Licenciranje softvera, inspekcija...
Moderator: Benq
- GAU8
#576 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Za sve koji nemaju love za AutoCAD, ovo je idealno rjesenje:
http://portableapps.com/node/22612
Na isti nacin mozete koristiti 99% ostalog nelegalnog softvera, i time kupiti malo vremena dok ne nadjete alternativu.
Inspektori vam nece detektovati ove aplikacije, ali da budete sigurni, mozete ih pokretati sa USB stick-a, eksternog disk-a i slicno.
Mislim da je ovo fer nacin da se "prodje" inspekcija, jer oni nisu dali vremena ni sanse gradjanima da se pripreme.
Po mom misljenju morali su prvo izaci na teren i detektovati sav nelegalan softver i reci korisnicima: "Imate 3 mjeseca da ovo sredite".
Ovo sto oni rade je bezobrazluk i ima iskljucivo za cilj, oderati ljude.
Zato, koristite portable aplikacije, ako vec nemate alternative...
http://portableapps.com/node/22612
Na isti nacin mozete koristiti 99% ostalog nelegalnog softvera, i time kupiti malo vremena dok ne nadjete alternativu.
Inspektori vam nece detektovati ove aplikacije, ali da budete sigurni, mozete ih pokretati sa USB stick-a, eksternog disk-a i slicno.
Mislim da je ovo fer nacin da se "prodje" inspekcija, jer oni nisu dali vremena ni sanse gradjanima da se pripreme.
Po mom misljenju morali su prvo izaci na teren i detektovati sav nelegalan softver i reci korisnicima: "Imate 3 mjeseca da ovo sredite".
Ovo sto oni rade je bezobrazluk i ima iskljucivo za cilj, oderati ljude.
Zato, koristite portable aplikacije, ako vec nemate alternative...
-
bakirj
#577 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Najbolje je koristiti neki drugi npr: fox reader i sl. na sigurnom 100%.vox-populi wrote:Reader jeste.KID wrote: Adobe AIR - besplatan
Adobe Reader - besplatan nisam siguran da su Adobe-ovi free za komercijalnu upotrebu
rjesenje: linux jer sve drugo je upitno za našu inspekciju, njima je naplatiti kaznu pa i za nebulozu a ti se ganjaj po sudovima...
- xamp
#578 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Besplatan je adobe reader skroz... http://get.adobe.com/reader/
- holowey
#579 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
problem? ubuntu instaliran na bootabilnom usb sticku nosim sa sobom za slucaj potrebe troubleshootinga ili koristenja hotelskih racunara... savrseno upotrebljiv... omnia mea mecum portogentoo wrote:Eh cuj dizati OS preko USB 2.0![]()
- black
#580 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
uzdaj se u se i u svoj SuSe 
-
arminicos
#581 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
ma svi su mi ostali programi OK..osim FoxPro 9.0 to sam danas zvao programera kaze da netreba nista
a kad mi dodje inspekcija i lupi kaznu za piratski FoxPro 9.0 ima da mi prisjedne i njegov program i FoxPro 9.0
-
dragan.s
#582 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Pa možda ti stvarno i ne treba. S obzirom na ovo: http://msdn.microsoft.com/en-us/library ... 80%29.aspxarminicos wrote:ma svi su mi ostali programi OK..osim FoxPro 9.0 to sam danas zvao programera kaze da netreba nistaa kad mi dodje inspekcija i lupi kaznu za piratski FoxPro 9.0 ima da mi prisjedne i njegov program i FoxPro 9.0
Moguće je da su ti za pokretanje programa rađenog u FP9 potrebne samo runtime biblioteke koje instaler ubacuje u sistem tokom instalacije. Mislim, glupo bi bilo (čak i od MS-a) da za pokretanje aplikacije rađene u nekom programerskom okruženju moraš to isto okruženje imati instalirano kod klijenta. I kod Visual Basic-a i kod NET-a je dovoljno da imaš runtime biblioteke i odgovarajući NET framework i sve će raditi.Executable (.exe) file - This file includes the Visual FoxPro loader so users do not need have Visual FoxPro installed.
