Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
preludezalude
#5751 Re: Pitamo Mehanicare ?
Dobro je da si sam sebe pobio. Zapoceo si pricu kao pobijas one koji govore kako stanice za tehnicki pregled ne rade svoj posao, a na kraju kazes da kad bi stanice za tehnicki pregled radile svoj posao onda bi na cesti bilo samo 20% auta. A sto se tice mojih kineskih sijalica...dokle god mi dopusta stanica za TP ja cu ih koristiti. Uostalom, niste mi jasni sa tim izrazom "kineske sijalice". Vrlo vazno da li su kineske ili japanske ili njemacke ili iz PM.
- Bakir1
#5752 Re: Pitamo Mehanicare ?
Bujrum na tehnicki napisao sam ti pod kojim uslovima...
A sta cemo ako se broj motora ne bude vidio pa ti stavimo pecat SP?
-
mahalas505
#5753 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vidis da moze bolje se objsnitiBakir1 wrote:razlozim na proste faktore moze?
prosjek starosti vozila putnickog u FBiH 16,74 godina.
minimalno dozvoljena starost vozila pola od toga tj 8.
prosjek predjenih kilometara 200,000 km, minimalna kilometraza pola od toga tj 100.000 km.
ako vozilo bude minimalno 90% i vise ispravno po svim kontrolnim tackama po kojima se pregleda auto ja placam tehnicki, dajem ga gratis.
manje od 90% opet po pravilniku u sistem se unosi auto kao neispravan i ne moze postati ispravan dok ne prodje 15 dana, taj ponovljeni tehnicki je gratis dok se onaj prvi placa.
vidim ja da previse radim, ova terminologija je zapetljana
A gdje bi se mogao naci taj protokol po kojem se obavlja tenicki pregled? To bi trebalo biti propisano od strane drzavnih organa, zar ne? Cisto da vidim imal li sanse za ovaj besplatan tehnicki
-
preludezalude
#5754 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nema potrebe, ima stanica po Tuzli koliko hoces. Pravo da ti kazem i nemam pojma gdje je broj motora niti ga je ikad iko trazio.Bakir1 wrote:Bujrum na tehnicki napisao sam ti pod kojim uslovima...
Ja koliko se sjecam, odmah poslije rata prvih godinu-dvije, tehnicki pregledi su bili rigorozniji ali i tada je za cvaju sve bilo ok. 97.-me su me dva puta vratili sa tehnickog zbog necitljivog broja motora. Treci put kad sam otisao i dao cvaju odmah je procitao nesto sto je samo on vidio.
Ja bih volio da sve pocne funkcionisati kao sto ti navodis. Makar bi se manje brinuo o tome kakav krs ide prema meni i kakve su mu kocnice.
-
kB27
#5755 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ne bi ti to pomoglo (u ovakvoj državi).preludezalude wrote:Nema potrebe, ima stanica po Tuzli koliko hoces. Pravo da ti kazem i nemam pojma gdje je broj motora niti ga je ikad iko trazio.Bakir1 wrote:Bujrum na tehnicki napisao sam ti pod kojim uslovima...
Ja koliko se sjecam, odmah poslije rata prvih godinu-dvije, tehnicki pregledi su bili rigorozniji ali i tada je za cvaju sve bilo ok. 97.-me su me dva puta vratili sa tehnickog zbog necitljivog broja motora. Treci put kad sam otisao i dao cvaju odmah je procitao nesto sto je samo on vidio.![]()
![]()
Ali hocu reci da su tada gledali i broj motora, nastimanost farova, rucna kocnica... Sada je to sve svedeno na cisti protokol papirologije i placanja.
Ja bih volio da sve pocne funkcionisati kao sto ti navodis. Makar bi se manje brinuo o tome kakav krs ide prema meni i kakve su mu kocnice.
-
kB27
#5756 Re: Pitamo Mehanicare ?
Halite što nije previše vezano za mehaničare, ali ova tema je nekako najživlja na ovom podforumu..
