Gdje jeftino na more ove godine?

Post Reply
Enticer

#576 Re: Gdje jeftino na more ove godine?

Post by Enticer »

Evo jedan clanak o Tunisu sa index.hr

Zaljev Hammamet, unutar kojeg se nalaze Hammamet, Port El Kantaoui, Sousse i Monastir, poznata je turistička zona. Hammamet je bio prva turistička destinacija Tunisa i poznat je kao "tuniški Saint Tropez". U Sousseu, gradu u kojem je rođen bivši tuniški predsjednik Ben Ali, između ostalog valja posjetiti veliku medinu, gdje možete osjetiti sve čari cjenkanja sa dobro potkovanim tuniškim trgovcima - "spešl prajs for ju maj frend, ajl giv ju gud prajs". Vješto trgovačko oko često će pogriješiti pa Hrvate zamijeniti s Rusima, tako da će veselo, nesvjesni značenja, dovikivati "pas mater", iskrivljenu verziju ruskog "posmotri". Moderno turističko mjesto u predgrađu Soussea, Port El Kantaoui, osim po luksuznoj marini u kojoj su usidrene brojne jahte i brojnim barovima i restoranima, poznato je i po velikom zabavnom lunaparku, mini zoološkom vrtu te fontani koja svake večeri svira i mijenja boje. Na putu prema jugu iduća je postaja Monastir, u kojem valja pogledati prekrasni mauzolej prvog tuniškog predsjednika Habiba Bourguibe i tvrđavu Ribat.

http://www.index.hr/black/clanak/tunis- ... 81824.aspx

I sve je ovako kako pise posebno oko trgovaca. Ja prosle godine sa zenom setam u ovoj luci Port Kantavi i ispred nas setaju dvoje starijih, mislim da su bili Rusi ili Njemci i prolaze pored jedne radnje suvenira i pitaju trgovca na engleskom koliko kosta neki suvenir, ovaj im rece i ovi samo produzise, trgovac za njima te moze jeftinije, te vratite se, dacu vam dobru cijenu, a ovi stranci nista samo odose, a kad im ovaj Tunizanin poce je.bat sve po spisku na tunizanskom dijalektu, svega im se sjetio :lol: :lol:
Udjem ja u jednu radnju i pitam cijenu za jedne patike, a ovaj ce meni koji ti treba broj, ja opet koliko kosta, a on meni koji ti treba broj..vidim ja sta on hoce i izadjem iz radnje i nastavim dalje, kad eto ti njega za mnom, opet ponavlja koji ti treba broj, a ja ga pitam koliko kostaju, a on opet pa reci koji ti treba broj, ja samo nastavim dalje, a on opet za mnom i pukne mi film i odbrusim ja njemu na arapskom, a on tade ko ukopan i vrati se nazad :lol:
Drugi dan setam ja tom lukom i nikog nista ne pitam koliko sta kosta,kad ce ti jedan hellou, izvolite, dobre cijene, ima ovo ima ono, a ja sutim i nastavim, on opet za mnom i nest cavrlja na engleskom, a ja opet sutim i tako nekoliko metara, ja sve sutim kad ce ti on meni ju ar d bigest rasist in d vorld :lol: :lol:
Sharif

#577 Re: Gdje jeftino na more ove godine?

Post by Sharif »

Jest to je tacno, trgovci u Tunisu dosadni ko ushi. Hajde par puta malo ono intersantno ali kad te vuku vamo tamo nonstop, nek idu u neku stvar.

Ja u hamametu i nisam ponio kupace gace, kontam kupim tamo na ulici ko kad ih ima ko zohara.
Udjem u "prodavnicu" i cim sad dirno jedan shorc eto tete da mi pomogne. Very good hops vamo tamo, kaze hajde probaj.
Kontam shorc moze slon u njega stat, kazem nema potrebe....nisam recenicu dovrsio swooosh ona meni skide shorc sto je na meni bio, must try!.
Stojim nista mi nije jasno, shorc spao, malo svjezije pushe po jajima, ja u gacama....reko sta bi :shock:
Nista, probah ja i kupi.

Nedo bog da sam krenuo u kupovinu kondoma :-)
Gandra_1

#578 Re: Gdje jeftino na more ove godine?

Post by Gandra_1 »

Iskren da budem ljetovao sam u mnogim zemljama, Grčka, Italija, Turska, Španija, Crna Gora i iskreno nigdje mi more nije kao u Hrvatskoj... Ovo sto mnogi pisu da su ljudi neljubazni, ja se ne bih slozio da je to nesto drugacije od drugih zemalja, svugdje vi imate razlicite ugostitelje i turisticke radnike... Ja u Hrv u vecini slucajeva sam naisao na ljubazve ljude...
Ne razumijem cemu tolika frka oko ne odlaska u Hrv zbog ovih nekih novih pravila... to je jednostavno tako, a pravilo o 50-100 eura po danu je bilo i prije i meni su licno prosle godine isto trazili, ali od 10 prelazaka to se desilo jednom, kada je putovalo nas 4 muškarca jer smo im sigurno bili sumnjivi i pregledali su nam auto...

