Srednja Bosna(sukob sa HVO)
-
muflon1977
#576 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Postovi kao u Zagorovim romanima porokali ovo ono
super odradjeno,nego deder malo kako vas 111xp-ovci iz grada naprasise o tom nista,obicne ludorije pisete neki sve zivo prosli ali pisu sa toliko zara da bi im se Wüstenfuchs zadivio......sarajte oni koji su bili pisu onako kako pise pravi vojnik..
super odradjeno,nego deder malo kako vas 111xp-ovci iz grada naprasise o tom nista,obicne ludorije pisete neki sve zivo prosli ali pisu sa toliko zara da bi im se Wüstenfuchs zadivio......sarajte oni koji su bili pisu onako kako pise pravi vojnik..
- Nele9
#577 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Na linku je sila cetnicke propagande, ali ono sto je bitno je da im je "izletilo" koje su sve snage angazovali u 2 ofanzive na olovskom ratistu. Jedino ne pisu sta su im braca iz Varesa radili.
http://sokolac.slavicnet.com/sokolac/so ... forum.html
http://sokolac.slavicnet.com/sokolac/so ... forum.html
- Cyrax
#578 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Bobanovac dobili ste po usima i khaj phice. Na forUm.hr pa raspredajte o HB, zavrtanju pipe '92, mijenjaju strana svaki dan i drugim slavnim podvizima.muflon1977 wrote:Postovi kao u Zagorovim romanima porokali ovo ono
-
saxy
#579 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Ne znam da li je u prethodnim postovima spomenuto Kreševo u smislu logora koji su tamo bili 1993., ali trebalo bi i o tome govoriti. Koliko ja znam to je jedini logor, barem kada je u pitanju Srednja Bosna gdje su i žene i djeca držani u logoru. I mnoge totrure prošli sve od juna do septembra 1993. Strašno je što niko nikada ne govori o tim stradanjima, o bebi od tri dana koja je bila u logoru. A da gore bude logor je bila osnovna škola u Kreševu. Tu su na početku bili i muškarci i žene,a onda su muškarci prebačeni u hangar na Resniku gdje su mučeni i zlostavljani. Kažu Hrvati iz Kreševa to je bilo zbog sigurnosti Muslimana (Bošnjaka). Da baš je bilo sigurno i udobno, nikom se ne ponovilo.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#580 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
ja bih se samo malo ukljucio,necu vas previse ometati..pratim temu jer je interesantna a vidim ima i ljudi koji su direktno ucestvovali u tim sukobima.
Inetresuje me jedna stvar(pitanej za raju koja je bila u svom tom desavanju)
Da l' zaista stoji da su jedinice hvo-a i hv bile kud i kamo slabiji protivnik od vrs? U nekim internim razgovorima sa ljudima koji su ucestvovali u sukobima i sa jednim i sa drugim velika vecina je to potvrdila,e sada ..mozda sve zavisi o kojem dijelu se ratista radi ili ne znam vec sta. Pa eto rekoh da pitam i ovdje posto vidim da ima ljudi koji su ucestvovali u sukobima i sa jednim i sa drugima.
Hvala na odgovoru
Da l' zaista stoji da su jedinice hvo-a i hv bile kud i kamo slabiji protivnik od vrs? U nekim internim razgovorima sa ljudima koji su ucestvovali u sukobima i sa jednim i sa drugim velika vecina je to potvrdila,e sada ..mozda sve zavisi o kojem dijelu se ratista radi ili ne znam vec sta. Pa eto rekoh da pitam i ovdje posto vidim da ima ljudi koji su ucestvovali u sukobima i sa jednim i sa drugima.
Hvala na odgovoru
- Nele9
#581 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Ja sam vec ranije spomenuo, ali evo opet cu...nakon Gradachca, Brckog, Ozrena, Majevice, Doboj Istoka, Olova, itd, itd. borba protiv HVO-a u Varesu je bila odmor. Govorim za Vares i HVO dublje u Srednjoj Bosni. Neuporedivo laksi protivnik od cetnika.-LIBERO- wrote:ja bih se samo malo ukljucio,necu vas previse ometati..pratim temu jer je interesantna a vidim ima i ljudi koji su direktno ucestvovali u tim sukobima.
