Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
seldzuk

#576 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by seldzuk »

seldzuk wrote:22.03.2012.
Svjedokinja na suđenju Batku
SILOVALI SU ME PRED KĆERKOM I MUŽEM KOJEG SU POTOM UBILI
Batko je uzeo nešto što je kćerkino i moje - moj život je uništen i niko mi to ne može platiti, kazala je zaštićena svjedokinja S26

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... otom-ubili
http://balkans.aljazeera.net/makale/svj ... -zlocinima
Zna li se šta o ovom silovatelju Mikiju?
Taj mu je definitivno bio saradnik:
http://www.24sata.info/vijesti/bosna-i- ... -mene.html
seldzuk

#577 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by seldzuk »

http://www.scribd.com/doc/75561176/Oslo ... 13-12-2011
Tekst Edine Kamenice: Vodi je u sobu, Miki!
8. strana
seldzuk

#578 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by seldzuk »

Jedan saradnik mu je već osuđen. Na 18 godina
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/1303 ... a-grbavice
dječak sa šibicama

#579 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by dječak sa šibicama »

poznanik wrote:
kv99 wrote:...@ djecak sa sibicama

Ako je opkoljavanje grada znak da se grad ne planira okupirati da li to znaci da cetnici nisu htjeli da okupiraju Srebrenicu, Zepu, Gorazde, Bihac , Maglaj ?
Ako ti ne smeta, prije nego odgovori @djecak, i ja bih dao svoju teoriju o opkoljavanju gradova: Nisam siguran da su Srbi namjeravali zaposjedati ova prikazana i neka druga naselja.

Već prije početka rata njihovo političko vođstvo se odredilo i s prvim borbenim aktivnostma, vojnim i policijskim jedinicama kojim su raspolagali, kapitaliziralo nekoliko područja i vaćih ili manjih naselja, u kojima je većinsko stanovništvo bilo pravoslavno - po njima srpsko.

Sva ostala područja niti su htjeli zauzimati, niti su mogli, jer nisu imali potrebne ljudske resurske, i opkoljavanjem gradova i većih naselja namjeravali su i postizavali samo teroriziranje civilnog stanovništva, iz čijih redova je regrutovana i vojna struktura odbrambene snage RBiH, i na taj perfidan način znatno joj slabili borbenu gotovost.

Cilj politike paradržavne organizacije RS je bio ujedinjenje "srpskih" teritorija RBiH sa takođe paradržavnom RSK, i u konačnici spajanje sa državom SRJ. Za ostala područja ih nije bilo previše briga, nisu im bila bitna (u političkom smislu).
Slazem se sa tobom.

Osnovna logika kaze da niko normalan nebi opkolio grad sa cirka pola miliona stanovnika, i isao na zauzimanje tako okruzenog grada. Od to pola miliona ljudi, neka svaki dvadeseti ima oruzje, to je 25.000 ljudi, neka svaki ispuca samo po 100 metaka, ma mislim, logika jbt. Neka svaki stanovnik baci kamen, to je pola miliona kamenja.

Uostalom, zasto su Srbi u nDejtonu predali Sarajevo? postoji li ijedno logicno objasnjenje. Milosevic rekao Aliji "fer ste se borili, zasluzili ste" :-) :-) :-)

Daj ljudi, kakvo zauzimanje cijelog grada, da su to htjeli (srecom nisu) pola nas danas zivih nebi bilo. Prvo sto je u proljece i ljeto `92 svaki boziji dnevnik na planeti pocinjao sa Sarajevom, tu su bile kamere CNN-a, BBC-a i ostalih svjetskih tv kuca, ko bi normalan isao na zauzmanje grada pod takvom paznjom medija, a u gradu pola miliona ljudi, ili nesto manje hajd dobro.

