Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kuglanje_ze

#57651 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

_BataZiv_0809 wrote: 21/06/2022 23:38 Koliko god ta prica bila pozitivna, a ne sumnjam da jeste, ocigledno se marketinski nije odradio dobar posao. Npr. ona infantilna medijska prepucavanja sa Kufetom su kod mene dovela do toga da instinktivno preskacem sva saopstenja za javnost od strane kluba.
Infantilna prepucavanja su prestala onog trena kad je sud preuzeo slučaj "Čelik - grad Zenica". Sad možeš saslušati kolegu Tarika na presici kad te izvjesti o trenutnom stanju slučaja.
Ja sam lično član kluba i učestvujem u akciji "12 igrač". Za sada mogu priuštiti to sebi i drago mi je kad vidim da je tu okupljena fina grupa ljudi koja gura Čelik naprijed. Drago mi je kad vidim moju stariju kćerku kako, iako živi u Sarajevu, strasno navija za Čelik i kako je bila oduševljena tekmom protiv Veleža, drago mi je kad vidim kako u prvom timu igraju zenička djeca, djeca iz naših mahala i prigradskih naselja od kojih je 90% mlađe od 20 godina i onda jebem majku svim upravama unazad 30 godina koje su našu djecu proglašavali antitalentima i tjerali ih iz kluba, a nama dovodili skupe "talente" iz okruženja i krali, krali, krali, bezdušno krali sve nas.
Meni je ovaj Čelik interesantniji od lige prvaka i više volim otići u Ustikolinu i gledati našu djecu sa sjajnom navijačkom ekipom nego bilo koju internacionalnu tekmu na TV. Čelik, budimo realni, više nije klub, to je stil života, pokret otpora, pokazatelj da se može napraviti rezultat poštenim i transparentnim radom, a rezultat jesu oni momci na terenu koji će nas vratiti u premijer ligu i rezultat jesu silni dugovi koji se svakodnevno vraćaju.
A nadam se da će i Bata, kao i par mojih prijatelja koji su "ohladili" uskoro ponovo biti dio tribine navijača Čelika i da ćemo se radovati zajedno uspjesima.
🖤❤️
phillie

#57652 Re: Zeničani

Post by phillie »

Casual's wrote: 21/06/2022 23:45 Meni nesto zao Zepsa. Bio je ziv grad tih 5-6 dana. Doduse, zadnja dva su bila sranje.
Ma nema cega mi nije zao sto se tice Zenice. Od rave partija u halama Zeljezare, bruku pozorisnih predstava, pa i koncerata Zabranjenog Pusenja u industrijskoj, Hard rock festivala, Tife na Bilinom, KnockOuta na Bilmistu, utakmica KK Celika u toj istoj dvorani pred 2000 ljudi, pa eto i Merlina, Bijelog Dugmeta, Zdravka Colica, Olivera Dragojevica u Areni...a sad?

I zato mi je krivo kad ljudi kazu, lijepo je u Zenici i sve je super, a znam da smo imali potencijal da se mjerimo sa BL, Tz, Mo...a sad je nasa realnost Visoko, Tesanj, Travnik, Bugojno (bez ikakve namjere za vrijedjanjem).

@kuglanje_ze
Upravo tako.
Last edited by phillie on 22/06/2022 00:07, edited 1 time in total.
Casual's

#57653 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Bugojno je top za razliku od Ze.

Grad je ugašen davno, Čelik nije. Jedina razlika između Zenice i Vareša je što mi idemo u gradsku "upravu", a oni u općinu.

Fakat kao da se u gradu sve ugasilo u jednom trenutku. Jedino što se još ova ekipa oko Zenica trči i teatar na otvorenom drže.

Eno i Ten na prodaju. 😁
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#57654 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Momci vama svaka cast, volio bih da dijelim vas entuzijazam, ali zbog ljudi poput vas bih zelio da Celik koliko sutra bude redovan u evropskim takmicenjima. :thumbup:

@Ja_Ja mislim da grijesis i pomalo naivno emotivno rezonujes. Nije nijedna velika firma šaptom pala, ljudi su protestvovali, kampovali pred vladama i skupstinama, neki su se pokusavali i zapaliti, popiti šaku tableta na ulici (radnici Krivaje ili Sipada zaboravio sam vec), sve te firme i dalje postoje u stecajnom postupku, a ljudi umiru cekajuci svoja prava. Ili docekaju penziju crkavicu. Nikakvog šapta tu nije bilo, nego je to jedan prasak. Znam o tome puno vise nego sto bih zelio.

