Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Moderator: anex
-
rimsa91
#5751 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Je li ovo mostarska obilaznica ili ?
-
mushesar
#5752 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ima li ko da je vozio do Dubrovnika preko puta Trnovo- Foča- Gacko- Trebinje. Pokazuje mi da je skoro 40 km bliže tuda. Kakva du iskustva?
- drug_profi
#5753 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ne budali...
Mostar-Stolac-Trebinje, najbrze i nasigurnije
Mostar-Stolac-Trebinje, najbrze i nasigurnije
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#5754 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ma isto je.
I definitivno je brže preko Tjentišta.
Samo je dosadnije. Oko Foče zna put biti loš, ali ostalo je dobro.
-
mushesar
#5755 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Fazon je da baš gledam da izbjegnem Mostar i Jablanicu zbog ovih gužvi, pogotovo onog blesavog semafora na ulazu u Mostar. Kad bih išao do Mostara onda bih na Neum najvjerovatnije.
- drug_profi
#5756 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Put od Trnova do Miljevine pa do Tjentišta je loš, uzak, krivudav... ne znam kako je sad Čemerno. Bilo je užas prije.
Uglavnom za one koji imaju manje iskustva i nije dobar izbor.
Uglavnom za one koji imaju manje iskustva i nije dobar izbor.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#5757 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ako ides sa djecom
SA-Mostar - Stolac - Neum - DU
Ako hoces najbrze da dodjes bez obzira na sve, onda na Foču
Put je ok, malo uzak i los od Trnova do Tjentista (nekih 40min lagane voznje) sve ostalo je dobra cesta dalje do DU...
SA-Mostar - Stolac - Neum - DU
Ako hoces najbrze da dodjes bez obzira na sve, onda na Foču
Put je ok, malo uzak i los od Trnova do Tjentista (nekih 40min lagane voznje) sve ostalo je dobra cesta dalje do DU...
- Novi_Nick
#5758 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Sve pohvale Hrvatskoj, uložile u Ravno 20 miliona, više nego Republika Srpska u cijelu Hercegovinu.
https://www.youtube.com/watch?v=KlZxwJlGn2g
-
doktor78
#5759 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ovim putem se izađe na Čepikuće?Novi_Nick wrote: ↑22/07/2025 01:31 Sve pohvale Hrvatskoj, uložile u Ravno 20 miliona, više nego Republika Srpska u cijelu Hercegovinu.
- Haris.ba
#5760 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Nije. Poseban prelaz Slano. Juznije od Cepikuca. Sa Cepikuca izlazis na magistralu u Doli, ovdje blizu Slanog.doktor78 wrote: ↑22/07/2025 08:27Ovim putem se izađe na Čepikuće?Novi_Nick wrote: ↑22/07/2025 01:31 Sve pohvale Hrvatskoj, uložile u Ravno 20 miliona, više nego Republika Srpska u cijelu Hercegovinu.
-
Naslovnica
-
mushesar
#5762 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ukratko da se javim sa iskustvom putovanja putem Sarajevo-Trnovo-Foča-Gacko-Bileća-Trebinje-Ivanica. Dvoumeći se kojim putem na jug ipak sam se odlučio na ovu dionicu, koju je preporučivao i ViaMichelin. Put ima neke tri cjeline, od Sarajeva do Rogoja, zatim od Rogoja do Gacka i Gacko-granica HRv. Suprotno mojim očekivanjima bilo je dosta prometa na cesti, što je i dobro i loše u jednu ruku. Kolovoz dosta dobar, bez značajnijih oštećenja. Dio puta, koji bi izdvojio kao najizazovniji je dionica od Foče do Tjentišta, jer je put nešto uži i malo krivudav, a često se može naletiti i na stoku na putu ili uz samu cestu koja pase, pa treba paziti. Ipak, ni na jednom dijelu puta nisam imao problem da se mimoiđem sa najvećim kamionima koji su išli iz suprotnog pravca. Od Gacka je put prava poslastica, ravno, široko - može se baš letiti sve do Trebinja, s tim da treba paziti na dva stacionarna radara uz put. Najveći problem je bio kad se uđe u Hrvatsku uključivanje na magistralu između Cavtata i Dubrovnika, nešto slično ulici Kurta Schorka samo još puno gore, jer ako vam se neko ne smiluje nema šanse da ćete se ubaciti na cestu. Još da napomenem da sam izbrojao najmanje tri policijske zasjede, koje po običaju love putnike iz Federacije, mada sam ja imao sreće pa me nisu zaustavili. U globalu apsolutno nema razloga da se izbjegava ovaj put, naročito u situaciji ako ima nekih gužvi, smetnji na M-17.
