Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
poznanik

#576 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by poznanik »

HomeSweetHome wrote:Poznanice, meni se po cijelom tvom postu cini da si me s nekim zamijenio :? Ili je tvoja moc razumijevanja veoma oskudna... Da tvoj post nije toliko promasen, pomislila bih da je mozda moja moc izrazavanja stava takva, ali ovako... Kako god, barem je vrijedilo procitati da si me vratio u studentske dane.
Kako rekoh i ranije, na ovoj temi sam rekla sve sto sam imala.
Moje umijeće razumijevanja napisanih tekstova je odlična, ne brini. Pročitaj i sama svoje postove na ovoj temi, vjerovatno ćeš i sama shvatiti o čemu pišem, ako ne uspiješ, pitaj slobodno.

Ah, da...sve si već rekla... :D
StudentskiIC

#577 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by StudentskiIC »

Za ne povjerovati koji su infantili ovi josdaši..:D

Onoga uvukli u raspravu koju nije želio, drugi zove na javnu raspravu, pa kako ćete je voditi kad ni na forumu ne znate kome i kako da odgovorite. Komedija živa. Ovaj rezonuje sve u 16. :D :D

Te kapitalizam smeće, te dobar je ako se sprovode zakoni koji su dobri. Revolucija... :lol:

Dugo nije bila bolja tema...
Leftist

#578 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Leftist »

Ja ne znam zasto svi smatrate da su ljudi koji zastupaju stavove slicne nasim automatski "JOSD-ovci" ? Ja znam da se na ovoj temi javljaju 3 JOSD-ovca i ne krijemo se ali vi ovdje kvalifikujete ljude kao JOSD cim imaju misljenje koje se podudara nasem ? Kako ste samo ograniceni u svojim vidicima.
Energični leptir

#579 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Energični leptir »

StudentskiIC wrote:Za ne povjerovati koji su infantili ovi josdaši..:D

Onoga uvukli u raspravu koju nije želio, drugi zove na javnu raspravu, pa kako ćete je voditi kad ni na forumu ne znate kome i kako da odgovorite. Komedija živa. Ovaj rezonuje sve u 16. :D :D

Te kapitalizam smeće, te dobar je ako se sprovode zakoni koji su dobri. Revolucija... :lol:

Dugo nije bila bolja tema...

To nije napisao ni jedan JOSD-ovac. Šta, imaš neki radar koji otkriva JOSD-ovce iza nickova?
Leftist

#580 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Leftist »

Cini mi se prije svega da ovdje imaju nacional detektore

fidoremilienko

#581 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by fidoremilienko »

DinoZe wrote: Ma ne intersuje to ljude ba, vazno je da su dobilo no sto je za njih vazno. Vecina njih do prije 10 godina nije asfalta vidjela. Danas im je asfaltirana cesta u selu i imaju cak i osvjetljenje. Taj nece nikada za nekog drugoga glasati.
To je tačno.
Ovdje vecina palamudi o nekim demosntracijama i revoluicijama. Kao da zive u nekom drugom svijetu.
A šta je to Francuska i Grčka, USA. Drugi svijet?
Ni na jedne demostracije nije do sada izaslo vise od 2500 ljudi.
To dovoljno govori da ljudima i nije tako lose.
Meni to govori, da ti isti ljudi kukaju na sve strane na državu, a ništa ne pokušavaju da promijene. Zapravo ne žele nikoga da podrže. Napravite anketu, pitajte te iste ljude o cjelokupnom stanju u državi, pa ćete vidjeti šta će vam odgovoriti!
A sada napraviti jos neke nasilne demosntracije i paliti tudza auta ili unistavati drustveno dobro. Pa jeste li vi normalni???
Ne uništavati, ne paliti, ali demonstrirati, to svakako. :wink:
amrica

#582 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by amrica »

da se vratimo temi.... :)

"Trojica sistemskih teoretičara s instituta ETH u Zürichu proučavali su 43.060 svjetskih međunarodnih korporacija i njihove udjele u vlasništvu, tražeći kompatibilnosti koje bi ih mogle povezivati, piše popsci.com. Došli su do zaključka kako globalnom ekonomijom vlada 147 usko povezanih kompanija te da su tri četvrtine njih zapravo banke...."

http://dnevnik.hr/vijesti/gospodarstvo/ ... anija.html
Leftist

#583 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Leftist »

To je to Amra, svaka cast!

