Automobilizam - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#5751 Re: Automobilizam - All about

Post by bitanga_sa_otesa »

tempuser wrote:Sljedece je nema ventila!
wartburg :D
Bakir1

#5752 Re: Automobilizam - All about

Post by Bakir1 »

pirija mucki provokator :thumbup:
Image
Last edited by Bakir1 on 08/01/2016 13:13, edited 1 time in total.
Pirija

#5753 Re: Automobilizam - All about

Post by Pirija »

emotinvo sam vezan za brojeve 6 i 9 :izet:
Bakir1

#5754 Re: Automobilizam - All about

Post by Bakir1 »

da si rekao za slovo V vjerovao bih ti, ovako tesko :D
Image
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#5755 Re: Automobilizam - All about

Post by mali_milojica »

direstraits0078 wrote:
Još uvijek u eksperimentalnoj fazi.
amar1994 wrote: :thumbup:
znaci,bez lanca ili zupcastog :-)
Zar se u Formuli 1 nisu vozili motori bez bregastih,dok su bili V8 i V10 atmosferci i kad su vrtili nekih 20 000+ obrtaja. Upravo je pneumatika pokretala ventile?
Npr MultiAir motori kod Fiata nemaju bregastu na usisnim ventilima,a odavno razvijaju motor bez bregastih.
Jos jedan motor bez lanca ili zupcastog je VM 2.5 TD koji je isao u Alfe,Jeep Cherokee itd
bitanga_sa_otesa

#5756 Re: Automobilizam - All about

mali_milojica wrote: Jos jedan motor bez lanca ili zupcastog je VM 2.5 TD koji je isao u Alfe,Jeep Cherokee itd
da :thumbup: mada ima tog motora u bagerima,brodovima,chrysler voyageru,ford scorpiu,fronteri,range roveru...koliko se sjecam i u london taxijima onim novijim...

Image
Seawolf

#5757 Re: Automobilizam - All about

Post by Seawolf »

mali_milojica wrote:
direstraits0078 wrote:
Još uvijek u eksperimentalnoj fazi.
amar1994 wrote: :thumbup:
znaci,bez lanca ili zupcastog :-)
Zar se u Formuli 1 nisu vozili motori bez bregastih,dok su bili V8 i V10 atmosferci i kad su vrtili nekih 20 000+ obrtaja. Upravo je pneumatika pokretala ventile?
Npr MultiAir motori kod Fiata nemaju bregastu na usisnim ventilima,a odavno razvijaju motor bez bregastih.
Jos jedan motor bez lanca ili zupcastog je VM 2.5 TD koji je isao u Alfe,Jeep Cherokee itd
Ne, sve nabrojano nije ni blizu ovome konceptu na koji je Bakir postavio link.

Kod brzoobrtnih dugohodnih F1 motora, problem brzine zatvaranja usisnih ventila (kako čelo klipa ne bi sustiglo pečurku ventila) je rješavan ubacivanjem pneumatske opruge (sa jastučićem punjenim inertnim gasom pod pritiskom), umjesto mehaničke helikoidalne opruge. Razvodni mehanizam je bio klasične konstrukcije, sa bregastim vratilima koji dobijaju mehanički pogon od radilice.

I kod Fiatovih MultiAir motora, razvodni mehanizam je (skoro) klasičan, sa jednim bregastim vratilom koje dobija pogon od radilice. Bregasto vratilo jeste na strani iznad izduvnih ventila, ali ono, indirektno svojim bregovima pogoni i usisne ventile, preko hidro-pneumatskog (ili samo hidrauličnog) mehanizma, koji služi za promjenu faze i hoda otvaranja usisnih ventila.

V.M. 2.5 litarski motor ima klasičan razvodni mehanizam, samo što u prenosu snage sa radilice na bregasto vratilo, ne učestvuju niti lanci, niti zupčasti remenovi, nego sklop direktno uzubljenih zupčanika.
mali_milojica

#5758 Re: Automobilizam - All about

Post by mali_milojica »

Seawolf wrote:
mali_milojica wrote: Zar se u Formuli 1 nisu vozili motori bez bregastih,dok su bili V8 i V10 atmosferci i kad su vrtili nekih 20 000+ obrtaja. Upravo je pneumatika pokretala ventile?
Ne, sve nabrojano nije ni blizu ovome konceptu na koji je Bakir postavio link.

