Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
BiTa

#576 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by BiTa »

Koliko sam upratio u modi Halilovića i kompanije je i ijekavizacija riječi koje se svakodnevno koriste iako u suštini iste nisu na ekavici.

prevoz->prijevoz

prenos->prijenos
Edin H.

#577 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Edin H. »

BiTa wrote:Koliko sam upratio u modi Halilovića i kompanije je i ijekavizacija riječi koje se svakodnevno koriste iako u suštini iste nisu na ekavici.

prevoz->prijevoz

prenos->prijenos
Kroatizacija jezika pod krinkom bosanskog :zoka: :skoljka:
muhanata

#578 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by muhanata »

Samo nepismenost :roll:

Image
Acta

#579 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Acta »

PipiDugaDevetka wrote:Pismenim se smatra ona osoba koja zna da sastavi suvisli sastav od dvadesetak rečenica na oba pisma, i latinici, i ćirilici bez ičije pomoći.
To je već dar. Nažalost. Postalo u današnje vrijeme. Ja sam prilično alergična na raznorazne stvari koje zateknem (posebno u službenim prepiskama), tako da sam kriterij malo povisila, pa mi je nepismena svaka osoba koja ne poznaje pravopis. Za nešto više da ne govorim.
sarajevonekad

#580 Poslijeratni bosanski jezik-biseri

Post by sarajevonekad »

Znam da postoji mnogo tema ove vrste na forumu, ali ova je drugačija utoliko što joj je cilj da bukvalno navodi bisere ovog poslijeratnog bosanskog jezika.

Prva važnija izmjena ogleda se u toj "kroatizaciji" predratnog bosanskog jezika (ili tačnije "bosanskohergevoačkog narječja" tzv s-h jezika), koja se nekako na hinjaka uvukla u jezik pa danas malo ko u Federaciji BiH kaže "civilizovan, komplikovan, organizovan, afirmisan, informisan "
(itd. itd.-Slobodno dodajte ostale riječi koje se uklapaju u ovu komparaciju)

nego se najčešće čuje "civiliziran", "kompliciran", "organiziran", "afrimiran" "informiran" itd.

Dakle, nestali su "ovan" i "san" a zamijenio ih je "iran" (ovo se čak i rimuje ;-) ).

Apsolutno nemam ništa protiv ovih izmjena ili protiv bilo kojeg jezika, naravno, samo moram priznati da mi te hrvatske riječi zvuče nezgrapno kad se izgovaraju bosanskom intonacijom/naglaskom/izgovorom.

Od ovih riječi koje danas završavanju na "iran" u BiH se do rata eventualno moglo čuti malo takvih riječi, i to uglavnom onih koji ne mogu završavati na "ovan" ili "san" kao npr. "inficiran", "aranžiran" i još par, a danas je obrnuto- predratni bosanski se na području Federacije BiH transformisao gotovo potpuno u hrvatski (osim što još ne govorimo "tisuća")

Druga bitna promjena koja se desila u jeziku je promjena izgovora mnogih riječi.

Evo nekih primjera izgovora riječi danas i izgovora istih tih riječi do kraja rata:

Danas: Te-levizor/Te-levizija; U periodu do kraja rata: Tele-vizor/Tele-vizija ( prva riječ je "tele" a ne "te")
Danas: u Me-đuvremenu; U periodu do kraja rata: u Među-vremenu ( prva riječ je "među" a ne "me")
Danas: Orga-nizator/i; U periodu do kraja rata: Organi-zator/i
Danas: Ae-rodrom; U periodu do kraja rata: Aero-drom ( prva riječ je "aero" a ne "ae")
Danas: Te-ritorija; U periodu do kraja rata: Teri-torija ( prva riječ je" teri", a ne "te")
Danas: Par-lament; U periodu do kraja rata: Parla-ment ( prva riječ je "parla" a ne "par")
(itd. itd.-Slobodno dodajte ostale riječi koje se uklapaju u ovu komparaciju)

Treća karakteristika ovog poslijeratnog bosanskog jezika je bukvalan prenos stranih (uglavnom engleskih riječi ) u naš jezik, bez osvrta na eventualne posljedice (npr. poklapanje sa nekom drugom sličnom riječi potpuno drugačijeg značenja).

