meni je uvijek bilo smijesno to kad osobe s kojima se druzim ili eventualno dodjem u kontakt imaju izjave tipa DA ME HOCE UDARIT KAMION, AUTO, UBIT NEKO NA ULICI i sl, valjda jer ja nikad nisam dosla u takvu situaciju hvala Allahubijela wrote:vjerovatno nisam ni svjesna koliko je ovo dobro! hvala ti!lilla wrote:Sve što nam se dešava dešava se Allahovom, dž. š., voljom, nekada nam se čini da je nešto za nas loše pa se žalimo ili obrnuto, čini nam se da je nešto za nas dobro, a u stvari bude loše, hoću reći da mi ne znamo šta je to za nas dobro a šta loše, to zna samo On, a kad On odluči da nešto bude tako kako jeste ne može nam niko od ljudi pomoći da se to promijeni, pa taman da se i cijeli dunjaluk sakupi. Čemu onda žaljenje ili sikiracija?
Ne znam za vas, ali mene su učili da kad se žališ na ono što ti se dešava da se, ustvari, žališ i tužiš na Allaha Uzvišenog jer je sve što se dešava Njegova volja.
Helem, kaže A. Gejlani: Svaki čovjek mora imati stvari koje izvršava, stvari koje ne smije činiti i sudbinu koju mora trpjeti.
Dakle, vjera s temelji na tri pravila: izvršavanju naredbi, kloniti se zabranjenog i biti strpljiv u onome što je čovjeku suđeno
Allah nam se smilovao, ne žalimo se na Njega
"jednom" sam u životu stvarno bila u crnjaku. ono - kad nema sunca i kad misliš možda ovaj dan i neće biti tako loš - možda me ubije kamion na ulici (adolescentska dramaturgija)
i kao što često biva kad čovjek dođe na dno, prvi ko mu naumpadne je dragi Bog. uzmem onako shrvana Mushaf i dođem do ajeta iz sure El-Hadid, kaže:
"Nema nevolje koja zadesi Zemlju i vas, a koja nije, prije nego što je damo, zapisana u Knjizi - to je Allahu, uistinu, lahko - da ne biste tugovali za onim što vam je promaklo, a i da se ne biste previše radovali onome što vam On dade."
i ubrzo je onda nekako i sunce izašlo
a bijela budi zahvalna Allahu sto je tebi dovoljno da naidjes na ajet i malo se skontas da nije propast svijeta, a zamisli kako je onima koji nemaju nikakve vjere?? ili skroz malo, tako da im to nista ne znaci... e te osobe nikad nije moguce utjesit, kako je to samo frustrirajuce