Na Vukovaru su jos jugogenerali naucili lekciju, Lazanski i ostali danas o tome trube, kolika je greska opkoliti grad i onda ici na njegovo zauzimanje. Onako mali grad, sa jedva 2000 ljudi pod oruzjem, tolike im je gubitke nanio, onoliki oklop i pjesaci. ako opkolis grad, produzis dalje a grad cuvas u okruzenju dok se ne iscrpi i kapitulira. Ili otvoris koridor da civili pobjegnu (to su shvatili nakon Vukovara), JNA je cijelo vrijeme nudila hrvatskom vrhovnistvu da izvuku civile iz grada ali pod uvjetom da predaju grad, ovi nisu pristajali na to. Na kraju su uzeli grad ali nakon 3 mjeseca bjesomucne borbe, uz ogromne gubitke, a sta je Vukovar naspram desetak puta veceg i brojnijeg Sarajeva. Jos je u ravnici, pa je tenkoprohodan.
O'zone
Globalni moderator

#580 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

kv99 wrote:@o'zone

Da li si mogao da steknes dojam kako je bila atmosfera medju njihovim vojnicima i civilima na Grbavici i lokacijama koje opisujes ? Zanima me psiholoski aspekat npr poznato je da su cetnici javno gotovo citavo vrijeme agresije a sigurno i privatno pred i na pocetku agresije bili uvjereni u pobjedu i na primjeru Sarajeva da ce citav grad biti pod njihovom kontrolom. Da li ti je poznato da li su i kada shvatili da nece moci da okupiraju grad ili da ostvare svoje ciljeve i kako su to prihvatili ?
Kakav je bio moral vojnika i njihovih civila na Grbavici ? Da li se mjenjao kroz agresiju i ako su nastale promjene kada je to bilo ?
Da li su isli na druga ratista i kako su prihvacali takve zadatke , da li se npr slanje na Gorazdanski ili drugi front osjecao kao laski ili tezi zadatak od toga kojeg su imali tu , mislim zbog blizine linija, djelovanja snajpera iz grada itd .
Znam da mozda postavljam teska pitanja ali obicno se fizicko stanje moglo lakse da primjeti, raspored jedinica i polozaja ,ko je i gdje bio ali je uvid u taj psiholoski aspekat bio umanjen tada a i danas a ti si imao koliko mogu da primjetim tu tesku okolnost da si bio okruzen godinama sa njima pa ako si uspio da imas uvida u to bilo bi interesantno da se cuje.
Drug! Svaki cigo svoga konja hvali! Tako ti je bilo i na Grbavici na svim ratištima se pobjeđivalo uzimale značajne teritorije, muslimanske snage u rasulu pitanje dana pobjede,... etc. Jedino kad se jednom moja majka vraćala iz Kasindola iz posjete ocu pa je usput pješačila sa nekom djevojkom koja je upravo došla sa Treskavice i gdje je onako otvoreno mojoj majci govorila da ih mudžahedini rasturaju gore (nije znala da je moja majka muslimanka) i da je samo ona i jedan suborac ostali živi od čitave jedinice zato što su skočili sa neke stjene i polomili se ona čini mi se ruku i ključnu kost a on nogu i obje ruke.
Moral vojnika? Pa trebalo je malo jače zapucati na njih da se ne zna koji je brži u povlačenju (govrim za ovaj dio oko mene) svjedočio sam u par bježanija u nazad prema pomoćnim linijama kad se u trku skidala maskirna uniforma a oblačilo civilno odjelo na sebe, padalo na glavu srećom šljem bio na istoj sa visine od cca 2 metra, skakalo na noge i nastavljalo trčati.
Moral za uzmi sve što se da ponijeti je bio na visokom nivou.
Išlo se na druga ratišta. Da li se to dopadalo? Normalno da nije! Iz grada gdje ti je super imaš za pojesti,popit, toplo sklonište, kuća blizu nema neke pucnjave a onda te bace na Treskavicu ili na Goražde,Igman pa dođeš kući jednom u mjesec spavaš u zemlji ma jebi ga to ti je bilo isto na obje strane koliko sam do sada upratio.

