A ne ono u Novoj Otoci, pardon Alipašinom mostu, nasred jedne sobe/dnevnog boravka unutar još jedna soba....i traže 2650 za kvadrat.
Novogradnja u Sarajevu?
- Bosanac sa dna kace
#5751 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ne tražim carske dvore, već da mi u 53 kvadrata, što je otprilike jednosoban stan sa balkonom i nekim špajzom, uplani kuhinju s nekim prozorčićem, a isto tako jedan prozočić u ćenifi, i da stan bude pristojno osvijetljen veći dio dana.
A ne ono u Novoj Otoci, pardon Alipašinom mostu, nasred jedne sobe/dnevnog boravka unutar još jedna soba....i traže 2650 za kvadrat.
- Mate_Miso_Kovac
#5752 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Takve zelje, zbog same geometrije prostora, nisu moguce za vecinu stanova... daj prozor u kuhinji, daj u wcu, daj u dnevnom, daj u spavacoj... Koliko takvih (dvostrano orijentiranih stanova, logikom nekih stvari), moze stati po spratu zgrade? Bruka je stanova iz socijalizma (good old days jelte) koji nemaju prozor u wcu, ili imaju u kuhinji jedino balkonska vrata kao prozor itd...
- mali Ninja
#5753 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ja mogu reci da je dijamant najbolji izbor na otoci (osim meandra koji je precjenjen u svakom smislu a i zivot tik uz rijeku, ne hvala).

-
lissics
#5754 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ja predlažem da se skupimo na forumu i da napravimo zgradu ko sebi.
Ideja nam ne fali
Ideja nam ne fali
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5755 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ti poceo kao onaj Tuzla11 nema dje ne kupujes stanBosanac sa dna kace wrote: ↑10/06/2020 19:01 Ne tražim carske dvore, već da mi u 53 kvadrata, što je otprilike jednosoban stan sa balkonom i nekim špajzom, uplani kuhinju s nekim prozorčićem, a isto tako jedan prozočić u ćenifi, i da stan bude pristojno osvijetljen veći dio dana.
A ne ono u Novoj Otoci, pardon Alipašinom mostu, nasred jedne sobe/dnevnog boravka unutar još jedna soba....i traže 2650 za kvadrat.![]()
- Haris.ba
#5756 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Stvar je mode. Do 80ih pravile su se zgrade sa cenifa pendzerom i prozorom u kuhinji. Iz cisto prakticnih razloga, grijanje, kuhanje. A onda je krenula moda sa smanjivanjem kuhinja, uvlacenja kupatila u unutrasnjost zgrade....Mate_Miso_Kovac wrote: ↑10/06/2020 19:39 Takve zelje, zbog same geometrije prostora, nisu moguce za vecinu stanova... daj prozor u kuhinji, daj u wcu, daj u dnevnom, daj u spavacoj... Koliko takvih (dvostrano orijentiranih stanova, logikom nekih stvari), moze stati po spratu zgrade? Bruka je stanova iz socijalizma (good old days jelte) koji nemaju prozor u wcu, ili imaju u kuhinji jedino balkonska vrata kao prozor itd...
Moze sasvim lijepo stati stanova i sa takvim nazalost luksuznim stvarima danas. Ali, nije moda.
Posebno je sto investitor hoce najvise svega na najmanjem prostoru.
-
Company85
#5757 Re: Novogradnja u Sarajevu?
E cuj 53 kvadrata jednosoban stan, bez problema troiposoban stan jer nema potrebe da u jednoj sobi mozes ruke rasiriti, dovoljno je da laktovima zidove moze dohvatitiBosanac sa dna kace wrote: ↑10/06/2020 19:01 Ne tražim carske dvore, već da mi u 53 kvadrata, što je otprilike jednosoban stan sa balkonom i nekim špajzom, uplani kuhinju s nekim prozorčićem, a isto tako jedan prozočić u ćenifi, i da stan bude pristojno osvijetljen veći dio dana.
