Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
artur morgan wrote: ↑05/12/2025 13:45
Možda, ako se ne bude širilo ali je ružno ovo
Siri se vec, nema spasa.
1832 marke originalna sajba sa kederom, senzorima, laserom i kamerom.
U pizdu materinu
Ima li potrebe tretirati ako se ne širi? Jer ima i kod mene, ali toliko sitno da sam prvobitno mislio da je prljavština.. Promjera najviše 4-5 mm.. Jedva se spolja napipa da je pukotina.
1832 marke originalna sajba sa kederom, senzorima, laserom i kamerom.
U pizdu materinu
Ima li potrebe tretirati ako se ne širi? Jer ima i kod mene, ali toliko sitno da sam prvobitno mislio da je prljavština.. Promjera najviše 4-5 mm.. Jedva se spolja napipa da je pukotina.
I tretira se preventive radi. Prije ikakvog širenja.
Temperaturne razlike su tu najgore, toplo/hladno, i ljeti i zimi, i vrlo lako se može desiti da se proširi i to jako naglo.
Zato, pravac Novus i sa njima se posavjetuj.
50 KM nije puno za spasit šajbu, ako se da i ako treba naravno.
Ma ide nova, ove dvije linije istok-zapad su u medjuvremenu vec u zbiru 10cm.
Bio je bas jak udar, prezivjela je dosad desetine slicnih, ono opali i cudis se kako ostane citava ali sad je izgleda naletio zasiljen dio pod nepovoljnim uglom.
B6Redhell wrote: ↑05/12/2025 22:26
Ma skupe te zamjenske jos znaju biti tanje, al dobar si imas kasko…
Imaju Saint-Gobain i Pilkington, neko od njih dva je i OEM, bilo mi mrsko traziti ko, nije ni bitno.
Kod oba pise da je akusticno i nisu lijeve marke tako da ne bi trebalo biti problema, otprilike su 60% cijene originalne ali mora se prebaciti kamera i laser sa stare.
Neka ovlasteni rijesi sa originalnom koja dolazi sa svim, nema smisla nista drugo kad ide preko osiguranja.
Mene je opalio kamen prije 2 godine, zamijenio sajbu u 505, 510KM St Gobain. Originalna bila AGC, u Borasu 1340KM sa zamjenom, samo sajba. Senzori ostaju na autu
Bas sam sad pogledao na autu, prednja bocna su AGC a sofersajba i sva ostala NSG (pod njima je i Pilkington), znaci da bi ova zamjenska Pilkington trebala biti OEM ekvivalent.
kod nas majstori polome konektor od ecu-a, nosac ecu-a, predaju ti vozilo i nista ne kazu. pa mogao ga je bar svezat vezicom da ne lupa po motornom prostoru. Sto me sve pocinje nervirat u vezi auta
ShnjaZZZ wrote: ↑06/12/2025 21:07
A šta mislite o isključivanju DPF i EGR?
Dosad nisam imao nikakav problem sa njima ali eto razmišljam, ljudi se kunu u manju potrošnju i bolje perfomanse auta.
Ja sam ugasio kad sam kupio auto. Mana je jedino što kad nemaš EGR-a treba vremena da se zagrije auto. Radio sam kod onog AS Chiptuning kod nas, vidio sam da dolaze ljudi iz Mostara, Sarajeva da rade kod njega.
Također nemoj pustit da ti neko buši DPF, mora se skinut fizicki, izvadit saće, vratiti i naravno ćuning uradit. I ako ti je zacepljen nemoj slusat pojedine mehanicare ako ti kažu "izađi na autoput i propuši ga" napravit ces belaj samo sebi. Ako ti je Vagen auto imaš aplikaciju odličnu "DPF Monitor for VAG" samo ustekas bilo kakav OBD i spojis se preko mobitela vidiš sve paramatere, jedino što se plaća aplikacija ali ako imaš android vjrvi ima neki crack.
ShnjaZZZ wrote: ↑06/12/2025 21:07
A šta mislite o isključivanju DPF i EGR?
Dosad nisam imao nikakav problem sa njima ali eto razmišljam, ljudi se kunu u manju potrošnju i bolje perfomanse auta.
Ja sam ugasio kad sam kupio auto. Mana je jedino što kad nemaš EGR-a treba vremena da se zagrije auto. Radio sam kod onog AS Chiptuning kod nas, vidio sam da dolaze ljudi iz Mostara, Sarajeva da rade kod njega.
Također nemoj pustit da ti neko buši DPF, mora se skinut fizicki, izvadit saće, vratiti i naravno ćuning uradit. I ako ti je zacepljen nemoj slusat pojedine mehanicare ako ti kažu "izađi na autoput i propuši ga" napravit ces belaj samo sebi. Ako ti je Vagen auto imaš aplikaciju odličnu "DPF Monitor for VAG" samo ustekas bilo kakav OBD i spojis se preko mobitela vidiš sve paramatere, jedino što se plaća aplikacija ali ako imaš android vjrvi ima neki crack.
Nema potrebe vaditi DPF ako je nivo pepela nizak. Možda problem stvara čađ. A da bi se čađ riješila moraš povremeno na magistralu izaći i voziti 20 - 30 minuta.