- Edin H.
#5763 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Da li Direktor službe za održavanje puteva RS-a podnijeti ostavku nakon pogibije žene kod Foče nakon što je pao kamen na auto?
-
RJ57
#5764 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
od sarajeva do tjentišta ni u ludilu nikad više, to je ruski ruket. dalje može.mushesar wrote: ↑28/07/2025 10:32 Ukratko da se javim sa iskustvom putovanja putem Sarajevo-Trnovo-Foča-Gacko-Bileća-Trebinje-Ivanica. Dvoumeći se kojim putem na jug ipak sam se odlučio na ovu dionicu, koju je preporučivao i ViaMichelin. Put ima neke tri cjeline, od Sarajeva do Rogoja, zatim od Rogoja do Gacka i Gacko-granica HRv. Suprotno mojim očekivanjima bilo je dosta prometa na cesti, što je i dobro i loše u jednu ruku. Kolovoz dosta dobar, bez značajnijih oštećenja. Dio puta, koji bi izdvojio kao najizazovniji je dionica od Foče do Tjentišta, jer je put nešto uži i malo krivudav, a često se može naletiti i na stoku na putu ili uz samu cestu koja pase, pa treba paziti. Ipak, ni na jednom dijelu puta nisam imao problem da se mimoiđem sa najvećim kamionima koji su išli iz suprotnog pravca. Od Gacka je put prava poslastica, ravno, široko - može se baš letiti sve do Trebinja, s tim da treba paziti na dva stacionarna radara uz put. Najveći problem je bio kad se uđe u Hrvatsku uključivanje na magistralu između Cavtata i Dubrovnika, nešto slično ulici Kurta Schorka samo još puno gore, jer ako vam se neko ne smiluje nema šanse da ćete se ubaciti na cestu. Još da napomenem da sam izbrojao najmanje tri policijske zasjede, koje po običaju love putnike iz Federacije, mada sam ja imao sreće pa me nisu zaustavili. U globalu apsolutno nema razloga da se izbjegava ovaj put, naročito u situaciji ako ima nekih gužvi, smetnji na M-17.
-
HelaS
#5765 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Ne vjerujem. Ne znam ni kako će porodica moći dobiti pravno ili materijalno obeštećenje za smrt i povredu, jer će MUP RS moći optužiti vozača da vožnju nije prilagodio uslovima na cesti. Pišem iz iskustva
- Edin H.
