz glavu i onda tjelo automatski reaguje sa mlataranjem i vikom u nadi da će njih uplašitit a sebe okuražiti, nema tu stajanja i mantranja jel treba da budem miran i stojim ili samo da nstavima da hodam hoću im reći "pepi cuko" ili "miran momak"
MedenoSrce

#5782 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by MedenoSrce »

znam ja jednu djevojku, ima strah od vanjskog svijeta
ne znam gdje da je smjestim u fgr ili je seljoberka?
DaysleepeR

#5783 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by DaysleepeR »

MedenoSrce wrote:znam ja jednu djevojku, ima strah od vanjskog svijeta
na psihijatriju :D to se stanje zove Agorafobija.
kingofsnake

#5784 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by kingofsnake »

DaysleepeR wrote:Slažem se ja s tobom. Isto tako treba pokušati otvoriti um na činjenicu da određena osoba na svijetu može imati pro ili contra mišljenje bez da isključivo radi za nekoga ili protiv nekoga. Mi smo ovdje u BiH toliko zaglibili u totalitarizam da nam je pojam slobodnog mišljenja totalna nepoznanica. To je vezano za tvoje prvo obraćanje meni.

Pazi, postoji fobija, strah od pasa, Cynophobia i jedna je od najrasprostranjenijih fobija. Kolko god je kod tih ljudi strah od pasa irealan, ti ljudi nisu glupi ni seljaci ni bilo šta. Jednostavno imaju, urođeni ili stečeni, strah od pasa.
Drugo, psi jesu pokorna bića i lako ih je kontorlisat. Al šta se dešava s psom koji pobjesni? On se iz pokornog bića pretvara u predatora, i bjesni psi će često napadati ljude ili druge pse bez povoda. Najveći broj pobješnjeli pasa su lutalice, tako da je shvatljivo da su mnogi ljudi imali neprijatno iskustvo s psiam(i ja lično, al sreća ja ih se ne bojim i povelik sam i jak momak, pa su na kraju oni bježali od mene).
Pas zaista jeste najbolji čovjekov prijatelj. Zadnji pas kojeg sam imao, njemački ovčar, kod mene je bio skoro 15g. i vezao sam se za njega toliko da godinu dana nisam sebi došao kad je krepo(imam osjećaj da sam se lakše oporavljao od smrti ljudi). Ali jednostavno nismo svi isti, i nije svima pas najbolji čovjekov prijatelj.
DaysleepeR

#5785 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by DaysleepeR »

O'zone wrote:
Nisu ni pauci, mačke, ptice, ribice, konji, krave, šta ti ja znam već pa neko ima strah od njih. Valjda su i oni seljoberi.

Jednog psa možeš kontrolistati i smijem se čak i poklati sa njim ako zatreba ali protiv čopora znam da nemam šanse, to je prva misao koja čovjeku prođe kroz glavu i onda tjelo automatski reaguje sa mlataranjem i vikom u nadi da će njih uplašitit a sebe okuražiti, nema tu stajanja i mantranja jel treba da budem miran i stojim ili samo da nstavima da hodam hoću im reći "pepi cuko" ili "miran momak"
jedno su fobije, drugo je tipični malograđanski strah koji rezultira ne bježanjem, niti panikom već agresivom i izjavama "treba ih sve pobit'"

Složićeš se?
vješalica

#5786 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by vješalica »

DaysleepeR wrote:
O'zone wrote:

jedno su fobije, drugo je tipični malograđanski strah koji rezultira ne bježanjem, niti panikom već agresivom i izjavama "treba ih sve pobit'"

Složićeš se?
Vjerovatno je ujedena žena dala izjavu treba ih pobiti pa su je ujeli.... :lol:
MedenoSrce

#5787 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by MedenoSrce »

DaysleepeR wrote:
MedenoSrce wrote:znam ja jednu djevojku, ima strah od vanjskog svijeta
na psihijatriju :D to se stanje zove Agorafobija.
:pasamoj:

nije za psihijatrije, samo malo mlatara rukama kada izadje vani :mrgreen:
DaysleepeR