Hvala na odgovoru
Osnovni razlog je vrlo malo ili nikakvo ratno iskustvo (oni s cetnicima i nisu ratovali), nedostatak artiljerije, nedefinisani ratni ciljevi, a mozda najveci je taj da je po mom misljenju HVO djelovao kao mafijaska familija sa veoma decentralizovanom strukturom. Pljacke, presretanja konvoja, informacije za kes...sve je to bila odlika ove nazovi je vojne organizacije.
Doduse moram reci da su imali par pravih entuzijasta koji su pravili nevjerovatna minsko-eksplozivna sredstva koja su koristili za minska polja, mine iznenadjenja, itd. Samo jedan primjer...naporave 200 kg tesku MRUD-ovku napunjenu sarafima, staklom, ekserima, a onda je povezu u dijagonalu sa drugim minama. Na pojednostavim, bolje ostavi govno i probaj se probiti na drugom mjestu.
S druge strane neki od najboljih timova s kojim sam ikad radio su bili npr. HOS vod 108 brigade HVO Brcko, protivoklopna ceta 107 brigade Gradacac (sastav je bio cini mi se barem odokativno pola-pola) a ova brigada se u pocetku zvala MHVO.
- junkers
#582 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
borbe protiv hvo-a na konjičkom ratištu maj -juni 93,neuporedivo lakše od borbe protiv četnika,složio bih se sa prethodnikom,malo iskustvo u dotadašnjem dijelu rata,bez artiljerije(iako su povremeno imali baš dobru podršku sa Boraca od bratije),sve u svemu borbena vrijednost tih jedinica nula.-LIBERO- wrote:ja bih se samo malo ukljucio,necu vas previse ometati..pratim temu jer je interesantna a vidim ima i ljudi koji su direktno ucestvovali u tim sukobima.
Hvala na odgovoru
da ne zaboravim par mjeseci prije pridružen im je i hrasnički hvo,po direktivi iz gruda naseljeni u d.selo.
Last edited by junkers on 16/01/2012 09:34, edited 1 time in total.
-
dnaxy
#583 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
@ nele
jesi ti iz sarajeva?
offtopic : i bas je u do-istoku bilo neki veci ratni dejstava!? ako ti nije mrsko mozes i na pp odgovorit
jesi ti iz sarajeva?
offtopic : i bas je u do-istoku bilo neki veci ratni dejstava!? ako ti nije mrsko mozes i na pp odgovorit
-
riko-ga
#584 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Mislim da si fulio mjesece.Nije bilo nikakvi borbi u tom perijodu sa HVO-om.junkers wrote:borbe protiv hvo-a na konjičkom ratištu maj -juni 92,neuporedivo lakše od borbe protiv četnika,složio bih se sa prethodnikom,malo iskustvo u dotadašnjem dijelu rata,bez artiljerije(iako su povremeno imali baš dobru podršku sa Boraca od bratije),sve u svemu borbena vrijednost tih jedinica nula.-LIBERO- wrote:ja bih se samo malo ukljucio,necu vas previse ometati..pratim temu jer je interesantna a vidim ima i ljudi koji su direktno ucestvovali u tim sukobima.
Hvala na odgovoru
da ne zaboravim par mjeseci prije pridružen im je i hrasnički hvo,po direktivi iz gruda naseljeni u d.selo.
- junkers
#585 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
godinu jesam sigurno,možda i mjesec,ako si bio tamo znaš ko je bio u Ribićima.junkers wrote:[quote="riko-ga"
Mislim da si fulio mjesece.Nije bilo nikakvi borbi u tom perijodu sa HVO-om.
ispravio!
