Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bosanac sa dna kace

#5751 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Bosanac sa dna kace »

Ne tražim carske dvore, već da mi u 53 kvadrata, što je otprilike jednosoban stan sa balkonom i nekim špajzom, uplani kuhinju s nekim prozorčićem, a isto tako jedan prozočić u ćenifi, i da stan bude pristojno osvijetljen veći dio dana.
A ne ono u Novoj Otoci, pardon Alipašinom mostu, nasred jedne sobe/dnevnog boravka unutar još jedna soba....i traže 2650 za kvadrat. :-?
Mate_Miso_Kovac

#5752 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Mate_Miso_Kovac »

Takve zelje, zbog same geometrije prostora, nisu moguce za vecinu stanova... daj prozor u kuhinji, daj u wcu, daj u dnevnom, daj u spavacoj... Koliko takvih (dvostrano orijentiranih stanova, logikom nekih stvari), moze stati po spratu zgrade? Bruka je stanova iz socijalizma (good old days jelte) koji nemaju prozor u wcu, ili imaju u kuhinji jedino balkonska vrata kao prozor itd...
mali Ninja

#5753 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mali Ninja »

Ja mogu reci da je dijamant najbolji izbor na otoci (osim meandra koji je precjenjen u svakom smislu a i zivot tik uz rijeku, ne hvala).
:thumbup:
lissics

#5754 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by lissics »

Ja predlažem da se skupimo na forumu i da napravimo zgradu ko sebi.
Ideja nam ne fali
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5755 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by _BataZiv_0809 »

Bosanac sa dna kace wrote: 10/06/2020 19:01 Ne tražim carske dvore, već da mi u 53 kvadrata, što je otprilike jednosoban stan sa balkonom i nekim špajzom, uplani kuhinju s nekim prozorčićem, a isto tako jedan prozočić u ćenifi, i da stan bude pristojno osvijetljen veći dio dana.
A ne ono u Novoj Otoci, pardon Alipašinom mostu, nasred jedne sobe/dnevnog boravka unutar još jedna soba....i traže 2650 za kvadrat. :-?
Ti poceo kao onaj Tuzla11 nema dje ne kupujes stan :D jesi naso sta u Istocnom?
Haris.ba

#5756 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

Mate_Miso_Kovac wrote: 10/06/2020 19:39 Takve zelje, zbog same geometrije prostora, nisu moguce za vecinu stanova... daj prozor u kuhinji, daj u wcu, daj u dnevnom, daj u spavacoj... Koliko takvih (dvostrano orijentiranih stanova, logikom nekih stvari), moze stati po spratu zgrade? Bruka je stanova iz socijalizma (good old days jelte) koji nemaju prozor u wcu, ili imaju u kuhinji jedino balkonska vrata kao prozor itd...
Stvar je mode. Do 80ih pravile su se zgrade sa cenifa pendzerom i prozorom u kuhinji. Iz cisto prakticnih razloga, grijanje, kuhanje. A onda je krenula moda sa smanjivanjem kuhinja, uvlacenja kupatila u unutrasnjost zgrade....

Moze sasvim lijepo stati stanova i sa takvim nazalost luksuznim stvarima danas. Ali, nije moda.

Posebno je sto investitor hoce najvise svega na najmanjem prostoru.
Company85

#5757 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Company85 »

Bosanac sa dna kace wrote: 10/06/2020 19:01 Ne tražim carske dvore, već da mi u 53 kvadrata, što je otprilike jednosoban stan sa balkonom i nekim špajzom, uplani kuhinju s nekim prozorčićem, a isto tako jedan prozočić u ćenifi, i da stan bude pristojno osvijetljen veći dio dana.
E cuj 53 kvadrata jednosoban stan, bez problema troiposoban stan jer nema potrebe da u jednoj sobi mozes ruke rasiriti, dovoljno je da laktovima zidove moze dohvatiti
Bosanac sa dna kace

#5758 Re: Novogradnja u Sarajevu?

