Stvoritelj svemira je od prvog trenutka dao semantičku informaciju, jer bez nje ne bi ništa nastalo, od mikro do makro svijeta, u to sam više nego uvjeren, zato i postoje zakoni koji su doveli do nastanka života, bez toga ne bi ničega bilo, garant, e da!Maxxtro wrote: ↑27/02/2023 10:04
Da napomenem da ne zastupam ovdje ni taj materijalisticki koncept jer za razliku od tebe nemam pouzdane odgovore na velika egzistencijalna pitanja, ali imam jedno potpitanje ako moze. Kada je inteligentni kreator odlucio uliti semanticku informaciju u nas univerzum, da li je to uradio privremenom suspenzijom prirodnih procesa i poretka, ili je to pak uradio kroz prirodne procese i zakone koji upravljaju svemirom (kroz njegov dizajn)? Da li je ta informacija postojala od samo zacetka svemira? Ako jeste, da li se manifestuje u skladu sa prirodnim procesima ili pak uprkos njima?
Evolucija
-
teodati
#5751 Re: Evolucija
-
Maxxtro
#5752 Re: Evolucija
Ok ali nisi u potpunosti razumio pitanje niti odgovorio jasno da li smatras da je to uradio suspenzijom prirodnih procesa i zakona? Da malo pojasnim, ako je ta semanticka informacija transcedentalnog, bozanskog porijekla, da li to znaci da je u trenucima nastajanja makro i mikro svijeta doslo do suspenzije prirodnih zakonitosti, da li su to bili natprirodni singularni dogadjaji u historiji naseg svemira, ili su se pak odvijali u skladu i okvirima prirodnih zakona i procesa koje i danas opserviramo?teodati wrote: ↑28/02/2023 19:15Stvoritelj svemira je od prvog trenutka dao semantičku informaciju, jer bez nje ne bi ništa nastalo, od mikro do makro svijeta, u to sam više nego uvjeren, zato i postoje zakoni koji su doveli do nastanka života, bez toga ne bi ničega bilo, garant, e da!Maxxtro wrote: ↑27/02/2023 10:04
Da napomenem da ne zastupam ovdje ni taj materijalisticki koncept jer za razliku od tebe nemam pouzdane odgovore na velika egzistencijalna pitanja, ali imam jedno potpitanje ako moze. Kada je inteligentni kreator odlucio uliti semanticku informaciju u nas univerzum, da li je to uradio privremenom suspenzijom prirodnih procesa i poretka, ili je to pak uradio kroz prirodne procese i zakone koji upravljaju svemirom (kroz njegov dizajn)? Da li je ta informacija postojala od samo zacetka svemira? Ako jeste, da li se manifestuje u skladu sa prirodnim procesima ili pak uprkos njima?
![]()
-
teodati
#5753 Re: Evolucija
Nije bilo u početku nikakvih prirodnih zakona a ni procesa, sve je to napravljeno mnogo kasnije od nastanka naše dimenzije prostor-vremena, sve što postoji u materijalnom svijetu duguje postojanje Inteligenciji, bez nje ništa od toga ne može postojati, ni materija a ni informacija.Maxxtro wrote: ↑01/03/2023 00:08Ok ali nisi u potpunosti razumio pitanje niti odgovorio jasno da li smatras da je to uradio suspenzijom prirodnih procesa i zakona? Da malo pojasnim, ako je ta semanticka informacija transcedentalnog, bozanskog porijekla, da li to znaci da je u trenucima nastajanja makro i mikro svijeta doslo do suspenzije prirodnih zakonitosti, da li su to bili natprirodni singularni dogadjaji u historiji naseg svemira, ili su se pak odvijali u skladu i okvirima prirodnih zakona i procesa koje i danas opserviramo?
Kada je napravljen materijalni svijet tek onda su dati i zakoni po kojima onda taj svijet egzistira, i to svi zakoni, jer zakoni niti postoje sami po sebi a niti mogu slučajno nastati.
Eto ti primjer gravitacije, ona postoji kao zakon, ali, Inteligencija koja je svijet napravila može gravitaciju suspendirati, dakle ukloniti kada god hoće, u Bibliji prelazak Izraelaca preko Crvenoga mora, ili hodanje Isusa kao i Apostola po dubokoj vodi bez problema to dokazuje, dakako ako su to istiniti događaji, a ja vjerujem da jesu, da ne piše to bez veze, eto ukratko!
- apsidejzi
#5754 Re: Evolucija
Gdje si @eduard -e nisam te prepoznaoteodati wrote: ↑28/02/2023 19:15Stvoritelj svemira je od prvog trenutka dao semantičku informaciju, jer bez nje ne bi ništa nastalo, od mikro do makro svijeta, u to sam više nego uvjeren, zato i postoje zakoni koji su doveli do nastanka života, bez toga ne bi ničega bilo, garant, e da!Maxxtro wrote: ↑27/02/2023 10:04
![]()
- vaučer
#5755 Re: Evolucija
Anegdota o hodanju po vodi u knjizi iz brončanog doba dokazuje, hej DOKAZUJE, da je teorija gravitacije vrlo fleksibilan neki zakon.
Tugo moja.
-
broj dva
#5756 Re: Evolucija
Jedan od kljucnih problema u dijalogu ateisti/teisti je poimanje koncepta "dokaz", to je jedan jaz koji je tesko premostiti.
Nekome je sama sveta knjiga dokaz. Neko trazi direktan razgovor sa bogom i melecima + jedno cudo prije eventualnog vjerovanja.
Nemam neko adekvatno objasnjene za ovo, pogotovo danas u vrjeme alternative facts i nisam bas optimista po pitanju rjesavanja ovog problema.
