Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
direstraits0078

#5751 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by direstraits0078 »

Dozer wrote:
saiks wrote:Trenutno na felgama imam dimenziju guma 225 55 16

Jel mogu ja na te felge staviti 205 55 16??
Koji je to autic? Te 225 nisu fabricka dimenzija?

Imam i pitanje za sve, ali, ako je moguce, uz neke dodatne detalje.

Da li je neko probao Michelin CrossClimate? Ako mogu odgovori onih koji voze duze od 10 godina i imaju bar 300.000+ predjenih km na raznim gumama.
Inace, rating ove gume je prilicno fantastican:
- http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Miche ... limate.htm
- http://www.evo.co.uk/features/15600/mic ... ason-tyres (komparativni test)
Vozio sam u dimenziji 205/55 R16, na G7, sasvim ok u ljetnjim mjesecima, nisam u toku koliko su presle, ali nisu bile nove kad sam vozio. Mogu pogledati, ima evidencija na kojoj km su stavljene na vozilo. Mislim da cu slijedece sedmice opet imati priliku sjesti u isto auto, pa cu vidjeti koliko je km presla do sada, i ocijeniti eventualno na nizim temperaturama i kisi.
Optimist

#5752 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Optimist »

Dozer wrote:

Da li je neko probao Michelin CrossClimate? Ako mogu odgovori onih koji voze duze od 10 godina i imaju bar 300.000+ predjenih km na raznim gumama.

Ove 225 gume su vjerovatno sa nekog Mercedesa.

A i ja razmisljam da je kako ubosti ove neke AllSeason gume, da se ne mora mijenjati svake godine.
Cupko_

#5753 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Cupko_ »

Trebalo bi mi mišljenje nekog ko ima iskustva u slicnoj situaciji - trenutno imam 215 55r16 (Enduro Runway) i eto sad valja kupovat nove zimske, pa me zanima koji je najbolji izbor, po mogucnosti ispod 150km po komadu. U pitanju je A3 SPB 2006, pa ako zna neko neku alternativu, 205/225 i slicno, sta moze sta ne, sta ce smetat sta ne, neka preporuci slobodno, castim pivom cim prodje zima :lol: :lol:
530i

#5754 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Cupko_ wrote:Trebalo bi mi mišljenje nekog ko ima iskustva u slicnoj situaciji - trenutno imam 215 55r16 (Enduro Runway) i eto sad valja kupovat nove zimske, pa me zanima koji je najbolji izbor, po mogucnosti ispod 150km po komadu. U pitanju je A3 SPB 2006, pa ako zna neko neku alternativu, 205/225 i slicno, sta moze sta ne, sta ce smetat sta ne, neka preporuci slobodno, castim pivom cim prodje zima :lol: :lol:
Fabrička preporuka je 205-55-16 za taj Audi, te koje sad imaš su prevelike. U odgovarajućoj dimenziji i za te pare imaš dobar izbor i među kvalitetnim gumama.
Me_again

#5755 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Me_again »

Optimist wrote:
Dozer wrote:

A i ja razmisljam da je kako ubosti ove neke AllSeason gume, da se ne mora mijenjati svake godine.
Allseason je buducnost, samo treba tehnologija jos malo da se popravi. Ovo ostalo je sve gnjavaza i naprdjivanje. A i zime su sve slabije.
Ono sto se meni filozofski dopada kod Allseason guma je nemogucnost da te vrijeme iznenadi. Vise puta sam sa ljetnim gumama naletio na kolovoz pokriven snijegom, npr na Austrijskim planinama, a saobracaj te tjera da brze vozis. Sa Allseason tu nema brige, mozemo pricati da su losije od pravih zimskih guma (jos uvijek ali vidjeti cemo) ali su od ljetnjih 500 % bolje.
Kataklinger

