Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
530i
#5751 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Lijevi žmigavac u kružnom nema smisla, ili desni kad izlaziš ili ništa dok se još voziš...
-
tempuser
#5752 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Lijevu mozes dati ukoliko se iz vanjske prestrojavas u unutrasnju traku.
-
530i
#5753 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Mislio sam prilikom samog ulaska u kružni tok, a vidim dosta ljudi to radi...
- muha_sa
#5754 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
prilikom samog ulazka u KT tok ako ne izlaziš na prvom izlazu daješ lijevi žmigavac530i wrote:Mislio sam prilikom samog ulaska u kružni tok, a vidim dosta ljudi to radi...
tako se radi u zemlji koja je 100 godina ispred nas
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5755 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa rekoh, ko rulet, to se ulijece u kruzni punom brzinom. Nece Bog nikog ubiti ako malo smanji brzinu.GAU8 wrote:Možda su mene pogrešno obučili, ali ja mislim da lijeva traka (unutrašnja) u KT nema neprikosnoveno pravo prvenstva kada izlazi.Tomahawk11 wrote:
Ma i onaj na Otoci je rulet, kad se zalete od Boljakovog
Već lijepo daš žmigavac i malo pripaziš. "Bonton" nalaže da te onaj iz vanjske trake pusti, ali zakon ga ne obavezuje.
Druga stvar je što su bosanci za volanom odnosno čim sjednu za volan agresivniji za jedno 120%
Stvar je toga da na Otoci imas ulaz od Boljakovog i izlaz ispod pijace Dzemala Bijedica jedno do drugog i nema bas prostora iz lijeve u desnu, a kamikaze ulijecu od Boljakovog ko blesavi.
-
530i
#5756 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
muha_sa wrote:prilikom samog ulazka u KT tok ako ne izlaziš na prvom izlazu daješ lijevi žmigavac530i wrote:Mislio sam prilikom samog ulaska u kružni tok, a vidim dosta ljudi to radi...![]()
Onda u sred kružnog prebacuješ desni na izlazu!? Dobra ta zemlja, to nisam vidio nigdje osim kod nas... Treba da na Stupu recimo dajem lijevi žmigavac pa da svi gataju gdje to ja idem, i ovi ispred i ovi iza mene - nema nikakve logike, niti je propisano nekim zakonom.
- muha_sa
#5757 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
nema smisla objašnjavat530i wrote:muha_sa wrote:prilikom samog ulazka u KT tok ako ne izlaziš na prvom izlazu daješ lijevi žmigavac530i wrote:Mislio sam prilikom samog ulaska u kružni tok, a vidim dosta ljudi to radi...![]()
Onda u sred kružnog prebacuješ desni na izlazu!? Dobra ta zemlja, to nisam vidio nigdje osim kod nas... Treba da na Stupu recimo dajem lijevi žmigavac pa da svi gataju gdje to ja idem, i ovi ispred i ovi iza mene - nema nikakve logike, niti je propisano nekim zakonom.
-
nightvision
#5758 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije da te ja hocu demantovati vec to cini bihamk.tempuser wrote:Nema tu bontona ali imaju pravila. Pravilo je da vozis desnom trakom samo ako izlazis na prvi izlaz u desno (sto bi rekla teta sa navigacije). U tom slucaju nicim ne ugrozavas ove sto se iskljucuju iz lijeve trake. Voznja desnom trakom, a da ne skrenes na prvi sljedeci izlaz je nepravilna. Zasto bi onda postojalo vise traka u samom kruznom toku i na samim ulazima/izlazima????

Ipak ono sto mene cudi je da pravilo prvenstva prolaza priliko voznje kroz kruzni tok nije standardizovano u svijetu pa se pravila razlikuju od zemlje do zemlje. Prema bihamk-u.

-
Seawolf
#5759 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Koliko sam ja upoznat sa propisima u toj zemlji koja je 100 godina ispred nas, prije ulaska u kružni tok, lijevi žmigavac se daje ako ćeš izaći na trećem, ili kasnijim (ako ih ima) izlazima.muha_sa wrote:prilikom samog ulazka u KT tok ako ne izlaziš na prvom izlazu daješ lijevi žmigavac530i wrote:Mislio sam prilikom samog ulaska u kružni tok, a vidim dosta ljudi to radi...![]()
-
tempuser
#5760 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
@night vision.
