Papanluk na automobilima

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
madner

#5751 Re: Papanluk na automobilima

Post by madner »

Naravno da ima, ako je fabricki model.

No ne znam da neki proizvodjac ostavlja garanciju poslje naknadne ugradnje. Chip je dovoljan da se izgubi ista.
citroen xm

#5752 Re: Papanluk na automobilima

Post by citroen xm »

Evo recimo Holanđani imaju ogroman procenat vozila na plin. A Holanđani nisu nimalo glupa nacija, a auta vole sigurno više mnogih drugih poznatih evropskih nacija. Ljudi uživaju u životu, ne opterećuju se time što neki pametnjaković nalazi mane plinu.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#5753 Re: Papanluk na automobilima

Post by mali_milojica »

citroen xm wrote:Evo recimo Holanđani imaju ogroman procenat vozila na plin. A Holanđani nisu nimalo glupa nacija, a auta vole sigurno više mnogih drugih poznatih evropskih nacija. Ljudi uživaju u životu, ne opterećuju se time što neki pametnjaković nalazi mane plinu.
I sigurno nisu jedna od siromasnijih :wink:
madner

#5754 Re: Papanluk na automobilima

Post by madner »

Benzin preko 3KM, mozda nisu tako opusteni koliko su skrti. :D
citroen xm

#5755 Re: Papanluk na automobilima

Post by citroen xm »

Ne znam koliko je benzin, a ne znam ni koliko su plate. Ali je sigurno kod poređenja BiH i Holandije veći odnos plata nego odnos cijena goriva u korist Holandije. :wink:
Pirija

#5756 Re: Papanluk na automobilima

Post by Pirija »

esso_sa wrote:Na plin se kuha, na naftu ore, a na benzin vozi :D

kako te slusa a3 traktor ? :p
530i

#5757 Re: Papanluk na automobilima

Post by 530i »

citroen xm wrote:Ne znam koliko je benzin, a ne znam ni koliko su plate. Ali je sigurno kod poređenja BiH i Holandije veći odnos plata nego odnos cijena goriva u korist Holandije. :wink:
Holanđani vijaju plin zbog porezne politike, tu im je najveća razlika u cijeni, porez je najveći za dizel auta, najmanji za plin i hibride, a i za benzince je dobro manje nego za dizelaše.
citroen xm

#5758 Re: Papanluk na automobilima

Post by citroen xm »

Ali imaju love da voze čiste benzince pa opet voze plinaše. To nije škrtost. Plin ima daleko više prednosti od nedostataka, a ništa što je čovjek napravio nije savršeno. Za razliku u gorivu je bolje svaki vikend otići na obližnju planinu, produžiti do nekog udaljenijeg grada, proći bar malo ovu malu Bosnu i Hercegovinu, a ne glumiti hadžiju i ne izaći van grada u kome živiš.
Sodom1

#5759 Re: Papanluk na automobilima

Post by Sodom1 »

johntra wrote:otišli ste daleko sa prepucavanjem oko plina na Puntu HGT. bit je bio na tom automobilu, a meni je plin kao pogonsko gorivo OK stavka...
Napokon :thumbup:
goran16v

#5760 Re: Papanluk na automobilima

Post by goran16v »

citroen xm wrote:
goran16v wrote: Zasto se u stanu koji ima centralno grijanje ne iskljuciti na sistema pa se grijati na drva za 0.5 KM/m2 mjesecno umjesto za 1,3 KM/m2? Sve se moze samo je pitane ima li smisla...
Zasto se niko od ovih pilnovodja ne zapita zasto sva benz auta po defaultu ne dolaze sa LPG instalacijom...
Kao što neko reče, poređenje ti je i više nego glupo.