#5788 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by DaysleepeR »

kingofsnake wrote: Pazi, postoji fobija, strah od pasa, Cynophobia i jedna je od najrasprostranjenijih fobija. Kolko god je kod tih ljudi strah od pasa irealan, ti ljudi nisu glupi ni seljaci ni bilo šta. Jednostavno imaju, urođeni ili stečeni, strah od pasa.
Drugo, psi jesu pokorna bića i lako ih je kontorlisat. Al šta se dešava s psom koji pobjesni? On se iz pokornog bića pretvara u predatora, i bjesni psi će često napadati ljude ili druge pse bez povoda. Najveći broj pobješnjeli pasa su lutalice, tako da je shvatljivo da su mnogi ljudi imali neprijatno iskustvo s psiam(i ja lično, al sreća ja ih se ne bojim i povelik sam i jak momak, pa su na kraju oni bježali od mene).
Pas zaista jeste najbolji čovjekov prijatelj. Zadnji pas kojeg sam imao, njemački ovčar, kod mene je bio skoro 15g. i vezao sam se za njega toliko da godinu dana nisam sebi došao kad je krepo(imam osjećaj da sam se lakše oporavljao od smrti ljudi). Ali jednostavno nismo svi isti, i nije svima pas najbolji čovjekov prijatelj.
i sam si svjestan da većina ljudi koja zagovara pobijanje svih pasa, prvo nema strah od njih a kamoli fobiju već klasični tupi mentalitet koji kaže "treba to sve pobit".
DaysleepeR

#5789 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by DaysleepeR »

vješalica wrote:
grohotom se smijem, grohotom

bezveze se pokušavaš ubaciti u konverzaciju, ja ovdje pričam sa ljudima koji znaju složiti prostoproširenu rečenicu. nisi dovoljno kvalifikovana nažalost. možemo samo vako seljački hu-ha, to je tvoj nivo.
kingofsnake

#5790 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by kingofsnake »

DaysleepeR wrote:
kingofsnake wrote: Pazi, postoji fobija, strah od pasa, Cynophobia i jedna je od najrasprostranjenijih fobija. Kolko god je kod tih ljudi strah od pasa irealan, ti ljudi nisu glupi ni seljaci ni bilo šta. Jednostavno imaju, urođeni ili stečeni, strah od pasa.
i sam si svjestan da većina ljudi koja zagovara pobijanje svih pasa, prvo nema strah od njih a kamoli fobiju već klasični tupi mentalitet koji kaže "treba to sve pobit".
Slažem se, mnogi od tih nikad nisu imali bilo kakvo iskustvo s psom, pozitivno ili negativno. Ali ipak reći da su malograđani ljudi koji se boje pasa je previše. Jednostavno sasvim je realno imati takav strah. Ja se npr. bojim miševa(i stid me je :D ), ali ih se fakat bojim. Bez obzira što znam da mi miš ne može ništa i da se on mene boji puno bviše, ne mogu si pomoć. Postoji masa takvih ljudi u odnosu na pse.
Nažalost, realno mislim da je eutanazija trenutno najbolje rješenje. Ili da kažem najprovodivije. Bilo bi divno da postoje azili, sa pravim uslovima i pravim kadroma za to. I da postoje pare koje će to pokriti. Ali trenutno to su pusti snovi i eutanazija je najbolje rješenje i za same pse.
DaysleepeR

#5791 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by DaysleepeR »

kingofsnake wrote:
Slažem se, mnogi od tih nikad nisu imali bilo kakvo iskustvo s psom, pozitivno ili negativno. Ali ipak reći da su malograđani ljudi koji se boje pasa je previše. Jednostavno sasvim je realno imati takav strah. Ja se npr. bojim miševa(i stid me je :D ), ali ih se fakat bojim. Bez obzira što znam da mi miš ne može ništa i da se on mene boji puno bviše, ne mogu si pomoć. Postoji masa takvih ljudi u odnosu na pse.
Nažalost, realno mislim da je eutanazija trenutno najbolje rješenje. Ili da kažem najprovodivije. Bilo bi divno da postoje azili, sa pravim uslovima i pravim kadroma za to. I da postoje pare koje će to pokriti. Ali trenutno to su pusti snovi i eutanazija je najbolje rješenje i za same pse.
Ja se slažem sa tobom. Odo kući. :D :run:
vješalica

