Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
paja patak

#5751 Re: Ramazan, opet ;)

Post by paja patak »

bijela wrote:
lilla wrote:Sve što nam se dešava dešava se Allahovom, dž. š., voljom, nekada nam se čini da je nešto za nas loše pa se žalimo ili obrnuto, čini nam se da je nešto za nas dobro, a u stvari bude loše, hoću reći da mi ne znamo šta je to za nas dobro a šta loše, to zna samo On, a kad On odluči da nešto bude tako kako jeste ne može nam niko od ljudi pomoći da se to promijeni, pa taman da se i cijeli dunjaluk sakupi. Čemu onda žaljenje ili sikiracija?

Ne znam za vas, ali mene su učili da kad se žališ na ono što ti se dešava da se, ustvari, žališ i tužiš na Allaha Uzvišenog jer je sve što se dešava Njegova volja.

Helem, kaže A. Gejlani: Svaki čovjek mora imati stvari koje izvršava, stvari koje ne smije činiti i sudbinu koju mora trpjeti.

Dakle, vjera s temelji na tri pravila: izvršavanju naredbi, kloniti se zabranjenog i biti strpljiv u onome što je čovjeku suđeno :)

Allah nam se smilovao, ne žalimo se na Njega :)
vjerovatno nisam ni svjesna koliko je ovo dobro! hvala ti!

"jednom" sam u životu stvarno bila u crnjaku. ono - kad nema sunca i kad misliš možda ovaj dan i neće biti tako loš - možda me ubije kamion na ulici (adolescentska dramaturgija)
i kao što često biva kad čovjek dođe na dno, prvi ko mu naumpadne je dragi Bog. uzmem onako shrvana Mushaf i dođem do ajeta iz sure El-Hadid, kaže:
"Nema nevolje koja zadesi Zemlju i vas, a koja nije, prije nego što je damo, zapisana u Knjizi - to je Allahu, uistinu, lahko - da ne biste tugovali za onim što vam je promaklo, a i da se ne biste previše radovali onome što vam On dade."
i ubrzo je onda nekako i sunce izašlo :)
meni je uvijek bilo smijesno to kad osobe s kojima se druzim ili eventualno dodjem u kontakt imaju izjave tipa DA ME HOCE UDARIT KAMION, AUTO, UBIT NEKO NA ULICI i sl, valjda jer ja nikad nisam dosla u takvu situaciju hvala Allahu :)

a bijela budi zahvalna Allahu sto je tebi dovoljno da naidjes na ajet i malo se skontas da nije propast svijeta, a zamisli kako je onima koji nemaju nikakve vjere?? ili skroz malo, tako da im to nista ne znaci... e te osobe nikad nije moguce utjesit, kako je to samo frustrirajuce :? :roll:
bijela

#5752 Re: Ramazan, opet ;)

Post by bijela »

i opet ja :-D :
planirala sam praviti večeras http://www.coolinarika.com/recept/the-p ... cheesecake
ima li iko iskustva sa ovim receptom?
bijela

#5753 Re: Ramazan, opet ;)

Post by bijela »

paja patak wrote: valjda jer ja nikad nisam dosla u takvu situaciju hvala Allahu :)
hvala Bogu
a bijela budi zahvalna Allahu sto je tebi dovoljno da naidjes na ajet i malo se skontas da nije propast svijeta
hvala Bogu

:-D
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#5754 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Big Boy »

wewa wrote:draga iftarska druzino, poslala sam vam pp - ostali koji bi se mogli predomisliti i doci da nam prave drustvo, javite mi se na pp, ima jos vakta :thumbup:
U mene mi neJma pp-a... :?
lilla wrote:Sve što nam se dešava dešava se Allahovom, dž. š., voljom, nekada nam se čini da je nešto za nas loše pa se žalimo ili obrnuto, čini nam se da je nešto za nas dobro, a u stvari bude loše, hoću reći da mi ne znamo šta je to za nas dobro a šta loše, to zna samo On, a kad On odluči da nešto bude tako kako jeste ne može nam niko od ljudi pomoći da se to promijeni, pa taman da se i cijeli dunjaluk sakupi. Čemu onda žaljenje ili sikiracija?

Ne znam za vas, ali mene su učili da kad se žališ na ono što ti se dešava da se, ustvari, žališ i tužiš na Allaha Uzvišenog jer je sve što se dešava Njegova volja.
Da, niko od nas ne zna sta ce sutra biti. Niko od nas ne zna hoce li docekati sljedece jutro ili sljedeci sat a opet se ponasamo kao da cemo zivjeti na dunjaluku dok je dunjaluka. Zivimo u buducnosti gledajuci sadasnjost kroz nasu proslost i ne mozemo se opustiti i zivjeti sada. Biti tu, sada... u ovom trenutku. Ne razmisljajuci sta je sljedece na mom spisku buducnosti i kako cu se odnositi prema sada prema mojim iskustvima iz proslosti.
lilla wrote:Helem, kaže A. Gejlani: Svaki čovjek mora imati stvari koje izvršava, stvari koje ne smije činiti i sudbinu koju mora trpjeti.
Vjera je i samopouzdanje, posebno ako se ono naslanja na iskrenu vjeru u Svemoguceg kada covjek vise nista ne vidi kao nemoguce. I kad covjek prihvati da on ne zna sta je po njega dobro ili lose i da to moze tek vrijeme pokazati onda se moze opustiti i punim plucima udahniti i "biti" "sad". :zjev:
wewa