Gdje u stanu držati 10 metara drva koja su ti potrebna za jednu sezonu? Gdje držati i metar, a ne 10.
Na istom mjestu gdje i boljer koji ti zauzme 1/3 - 1/2 gepeka pri cemu se na prakticnost oborenih sjedala kompakta i karavana mores popisat.
goran16v

#5761 Re: Papanluk na automobilima

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Evo recimo Holanđani imaju ogroman procenat vozila na plin. A Holanđani nisu nimalo glupa nacija, a auta vole sigurno više mnogih drugih poznatih evropskih nacija. Ljudi uživaju u životu, ne opterećuju se time što neki pametnjaković nalazi mane plinu.
Nisu nimalo glupa nacija jer insisitiraju na vozilima s LPG-om iz ekoloskih razloga i beneficija (porezne olaksice, pristum gradskim zonama itd), a ne cijene plina, ali za razliku od njih neki prisutni mudraci ne mogu to da shvate kao ni da bez tog ekoloskog faktora cijena LPG instalacije u istoj toj Holandiji ne bi nikad opravdala ustredu na gorivu.
citroen xm

#5762 Re: Papanluk na automobilima

Post by citroen xm »

Nemoj glavom kroz zid, nije ti to dobro. Je si li čuo za bace koje ne izgledaju kao bojler i ne zauzimaju nimalo gepeka? Vjerujem da jesi ali ne spominješ jer ti se ne uklapa u tvrdnje.
mali_milojica

#5763 Re: Papanluk na automobilima

Post by mali_milojica »

goran16v wrote:
Nisu nimalo glupa nacija jer insisitiraju na vozilima s LPG-om iz ekoloskih razloga i beneficija (porezne olaksice, pristum gradskim zonama itd), a ne cijene plina, ali za razliku od njih neki prisutni mudraci ne mogu to da shvate kao ni da bez tog ekoloskog faktora cijena LPG instalacije u istoj toj Holandiji ne bi nikad opravdala ustredu na gorivu.
A sta je poreska olaksica,pristup strogom centru grada bez placanja taksi nego stednja. U Holandiji te drzava stimulira tako sto ce platiti 50% ugradnje LPG instalacije. I mozda tebi najmanje vazno,cijena plina tamo se vrti izmedzu 40-50 centi,dok je cijena benzina min 1.50 €.
goran16v

#5764 Re: Papanluk na automobilima

Post by goran16v »

mali_milojica wrote:
goran16v wrote:
A sta je poreska olaksica,pristup strogom centru grada bez placanja taksi nego stednja. U Holandiji te drzava stimulira tako sto ce platiti 50% ugradnje LPG instalacije. I mozda tebi najmanje vazno,cijena plina tamo se vrti izmedzu 40-50 centi,dok je cijena benzina min 1.50 €.
Jeste usteda ali koja nema nikakve veze sa ustedom koja se ovdje pominje (cijena LPG instalacije vs cijena plina) i pri cemu se NL pominje kao primjer. Kad vec navodis cijene, kolika je cijena LPG instalacije u NL? Bez ovih olaksica cijena LPG instalacije u NL ne bi bila isplativa.

BTW cijena LPG-a u NL je 0,84 EUR/lit

http://www.mylpg.eu/stations/netherlands
goran16v

#5765 Re: Papanluk na automobilima

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Nemoj glavom kroz zid, nije ti to dobro. Je si li čuo za bace koje ne izgledaju kao bojler i ne zauzimaju nimalo gepeka? Vjerujem da jesi ali ne spominješ jer ti se ne uklapa u tvrdnje.
Da ne mislis slucajno na toroidne boce pa u gepeku nadignutim po sredini znog nje umjesto bojlera imas prljavu rez. gumu "zanemarivih" dimenzija ili vozis bez rezervne (naravno runflat su misaona imenica) i molis boga da negdje ne poderes gumu jer sa kitom za krpanje mores plakat? Bas mi se ne uklapa u tvrdnju?! :-)
mali_milojica

#5766 Re: Papanluk na automobilima

Post by mali_milojica »

goran16v wrote:
Jeste usteda ali koja nema nikakve veze sa ustedom koja se ovdje pominje (cijena LPG instalacije vs cijena plina) i pri cemu se NL pominje kao primjer. Kad vec navodis cijene, kolika je cijena LPG instalacije u NL? Bez ovih olaksica cijena LPG instalacije u NL ne bi bila isplativa.