-
arminicos
#583 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
FoxPro 9.0 koliko sam skuzio stoji instaliran datoteka velicine oko 80-90 MB sad jeli to orginal ili nije ne znam
Ili je u pitanju neki dodatak samo
- atko
#584 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
imas li ti licencu da koristis moj sloganblack wrote:uzdaj se u se i u svoj SuSe
- black
#585 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
atko wrote:imas li ti licencu da koristis moj sloganblack wrote:uzdaj se u se i u svoj SuSe![]()
ih stari je ovo slogan
- atko
#586 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Nesto kontam ... nasi zakon su projekotovani tako da su isto elementarna nepogoda
ljudi prosto instiktivno pocinju da se brane
prije par dana dodje mi kazna ... preso most nisma imao 6$ kesha da platim, ne primaju kartice ... kaze ona debelguza haj prodji
... stigla koverta da platim 6+25, datum vrijeme, slika, da trebam platiti il ne mog uregistrovati auto ... uputstvo kako mog platiti online, napraviti account, kako mogu objasniti razlog ne placanja, ako sam prvi put pogrjesio da ce mi oprostiti, kako mogu online pretplatiti da imam depozita na tom account ... bla bla ... sistem te sve fino navodi da ga respektujes sa osmjehom
u nasem slucaju to bi ovako izgledalo ... kazan 310KM plus tacka u vozacku plus mjesec dana vozacku da predas ... i to je to taknuto maknuto, nemas opcija ... e ti onda umes vozacku od svastike pa prijavis ... ona i onako ne vozi 7 godina od kad je polozila
... dje ces platiti 310 KM kasd je prosjecna plata 400 ... pa onda prebacis auto na zenu da ga ona registruje ... pa ignorises 4 poziva ... i nakon 10 godina to zastariiii ...
... i takvih slucajeva po sudovima imao 87567647 komada 
prije par dana dodje mi kazna ... preso most nisma imao 6$ kesha da platim, ne primaju kartice ... kaze ona debelguza haj prodji
u nasem slucaju to bi ovako izgledalo ... kazan 310KM plus tacka u vozacku plus mjesec dana vozacku da predas ... i to je to taknuto maknuto, nemas opcija ... e ti onda umes vozacku od svastike pa prijavis ... ona i onako ne vozi 7 godina od kad je polozila
- atko
#588 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
black wrote:
ih stari je ovo slogan
pa stari smo i mi
- black
#589 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
atko wrote:
pa stari smo i mi... znas sta znaci koristiti suse jednu deceniju ... znas li ti koliko je jedna informaticka decenija normalnog zivota
kako je krenula prica sa licenciranjem raja samo prica o linuxu
- atko
#590 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
ako izuzmemo to sto inspekcija beozbzirno zeli oderati neke male firmice ... ma koliko sve ovo izgledalo haoticno na karju ce citava ova halabuka donjeti puno toga korisnog.... a nadam se da ce malo ohanuti i sa kaznama poslije ovih medijskih pritisaka ... to stvarno nije humanooo ... organo tvoje vlastite drzave koje ti placas te deru u sluzbi nekoliko velikih kompanija .... to nije ni ustavno ni legalnno ni nista
- Discball
#591 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Ima jedna stvar koja mene najviše boli a tiče se ove legalizacije.
U ovoj državi nema ko stati iza građana i reći, ok legalizacija ali u tom slučaju sve državne i javne institucije na neku verziju Linuxa, pa onda ne bi smo slušali opravdanje kako je propušteno toliko i toliko miliona plaćenog poreza za legalni softver, nego bi smo imali i milionoske uštede na tenderima sumnjivog porijekla a u konačnici i uštede možda i stotine miliona maraka koje mi moramo platiti kao porezni obveznici ako se kupuju legalni windowsi i office programi koji se najčešće koriste u javnoj upravi, neću ni spominjati sigurnosne aspekte a koji se tiču da svako može donijeti nešto od kuće i instalirati na win, o virusima da i ne pričamo.
Znam odmah da će se javiti oni koji će reći da su to neki i pokušali pa skontali da je skuplje nego licenciranje što nije istina. Već ima i država i vlada koje su prešle na Linux a koje su mnogo bogatije od nas. Zašto bi se onda mi siromašni morali praviti pametni i ići na ruku svjetskim ionako prebogatim korporacijama.