Nedavni jezički hit je "popularna" tehnička riječ "kit" (evo i ovo mi se rimuje-baš me krenulo :wink: ).

"Kit" je riječ bukvalno prenesena sa engleskog jezika (eng. "kit" = "oprema", "komplet").

Pa tako neki dan ulazim u jednu kompjutersku prodavnicu a prodavac mi kaže "ovo vam sve dođe u kitu..."

" u kitu?" :sad:

Dobro, hajd, naravno ima gorih stvari u životu od jezičkih nebuloza, ali eto, što ne poraviti ono što se može?

Toliko od mene, a ostali su više nego dobrodošli da obogate ovu temu mnogim drugim jezičkim nebulozama i savjetima kako ovaj problemčić riješiti...

pozzz

s.
Last edited by sarajevonekad on 19/09/2012 14:15, edited 2 times in total.
hrle1976

#581 Re: Poslijeratni bosanski jezik-biseri

Post by hrle1976 »

Kit nije uopste novo, jer to se je koristilo i prije. Sjecam se tamo pocetkom 80ih moj otac i njegovo drustvo su tako govorili. Kaze imas kompletan kit alata. Tako da ta rijec ili zamjenica kako god zelis je mnogo straija.

A kit je bio i onaj silikon sto bi neko ljepio za dihtung prozora.
sarajevonekad

#582 Re: Poslijeratni bosanski jezik-biseri

Post by sarajevonekad »

Moguće da se koristila i prije, ali sam siguran da se ponovo nedavno vratila "u modu".

Problem je što stvarno glupo zvuči kad ti neko kaže: "dođe vam u kitu", a već postoji riječ na našem jeziku-"oprema" "komplet" itd.

Što se tiće "kita" za dihtung, te se riječi već dobro sjećam još iz djetinjstva, i danas se koristi, ali i dalje ne vidim zašto ne popraviti ono što se može.

Riječi nisu bogom dane, pa prema tome, ako se neka poklapa sa identičnom sasvim drugog (ili pogrdnog) značenja, ili zvuči nezgrapno, neprimjereno, zašto ne koristiti neku drugu riječ?

Kad smo mogli tako olako izmijeniti izgovor tolikog broja riječi, pa sad govorimo "te-levizija", "par-lament", "općina" "uopće", "informiran", ne znam zašto ne naći zamjenu za riječ "kit" ( ne mislim na životinju ;-) ).

s.

hrle1976 wrote:Kit nije uopste novo, jer to se je koristilo i prije. Sjecam se tamo pocetkom 80ih moj otac i njegovo drustvo su tako govorili. Kaze imas kompletan kit alata. Tako da ta rijec ili zamjenica kako god zelis je mnogo straija.
Last edited by sarajevonekad on 19/09/2012 15:08, edited 1 time in total.
Dozer

#583 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Dozer »

I se agree :thumbup:
hrle1976

#584 Re: Poslijeratni bosanski jezik-biseri

Post by hrle1976 »

Kako to svrstati: zargon neke sredine, ja druge rijeci nemam... a sada da je prica o Bosanskom jeziku nebi reko, jer sam siguran da ove rijeci u nekom drugom BiH gradu nebi ni razumili, a pitam se koliko ih danas u SA razumije.

Gdje sam ja u SA zivio su rijeci bili poput ovih

Ajarspajz = umucena jaja

Ajmerica = mala kantica

Ausglajncat = izravnati

Autmigeh = onaj sto kad bi se djeca igrala pa ga niko u ekipu nece pa trci po lopte

Bremza = kocnica

Civare = gradjevinska kolica za malter i ostale stvari

Stos = saka

Stos ili bunt = manja gomila

Gepek = prostor u autu za kofer

Glajnc = cisto

Slajpek = novcanik

Svajs = aparat za varenje

Kit = komplet

Zic = sjedalo ali pretezno se odnosilo na sjedalo od bicikla

Cajt = vrijeme

Cingla = zvono

Cukati = razvaciti

Dekl = Poklopac

Flinta = puska

Hica = vrucina

Krigl = pivska casa od pola lita

Sajba = prozor

Hajcat = pojacati

Veker = sat za buduti

ako mi sta jos naupadne iz djetinstva pisem :mrgreen:
sarajevonekad

#585 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by sarajevonekad »

Hvala pokretaču ove teme.