-
riko-ga
#586 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Nisam bio direktni ucesnik toga ali znam da u maju.junu 92 nije 100% bilo sukoba sa HVO-om.Tek poslije sukoba u Prozoru se desio sukob u Konjicu.junkers wrote:godinu jesam sigurno,možda i mjesec,ako si bio tamo znaš ko je bio u Ribićima.junkers wrote:[quote="riko-ga"
ispravio!
- junkers
#587 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
naravno riječ je o 93.riko-ga wrote:Nisam bio direktni ucesnik toga ali znam da u maju.junu 92 nije 100% bilo sukoba sa HVO-om.Tek poslije sukoba u Prozoru se desio sukob u Konjicu.junkers wrote:godinu jesam sigurno,možda i mjesec,ako si bio tamo znaš ko je bio u Ribićima.junkers wrote:[quote="riko-ga"
ispravio!
- Nele9
#588 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Nisam.dnaxy wrote:@ nele
jesi ti iz sarajeva?
Ni blizu kao npr Brcko ili Gradacac, ali mi je dole poginuo zamjenik komandira cete u jednoj akciji. Nemoj porediti mobilnu jedinicu sa linijom...neuporedivo.
-
muflon1977
#589 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Kazes nele da nisu bili opasni,ja cu uci medju stado ovaca i nece mi biti ista ali sa jednim lavom i to u kavezuNele9 wrote:Nisam.dnaxy wrote:@ nele
jesi ti iz sarajeva?
Ni blizu kao npr Brcko ili Gradacac, ali mi je dole poginuo zamjenik komandira cete u jednoj akciji. Nemoj porediti mobilnu jedinicu sa linijom...neuporedivo.
mislim da me nebi bilo.Vi ste napadali i cekali da ovi dignu natpis "NEMOJTE NAS NAPADATI"de mi reci gdje se preseli onaj zap.krajiske na Ahiret,vjerojatno negdje na suncanju ja mislim da pisete iz ciste neke nemocnosti da priznate ono kako je bilo,hebi ga Vares ja se pitam sam kako je uopce smio zapuskarati sa harmijasima ,dobio sto je trazio ali SB je bilo nesto drugo,koliko toliko su bili povezanu da sad jadikujem ovo-ono nema svrhe zna se dobro da su se borili dobro sem neki pojedinaca koji su necasno uprljali ugled HVO.S mnogima od Konjic Varesa Kaknja sam pricao nekako price svima iste samo sto su ovi iz Konjica uvijek govorili da su Srbi krivi za sve...no to za poslije..Konvoji napadani napo bi ih i ti da znas sta te ceka da ih nisu napadali drukcije bi bilo samo neznam sto ubijaju sofere,kako no bijase u Maljinama kod Travnika neki se pobise koljima zbog ograde?opet laz HVO-a boze mili evo i jacekam optuznicu...
-
cindrlimindrli
#590 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
To je sve zavisilo od ratista. Nema sumnje da je front u G. Vakufu i Mostaru bio puno zesci od onog, recimo,-LIBERO- wrote:Da l' zaista stoji da su jedinice hvo-a i hv bile kud i kamo slabiji protivnik od vrs?
u D. Vakufu. Kad se uvalis u blato i mine do vrata, najmanje bitna stvar ti je ko je krmak na pat-u koji ti
pokusava doci glave.
-
mirage77
#591 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
cindrlimindrli,cindrlimindrli wrote:To je sve zavisilo od ratista. Nema sumnje da je front u G. Vakufu i Mostaru bio puno zesci od onog, recimo,-LIBERO- wrote:Da l' zaista stoji da su jedinice hvo-a i hv bile kud i kamo slabiji protivnik od vrs?
u D. Vakufu. Kad se uvalis u blato i mine do vrata, najmanje bitna stvar ti je ko je krmak na pat-u koji ti
pokusava doci glave.
Ti si vidim bio na ovom vitežanskom ratištu. I to sa ove južne strane od Krušćice itd. Gdje je HVO imao jače položaje sa sjevera ili juga?
