prijavila sam se na oglas, poslala sam prijavu...javili su mi se da ce za one koji zadovoljavaju uvjete, biti testiranje preko selekcija.hr...a oni koji prođu bit će pozvani na intervju
Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
- teuta06
#5751 Re: Jadi nas nezaposlenih
Je li itko išao na testiranje ili još bolje bio na testiranju i zaposlio se u INI...kakvo bude testirane...ako imate kakve info pišite 
prijavila sam se na oglas, poslala sam prijavu...javili su mi se da ce za one koji zadovoljavaju uvjete, biti testiranje preko selekcija.hr...a oni koji prođu bit će pozvani na intervju
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#5752 Re: Jadi nas nezaposlenih
Sve to gdje imaju neke "selekcije" i glupava testiranja zaobiđi, nema od toga ništa. U Hrvatskoj za poslove hrmbanja u magacinu rade neke psiho testove i testove ličnosti ko za upis na vojnu akademiju smjer vazduhoplovstvoteuta06 wrote: ↑01/02/2022 10:00 Je li itko išao na testiranje ili još bolje bio na testiranju i zaposlio se u INI...kakvo bude testirane...ako imate kakve info pišite
Glume veću EUropu od EUrope....klasika
- teuta06
#5753 Re: Jadi nas nezaposlenih
ma upoznata sam s time da u Hr imaju te raznorazne testove... prijateljica tražila posao u HR (našla i seli se)..imala preko 100 nekih pitanja, pa psihološke testove, pa provjere znanja i tek onda završni intervju...ali eto isplatilo se na krajuLajavikrelac wrote: ↑01/02/2022 15:12
Sve to gdje imaju neke "selekcije" i glupava testiranja zaobiđi, nema od toga ništa. U Hrvatskoj za poslove hrmbanja u magacinu rade neke psiho testove i testove ličnosti ko za upis na vojnu akademiju smjer vazduhoplovstvo
Glume veću EUropu od EUrope....klasika![]()
ma dok ne moram izlaziti sa sadašnjeg posla, šta me košta uraditi neko testiranje...
-
zippoo87
#5754 Re: Jadi nas nezaposlenih
Hocete li da cujete moje najnovije dogodovstine sa razgovora za posao ?
Naime,prijavio se ja za jednu poziciju,nakon jednog razgovora,predlozili mi drugu poziciju...u prodaji ,B2B model,prodaje se cijelom svijetu i po BiH...dakle engleski u govoru i pisanju obavezan.
Hajde odem ja i na drugi razgovor,tako malo vise se upoznamo i kada su mi rekli da im treba neko ko bi odmah poceo raditi,nisam to mogao prihvatiti zbog nekih drugih privatnih razloga,koje nisam mogao pomjeriti.
Rekao mi taj "pregovarac" da se javim opet kada budem slobodan od svojih obaveza i proslo je mjesec i nesto i ja se javim,opet mi zakaze razgovor,ovaj put u prisustvu direktora /vlasnika.
E tu onda nastupa cirkus...dakle prvo pitanje je bilo "da li imas namjeru odlaziti iz BiH,nama treba neko dugorocno,pouzdan,obuka traje par mjeseci,to sve kosta,bla bla bla bla bla i ostale direktorske gluposti) i pricamo mi tako,kada dodjosmo do plate.Na jednom od prethodnih razgovora ja sam rekao da necu ni poceti raditi za platu manju od cetverocifrenog broja (a to je bilo za poziciju u proizvodnji,ne prodaji) i tako ja to ponovim direktoru,on se odmah smrko i poce nabrajati da to njega kosta minimalno 1500 KM,pa da ja moram zaraditi 5 puta vise da bi im se isplatio itd itd...i ja mu kazem,pa dobro ,obzirom na svo ovo poskupljenje cijena i zivota,to nije velika plata...kaze mi lik mrtav hladan ,nismo mi SOCIJALNA USTANOVA,mi ne dajemo plate kao,treba to zaraditi
I jos je nesto govorio,vidim ja naljutio se opasno,jos rano jutro bilo
Da napomenem da u tih 1000 KM bi ulazilo sve...topli obrok i prevoz...to je plata ispod 800 KM dakle .