A ne ono u Novoj Otoci, pardon Alipašinom mostu, nasred jedne sobe/dnevnog boravka unutar još jedna soba....i traže 2650 za kvadrat.![]()
- Bosanac sa dna kace
#5758 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kažu "triput mjeri, jednom sijeci"._BataZiv_0809 wrote: ↑11/06/2020 00:01Ti poceo kao onaj Tuzla11 nema dje ne kupujes stanBosanac sa dna kace wrote: ↑10/06/2020 19:01 Ne tražim carske dvore, već da mi u 53 kvadrata, što je otprilike jednosoban stan sa balkonom i nekim špajzom, uplani kuhinju s nekim prozorčićem, a isto tako jedan prozočić u ćenifi, i da stan bude pristojno osvijetljen veći dio dana.
jesi naso sta u Istocnom?
Ja nako, tiho, proturio da tražim stan ili možda kuću, nema kakih ponuda nema. Pitam se kako tek prođu oni što objave oglas...
A, u IS ima par ponuda, jedna super što se tiče cijene, raspored je "nako" u 50 i nešto kvadrata; kuhinja sa velikim dnevnim boravkom, što znači da nema pendžera u kuhinji direktno i nema ni u ćenifi koja je sa banjom. Kuhinja bi se mogla pregraditi nekako od dnevnog nekad, možda onim kliznim vratima, ne znam baš kako to ide ili pregradni zid...ima i ostavu uz kuhinju, i pogolem balkon, tu je i spavaća soba, predsoblje je prilično veliko, mog'o bi se uglabit' neki plakar...kad uporediš sa recimo Tibrom i Ninastanom kvalitet je neuporedivo bolji. Blokovi su, kolko se ja razumim korišteni za sve zidove, zvučna izolacija se čini jako dobrom, parket je bukva ili hrastovina...ma ovi neki detalji nekako neuporedivo bolji i nego u "Novoj Otoci/Alipašinom mostu" i "Miljackoj". Ulaz, hodnik i lift meni se nekako čine skroz široki. Grijanje na termoblok. Nisam baš najbolje skont'o kako je stan orjentisan
Ima još stanova u IS, čak i jeftiniji od ovog, ali recimo neki su tik uz onu crvenu crkvu, na Veljinama, ili dole uz stanicu, i nisu baš ovako kvalitetni. U nekim zgradama nema lifta a stan je na 3-4. spratu....cijena je 30-80% jeftinija kad se poredi sa Ninastanom, "Novom Otokom"/Alipašinim mostom, Č. Vilom, Hrasnom, Velešićima, Tibrom...
Đe taj tuzla11 da podijelimo iskustva?
- Bosanac sa dna kace
#5759 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Izvini, ali meni je van pameti da na Balkanu kuhinja nema prozora. Ovdje svijet bolan ne zna za jelo bez luka svih vrsta, a o prženim jelima da ne pričam. Kuhinja s porzorom nije luksuz već obaveza. Ja se smijem okladit' da će neko za 10-20 godina utvrditi da imamo masu bolesti samo zato što nam kuhinje nemaju prozor. Za ćenifu se jedva nekako mogu složiti, mada da sam ja neko ko se pita ja bi tražio da se u zakon uvede da kuhinja i ćenifa moraju imati prozor, pa makar onaj mali malcati.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑10/06/2020 19:39 Takve zelje, zbog same geometrije prostora, nisu moguce za vecinu stanova... daj prozor u kuhinji, daj u wcu, daj u dnevnom, daj u spavacoj... Koliko takvih (dvostrano orijentiranih stanova, logikom nekih stvari), moze stati po spratu zgrade? Bruka je stanova iz socijalizma (good old days jelte) koji nemaju prozor u wcu, ili imaju u kuhinji jedino balkonska vrata kao prozor itd...