- Nele9
#592 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Kazes nele da nisu bili opasni,ja cu uci medju stado ovaca i nece mi biti ista ali sa jednim lavom i to u kavezu
mislim da me nebi bilo.Vi ste napadali i cekali da ovi dignu natpis "NEMOJTE NAS NAPADATI"de mi reci gdje se preseli onaj zap.krajiske na Ahiret,vjerojatno negdje na suncanju ja mislim da pisete iz ciste neke nemocnosti da priznate ono kako je bilo,hebi ga Vares ja se pitam sam kako je uopce smio zapuskarati sa harmijasima ,dobio sto je trazio ali SB je bilo nesto drugo,koliko toliko su bili povezanu da sad jadikujem ovo-ono nema svrhe zna se dobro da su se borili dobro sem neki pojedinaca koji su necasno uprljali ugled HVO.S mnogima od Konjic Varesa Kaknja sam pricao nekako price svima iste samo sto su ovi iz Konjica uvijek govorili da su Srbi krivi za sve...no to za poslije..Konvoji napadani napo bi ih i ti da znas sta te ceka da ih nisu napadali drukcije bi bilo samo neznam sto ubijaju sofere,kako no bijase u Maljinama kod Travnika neki se pobise koljima zbog ograde?opet laz HVO-a boze mili evo i jacekam optuznicu...
Muflon
Obicno ne pricam s takvima kao ti. Nemam nikakve potrebe da bilo sta objasnim bilo kome s druge strane. Ali eto posto si se nesto natakario na mene da odgovorim. Pitanje je bilo i ja dao odgovor na osnovu mog iskustva. Ne kontam sta je tu nejasno.
U Varesu mi nismo napadali nego se desio pokolj u Stupnom Dolu i mi smo morali odreagovati. S cetnicima su bili raja. To ti je razlog # 2.
Nisam bas razumio par zadnjih recenica (opet si na onoj travulji) ali iz onoga sto sam skonto ne znam sta ocekujes od mene? Mozda da branim nekoga ko je kako sam razumio napao sofere? Armijsko govno ne smrdi? Nisam ti ja od te spike.
-
cindrlimindrli
#593 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
To ti je opet sve subjektivno, neko je mozda vise nagrabusio na Zabrdju od nekog na Buhinim Kucama.mirage77 wrote:Ti si vidim bio na ovom vitežanskom ratištu. I to sa ove južne strane od Krušćice itd. Gdje je HVO imao jače položaje sa sjevera ili juga?
Odokativno, mislim da je ta linija koja je isla od Kruscice preko Zabrdja pa sve do N. Travnika bila laksa.
Razlog tome je sto su to velika prostranstva i , da izvines, nevidjene vukojebine, pa je samim time bilo vise
prostora za manevrisanje. Dok opet na drugoj strani od Zenice i Travnika mahom se radilo o naseljenim mjestima, svaka kuca bunker. Uglavnom, nigdje nije bilo lako, jako su puno minirali i rovili.
- revolver amidza
#594 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
jeste da nisam ja upitan,ali ako šta znači; po mom mišljenju hvo je imao nešto jače položaje sa sjeverne strane; posebno potez krčevine-jardol, donekle je i drugačija konfiguracija terena; krušcica-bobaši-sofa su faktički predgrađa viteza urbana zona sa ravnim terenom ali gusto zbijenim kućama,de cafto to su ulične borbe,ovaj potez koji sam poemenuo je brdoviti i ruralni sa klasičnim rasporedom rov-tranšej-zemunica, gdje se ima više prostora za fortifikaciju položajamirage77 wrote:cindrlimindrli,cindrlimindrli wrote:To je sve zavisilo od ratista. Nema sumnje da je front u G. Vakufu i Mostaru bio puno zesci od onog, recimo,-LIBERO- wrote:Da l' zaista stoji da su jedinice hvo-a i hv bile kud i kamo slabiji protivnik od vrs?
pokusava doci glave.