Gdje u Sarajevu kupiti 'špage' koje drže policu gepeka - nadam se da znate na šta mislim. One 'fine' sa plastičnim 'kapicama' na vrhu koje se samo 'nataknu' na plastične nosače i jednostavno se skinu po potrebi. 'Špage' služe da se daska gepeka podigne sama nakon otvaranja i podizanja gepeka.
Znam da se može napraviti, nešto improvizovati, itd. ali radije bih našao nešto 'originalno'. Ford vozilo je u pitanju, mada mislim da je univerzalna stvar. Kako uopće to tražiti, nemam ideje kako se tačno zove?
Gdje u Sarajevu kupiti 'špage' koje drže policu gepeka - nadam se da znate na šta mislim. One 'fine' sa plastičnim 'kapicama' na vrhu koje se samo 'nataknu' na plastične nosače i jednostavno se skinu po potrebi. 'Špage' služe da se daska gepeka podigne sama nakon otvaranja i podizanja gepeka.
Znam da se može napraviti, nešto improvizovati, itd. ali radije bih našao nešto 'originalno'. Ford vozilo je u pitanju, mada mislim da je univerzalna stvar. Kako uopće to tražiti, nemam ideje kako se tačno zove?
- amar1994
#5757 Re: Pitamo Mehanicare ?
ja bih preporucio ebay, koje je auto da potrazim imal jeftinokB27 wrote:Halite što nije previše vezano za mehaničare, ali ova tema je nekako najživlja na ovom podforumu..
-
kB27
#5758 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hvala. Ford Fiesta mk6.amar1994 wrote: ja bih preporucio ebay, koje je auto da potrazim imal jeftino![]()
Oj jesam mutav, nije mi ni pao na pamet ebay i slično. E još ostaje pitanje pod kojim nazivom tražiti.
EDIT: Uspio.
- amar1994
#5759 Re: Pitamo Mehanicare ?
http://www.ebay.co.uk/itm/Ford-Fiesta-M ... SwGXtXh7FckB27 wrote:Hvala. Ford Fiesta mk6.amar1994 wrote: ja bih preporucio ebay, koje je auto da potrazim imal jeftino![]()
Oj jesam mutav, nije mi ni pao na pamet ebay i slično. E još ostaje pitanje pod kojim nazivom tražiti.
EDIT: Uspio.Ako kome zatreba, može ovako nekako: 'parcel shelf strings'.
http://www.fordpartsuk.com/shop/ford_fi ... 521611.htm
samo je pitanje, hoce li da salju za rupetinu zvanu BiH
edit: evo ga
http://www.ebay.co.uk/itm/Genuine-Ford- ... Swys5WVJg-
-
kB27
#5760 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hvala ti, 90% neće - a ako hoće bit će poštarina 4 puta skuplja. 
Naći ću neku čajna varijantu koja će vršiti funkciju. Šega bi im bilo otići gdje na otpad i ovo tražiti.
Naći ću neku čajna varijantu koja će vršiti funkciju. Šega bi im bilo otići gdje na otpad i ovo tražiti.
- amar1994
#5761 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja nasao za mazdu ono zasta se kaci ovo cudo, kod onih breakera sto oni zovu, novo. Doslo me 10KM sa postarinom svekB27 wrote:Hvala ti, 90% neće - a ako hoće bit će poštarina 4 puta skuplja.
-
preludezalude
#5762 Re: Pitamo Mehanicare ?
Dobro kazes.kB27 wrote:Ne bi ti to pomoglo (u ovakvoj državi).preludezalude wrote:Nema potrebe, ima stanica po Tuzli koliko hoces. Pravo da ti kazem i nemam pojma gdje je broj motora niti ga je ikad iko trazio.Bakir1 wrote:Bujrum na tehnicki napisao sam ti pod kojim uslovima...
