Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
Bodkin

#5751 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bodkin »

Rudi33 wrote:Severina kao moralna vertikala i obiteljska žena savjetuje ljude na RTL-u da glasaju PROTIV!
Stvarno divno, a sa pozornice čujemo Milu Kekina koji govori; "Recite onima koji kažu ja sam ZA - fuck off!
Gdje mi to živimo?!?! :roll:

Uu jedu zlocesti. Jesu povrijedjena osjecanja? Pravi su brakofobi

Sent from my Lumia using Tapatalk
Banksy

#5752 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

Bravo!
Krajnje je vrijeme da neko stvari nazove pravim imenom i da seljačinama odgovori seljački jer jedino takav jezik razumiju.
Primitivci i prolaze zato jer su agresivni i prosti, a kulturan svijet šuti i sklanja im se s puta (primjer Vrdoljaka i Primorca od prije para dana).
Kad bi im se stalno i uvijek odgovaralo ovako kako je to učinio Jergović, sve bi bilo drugačije ...
Bravo!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5753 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Truba »

Pasiflora

#5754 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Pasiflora »

sherbett wrote:jeste, ti ih urudžbiraš, pa znaš.

Meni se čini da ima više paranoje nego pokrića za iste.

Čuj, spominje se vjeronauk. A šta vi mislite da se uči na katoličkom vjeronauku?
a zaboravljate one hajke o ukidanju istog, pa to su bile tarapane da te Bog sačuva. i riješeno je da tko ne želi, ne mora da pušta dijete na vjeronauk. ja sad kad vrtim film, ništa strašno, ništa desno, ništa rasistički, šovinistički itd nismo učili na vjeronauku. A išla sam cijelu osnovnu, srednju, uz to i u crkvu na vjeronauk, i tokom studija na predavanja prof. Ivančića...i nije mi škodilo, nit me unazadilo, nit me učinilo netolerantnom..dapače! radi tih vjeroučitelja, duhovnika, učitelja i odgajatelja sam i previše tolerantna, i radi toga često na meti zadrtih konzervativaca, "vjernika". zašto? zato što sam se obrazovala..i naučila o svojoj vjeri, jer sam išla na vjeronauk..tamo su me učili svim vrijednostima jednakosti i pravednosti, i ono naj važnije, baš sam tamo naučila da ne sudim druge i drugačije, i ne mislim da sam išta bolja od drugih i drugačijih, ni ljepša ni pametnija, i ono naj važnije-ni vrednija!
Ja sam prije rata isla u skolu (hvala Bogu!), a paralelno sa tim na vjeronauk u crkvi. Mislim da je to neuporedivo bolje od segregacije koja se stvara u skolama radi cinjenice da neka djece ne idu na vjeronauk. Zatim - obaveze roditelja (ako ne citas na misi, ako ne ides navecer na predavanja - djete se nece pricestiti i sl.) su mi potpuno nebulozna. Hrvatska je strasno pogrijesila sto je dozvolila da se crkva poistovjeti sa drzavom i da u tolikoj mjeri uđe u skole. A slazem se sa tobom da na vjeronauku djete zaista nista ruzno ne moze cuti (barem dok sam ja isla).
Bodkin

#5755 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bodkin »

Black swan wrote:hrvatska u slobodnom padu :D

http://www.vecernji.hr/gospodarstvo/bdp ... alu-905791

Nema to puno veze sa hr. Evropa je u padu i dok se ne stabilizira padace i hr

Sent from my Lumia using Tapatalk
shmizlica

#5756 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by shmizlica »

Image :D
JohnnyS

#5757 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by JohnnyS »

ultima_palabra wrote:Nisam pratio, jel EU šta rekla o ovom referendumu? Apsurd je organizovati izjašnjavanja o ljudskim pravima, ili ih ima ili nema.

Doduše, i u nekim američkim državama se organizuju slični referendumi, u Švici se ljudi izjašnjavaju jesu li za izgradnju džamije :-)

Europska unija je rekla da je pitanje definicije braka u domeni država, a ne Brisela. Btw, iako bih da izlazim na referendom bio jasno protiv, smatram da brak nije jedno od ljudskih prava kao što se pokušava poturiti po medijima.
Bodkin

#5758 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bodkin »

JohnnyS wrote:
ultima_palabra wrote:Nisam pratio, jel EU šta rekla o ovom referendumu? Apsurd je organizovati izjašnjavanja o ljudskim pravima, ili ih ima ili nema.