#5756 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Kataklinger »

direstraits0078 wrote:Simpatican, ali i nadasve pristrasan test. U maniru pravih njemackih autocasopisa. :D
Jebem ti pojilo, neki dan se natezemo oko Pirellija, ti kazes da je kita mlohava a ja rekoh da je guma super. Konkretno Pirelli P7 kod mene. Ljeti je guma vrh, ne cuje se uopste (na proslom autu gonio Conti CPC i bila itekako bucna) i ulijetao sam u krivine na vecim brzinama i nikad nisam osjetio nestabilnost u proklizavanje.
Veceras pade kisa, guma je na mokrom qrcina teska. Eto, nije bed napisat negativno iskustvo samo treba bit objektivan a ne generalizovat ;)
xamp

#5757 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by xamp »

Me_again wrote:
Optimist wrote:

Allseason je buducnost, samo treba tehnologija jos malo da se popravi. Ovo ostalo je sve gnjavaza i naprdjivanje. A i zime su sve slabije.
Ono sto se meni filozofski dopada kod Allseason guma je nemogucnost da te vrijeme iznenadi. Vise puta sam sa ljetnim gumama naletio na kolovoz pokriven snijegom, npr na Austrijskim planinama, a saobracaj te tjera da brze vozis. Sa Allseason tu nema brige, mozemo pricati da su losije od pravih zimskih guma (jos uvijek ali vidjeti cemo) ali su od ljetnjih 500 % bolje.
Allseason je ok za Spaniju i neke slicne zemlje, ali kod nas nece nikad Allseason moci ponuditi ono sto nudi gume ljeto - zima (citaj ih odvojeno) :D
Filter

#5758 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Filter »

xamp wrote: Allseason je ok za Spaniju i neke slicne zemlje, ali kod nas nece nikad Allseason moci ponuditi ono sto nudi gume ljeto - zima (citaj ih odvojeno) :D
vozio vektor4, 5 godina u komadu na volvu. dok su jos zime bile zime sa dosta snijega i leda i tek zadnje godine me izdao na jahorini na cistom ledu ispred hotela kristal. za normalne voznje su meni bile ok. kad sam 2012. promijenio auto, dosle ljetne i od tada vintam opet ljeto/zima.
Dozer

#5759 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dozer »

Ja se ne bih bas kladio u to...
Inace, vozim vec 25 g., presao preko milion km vangradskim cestama, od cega oko 70% na obicnim cestama (magistralne i sl., ne autoputevi), a gradsku kilometrazu i ne racunam. Sve to u raznim vozilima - od malih auta tipa Peglice, Yuge, Yarisa itd., preko srednjih tipa Golfova, Renoa, Opela, Toyota, itd., zatim raznih dzipova poput Santa Fea, Sorenta, Cheerokija i sl., pa sve do giganata poput Suburbana. Stil voznje mi je malo brzi (ne agresivniji), pa sam najcesce u onih 5% najbrzih na cesti (a ne trkam se, nego mi je jednostavno ritam takav). Izmedju ostalog, jedno vrijeme sam vozio i blinde, sto glavno, sto chase, sto advance vozila. Oni koji znaju o cemu pricam, znaju i kakva je to voznja.