Celik je udruzenje gradjana, on posluje i egzistira razlicito od privrednih drustava i nije imao imovine koju bi tranzicijski tajkuni rado oćerupali. Zato i moze ovako zivotariti bez otvaranja stecaja.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#57655 Re: Zeničani

Post by PreWiBa »

Može li meni neko objasniti zašto je to tako?

Nisam iz Zenice, imam jedino nešto porodice tamo, ali sam makar po onoj gradnji tokom mandata rahmetli Smajlovića bio zaključio da grad ide u ok smjeru.

Evo spominje se Tuzla. Pa i tamo koliko znam nema nekog velikog poslodavca sem TE, a i odlazak je čak i veći nego iz ovih krajeva.

Btw. nadam se da će Čelik uspjeti izboriti. Možda bude slična pričao kao sa Veležom, koji je isto jedno vrijeme bio na klimavim nogama.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#57656 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

phillie wrote: 22/06/2022 00:00
Ma nema cega mi nije zao sto se tice Zenice. Od rave partija u halama Zeljezare, bruku pozorisnih predstava, pa i koncerata Zabranjenog Pusenja u industrijskoj, Hard rock festivala, Tife na Bilinom, KnockOuta na Bilmistu, utakmica KK Celika u toj istoj dvorani pred 2000 ljudi, pa eto i Merlina, Bijelog Dugmeta, Zdravka Colica, Olivera Dragojevica u Areni...a sad?

I zato mi je krivo kad ljudi kazu, lijepo je u Zenici i sve je super, a znam da smo imali potencijal da se mjerimo sa BL, Tz, Mo...a sad je nasa realnost Visoko, Tesanj, Travnik, Bugojno (bez ikakve namjere za vrijedjanjem).

@kuglanje_ze
Upravo tako.
Doslo je drugo vrijeme, odrasle su nove generacije i njima nabrojane stvari nisu interesantne. Da li je to lose ili dobro, ne znam. Ni nama nisu bile interesantne furke generacija prije nas. Niti je Eminem 2000. bio ista vise razumljiv starijim generacijama negoli su nama ovi autotune cajkaši u 2022. Moramo se pomiriti sa cinjenicom da je doslo novo vrijeme i da ono sto je bilo jucer, danas vise ne vrijedi. Dijete koje je rodjeno kad je Pusenje sviralo na Bilimiscu danas ima 20 godina. Djeca koja su rodjena kad su se Centar i kasnije Arena otvorili danas idu u srednju skolu.

Prisustvovao sam svemu navedenom, osim rave partija, i slazem se da fali, narocito Zenica zove festival, ali ruku na srce Summer fest je takodjer dobra stvar i grad zivne.

Ne znam po cemu je to Mostar bolji od Zenice, Tuzla haj mozda i nekako, mada ne bih rekao da je drasticna razlika (Panonika i americke plate iz Afganistana su je pumpali), Banja Luka je vec nesto drugo, centar politicke moci jedne wanna be drzave i usporedba nije realna.
scarr

#57657 Re: Zeničani

Post by scarr »

Dovoljno je proći carsijom navečer (ljeti) Zenicom i ostalim većim gradovima u BiH i sve ti bude jasno, odnosno bude ti jasno koliko je sve otislo u neku stvar, koliko nikog više ne poznas na ulici, struktura stanovništva, stil oblačenja, rijetko ko se "sređuje", možeš centrom proći u cizmama za ribolov neće to ljudima biti plaho čudno, jer su navikli na primitivizam koji je proizvela pijaca u centru grada, i divljaci koji prodaju robu ispred pijace.. Od bosanke do carine imas 1 normalan ugostiteljski objekat(Korzo). Kad mi dodje neko sa strane imam sadrzaja za jedno 3 sata da ga provodam. Nema omladine i sve ce je manje biti. Zenica polako postaje grad da kad dodjes u trece zivotno doba, dakle penzija ili pred penziju preselis se i uzivas tu do kraja života. Jer omladina u Zenici nema sta da traži
phillie

#57658 Re: Zeničani

Post by phillie »

_BataZiv_0809 wrote: 22/06/2022 00:23
phillie wrote: 22/06/2022 00:00

@kuglanje_ze
Upravo tako.
Doslo je drugo vrijeme, odrasle su nove generacije i njima nabrojane stvari nisu interesantne. Da li je to lose ili dobro, ne znam. Ni nama nisu bile interesantne furke generacija prije nas. Niti je Eminem 2000. bio ista vise razumljiv starijim generacijama negoli su nama ovi autotune cajkaši u 2022. Moramo se pomiriti sa cinjenicom da je doslo novo vrijeme i da ono sto je bilo jucer, danas vise ne vrijedi. Dijete koje je rodjeno kad je Pusenje sviralo na Bilimiscu danas ima 20 godina. Djeca koja su rodjena kad su se Centar i kasnije Arena otvorili danas idu u srednju skolu.