Ovo ljeto ocekujem malo rigoroznije kontrole zbog EU, ali mislim da nece to biti toliko strasno...I dalje stojim pri misljenju da za najmanje para mogu naci najbolje more i najbolji provod u Hrv i CG... Ako se ide sa drustvom npr 4 osobe apartman u prosjeku po osobi ispadne 10 noci 15-20eura = 150-200eura + gorivo ukupno cca 120 KM, po osobi 30 KM ukupno to ispadne za jednu osobu 330-430 KM...

Moje preporuke za Cg pozicionirate se negdje oko Tivta gdje je dobro za kupanje i onda hodate po Budvi, Herceg Novom, Kotoru, sve je to na pola sata voznje... Meni se posebno svidio Kotor... Sto se tice Hrvatske ima tu dosta izbora, kome je dosadila Makarska, moze produziti do Vodica, Primoštena, Hvara itd..
Pitarrr82

#579 Re: Gdje jeftino na more ove godine?

Post by Pitarrr82 »

Ja sam Tivat preporucio jos proslog ljeta cini mi se, mirno a opet ako se hoce provod sve blizu...
seoBIH

#580 Re: Gdje jeftino na more ove godine?

Post by seoBIH »

ko se ide sa drustvom npr 4 osobe apartman u prosjeku po osobi ispadne 10 noci 15-20eura = 150-200eura + gorivo ukupno cca 120 KM, po osobi 30 KM ukupno to ispadne za jednu osobu 330-430 KM...
U ovome lezi kvaka :) Za 15€ ces dobiti BARAKAU, tj ŠUPU, a tek od 25€ krece normalan smjestaj (bez klime i sl). U Crnoj GOri za 15€ dobijes klimu, parking, pogled na more i slicno, jednom rijecju ODLICAN SMJESTAJ.
Dosta dosta povoljnije ljetovati u CG nego u HR.
Butmiran

#581 Re: Gdje jeftino na more ove godine?

Post by Butmiran »

Sutomore? Cijene, noćni provod?
hotaa

#582 Re: Gdje jeftino na more ove godine?

Post by hotaa »

Butmiran wrote:Sutomore? Cijene, noćni provod?
I ja idem u Sutomore za nekih desetak, pedneast dana. Dosta sam se informisao sto se tice cijena, smjestaja i provoda.
Sto se tice cijena hrane iste su kao i kod nas, cijena nocenja 6-10€ sto je drama jedtino. A provod ti je all day all night :)
ljuspica

#583 Re: Gdje jeftino na more ove godine?

Post by ljuspica »

Ima li kakvih jeftinih smjestaja /kampova u Crnoj Gori? Cula sam kad Hr. udje u EU trazice na granici u novcaniku da imate po 100 eura na dan....mislim, ulazak Hr. u EU ce za sve nas biti udarac,kako za njih, tako i za nas...oni ce se drugacije ponasati na granici (sto je ok), vjerovatno ce smisljati 100 nekakvih cuda, a mi nenaviknuti na to mozebit da cemo se i vracat kucama ili produzit u Crnu Goru...zato ja vec sad da pitam, ...ima li nesto jeftino za CG, a mozda dole odem i stopom...
Baj d vej, kolika je cijena karti voza Sarajevo-Ploče?
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#584 Re: Gdje jeftino na more ove godine?

Post by Slo Burner »

Ja ove godine defnitivno preskacem Hrvatsku, fakat svake godine neka afera i ciganija. Znaci ako ne ispadne neka super povoljna ponuda za Grčku ostaje mi Crna Gora ili eventualno Albanija.
Vojko.Vrućina

#585 Re: Gdje jeftino na more ove godine?

Post by Vojko.Vrućina »

8-)
lajk

#586 Re: Gdje jeftino na more ove godine?

Post by lajk »

Ja cu da skoknem vikend 28,29,30 :D Baske Vode pa cu poslije da razmisljam gdje cu na pravi odmor
Warashii

#587 Re: Gdje jeftino na more ove godine?

Post by Warashii »

Ma joj i ta Albanija je haman kako te potrefi.
Neki dan se moja supruga vratila iz Albanije i nije bas donijela neke lijepe utiske. Bila je u Dracu, nemam pojma koji hotel i jest da je bila samo preko vikenda al veli da je prljavo pravo i da nije bas ni toliko jeftino, barem nije taj hotel.
Poredjenja radi je bila Pahuljica na Vlasicu koja je veli za 3 klase bolja a ovi su u Albaniji puno skuplji.
Opet meni je Albanija daleko jbmu :( .
Definitivno ako budu sta kenjali na granici Hrvatske palim za CG, a gdje, pojma nemam, samo znam da mi treba neko penzinersko mjesto bez diskoteka, kafana i sl.
TDi Power

#588 Re: Gdje jeftino na more ove godine?