#5792 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by vješalica »

DaysleepeR wrote:
vješalica wrote:
grohotom se smijem, grohotom

bezveze se pokušavaš ubaciti u konverzaciju, ja ovdje pričam sa ljudima koji znaju složiti prostoproširenu rečenicu. nisi dovoljno kvalifikovana nažalost. možemo samo vako seljački hu-ha, to je tvoj nivo.
Ne sumnjam da je tvoj intelekt na nivou da možeš prostoproširenu.A ako je u pitanju složena...može se javiti problem.

Ti svoj nivo znaš,i to je bolno,pa te neću više podsjećati na to,jer vidim da žarko želiš da zaboraviš ko si i šta si. :wink:
uglavnomja

#5793 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by uglavnomja »

DaysleepeR wrote:
mislim, od tebe ovo bas nije ocekivano :roll:

nekada davno, nije bilo tog straha, jedan cuko, 2, uglovnom domaci, poznati, odnesem im kosti kod kontejnera ...

ali sad je zivot postao strategija:

- ako laju na ulici, znacu ganjaju aute ili se marisu izmedju sebe - razigrani :-) - ne izlazi, sacekaj da odu dalje
- viris kroz prozor - ima li ih na cosku od ulicice, pa preko puta kuce, pa na balkon ima li ih na strateskim mjestima izmedju kontejnera i granapa ...

15-20 komada velicine teleta
bojim ih se i ja, a pogotovo se bojim za mamu i za neku malu djecicu iz najuze familije.

eto, seljak, malogradjanin, sa tupim mentalitetom ... :zzzz:
DaysleepeR

#5795 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by DaysleepeR »

uglavnomja wrote:
DaysleepeR wrote:
mislim, od tebe ovo bas nije ocekivano :roll:

nekada davno, nije bilo tog straha, jedan cuko, 2, uglovnom domaci, poznati, odnesem im kosti kod kontejnera ...

ali sad je zivot postao strategija:

- ako laju na ulici, znacu ganjaju aute ili se marisu izmedju sebe - razigrani :-) - ne izlazi, sacekaj da odu dalje
- viris kroz prozor - ima li ih na cosku od ulicice, pa preko puta kuce, pa na balkon ima li ih na strateskim mjestima izmedju kontejnera i granapa ...

15-20 komada velicine teleta
bojim ih se i ja, a pogotovo se bojim za mamu i za neku malu djecicu iz najuze familije.

eto, seljak, malogradjanin, sa tupim mentalitetom ... :zzzz:
ja napisah većina, ne napisah SVI. i iako sam napisao da je strah od cuke malograđanština, u prvom postu nisam napisao da su svi koji mlataraju rukama seljadija, već da često vidim istu kako mlatara rukama.
BadBoy

#5796 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by BadBoy »

Ali druže ne valja ti početna premisa. Argument koji ide "JA se ne bojim pasa, stoga je to totalno iracionalno i ne mogu razumjeti kako se neko može bojati" je iskrivljen i pristrasan. Nismo svi isti i ne možeš krojiti svijet samo prema tebi. I meni je hiljadu stvari glupo ali ne bih nikada pomislio da to generalno zabranim zato što ima ljudi koji to vole i koji se time bave (npr. motori).
DaysleepeR

#5797 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by DaysleepeR »

BadBoy wrote:Ali druže ne valja ti početna premisa. Argument koji ide "JA se ne bojim pasa, stoga je to totalno iracionalno i ne mogu razumjeti kako se neko može bojati" je iskrivljen i pristrasan. Nismo svi isti i ne možeš krojiti svijet samo prema tebi. I meni je hiljadu stvari glupo ali ne bih nikada pomislio da to generalno zabranim zato što ima ljudi koji to vole i koji se time bave (npr. motori).
ne pada ni meni na pamet da bilo šta zabranjujem. ja i iznosim lično gledište. meni je to malograđanski. ne tražim da se unese u ustav zaboga :D
BadBoy