Prisustvovao sam svemu navedenom, osim rave partija, i slazem se da fali, narocito Zenica zove festival, ali ruku na srce Summer fest je takodjer dobra stvar i grad zivne.

Ne znam po cemu je to Mostar bolji od Zenice, Tuzla haj mozda i nekako, mada ne bih rekao da je drasticna razlika (Panonika i americke plate iz Afganistana su je pumpali), Banja Luka je vec nesto drugo, centar politicke moci jedne wanna be drzave i usporedba nije realna.
Drug, ne kazem ja da treba onih sadrzaja u kojim smo mi uzivali...ako omladina slusa cajkase, pa jebes mu mater daj im cajkase, daj im neki koncert u Areni, daj neki sadrzaj, a ne da je Arena najvise popunjena kad UNZE dijeli diplome. Stariji se mogu zadovoljiti da Rundek ili Massimo dodju u BNP :D Summer Fest je jedna od rijetkih BINGO pogodaka gradonacelnika.

@scarr
Odlican opis. Primjetio sam da su slike Zenice najljepse kad na njoj nema ljudi.
kuglanje_ze

#57659 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

Na žalost Zenica preživljava period u kojem se dešaca značajna ekonomska migracija. Mladi se pomjeraju prema Sarajevu i zapadu koji nude malo više opcija. Ali nije to problem samo Zenice, to je trend na cijelom Balkanu, idu mladi i iz Sarajeva, idu i iz Hrvatske. Kolega iz Splita mi priča kako njegovo dvoje djeca samo čeka da završe školu i idu iz Hrvatske i kako takvo razmišljanje ima 90% mlade populacije. Drug koji je rođeni Zeničanin i prije par dana je postao direktor Asee u Zg mi kaže da imaju veliki problem s radnom snagom i da će nužno morati uvoziti ljude i već se to i događa da im se doseljavaju ljudi s bliskog istoka. Svjedoci smo velikih promjena, BiH nema strategiju da u budućnosti ponudi nešto mlađoj populaciji, da budemo jasni i mi stariji smo upitni s obzirom na bankrot penzionog sistema, tako da nam je gledati odliv ljudi u narednim godinama, sviđalo nam se to ili ne.

https://privredni.hr/robert-preskar-iz- ... ora-u-asee
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#57660 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Jedni odlaze drugi dolaze. Nije ovo sto se nama desava nista novo i neobicno. Mnoge su to zemlje vec prosle i nisu propale.
skoronikako

#57661 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

Iskreno, za mene je Bata previše puta bio na strani gradonačelnika da bih ga ozbiljno shvatao za Čelik. To je potvrdio i ovim komentarom o "infantilnim prepirkama".

Nisam mnogo stvari naučio u životu, ali jednu jesam. Sa seljakom seljački, sa gospodinom gospodski. Možda nekom nije legao takav način komunikacije prema gradonačelniku, ali gradonačelnik očigledno ne priča drugim jezikom. Na kraju treba biti objektivan pa reći da je taj isti gradonačelnik na sve moguće načine pokušao ugasiti klub, a potom je nastavio sa opstruiranjem koliko god je mogao. Svako ponašanje (i baš mislim svako) protiv jedne takve osobe nije za osudu.
addiction
Grijem se na: ze toplana ba ze

#57662 Re: Zeničani

Post by addiction »

skoronikako wrote: 22/06/2022 08:55 Iskreno, za mene je Bata previše puta bio na strani gradonačelnika da bih ga ozbiljno shvatao za Čelik. To je potvrdio i ovim komentarom o "infantilnim prepirkama".

