CARINA U BiH
Moderator: anex
-
AjdiNNN
#5751 Re: CARINA U BiH
kolika je carina na laptope zelim naručiti asus rog laptop sa gearbest 600 i kusur dolara, i da li neko nekad narucivao sa amazona, msm ne moze se sa pp platiti je li se samo kartica doda ili sta
- _Reds_
#5752 Re: CARINA U BiH
Amazon ne salje u BIH tehniku.AjdiNNN wrote:kolika je carina na laptope zelim naručiti asus rog laptop sa gearbest 600 i kusur dolara, i da li neko nekad narucivao sa amazona, msm ne moze se sa pp platiti je li se samo kartica doda ili sta
-
IcedFlame
#5753 Re: CARINA U BiH
Salje, samo sto su postarina i import fees nenormalni._Reds_ wrote:Amazon ne salje u BIH tehniku.AjdiNNN wrote:kolika je carina na laptope zelim naručiti asus rog laptop sa gearbest 600 i kusur dolara, i da li neko nekad narucivao sa amazona, msm ne moze se sa pp platiti je li se samo kartica doda ili sta
Nedavno htio da narucim SSD cija je cijena $117, na to sve ide postarina i import fees u iznosu od $78. Kad sve saberes, jeftinije kod nas.
Tako je za vecinu stvari (kod ovih koji salju u BiH).
Za laptop sumnjam da bi bilo ispod $200 dolara za shipping i import fees.
- _Reds_
#5754 Re: CARINA U BiH
Probaj ti staviti našu adresu, i podatke , bar ja sma probao, i isalo mi je da nije moguca dostava kod nas, mozda su nesto u međuvremenu promjenili.IcedFlame wrote:Salje, samo sto su postarina i import fees nenormalni._Reds_ wrote:Amazon ne salje u BIH tehniku.AjdiNNN wrote:kolika je carina na laptope zelim naručiti asus rog laptop sa gearbest 600 i kusur dolara, i da li neko nekad narucivao sa amazona, msm ne moze se sa pp platiti je li se samo kartica doda ili sta
Nedavno htio da narucim SSD cija je cijena $117, na to sve ide postarina i import fees u iznosu od $78. Kad sve saberes, jeftinije kod nas.
Tako je za vecinu stvari (kod ovih koji salju u BiH).
Za laptop sumnjam da bi bilo ispod $200 dolara za shipping i import fees.
SSD imas i na ebayu.
-
AjdiNNN
#5755 Re: CARINA U BiH
laptop je sa gearbest ili ebay vidit cu kolika je carina znam da ide pdv ali carina ako je nekad laptop narucivao ili tehniku koliko su ga ocarinili
-
AkumAone
#5756 Re: CARINA U BiH
5% carina na tehniku.AjdiNNN wrote:laptop je sa gearbest ili ebay vidit cu kolika je carina znam da ide pdv ali carina ako je nekad laptop narucivao ili tehniku koliko su ga ocarinili
- Sodom1
#5757 Re: CARINA U BiH
50 € ?
Meni puno to ,vrjedi li bar tih para
Meni puno to ,vrjedi li bar tih para
- seoBIH
#5758 Re: CARINA U BiH
Ne mogu se sjetiti, ali dvije su varijante.
1. Salje Amazon, ali postarina 30-100$ a sa rastom tezne, raste i postarina.
2. Ne salje Amazon, vec kooperanti Amazona, aka neke radnje koje prodaju preko amazona. I za njih vazi ova postarina.
1. Salje Amazon, ali postarina 30-100$ a sa rastom tezne, raste i postarina.
2. Ne salje Amazon, vec kooperanti Amazona, aka neke radnje koje prodaju preko amazona. I za njih vazi ova postarina.
-
Anabella_
#5759 Re: CARINA U BiH
Kako da uradim obračun carine?
Recimo da artikal košta 129 KM.
Prijatelj mi je poslao poklon za rodjendan ali je napisao vrijednost od 100 kanadskih dolara.
Unutra je i čestitka za rodjendan. Kakve su šanse da progledaju kroz prste?
U pitanju je dzemper i čestitka.
Recimo da artikal košta 129 KM.
Prijatelj mi je poslao poklon za rodjendan ali je napisao vrijednost od 100 kanadskih dolara.