Što se tiče podrške, oni koji već sada održavaju IT opremu sigurno neće imati nekih posebnih problema da nauče par stvari i o Linuxu, ionako moraju nešto non-stop da uče kad je u pitanju IT tehnologija.
...
U ovoj državi nema ko stati iza građana i reći, ok legalizacija ali u tom slučaju sve državne i javne institucije na neku verziju Linuxa, pa onda ne bi smo slušali opravdanje kako je propušteno toliko i toliko miliona plaćenog poreza za legalni softver, nego bi smo imali i milionoske uštede na tenderima sumnjivog porijekla a u konačnici i uštede možda i stotine miliona maraka koje mi moramo platiti kao porezni obveznici ako se kupuju legalni windowsi i office programi koji se najčešće koriste u javnoj upravi, neću ni spominjati sigurnosne aspekte a koji se tiču da svako može donijeti nešto od kuće i instalirati na win, o virusima da i ne pričamo.
Znam odmah da će se javiti oni koji će reći da su to neki i pokušali pa skontali da je skuplje nego licenciranje što nije istina. Već ima i država i vlada koje su prešle na Linux a koje su mnogo bogatije od nas. Zašto bi se onda mi siromašni morali praviti pametni i ići na ruku svjetskim ionako prebogatim korporacijama.
Što se tiče podrške, oni koji već sada održavaju IT opremu sigurno neće imati nekih posebnih problema da nauče par stvari i o Linuxu, ionako moraju nešto non-stop da uče kad je u pitanju IT tehnologija.
...
- atko
#592 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
@Discball vracamo se na 2008
... zasto drzava prvo finooo ne uradi ovo ili ono ... ZATO jbg ... moze im se hoce im se 
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#593 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Ova kampanja zigoisala je sve Bosance i Hercegovce ko´ lopove. Jasan je meni problem
piratstva, ali kad se nasa porezna uprava moze svjesno praviti budalom, a usput i sve nas,
sto ne ostanu dosljedni svojoj prirodi ??
Budite mangupi do kraja,lijepo molim,kad vec radite u njihovom interesu, naplatite
svaki izlaz inspektora na teren.
Posto ce te kontrolisati u ime mnogih firmi svakoj posebno naplatite izlaz
na teren, jedan dan otklapate teren, a 4 dana pisete racune, dobra racunica zar ne?
Mislim na kontrole gdje ce inspektori ustanoviti da su racunari regularno
licencirani. A i toga ce biti. Sto samo sitna buranija da placa?!
Naplatite taj prazan hod. Znam ja da imate u nogama, jer da imate gdje treba
drzava bi danas bila mala Svicarska (samo od donacija, koje ste bratski podijelili izmedu sebe).
Posjedujem 5 licenci, a samo dvije aktivno koristim. Dovoljno sam rekao.
Inace svaki software koji imam instaliran je regularno.
Zasto jednog njemackog drzavljanina stiti zakon njegove drzave, a nasi
zakonodavci prodaju svoj dignitet, ustvari ga nemaju niti su ikad imali,
prodaju narod.
Umjesto da dignu glavu i odbruse microsoftu, morate se pridrzavati
bosanskohercegovackog zakona, koji glasi ovako:
Kupac OEM/OEM-SB/Retail licence je vlasnik i ima pravo na koristenje u zakonskom okviru..
(ovo se i dalje odnosi na vlastodrsce)
Kopirate ostale drzave kada se radi o temama "kako drzavljaninu popit krv na slamku",
zasto jednom ne napravite iznimku, pa nesto pametno ne "plagirate", ja jos
nigdje nisam ni cuo ni vidio da je neko rekao, vidi ti onih njemaca
jesu lopovi OEM licence kupuju ili prodaju.