#5755 Re: Ramazan, opet ;)

Post by wewa »

Big Boy wrote:
wewa wrote:draga iftarska druzino, poslala sam vam pp - ostali koji bi se mogli predomisliti i doci da nam prave drustvo, javite mi se na pp, ima jos vakta :thumbup:
U mene mi neJma pp-a... :?
Ima li sad? halali, prenijela me pospanost! :oops:
bijela

#5756 Re: Ramazan, opet ;)

Post by bijela »

Big Boy wrote: I kad covjek prihvati da on ne zna sta je po njega dobro ili lose i da to moze tek vrijeme pokazati onda se moze opustiti i punim plucima udahniti i "biti" "sad". :zjev:
:thumbup:

čovjek stvarno može puno dobra koje mu je dato u životu pokvariti nezadovoljstvom sa sitnicom :roll:

i eto, još jedan ajet mi naumpade: "budete li zadovoljni, Ja ću vam još više dati, budete li nezadovoljni...." khm :D
kolega

#5757 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kolega »

lilla wrote:@kolega, koliko pričaš o njima evo počeh ih praviti za iftar :D

ne znam sad ... da oni nisu možda čupavci :roll: :D
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#5758 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Big Boy »

bijela wrote:
Big Boy wrote: I kad covjek prihvati da on ne zna sta je po njega dobro ili lose i da to moze tek vrijeme pokazati onda se moze opustiti i punim plucima udahniti i "biti" "sad". :zjev:

čovjek stvarno može puno dobra koje mu je dato u životu pokvariti nezadovoljstvom sa sitnicom :roll:

i eto, još jedan ajet mi naumpade: "budete li zadovoljni, Ja ću vam još više dati, budete li nezadovoljni...." khm :D
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

1. Tako mi jutra
2. i noći kada se utiša -
3. Gospodar tvoj nije te ni napustio ni omrznuo!
4. Onaj svijet je, zaista, bolji za tebe od ovoga svijeta,
5. a Gospodar tvoj će tebi, sigurno, dati, pa ćeš zadovoljan biti!
6. Zar nisi siroče bio, pa ti je On utočište pružio,
7. i za pravu vjeru nisi znao, pa te je na Pravi put uputio,
8. i siromah si bio, pa te je imućnim učinio?
9. Zato siroče ne ucvili,
10. a na prosjaka ne podvikni,
11. i o blagodati Gospodara svoga kazuj!

Kur'an : 93. [Ad-Duha]
kolega

#5759 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kolega »

Sicily wrote:Eh, meni bi trebao neko ko ima iskustva sa lasagnama bolognese...pravila sam samo lasagne sa povrcem, ali ni to mi ne ispadne dobro, koristim gotove kore, pa budu zilave... Znaci, ako ima neko, help please :-D
evo, ne znam ... jesi li možda probala razgovarati sa njima (korama) pa da malo omekšaju i ne budu žilave :roll: :D
amsa66

#5760 Re: Ramazan, opet ;)

Post by amsa66 »

kolega wrote:može li malo poezije :)

Pošto provede četrdeset dana u rodnici,
kap vode zadobije oblik čovječji,

Al' poslije četrdeset ljeta, ako pameti ne dođe,
istinskim čovjekom se nazvati ne može.

Biti čovjek nije dovoljno samo oblikom,
bez plemenitosti, zar se može zvati čovjekom?

Tu se vrlina traži, a sliku je naslikati lahko
na zidu kakve palate, bojom bakarnom il' zlatnom.

Ako ne zaimaš znanje i težnju plemenitu,
nema razlike između tebe i tvoje slike na zidu.

Nije pljačka cijeli svijet osvojiti,
pridobij srce jednog insana, ako možeš ti!

Daleko smo od ove prolazne bašte, daleko smo a oni,
koji svakoga jutra, pjevaju poput slavuja - razumiju nas

Mnogo sam tražio da vidim sliku svoje duše,
ali ni na kome se ne pokaza moj lik.

Rekoh na kraju, radi čega je ogledalo?
Da sazna svatko, šta je i kakav je.

Ovo stakleno ogledalo je radi vanjštine naše,
a ogledalo za sliku duše je od vrlo skupocjene i rijetke materije.