-
teodati
#5757 Re: Evolucija
Nitko to nije tvrdio, samo kažem da ako se to dogodilo da je tako kako sam u prijašnjem postu i napisao, jednostavno.
A ti kao imaš dokaz da je to izmišljeno, da je Isus hodao po vodi, ma nemoj mi reći.
E tugo moja, tvrdiš nešto bez dokaza, samo kažem, e da!
-
teodati
#5758 Re: Evolucija
A nekom ateisti je valjda dokaz u što on vjeruje, ako vjeruje da je Biblija i sve u njoj izmišljeno onda mora da je tako bez dokaza, e pameti!broj dva wrote: ↑02/03/2023 09:24Jedan od kljucnih problema u dijalogu ateisti/teisti je poimanje koncepta "dokaz", to je jedan jaz koji je tesko premostiti.
Nekome je sama sveta knjiga dokaz. Neko trazi direktan razgovor sa bogom i melecima + jedno cudo prije eventualnog vjerovanja.
Nemam neko adekvatno objasnjene za ovo, pogotovo danas u vrjeme alternative facts i nisam bas optimista po pitanju rjesavanja ovog problema.
- vaučer
#5759 Re: Evolucija
Naravno da je izmišljeno, kao i sva ostala ‘čuda’. Moj dokaz je da gravitacija funkcionira sasvim neprekinuto otkad je posmatram. Ako pisac Biblije želi da mu se vjeruje tvrdnja koja pobija zakon gravitacije - trebat će se malo više potruditi od ‘bilo jednom na divljem istoku - znam ja’. Veća tvrdnja traži veći dokaz.
- vaučer
#5760 Re: Evolucija
Usput, izraelci nisu nikad bili u Egiptu ni prelazili (kroz a ne preko) Crveno more. Dokazano. Nema im tragova ni u tragovima a egipćanima nije bilo strano zapisati šta su jeli, kamoli tisuće nadrkanih izraelaca koji žele kući.
-
teodati
#5761 Re: Evolucija
Opet tvrdiš nešto bez dokaza da je nešto izmišljeno, imaš dokaz da Isus nije hodao po vodi, nemaš, prvo bi morao znati kako je sve nastalo pa i gravitacija, a nauka u koju vjeruješ još pojma o tome nema, što i najveći naučnici priznaju koji su iskreni, e da!vaučer wrote: ↑02/03/2023 18:32Naravno da je izmišljeno, kao i sva ostala ‘čuda’. Moj dokaz je da gravitacija funkcionira sasvim neprekinuto otkad je posmatram. Ako pisac Biblije želi da mu se vjeruje tvrdnja koja pobija zakon gravitacije - trebat će se malo više potruditi od ‘bilo jednom na divljem istoku - znam ja’. Veća tvrdnja traži veći dokaz.
-
teodati
#5762 Re: Evolucija
Pitaj Izraelce da li se to dogodilo, a ovo da je to dokazano opet je samo tvoje mišljenje, ništa drugo.
-
teodati
#5765 Re: Evolucija
E vidiš, da to pitaš nekog akademika nauke ne bi ti znao reći, zna samo za posljedice gravitacije, a KAKO je zbilja nastala to još nitko ne zna, pitaj nekog akademika pa će ti isto reći, ja jesam pitao, nije grijeh pitati nekoga nešto ak se ne zna, e da!
-
Avetinho
#5766 Re: Evolucija
Nauk i nauka nisu isti pojmovi.
-
teodati
- -Chesterfield-
#5768 Re: Evolucija
Pogriješili ste temu. Ovdje treba postaviti dokaz o postojanju prijelaznih vrsta a ne tražiti dokaz o tome da li je Isus hodao po vodi.
-
teodati
#5769 Re: Evolucija
-Chesterfield- wrote: ↑02/03/2023 20:28 Pogriješili ste temu. Ovdje treba postaviti dokaz o postojanju prijelaznih vrsta a ne tražiti dokaz o tome da li je Isus hodao po vodi.
Ok, kad smo već kod prijelaznih vrsta, KAKO misliš da se to dogodilo, prijelaz iz jedne vrste u drugu sasvim različitu po složenosti, samo nemoj reći ono da je Sunce sijalo, kiša padala, vrijeme naveliko proticalo i tako to nastade, tako ništa ne može nastati, jer sve ima svoj direktni uzrok, osobito složene stvari, e da!
- -Chesterfield-
#5770 Re: Evolucija
Tigar je nastao od leptira..
Evo dokaz.

Evo dokaz.

-
teodati
#5771 Re: Evolucija
A leptir od koga, a opet ovaj dalje od koga, i tak dalje, pa dolazimo na POČETAK svega, a o tome na Zemlji nitko pojma nema, samo kažem, e da!
-
teodati
#5772 Re: Evolucija
-Chesterfield- wrote: ↑02/03/2023 20:28 Pogriješili ste temu. Ovdje treba postaviti dokaz o postojanju prijelaznih vrsta a ne tražiti dokaz o tome da li je Isus hodao po vodi.
Evolucija je razvitak živih bića na Zemlji, kako je došlo do promjena nasljednih svojstava kroz mnoge generacije, to bi bila kratka definicija.
Međutim, nije samo važna prijelazna vrsta, već KAKO je nastala uopće bilo koja vrsta, u tome je kvaka, kada se na to odgovori lakše će se naći odgovor i za prijelazne vrste, sve je to neraskidivo povezano, e da!
-
foton
-
teodati
#5774 Re: Evolucija
Pa navedi jedan paradoks ajde, očito ne razumiješ do kraja napisano, garant!