Unutra je i čestitka za rodjendan. Kakve su šanse da progledaju kroz prste?
U pitanju je dzemper i čestitka.
-
white rabbit
#5760 Re: CARINA U BiH
Šta bi sa onom dvojicom što su mobilne naručili, a uspod 300 km. Jesu li im ocarinili?
- mayab
#5762 Re: CARINA U BiH
Ali sam skoro 100% siguran da će naplatiti PDV 17% kao i troškove carinskog pregleda ??!!
-
splinter
#5763 Re: CARINA U BiH
Jedno pitanje ako može. Naručio sam nešto preko Ebaya, neki dio za auto al dodatni, ništa posebno, uglavnom cijena je oko 50 funti (26 proizvod i shiping negdje 24). I Ide preko TNT-a,
Zove naka ženska i sad kaže mora se platiti PDV> i carina jer ja neka zbirna kamionska pošiljkai njima još 21 keka neke taxe. Nije mi jasno ovo za PDV i carinu. Mislim dame levati. Ok da podliježe carinskom pregledu al koji k moram plaćati carinu i PDV sad ako je roba daleko daleko ispod granične cijene a i realna je cijena fakat, nije neka manđa??
Zove naka ženska i sad kaže mora se platiti PDV> i carina jer ja neka zbirna kamionska pošiljkai njima još 21 keka neke taxe. Nije mi jasno ovo za PDV i carinu. Mislim dame levati. Ok da podliježe carinskom pregledu al koji k moram plaćati carinu i PDV sad ako je roba daleko daleko ispod granične cijene a i realna je cijena fakat, nije neka manđa??
- fortaleza
#5764 Re: CARINA U BiH
Trazi ponovno carinjenje, ne moras placat ako je narudzba zajedno s postarinom ispod 300 KM.
-
splinter
#5765 Re: CARINA U BiH
To i ja kažem ovoj glupači, objasnim joj naručio sam proizvod preko ebay-a čija je regularna cijena fakat i daleko ispod tih famoznih 300 KM , koji ću k plaćati carinu i pdv. Nije još ni išlo na carinu,špediter traži da ispunim neki formular da bi moglo ići na carinu , al neću radije ću otići direktno u direkciju.fortaleza wrote:Trazi ponovno carinjenje, ne moras placat ako je narudzba zajedno s postarinom ispod 300 KM.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#5766 Re: CARINA U BiH
Vec smo imali na forumu ovaj slučaj. Forumas je platio, iako je mimo svih pravila, jer mu je bilo lakse da plati, nego da se bori za vlastita prava.splinter wrote:Jedno pitanje ako može. Naručio sam nešto preko Ebaya, neki dio za auto al dodatni, ništa posebno, uglavnom cijena je oko 50 funti (26 proizvod i shiping negdje 24). I Ide preko TNT-a,
Reci im da tebe NE ZANIMA kako su oni uvezli, da ti nemas nista sa zbirnom posiljkom, te da te ne zanima nacin na koji oni vrse carinjenje, jer prema zakonu, ti ne podlijezes carini. Ukoliko nastave sa insistiranjem da platis, trazi od njih da ti putem e-maila potvrde koji clan zakona primjenjuju na tebi, kako bi mogao kontaktirati nadlezno inspekcijsko tijelo.