Ja koliko se sjecam, odmah poslije rata prvih godinu-dvije, tehnicki pregledi su bili rigorozniji ali i tada je za cvaju sve bilo ok. 97.-me su me dva puta vratili sa tehnickog zbog necitljivog broja motora. Treci put kad sam otisao i dao cvaju odmah je procitao nesto sto je samo on vidio.![]()
![]()
Ali hocu reci da su tada gledali i broj motora, nastimanost farova, rucna kocnica... Sada je to sve svedeno na cisti protokol papirologije i placanja.
Ja bih volio da sve pocne funkcionisati kao sto ti navodis. Makar bi se manje brinuo o tome kakav krs ide prema meni i kakve su mu kocnice.Tada bi prema tebi išao krš bez kočnica, i to neregistrovan.
- Ned071
#5763 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nije nimalo sega. Znas koliko to ljudi trazi. Pogotovo za golfove. To i police...kB27 wrote:Hvala ti, 90% neće - a ako hoće bit će poštarina 4 puta skuplja.
-
Enticer
#5764 Re: Pitamo Mehanicare ?
Danas ja na dizelskoj pumpi i sipam oko 30l, a bio sam na rezervi kad poce izbacivati gorivo van, kaze pumpadzija pa ti imas goriva kad odjednom rezervoar proguta sve sto je bilo u cepu
. Odusak ili nesto drugo? Sta ciniti? 
Last edited by Enticer on 04/08/2016 19:48, edited 1 time in total.
- doktor_seha
#5765 Re: Pitamo Mehanicare ?
Znam za slucaj kad je rezervoar bio pun zraka i to se desilo... Ali zaista cudan slucaj
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
-
kB27
#5766 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja imam relativno povezan problem.. rezervoar mi je po specifikaciji 43l. Kad potrošim do rezerve mogu natankati maksimalno 30-31l. Ili je rezervoar udubljen, ili je zrak unutra nekako ostao zarobljen, ili...?
- doktor_seha
#5767 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da nije do kazaljke?
-
kB27
#5768 Re: Pitamo Mehanicare ?
Hmm, pa jedini način da saznam bi bio da vozim dok se ne ugasim - jel tako?
Moguće, stvarno ne isključujem, ali nikad nisam pokušao takvo nešto.
Imam ugrađen 'board kompjuter' (najprimitivniji mogući) koji mi ispisuje koliko još km mogu preći sa preostalim gorivom. Čini mi se da se tačno na 80km do praznog rezervoara pali lampica 'pumpe' a i kazaljka koja pokazuje količinu goriva je u crvenom području - tako da se ti indikatori 'poklapaju' na neki način. U tom slučaju, ako je neki kvar elektroničke prirode, onda je vjerovatno senzor?
Na udubljen rezervoar ili zrak sumnjam iz ovog razloga: natankam do kraja, kazaljka uredno 'zakuca' na maksimum.. s tim bih trebao moći preći cca. 800km. Nakon pređenih 60-70km kazaljka je već na 3/4 maksimuma, i dalje normalnom brzinom pada proporcionalno broju pređenih kilometara.
Imam ugrađen 'board kompjuter' (najprimitivniji mogući) koji mi ispisuje koliko još km mogu preći sa preostalim gorivom. Čini mi se da se tačno na 80km do praznog rezervoara pali lampica 'pumpe' a i kazaljka koja pokazuje količinu goriva je u crvenom području - tako da se ti indikatori 'poklapaju' na neki način. U tom slučaju, ako je neki kvar elektroničke prirode, onda je vjerovatno senzor?
Na udubljen rezervoar ili zrak sumnjam iz ovog razloga: natankam do kraja, kazaljka uredno 'zakuca' na maksimum.. s tim bih trebao moći preći cca. 800km. Nakon pređenih 60-70km kazaljka je već na 3/4 maksimuma, i dalje normalnom brzinom pada proporcionalno broju pređenih kilometara.
- doktor_seha
#5769 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ako je zrak to se istjeruje samo punjenjem do vrha tako da sretno s tim... A nesto su mi sumnjivi i pistolji na pojedinim pumpama... Vazda sam se pitao kako ide ono dolijevanje po par feninga, nema sanse da ne natjeraju vazduh... Naravno kod tebe druze je neko ekstremno sipanje zraka, ako je to 
-
kB27
#5770 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nemam pojma, malo me nervira kad treba na dužu vožnju ali nema veze.