Znaci,trazi lik eksperta u prodaji,u toku razgovora mu prica da pare nisu problem,platiti ce oni koliko god ko trazi, SAMO DA IMA on tog strucnjaka kojeg trazi
Inace lik je otjerao iz firme nekoliko inzinjera i strucnjaka,neke on,neke mu supruga...jer nisu inzinjerima i programerima htjeli povecati platu i ljudi otisli.
Da napomenem da ova firma radi proizvodnju u ITu...imaju svoja rjesenja i zatvorili su krug proizvodnje...e sada treba naci kupce da proizvodnja radi,a imaju i druge vrste prihoda,softwareske.
E sada kada su ovakvi u ITu,onda vam je jasno kakve su kabadahije u ovim drugih granama.
Znaci po njegovoj logici,radnik na toj poziciji bi trebao biti ekspert u prodaji,znati tecno engleski u govoru i pismu i pristati raditi za platu od 800 KM i jos biti prezadovoljan ,da slucajno ne bi otisao gdje vani
Ja sam doskora mislio da sam ja peh da naletim na ovakve supke ,ai ovo vec godinama nije izuzetak vec pravilo.
Moram pohvaliti i ovog prvog pregovaraca,inace je direktor proizvodnje i stvarno je covjek odlican...i ljudski i intelektualno,nevjerovatno je pametan ali opet,kada direktor prica,nema ubacivanja...direktorova je zadnja...vidio sam da mu je bilo neugodno na neke stvari koje direktor meni govori ali sta ce,mora sutiti i trpiti a njemu je najteze,jer svaki dan obavlja po 5-6 razgovora sa kandidatima a direktor sve redom odbacuje
Naime,prijavio se ja za jednu poziciju,nakon jednog razgovora,predlozili mi drugu poziciju...u prodaji ,B2B model,prodaje se cijelom svijetu i po BiH...dakle engleski u govoru i pisanju obavezan.
Hajde odem ja i na drugi razgovor,tako malo vise se upoznamo i kada su mi rekli da im treba neko ko bi odmah poceo raditi,nisam to mogao prihvatiti zbog nekih drugih privatnih razloga,koje nisam mogao pomjeriti.
Rekao mi taj "pregovarac" da se javim opet kada budem slobodan od svojih obaveza i proslo je mjesec i nesto i ja se javim,opet mi zakaze razgovor,ovaj put u prisustvu direktora /vlasnika.
E tu onda nastupa cirkus...dakle prvo pitanje je bilo "da li imas namjeru odlaziti iz BiH,nama treba neko dugorocno,pouzdan,obuka traje par mjeseci,to sve kosta,bla bla bla bla bla i ostale direktorske gluposti) i pricamo mi tako,kada dodjosmo do plate.Na jednom od prethodnih razgovora ja sam rekao da necu ni poceti raditi za platu manju od cetverocifrenog broja (a to je bilo za poziciju u proizvodnji,ne prodaji) i tako ja to ponovim direktoru,on se odmah smrko i poce nabrajati da to njega kosta minimalno 1500 KM,pa da ja moram zaraditi 5 puta vise da bi im se isplatio itd itd...i ja mu kazem,pa dobro ,obzirom na svo ovo poskupljenje cijena i zivota,to nije velika plata...kaze mi lik mrtav hladan ,nismo mi SOCIJALNA USTANOVA,mi ne dajemo plate kao,treba to zaraditi
I jos je nesto govorio,vidim ja naljutio se opasno,jos rano jutro bilo
Da napomenem da u tih 1000 KM bi ulazilo sve...topli obrok i prevoz...to je plata ispod 800 KM dakle .