Eh vidim ovdje se prepire jel se moglo zauzeti Sarajevo ili nije. To niko nije siguran, cilj jeste bio da se grad podjeli na dva dijela a onda da se stezanjem tog obruča prisili stanovništvo da samo napusti svoje domove a njihova želja bi bila velikodušno ispunjena od strane srpske logistike sa autobusima i kamionima. Taj plan su oni počeli da relizuju Pofalićkom bitkom koja je kako znamo završila tako kako jeste ali da je recimo uspjela spojile bi se Grbavica-Kasarna Maršal Tito i dalje preko Pofalića - Žući do Vogošće i dobili bi ste presječen grad na pola opštine Centar i Stari grad sa jedne strane a Novo Sarajevo i Novi grad sa druge strane opkoljeni sa svih strana. Tu se više nije trebalo ratovati uopšte trebalo je samo pomalo granatirati da "razvuku mozak" malo pucati snajperima da uvedu strah i ljudi bi sami počeli izlaziti iz grada odnosno tražiti da ih se prebaci što dalje tu bi dosta doprinijele i glad i žeđ.
Eh sad zbog nekog razloga srbi nisu očekivali organizovani otpor za vrijeme Pofalićke bitke a i ako jesu misli su da će to nakon malo puškaranja da se sve razbježi a oni će slobodno da promarširaju i nakon te borbe je i opala neka želja da se grad prepolovi ali je ostala ideja "razvlačenja mozga" konstantim granatiranjem i snajperisanjem po svim lokacijama u gradu a Grbavica je u tome imala ogromno učešće.
haubica_i_to_teshka wrote:@O’zone, jesi li si ikada (na)cuo da je neko radio za ABiH (peta kolona :-D ) za vrijeme okupacije na Grbavici ?

Je li bilo kakvih (pokushaja) sabotaza, pokret otpora, neshto slicno?

Pa nismo u Francuskoj za vrijeme WWI pa da imamo pokret otpora :mrgreen: Grbavica je malo naselje i u periodu rata skoro pa iseljeno (dok se nisu počeli naseljavati raseljeni srbi sa drugih prostora) tako da bi pomisao na nešto takvo a kamo izvođenje bili samoubistvo.
sjecamse

#581 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by sjecamse »

Grbavica,Grbavica,Grbavica,Grbavica,.....

Evo ovako za pocetak, mogla se uzeti, nije se uzela. Svi sa "one" strane, kako smo ih moja mama i baka zvali "naši", su mogli da uzmu Grbavicu, ali nisu. 4 jebene godine sam čekao da ugledam ljiljane i staru raju, jesam dočekao sam, al šta sam prošao dok sam dočekao, to samo ja znam i moje žene koje sam gore naveo. Mješak pravi, al me vadilo prezime, i ime stare, stari je bio na Igmanu, al za njih ovdje starci su bili razvedeni. O“zone zna najbolje o cemu pricam, školski smo drugari... No privatna situacija nije toliko bitna, ono sto je u svemu bitno, starosjedioci Grbavice su pusili foru, oni koji nisu mogli da odu (navodim normalne građane) bili su osuđeni da sjede i trpe i mole boga da dan prodje i drugi dočekaju u svojim zidovima. Sa 11 godina sam bio svjedok mnogo mnogo nezgodnih likova, koji su mojim komsinicama prijetili odrezivanjem dojki, žene koja je htjela da skoci sa 15 da je ne bi silovali, šišanjima nožem, ubijanjem bracnog para (70+ godina) borbe za život mog školskog druga Edina, odvođenjem očeva, vezanjem i maltretiranjem muškaraca, Zoka, Goran, Batko, Bane, Ranko, Moske, Ćenta, samo su neka imena od "posjetilaca u tim danima 92 godine. A šta su "nasi" radili preko bare??? Pa mogli ste cuti nocu urlike i pozive u pomoc, mogli ste vidjeti signale svijecama, baterijama, puštali ste pičke iz HVO-a da prelaze kod mašinskog fakulteta i da odlaze u redove VS...I šta, šta ste uradili? Ništa, ama baš ništa, agonija je trajala, ljudi su nestajali, neki su odlazili preko mosta kod Bristola, neki su nestajali u Ozrenskoj od "snajpera" neki su odlazili u garaže u Šopingu i nikada nisu više izašli iz istih, a "nasi"....nasi su to znali od svakog stanovnika Grbavice koji je presao preko bare i bivao zadrzan na IOR-u (informativno-obavjestajni razgovor), cak je i moja sadasnja supruga koja je sa Grbavice prosla isti... Pa znalo se sve gdje je, kako je i ko je...i sta se uradilo? Qu****c moj se ista uradilo. Dan danas sjedim sa ljudima iz Vikiceve jedinice , ljudima iz Mašinskog fakulteta, sa Vrbanje, ima tu svakakvih likova, i snajperista :), pa kada ih pitam kada se nagrize tema, "pa zasto nikad niste" dobijem odgovor, nije bilo komande. NIJE BILO KOMANDE?