Nije strašno, 100-150km mi 'ukrade'.
Hmm, sad si mi dao ideju da bi se možda riješilo skidanjem filtera goriva i istovremenim tankanjem u rezervoar i pumpanjem u kakvu posudu preko 'druklice' koja služi za ručno napumpavanje goriva u filter goriva. Ne znam, jebat ga, nek stoji ovako.
P. S. To mi je tako od kupovine auta, nije se pojavilo iznenadno. Da se udubio rezervoar, realno teško.. jeste auto bio kucnut u zadnji dio ali mnogo manje nego što je potrebno da se deformiše rezervoar.
Hmm, sad si mi dao ideju da bi se možda riješilo skidanjem filtera goriva i istovremenim tankanjem u rezervoar i pumpanjem u kakvu posudu preko 'druklice' koja služi za ručno napumpavanje goriva u filter goriva. Ne znam, jebat ga, nek stoji ovako.
P. S. To mi je tako od kupovine auta, nije se pojavilo iznenadno. Da se udubio rezervoar, realno teško.. jeste auto bio kucnut u zadnji dio ali mnogo manje nego što je potrebno da se deformiše rezervoar.
- amar1994
#5771 Re: Pitamo Mehanicare ?
Da ti nemas kakvo strano tijelo u rezervoaru
, parazit nove vrste

-
kB27
#5772 Re: Pitamo Mehanicare ?
Može svašta biti, ali to strano tijelo je onda zaglavilo na vrhu rezervoara (jedino objašnjenje zašto 'gornja' 1/4 rezervoara tako brzo ode).amar1994 wrote:Da ti nemas kakvo strano tijelo u rezervoaru, parazit nove vrste
![]()
-
semirgw
#5773 Re: Pitamo Mehanicare ?
Trebam mijenjati alternator na alfi 147... kome je najbolje otici u sarajevu?
-
junior3
#5774 Re: Pitamo Mehanicare ?
Ja sam bio malo na izletu u Banovićima, nekih mjesec dana i nije neko mjesto.konektovan wrote:
Juniore, jesi l' sta radio?????
Dizne pregledao nisam, išao dva put i sve neke gužve a sad ja nemam vremena.
Uglavnom prestalo je auto dimiti nakon prženja i potrošenog rezervoara. Mislim da sam naletio na loše gorivo.
Bez obzira na to, sitne vibracije kad se prvi put upali auto su ostale, tako da mi svakako slijedi provjera dizni dok uhvatim vremena.
Uradi li ti šta?
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#5775 Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?
Juniore juniore, crni juniore, sta uradi?![emoji1]junior3 wrote:Ja sam bio malo na izletu u Banovićima, nekih mjesec dana i nije neko mjesto.konektovan wrote:
Juniore, jesi l' sta radio?????![]()
Dizne pregledao nisam, išao dva put i sve neke gužve a sad ja nemam vremena.
Uglavnom prestalo je auto dimiti nakon prženja i potrošenog rezervoara. Mislim da sam naletio na loše gorivo.
Bez obzira na to, sitne vibracije kad se prvi put upali auto su ostale, tako da mi svakako slijedi provjera dizni dok uhvatim vremena.
Uradi li ti šta?
Hebi ga, desava se i to, i to ponajboljima.[emoji6] [emoji4] [emoji1]
Sto se tice automobila, isti sam ti, nemam vremena da to provjerim, a i majstori, sve neki sami supci,[emoji1] da se ovako izrazim, nemaju ni oni vremena. [emoji1] auto cadi i nemirno radi u svom stilu, redovno na prvom paljenju, a i jucer primijetih, kad ga je žena nacepila, oblak crnog dima, kratkotrajni, al' do sad nevidjen?![emoji1]
poslano sa Sonija Ze