Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Banksy

#5751 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

hAZNADAR wrote: Pa ako je BiH stvarno smetljiste - glavni krivac za to je upravo civiliacija koje je stvorila preduslove za smetljiste.
Civilizacija socijalističke Jugoslavije je 50 godina svjetla u mileniju kontinuiranog mraka BiH - pismenost, voda, struja, putevi, željeznice, zdravstvo, školstvo, fabrike, stanovi, sport, kultura - a sad, kad smo svoji na svom, s Titovom infrastrukturom koja se nepovratno raspada, možemo se slobodno survati nazad u svoj mrak ...
skupljac_zeljeza

#5752 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

Banksy wrote:
hAZNADAR wrote: Pa ako je BiH stvarno smetljiste - glavni krivac za to je upravo civiliacija koje je stvorila preduslove za smetljiste.
Civilizacija socijalističke Jugoslavije je 50 godina svjetla u mileniju kontinuiranog mraka BiH - pismenost, voda, struja, putevi, željeznice, zdravstvo, školstvo, fabrike, stanovi, sport, kultura - a sad, kad smo svoji na svom, s Titovom infrastrukturom koja se nepovratno raspada, možemo se slobodno survati nazad u svoj mrak ...
Nihad nije imao pojma o svoj toj civilizaciji, a živio u Jugoslaviji. Tetak mu sanjao na javi biciklo.

sinuhe

#5753 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by sinuhe »

Zar ti nisi zivio u Beogradu skupljacu zeljeza?
skupljac_zeljeza

#5754 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

sinuhe wrote:Zar ti nisi zivio u Beogradu skupljacu zeljeza?
Između ostalih mjesta....da. Zato i znam kako je ta ljepota bila raspoređena.
supercali

#5755 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Skupljac nisi li ti dijete vojnog lica koje je imalo povlastice?
Banksy

#5756 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

skupljac_zeljeza wrote:
Nihad nije imao pojma o svoj toj civilizaciji, a živio u Jugoslaviji. Tetak mu sanjao na javi biciklo.
Sve se može iskarikirati i izvrnuti ruglu, no istina je da je ''Nihad'' dobio put, struju i vodu, besplatnog ljekara i besplatnu školu da, ako želi, uči i svojim rukama obezbijedi sebi bolji život kao što su učinili hiljade takvih ''Nihada'' tog vremena.
skupljac_zeljeza

#5757 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

supercali wrote:Skupljac nisi li ti dijete vojnog lica koje je imalo povlastice?
Gdje sam ja to napisao? Vojna lica jesu bila povlašteni sloj u SFRJ.
supercali

#5758 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Hocemo li skupljac kopati nazad po temi?
Nismo li zakljucili da je tvojim roditeljima mnogo cega juga dala?
Nemaju svi kratkotrajno pamcenje ;-)
skupljac_zeljeza

#5759 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Banksy wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Sve se može iskarikirati i izvrnuti ruglu, no istina je da je ''Nihad'' dobio put, struju i vodu, besplatnog ljekara i besplatnu školu da, ako želi, uči i svojim rukama obezbijedi sebi bolji život kao što su učinili hiljade takvih ''Nihada'' tog vremena.
Isto kao kada bih ja sada rekao kako iskustveno možemo pričati da ko zna može se i u kapitalizmu snaći. Imaš ovdje dovoljno tema o autima, telefonima, ljetovanjima i zimovanjima, plastičnoj stolariji, mermeru i izolacijama itd. Zato sam jednom postavio link PIK-a gdje se kupuje i prodaje. Život nije stao. Samo da izdvojimo kao pokazatelj broj auta ili kvadrata stambenog prostora po glavi stanovnika onda i danas, kojoj civilizaciji ide u prilog?
skupljac_zeljeza

#5760 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

supercali wrote:Hocemo li skupljac kopati nazad po temi?
Nismo li zakljucili da je tvojim roditeljima mnogo cega juga dala?
Nemaju svi kratkotrajno pamcenje ;-)
Može. Nađi i ja se samobanujem. :wink:
supercali

#5761 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Ako uporedimo broj novih auta po glavi stanovnika i starost istih sta mislis kome bi islo u prilog
Zatim isto stambenih jedinica ako uporedimo broj novosagradjenih kome ide u prilog?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5762 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Ali te opet hebe rasporedjenost istog.

Znas, Bil Gejts i ja skupa imamo 8 milijardi dolara :D
Banksy

#5763 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

skupljac_zeljeza wrote:
Banksy wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Isto kao kada bih ja sada rekao kako iskustveno možemo pričati da ko zna može se i u kapitalizmu snaći. Imaš ovdje dovoljno tema o autima, telefonima, ljetovanjima i zimovanjima, plastičnoj stolariji, mermeru i izolacijama itd. Zato sam jednom postavio link PIK-a gdje se kupuje i prodaje. Život nije stao. Samo da izdvojimo kao pokazatelj broj auta ili kvadrata stambenog prostora po glavi stanovnika onda i danas, kojoj civilizaciji ide u prilog?
Sve uglavnom temeljeno na Titovoj infrastukturi koja se, falim te bože i jedva čekam, polako raspada i pokojoj mrvici koju su, od onih silnih milijardi donacija, begovi spustili fukari.
HAVANA

#5764 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by HAVANA »