Ja bih predložio da se tema preimenuje u nešto poput "Novi bosanski ( jezik) ...ili samo nepismenost?", obzirom da je gramatika samo jedan segment jezika, a poslije rata i mnogi drugi elementi jezika su izmijenjeni, pored gramatike, poput izgovora (npr. "te-levizija" "par-lament", "ae-rodrom", "orga-nizator" i sl.), a izmijenjene su mnoge riječi u jeziku, pa tako sada imamo "općina" "uopće", "civiliran", informiran" itd. ( Već sam postavio temu po ovom pitanju nazavnu "Poslijeratni bosanski jezik-biseri", ali mi je sasvim u redu da se spoji sa ovom ovdje...bitno mi je da se na ovo ukaže)

Nedavno sam primijetio da se u tehničkom svijetu koristi i engleska riječ "kit" ( "oprema") pa se nemojte iznenaditi kad vam prodavac kaže: "ovo vam dođe u kitu"

pozdrav

s.
tataćusak

#586 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by tataćusak »

Man'te se pravopisa. Jel' treba da mi koji ne znamo ispravno pisati ne pišemo ni na forumu? Malo, malo neko nekoga ispravlja :-) :-) :-) :-) .
Bitno je da se razumijemo a sve ostalo je kaka.
Dozer

#587 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Dozer »

Kako kome...

Izgovor manje-vise, ali gramaticka pravila su nesto sto pokazuje pismenost. I to ne samo pojedinca, nego i cijele nacije. Ovako kako se krenulo, za 20-30 godina BiH ce biti kompletna polupismena ili cak i nepismena. Tacnije, bice pismena po nekim svojim arhaicnim pravilima, s tim da tada nista od svega ovoga nece biti pogresno, nego ce biti ispravno. Valjda to i jeste cilj, pa da se to sve zajedno onda nazove bosanskim jezikom (tacnije, vec se i naziva), koji ce u tom momentu biti totalno razlicit od srpskog i hrvatskog. E, do tog momenta meni sve to smeta. A dok je mene, smetace i mojoj djeci, a ako budem tu kada oni dobiju djecu, onda ce smetati i mojim unucima. Sorry.

U sustini, naglasak/akcenat svako ima svoj i tu se nema sta pricati. Ali, gramaticka ispravnost nema veze s naglaskom i tu postoje jasna pravila. Bar su postojala....

@rajvosakadne
Moze, slazem se za rename teme. Ide.
Last edited by Dozer on 19/09/2012 15:05, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#588 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Truba »

PipiDugaDevetka wrote:Pismenim se smatra ona osoba koja zna da sastavi suvisli sastav od dvadesetak rečenica na oba pisma, i latinici, i ćirilici bez ičije pomoći.
pismena je osoba koja može o sebi napisati 15 rečenica bez gramatičke pogreške

mada bih ja dodao lagani test u vezi s 10 najčešćih grešaka koje se prave...

jednačenje po zvučnosti
negacija
komparacija
pleonazmi ...tautologija
"šta ljepše zvuči" nasuprot onome što je pravilno
ijekaviziranje
redudancija
dakanje
č i ć
interpunkcijski znakovi

vidio sam da se dosta ljudi krije iza "nove i stare norme" te novogovora u smislu da je to njihovo prije bilo pravilno pa tako oni nemaju namjeru učiti novo i onda hladno brane ovu tez

"ne moj te" DA JE ISPRAVNO :lol: :lol: :lol:

pazite riječ je o fakultetski obrazovanim ljudima sa upisanim magisterijima (iz šupljatorskih nauka)
sarajevonekad

#589 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by sarajevonekad »

Što se mene tiče, ja inače ne spadam u one koje sude o čovjeku na osnovu njegovog poznavanja jezika ( niti ću to ikada raditi).

Ja ovdje govorim o izmjenama jezika iz dva razloga:

1. Interesuje me kao je došlo do tolikih izmjena u onom predratnom bosanskom jeziku (stihijski ili namjerno i sistemski). Dakle, čisti kuriozitet, nikakva osuda bilo koga.

i

2. Mnogo jezičkih nebuloza zvuči malo...kako bih reko..."nepismeno" i malo neprimjereno.

Npr. ovo: "sve vam to dođe u kitu" (ono što se htjelo reći je: "sve vam to dođe u opremi/kompletu"). I sl.