Doduše, i u nekim američkim državama se organizuju slični referendumi, u Švici se ljudi izjašnjavaju jesu li za izgradnju džamije :-)

Europska unija je rekla da je pitanje definicije braka u domeni država, a ne Brisela. Btw, iako bih da izlazim na referendom bio jasno protiv, smatram da brak nije jedno od ljudskih prava kao što se pokušava poturiti po medijima.
Znas sta je meni gore od te definicije ljudskih prava, osnovnih ljudskih prava i ostalih gluposti. Cinjenica da se jednu tako osnovnu stvar kao sto je brak koristi za segregaciju. znaci jedni mogu dok drugi ne mogu. o tome se radi. I to jos zvanicno
JohnnyS

#5759 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by JohnnyS »

Bodkin wrote:
Znas sta je meni gore od te definicije ljudskih prava, osnovnih ljudskih prava i ostalih gluposti. Cinjenica da se jednu tako osnovnu stvar kao sto je brak koristi za segregaciju. znaci jedni mogu dok drugi ne mogu. o tome se radi. I to jos zvanicno

Ali šta ćeš, kao što su i ovi katolibani primjetili, ne oduzima se nikakvo pravo homoseksualcima, nego se samo cementira postojeće stanje. Meni je suludo uopće da nešto jednostavno poput braka treba imati svoj članak u Ustavu. Ja da sam sad na mjestu Milanovića, uveo bih instituciju "mraka" (većina nas oženjenih zna, taj naziv puno više odgovara stanju u braku :D ), gdje bi mračne zajednice imale sva zakonska prava bračnih, pa neka si ovi vjerski fanatici koji su odlučili od svih hrvatskih problema pitanje definicije braka učiniti apsolutnim prioritetom zabiju pojam "brak" u guzicu.
Truba

#5760 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Truba »

http://www.vecernji.hr/za-i-protiv/pusi ... aru-905796

ili da pojednostavim

prođe li referendum neće biti penzija

:lol: :lol: :lol:
Skijaš

#5761 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Skijaš »

Bodkin wrote:
JohnnyS wrote:

Treba naći neku granicu jer ona sigurno postoji i ne može se legalizovati sve ono što sedam milijardi stanovnika ove planete hoće da praktikuje. Podržavam napore gay populacije da legalizuje svoj životni izbor, pa da na primjer, jedan partner može dobiti zdravstveno osiguranje preko firme drugog partnera, čisto da se ljudima olakša život u tom nekom pravnom segmentu. Ali tu bi trebala da završi priča o pravima jer je sljedeći korak usvajanje i odgoj djece što više nije stvar ličnog izbora nego je u svemu tome i treća strana koju se tretira poput lampe, kao dio dekora.

Koliko god ima budala među ovim zadrtim crkvenjacima i desničarima, ne pomaže ni napor da se pod plaštom ljudskih prava prošvercuje i ono što nema veze s ljudskim pravima.
Truba

#5762 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Truba »

neki anonimus na lupizi
„Zamislite da se tolika energija, umjesto na ovaj referendum, usmjerila na borbu protiv korupcije ili na ekonomski razvoj"

usmjeri je šefe... kreni istraživati šta čekaš
ali ti bi da oni istražuju korupciju umjesto da promoviraju referendum
aaaaa :D što ne reče
shmizlica

#5763 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by shmizlica »

blaki, jesil to malo sarkastičan? :D
Truba

#5764 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Truba »

nemam više živaca za sranja iskreno
a ovo mi je prilika da ih gledam na svakom koraku po portalima u vezi sa referendumom
shmizlica

#5765 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by shmizlica »

hah, ljudi su se uvijek više voljeli bakćati trivijalnostima nego bitnim stvarima :zoka:

jel bio ovaj: http://www.6yka.com/novost/47485/dezulo ... -po-pedere :zoka:
Rudi33

#5766 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Rudi33 »

Bodkin wrote:
Gotovo devedeset posto hrvata su katolici, tako da ne bih rekao da je to homofobija, niti nazadnjaštvo :-D

Rudi33

#5767 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Rudi33 »