Znaci,trazi lik eksperta u prodaji,u toku razgovora mu prica da pare nisu problem,platiti ce oni koliko god ko trazi, SAMO DA IMA on tog strucnjaka kojeg trazi
Inace lik je otjerao iz firme nekoliko inzinjera i strucnjaka,neke on,neke mu supruga...jer nisu inzinjerima i programerima htjeli povecati platu i ljudi otisli.
Da napomenem da ova firma radi proizvodnju u ITu...imaju svoja rjesenja i zatvorili su krug proizvodnje...e sada treba naci kupce da proizvodnja radi,a imaju i druge vrste prihoda,softwareske.
E sada kada su ovakvi u ITu,onda vam je jasno kakve su kabadahije u ovim drugih granama.
Znaci po njegovoj logici,radnik na toj poziciji bi trebao biti ekspert u prodaji,znati tecno engleski u govoru i pismu i pristati raditi za platu od 800 KM i jos biti prezadovoljan ,da slucajno ne bi otisao gdje vani
Ja sam doskora mislio da sam ja peh da naletim na ovakve supke ,ai ovo vec godinama nije izuzetak vec pravilo.
Moram pohvaliti i ovog prvog pregovaraca,inace je direktor proizvodnje i stvarno je covjek odlican...i ljudski i intelektualno,nevjerovatno je pametan ali opet,kada direktor prica,nema ubacivanja...direktorova je zadnja...vidio sam da mu je bilo neugodno na neke stvari koje direktor meni govori ali sta ce,mora sutiti i trpiti a njemu je najteze,jer svaki dan obavlja po 5-6 razgovora sa kandidatima a direktor sve redom odbacuje
Last edited by zippoo87 on 01/02/2022 15:42, edited 2 times in total.
- Haris.ba
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#5758 Re: Jadi nas nezaposlenih
Takvi poslodavci ocigledno ne uvidjaju da ih je vrijeme pregazilo i da u 2022. godini ne mogu vise nuditi uslove iz 2012.
Ubrzano prolaze ta vremena kad radnike mozes ucjenjivati i traziti diplomu atomskog fizicira sa Sorbone za 600 maraka. Nece vise niko da radi tako. Nove generacije su se prešaltale iz te priče, a ni mi milenijalci (po nicku vidim da smo tu negdje sa godinama) vise nisu u tolikom zaostatku koji je nastao zbog nemogucnosti putovanja i rada vani kad smo bili na samom pocetku.
Tako da ce se ili presaltati na standarde 2022. ili ce jedan po jedan nestati. Kao sto su i mnogi prije njih nestali koji isto tako nisu znali ici u korak sa vremenom.
Ubrzano prolaze ta vremena kad radnike mozes ucjenjivati i traziti diplomu atomskog fizicira sa Sorbone za 600 maraka. Nece vise niko da radi tako. Nove generacije su se prešaltale iz te priče, a ni mi milenijalci (po nicku vidim da smo tu negdje sa godinama) vise nisu u tolikom zaostatku koji je nastao zbog nemogucnosti putovanja i rada vani kad smo bili na samom pocetku.
Tako da ce se ili presaltati na standarde 2022. ili ce jedan po jedan nestati. Kao sto su i mnogi prije njih nestali koji isto tako nisu znali ici u korak sa vremenom.
-
nekome
#5759 Re: Jadi nas nezaposlenih
A garant firma ima zgradu svoju i zastave ispred
-
zippoo87
#5760 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa sto je najgore,mene sada sramota samog sebe prihvatiti takve uslove...pa vise para zaradim u Hr na sezoni za 3 mjeseca,nego bi ovdje zaradio za cijelu godinu_BataZiv_0809 wrote: ↑01/02/2022 15:42 Takvi poslodavci ocigledno ne uvidjaju da ih je vrijeme pregazilo i da u 2022. godini ne mogu vise nuditi uslove iz 2012.