Znači, moje opsake o izmjei jezika NIPOŠTo ne znače da sad ljudi ne trebaju opušteno psati na forumu. Ovdje smo da razmijenimo mišljenja i informacije ( mad asu mnogi tu da omalovažavanjem drugih pokušaju izliječiti svoje komplekse...ili su jednostavno tako odgojeni....)

Uglavnom, ne dajem nikakve osude, niti sudim o ljudima prema njihovim jezičkim vještinama, nego samo razgovaramo.... ;)

pozdrav

s.

tataćusak wrote:Man'te se pravopisa. Jel' treba da mi koji ne znamo ispravno pisati ne pišemo ni na forumu? Malo, malo neko nekoga ispravlja :-) :-) :-) :-) .
sarajevonekad

#590 Re: Poslijeratni bosanski jezik-biseri

Post by sarajevonekad »

Hvala na doprinosu.

Usput, da ne bi neko pogrešno shvatio, dužan sam objasniti da moje opaske o ovom poslijeratnom bosanskom jeziku nisu kritika na upotrebu riječi stranog porijekla. ili bukvlano preuzimanje kompletnih stranih riječi i fraza, već ukazivanje na one koje zaista izgovorene u našem naglasku zvuče nezgrapno (poput ovih poslijeratnih hrvatizovanih" informirati", "orgnizirati", itd.), zatim ovog poslijeratnog izgovora mnogih riječi ( "te-levizija", "ae-rodrom", "par-lament",) ili neprimjereno poput onog "kita" ( "ovo vam dođe u kitu").

Naravno, ne smatram da je to neki problem, a još manje tragedija, ali eto, kad već razgovaramo na ovu temu, iznosim svoje opaske, i pitam se kako je došlo do tih promjena - stihijski (i kako se uošte odvija proces tih stihijskih jezičkih promjena), ili namjerno ( sistemski).

To je sve.

s.

hrle1976 wrote:Kako to svrstati: zargon neke sredine, ja druge rijeci nemam... a sada da je prica o Bosanskom jeziku nebi reko, jer sam siguran da ove rijeci u nekom drugom BiH gradu nebi ni razumili, a pitam se koliko ih danas u SA razumije.

Gdje sam ja u SA zivio su rijeci bili poput ovih

Ajarspajz = umucena jaja

Ajmerica = mala kantica

Ausglajncat = izravnati

Autmigeh = onaj sto kad bi se djeca igrala pa ga niko u ekipu nece pa trci po lopte

Bremza = kocnica

Civare = gradjevinska kolica za malter i ostale stvari

Stos = saka

Stos ili bunt = manja gomila

Gepek = prostor u autu za kofer

Glajnc = cisto

Slajpek = novcanik

Svajs = aparat za varenje

Kit = komplet

Zic = sjedalo ali pretezno se odnosilo na sjedalo od bicikla

Cajt = vrijeme

Cingla = zvono

Cukati = razvaciti

Dekl = Poklopac

Flinta = puska

Hica = vrucina

Krigl = pivska casa od pola lita

Sajba = prozor

Hajcat = pojacati

Veker = sat za buduti

ako mi sta jos naupadne iz djetinstva pisem :mrgreen:
sarajevonekad

#591 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by sarajevonekad »

Dijelim tvoje mišljenje da je gramatika odraz nivoa pismenosti (mada svakao ne i jedini), ali sam iz čiste intrige ukazao i na izmjene u izgovoru mnogih riječi ( "te-levizija", "orga-nizator", "par-lament") i na kroatizaciju ( "informirati", "civiliziran" itd.) i postavio pitanje (sebi i ostalima) kako je uopšte došlo do svih tih izmjena ( stihijski ili sistemski).

pozdrav

s.
Dozer wrote:Kako kome...

Izgovor manje-vise, ali gramaticka pravila su nesto sto pokazuje pismenost. I to ne samo pojedinca, nego i cijele nacije. Ovako kako se krenulo, za 20-30 godina BiH ce biti kompletna polupismena ili cak i nepismena. Tacnije, bice pismena po nekim svojim arhaicnim pravilima, s tim da tada nista od svega ovoga nece biti pogresno, nego ce biti ispravno. Valjda to i jeste cilj, pa da se to sve zajedno onda nazove bosanskim jezikom (tacnije, vec se i naziva), koji ce u tom momentu biti totalno razlicit od srpskog i hrvatskog. E, do tog momenta meni sve to smeta. A dok je mene, smetace i mojoj djeci, a ako budem tu kada oni dobiju djecu, onda ce smetati i mojim unucima. Sorry.