_BataZiv_0809 wrote: 11/06/2020 00:01
Ti poceo kao onaj Tuzla11 nema dje ne kupujes stan :D jesi naso sta u Istocnom?
Kažu "triput mjeri, jednom sijeci".
Ja nako, tiho, proturio da tražim stan ili možda kuću, nema kakih ponuda nema. Pitam se kako tek prođu oni što objave oglas...
A, u IS ima par ponuda, jedna super što se tiče cijene, raspored je "nako" u 50 i nešto kvadrata; kuhinja sa velikim dnevnim boravkom, što znači da nema pendžera u kuhinji direktno i nema ni u ćenifi koja je sa banjom. Kuhinja bi se mogla pregraditi nekako od dnevnog nekad, možda onim kliznim vratima, ne znam baš kako to ide ili pregradni zid...ima i ostavu uz kuhinju, i pogolem balkon, tu je i spavaća soba, predsoblje je prilično veliko, mog'o bi se uglabit' neki plakar...kad uporediš sa recimo Tibrom i Ninastanom kvalitet je neuporedivo bolji. Blokovi su, kolko se ja razumim korišteni za sve zidove, zvučna izolacija se čini jako dobrom, parket je bukva ili hrastovina...ma ovi neki detalji nekako neuporedivo bolji i nego u "Novoj Otoci/Alipašinom mostu" i "Miljackoj". Ulaz, hodnik i lift meni se nekako čine skroz široki. Grijanje na termoblok. Nisam baš najbolje skont'o kako je stan orjentisan :-? :| , meni se čini sjeveroistok, ne znam, :D ali je pravo osvijetljen, prozori su veliki, i sa 2-3 krila, nema odnih pod-prozora, kako se već zovu, onih malih prozorčića i radijatorčića ispod velikog prozora, toga nema, ono što je ovdje na forumu već neko postavljao. Jedino eto nisam tad znao đe trebam obratit' pažnju, đe se podvirit'ž đe zavirit', da vidim one neke kablove u kuhinji, što je neko spominj'o. Još jednom molim da mi pojasnite: đe da zavirim i šta sve tačno da pogledam da li su svi ti kablovi i priključci uredu??? Šmekn'o sam da su naki turski kablovi korišteni, od jedne pravo dobre firme. Eto sad čekam da vlasnik dobije sve papire, ali čekam ja od zimus, i ovo je najbliže realizaciji kupovine, do sad iš'o 3-4 put da gledam stan....
Ima još stanova u IS, čak i jeftiniji od ovog, ali recimo neki su tik uz onu crvenu crkvu, na Veljinama, ili dole uz stanicu, i nisu baš ovako kvalitetni. U nekim zgradama nema lifta a stan je na 3-4. spratu....cijena je 30-80% jeftinija kad se poredi sa Ninastanom, "Novom Otokom"/Alipašinim mostom, Č. Vilom, Hrasnom, Velešićima, Tibrom...
Đe taj tuzla11 da podijelimo iskustva? :lol: :lol: :lol:
Bosanac sa dna kace

#5759 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Mate_Miso_Kovac wrote: 10/06/2020 19:39 Takve zelje, zbog same geometrije prostora, nisu moguce za vecinu stanova... daj prozor u kuhinji, daj u wcu, daj u dnevnom, daj u spavacoj... Koliko takvih (dvostrano orijentiranih stanova, logikom nekih stvari), moze stati po spratu zgrade? Bruka je stanova iz socijalizma (good old days jelte) koji nemaju prozor u wcu, ili imaju u kuhinji jedino balkonska vrata kao prozor itd...
Izvini, ali meni je van pameti da na Balkanu kuhinja nema prozora. Ovdje svijet bolan ne zna za jelo bez luka svih vrsta, a o prženim jelima da ne pričam. Kuhinja s porzorom nije luksuz već obaveza. Ja se smijem okladit' da će neko za 10-20 godina utvrditi da imamo masu bolesti samo zato što nam kuhinje nemaju prozor. Za ćenifu se jedva nekako mogu složiti, mada da sam ja neko ko se pita ja bi tražio da se u zakon uvede da kuhinja i ćenifa moraju imati prozor, pa makar onaj mali malcati.
high_volume

#5760 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by high_volume »