A da ne pricam da idem u Njemacku ili neku drugu drzavu...mogu ja otici ,imam i ponude neke i zato naravno da necu prihvatiti ovakve uslove.
I da su me ponovo zvali,ne bi prihvatio 1000 KM...mozda bi prvi 1-2 mjeseca...o tome sam htio razgovarati ali direktor se naljutio i nismo ni dosli do toga
Nego je meni nevjerovatno to kako lik u 30 sekundi sa price kako pare nisu problem i kako ce platiti koliko god ko trazi (da ima eksperta ) da bi kroz 30 sekundi presao na pricu kako ne moze ni 1000 KM ,jer i to je puno
Samo cu naglasiti da u prodaji imam haman pa 10 godina iskustva,znam engleski i racunarima baratam 20 godina
Ali jbga...dzaba ti sve,ne prihvatas vrhunsku platu od ispod 800 KM
Kod nas u Gr je to psiholoska granica...vecinom su svi milioneri i multimilioneri ali sve "moze",samo ne trazi platu od 1000 KM ...to je nesto sto se ne prasta
-
zippoo87
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5762 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma uskoro nece imati koga zvat na te intervjue. Narod se pokrenuo, niko vise nista ne ceka, svako u svom filmu, informacije brzo putuju, preko decenije se vec moze u EU bez vize. Ljudi otisli, vidjeli, probali, nema nazad vise. Poslodavci koji drze do sebe su to skontali i poduzeli korake. Oni koji nisu i dalje ponavljaju da ima posla ali da nece niko da radi. I kad im postavis pitanje kakvog radnika traze, a kakve uslove nude, odgovor se namece sam od sebe.zippoo87 wrote: ↑01/02/2022 15:49
Pa sto je najgore,mene sada sramota samog sebe prihvatiti takve uslove...pa vise para zaradim u Hr na sezoni za 3 mjeseca,nego bi ovdje zaradio za cijelu godinu
A da ne pricam da idem u Njemacku ili neku drugu drzavu...mogu ja otici ,imam i ponude neke i zato naravno da necu prihvatiti ovakve uslove.
I da su me ponovo zvali,ne bi prihvatio 1000 KM...mozda bi prvi 1-2 mjeseca...o tome sam htio razgovarati ali direktor se naljutio i nismo ni dosli do toga![]()
Nego je meni nevjerovatno to kako lik u 30 sekundi sa price kako pare nisu problem i kako ce platiti koliko god ko trazi (da ima eksperta ) da bi kroz 30 sekundi presao na pricu kako ne moze ni 1000 KM ,jer i to je puno![]()
Samo cu naglasiti da u prodaji imam haman pa 10 godina iskustva,znam engleski i racunarima baratam 20 godina
Kod nas u Gr je to psiholoska granica...vecinom su svi milioneri i multimilioneri ali sve "moze",samo ne trazi platu od 1000 KM ...to je nesto sto se ne prasta![]()
Posla ima i ima ga ko raditi, ali za korektne uslove.