-
high_volume
#5760 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa da komšiji iznad ili okolo, šire svoje "mirise"Bosanac sa dna kace wrote: ↑16/06/2020 00:19Izvini, ali meni je van pameti da na Balkanu kuhinja nema prozora. Ovdje svijet bolan ne zna za jelo bez luka svih vrsta, a o prženim jelima da ne pričam. Kuhinja s porzorom nije luksuz već obaveza. Ja se smijem okladit' da će neko za 10-20 godina utvrditi da imamo masu bolesti samo zato što nam kuhinje nemaju prozor. Za ćenifu se jedva nekako mogu složiti, mada da sam ja neko ko se pita ja bi tražio da se u zakon uvede da kuhinja i ćenifa moraju imati prozor, pa makar onaj mali malcati.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑10/06/2020 19:39 Takve zelje, zbog same geometrije prostora, nisu moguce za vecinu stanova... daj prozor u kuhinji, daj u wcu, daj u dnevnom, daj u spavacoj... Koliko takvih (dvostrano orijentiranih stanova, logikom nekih stvari), moze stati po spratu zgrade? Bruka je stanova iz socijalizma (good old days jelte) koji nemaju prozor u wcu, ili imaju u kuhinji jedino balkonska vrata kao prozor itd...
- Bosanac sa dna kace
#5761 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kao kroz napu i ventilaciju ne šire, hau jes nohigh_volume wrote: ↑16/06/2020 00:28Pa da komšiji iznad ili okolo, šire svoje "mirise"Bosanac sa dna kace wrote: ↑16/06/2020 00:19Izvini, ali meni je van pameti da na Balkanu kuhinja nema prozora. Ovdje svijet bolan ne zna za jelo bez luka svih vrsta, a o prženim jelima da ne pričam. Kuhinja s porzorom nije luksuz već obaveza. Ja se smijem okladit' da će neko za 10-20 godina utvrditi da imamo masu bolesti samo zato što nam kuhinje nemaju prozor. Za ćenifu se jedva nekako mogu složiti, mada da sam ja neko ko se pita ja bi tražio da se u zakon uvede da kuhinja i ćenifa moraju imati prozor, pa makar onaj mali malcati.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑10/06/2020 19:39 Takve zelje, zbog same geometrije prostora, nisu moguce za vecinu stanova... daj prozor u kuhinji, daj u wcu, daj u dnevnom, daj u spavacoj... Koliko takvih (dvostrano orijentiranih stanova, logikom nekih stvari), moze stati po spratu zgrade? Bruka je stanova iz socijalizma (good old days jelte) koji nemaju prozor u wcu, ili imaju u kuhinji jedino balkonska vrata kao prozor itd...![]()
-
high_volume
#5762 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa i da šire, šire na krov, što je drugačije od širenja "pod prozor"Bosanac sa dna kace wrote: ↑16/06/2020 00:31Kao kroz napu i ventilaciju ne šire, hau jes nohigh_volume wrote: ↑16/06/2020 00:28Pa da komšiji iznad ili okolo, šire svoje "mirise"Bosanac sa dna kace wrote: ↑16/06/2020 00:19
Izvini, ali meni je van pameti da na Balkanu kuhinja nema prozora. Ovdje svijet bolan ne zna za jelo bez luka svih vrsta, a o prženim jelima da ne pričam. Kuhinja s porzorom nije luksuz već obaveza. Ja se smijem okladit' da će neko za 10-20 godina utvrditi da imamo masu bolesti samo zato što nam kuhinje nemaju prozor. Za ćenifu se jedva nekako mogu složiti, mada da sam ja neko ko se pita ja bi tražio da se u zakon uvede da kuhinja i ćenifa moraju imati prozor, pa makar onaj mali malcati.![]()
- Mate_Miso_Kovac
#5763 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa ništa, evo nacrtaj stan od 40 kvadrata tako da kuhinja, wc, dnevni boravak i spavaca soba imaju prozor. I usput nacrtaj tlocrt zgrade tako da svih 15ak stanova na spratu ima sve te prozore... Čisto da vidimo kako je to fizicki izvodivo :/Bosanac sa dna kace wrote: ↑16/06/2020 00:19 Izvini, ali meni je van pameti da na Balkanu kuhinja nema prozora. Ovdje svijet bolan ne zna za jelo bez luka svih vrsta, a o prženim jelima da ne pričam. Kuhinja s porzorom nije luksuz već obaveza. Ja se smijem okladit' da će neko za 10-20 godina utvrditi da imamo masu bolesti samo zato što nam kuhinje nemaju prozor. Za ćenifu se jedva nekako mogu složiti, mada da sam ja neko ko se pita ja bi tražio da se u zakon uvede da kuhinja i ćenifa moraju imati prozor, pa makar onaj mali malcati.