Nisam mnogo stvari naučio u životu, ali jednu jesam. Sa seljakom seljački, sa gospodinom gospodski. Možda nekom nije legao takav način komunikacije prema gradonačelniku, ali gradonačelnik očigledno ne priča drugim jezikom. Na kraju treba biti objektivan pa reći da je taj isti gradonačelnik na sve moguće načine pokušao ugasiti klub, a potom je nastavio sa opstruiranjem koliko god je mogao. Svako ponašanje (i baš mislim svako) protiv jedne takve osobe nije za osudu.
U zivotu je najveca zabluda takvo racionalno razmisljanje. Cim dodjes na to da si sa seljakom na toj relaciji “seljacki” samim time i ti postajes seljak gdje te naravno niko ne moze uzeti za ozbiljno. Pratio sam tu presicu i kada je dosao taj dio ostao sam u cudu, veoma losu sliku stvaraju takve osobe ma koliko god vi govorili suprotno..
DebelinJoe

#57663 Re: Zeničani

Post by DebelinJoe »

_BataZiv_0809 wrote: 22/06/2022 08:41 Jedni odlaze drugi dolaze. Nije ovo sto se nama desava nista novo i neobicno. Mnoge su to zemlje vec prosle i nisu propale.
Evo došao vam ja. :) I svi sviđa mi se Zenica.

Vjerujte da nisam jedini koji se ovdje doselio. Ima finog svijeta koji vam dolazi. Jedno jutro sam na raskrsnici Travničke i fakultetske naletio na Adrijanu Kurtišaj, svekar joj živi tu blizu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#57664 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

DebelinJoe wrote: 22/06/2022 09:05
Evo došao vam ja. :) I svi sviđa mi se Zenica.
Dobrodosao!!
kuglanje_ze

#57665 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

_BataZiv_0809 wrote: 22/06/2022 08:41 Jedni odlaze drugi dolaze. Nije ovo sto se nama desava nista novo i neobicno. Mnoge su to zemlje vec prosle i nisu propale.
Naravno da je to činjenica. Migracije su osnov povijesti. Ovdje imamo mali problem da ovi koji sada dolaze prilagođavaju grad sebi, a ne pokušavaju da se prilagode i nauče živjeti u gradu.
Čuvena je ona Cerićeva:"Dosta smo se mi prilagođavali njima, sad će se oni prilagođavati nama" i evo dešava se sunovrat življenja u urbanim sredinama.
skoronikako

#57666 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

addiction wrote: 22/06/2022 09:00 U zivotu je najveca zabluda takvo racionalno razmisljanje. Cim dodjes na to da si sa seljakom na toj relaciji “seljacki” samim time i ti postajes seljak gdje te naravno niko ne moze uzeti za ozbiljno. Pratio sam tu presicu i kada je dosao taj dio ostao sam u cudu, veoma losu sliku stvaraju takve osobe ma koliko god vi govorili suprotno..
Sa seljacinom mozes samo seljacki. Nisam rekao da je lijepo, ali je to jedini nacin komunikacije koju takva osoba razumije. I to te ne cini seljakom.

Trazis losu sliku, nadjes losu sliku.

Fudo turcine...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#57667 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

kuglanje_ze wrote: 22/06/2022 09:21
Naravno da je to činjenica. Migracije su osnov povijesti. Ovdje imamo mali problem da ovi koji sada dolaze prilagođavaju grad sebi, a ne pokušavaju da se prilagode i nauče živjeti u gradu.
Čuvena je ona Cerićeva:"Dosta smo se mi prilagođavali njima, sad će se oni prilagođavati nama" i evo dešava se sunovrat življenja u urbanim sredinama.
Moze im se. Nema drzave da to sankcionise.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#57668 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

skoronikako wrote: 22/06/2022 08:55 Iskreno, za mene je Bata previše puta bio na strani gradonačelnika da bih ga ozbiljno shvatao za Čelik. To je potvrdio i ovim komentarom o "infantilnim prepirkama".
Ovakav pristup i jeste veliki dio problema. Umjesto da se razmisli o sugestiji, ona se trpa u ad hominem celofan i kao takva odbacuje. Sta ima veze ko ju je izrekao, ne mijenja cinjenicu da su pojedina saopstenja za javnost vrlo lose srocena.

Ako zelis ljude animirati i uvjeriti u pozitivnu pricu onda ti ovakvo ukopavanje u tabore ne treba.
addiction

#57669 Re: Zeničani

Post by addiction »

skoronikako wrote: 22/06/2022 09:26
addiction wrote: 22/06/2022 09:00 U zivotu je najveca zabluda takvo racionalno razmisljanje. Cim dodjes na to da si sa seljakom na toj relaciji “seljacki” samim time i ti postajes seljak gdje te naravno niko ne moze uzeti za ozbiljno. Pratio sam tu presicu i kada je dosao taj dio ostao sam u cudu, veoma losu sliku stvaraju takve osobe ma koliko god vi govorili suprotno..
Sa seljacinom mozes samo seljacki. Nisam rekao da je lijepo, ali je to jedini nacin komunikacije koju takva osoba razumije. I to te ne cini seljakom.