Ogledalo duše samo je lice prijatelja tvoga,
ali onoga, koji potiče iz drugih zemnih daljina....
Last edited by amsa66 on 23/08/2010 17:09, edited 1 time in total.
amsa66

#5761 Re: Ramazan, opet ;)

Post by amsa66 »

lilla wrote:(Ovo često ponavljam, ali zaista mislim da društvo u kojem se krećemo igra veliku ulogu u oblikovanju naših stavova o bilo čemu.)

igra kljucnu ulogu lillo tamam tako kako mislis i kazes

evo nije lila ali je blizu

Image
elizabeth a

#5762 Re: Ramazan, opet ;)

Post by elizabeth a »

Još 2 i po' sata :D
amsa66

#5763 Re: Ramazan, opet ;)

Post by amsa66 »

elizabeth a wrote:Još 2 i po' sata :D
e bas ti hvala vrijeme je da krenem u kuhinju oko iftara se pozabaviti :-D
elizabeth a

#5764 Re: Ramazan, opet ;)

Post by elizabeth a »

amsa66 wrote:
elizabeth a wrote:Još 2 i po' sata :D
e bas ti hvala vrijeme je da krenem u kuhinju oko iftara se pozabaviti :-D
Odoh i ja praviti kolačiće :oops: :D
LK

#5765 Re: Ramazan, opet ;)

Post by LK »

hej Sellam ponovno.. ja dosla kucici svojoj, gnusam se na ove sefove jedva cekam izbore..

ali dobro sad.. kako ste mi vi popravite mi rasolozenje nekim finim receptom.

kako je postiti, nadam se da vam je lahko kao i meni..
LK

#5766 Re: Ramazan, opet ;)

Post by LK »

[quote="bijela"]i opet ja :-D :
planirala sam praviti večeras http://www.coolinarika.com/recept/the-p ... cheesecake
ima li iko iskustva sa ovim receptom?[/quot

o njam njam.. javi ako napravis kako ti se svidjaju..
Big Boy

#5767 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Big Boy »

Sicily wrote:Da i ja dodam nesto na ovaj ozbiljni talk...Cini mi se da se nezadovoljstvo radja kad se covjek fokusira na jednu stvar u zivotu, nesto sto zeli dobiti/ostvariti, i onda sve podredi tome i sva razmisljanja usmjeri u tom pravcu, pa ako tu ne ide u skladu sa njegovim zeljama/planovima, onda je sklon da zaboravi sve drugo pozitivno u zivotu sto ima. Mesa ga je lijepo opisao u Dervisu: "Nezadovoljstvo je kao zvijer, nemoćna kad se rodi, strašna kad ojača." Zato ga treba gusiti dok je jos nemocno, usmjeravanjem misli ka pozitivnim stvarima u zivotu koje imamo, lijepom sto nas okruzuje, i istovremeno raditi na rjesavanju uzroka nezadovoljstva, ako je to nesto realno u zivotu, u skladu sa nasim mogucnostima...

Nezadovoljstvo se mozda moze posmatrati i kao "anti-zelja" kad "pozelimo" i napravimo zrtvu sami od sebe jer s necim nismo zadovoljni. I tako, covjek nesvjesno pozeli da bude bog i da bude kako on pozeli da nesto bude. Inace je nestretan sto nije onako kako bi on volio da jeste. Kad takvo sto preraste u opsesiju onda... huh, trnovit je to put. :|

Zaista, kao sto to gore spomenuti nekad davno napisa... nezadovoljstvo je bas kao zvijer, nemocna i beningna kad se rodi ali surovo strasna kad je redovno hranimo nasim "anti-zeljama".

Nego, kol'ko jos do iftara ? :mrgreen:
oldschool

#5768 Re: Ramazan, opet ;)

Post by oldschool »

Selam, danas je baš ugrijalo. :D
oldschool

#5769 Re: Ramazan, opet ;)

Post by oldschool »

lilla wrote:
Big Boy wrote: Nego, kol'ko jos do iftara ? :mrgreen:
Dva i po džuza :D

Ili 102 minute :D
red387

#5770 Re: Ramazan, opet ;)

Post by red387 »

oldschool wrote:
lilla wrote:
Big Boy wrote: Nego, kol'ko jos do iftara ? :mrgreen:
Dva i po džuza :D

Ili 102 minute :D
Stoja :D
Miss D

#5771 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Miss D »

Selam :)

ja sam vam plaho umorna,
opet veceras porodicni iftar,
padoh s nogu,
a jest i nezgodno kuhati po ovolikoj vruciniiii :oops: :x

jedva cekam sutra aBda,
da mene neko sluzi :D
oldschool

#5772 Re: Ramazan, opet ;)

Post by oldschool »

Miss D wrote:Selam :)

ja sam vam plaho umorna,
opet veceras porodicni iftar,
padoh s nogu,
a jest i nezgodno kuhati po ovolikoj vruciniiii :oops: :x

jedva cekam sutra aBda,
da mene neko sluzi :D
Pih, zato oni tebe ne udaju, moraš još služiti. :lol: :D
Miss D

#5773 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Miss D »

Nije to u pitanju 8-) :D
oldschool

#5774 Re: Ramazan, opet ;)

Post by oldschool »

Miss D wrote:Nije to u pitanju 8-) :D
Ili te uče kuharskom zanatu. :D
BHF_Manijak

#5775 Re: Ramazan, opet ;)

Post by BHF_Manijak »

Uh danas ugrijalo i iz nebsa i iz zemlje :( :mrgreen: Zeljan vode ko dijete sladoleda...Ali evo jos sati nesto,brzo ce to :mrgreen:
Locked