Kako se moze i pretpostaviti, sve sam to vozio na raznim gumama. Sto markama, sto dimenzijama, sto namjenama. Drugim rijecima - nisam bas neiskusan po pitanju voznje, a ni guma.
I upravo radi svega ovoga i pitam za misljenje nekoga ko ima bar 30% tog mog nekakvog iskustva. Bez uvrede bilo kome, ali malo je besmisleno hvaliti ili kuditi neku gumu, a da se s njom nije preslo bar 10.000 u namjenskim vremenskim uslovima i na razlicitim cestama, kao i ako se nema dovoljno iskustva i s drugim gumama s kojima bi se moglo praviti poredjenje.
direstraits0078 wrote: Vozio sam u dimenziji 205/55 R16, na G7, sasvim ok u ljetnjim mjesecima, nisam u toku koliko su presle, ali nisu bile nove kad sam vozio. Mogu pogledati, ima evidencija na kojoj km su stavljene na vozilo. Mislim da cu slijedece sedmice opet imati priliku sjesti u isto auto, pa cu vidjeti koliko je km presla do sada, i ocijeniti eventualno na nizim temperaturama i kisi.
Hvala na ovom odgovoru.
U sustini, ako nije starija od 3 godine i nije presla vise od 15-ak K, trebalo bi da je dobra. Sudim po sastavu i šari, koji su dosta slicni Alpinu 5, a Alpin 5 u dimenzijama 205/55/16 i 215/55/17 se meni pokazala kao odlicna guma i na snijegu i na mokrom i na suhom, na temp. od -15 do 5-7. Uz to je i vrlo tiha.
Vec na temp. od 13-14 i vise pocinje da bruji, ali to je i normalno jer nije predvidjena za te temperature i tu se ona vec pocinje topiti, kao i svaka druga zimska guma (osim Eskimo S3. To je k'o traktorska, nista joj ne mozes ni na 30+ :D).

E, upravo radi ovoga i pitam da li neko ima iskustva s ovom CrossClimate. Jeste da je ovo nova guma, ali Michelin je, po meni, vrhunska guma generalno i tesko da bi oni izbacili nesto sto ne zadovoljava minimalno nekakve srednje standarde po svim paramterima.
ado-šampion

#5760 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Trenutno ne postoji univerzalna mjesavina koja je dobra i ljeti i zimi. Postoje zimska i ljetna mjesavna i zavisno od modela proizvodjaci se odlucuju za jednu ili za drugu. Vector je zimska mjesavina, zato je dobra na snijegu i zato ima slicne probleme na toplom koje imaju i prave zimske gume.

Po onom sto sam ja dosad vidio na testovima, CrossClimate je ljetna mjesavina, ali su uspjeli napraviti da ima odredjene preformanse na snijegu (za razliku od pravih ljetnih koje nemaju nikakve, posebno na kocenju).

ADAC je radio test cjelogodisnjih guma za ovu godinu u dimenziji 205/55 R16 V i ni jedna guma nije dobila ocjenu 'preporucljivo'. Samo dvije su dobile 'uslovno preporucljivo', CrossClimate i Quadrac od Vredsteina.

https://www.adac.de/infotestrat/tests/r ... geId=31821

Kad se pogledaju ovi sumarni rezultati, kad se usporede recimo rezultati Vectora i CrossClimate, lako je uociti ono sto sam gore iznad pisao o mjesavinama.

U principu i ovaj test pokazuje da tu jos nema nikakve magije. Dobre i ljeti i zimi (jos) nema.
amar1994

#5761 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:Trenutno ne postoji univerzalna mjesavina koja je dobra i ljeti i zimi. Postoje zimska i ljetna mjesavna i zavisno od modela proizvodjaci se odlucuju za jednu ili za drugu. Vector je zimska mjesavina, zato je dobra na snijegu i zato ima slicne probleme na toplom koje imaju i prave zimske gume.

Po onom sto sam ja dosad vidio na testovima, CrossClimate je ljetna mjesavina, ali su uspjeli napraviti da ima odredjene preformanse na snijegu (za razliku od pravih ljetnih koje nemaju nikakve, posebno na kocenju).

ADAC je radio test cjelogodisnjih guma za ovu godinu u dimenziji 205/55 R16 V i ni jedna guma nije dobila ocjenu 'preporucljivo'. Samo dvije su dobile 'uslovno preporucljivo', CrossClimate i Quadrac od Vredsteina.

https://www.adac.de/infotestrat/tests/r ... geId=31821

Kad se pogledaju ovi sumarni rezultati, kad se usporede recimo rezultati Vectora i CrossClimate, lako je uociti ono sto sam gore iznad pisao o mjesavinama.