Trazis losu sliku, nadjes losu sliku.

Fudo turcine...
Ma jok prelijepo je to, takva dikcija i odabir rijeci rijetko gdje da se moze vidjeti. Ako znas da volis Celik mozes se svakome obracati kako god zelis i neuvazavati bilo koju kritiku. Malo ste previse prepotetni a i od cijele price pravite nauku za izucavanje :run: Sada me mozes okarakterisati kako hoces, samo udri.
skoronikako

#57670 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

_BataZiv_0809 wrote: 22/06/2022 09:39
Ovakav pristup i jeste veliki dio problema. Umjesto da se razmisli o sugestiji, ona se trpa u ad hominem celofan i kao takva odbacuje. Sta ima veze ko ju je izrekao, ne mijenja cinjenicu da su pojedina saopstenja za javnost vrlo lose srocena.

Ako zelis ljude animirati i uvjeriti u pozitivnu pricu onda ti ovakvo ukopavanje u tabore ne treba.
Uopste nije ad hominem. Nije prva rasprava o Celiku i nije prvi put da ti se objasnjava sta se desava. Prosli put si se kacio na ono "momci i djevojke". Poucen iskustvom uopste ne pokusavam nekog uvjeriti u nesto.

@addiction Ako su rijeci takve rijetke, onda takvo ponasanje nije seljacko. Seljacko je sve, samo nije rijetko. Dovoljno se ti sam karakterises, nema potrebe da ja nesto pisem.
addiction

#57671 Re: Zeničani

Post by addiction »

Sa takvom retorikom necete pridobiti nikoga, eventualno onih par hardcore ljubitelja no vise od toga sigurno ne. Reklama cini proizvod a primitivizam i nestrucnost zasigurno nisu dobra reklama. Jedino ako ciljate na avangardne mahalske pulene sa obrisima loseg odgoja, za normalnu gradsku raju ispusena cuprija.

edit: FUDO TURČINE NAPUSI SE KUR**** :-) :lol: :lol: :lol:
kuglanje_ze

#57672 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

Najlakše je napisati da su saopštenja "seljačka", a ne pokušati shvatiti pozadinu saopštenja. Niko od vas vjerovatno nije ni svjestan šta su ti ljudi doživljavali tokom borbe za Čelik još od onog prvog bojkota. Kao član NO sam par puta doživio da Fuad dođe na sastanak s lokalnim kabadahijana i "objašnjava" kako je Turčin pravo rješenje za Čelik. Ne znate šta je dobiti telefonski poziv u gluho doba noći s nepoznatog broja. Ne znate kako je kad vam SIPA dođe u kancelariju i uruči poziv za saslušanje, a kolege te gledaju kao kriminalca iako si pozvan u svojstvu svjedoka, a vjerujte da je to što sam ja vidio i doživio možda 1 promil onoga što su preživljavali momci iz NGG. I onda je logično da se u toj frustraciji dese saopštenja kakva su izlazila i neka su, treba se nekad pokazati jakim i da se ne plašiš nikoga i da si spreman na silu odgovoriti silom.
Najlakše je biti puritanac, glumiti da to nije tvoj nivo i pljuckati po tim ljudima, ali to nije ništa novo u ovoj močvari u kojoj živimo.
Casual's

#57673 Re: Zeničani

Post by Casual's »

_BataZiv_0809 wrote: 22/06/2022 09:39 Ovakav pristup i jeste veliki dio problema. Umjesto da se razmisli o sugestiji, ona se trpa u ad hominem celofan i kao takva odbacuje. Sta ima veze ko ju je izrekao, ne mijenja cinjenicu da su pojedina saopstenja za javnost vrlo lose srocena.

Dakle, ti bi razgovarao na finjaka sa nekim ko ti želi da te nema?

Mislim da bi to okolišanje i dodvoravanje taborima stvorilo od te priče samo nit' smrdi nit' miriše formu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#57674 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

addiction wrote: 22/06/2022 10:02 Sa takvom retorikom necete pridobiti nikoga
Egzakli
phillie

#57675 Re: Zeničani

Post by phillie »

Image
Post Reply