U sustini, naglasak/akcenat svako ima svoj i tu se nema sta pricati. Ali, gramaticka ispravnost nema veze s naglaskom i tu postoje jasna pravila. Bar su postojala....

@rajvosakadne
Moze, slazem se za rename teme. Ide.
Novi_Nick

#592 Re: Neka nova gramatika...ili samo nepismenost...?

Post by Novi_Nick »

sarajevonekad wrote:Što se mene tiče, ja inače ne spadam u one koje sude o čovjeku na osnovu njegovog poznavanja jezika ( niti ću to ikada raditi).

Ja ovdje govorim o izmjenama jezika iz dva razloga:

1. Interesuje me kao je došlo do tolikih izmjena u onom predratnom bosanskom jeziku (stihijski ili namjerno i sistemski). Dakle, čisti kuriozitet, nikakva osuda bilo koga.

i

2. Mnogo jezičkih nebuloza zvuči malo...kako bih reko..."nepismeno" i malo neprimjereno.

Npr. ovo: "sve vam to dođe u kitu" (ono što se htjelo reći je: "sve vam to dođe u opremi/kompletu"). I sl.

Znači, moje opsake o izmjei jezika NIPOŠTo ne znače da sad ljudi ne trebaju opušteno psati na forumu. Ovdje smo da razmijenimo mišljenja i informacije ( mad asu mnogi tu da omalovažavanjem drugih pokušaju izliječiti svoje komplekse...ili su jednostavno tako odgojeni....)

Uglavnom, ne dajem nikakve osude, niti sudim o ljudima prema njihovim jezičkim vještinama, nego samo razgovaramo.... ;)

pozdrav

s.

tataćusak wrote:Man'te se pravopisa. Jel' treba da mi koji ne znamo ispravno pisati ne pišemo ni na forumu? Malo, malo neko nekoga ispravlja :-) :-) :-) :-) .
sarajevonekad, Svaka cast, odlicno objasnjeno, slazem se u potpunosti i dijelim tvoje misljenje. Evo ja sam polupismen i los na gramatici sto ne znaci da zbog toga ne znam da izrazim neko svoje konstruktivno misljenje i slicno a da me drugi ne razumiju sta kazem ili sta mislim. Ima ih nepismenih i polupismenih koji su u zivotu ostvarili velike stvari i velike rezultate, imaju odlicnu ekonomiju i zivot ne zbog pisane pismenosti nego zbog znanja i sposobnosti i ima na drugoj strani takozvanih 100% pismenih i nesposobnih koji nisu ostvarili nista ili cak nemaju nikakvih pravih znanja da iskazu kroz tu njihovu tzv 100% pisanu pismenost. Znaci ima i onih pismenih i nesposobnih koji lijece svoje frustracije i komplekse omalovazavajuci druge kroz manju pismenost a s druge strane imamo nepismene ili polupismene a sposobne, snalazljive i prirodno pametne.

Meni je licno drago kada me neko gramaticki ispravi jer mi je jasno da me neko ispravio zbog mog licnog dobra i ja sam mu na tom savjetu i ispravci zahvalan.

Medjutim sve u svemu slazem se da treba teziti sto vecem nivou pismenosti kao i vecoj kulturi i toleranciji dialoga.
Dozer

#593 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?

Post by Dozer »

Slazem se i ja s vama, medjutim, ono sto vidim da se desava je upravo suprotno. Djeca iz osnovnih skola izlaze, a da ne znaju ni pisati kako treba, ni tablicu mnozenja, a o nekim opstim istorijskim ili prirodnim znanjima da ne pricamo.
Sve je to rezultat nakaradnog obrazovnog sistema, u kojem je neko ko donosi odluke skontao da ce djeca biti pametnija ako imaju vise predmeta i knjiga, vise lekcija za nauciti, itd.
A efekat koji je dobiven je - suprotan. Djeca samo polomise ledja nosajuci sve to, preko lekcija se u skoli pretrcava (jer ih je more i jednostavno nema vremena za sve), ocjene se nerijetko dijele "za aktivnost", a to cesto podrazumijeva da je dijete digrlo ruku 2-3 puta i reklo jednu recenicu, kao odgovor na neko trenutno postavljeno pitanje.