U principu i ovaj test pokazuje da tu jos nema nikakve magije. Dobre i ljeti i zimi (jos) nema.
ma adac(kenjaju previse :D ), ja citam iskustva ljudi i kazu da su dobre gume :)
Dozer

#5762 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dozer »

Da, ADAC je, kao i sve drugo uostalom, roba. Tester ce malo nahvaliti nesto ili kuditi nesto drugo, zavisno od uplata ;).

Ali, generalno, sve zavisi i od zime. Kod nas ovdje zime su sve blaze i blaze, sa sve manje i manje snijega. Nekakav logican zakljucak bi bio da je CrossClimate nekakav pozeljan izbor za takve uslove.
Naravno, ko se mota po planinama, gdje uvijek moze biti snijega i leda na cesti, za njega onda vjerovatno nije ova varijanta gume.

A, ako se neko sjeca gume Eskimo S2 (postoji i danas, ali se ne rade u dimenzijama preko 14"), to je bila jedna od najboljih M+S guma koje sam ikada koristio. Jeste da su bile na malom autu (Skoda Felicia), ali ja sam na njima vozio, bez lanaca, po snijegu od 10+ cm, na ledu, na suhom (ljeti), po kisi, i tako 3 pune godine. Presao s njima oko 45.000. I ni jedan jedini put nisam imao nikakvu situaciju.
Evo samo primjer (mnogi ce reci da lazem, ali nije tako) - januar 2000, kada je pao onaj veliki snijeg, na tim gumama sam vozio preko Romanije tada, nas 4 u autu, bez lanaca, asfalt se ne vidi ni u tragovima, samo svjetlucavi utabani snijeg na cesti. Preko onih pravaca na Romaniji sam vozio bukvalno 100 km/h, i bez problema usporavao i ubrzavao (suludo, ali to je drugi par rukava :D). Zapravo sam testirao gume, za svoj cejf :)
Da...sjecam se i Toyote 4Runner, svjeze izletile i prevrnute pored ceste, na tim pravcima :D
Last edited by Dozer on 11/10/2016 10:56, edited 2 times in total.
ado-šampion

#5763 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Mah, iskustva su sus-mus. Iskustvo je sto @Dozer kaze, da mozes usporediti 2 tipa guma trebas na objema imati po 5-10 k km. To slabo ko ima, ako i ima porede se razlicite generacije. Evo ja imam na 2 auta TS850 i Alpin 5, medjutim s Alpin 5 nemam ni 500 km, logicno jer nije moje auto. Plus razlicita auta. Tu se moze zakljuciti samo kad je neka guma bez daljnjeg bolja u nekoj kategoriji, naprimjer po tom mom iskustvu, TS850 puno bolje drze na suhom, to je ocigledno.

S druge strane, na testu ljudi vrse egzaktna mjerenja i oni imaju te gume u istom trenutku, na istom autu. Iako ne daju kompletnu sliku jer je testiranje vremenski i prostorno ograniceno, daju dobar pregled. Po ovom testu gore sto sam postavio ja mogu zakljuciti da je stanje s cjelogodisnjim gumama jos uvijek tanko, toliko da ja ne bih razmotrio da ih stavim na svoje auto.
Medjutim kad biras izmedju Contija i Michelina, a obje su dobre na testovima, tu su vec bitna iskustva.

Da dodam... Malo je upitno koliko se kod nas moze gledati po kolicini snijega. Problem s nasim cestama je sto je odrzavanje vrlo vrlo slabo i sto se usljed slabog posipanja dosta cesto na niskim temperaturama stvara poledica, sto zna bili vrlo nezgodno. Upravo zbog toga ja ne bih eksperimentisao s gumama u zimskom periodu.