#5766 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Al’ je najbokji put ako voliš rallyRJ57 wrote: ↑30/07/2025 21:11od sarajeva do tjentišta ni u ludilu nikad više, to je ruski ruket. dalje može.mushesar wrote: ↑28/07/2025 10:32 Ukratko da se javim sa iskustvom putovanja putem Sarajevo-Trnovo-Foča-Gacko-Bileća-Trebinje-Ivanica. Dvoumeći se kojim putem na jug ipak sam se odlučio na ovu dionicu, koju je preporučivao i ViaMichelin. Put ima neke tri cjeline, od Sarajeva do Rogoja, zatim od Rogoja do Gacka i Gacko-granica HRv. Suprotno mojim očekivanjima bilo je dosta prometa na cesti, što je i dobro i loše u jednu ruku. Kolovoz dosta dobar, bez značajnijih oštećenja. Dio puta, koji bi izdvojio kao najizazovniji je dionica od Foče do Tjentišta, jer je put nešto uži i malo krivudav, a često se može naletiti i na stoku na putu ili uz samu cestu koja pase, pa treba paziti. Ipak, ni na jednom dijelu puta nisam imao problem da se mimoiđem sa najvećim kamionima koji su išli iz suprotnog pravca. Od Gacka je put prava poslastica, ravno, široko - može se baš letiti sve do Trebinja, s tim da treba paziti na dva stacionarna radara uz put. Najveći problem je bio kad se uđe u Hrvatsku uključivanje na magistralu između Cavtata i Dubrovnika, nešto slično ulici Kurta Schorka samo još puno gore, jer ako vam se neko ne smiluje nema šanse da ćete se ubaciti na cestu. Još da napomenem da sam izbrojao najmanje tri policijske zasjede, koje po običaju love putnike iz Federacije, mada sam ja imao sreće pa me nisu zaustavili. U globalu apsolutno nema razloga da se izbjegava ovaj put, naročito u situaciji ako ima nekih gužvi, smetnji na M-17.
- vjeshalica
#5767 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Sa tom razlikom da si pisao da si udario u kamenicu koja je vec bila na kolovozu, a na ove nesretnike je kamen pao "sa neba".
-
HelaS
#5768 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
S druge teme, ali ovdje je mjesto:
Poslije rata vlast RS i BiH pustila je niz vodu obje ove ceste, održavaju se stihijski, i, evo, kao sada nakon tragedije, kad se okupe načelnici da se dogovore da saniraju odrone, a ne da saniraju ili da ponovo presvuku cestu asfaltom, da isprave besmislene krivine, itd.
Da neko napravi projekat, da nađe međunarodne novce da se uredi cesta Sarajevo - Brod na Drini, da se probije tunel ispod Rogoja i napravi nova trasa iznad Bistrice, da se napravi tunel od Broda do Tjentišta i tunel ispod Čemerna, skratila bi se dužina i ove obje ceste bile bi vrlo frekventne i uzele bi popriličan broj vozila sa relacije Sarajevo-Trebinje preko Mostara, a ubijeđen sam i veći dio vozila sa Ibarske magistrale. Još i "Šćepan Polje" za Podgoricu i Albaniju.... Mogu i tuneli biti komercijalizirani, slično kao u CG kod Petrovca prema Baru
Prije rata, i kad je ova cesta bila održavana sa urednim asfaltom i bez rupa, promet na relaciji Sarajevo-Foča bio je uvećan. OK, prije je bilo mnogo više stanovništva i u Trnovu, i Kalinoviku i u Foči, a i Brod-Šćepan Polje je bila urednija cesta. Put iz Sarajeva za Trebinje i Dubrovnik bio je najbliži ovom cestom. Nije bez razloga nazvan put Beograd-Dubrovnik. Dakle, ogroman promet se odvijao ovim cestama: Od Višegrada preko Foče i Tjentišta za Dubrovnik i iz Sarajeva preko Rogoja za Crnu Goru i za Dubrovnik.elcaliente wrote: ↑30/07/2025 23:11 Iznenadjuje me da je taj pravac iz Sa prema Foci toliko frekventan.
Ko uopste ide iz Sarajeva u taj istocni dio Republike Srpske?
Poslije rata vlast RS i BiH pustila je niz vodu obje ove ceste, održavaju se stihijski, i, evo, kao sada nakon tragedije, kad se okupe načelnici da se dogovore da saniraju odrone, a ne da saniraju ili da ponovo presvuku cestu asfaltom, da isprave besmislene krivine, itd.
Da neko napravi projekat, da nađe međunarodne novce da se uredi cesta Sarajevo - Brod na Drini, da se probije tunel ispod Rogoja i napravi nova trasa iznad Bistrice, da se napravi tunel od Broda do Tjentišta i tunel ispod Čemerna, skratila bi se dužina i ove obje ceste bile bi vrlo frekventne i uzele bi popriličan broj vozila sa relacije Sarajevo-Trebinje preko Mostara, a ubijeđen sam i veći dio vozila sa Ibarske magistrale. Još i "Šćepan Polje" za Podgoricu i Albaniju.... Mogu i tuneli biti komercijalizirani, slično kao u CG kod Petrovca prema Baru
- drug_profi
#5769 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Sto ce nam medjunarodni novci?