Kakav crni BIHAMK , po njihovoj brosuri od prije nekoliko god ogranicenjue brzine na magistralnim putevima u BiH je 120. To je me jednom spasilo kazne kad su me negdje kod Zepca zaustavili na 102 km/h. Ja se malo pravio blesav i tvrdio da je ogranicenje 120, zandari mi rekli da ce me pustiti ako im pokazem gdje sam to vidio, otvorim brosuru i na 3. strani table, magistralni put - 120 km/h.
EDIT
Evo gresaka izmedju instrukcije i crteza koji je na nivou Vesele sveske:
1. zelena putanja nije desna traka kako pise, nego se na 1. izlazu niodakle pojavljuje u lijevoj traci iz crvene/narandzaste/plave
2. za drugi. izlaz odjednom vodi i crvena i plava putanja, a ne samo crvena kako pise.
Na slijedećoj skici su date putanje kretanja vozila u kružnom toku sa dvije saobraćajne trake ovisno od mjesta isključenja. Ako se želite isključiti prvom ulicom -1, izaberete desnu saobraćajnu traku tj. zelenu putanju. Ako namjeravate voziti ravno u drugu ulicu -2, vozite crvenom putanjom.
Tekstualni dio je ispravan, crtez ne vrijedi komentarisati!
Kakav crni BIHAMK , po njihovoj brosuri od prije nekoliko god ogranicenjue brzine na magistralnim putevima u BiH je 120. To je me jednom spasilo kazne kad su me negdje kod Zepca zaustavili na 102 km/h. Ja se malo pravio blesav i tvrdio da je ogranicenje 120, zandari mi rekli da ce me pustiti ako im pokazem gdje sam to vidio, otvorim brosuru i na 3. strani table, magistralni put - 120 km/h.
EDIT
Evo gresaka izmedju instrukcije i crteza koji je na nivou Vesele sveske:
1. zelena putanja nije desna traka kako pise, nego se na 1. izlazu niodakle pojavljuje u lijevoj traci iz crvene/narandzaste/plave
2. za drugi. izlaz odjednom vodi i crvena i plava putanja, a ne samo crvena kako pise.
Na slijedećoj skici su date putanje kretanja vozila u kružnom toku sa dvije saobraćajne trake ovisno od mjesta isključenja. Ako se želite isključiti prvom ulicom -1, izaberete desnu saobraćajnu traku tj. zelenu putanju. Ako namjeravate voziti ravno u drugu ulicu -2, vozite crvenom putanjom.
Tekstualni dio je ispravan, crtez ne vrijedi komentarisati!
Last edited by tempuser on 14/12/2015 12:17, edited 4 times in total.
- muha_sa
#5761 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Seawolf wrote:Koliko sam ja upoznat sa propisima u toj zemlji koja je 100 godina ispred nas, prije ulaska u kružni tok, lijevi žmigavac se daje ako ćeš izaći na trećem, ili kasnijim (ako ih ima) izlazima.muha_sa wrote:prilikom samog ulazka u KT tok ako ne izlaziš na prvom izlazu daješ lijevi žmigavac530i wrote:Mislio sam prilikom samog ulaska u kružni tok, a vidim dosta ljudi to radi...![]()
na drugom, trecem il kasnijim a ako ceš izac na prvom onda daješ desni žmigavac.
ode ovo u nedogled
-
tempuser
#5762 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nek me isprave oni koji bolje znaju ali mislim da je u TZ kruzni tok na skveru takav da se ne moze postovati nijedno pravilo vezano za unutrasnju i vansku traku zbog cinjenice da sve pristupne ceste nemaju duple prilazne i izlazne trake tako da na pojedinim izlazima ne mozes iz unutrasnje trake izaci vani vec samo na glavnom pravcu, ali to je mjenja stvar da je ces uzeti prednost nekome u na tom izlaziu izlazi iz unutrasnje trake, a ti vanjskom nastavljas po kruznom toku.