Bosanac sa dna kace wrote: 16/06/2020 00:19
Izvini, ali meni je van pameti da na Balkanu kuhinja nema prozora. Ovdje svijet bolan ne zna za jelo bez luka svih vrsta, a o prženim jelima da ne pričam. Kuhinja s porzorom nije luksuz već obaveza. Ja se smijem okladit' da će neko za 10-20 godina utvrditi da imamo masu bolesti samo zato što nam kuhinje nemaju prozor. Za ćenifu se jedva nekako mogu složiti, mada da sam ja neko ko se pita ja bi tražio da se u zakon uvede da kuhinja i ćenifa moraju imati prozor, pa makar onaj mali malcati.
Pa da komšiji iznad ili okolo, šire svoje "mirise" :-)
Bosanac sa dna kace

#5761 Re: Novogradnja u Sarajevu?

high_volume wrote: 16/06/2020 00:28
Kao kroz napu i ventilaciju ne šire, hau jes no
high_volume

#5762 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by high_volume »

Bosanac sa dna kace wrote: 16/06/2020 00:31
high_volume wrote: 16/06/2020 00:28
Kao kroz napu i ventilaciju ne šire, hau jes no
Pa i da šire, šire na krov, što je drugačije od širenja "pod prozor"
Mate_Miso_Kovac

#5763 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Bosanac sa dna kace wrote: 16/06/2020 00:19 Izvini, ali meni je van pameti da na Balkanu kuhinja nema prozora. Ovdje svijet bolan ne zna za jelo bez luka svih vrsta, a o prženim jelima da ne pričam. Kuhinja s porzorom nije luksuz već obaveza. Ja se smijem okladit' da će neko za 10-20 godina utvrditi da imamo masu bolesti samo zato što nam kuhinje nemaju prozor. Za ćenifu se jedva nekako mogu složiti, mada da sam ja neko ko se pita ja bi tražio da se u zakon uvede da kuhinja i ćenifa moraju imati prozor, pa makar onaj mali malcati.
Pa ništa, evo nacrtaj stan od 40 kvadrata tako da kuhinja, wc, dnevni boravak i spavaca soba imaju prozor. I usput nacrtaj tlocrt zgrade tako da svih 15ak stanova na spratu ima sve te prozore... Čisto da vidimo kako je to fizicki izvodivo :/
azdralovic

#5764 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by azdralovic »

Mate_Miso_Kovac wrote: 16/06/2020 08:49
Bosanac sa dna kace wrote: 16/06/2020 00:19 Izvini, ali meni je van pameti da na Balkanu kuhinja nema prozora. Ovdje svijet bolan ne zna za jelo bez luka svih vrsta, a o prženim jelima da ne pričam. Kuhinja s porzorom nije luksuz već obaveza. Ja se smijem okladit' da će neko za 10-20 godina utvrditi da imamo masu bolesti samo zato što nam kuhinje nemaju prozor. Za ćenifu se jedva nekako mogu složiti, mada da sam ja neko ko se pita ja bi tražio da se u zakon uvede da kuhinja i ćenifa moraju imati prozor, pa makar onaj mali malcati.
Pa ništa, evo nacrtaj stan od 40 kvadrata tako da kuhinja, wc, dnevni boravak i spavaca soba imaju prozor. I usput nacrtaj tlocrt zgrade tako da svih 15ak stanova na spratu ima sve te prozore... Čisto da vidimo kako je to fizicki izvodivo :/
__Spavaca prozor_______WC Prozor_____Kuhinja prozor____________Dnevna prozor________________

i izrotiraj ovo za 90 stepeni, u sredini je haustor :D
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#5765 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by liaar »

Klasični bošnjo i prozor u kuhinji i kupatilu, a da je zgrada. E da mi je vidjeti da neko takav stan nacrta i izvede, na šta bi to ličilo.

Ako hoćeš prozor u kuhinji i wcu, fino kupi kuću a ne stan.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#5766 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by un1ted »

Pa naravno da moze, napravi se zgrada od stakla.
geralt

#5767 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by geralt »

Mate_Miso_Kovac wrote: 16/06/2020 08:49
Ko kaze da mora biti 15 stanova po spratu? Stanovi u mojoj zgradi imaju sve sto si nabrojao, fora je sto su u ulazu dva sprata po stanu. Zgrada ima 5 ulaza. Ljepota za zivjeti.
Mate_Miso_Kovac

#5768 Re: Novogradnja u Sarajevu?