Black swan wrote:http://www.vecernji.hr/za-i-protiv/pusi ... aru-905796

ili da pojednostavim

prođe li referendum neće biti penzija

:lol: :lol: :lol:
tako su govorili i prilikom referenduma za EU, mislim da ovaj put raja neće popušiti :D
Bodkin

#5768 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Bodkin »

Rudi33 wrote:
Bodkin wrote:
Gotovo devedeset posto hrvata su katolici, tako da ne bih rekao da je to homofobija, niti nazadnjaštvo :-D

kakve to veze ima? prvo netacno je da je 90% hrvata katolici. to mozda po rodjenju. po uvjerenju, tj po prakticiranju vjere ni blizu. a i jel to hoces da kazes da su svi katolici za brak na ovom referendumu?
dalmatinka

#5769 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dalmatinka »

Bodkin wrote:
Rudi33 wrote:
Bodkin wrote:

kakve to veze ima? prvo netacno je da je 90% hrvata katolici. to mozda po rodjenju. po uvjerenju, tj po prakticiranju vjere ni blizu. a i jel to hoces da kazes da su svi katolici za brak na ovom referendumu?
Nisu.
kakavdanakneiskustvu

#5770 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by kakavdanakneiskustvu »

benderr wrote:
dječak sa šibicama wrote:
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=866498

ko je i sta je Miljenko Jergovic, i koliko je dresova promijenio... danas mu je i Draza Mihajlovic "trodimenzionalna licnost" odnosno i pozitivac i negativac.

Novinarska prostitutka, da ne kazem kurvetina, kakvih je hrvatsko novinarstvo prepuno, nebi me cudilo da je i on kao i Kuljis, na Dodikovoj platnoj listi.
Ne bih se složio za Jergovića jer on kroz svoje tekstove uvijek slijedi jedan svoj pravac. Neukusno ga je uspoređivati s nekim ostalim, poput Dežulovića.
Sjecam se ja njega iz Nedeljne Dalmacije, fasist 1/1, covjek je otvoreno pozivao na ubijanje Srba u Hrvatskoj.

I on danas nekom mater nacisticku... dvolicnjak. Kako vjetar puse.

Isto ko i Mesic, do jucer ustasa, danas antifasist. Karakter nula.[/quote]

jergović?
dječak sa šibicama

#5771 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dječak sa šibicama »

Da, Jergovic.

Jednako kako si danas daje za pravo da on, kojem su Zagreb i Hrvatska pruzili utociste, ismijava narodne obicaje u hrvatskom Zagorju (Martinje), nazivajuci ih kolektivno pijandurama i alkoholicarima.

Bas me zanima kako bi se proveo Jure iz Zagreba, koji dodje zivjeti u Tuzlu ili Sarajevo, i onda napise tekst o pijandurama i alkoholicarima iz Gradacca, ismijavajuci njihov festival "Sajam sljive".

Covjek je u vjecnom sukobu sa nekim, a ustvari, sam sa samim sobom.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#5772 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by KatarinaKosaca »

Donekle jesi u pravu @dječak sa šibicama, Jergović često piše naručene kolumne, što ne znači da nije odličan kolumnista. Jednostavno svoj talenat, nadarenost, obrazovanje i sposobnost pisanja prodaje. Ja ne znam to za "pozivanje na o tvoreno ubijanje Srba" :-) , pa bih voljela neki link ili citat ili asocijaciju na datume, nešto, ali jako dobro znam i sjećam se, kolumne, mislim u Danima koja je prala imidž odnosno nastojala oprati imidž Delimustafiću starijem. Ponavljam, to ne umanjuje njego književni telenat, ali jeste donekle pisac po narudžbi i često zarad dnevno političkih zbivanja.
dječak sa šibicama

#5773 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dječak sa šibicama »

A kako da ti dam link na nesto sto je pisano `93 ili `94 godine... osim ovog sto sam stavio, svjedocenje novinara hefticnika Vreme, koje je tada bilo jedini glas razuma iz Slobodanove Srbije.

Prije bijega iz Sarajeva, pisao je ode o Juki, Celi 1 i 2, vjerovatno za flasu viskija ili par konzervi hrane, kako je to vec tada islo. Kad se ispalio u Hrvatsku, onda je postao novinarski jastreb, sa izrazito antisrpskim stavovima, nazivajuci sve Srbe cetnicima, sta je to nego poziv na linc jer to su bila ratna vremena kada svako ima oruzje u rukama. Stavljanje mete na celo svakom Srbinu u Zagrebu, Splitu itd.