-
nightvision
#5763 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nikad ni u bivsoj drzavi ni u ovoj brzina na magistralnom putu zakonom nije bila dozvoljena vise od 80km/h osim ako nije znakom drugacije regulisano. Ako je negdje tako i pisalo to je ocigledna greska i ti to dobro znas. Ne pravi se englez bezveze.tempuser wrote:Kakav BIHAMK, po njihovoj brosuri od prije nekoliko god ogranicenjue brzine na magistralnim putevima u BiH je 120. To je me jednom spasilo kazne kad su me negdje kod Zepca zaustavili na 102 km/h. Ja se malo pravio blesav i tvrdio da je ogranicenje 120, zandari mi rekli da ce me pustiti ako im pokazem gdje sam to vidio, otvorim brosuru i na 3. strani table, magistralni put - 120 km/h.
-
nightvision
#5765 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
znaci bihamk demantuje sam sebe. sad moze ovako, sad treba onako.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#5766 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
dadoka84 wrote:
E svaka cast, treba pogledati i ostale tri situacije, i redovno ih vrtiti na tv-u, u terminima kad i vremensku prognozu. Bice nam svima bolje.
-
tempuser
#5767 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne demantuje nego pojma nemaju. Onaj crtez je toliko smijesan i pogresan da ga ne treba komentarisati!nightvision wrote:znaci bihamk demantuje sam sebe. sad moze ovako, sad treba onako.
-
tempuser
#5768 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Naravno da nije bilo dozvoljeno, ali po BIHAMK-u jeste, a ovaj detalj je bila poruka tebi prije nego sljedeci put ono sto napise BIHAMK uzmes kao zdravo za gotovo.nightvision wrote:Nikad ni u bivsoj drzavi ni u ovoj brzina na magistralnom putu zakonom nije bila dozvoljena vise od 80km/h osim ako nije znakom drugacije regulisano. Ako je negdje tako i pisalo to je ocigledna greska i ti to dobro znas. Ne pravi se englez bezveze.tempuser wrote:Kakav BIHAMK, po njihovoj brosuri od prije nekoliko god ogranicenjue brzine na magistralnim putevima u BiH je 120. To je me jednom spasilo kazne kad su me negdje kod Zepca zaustavili na 102 km/h. Ja se malo pravio blesav i tvrdio da je ogranicenje 120, zandari mi rekli da ce me pustiti ako im pokazem gdje sam to vidio, otvorim brosuru i na 3. strani table, magistralni put - 120 km/h.
-
paul_shark
#5769 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
U raskrsnici sa kruznim tokom saobracaja je pravilno na prvom i na drugom izlazu iskljucivanje iz kruznog toka iz desne trake..
- Laertes
#5770 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
E, care, to ti je Jasminov turbo kružni tok. To je narod koristio tako da su morali one čunjiće postavit' da bi svijet razumio kuda će, al' opet ima lola koji bi, da nije preveliko brdo, raspucali kroz sredinu.tempuser wrote:Nek me isprave oni koji bolje znaju ali mislim da je u TZ kruzni tok na skveru takav da se ne moze postovati nijedno pravilo vezano za unutrasnju i vansku traku zbog cinjenice da sve pristupne ceste nemaju duple prilazne i izlazne trake tako da na pojedinim izlazima ne mozes iz unutrasnje trake izaci vani vec samo na glavnom pravcu, ali to je mjenja stvar da je ces uzeti prednost nekome u na tom izlaziu izlazi iz unutrasnje trake, a ti vanjskom nastavljas po kruznom toku.
Za ove gore: mislim da po zakonu imaš pravo u desnoj traci KT-a ako hoćeš guslati 10 krugova i da nikog iz lijeve trake ne moraš propuštati (jer skrećeš udesno, jel'). Druga stvar što je to šupački. Da bi skrenuo udesno, iz lijeve trake se trebaš prestrojiti u desnu, pa tek onda skrenuti. Logika traka u KT-u bi trebala biti ista kao i na pravcu, ne? Možda sam u krivu, a ako jesam, volio bih vidjeti taj član zakona. JBG, i ja kad sam polagao, nije bilo KT-a ( i ovaj na skveru je bio ukras na sjevernoj magistrali).
A ako vam je do pravo avanturističkog kružnog toka, probajte onaj kod Termoelektrane na zapadnom ulazu u Tz.