-
azdralovic
#5764 Re: Novogradnja u Sarajevu?
__Spavaca prozor_______WC Prozor_____Kuhinja prozor____________Dnevna prozor________________Mate_Miso_Kovac wrote: ↑16/06/2020 08:49Pa ništa, evo nacrtaj stan od 40 kvadrata tako da kuhinja, wc, dnevni boravak i spavaca soba imaju prozor. I usput nacrtaj tlocrt zgrade tako da svih 15ak stanova na spratu ima sve te prozore... Čisto da vidimo kako je to fizicki izvodivo :/Bosanac sa dna kace wrote: ↑16/06/2020 00:19 Izvini, ali meni je van pameti da na Balkanu kuhinja nema prozora. Ovdje svijet bolan ne zna za jelo bez luka svih vrsta, a o prženim jelima da ne pričam. Kuhinja s porzorom nije luksuz već obaveza. Ja se smijem okladit' da će neko za 10-20 godina utvrditi da imamo masu bolesti samo zato što nam kuhinje nemaju prozor. Za ćenifu se jedva nekako mogu složiti, mada da sam ja neko ko se pita ja bi tražio da se u zakon uvede da kuhinja i ćenifa moraju imati prozor, pa makar onaj mali malcati.
i izrotiraj ovo za 90 stepeni, u sredini je haustor
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#5765 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Klasični bošnjo i prozor u kuhinji i kupatilu, a da je zgrada. E da mi je vidjeti da neko takav stan nacrta i izvede, na šta bi to ličilo.
Ako hoćeš prozor u kuhinji i wcu, fino kupi kuću a ne stan.
Ako hoćeš prozor u kuhinji i wcu, fino kupi kuću a ne stan.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#5766 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa naravno da moze, napravi se zgrada od stakla.
- geralt
#5767 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ko kaze da mora biti 15 stanova po spratu? Stanovi u mojoj zgradi imaju sve sto si nabrojao, fora je sto su u ulazu dva sprata po stanu. Zgrada ima 5 ulaza. Ljepota za zivjeti.Mate_Miso_Kovac wrote: ↑16/06/2020 08:49Pa ništa, evo nacrtaj stan od 40 kvadrata tako da kuhinja, wc, dnevni boravak i spavaca soba imaju prozor. I usput nacrtaj tlocrt zgrade tako da svih 15ak stanova na spratu ima sve te prozore... Čisto da vidimo kako je to fizicki izvodivo :/Bosanac sa dna kace wrote: ↑16/06/2020 00:19 Izvini, ali meni je van pameti da na Balkanu kuhinja nema prozora. Ovdje svijet bolan ne zna za jelo bez luka svih vrsta, a o prženim jelima da ne pričam. Kuhinja s porzorom nije luksuz već obaveza. Ja se smijem okladit' da će neko za 10-20 godina utvrditi da imamo masu bolesti samo zato što nam kuhinje nemaju prozor. Za ćenifu se jedva nekako mogu složiti, mada da sam ja neko ko se pita ja bi tražio da se u zakon uvede da kuhinja i ćenifa moraju imati prozor, pa makar onaj mali malcati.