#5798 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by BadBoy »

Ali i stavovi mogu biti i ispravni i pogrešni. Slažeš se? U ovom slučaju mislim da ti ljudi pokušavaju ukazati da je malo prenaglo, ako ne i neukusno, okarakterizirati sve koji se boje pasa kao papke i seljake. Mada, nećemo više offtopičit, kao što si rekao ne zabranjuješ nikome ništa samo su ti stavovi malo radikalniji :D :D
L u c i f e r

#5799 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by L u c i f e r »

DaysleepeR wrote: Meni je i dalje strah od cuka totalni znak malograđanštine. Makar te cuko napao ili čak ujeo.
taman pomislim da ne mogu ništa gluplje pročitati na forumu nego što već jesam
i onda naljegnem na ovakav biser mudrosti

nevjerovatno je kako sve ljudi razmišljaju
nevjerovatno

evo malo za ove suftilne velegrađane, nećel im šta doljegnut iz hanusa u vugla:
18.09.2013. | PIŠE: Oslobođenje PORTAL
Vanredna situacija u KS-u zbog prisustva sve većeg broja pasa lutalica
U Kantonu Sarajevo je vanredna situacija zbog prisustva sve većeg broja pasa lutalica, koji ugrožavaju život i zdravlje ljudi - ocijenjeno je na sastanku održanom danas u prostorijama Gradske uprave, kojeg je inicirao gradonačelnik Ivo Komšić, a prisustvovali su kantonalni premijer Suad Zeljković, nadležni ministri, načelnici gradskih općina, te predstavnici Veterinarske stanice i Veterinarske inspekcije KS.

Foto: Arhiv Oslobođenja
Na temelju toga je zaključeno da Vlada Kantona Sarajevo donese po hitnom postupku uredbu kojom bi se regulisalo uklanjanje pasa lutalica sa sarajevskih ulica. Također je dogovoreno da se na temelju nje donesu i izvanredne mjere, u čiju realizaciju bi bili uključeni veterinari i veterinarski inspektori, kafilerija KJKP Rad i higijenski servis za hvatanje pasa, koji je nedavno osnovala Općina Novi Grad.

Kako bi se na adekvatan i sistemski način riješio problem pasa lutalica, koji predstavljaju opću opasnost za građane, a pogotovo djecu, koja sve manje imaju prostora za igru u devastiranim i kontaminiranim parkovima i trgovima, a i zabilježen je u posljednje vrijeme veći broj ujeda (450), sudionici današnjeg sastanka su se jednoglasno složili da se i aktivira postupak za izmjenu i dopunu državnog Zakona o dobrobiti životinja, kao i njegovo usaglašavanje sa zakonima država u regiji, koji uređuju ovu problematiku.
DaysleepeR

#5800 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol.4

Post by DaysleepeR »

BadBoy wrote:Ali i stavovi mogu biti i ispravni i pogrešni. Slažeš se? U ovom slučaju mislim da ti ljudi pokušavaju ukazati da je malo prenaglo, ako ne i neukusno, okarakterizirati sve koji se boje pasa kao papke i seljake. Mada, nećemo više offtopičit, kao što si rekao ne zabranjuješ nikome ništa samo su ti stavovi malo radikalniji :D :D
slažem se ja druže ali kod nas ljudi očito pate od žešćeg zapaljenja kulta ličnost pa ih je strah bilo čijeg kontra mišljenja bojeći se valjda da to od sutra neko ne nametne...

forum, internet, anonimnost, demokratija, sloboda mišljenja

ne mislim da sam ikog uvrijedio niti očekujem da se neko u 21 vijeku nalazi uvrijeđenim zbog nečijeg ličnog mišljenja
Locked