----
Vec vidim Bosnu i Hercegovinu kao jedinu drzavu u kojoj kad ti se
pokvari automobil moras kupiti novi, jer novi zakon stupa na snagu
dozvoljeno je samo sipanje goriva, vode za brisace i jednom mjesecno
kontrola have u gumama u slucaju bilo kakvog kvara kupac je obavezan
istog trena baciti papire i automobil predati auto otpadu.
piratstva, ali kad se nasa porezna uprava moze svjesno praviti budalom, a usput i sve nas,
sto ne ostanu dosljedni svojoj prirodi ??
Budite mangupi do kraja,lijepo molim,kad vec radite u njihovom interesu, naplatite
svaki izlaz inspektora na teren.
Posto ce te kontrolisati u ime mnogih firmi svakoj posebno naplatite izlaz
na teren, jedan dan otklapate teren, a 4 dana pisete racune, dobra racunica zar ne?
Mislim na kontrole gdje ce inspektori ustanoviti da su racunari regularno
licencirani. A i toga ce biti. Sto samo sitna buranija da placa?!
Naplatite taj prazan hod. Znam ja da imate u nogama, jer da imate gdje treba
drzava bi danas bila mala Svicarska (samo od donacija, koje ste bratski podijelili izmedu sebe).
Posjedujem 5 licenci, a samo dvije aktivno koristim. Dovoljno sam rekao.
Inace svaki software koji imam instaliran je regularno.
Zasto jednog njemackog drzavljanina stiti zakon njegove drzave, a nasi
zakonodavci prodaju svoj dignitet, ustvari ga nemaju niti su ikad imali,
prodaju narod.
Umjesto da dignu glavu i odbruse microsoftu, morate se pridrzavati
bosanskohercegovackog zakona, koji glasi ovako:
Kupac OEM/OEM-SB/Retail licence je vlasnik i ima pravo na koristenje u zakonskom okviru..
(ovo se i dalje odnosi na vlastodrsce)
Kopirate ostale drzave kada se radi o temama "kako drzavljaninu popit krv na slamku",
zasto jednom ne napravite iznimku, pa nesto pametno ne "plagirate", ja jos
nigdje nisam ni cuo ni vidio da je neko rekao, vidi ti onih njemaca
jesu lopovi OEM licence kupuju ili prodaju.
----
Vec vidim Bosnu i Hercegovinu kao jedinu drzavu u kojoj kad ti se
pokvari automobil moras kupiti novi, jer novi zakon stupa na snagu
dozvoljeno je samo sipanje goriva, vode za brisace i jednom mjesecno
kontrola have u gumama u slucaju bilo kakvog kvara kupac je obavezan
istog trena baciti papire i automobil predati auto otpadu.
- black
#594 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
da, cini mi se da sam nedje procitao da svabe lagano uvode linux, naravno tu su ustede ogromneDiscball wrote:Već ima i država i vlada koje su prešle na Linux a koje su mnogo bogatije od nas. Zašto bi se onda mi siromašni morali praviti pametni i ići na ruku svjetskim ionako prebogatim korporacijama.
...
-
Hendrix
#595 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Fino je sve to sa licencama, što da ne ali onda ako recimo neka firma plaća evropske cijene 50ak licenci za AutoCAD i još specijalizirane programe neke onda da fino stavimo i evropske cijene projekta...e kurkonen.
Odjednom vidiš da su cijene ispod svakog prosjeka jer će ti na tender uletiti recimo padobranac iz RS-a koji je ušao u virtuelni konzorcij sa većom firmom iz inostranstva koja ima sve regularno licencirano, njoj da neki dio novca a padobranac odradi posao sa 3 računara prijavljena i 20 na crno...niko to ne kontroliše a primjera milion takvih.
Odjednom vidiš da su cijene ispod svakog prosjeka jer će ti na tender uletiti recimo padobranac iz RS-a koji je ušao u virtuelni konzorcij sa većom firmom iz inostranstva koja ima sve regularno licencirano, njoj da neki dio novca a padobranac odradi posao sa 3 računara prijavljena i 20 na crno...niko to ne kontroliše a primjera milion takvih.