-
hizo ramidovic
#5771 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ukruznom toku covijek vozi dzeima slobodna traka kakato pravila ovdije postavljate anaj bolje toradi umenemi ahbab sukro kako unides tako izidzes istoka itotije pravilo
-
nightvision
#5772 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ovaj crtez je cak ozbiljniji od videa kojeg je moglo napraviti dijete iz osnovne skole. nema nikakvog osnova da se moze reci, crtez nije ispravan a video iskljucivo jeste tacan.tempuser wrote:Ne demantuje nego pojma nemaju. Onaj crtez je toliko smijesan i pogresan da ga ne treba komentarisati!nightvision wrote:znaci bihamk demantuje sam sebe. sad moze ovako, sad treba onako.
nije to nikakav jasminov kruzni tok. tzv turbo kruzni tok je dizajniran i prvi put primjenjen u holandiji u 2000-toj i zapravo je izuzetno dobro zamisljen jer za razliku od standardnog dizajna ima dosta manje konfliktnih tacaka a po defaultu sprecava to nepravilno kruzenje vanjskom trakom. problem na skveru u tuzli je sto nema dovoljno prostora za ispravnu aplikaciju dizajna turbo kruznog toka ili cak uopste kruznog toka sa dvije trake. to sto ima lola koji bi "raspucali" kroz sredinu nema veze sa dizajnom, te lole ne gledaju ni ko ima prednost ni u kruznom, ni u raskrsnici, ne gledaju ni semafor. te lole ne mogu biti referentna tacka ni za sta osim za kretenizam.Laertes wrote:E, care, to ti je Jasminov turbo kružni tok. To je narod koristio tako da su morali one čunjiće postavit' da bi svijet razumio kuda će, al' opet ima lola koji bi, da nije preveliko brdo, raspucali kroz sredinu.

-
lijepa u dusi
#5773 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Obzirom da sam nedavno polagala pa sam jos friska... Instruktor me ucio da se prilikom ulaska u kruzni ne daje zmigavac jer je logicno gdje ces, nije da imas izbora, osim ako ne izlazis na prvom izlazu.muha_sa wrote:prilikom samog ulazka u KT tok ako ne izlaziš na prvom izlazu daješ lijevi žmigavac530i wrote:Mislio sam prilikom samog ulaska u kružni tok, a vidim dosta ljudi to radi...![]()
Desna traka je predvidjena za naredna 2 izlaza, ako kruzni ima vise izlaza, i za naredni prvi ako ima 3 izlaza.
Pravo prvenstva kad iz lijeve trake izlazis iz kruznog toka ima onaj u desnoj traci, tek kad on prodje ili da zmigavac za takodjer iskljucivanje na istom izlazu, mozes i ti iskljuciti se.
Lijevi zmigavac u kruznom se daje jedino ako mijenjas traku. Obavezan desni zmigavac prilikom iskljucenja.
Ovako naucila, ovako vozila i polozila bez greske. Ovako vozim vec neko vrijeme i nisam imala situacija da mi neko svira, psuje, da koci zbog mene ili da ja kocim zbog nekog... Sto je uspjeh, jel
A sta me nervira? Nervira me prestrojavanje bez zmigavca u guzvi kad svi idemo mic po mic, ne mozes ni 10km/h razvit, ali ono se ubacuje negdje, ono negdje zuri vise nego svi mi
Nerviraju me idioti koji mi se s dugim svjetlima zalijepe nazad, takve pustim da me prestignu pa onda ja njima uradim to isto. Nerviraju me kreteni koji pale maglenke jer "im auto ljepse izgleda"- ovo sam cula od jednog takvog. Nerviraju me vozaci kombija, autobusa, kamiona itd. Briga njega jer zna da ce on sigurno bolje proci. To naglo koci, to vozi i skrece bez zmigavaca, zauzima dvije trake, uzas...
Nerviraju me kreteni koji ne znaju pravila i ne znaju da voze, pa meni u jednosmjernoj svira i psuje da mu se sklonim da prodje, zaboga on zivi tu pa smije vozit i u zabrani.
I nerviraju me glupace koje se sminkaju u autu pa ja moram da pazim na nju jer hebe se njoj, maskara se mora stavit.
Ima toga jos sigurno... Dok nadodjem
-
hizo ramidovic
#5774 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
patebije hanima nasa bolje dakupis kako biciklo kolkote stvari ljuti morete srce zdrmat uvoznji
-
lijepa u dusi
#5775 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
hizo ramidovic wrote:patebije hanima nasa bolje dakupis kako biciklo kolkote stvari ljuti morete srce zdrmat uvoznji