-
splinter
#5767 Re: CARINA U BiH
Pa tako sam nešto i kontao. MA ujutru se spremiti i drito u njihovu direkciju, ponijeti službene novine, marker i bujrum nek označe koji član.un1ted wrote:Vec smo imali na forumu ovaj slučaj. Forumas je platio, iako je mimo svih pravila, jer mu je bilo lakse da plati, nego da se bori za vlastita prava.splinter wrote:Jedno pitanje ako može. Naručio sam nešto preko Ebaya, neki dio za auto al dodatni, ništa posebno, uglavnom cijena je oko 50 funti (26 proizvod i shiping negdje 24). I Ide preko TNT-a,
Reci im da tebe NE ZANIMA kako su oni uvezli, da ti nemas nista sa zbirnom posiljkom, te da te ne zanima nacin na koji oni vrse carinjenje, jer prema zakonu, ti ne podlijezes carini. Ukoliko nastave sa insistiranjem da platis, trazi od njih da ti putem e-maila potvrde koji clan zakona primjenjuju na tebi, kako bi mogao kontaktirati nadlezno inspekcijsko tijelo.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#5768 Re: CARINA U BiH
Ne bih ja lično, samo pisanim putem. Kada se pomene pisani trag i inspekcija, onda se zamisle. Ovo je 100% nezakonito, ali eto, dopušta se 
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#5769 Re: CARINA U BiH
TNT to stalno radi, skoro na svakoj stranici ove teme od novog zakona ovamo, bar neko se požali na to.splinter wrote:Jedno pitanje ako može. Naručio sam nešto preko Ebaya, neki dio za auto al dodatni, ništa posebno, uglavnom cijena je oko 50 funti (26 proizvod i shiping negdje 24). I Ide preko TNT-a,
-
splinter
#5770 Re: CARINA U BiH
Pa šta sada da radim, ako vratim robu hoće li mi pošaljilac vratiti pare, osim što će vjerovatno presdtati slati z BiHliaar wrote:TNT to stalno radi, skoro na svakoj stranici ove teme od novog zakona ovamo, bar neko se požali na to.splinter wrote:Jedno pitanje ako može. Naručio sam nešto preko Ebaya, neki dio za auto al dodatni, ništa posebno, uglavnom cijena je oko 50 funti (26 proizvod i shiping negdje 24). I Ide preko TNT-a,
-
channel10
#5771 Re: CARINA U BiH
Narucio sam patike sa sportsshoes.com i poslane su Royal mailom. Da li one stizu preko Poste ili DHL/UPS-a (cini mi se da idu preko poste, ali da ipak dobijem potvrdu)?
- zlo zlo
#5772 Re: CARINA U BiH
preko postechannel10 wrote:Narucio sam patike sa sportsshoes.com i poslane su Royal mailom. Da li one stizu preko Poste ili DHL/UPS-a (cini mi se da idu preko poste, ali da ipak dobijem potvrdu)?
- zincx
#5774 Re: CARINA U BiH
Pitaj ih možeš li angažovati drugog uvoznika koji poštuje propise ove države?splinter wrote:Jedno pitanje ako može. Naručio sam nešto preko Ebaya, neki dio za auto al dodatni, ništa posebno, uglavnom cijena je oko 50 funti (26 proizvod i shiping negdje 24). I Ide preko TNT-a,
- un1ted
#5775 Re: CARINA U BiH
Moze, ali ce morati platiti dokumentaciju (spediterski dokumenti). Onda opet taj spediter mu nece besplatno odraditi tu uslugu.
Najjednostavnij način slanje e-maila:
"
Poštovani,
shodno Vašem obavještenju molim Vas da mi navedete na osnovu kojeg člana zakona pošiljka koju sam naručio putem internet servisa Ebay.com podliježe dodatnim dažbinama pri uvozu.
Zakonski propis vezan za naručivanje proizvoda putem interneta je dostupan na http://www.new.uino.gov.ba/bs/Kupovina% ... 0interneta
Kako je i navedeno, u skladu sa članom 207. Zakona, te članom 26. Odluke od plaćanja uvoznih dažbina,pri uvozu poštanskim putem (u što drumksi saobraćaj sapada), fizičko lice je oslobođeno uvoznih dadžbina do 300KM po pošiljci.
Molim Vas za dodatno pojašnjenje u vezi sa Vašim zahtjevom.".
Najjednostavnij način slanje e-maila:
"
Poštovani,
shodno Vašem obavještenju molim Vas da mi navedete na osnovu kojeg člana zakona pošiljka koju sam naručio putem internet servisa Ebay.com podliježe dodatnim dažbinama pri uvozu.
Zakonski propis vezan za naručivanje proizvoda putem interneta je dostupan na http://www.new.uino.gov.ba/bs/Kupovina% ... 0interneta
Kako je i navedeno, u skladu sa članom 207. Zakona, te članom 26. Odluke od plaćanja uvoznih dažbina,pri uvozu poštanskim putem (u što drumksi saobraćaj sapada), fizičko lice je oslobođeno uvoznih dadžbina do 300KM po pošiljci.
Molim Vas za dodatno pojašnjenje u vezi sa Vašim zahtjevom.".