Pa šta se ocekivalo od bolesnih vikendaša onda gospodo? Sta te mislili da ce po Grbavici hodati nakaze suha qu***a, tupih noževa i bez metka u cijevi?
Pa grbavica je Aušvic 19 vijeka! Samo sto stanovnici nisu imali povez oko ruke, ali im nije ni trebao, jer se sve znalo nakon 6 mjeseci, svo su znali sve! Pa jel ste mislili da ce po odlasku sa Grbavice ti isti vikendasi i maloumni bolesnici da odu sa cekerom i da ce Vas docekati onaj isti grunding koji je ostao upaljen kada ste otisli, smrznuto meso u zamrzivacu? Pa budimo realni, sve moje napacene, ubijene, nestale, silovane, maltretirane komsije i komsinice su upravo takvi JER NIJE BILO KOMANDE!
Last edited by sjecamse on 25/03/2012 23:49, edited 1 time in total.
svjezi_ustipak

#582 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by svjezi_ustipak »

sjecamse wrote: I šta, šta ste uradili? Ništa, ama baš ništa, agonija je trajala
jednako kao da ja tebe pitam sta ste vi uradili da odbranite Grbavicu ili sta ste uradili da odete sa Grbavice?

nidje veze ti je post.
sjecamse

#583 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by sjecamse »

svjezi_ustipak wrote:
sjecamse wrote: I šta, šta ste uradili? Ništa, ama baš ništa, agonija je trajala
jednako kao da ja tebe pitam sta ste vi uradili da odbranite Grbavicu ili sta ste uradili da odete sa Grbavice?

nidje veze ti je post.

Vidis O tome se i radilo, imao sam 11 godina, zar je na meni bilo da je branim?
svjezi_ustipak

#584 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by svjezi_ustipak »

sjecamse wrote:
svjezi_ustipak wrote:

nidje veze ti je post.

Vidis O tome se i radilo, imao sam 11 godina, zar je na meni bilo da je branim?

i sad kad si otac djeteta i zreo covjek razmisljas kao 11godisnjak pa optuzujes ljude iz Sarajeva da nisu nista uradili za vas na Grbavici. valjda radi sadistickog zadovoljstva ste prepusteni zivotinjama tamo, isto kao da niko iz ARBiH nije imao nekog na Grbavici, da nisu culi prije i vidjeli svjedoke.

steta sto si obrsao posla posta ranijeg, bio je divan za vidjeti. mozda je dobro za ubuduce da ne brises ono sto napises vec da ostavis.

sta ste uradili da odete sa Grbavice? ili ste cuvali grunding i meso u frizideru cekajuci da vas ARBIH oslobodi a da ih ond aupitate "gdje ste dosad"?
Garincha

#585 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Garincha »

jesi li to zaista pitao covjeka sta je uradio da ode sa Grbavice...a sta je mogao uraditi ?

i mislim da nije optuzio ovim postom gradjane Sarajeva sto nisu nista uradili, nego one koji su imali komandnu odgovornost...

niko me ne moze ubijediti da se Grbavica nije mogla osloboditi jednom munjevitom akcijom, pogotovo u trenutcima kada su se mijenjale jedinice

nije grbavicu drzalo 5000 vojnika...a kad bi se desavale neke borbe oko Sarajeva ili na nekom drugom frontu, cesto su i ovi stacionirani na Grbavici znali odlaziti sa iste...

pricao je i Sefer Halilovic u onoj emisiji generali kako su se mogli osloboditi okupirani dijelovi Sarajeva da se to zaista htjelo, da bi zahtjevala takva akcija puno zrtava, al da se moglo.
Al svasta se nesto moglo desiti u ovom prokletom ratu, a nije, ne vrijedi trositi zivce i napadati se medjusobno zbog necega sto se nije desilo.
svjezi_ustipak

#586 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by svjezi_ustipak »

Garincha wrote:jesi li to zaista pitao covjeka sta je uradio da ode sa Grbavice...
jesam.

procitaj mu post. pita sta smo MI uradili za "njih". samo mu na pitanje odgovaram pitanjem.

i ne zelim ovu temu pretvarati u polemiku tipa sta-bi-bilo-kad-bi-bilo i jos jedan suhoparni topic sa politickim prepucavanjima.