Kod brzoobrtnih dugohodnih F1 motora, problem brzine zatvaranja usisnih ventila (kako čelo klipa ne bi sustiglo pečurku ventila) je rješavan ubacivanjem pneumatske opruge (sa jastučićem punjenim inertnim gasom pod pritiskom), umjesto mehaničke helikoidalne opruge. Razvodni mehanizam je bio klasične konstrukcije, sa bregastim vratilima koji dobijaju mehanički pogon od radilice.

I kod Fiatovih MultiAir motora, razvodni mehanizam je (skoro) klasičan, sa jednim bregastim vratilom koje dobija pogon od radilice. Bregasto vratilo jeste na strani iznad izduvnih ventila, ali ono, indirektno svojim bregovima pogoni i usisne ventile, preko hidro-pneumatskog (ili samo hidrauličnog) mehanizma, koji služi za promjenu faze i hoda otvaranja usisnih ventila.

V.M. 2.5 litarski motor ima klasičan razvodni mehanizam, samo što u prenosu snage sa radilice na bregasto vratilo, ne učestvuju niti lanci, niti zupčasti remenovi, nego sklop direktno uzubljenih zupčanika.
Hvala Seawolf na objasnjenjima u vezi F1.
Znam da kod MultiAira izduvna bregasta daje signal ECU koji upravlja usisnim ventilima,a on dalje upravlja kada i koliko ce usisni ventili ostati otvoreni/zatvoreni. Referisao sam se vise da nema klasicnog,fizickog kontakta bregaste i ventila,odnosno uopste nema klasicne bregaste na usisu.
Oko VM se slazemo :thumbup:
basicm

#5759 Re: Automobilizam - All about

Post by basicm »

Vratice oni bregastu u blok :mrgreen:
Seawolf

#5760 Re: Automobilizam - All about

Post by Seawolf »

mali_milojica wrote:...Znam da kod MultiAira izduvna bregasta daje signal ECU koji upravlja usisnim ventilima,a on dalje upravlja kada i koliko ce usisni ventili ostati otvoreni/zatvoreni. Referisao sam se vise da nema klasicnog,fizickog kontakta bregaste i ventila,odnosno uopste nema klasicne bregaste na usisu...
Izvini, ali opet moram reagovati.

Nije tačno da kod MultiAir sistema pogona usisnih ventila nema klasične bregaste. Naime, na bregastom vratilu, postoje posebni bregovi za pogon usisnih ventila. Broj bregova na bregastom vratilu, kod MultiAir motora je jednak 3 x broj cilindara. Dakle, za svaki cilindar postoje po dva brega za pogon izduvnih ventila i jedan breg za pogon usisnih ventila.

"Usisni" breg na bregastom vratilu ne daje samo signal, on prenosi i snagu za pokretanje usisnih ventila, a elektronikom upravljani hidraulični mehanizam, služi samo kao transmisiono-regulacioni sistem za podešavanje faze (vremena otvaranja i zatvaranja) i intenziteta (veličine hoda) otvaranja usisnih ventila.

Evo i video, kako sve to funkcioniše:

mali_milojica

#5761 Re: Automobilizam - All about

Post by mali_milojica »

Seawolf wrote:
mali_milojica wrote:...Znam da kod MultiAira izduvna bregasta daje signal ECU koji upravlja usisnim ventilima,a on dalje upravlja kada i koliko ce usisni ventili ostati otvoreni/zatvoreni. Referisao sam se vise da nema klasicnog,fizickog kontakta bregaste i ventila,odnosno uopste nema klasicne bregaste na usisu...
Izvini, ali opet moram reagovati.