-
zippoo87
#5763 Re: Jadi nas nezaposlenih
Naravno_BataZiv_0809 wrote: ↑01/02/2022 15:55Ma uskoro nece imati koga zvat na te intervjue. Narod se pokrenuo, niko vise nista ne ceka, svako u svom filmu, informacije brzo putuju, preko decenije se vec moze u EU bez vize. Ljudi otisli, vidjeli, probali, nema nazad vise. Poslodavci koji drze do sebe su to skontali i poduzeli korake. Oni koji nisu i dalje ponavljaju da ima posla ali da nece niko da radi. I kad im postavis pitanje kakvog radnika traze, a kakve uslove nude, odgovor se namece sam od sebe.zippoo87 wrote: ↑01/02/2022 15:49
Pa sto je najgore,mene sada sramota samog sebe prihvatiti takve uslove...pa vise para zaradim u Hr na sezoni za 3 mjeseca,nego bi ovdje zaradio za cijelu godinu
I da su me ponovo zvali,ne bi prihvatio 1000 KM...mozda bi prvi 1-2 mjeseca...o tome sam htio razgovarati ali direktor se naljutio i nismo ni dosli do toga![]()
Nego je meni nevjerovatno to kako lik u 30 sekundi sa price kako pare nisu problem i kako ce platiti koliko god ko trazi (da ima eksperta ) da bi kroz 30 sekundi presao na pricu kako ne moze ni 1000 KM ,jer i to je puno![]()
Kod nas u Gr je to psiholoska granica...vecinom su svi milioneri i multimilioneri ali sve "moze",samo ne trazi platu od 1000 KM ...to je nesto sto se ne prasta![]()
Posla ima i ima ga ko raditi, ali za korektne uslove.
Brat mi radi da ne kazem isti posao samo u drugom sektoru,za slovence.
Od samog pocetka su korektni i placaju svaki napredak,svake godine podizu platu a i brat radi dobro...tako da su obje strane zadovoljne.
Dakle svake godine on vidi svoj napredak i zna za sta radi i koliko mu se to isplati...ima sluzbeno auto,voza po gradu,voza po BiH kada obilazi kupce...ide u Sloveniju svako malo,jer firma ima te neke zajednicke radove...radi se preko racunara i preko maila,nema poziva telefonom.
Firma maksimalno svjetski/evropski organizovana,sve ej digitalizovano i prati se ...sve je mjerljivo,nema subjektivnog osjecaja.
Ja znam da kad kod nas prihvatis jednu platu,ta plata ti je dok ne kazes da dajes otkaz ,nece ti je niko povecati ma sta radio i koliko radio...ako ti pocnu spominjati bonuse od prodaje,odmah znaj da je to laz,prvi put kada zatrazis bonus,dignuti ce ti plan za 50% koji nema sanse ostvariti
Ludnica je...ovo stvarno ne mozes razumjeti...
Evo ovaj direktor dok smo pricali,100 puta je samo spoomenuo sebe i svoju firmu,mene nije niti jednom kao subjekta...dakle ja sam tu samo potrosna roba...kada sam trazio platu,opet ne valja,jer ko sam ja da trazim...ja trebam uzeti ono sto mi on nudi.
I opet zbog ovog najvise nahebe onaj najbolji...ovaj direktor proizvodnje,koji sada radi i prodaju i proizvodnju i razgovore sa kandidatima...direktora boli,prst u uho.
Da sam samo sa direktorom proizvodnje razgovarao,dogovorili bi se 100% barem na 3 mjeseca a ovako sa ovim nema sanse.
- Domaci izdajnik
#5764 Re: Jadi nas nezaposlenih
BOgomi u BL iako fali sve više dobrih i kvalifikovanih radnika ne odustaju od šablona atomskog fizičara starog max 25 godina za platu od 700 KM...ako pokažeš ikakvo zalaganje za sebe ili daš do znanja da te ne može zajebavati kad god mu se prohtje odmah nisi poželjan
Još dodaj na to da za svaki iole normalan posao treba veza, što je samo po sebi apsurd.
Ljudi preko 35 godina starosti su mrtvi za većinu robovlasnika u Banjoj Luci
Ljudi preko 35 godina starosti su mrtvi za većinu robovlasnika u Banjoj Luci
-
oruzana_pobuna
#5765 Re: Jadi nas nezaposlenih
mislim da bi sam sebi pomogao kad bi se bacio u automehanicarske, kamionske, ili varilacke vode..... ja sam radio prije 6 godina za 25 maraka dnevnice - jebi ga moro sam..... sad krhnem ponekad 400 eura dnevno.... u IT sektoru....Lajavikrelac wrote: ↑01/02/2022 16:03 BOgomi u BL iako fali sve više dobrih i kvalifikovanih radnika ne odustaju od šablona atomskog fizičara starog max 25 godina za platu od 700 KM...ako pokažeš ikakvo zalaganje za sebe ili daš do znanja da te ne može zajebavati kad god mu se prohtje odmah nisi poželjanJoš dodaj na to da za svaki iole normalan posao treba veza, što je samo po sebi apsurd.