napisati post u kome se optuzuje grad u kome je poginulo 12 hiljada ljudi pod opsadom da nista nije uradio za sugradjane u okupiranom dijelu iz maltene ciste obijesti je najblaze receno degutantno i zasluzuje odgovor.
sjecamse

#587 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by sjecamse »

svjezi_ustipak wrote:
Garincha wrote:jesi li to zaista pitao covjeka sta je uradio da ode sa Grbavice...
jesam.

procitaj mu post. pita sta smo MI uradili za "njih". samo mu na pitanje odgovaram pitanjem.

i ne zelim ovu temu pretvarati u polemiku tipa sta-bi-bilo-kad-bi-bilo i jos jedan suhoparni topic sa politickim prepucavanjima.

napisati post u kome se optuzuje grad u kome je poginulo 12 hiljada ljudi pod opsadom da nista nije uradio za sugradjane u okupiranom dijelu iz maltene ciste obijesti je najblaze receno degutantno i zasluzuje odgovor.
Izvinjavam se, stavljao sam pojedince u pogresnu konotaciju, nemoj ba da si sjeban lik, vidim da se palis i da ti je fitilj kratak, sto se nalazis u "Vi" ako ne pripadas tu.

I jos jedna mala dopuna, liniju od Vodoprivrede do Boško Buha centra je drzalo 23 vojinka u 2 smjene, znaci aktivno 11 vojnika u smjeni, pa prema tome nije bio potreban toliki kapacitet da se uzme Grbavica. Pricamo o cca 250 vojnika iz Sa.Rom.korpusa aktivnih na podrucju Grbavice.

A vezano za moj predhodni tekst, jesam izbacio sam moja ranjavanja, ipak sam to odlucio da ostavim za sebe, nema potrebe pisati neke stvari po forumu. Nemoj da idemo dalje molim te! :-D

Peace yoko
:thumbup:
Dupli_skalp

#588 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dupli_skalp »

ja apsolutno podržavam i slažem se sa mišljenjem forumaša @sjećamse.

toliko na tu temu.
nibergsund

#589 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by nibergsund »

Što se tiče ove teme,vezano za Grbavicu,o njoj mogu da pišem samo iz druge ruke,odnosno šta sam čuo,jer nisam bio aktivan na ovom dijelu ratišta.
Pominjete ratne zločine i neka imena,koja su bila na Grbavici u toku rata.Slavko Aleksić na Grbavici nije činio nikakve zločine.Brne Gavrilović takođe nije bio zločinac.To vam mogu potvrditi i ovi što su bili na Grbavici u ratu,a koji pišu iscrpno svoje doživljaje.Postojala je banda,koja je harala Grbavicom,ali njima se sudi,a neki su već i osuđeni.Nemojte izjednačavati zločince i borce.To su različiti pojmovi.
Maloprije sam pročitao post jednog od "svjedoka"događaja na Grbavici,gdje on opisuje kako je gledao "četnike"kako se bježeći usput presvlače u civilnu odjeću.U početku mi se svidjela njegova ispovjest,ali ga je sad uprsko do kraja.Pa zar ima neko ko će ti povjerovati u takve gluposti i izmišljotine?
O'zone
Globalni moderator

#590 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

nibergsund wrote:Što se tiče ove teme,vezano za Grbavicu,o njoj mogu da pišem samo iz druge ruke,odnosno šta sam čuo,jer nisam bio aktivan na ovom dijelu ratišta.
Pominjete ratne zločine i neka imena,koja su bila na Grbavici u toku rata.Slavko Aleksić na Grbavici nije činio nikakve zločine.Brne Gavrilović takođe nije bio zločinac.To vam mogu potvrditi i ovi što su bili na Grbavici u ratu,a koji pišu iscrpno svoje doživljaje.Postojala je banda,koja je harala Grbavicom,ali njima se sudi,a neki su već i osuđeni.Nemojte izjednačavati zločince i borce.To su različiti pojmovi.
Maloprije sam pročitao post jednog od "svjedoka"događaja na Grbavici,gdje on opisuje kako je gledao "četnike"kako se bježeći usput presvlače u civilnu odjeću.U početku mi se svidjela njegova ispovjest,ali ga je sad uprsko do kraja.Pa zar ima neko ko će ti povjerovati u takve gluposti i izmišljotine?
I ti znači iz druge ruke meni možeš da kažeš da sam ja pričam gluposti i izmišljotine. Alal ti vera bre!