Nije tačno da kod MultiAir sistema pogona usisnih ventila nema klasične bregaste. Naime, na bregastom vratilu, postoje posebni bregovi za pogon usisnih ventila. Broj bregova na bregastom vratilu, kod MultiAir motora je jednak 3 x broj cilindara. Dakle, za svaki cilindar postoje po dva brega za pogon izduvnih ventila i jedan breg za pogon usisnih ventila.

"Usisni" breg na bregastom vratilu ne daje samo signal, on prenosi i snagu za pokretanje usisnih ventila, a elektronikom upravljani hidraulični mehanizam, služi samo kao transmisiono-regulacioni sistem za podešavanje faze (vremena otvaranja i zatvaranja) i intenziteta (veličine hoda) otvaranja usisnih ventila.

Evo i video, kako sve to funkcioniše:

Znam da ima 3 brijega na izduvnoj bregastoj,ali mislio sam da taj treci brijeg samo daje signal ECU koji upravlja ventilima.
Hvala na pojasnjenju :thumbup:
Seawolf

#5762 Re: Automobilizam - All about

Post by Seawolf »

mali_milojica wrote:Znam da ima 3 brijega na izduvnoj bregastoj,ali mislio sam da taj treci brijeg samo daje signal ECU koji upravlja ventilima.
Molim lijepo.

Onda se, valjda, slažemo da se to jedino bregasto vratilo u MultiAir motoru ne može zvati izduvno, jer prenosi snagu za pokretanje svih ventila.
mali_milojica

#5763 Re: Automobilizam - All about

Post by mali_milojica »

Seawolf wrote:
mali_milojica wrote:Znam da ima 3 brijega na izduvnoj bregastoj,ali mislio sam da taj treci brijeg samo daje signal ECU koji upravlja ventilima.
Molim lijepo.

Onda se, valjda, slažemo da se to jedino bregasto vratilo u MultiAir motoru ne može zvati izduvno, jer prenosi snagu za pokretanje svih ventila.
Naravno
amar1994

#5764 Re: Automobilizam - All about

Post by amar1994 »

:zoka: :zoka:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#5765 Re: Automobilizam - All about

Post by mk ultra »

Dugmići dugmići, sve fabrički

Image

Image

Image

Image

Image

Image

nedavno se jedan kod nas prodavao sa skoro sličnom opremom
imao je i dupla stakla :mrgreen:
direstraits0078

#5766 Re: Automobilizam - All about

Post by direstraits0078 »

mk ultra wrote:Dugmići dugmići, sve fabrički

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Eh, da je jedan ovakav Mercedes, samo zuti... :mrgreen:
basicm

#5768 Re: Automobilizam - All about

Post by basicm »

mk ultra wrote:Dugmići dugmići, sve fabrički

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Imam sta sanjati veceras :)
Rugafet

#5769 Re: Automobilizam - All about

Post by Rugafet »

Najjaci su forumasi ovi koji quotaju kilometarski post i to sa slikama i onda napisu tri rijeci...
klaki

#5770 Re: Automobilizam - All about

Post by klaki »

Kolko je jebeno popravljanje unibody šasije :? ?
bitanga_sa_otesa

#5771 Re: Automobilizam - All about

klaki wrote:Kolko je jebeno popravljanje unibody šasije :? ?
kakvu sasiju i sta joj treba popraviti?
johntra

#5772 Re: Automobilizam - All about

Post by johntra »

Dobro je izdržala Laguna u sudaru.

http://www.doznati.com/ekskluzivno-dire ... aznatovic/

Image
citroen xm

#5773 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

Gledajući šta je spucalo i da je vjerovatno magarac u novom tenku vozio velikom brzinom, odlično se pokazala. Ipak joj je 13-14 godina.
corsa

#5774 Re: Automobilizam - All about

Post by corsa »

Pa jeli imala pet zvjezdica ili nije!? :D
citroen xm

#5775 Re: Automobilizam - All about

Post by citroen xm »

Jest, ali je to sada u vrh glave 3 zvjezdice. :)
Post Reply