Ljudi preko 35 godina starosti su mrtvi za većinu robovlasnika u Banjoj Luci![]()
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
- Domaci izdajnik
#5767 Re: Jadi nas nezaposlenih
Moj poznanik radio za ovu jednu našu firmu iz 'Ercegovine što prerađuje ljekovito bilje, komercijalista za BL regiju bio....e sad obećali kule i vile, bonuse, p**ke materine, a kad je krenuo raditi nakon par mjeseci krenula druga pričazippoo87 wrote: ↑01/02/2022 16:02 Ja znam da kad kod nas prihvatis jednu platu,ta plata ti je dok ne kazes da dajes otkaz ,nece ti je niko povecati ma sta radio i koliko radio...ako ti pocnu spominjati bonuse od prodaje,odmah znaj da je to laz,prvi put kada zatrazis bonus,dignuti ce ti plan za 50% koji nema sanse ostvariti
Ludnica je...ovo stvarno ne mozes razumjeti...
-
zippoo87
#5768 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa naravno...ispao je budala i neka se priprema za odlazak.Lajavikrelac wrote: ↑01/02/2022 16:13Moj poznanik radio za ovu jednu našu firmu iz 'Ercegovine što prerađuje ljekovito bilje, komercijalista za BL regiju bio....e sad obećali kule i vile, bonuse, p**ke materine, a kad je krenuo raditi nakon par mjeseci krenula druga pričazippoo87 wrote: ↑01/02/2022 16:02 Ja znam da kad kod nas prihvatis jednu platu,ta plata ti je dok ne kazes da dajes otkaz ,nece ti je niko povecati ma sta radio i koliko radio...ako ti pocnu spominjati bonuse od prodaje,odmah znaj da je to laz,prvi put kada zatrazis bonus,dignuti ce ti plan za 50% koji nema sanse ostvariti
Ludnica je...ovo stvarno ne mozes razumjeti...Prvo su počeli svako malo da dižu targete na neke nebulozne cifre, džaba njima tvrdoglavima govoriti da to tako ne ide...čovjek postavio targete za prodaju čajeva kao da se radi o Šangaju sa 15 miliona Kineza, a ne usranoj Banjaluci gdje se čaj pije samo kad si bolestan
Obećali mu službeni auto (radio komercijalu svojim) nakon nekog vremena kada se posao "zakotrlja"....još ga nije dobio, ne isplati im se
![]()
Ja znam da ovdje vise nema poslodavaca koji su normalni i koji razumiju da se nalaze u 21. vijeku u 2022. godini...gdje imas vise nacina da zaradis ili da kao NK odes u EU i tamo zaradis 5-6 ovih njihovih "vrhunskih plata".
Upravo zato sto ja znam da ce slagati i da lazu sve...kazem sta je minimum a kada ni taj minimum nece da prihvati,onda znas da je to firma koja zaradjuje tako sto uzima od radnika a ne tako sto ima kvalitetan proizvod ili uslugu.
Cak i kada imaju (kao ova moja pomenuta firma),pojavi se gazda sa brdovitog Balkana,koji ce da pravi "selekciju".