Slavko i Brne su bili i još uvjek su Vojvode znali su u svakom trenutku šta im ljudi rade na terenu, Slavko je konstantno bio sa Papićem i eto nije imao pojima šta ovaj radi po Kovačićima? Odgovara se i po komandnoj odgovrnosti isto kao i po izvršnoj.

To možeš propovjedati nekome ko je kao i ti iz druge ruke čuo,vidio i pročitao -meni ne.
nibergsund

#591 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by nibergsund »

O'zone wrote:
nibergsund wrote:Što se tiče ove teme,vezano za Grbavicu,o njoj mogu da pišem samo iz druge ruke,odnosno šta sam čuo,jer nisam bio aktivan na ovom dijelu ratišta.
I ti znači iz druge ruke meni možeš da kažeš da sam ja pričam gluposti i izmišljotine. Alal ti vera bre!

Slavko i Brne su bili i još uvjek su Vojvode znali su u svakom trenutku šta im ljudi rade na terenu, Slavko je konstantno bio sa Papićem i eto nije imao pojima šta ovaj radi po Kovačićima? Odgovara se i po komandnoj odgovrnosti isto kao i po izvršnoj
To možeš propovjedati nekome ko je kao i ti iz druge ruke čuo,vidio i pročitao -meni ne.
Eto,ja sam čuo iz druge ruke da se Slavko suprotstavljao onima,koji su maltretirali civile po Grbavici.
Dupli_skalp

#592 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Dupli_skalp »

vidimo kako su se suprostavljali... većina imena i prezimena povezanih sa zločinima živi dočekali kraj rata. i dan danas žive u miru, daleko od svega... i što je najgore, daleko od pravde.

divno suprostavljanje.
nibergsund

#593 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by nibergsund »

Pa nismo sad svi krivi za Batkove zločine.Njega je upravo Slavko otjerao sa Grbavice.I vama je trebalo godina i po pa da skontate da vam Caco samo nanosi štetu bjesomučnim ubijanjem civila,pa ste ga tek krajem 93.likvidirali.A na sahranu mu je došlo 15000 Sarajlija.
Šta reći...
riko-ga

#594 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by riko-ga »

nibergsund wrote:Pa nismo sad svi krivi za Batkove zločine.Njega je upravo Slavko otjerao sa Grbavice.I vama je trebalo godina i po pa da skontate da vam Caco samo nanosi štetu bjesomučnim ubijanjem civila,pa ste ga tek krajem 93.likvidirali.A na sahranu mu je došlo 15000 Sarajlija.
Šta reći...
Zamisli Radovanove ili Ratkove sahrane.Doslo bi 100 000 ljudi.I sta to znaci.Znaci da mi sa jedne strane vidimo zlocinca a sa druge vi vidite heroja.Isto tako je i u vezi Cace.Mada ga ne volim nit sam kada volio ove krimose al moras znati da Cacin vojnik je bio gospodin.Imao jesti i piti i niko ga nije smijo taci.Naravno uz redovnu smjenu na liniji.Cudno je to.
zilog

#595 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

nibergsund wrote:Pa nismo sad svi krivi za Batkove zločine.Njega je upravo Slavko otjerao sa Grbavice.I vama je trebalo godina i po pa da skontate da vam Caco samo nanosi štetu bjesomučnim ubijanjem civila,pa ste ga tek krajem 93.likvidirali.A na sahranu mu je došlo 15000 Sarajlija.
Šta reći...
Izjednacavas obracun sa komadantom brigade, koja je cuvala jednu od najtezih linija u gradu i "tjeranje" Batka. :roll:
Koliko ja znam Batko se dobro "namirio" na Grbavici i nije ga trebalo "tjerati".

O Caci sam vec ranije sve rekao i ne zelim traziti opravdanje za to sto je cinio. Red bi bio i da se oni, koji su doveli do toga da se raspadaju institucije tadasnjeg sistema (koje bi trebale sprijeciti pojavu CACE i slicnih), ne pravdaju Cacinim nedjelima. Ako je trebala i godina, mi smo se obracunali sa takvima. Vi - ni do danas.