geralt wrote: 16/06/2020 11:09 Ko kaze da mora biti 15 stanova po spratu? Stanovi u mojoj zgradi imaju sve sto si nabrojao, fora je sto su u ulazu dva sprata po stanu. Zgrada ima 5 ulaza. Ljepota za zivjeti.
Kad je izgradjena zgrada?
geralt

#5769 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by geralt »

Mate_Miso_Kovac wrote: 16/06/2020 11:11
geralt wrote: 16/06/2020 11:09 Ko kaze da mora biti 15 stanova po spratu? Stanovi u mojoj zgradi imaju sve sto si nabrojao, fora je sto su u ulazu dva sprata po stanu. Zgrada ima 5 ulaza. Ljepota za zivjeti.
'69, Grbavica 1.
Mate_Miso_Kovac

#5770 Re: Novogradnja u Sarajevu?

geralt wrote: 16/06/2020 11:15
Mate_Miso_Kovac wrote: 16/06/2020 11:11
'69, Grbavica 1.
Pa eto ti odgovora kako moze. Zgrade se nisu pravile radi profita, a danas se prave. Vecina zgrada (ne sve), su višespratnice sa velikom površinom spratova. Totalno druga filozofija. Kapitalizam. Whatever :D
geralt

#5771 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by geralt »

Mate_Miso_Kovac wrote: 16/06/2020 11:19 Pa eto ti odgovora kako moze. Zgrade se nisu pravile radi profita, a danas se prave. Vecina zgrada (ne sve), su višespratnice sa velikom površinom spratova. Totalno druga filozofija. Kapitalizam. Whatever :D
Nista ja cu se drzati socijalisticke starogradnje sa prozorom u svakoj prostoriji, a ko za svoje pare vise voli Tibru i Ninastan, bujrum :D
neki

#5772 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by neki »

Bio rat, zgrade gorile, u njima izgorili i ljudi jer nisu mogli pobjeći, neki pokusavali i skakati sa balkona...jbg
Poslije rata smo postali puno svjesniji o zaštiti objekata od požara, pa smo dobili i neke nove zakone..
Uglavnom po tim zakonima svaka stambena zgrada sa tri ili više spratova pored glavnog mora imati i evakuaciono stepenište sa pristupom na svakom spratu.
Zbog toga nema više 7spratnica sa po dva stana na spratu, lamele se spajaju hodnicima kako bi se mogla povezati stepeništa i zbog toga dobijamo duge koridore sa po 15 stanova..
made_in_sarajevo

#5773 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by made_in_sarajevo »

neki wrote: 16/06/2020 11:43 Bio rat, zgrade gorile, u njima izgorili i ljudi jer nisu mogli pobjeći, neki pokusavali i skakati sa balkona...jbg
Poslije rata smo postali puno svjesniji o zaštiti objekata od požara, pa smo dobili i neke nove zakone..
Uglavnom po tim zakonima svaka stambena zgrada sa tri ili više spratova pored glavnog mora imati i evakuaciono stepenište sa pristupom na svakom spratu.
Zbog toga nema više 7spratnica sa po dva stana na spratu, lamele se spajaju hodnicima kako bi se mogla povezati stepeništa i zbog toga dobijamo duge koridore sa po 15 stanova..
Trazim ali slabo nalazim, koji zakon je vezan za spajanje hodnika?
lissics

#5774 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by lissics »

Moze se zgrada napraviti 30x15m u osnovi, sa 4 stana i sve prostorije imaju prozore.

Naravno veci je profit napraviti zgradu 100x50 u osnovi i staviti sobe izduzene kao vagon, kupatila i kuhinje bez prozora. (Sarajevo Tower, Veneto i slicno)
Doduše nema ni kupovne moci za skuplje stanove. Siromaštvo i to
.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5775 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mk ultra »

neki wrote: 16/06/2020 11:43 Bio rat, zgrade gorile, u njima izgorili i ljudi jer nisu mogli pobjeći, neki pokusavali i skakati sa balkona...jbg
Te zgrade sa vise ulaza su imale evakuaciju na krov i silazak na neko od drugih stepenista u nizu... to su im bile evakuacije koje su sad cesto zatvorene nadogradnjom

nije se mnogo promijenio zakon, mislim da je sad kako si rekao 4 nadzemne etaze granica, ali opet imas novih zgrada koje su napravljene bez stepenista i prosle na prijemu :mrgreen:
Post Reply