Nemam nista protiv...rade na svoju stetu...ja cu vec nekako prezivjeti i zaraditi
- teuta06
#5769 Re: Jadi nas nezaposlenih
ma ja se nekad zapitam za svoje sefove, a i u nekoj sam vezi sa ljudima koji imaju privatne firme i kako nonšalantno odbijaju i puštaju radnike... ja imam osjećaj (priznajem lako je pametovati), da bih radnika/e čuvala kao oči u glavi...pogotovo kad nekog naučiš posao...ma treba ga pazit i nagrađivat, jer ako ode...valja naučit novog radnika..
dobila sam info za jednu firmu koja pravi stanove po Sa...prime ljude...rade mjesec-dva...vide ljudi koliko se radi, traže povećanje plaće (koje su ionako niske), oni neće i ljude puste...nove zaposle i tako začarani krug svako par mjeseci, te nove radnike stalno moraju obučavati..ja ne znam kome se to isplati
samo eto tješi me to da će svi poslodavci shvatiti da ovo nije stanje prije 10-15 godina, kada su govorili radniku da slobodno ide, jer radnika ima ispod svakog kamena, te da će bolje biti za sve koji ostanu u BiH
dobila sam info za jednu firmu koja pravi stanove po Sa...prime ljude...rade mjesec-dva...vide ljudi koliko se radi, traže povećanje plaće (koje su ionako niske), oni neće i ljude puste...nove zaposle i tako začarani krug svako par mjeseci, te nove radnike stalno moraju obučavati..ja ne znam kome se to isplati
samo eto tješi me to da će svi poslodavci shvatiti da ovo nije stanje prije 10-15 godina, kada su govorili radniku da slobodno ide, jer radnika ima ispod svakog kamena, te da će bolje biti za sve koji ostanu u BiH
-
Hakiz
#5770 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ne može naš radnik malo radit' kol'ko oni mogu nekog Pakistanca malo platit'.
Vidite da ne govore poslodavci kako se oni moraju mijenjati, govore kako država treba uvesti radnu snagu.
Nije da ne shvataju, shvataju, samo neće.
Ne nadajte se da će se promijeniti.
Meni lično odgovara što naši odlaze i odbijaju, manja konkurencija
Vidite da ne govore poslodavci kako se oni moraju mijenjati, govore kako država treba uvesti radnu snagu.
Meni lično odgovara što naši odlaze i odbijaju, manja konkurencija
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5771 Re: Jadi nas nezaposlenih
Jbg gazde imaju svoju racunicuteuta06 wrote: ↑01/02/2022 16:43 ma ja se nekad zapitam za svoje sefove, a i u nekoj sam vezi sa ljudima koji imaju privatne firme i kako nonšalantno odbijaju i puštaju radnike... ja imam osjećaj (priznajem lako je pametovati), da bih radnika/e čuvala kao oči u glavi...pogotovo kad nekog naučiš posao...ma treba ga pazit i nagrađivat, jer ako ode...valja naučit novog radnika..
Ti govoris iz perspektive radnika da bi ko gazda cuvala radnike...njima je lakse da sve tretiraju isto
Jbg nije dosao pravi kapitalizam
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#5772 Re: Jadi nas nezaposlenih
Za sta moze zaposliti Pakija? Za fizicki rad dok ovaj skuplja pare da se prebaci do Marseja? Kakvo je to rjesenje?Hakiz wrote: ↑01/02/2022 16:56 Ne može naš radnik malo radit' kol'ko oni mogu nekog Pakistanca malo platit'.
Meni lično odgovara što naši odlaze i odbijaju, manja konkurencija![]()
-
zippoo87
#5773 Re: Jadi nas nezaposlenih
Nece se promijeniti...evo ja sam licni svjedok...mijenjao sam razne firme i branse,da se zaposlim i sve je ok dok ne dodje do plate...ako pristanes na 700-800 KM,mozes raditi...sve preko sto trazis,ako odmah trazis,odmah ce te odbiti,ako kasnije pocnes traziti,krenuti ce mobing na tebe dok ne napustis.teuta06 wrote: ↑01/02/2022 16:43 ma ja se nekad zapitam za svoje sefove, a i u nekoj sam vezi sa ljudima koji imaju privatne firme i kako nonšalantno odbijaju i puštaju radnike... ja imam osjećaj (priznajem lako je pametovati), da bih radnika/e čuvala kao oči u glavi...pogotovo kad nekog naučiš posao...ma treba ga pazit i nagrađivat, jer ako ode...valja naučit novog radnika..