Ako se mene pita (a ne pita, ali eto...), to nije obrazovanje koje ce poluciti dugotrajne rezultate.
poznanik

#594 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?

Post by poznanik »

Dozer wrote:Slazem se i ja s vama, medjutim, ono sto vidim da se desava je upravo suprotno. Djeca iz osnovnih skola izlaze, a da ne znaju ni pisati kako treba, ni tablicu mnozenja, a o nekim opstim istorijskim ili prirodnim znanjima da ne pricamo.
Sve je to rezultat nakaradnog obrazovnog sistema, u kojem je neko ko donosi odluke skontao da ce djeca biti pametnija ako imaju vise predmeta i knjiga, vise lekcija za nauciti, itd.
A efekat koji je dobiven je - suprotan. Djeca samo polomise ledja nosajuci sve to, preko lekcija se u skoli pretrcava (jer ih je more i jednostavno nema vremena za sve), ocjene se nerijetko dijele "za aktivnost", a to cesto podrazumijeva da je dijete digrlo ruku 2-3 puta i reklo jednu recenicu, kao odgovor na neko trenutno postavljeno pitanje.

Ako se mene pita (a ne pita, ali eto...), to nije obrazovanje koje ce poluciti dugotrajne rezultate.
Upravo je to sistem obrazovanja koji je polučio rezultate, i koji ih još uvijek stvara.

U svom komentaru na loš sistem obrazovanja, zaboravio si napomenuti da je, u isto vrijeme, snažno razvijano vjersko obrazovanje, da su vjeroučitelji dobili i čvrsto zaposjeli svoje kabinete po svim školama, od osnovnih do srednjih škola, pa čak i u vrtićima. Sprega klera i uticajnih predstavnika vlasti koji su i sami religiozni, ili su u uskoj interesnoj sprezi sa klerom, degradirala je obrazovni sistem u nas, dovela ga na nivo tridesetih godina prošlog vijeka, u kojem dominira neznanje, ili loše znanje. Posebno su snažni bošnjački uticaji, posebno je izražena dominacija muslimana nad drugim, koja se probija i kroz književnost, i kroz novi pravopis, i kroz nove ili prije stotinu godina, zaboravljene običaje. Stvoreni su potpuno novi međusobni odnosi, stvorena je nova "kultura", zapravo - rehabilitirana je...
Dozer

#595 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?

Post by Dozer »

Da, moze se gledati i s te strane.

(N)ovim vlastima, a pri tome mislim na SDA i slicnu kamarilu parazita, i ako cemo biti iskreni i realni, obrazovani gradjani apsolutno ne trebaju. Hiljadu je razloga zasto je to tako, ali najosnovniji su:
- Obrazovan gradjanin puno brze gradi vlastitu svijest i kriticko razmisljanje od neobrazovanog ili poluobrazovanog.
- Obrazovanom gradjaninu je tesko prodati muda pod bubrege.
- Obrazovani gradjanin ce uvijek prvo "upaliti" vlastiti mozak, a ako nije siguran u rezultat, onda ce zasigurno nastaviti istrazivati dok ne dodje do zeljenog rezultata
- Obrazovan gradjanin je sposoban formulisati i definisati svoje zelje i potrebe
- Obrazovan gradjanin je sposoban i postavljati prava pitanja onima koje je izabrao da ga predstavljaju u vlasti
- Obrazovan gradjanin je sposoban i spreman otjerati (smijeniti) onoga s kim ili cim nije zadovoljan

Naravno, pod "gradjanin" se misli i na nase gradjanke.

E, radi gornjih razloga vlastima kakve mi imamo ne odgovara da ima obrazovanu populaciju. Svjesni su da bi ih to po kratkom postupku odvelo tamo odakle su i izmilili. Samim tim bi im se iz ruku otele sve privilegije, a prvenstveno svi nasi milioni koje krcme kako kome padne na pamet.
Zato imamo religijski segment u obrazovanju, za koji se bore kao lavovi. Znaju da ce kroz to, a preko polupismenih i labilnih roditelja, uspjesno izmanipulisati nadolazece generacije koje ce onda sluziti samo i jedino njima, onako kako oni budu htjeli.
poznanik

#596 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?