Post by TDi Power »

Ma opet Hrvatska, šta češ, potpisat će ugovor i sve će biti po starom. Išao sam prije 3 godine u Crnu Goru, put je katastrofalan, moras prolaziti kroz šintru visoku 2m, onda svakog sekunda se bojiš hoće li ti netko izletiti i oteti ti auto. A nema bolji puteva nego prema Hrvatskoj, jbg. Mislim trebamo realno govoriti. Što se tiće ovih 100E za jednu osobu, možete posuditi određeni sumu samo da prođete 2x granicu i onda pare vraćate od koga ste posudili. Doduše, i ne možeš na more sa cijelim obiteljom (4+ osoba) bez najmanje 800-1000KM. Ima još jebeno pravilo, ovo pretresanje na granicama, to je čisto preseravanje, 6 godina idem u Hr na more, nikad me nisu pretresali, ali sada sigurno hoće, i mogu ti naći bilo šta da te zajebu. Mislim da će se napraviti neki ugovor, mislim po realnosti trebalo bi, jer ipak komšije smo. Uglavnom, ove godine će Neum biti prepun pa mi se baš zbog toga ne ide u Neum.
VenomousV

#589 Re: Gdje jeftino na more ove godine?

Post by VenomousV »

jel isao ko autobusom? pretresaju li i tu sviju? :D
that would be fun :D
Astrix

#590 Re: Gdje jeftino na more ove godine?

Post by Astrix »

Sta pricas to??? Ko ce ti oteti auto, kakav put? Ne kazem da su u HR losiji putevi, ali ovo sto sam vidio kroz CG je i vise nego dobro, nema guzve nema policije. Ljepota za voziti, uzivanje pravo, nemoj siriti dezinformacije...
Pitarrr82

#591 Re: Gdje jeftino na more ove godine?

Post by Pitarrr82 »

I ja sad kontam ko otima auta :lol: :lol:, jedino ako se ide preko S. polja malo je jedan dio puta kriza ostalo je ok...
Astrix

#592 Re: Gdje jeftino na more ove godine?

Post by Astrix »

Put jest kritican ali ni tu nema ziva roba, i to ne mozes racunati u CG jer je prije granice, a vec poslije granice je put sasvim ok...
TDi Power

#593 Re: Gdje jeftino na more ove godine?

Post by TDi Power »

To su moji utisci, još te godine kad sam krenuo imao sam tek položeno, tak da postavite se u moju poziciju, doduše bilo je to prije 3 godine, a moglo je se za 3 godine promjenuti sve :)
Last edited by TDi Power on 12/06/2013 12:24, edited 1 time in total.
Pitarrr82

#594 Re: Gdje jeftino na more ove godine?

Post by Pitarrr82 »

TDi Power wrote:To su moji utisci :)

Pa koje auto su ti uzeli?
TDi Power

#595 Re: Gdje jeftino na more ove godine?

Post by TDi Power »

Pitarrr82 wrote:

Prvo pročitaj šta sam napisao :D
Pitarrr82

#596 Re: Gdje jeftino na more ove godine?

Post by Pitarrr82 »

TDi Power wrote:
Pitarrr82 wrote:

Prvo pročitaj šta sam napisao :D

Dobro prvi put ovo, ono ali nije tako strasno kako si ti opisao...
TDi Power

#597 Re: Gdje jeftino na more ove godine?

Post by TDi Power »

Ja prepuručujem Omiš, ako ko bude išao u HR. Pogotovo mjesto Duće, pješčana plaža, hlad, dobri apartmani, nema ježeva, sasvim zadovoljavajuće. :)
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#598 Re: Gdje jeftino na more ove godine?

Post by Entropio »

TDi Power wrote:Ja prepuručujem Omiš, ako ko bude išao u HR. Pogotovo mjesto Duće, pješčana plaža, hlad, dobri apartmani, nema ježeva, sasvim zadovoljavajuće. :)
Je l' dole ono moraš ići 200m od obale da ti voda bude do stomaka?
TDi Power

#599 Re: Gdje jeftino na more ove godine?

Post by TDi Power »

Da, ali nije baš tako. Ideš možda 30metara sve do stomaka, i onda preko 30m sve dublje i dublje.
Melo15

#600 Re: Gdje jeftino na more ove godine?

Post by Melo15 »

Baosici, CG.
Ja isao prosle godine, soba nas izasla 25e noc, ali smo imali i wc i zena nam svako jutro kafu kuhala, pa nam bilo ko da smo bili u apartmanu, trojica nas bilo pa to dodje oko 8E po osobi...kuca 2m od mora, cijene ko kod nas skoro...jedino sto nebi vise isao autobusom, trebali doci ujutru u 6, dosli u 3 i ostavi nas na drugom kraju tog mjesta :lol: :lol: A sto se tice pretresanja na granicama, kad smo isli iz SA nije bilo problema, pasose pregleda i pusti, a kad smo se vracali neki lik je bio sto su ga peglali 1h, imo nekih problema pa morali zvati slovence valjda i sta ja znam, da dokaze da nije kriv :lol: :lol: pa smo i mi tu pauzirali 1h :lol: i vracali se 9h za razliku od 6h kolko nam je trebalo do tamo :D
Post Reply