Juga je svakom od nas sa teme mnogo toga dala, samo sto se malo pravimo blesavi.Izvucimo pouke iz dobrog,kritikujmo lose,nije problem,al nemojte srat zdravlja vam. Ko onaj sto kaze da proizvoda nikakvog nije bilo...Pa koje picke materine su radili toliki ljudi,il treba sad da nabrajam pojedinacno fabrike,proizvode,..Sta kradu ovi godinama i jos nisu uspjeli sve unistiti? Trude se al valja stic to sve sjebat,muka je to,puno je hala,preduzeca,zemlje,prostora...Bilo je casno zivjeti s titom,uvijek cu to reci.Ono kako sam ja to shvatio,ucio i zivio je nesto prelijepo i traje i dan danas u mojoj porodici i mom krugu prijatelja.Dok sam ziv tako cu zivjeti i sto vise mogu prenijeti na djecu.Ko to smatra losim,nabijem ga na kurac.
Svoju nesposobnost i pljacku pravdati proslim sistemom je idiotluk na koji su spremni danasnji kreteni na vlasti i uspijeva im, pa ce tako za 30 godina biti zaboravljeno sve dobro,to ce biti jedna tamnica naroda...
skupljac_zeljeza

#5765 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

supercali wrote:Ako uporedimo broj novih auta po glavi stanovnika i starost istih sta mislis kome bi islo u prilog
Zatim isto stambenih jedinica ako uporedimo broj novosagradjenih kome ide u prilog?
Čak i tako. Misliš da su svi u Yugi vozili novog stojadina? Koliko je bilo vlasnik stana, a koliko samo stanarskog prava?
skupljac_zeljeza

#5766 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

_BataZiv_0809 wrote:Ali te opet hebe rasporedjenost istog.

Znas, Bil Gejts i ja skupa imamo 8 milijardi dolara :D
I onda je statistika pravila lažnu sliku. Ne ponavlja mi se već pričano.
Mohamad Sissoko

#5767 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Mohamad Sissoko »

Banksy wrote:

Sve uglavnom temeljeno na Titovoj infrastukturi koja se, falim te bože i jedva čekam, polako raspada i pokojoj mrvici koju su, od onih silnih milijardi donacija, begovi spustili fukari.
Takva poredjenja su bespotrebna.
Naravno da se vecina toga temelji na ranijoj gradnji, nece sada i to rusit pa da grade da et nesto se dokaze?
Kao kad bi drugovi nakon svjetskog rata srusili sta je vec izgradjeno pa da ponovo grade da opet nesto dokazu?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5768 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

skupljac_zeljeza wrote:
Čak i tako. Misliš da su svi u Yugi vozili novog stojadina? Koliko je bilo vlasnik stana, a koliko samo stanarskog prava?
A koliko je danas vlasnika na osnovu stanarskog prava :D
skupljac_zeljeza

#5769 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

_BataZiv_0809 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Pošto je kvadratni metar stana u Sarajevu i šta mu određuje takvu cijenu? Kakve su kuće klizišta razvukla prilikom prošlih poplava? Daj izađi malo iz virtualnog u realno.
supercali

#5770 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

skupljac_zeljeza wrote:
supercali wrote:Ako uporedimo broj novih auta po glavi stanovnika i starost istih sta mislis kome bi islo u prilog
Pa nisu sigurno vozili stojadina starog 18 godina ako nisu novog
Zaboravljas ili namjerno neces da uzmes u obzir koliko se auta vozalo u svijetu globalno 65-e a koliko 2015-e koliko se tada proizvodilo a koliko sada
Lako je sada imati polovan auto koji je star 20 godina 95-o godiste a onda je to bila relacija 45-o kad je pola europe bilo sravnjeno sa zemljom
Najlakse je uzeti brojke
Jbg jedan kazanova je pojebo pitaj boga koliko zena prije 400 godina al zato sam ja picke vidio vise nego sto je kazanova zena vidio
I sta mislis ko je u boljoj poziciji tu?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5771 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

skupljac_zeljeza wrote:
Pošto je kvadratni metar stana u Sarajevu i šta mu određuje takvu cijenu? Kakve su kuće klizišta razvukla prilikom prošlih poplava? Daj izađi malo iz virtualnog u realno.
Ne pricamo mi o tome, da si ti ziv i zdrav.
supercali

#5772 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

skupljac_zeljeza wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Kakve veze ima cijena kurcevog kvadrata kad je vise od 70% ljudi kupilo stanove za certifikate
skupljac_zeljeza

#5773 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

_BataZiv_0809 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Ne pricamo mi o tome, da si ti ziv i zdrav.
Počeli smo o standardu pa tražili parametre. Može ih se dodati još.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5774 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

skupljac_zeljeza wrote:
Počeli smo o standardu pa tražili parametre. Može ih se dodati još.
Ali kakve veze ova tvoja nebuloza ima sa tom pricom?
skupljac_zeljeza

#5775 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

supercali wrote: Pa nisu sigurno vozili stojadina starog 18 godina ako nisu novog
Zaboravljas ili namjerno neces da uzmes u obzir koliko se auta vozalo u svijetu globalno 65-e a koliko 2015-e koliko se tada proizvodilo a koliko sada
Sunjam da je Stojadin mogao izdržati duže od 15 godina da mu ne protruhne pod. :mrgreen: Pogledaj slike Sarajeva pa usporedi od Titove do Čengić Vile onda i danas. Ne mora biti vrijeme špice.
Post Reply