Post by poznanik »

Dozer wrote:Da, moze se gledati i s te strane.

(N)ovim vlastima, a pri tome mislim na SDA i slicnu kamarilu parazita, i ako cemo biti iskreni i realni, obrazovani gradjani apsolutno ne trebaju. Hiljadu je razloga zasto je to tako, ali najosnovniji su:
- Obrazovan gradjanin puno brze gradi vlastitu svijest i kriticko razmisljanje od neobrazovanog ili poluobrazovanog.
- Obrazovani gradjanin ce uvijek prvo "upaliti" vlastiti mozak, a ako nije siguran u rezultat, onda ce zasigurno nastaviti istrazivati dok ne dodje do zeljenog rezultata
- Obrazovan gradjanin je sposoban formulisati i definisati svoje zelje i potrebe
- Obrazovan gradjanin je sposoban i postavljati prava pitanja onima koje je izabrao da ga predstavljaju u vlasti
- Obrazovan gradjanin je sposoban i spreman otjerati (smijeniti) onoga s kim ili cim nije zadovoljan

E, radi gornjih razloga vlastima kakve mi imamo ne odgovara da ima obrazovanu populaciju. Svjesni su da bi ih to po kratkom postupku odvelo tamo odakle su i izmilili. Samim tim bi im se iz ruku otele sve privilegije, a prvenstveno svi nasi milioni koje krcme kako kome padne na pamet.
Zato imamo religijski segment u obrazovanju, za koji se bore kao lavovi. Znaju da ce kroz to, a preko polupismenih i labilnih roditelja, uspjesno izmanipulisati nadolazece generacije koje ce onda sluziti samo i jedino njima, onako kako oni budu htjeli.
Odličan rezime, upravo ono o čemu sam pisao iznad :thumbup:
vryzas

#597 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?

Post by vryzas »

:thumbup:
skuhlo

#598 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?

Post by skuhlo »

Bolji post dugo nisam vidio na ovom forumu. :thumbup:
Dozer

#599 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?

Post by Dozer »

Nista specijalno...to je samo nasa realnost. Nazalost, ovako na stvari gleda nas, mozda, 10% u drzavi. Vecina ostalih slijepo vjeruju prvenstveno vjerskim liderima (koji su danas najveci politicari u drzavi), a ostatak samo ponavlja, k'o svabo tra-la-la, da "ih politika ne interesuje", pri tome ne shvatajuci da samo pokazuju svoju zatupljenost i nesposobnost da sagledaju realnost u kojoj zive.
Ne interesuje politika ni mene u smislu da se sad prikljucim Fahri ili Zlaji ili ne znam kome, ali citam, slusam, gledam i vidim sta se radi, a svoj glas onda dajem na osnovu toga, a ne na osnovu necega sto mi je u oci slagao Tihic, Zlaja, Fahro, Dodik i sl. Ili radi necega sto mi je rekao Ceric ili Puljic ili neki Amfilohije (ili kako vec), da treba.

E, upravo zato nam djeca iz skola izlaze sa sirokim osmjesima na licu, ali bez trunke pameti u glavi. I takvi ce, ako to zatreba vjersko-etnickim "vodjama", sutra bez ikakvih problema postati njihovo topovsko meso, za "vise" ciljeve. A visi ciljevi, u nasem slucaju, nisu nista drugo nego fotelje koje, po pravilu, sa sobom nose milione za privatni dzep. Sto od nepotizama, sto od korupcije, sto od raznoraznog kriminala, prvenstveno droge.
Dozer

#600 Re: Novi bosanski (jezik)...ili "samo" nepismenost?

Post by Dozer »

A sta i ocekivati kad se i u novinama stvari pisu pogresno, i to bas primjer koji je i ovdje spomenut. A to nije ni po Halilovicu, ni po Vuku, ni po ocu i stricevima...

Danasnji Avaz, 3 ili 4 strana, naslov: "OD Marindvora do Skenderije 15 minuta". Aferim... Jasno mi je da masa Avazovih novinara nije iz Sarajeva, ali, majka mu stara, ako vec zivis tu, onda bar nauci kako se zove koji dio grada. A i kako se pise.
Post Reply