CrossClimate bi po meni bile OK za nekog ko zivi recimo u Minhenu, gdje je sve ravnica, ceste se odrzavaju, i nema pretenzija da ide po planinama.
Dozer

#5764 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dozer »

Da, upravo o tome i ja govorim. Uslovi, poznati i ocekivani, diktiraju i gume.
530i

#5765 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Dozer, pročitaj malo i po drugim forumima. Najčešća je ocjena da je Crossclimate dobra prvu ili drugu sezonu...poslije baš i ne. Po meni je to još uvijek veliki kompromis, možda za neki manji auto da bi bile ok te, i to one na bazi zimskih guma.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5766 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

Koje su prednosi zimske voznje na celicnim felgama :-?
amar1994

#5767 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

ma kao, da ne prska so sa ceste diskove, celjusti :D
ja nikad cuo nisam da je nekom nesto otislo od soli(osim limarije na mazgama :lol: :lol:)
xamp

#5768 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by xamp »

_BataZiv_0809 wrote:Koje su prednosi zimske voznje na celicnim felgama :-?
To sto ne placas montazu i balans svaki put kad ih mijenjas. Takodjer, mnoge je strah nekih VELIKIH rupa koje ne vide ispod snijega da im ne naleti auto.
Pored toga, nema nikakvih drugih prednosti.
NediM17

#5769 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

Obicno su celicni zimski kompleti i col-dva manji pa je jeftinija i guma. Celicnih mi nije zao sto ih unistavaju zimski uslovi za razliku od alu.

Takodjer, kazu da alu. felga na velikom minusu navodno moze puknuti kao ledenica, mada je ovo vjerovatno vise teorija zavjere, ali eto.

Uglavnom, voznja na celicarama zimi ima svoje prednosti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5770 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

NediM17 wrote:Obicno su celicni zimski kompleti i col-dva manji pa je jeftinija i guma. Celicnih mi nije zao sto ih unistavaju zimski uslovi za razliku od alu.

Takodjer, kazu da alu. felga na velikom minusu navodno moze puknuti kao ledenica, mada je ovo vjerovatno vise teorija zavjere, ali eto.

Uglavnom, voznja na celicarama zimi ima svoje prednosti.
Maltene cijeli vozacki vijek od 10 godina vozim na aluminijskim felgama. Nekoliko godina sam cak stalno prebacivao gume sa istih .

Nisam neke posebne probleme imao (izuzev sto je to stalno mijenjanje ostetilo felge).

Sad mi je Kappa na celicnim felgama, a imam komplet zimskih guma i kontam da li da zadrzavam te celicne i na njih montiram zimske gume.
amar1994

#5771 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

da pukne felga na 195/65 profilu :-) :-) , hajde de na 30 ili 35 profilu(citaj replike raznoraznih felgi :lol: ) lovacka prica , mene je bacio led na trotoar prosle god , i nista joj , milion rupa :oops: :D
ado-šampion

#5772 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ado-šampion »

Po meni jedino ima smisla ako ides na broj manju felgu zimi pa ti trebaju felge a skupe ti jos jedne aluminijske. Ja sam razmisljao o toj operaciji, meni cak ni ne pasu broj manje, ali kad skontam da bukvalno pola godine vozim auto s celicarama, gubi mi draz jednostavno. Mada realno ovi nasi vulkanizeri pri svakom skidaju malo ostete felgu, bez toga ne moze.
Dozer

#5773 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dozer »

Zato im ja uvijek kazem - stavi deblju krpu na masinu i ispod pajsera.
530i

#5774 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

_BataZiv_0809 wrote:
Nisam neke posebne probleme imao (izuzev sto je to stalno mijenjanje ostetilo felge).
Upravo oštećenje i felgi i guma...a rijetko koji vulkanizer pažljivo i polako radi svoj posao nažalost. Tako da je jednostavnije imati dva seta felgi.
Alu felge se oštete od soli, spadne plastifikacija i onda to izgleda bezveze. Čelične malo zahrđaju, ali to nije posebno opasno, a i svakako ih ratkape prekriju.
Tomahawk11
Globalni moderator

#5775 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Tomahawk11 »

Ovaj Unitrade....to dodje tamo kod pumpe Braca Mujic?!
Post Reply