- Mate_Miso_Kovac
- geralt
#5769 Re: Novogradnja u Sarajevu?
'69, Grbavica 1.
- Mate_Miso_Kovac
#5770 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Pa eto ti odgovora kako moze. Zgrade se nisu pravile radi profita, a danas se prave. Vecina zgrada (ne sve), su višespratnice sa velikom površinom spratova. Totalno druga filozofija. Kapitalizam. Whatevergeralt wrote: ↑16/06/2020 11:15'69, Grbavica 1.
- geralt
#5771 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Nista ja cu se drzati socijalisticke starogradnje sa prozorom u svakoj prostoriji, a ko za svoje pare vise voli Tibru i Ninastan, bujrumMate_Miso_Kovac wrote: ↑16/06/2020 11:19 Pa eto ti odgovora kako moze. Zgrade se nisu pravile radi profita, a danas se prave. Vecina zgrada (ne sve), su višespratnice sa velikom površinom spratova. Totalno druga filozofija. Kapitalizam. Whatever![]()
-
neki
#5772 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Bio rat, zgrade gorile, u njima izgorili i ljudi jer nisu mogli pobjeći, neki pokusavali i skakati sa balkona...jbg
Poslije rata smo postali puno svjesniji o zaštiti objekata od požara, pa smo dobili i neke nove zakone..
Uglavnom po tim zakonima svaka stambena zgrada sa tri ili više spratova pored glavnog mora imati i evakuaciono stepenište sa pristupom na svakom spratu.
Zbog toga nema više 7spratnica sa po dva stana na spratu, lamele se spajaju hodnicima kako bi se mogla povezati stepeništa i zbog toga dobijamo duge koridore sa po 15 stanova..
Poslije rata smo postali puno svjesniji o zaštiti objekata od požara, pa smo dobili i neke nove zakone..
Uglavnom po tim zakonima svaka stambena zgrada sa tri ili više spratova pored glavnog mora imati i evakuaciono stepenište sa pristupom na svakom spratu.
Zbog toga nema više 7spratnica sa po dva stana na spratu, lamele se spajaju hodnicima kako bi se mogla povezati stepeništa i zbog toga dobijamo duge koridore sa po 15 stanova..
-
made_in_sarajevo
#5773 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Trazim ali slabo nalazim, koji zakon je vezan za spajanje hodnika?neki wrote: ↑16/06/2020 11:43 Bio rat, zgrade gorile, u njima izgorili i ljudi jer nisu mogli pobjeći, neki pokusavali i skakati sa balkona...jbg
-
lissics
#5774 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Moze se zgrada napraviti 30x15m u osnovi, sa 4 stana i sve prostorije imaju prozore.
Naravno veci je profit napraviti zgradu 100x50 u osnovi i staviti sobe izduzene kao vagon, kupatila i kuhinje bez prozora. (Sarajevo Tower, Veneto i slicno)
Doduše nema ni kupovne moci za skuplje stanove. Siromaštvo i to
.
Naravno veci je profit napraviti zgradu 100x50 u osnovi i staviti sobe izduzene kao vagon, kupatila i kuhinje bez prozora. (Sarajevo Tower, Veneto i slicno)
Doduše nema ni kupovne moci za skuplje stanove. Siromaštvo i to
.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#5775 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Te zgrade sa vise ulaza su imale evakuaciju na krov i silazak na neko od drugih stepenista u nizu... to su im bile evakuacije koje su sad cesto zatvorene nadogradnjomneki wrote: ↑16/06/2020 11:43 Bio rat, zgrade gorile, u njima izgorili i ljudi jer nisu mogli pobjeći, neki pokusavali i skakati sa balkona...jbg
nije se mnogo promijenio zakon, mislim da je sad kako si rekao 4 nadzemne etaze granica, ali opet imas novih zgrada koje su napravljene bez stepenista i prosle na prijemu