Deru nas akcizama i milijarde su vec uzeli. Para ima, a mi ih moramo natjerati da ih trose namjenski u puteve.
BiH i CG nemaju cestitu cestovnu vezu.
Deru nas akcizama i milijarde su vec uzeli. Para ima, a mi ih moramo natjerati da ih trose namjenski u puteve.
-
HelaS
#5770 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Treba napraviti projekat i finansijsku projekciju. Ako je mnogo novca, ako mi nemamo, ako nam svjetske banke ne daju novac, ponuditi Kinezima izgradnju uz dugogodišnju eksploataciju. Kinezi bi ovo sve završili za dvije godine. Nek koriste ceste 30 godina uz njihovo održavanje, mi bismo opet bili u plusu, imali bismo izgrađene komunikacije, jer sami ne bismo nikaddrug_profi wrote: ↑31/07/2025 17:35 Sto ce nam medjunarodni novci?
-
sumirprimus
#5771 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
dakle dzaba trubiti no, nevjerovatno je da tk nije u stanju napraviti bar tz lukavac dionicu 4 trake, gdje je sve ravno i ima prostora, a tek da produze do carobne gracanice nedo bog. ok znamo da nema drzave, u to jos samo ublehe vjeruju, jer vidimo da se svaki kraj bori samo za sebe i grade samo za sebe, podijeljeno po nacionalnim savovima, tako da su bosnje i hrvati lako nasli zajednicki jezik u federaciji, a u rsu i nemaju konkurencije,
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5772 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
https://www.vrisak.info/vijesti/siroki- ... rza-cesta/
Prometna rješenja u izvedbi Cesta i Autocesta Federacije BiH trebala bi u narednim godinama značajno rasteretiti promet kroz Grad Mostar. Ovaj grad uskoro bi trebao dobiti priključak na Koridor 5c, kao i dvije obilaznice koje će biti povezane s budućom brzom cestom Mostar-Široki Brijeg-Grude-Granica RH. Svi ovi projekti stvorit će oko Mostara pravi prometni prsten kakav priliči većim gradovima, otkriva RTV HB.
Prometna rješenja u izvedbi Cesta i Autocesta Federacije BiH trebala bi u narednim godinama značajno rasteretiti promet kroz Grad Mostar. Ovaj grad uskoro bi trebao dobiti priključak na Koridor 5c, kao i dvije obilaznice koje će biti povezane s budućom brzom cestom Mostar-Široki Brijeg-Grude-Granica RH. Svi ovi projekti stvorit će oko Mostara pravi prometni prsten kakav priliči većim gradovima, otkriva RTV HB.
- dječak sa šibicama
- escobar__
#5774 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
Za Bosnu poprilično precizno.
-
yoyoyo96
#5775 Re: Bosanski putevi (magistralni, lokalni, regionalni) - all about
sumirprimus wrote: ↑12/08/2025 13:18 dakle dzaba trubiti no, nevjerovatno je da tk nije u stanju napraviti bar tz lukavac dionicu 4 trake, gdje je sve ravno i ima prostora, a tek da produze do carobne gracanice nedo bog. ok znamo da nema drzave, u to jos samo ublehe vjeruju, jer vidimo da se svaki kraj bori samo za sebe i grade samo za sebe, podijeljeno po nacionalnim savovima, tako da su bosnje i hrvati lako nasli zajednicki jezik u federaciji, a u rsu i nemaju konkurencije,
To je magistralni put koji pripada FBiH, kanton nema nista sa njim nit moze sta tu raditi.
Kriva je vlada FBiH koja nema i nece da napravi nikakav plan za TK, jer je drzava Sarajevo. A i na more se ide preko Hercegovine, tamo asfalt prolazi zamal kroz privatne posjede.