Sto se sahrane tice, brojacemo koliko ce doci na Mladicevu. Njegove su ruke daleko krvavije, zar ne?
nibergsund

#596 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by nibergsund »

riko-ga wrote:
Šta reći...
Zamisli Radovanove ili Ratkove sahrane.Doslo bi 100 000 ljudi.I sta to znaci.Znaci da mi sa jedne strane vidimo zlocinca a sa druge vi vidite heroja.Isto tako je i u vezi Cace.Mada ga ne volim nit sam kada volio ove krimose al moras znati da Cacin vojnik je bio gospodin.Imao jesti i piti i niko ga nije smijo taci.Naravno uz redovnu smjenu na liniji.Cudno je to.
E tu se slažem s tobom.Cacin vojnik je bio gospodin,maneken u maskirnoj uniformi.Oni su "ratovali" po Titovoj i Vase Miskina po kafanama,imali su da jedu i piju,fala bogu...dok je sirotinja iz istočne Bosne i oni koji nisu imali "štelu" i koji se nisu znali snaći,čučali po rovovima na Žuči.
Bilo je i kod nas takve "gospode".Bilo je i onih,kojima je prva linija bila na Kalemegdanu,Adi ciganliji...
FrankSlade

#597 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by FrankSlade »

zilog wrote:Koliko ja znam Batko se dobro "namirio" na Grbavici i nije ga trebalo "tjerati".
Zasto bi ga tjerali? Batko je bio olicenje cetnicke okupacije Grbavice.
zilog

#598 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zilog »

nibergsund wrote:
Izjednacavas obracun sa komadantom brigade, koja je cuvala jednu od najtezih linija u gradu
Ma ko je čuvao najteže linije u gradu?Ne lupaj majke ti. Ako ovo pročitaju borci sa Žuči,ima da te napuše domaćinski...
Napisao sam: "jednu od najtezih". Nisam rekao "najtezu".

O Zuci pises nekome ko je na ovoj temi napisao da je to bila najteza linija.
O'zone
Globalni moderator

#599 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by O'zone »

Šta reći...
Ti voliš skakati iz krajnosti u krajnost jel' da?

Prvo ovdje koliko ja vidim niko nije rekao "SVI srbi niti SVI Vi koji ste bili sa druge strane" i otkud tebi sad ova prva rečenica? Batko je pojedinac koji je imao oko sebe malu grupicu ljudi koji se svi znaju po imenu i prezimenu i odakle tu ovo "Svi"?

Drugo Batko je izvučen a ne otjeran ili protjeran ili već kako ti to hoćeš da predstaviš jer su Batkove metode legalnog primoravnja ne-srpskog stanovništva da samo izađe sa Grbavice postale štetne. Privlačio je previše pažnje na sebe i to je došlo i do vrha RS-a gdje je onda u interesu svih odrađeno izmještanje Batka van Sarajeva jer priče koje su se širile o njemu od strane ljudi koji su prelazili ili protjerivani u "Muslimansko Sarajevo" su počele da štete kompaniji na Palama.
riko-ga

#600 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by riko-ga »

nibergsund wrote:
riko-ga wrote:
Šta reći...
E tu se slažem s tobom.Cacin vojnik je bio gospodin,maneken u maskirnoj uniformi.Oni su "ratovali" po Titovoj i Vase Miskina po kafanama,imali su da jedu i piju,fala bogu...dok je sirotinja iz istočne Bosne i oni koji nisu imali "štelu" i koji se nisu znali snaći,čučali po rovovima na Žuči.
Bilo je i kod nas takve "gospode".Bilo je i onih,kojima je prva linija bila na Kalemegdanu,Adi ciganliji...
Nigdje nisam rekao da su bili manekeni!rekao sam "gospoda" jer kada su bili na liniji nisu morali misliti sta ce mu zena i djeca jesti.To je koliko toliko bilo rijeseno.Znaci kada kazem gospoda mislim da su imali tri redovna obroka dnevno da su bili bolje obuceni i da ih niko nije maltretirao po gradu.O njihovoj vojnickoj hrabrosti znate vi mnogo bolje od nas.Jer linije podno Trebevica su isto bile zestoke kao i vecina u Sarajevu.O Zuci nebi jer se treba ustati na noge kada se pomenu ti borci.
Post Reply