Cijena ugradnje negdje oko 3000 €,s tim da te drzava subvencionira sa 50%. Imas olaksice pri registraciji,pri placanju poreza,pri ulasku u odredjene zone grada. Priznao ti ili ne,stedis prilikom voznje zbog jeftinog goriva. Sad mi reci kako se ne isplati? Mozemo baciti racunicu na nekih 20 000 km predjenih godisnje. Nakon koliko km ce se isplatiti,cak i da nema olaksica?
BTW cijena benzina je 1.70€,dizela 1.37€,cijenu LPG si sam naveo
citroen xm

#5767 Re: Papanluk na automobilima

Post by citroen xm »

goran16v wrote:
citroen xm wrote:Nemoj glavom kroz zid, nije ti to dobro. Je si li čuo za bace koje ne izgledaju kao bojler i ne zauzimaju nimalo gepeka? Vjerujem da jesi ali ne spominješ jer ti se ne uklapa u tvrdnje.
Da ne mislis slucajno na toroidne boce pa u gepeku nadignutim po sredini znog nje umjesto bojlera imas prljavu rez. gumu "zanemarivih" dimenzija ili vozis bez rezervne (naravno runflat su misaona imenica) i molis boga da negdje ne poderes gumu jer sa kitom za krpanje mores plakat? Bas mi se ne uklapa u tvrdnju?! :-)
Šta ćemo sa glanc novim autima koja se isporučuju sa kompletom za krpljenje?
goran16v

#5768 Re: Papanluk na automobilima

Post by goran16v »

mali_milojica wrote:
goran16v wrote:

Cijena ugradnje negdje oko 3000 €,s tim da te drzava subvencionira sa 50%. Imas olaksice pri registraciji,pri placanju poreza,pri ulasku u odredjene zone grada. Priznao ti ili ne,stedis prilikom voznje zbog jeftinog goriva. Sad mi reci kako se ne isplati? Mozemo baciti racunicu na nekih 20 000 km predjenih godisnje. Nakon koliko km ce se isplatiti,cak i da nema olaksica?
Pa tako napisi, 3k EUR, sto znaci da bi bez olaksica LPG u NL bio neisplatic i da su slicnosti izmedju NL i nas nikakve. Da nema olaksica u NL niko ne bi pomislio na LPG s tim da osim olaksica imas i "otezice", ne smijes koristiti zajednicke zatvorene garaze i parkinge, znaci bye-bye soping centri, hoteli, bolnice, aerodromi itd.
goran16v

#5769 Re: Papanluk na automobilima

Post by goran16v »

citroen xm wrote:
goran16v wrote:
Šta ćemo sa glanc novim autima koja se isporučuju sa kompletom za krpljenje?
Vozicemo ih na run flat gumama koje se isporucuju na takvim autima, koje naravno niko ko vozi na LGP nece kupiti...
mali_milojica

#5770 Re: Papanluk na automobilima

Post by mali_milojica »

goran16v wrote:
mali_milojica wrote:
goran16v wrote:

Pa tako napisi, 3k EUR, sto znaci da bi bez olaksica LPG u NL bio neisplatic i da su slicnosti izmedju NL i nas nikakve. Da nema olaksica u NL niko ne bi pomislio na LPG s tim da osim olaksica imas i "otezice", ne smijes koristiti zajednicke zatvorene garaze i parkinge, znaci bye-bye soping centri, hoteli, bolnice, aerodromi itd.
Pa dobro,reci nam,baci nam racunicu,koliko ces na 100 000 km potrositi plina,koliko nafte,a koliko benzina,po cijenama koje smo naveli,da vidimo da li se isplati. Matematika i racun na kraju nikada ne laze. Cekam :hmpf:
golfiista