Da bi on danas glumio antifasistu... a ti sigurno znas za Isidorine "konceptualne" zurke iz osamdesetih, i Jergovicevu ljubav prema nacistickim uniformama kao svom outfitu, zbog cega su imali problema sa tadasnjim vlastima.

Smijesan karakter.
It_is_a_Leclerc

#5774 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by It_is_a_Leclerc »

Neopjevane gluposti pišete. Ali, znači, neopjevane.

Vi sami ne znate da li je Jergović četnik koji smatra Mihajlovića pozitivnom ličnošću, ustaša koji poziva na linč Srba.

Istina je da je ujak Miljenka Jergovića bio ustaša, da je streljan, ali je njegova porodica to smatrala sramotom i krila to, tako da je Jergović rastao daleko od represije komunističkog aparata, neizmjerno se radujući i uživajući u svemu što je Bosna tada bila. Kad je došao rat, vidio je da njegova Bosna nestaje, i otišao iz Sarajeva. Ipak, i unatoč svemu, Miljenko Jergović, u svojim djelima, pokazuje nevjerovatno ljubav prema Bosni i Hercegovini, našim ljudima, običajima, historijskim i drugim pojavama. I to mu se, u hrvatskom dominantno anti-bosanskom društvu, ne toleriše, pa se smišljaju objede i laži na njegov račun.

Miljenko Jergović nije nikad pozivao na ubijanje Srba, Miljenko Jergović nikad nije napisao da je Mihajlović pozitivna osoba. To sve govore ljudi koji ne znaju ništa.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#5775 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by KatarinaKosaca »

dječak sa šibicama wrote:A kako da ti dam link na nesto sto je pisano `93 ili `94 godine... osim ovog sto sam stavio, svjedocenje novinara hefticnika Vreme, koje je tada bilo jedini glas razuma iz Slobodanove Srbije..
Ok, nisam bila izričita u svezi linka, samo sam napisala neku asocijaciju , nešto, jer, znam :D da ne postoji za sve link
dječak sa šibicama wrote:Prije bijega iz Sarajeva, pisao je ode o Juki, Celi 1 i 2, vjerovatno za flasu viskija ili par konzervi hrane, kako je to vec tada islo.
Nije pisao odiseje o ovim ljudima. Jeste prozivao ljude koji su pobjegli, otišli, prozivao je tad, prije njegove ostavke u Beogradu Osima, kao i Bregovića. Poslije je sam otišao. Iako ti njegovi diskursi i kolumne u ratu imale su jak patriotski naboj i osjećaj moralnosti o obveze prema domovini, ali nikako mržnje, zaiste ne.
dječak sa šibicama wrote: Kad se ispalio u Hrvatsku, onda je postao novinarski jastreb, sa izrazito antisrpskim stavovima, nazivajuci sve Srbe cetnicima, sta je to nego poziv na linc jer to su bila ratna vremena kada svako ima oruzje u rukama. Stavljanje mete na celo svakom Srbinu u Zagrebu, Splitu itd.
Kako napisah, ovo zaiste ne znam, zato me i začudilo kad si napisao.
dječak sa šibicama wrote:Da bi on danas glumio antifasistu... a ti sigurno znas za Isidorine "konceptualne" zurke iz osamdesetih, i Jergovicevu ljubav prema nacistickim uniformama kao svom outfitu, zbog cega su imali problema sa tadasnjim vlastima..
Bio je i Hemon na toj žurci :D . Ne mislim da ta glupost koju su tad radili misleći da jesu intelektualno superiorni, pa ih ništa ne ispunjava oslikava stvarna shvatanja. Eto, primjer , Hemona. Ipak, jeste sramotno i ostalo je da su tad, kao djeca privilegiranih bili privilegirano lišeni svake odgovornosti. Posebna priča ta sramna žurka.
dječak sa šibicama wrote:Smijesan karakter.
Ne bih bila ovako oštra. Prije bih rekla pragmatičan, prodaje ono što radi. Jako ga volim čitati, odrasli smo u istim mahalama, ima brilijantne kratke priče, jednostavno očarava me pisanjem, pa mu neke stvari i opraštam. Iako, ponavljam, u biti se slažem sa tvojim mišljenjem
Post Reply