Ti si vidim bio na ovom vitežanskom ratištu. I to sa ove južne strane od Krušćice itd. Gdje je HVO imao jače položaje sa sjevera ili juga?
-
mirage77
#595 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
cindrlimindrli,
Ti si vidim bio na ovom vitežanskom ratištu. I to sa ove južne strane od Krušćice itd. Gdje je HVO imao jače položaje sa sjevera ili juga?[/quote]
jeste da nisam ja upitan,ali ako šta znači; po mom mišljenju hvo je imao nešto jače položaje sa sjeverne strane; posebno potez krčevine-jardol, donekle je i drugačija konfiguracija terena; krušcica-bobaši-sofa su faktički predgrađa viteza urbana zona sa ravnim terenom ali gusto zbijenim kućama,de cafto to su ulične borbe,ovaj potez koji sam poemenuo je brdoviti i ruralni sa klasičnim rasporedom rov-tranšej-zemunica, gdje se ima više prostora za fortifikaciju položaja[/quote]
E revolver amidža,
A kako su bili raspoređeni? Jesu li na ovom Jardolu bili ovi iz Travnika bojovnici što su se povukli? Znači npr. je li 1-2 bojne sa sjeverne strane a možda jedna sa južne? I isto tako kod naše 325. bbr je li jedan bataljon oko Krušćice, a 1-2 Preočica-Počulica? I kada je npr. trebalo prići iz Travnika ili Zenice recimo do Krušćice. Kakve su bile komunikacije. Tu je trebalo vremena dok se dođe do tamo, pa se gubilo na iznenađenju tako da se čini mi se više napadao ovaj sjeverni pravac?
Ti si vidim bio na ovom vitežanskom ratištu. I to sa ove južne strane od Krušćice itd. Gdje je HVO imao jače položaje sa sjevera ili juga?[/quote]
jeste da nisam ja upitan,ali ako šta znači; po mom mišljenju hvo je imao nešto jače položaje sa sjeverne strane; posebno potez krčevine-jardol, donekle je i drugačija konfiguracija terena; krušcica-bobaši-sofa su faktički predgrađa viteza urbana zona sa ravnim terenom ali gusto zbijenim kućama,de cafto to su ulične borbe,ovaj potez koji sam poemenuo je brdoviti i ruralni sa klasičnim rasporedom rov-tranšej-zemunica, gdje se ima više prostora za fortifikaciju položaja[/quote]
E revolver amidža,
A kako su bili raspoređeni? Jesu li na ovom Jardolu bili ovi iz Travnika bojovnici što su se povukli? Znači npr. je li 1-2 bojne sa sjeverne strane a možda jedna sa južne? I isto tako kod naše 325. bbr je li jedan bataljon oko Krušćice, a 1-2 Preočica-Počulica? I kada je npr. trebalo prići iz Travnika ili Zenice recimo do Krušćice. Kakve su bile komunikacije. Tu je trebalo vremena dok se dođe do tamo, pa se gubilo na iznenađenju tako da se čini mi se više napadao ovaj sjeverni pravac?
-
cindrlimindrli
#596 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Komunikacije su bile nikakve, nedo Bog nikom. Meni je od tih nasih ratnih komunikacija pukla sajla na kilometar satu.mirage77 wrote: kada je npr. trebalo prići iz Travnika ili Zenice recimo do Krušćice. Kakve su bile komunikacije
Mogu se kladiti da sam presao minimalno 20 puta oko ekvatora.
- revolver amidza
#597 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
ovo potpisujem,sa debelom crtom.preko vilenice/vučjih jama,pečuj,duboko,zabrdje-kruscica,..noćna moracindrlimindrli wrote:Komunikacije su bile nikakve, nedo Bog nikom. Meni je od tih nasih ratnih komunikacija pukla sajla na kilometar satu.mirage77 wrote: kada je npr. trebalo prići iz Travnika ili Zenice recimo do Krušćice. Kakve su bile komunikacije
Mogu se kladiti da sam presao minimalno 20 puta oko ekvatora.