#5771 Re: Papanluk na automobilima

Post by golfiista »

Ne znam ljudi sta se isplati ili ne, ali naftu sam nekako progutao, ali plin nikako...
mali_milojica

#5772 Re: Papanluk na automobilima

Post by mali_milojica »

golfiista wrote:Ne znam ljudi sta se isplati ili ne, ali naftu sam nekako progutao, ali plin nikako...
U novcu se isplati sigurno. Da li je to nekome vrijedno da ima manji gepek,da napravi neku torbu za rezervnu gumu,jer je boca zauzela njeno mjesto,da ne moze uci u podzemne garaze,da li se neko boji boce u autu,to svako za sebe treba da odluci.
npr evo naveo si da ti BMW trosi oko 7.5 lit neke mjesovite voznje. To je u KM negdje oko 15 KM. Za 15 KM mozes nasuti 19 lit plina. Znaci za istu cijenu si mogao voziti 530i sa 230 KS ili 250 KS ili 270 KS koliko vec ima.
Last edited by mali_milojica on 13/03/2015 23:16, edited 3 times in total.
citroen xm

#5773 Re: Papanluk na automobilima

Post by citroen xm »

goran16v wrote:
Vozicemo ih na run flat gumama koje se isporucuju na takvim autima, koje naravno niko ko vozi na LGP nece kupiti...
A ti naravno znaš ko će da vozi na kakvim gumama.
Na kraju krajeva ni točak u futroli nije nikakav problem kada već ideš u krajnost.
golfiista

#5774 Re: Papanluk na automobilima

Post by golfiista »

mali_milojica wrote:
golfiista wrote:Ne znam ljudi sta se isplati ili ne, ali naftu sam nekako progutao, ali plin nikako...
U novcu se isplati sigurno. Da li je to nekome vrijedno da ima manji gepek,da napravi neku torbu za rezervnu gumu,jer je boca zauzela njeno mjesto,da ne moze uci u podzemne garaze,da li se neko boji boce u autu,to svako za sebe treba da odluci.
npr evo naveo si da ti BMW trosi oko 7.5 lit neke mjesovite voznje. To je u KM negdje oko 15 KM. Za 15 KM mozes nasuti 19 lit plina. Znaci za istu cijenu si mogao voziti 530i sa 230 KS.
Oko racunice se slazem u potpunosti, ali plin i ja u istom automobilu samo i iskljucivo u slucaju da bude besplatan,
goran16v

#5775 Re: Papanluk na automobilima

Post by goran16v »

mali_milojica wrote:
goran16v wrote:
mali_milojica wrote: Cijena ugradnje negdje oko 3000 €,s tim da te drzava subvencionira sa 50%. Imas olaksice pri registraciji,pri placanju poreza,pri ulasku u odredjene zone grada. Priznao ti ili ne,stedis prilikom voznje zbog jeftinog goriva. Sad mi reci kako se ne isplati? Mozemo baciti racunicu na nekih 20 000 km predjenih godisnje. Nakon koliko km ce se isplatiti,cak i da nema olaksica?
Pa dobro,reci nam,baci nam racunicu,koliko ces na 100 000 km potrositi plina,koliko nafte,a koliko benzina,po cijenama koje smo naveli,da vidimo da li se isplati. Matematika i racun na kraju nikada ne laze. Cekam :hmpf:
Odokativno i bez troskova odrzavanja LPG sistema (koliko je to u NL godisnje) se pocinje isplatiti nakon nekih 60k km s tim sto niko ciji auto vrijedno nekih 6k EUR i manje nece uloziti 50+% vrijednosti auta da mu se vrati nakon 3-4 god. Sa takvom isplativocu ga u BiH apsolutno niko ne bi ugradio, to je vec na granici isplativosti novog dizela, o polovnom da ne govorimo.
Post Reply