Svjesni su oni da svaki radnik koji ode a na njegovo mjesto dodje novi,da je taj radnik skoro pa u pravilu losiji od onog kojeg je otjerao,ali kao sto rece neko iznad...radnici su njima samo teret i oni u svojoj glavi kazu radnika cu platiti toliko i toliko bruto...puta xx radnika,to mi je trosak a profit je toliki i ostali troskovi i oni imaju cistu zaradu.
Skoro sve nase firme zaradjuju tako sto zakidaju radnike i to im je osnovna djelatnost...ostatak je za neka druga muljanja.
Dakle njima stvarno nije bitno kako ko radi ili ne radi...pa znamo svi da u svakoj firmi imas 40% neradnika,koji se slepaju na ove radnike a kada ti pocnes kukati da ne mozes vise izgurati toliko posla za tu platu,onda krece mobing na tebe a onaj neradnik se sakrije u misiju rupu i ceka nekog novog ko ce se zaposliti,da opet radi za njega.
Zato je kod nas najgore biti dobar radnik...najvise radis,najvise se nerviras,najvise te gaze a najmanje si placen.
Dupelisci,uvlakuse,nehljebi...njima je dobro,jer ne moze njima biti mala plata,koliko oni mogu da ne rade...samo sute i sakriju se i tako vegetiraju.
Ja jbga nisam takav...kod mene sve transparentno...dajem ti puno a od tebe ocekujem barem neki minimum...ali i to je natezanje.
Ja mislim da je ovo bio zadnji posao kod nas na koji sam ja aplicirao i ako ne budem imao otezavajucih okolnosti oko porodice i problem koji sada imam...ja sam isto putnik vani.
Nemam vise zivaca...imovine i novca imam ali ne mogu ja vise ici ovako od firme do firme i pustati da me gazde i direktorcici ponizavaju na razgovorima za posao i da ti bukvalno "kak*" po glavi,dok se ti smjeskas njima tu.
Ja ovim sto zele moje unistenje i nestanak,isto tako zelim nestanak...ali nece oni jos dugo nestati,jer su se svi toliko nakrali i nauzimali,da bukvalno mogu zivjeti 10 zivota jos da im ne fali dlaka sa glave.
-
Hakiz
#5774 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ne pitaj mene, pitaj poslodavca koji to zahtijeva od države._BataZiv_0809 wrote: ↑01/02/2022 17:39Za sta moze zaposliti Pakija? Za fizicki rad dok ovaj skuplja pare da se prebaci do Marseja? Kakvo je to rjesenje?Hakiz wrote: ↑01/02/2022 16:56 Ne može naš radnik malo radit' kol'ko oni mogu nekog Pakistanca malo platit'.
Meni lično odgovara što naši odlaze i odbijaju, manja konkurencija![]()
-
zippoo87
#5775 Re: Jadi nas nezaposlenih
Pa ovo samo potvrdjuje tezu da ne traze dobre radnike,nego jeftine radnike...a to traze zato sto ne zaradjuju od finalnog proizvoda,nego koriste druge rupe na osnovu kojih zaradjuju.Hakiz wrote: ↑01/02/2022 19:46Ne pitaj mene, pitaj poslodavca koji to zahtijeva od države._BataZiv_0809 wrote: ↑01/02/2022 17:39
Za sta moze zaposliti Pakija? Za fizicki rad dok ovaj skuplja pare da se prebaci do Marseja? Kakvo je to rjesenje?
Jer da im je glavna zarada od usluga ili proizvoda koje proizvode,unapredjivali bi proizvod i proizvodni proces a oni rade suprotno.