- revolver amidza
#598 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
jeste da nisam ja upitan,ali ako šta znači; po mom mišljenju hvo je imao nešto jače položaje sa sjeverne strane; posebno potez krčevine-jardol, donekle je i drugačija konfiguracija terena; krušcica-bobaši-sofa su faktički predgrađa viteza urbana zona sa ravnim terenom ali gusto zbijenim kućama,de cafto to su ulične borbe,ovaj potez koji sam poemenuo je brdoviti i ruralni sa klasičnim rasporedom rov-tranšej-zemunica, gdje se ima više prostora za fortifikaciju položaja[/quote]mirage77 wrote:cindrlimindrli,
E revolver amidža,
A kako su bili raspoređeni? Jesu li na ovom Jardolu bili ovi iz Travnika bojovnici što su se povukli? Znači npr. je li 1-2 bojne sa sjeverne strane a možda jedna sa južne? I isto tako kod naše 325. bbr je li jedan bataljon oko Krušćice, a 1-2 Preočica-Počulica? I kada je npr. trebalo prići iz Travnika ili Zenice recimo do Krušćice. Kakve su bile komunikacije. Tu je trebalo vremena dok se dođe do tamo, pa se gubilo na iznenađenju tako da se čini mi se više napadao ovaj sjeverni pravac?[/quote]
mislim da su na jardolu bili lokalci iz viteza odn njihove brigade,travničani su imali status kod njih "čep" jedinice. znači slati svuda pomalo i kada se šta zaklima, valjda neka vrst kazne za izbubljeni travnik šta li,za 325 si u pryvu 1.bataljon je kruščički bio , a hodancija od travnika do krušcice je bila epska još sa opremom,..mislim da bi nešto slično po tom šablonu mogli raditi u recimo legiji stranaca kada novače vojnike,blago rečeno - tako blizu a tako daleko
-
cindrlimindrli
#599 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
Ne znam sjecas li se ti, meni je jedno brdo posebno ostalo u sjecanju. Kad dodjes do Trenice pa se trebasrevolver amidza wrote:preko vilenice/vučjih jama,pečuj,duboko,zabrdje-kruscica,..noćna mora
uspentrat` do onog Pecuja. Nekih 300 metara pod uglom od devedeset stepeni. DOk dodjem gore na vrh, sva
ona leca i riza sto sam danima jeo pocne mi i na nos i na usta. Kad raja pocne ..lijepa Bosna, ovo ono...
- revolver amidza
#600 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)
kako da ne,to je brdo svakome prisjelo,pitao sam kasnije kako se zove,ako nisam zaboravio mislim da je osoje,.a i onaj put od pečuja do trenice,jedan dio puta sam nastojao da što brže prođem,bio je povremeno granatiran dalekometnom njihovom artiljerijom sa gornjeg vakufa,jednom me je i zadesilo,i to baš na toj relaciji trenica-pečuj mada je meni od tog istog brda bilo gore od "bratstva" do pečuja, bukvalno samo što bradom ne stružem od zemljucindrlimindrli wrote:Ne znam sjecas li se ti, meni je jedno brdo posebno ostalo u sjecanju. Kad dodjes do Trenice pa se trebasrevolver amidza wrote:preko vilenice/vučjih jama,pečuj,duboko,zabrdje-kruscica,..noćna mora
uspentrat` do onog Pecuja. Nekih 300 metara pod uglom od devedeset stepeni. DOk dodjem gore na vrh, sva
ona leca i riza sto sam danima jeo pocne mi i na nos i na usta. Kad raja pocne ..lijepa Bosna, ovo ono...
![]()
![]()
sta sam joj puta fameliju spomenio.
sa pnog releja što su držali mogli su vidjeti jedan dio tog puta i ako bi primjetili kakvu veću grupu , za nekih 10-15 min obavezno granatiranje od g.vakufa,..mora se priznati da su bili prilično precizni
i šta kažu mala bosna,a?