-
dragan.s
#596 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Ne znam za druge, ali firmi u kojoj radim je pošlo na bolje. Pisao sam negdje na početku teme kako smo jesenas obilazili firme i nudili legalizaciju pa niko nije htio ni da čuje. Nisam radio par dana i danas vidim navalilo na kolegu iz prodaje. Već smo za jednu firmu ugovorili GGW licence (samo OS, ne treba im Office), a druga je već naručila 5-6 licenci CAD-a pa traže neke popuste na količinu. Masa ostalih se raspituje i još kalkuliše. A u RS još kontrola nije ni počela.atko wrote:ako izuzmemo to sto inspekcija beozbzirno zeli oderati neke male firmice ... ma koliko sve ovo izgledalo haoticno na karju ce citava ova halabuka donjeti puno toga korisnog.... a nadam se da ce malo ohanuti i sa kaznama poslije ovih medijskih pritisaka ... to stvarno nije humanooo ... organo tvoje vlastite drzave koje ti placas te deru u sluzbi nekoliko velikih kompanija .... to nije ni ustavno ni legalnno ni nista
- poznanik
#597 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
drugtito2011 wrote:A zbog cega sam duzan imati racun ako imam cd, knjizicu i naljepnicu? Jel to neko cuva racun od prije 4, 5 godina. Na kraju krajeva mogao sam dobiti kao poklon.
seha_05 wrote:Ako imaš firmu dužan si čuvati sve svoje papire. Ima zakon koji ti to fino kaže. Neki papiri se čuvaju 3 god, jedni 7 god, a jedni čak 12 godina... postoje papiri koje moraš čuvati doživotno..,.![]()
![]()
xamp wrote:Nisi duzan imati racun za windows, ni naljepnicu, ni cd, ni knjizicu... Samo moras imat licencirat windows koji si isto tako mogao kupiti na microsoft stranici...
Pravne osobe dužne su čuvati dokumentaciju 5 godina, za fizičke nema ograničenja. Teret dokazivanja prekršaja za koji se posumnja, pada na teret ovlaštenog organa, u ovom konkretnom slučaju - federalne inspekcijetopcam wrote:...PS: ko kupi nek kopira ili skenira racun, izblijede jako brzo, i eto problema.
-
kojeime
#598 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
A gdje se u BiH mogu kupiti retail verzije windowsa 7? Kako vidim u Sarajevu prodaju samo OEM.
- atko
#599 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
pa uspostavlja se lanac usluga ... stvar se trziste ... sutra ce neko pozvati nekog konsultatnta pa ce mu ovaj reci ... za to sto radite dovoljan vam je ACAD 2002 2D i to vas kosta par hiljada maraka... ne treba vam taj ACAD2016 sa mechanical pack koji je 100 000 KM ...dragan.s wrote:Ne znam za druge, ali firmi u kojoj radim je pošlo na bolje. Pisao sam negdje na početku teme kako smo jesenas obilazili firme i nudili legalizaciju pa niko nije htio ni da čuje. Nisam radio par dana i danas vidim navalilo na kolegu iz prodaje. Već smo za jednu firmu ugovorili GGW licence (samo OS, ne treba im Office), a druga je već naručila 5-6 licenci CAD-a pa traže neke popuste na količinu. Masa ostalih se raspituje i još kalkuliše. A u RS još kontrola nije ni počela.atko wrote:ako izuzmemo to sto inspekcija beozbzirno zeli oderati neke male firmice ... ma koliko sve ovo izgledalo haoticno na karju ce citava ova halabuka donjeti puno toga korisnog.... a nadam se da ce malo ohanuti i sa kaznama poslije ovih medijskih pritisaka ... to stvarno nije humanooo ... organo tvoje vlastite drzave koje ti placas te deru u sluzbi nekoliko velikih kompanija .... to nije ni ustavno ni legalnno ni nista
ovo je tipicni primejr onog vica ili bolje da kazem "vica" kad su pitali bosanca:
-sta je gore, neznanje ili nezainteresovanost
-ne znam i ne zanima me
ovaj mentalitet ce morati genetski da se mjenja
-
udrch
#600 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...
Mogu se kupiti kad bi ih neko htio kupiti..duplo su skuplje od OEM-a..kojeime wrote:A gdje se u BiH mogu kupiti retail verzije windowsa 7? Kako vidim u Sarajevu prodaju samo OEM.