Na zalost,ljudi ovdje misle da im je najveci izvor problema Mile "teleca glava" Dodik.
Energični leptir

#584 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Energični leptir »

Leftist wrote:To je to Amra, svaka cast!

Na zalost,ljudi ovdje misle da im je najveci izvor problema Mile "teleca glava" Dodik.
On je samo jedna od zlotvorskih mrcina, koju bi nasljedila druga ista takva mrcina. Sistem valja mijenjati!
poznanik

#585 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by poznanik »

Još jedan zanimljiv tekst:
BANKROT TRANZICIJSKOG LIBERALIZMA

Tranzicijski liberalizam je nastao u vremenima raspada tzv. realsocijalizma među "intelektualcima" koji su uzroke ekonomskog i civilizacijskog zaostajanja istočnoeuropskih zemalja vidjeli upravo u formalno socijalističkom poretku. Tako je siromaštvo i povremeni nedostatak potrošačkih roba bila direktna posljedica planske ekonomije, dok je korupcija i nedemokratičnost političkog sistema shvaćana kao direktna posljedica jednopartijskog sistema. Sukladno tome, sve što je trebalo jednoj Poljskoj da postane nova Francuska ili jednoj Hrvatskoj da postane nova Nizozemska bilo je zbacivanje tog umjetnog režima koji je ograničavao prirodan razvoj istočnoeuropskih zemalja.

Kada je promjenom sistema postalo očito da se snovi o pretvaranju Rumunjske u Švicarsku ne ostvaruju tako lako, izmišljen je koncept "tranzicije", nužnog perioda "prilagodbe" tržištu i demokraciji. Taj period definiraju intenzivne "strukturne reforme" koje pretpostavljaju agresivnu privatizaciju i rezanje radnih i socijalnih prava radnika, sve u cilju što bržeg dostizanja ekonomskih, političkih i socijalnih standarda Zapada.

Ova duboko historijska zabluda ignorirala je osnovne činjenice da tzv. tranzicija nije prvi period u kojem istočnoeuropske zemlje bezuspješno pokušavaju dostići razinu razvoja Zapada unutar kapitalističkog ekonomskog sistema, te da je poslijeratni socijalistički period manje ili više planske ekonomije za većinu zamalja bio jedini period u kojem su ne samo uspjele razviti samostalnu industrijsku proizvodnju, nego iskorijeniti nepismenost, glad i uspostaviti sustav zdravstvene zaštite.

S druge strane, u periodu nastanka mita o socijalizmu kao uzroku zaostajanja osamdesetih, koji prati i duboka ekonomska kriza, svi realsocijalistički režimi intenzivno eksperimentiraju s tržišnim reformama i privatizacijom. I tako, dok tranzicijski liberali plaću za slobodnim tržištem kao čudesnim rješenjem zaostajanja u razvoju, režimi kao što je bio jugoslavenski sredinom osamdesetih ulaze u aranžmane s MMF-om i provode privatizaciju (posebno za Markovićeve vlade) s tragičnim socijalnim i ekonomskim posljedicama koje su naposlijetku i dovele do potpunog raspada režima.
amrica

#586 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by amrica »

najzaduzenije zemlje na svijetu :shock: :-)

Irland (1166 prosent av BNP)
Storbritannia (847 prosent av BNP)
Japan (641 prosent av BNP)
Spania (457 prosent av BNP)
Frankrike (449 prosent av BNP)
Belgia (435 prosent av BNP)
Portugal (422 prosent av BNP)
Italia (377 prosent av BNP)
USA (376 prosent av BNP)
Hellas (333 prosent av BNP)
poznanik

#588 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by poznanik »

Šta bi s ovom idejom protesta u Sarajevu i BiH protiv kapitalizma i neoimperijalizma i banaka itd.?

edit: "ROBIN HOOD" okupljanje - 29. oktobra
Last edited by poznanik on 24/10/2011 19:23, edited 1 time in total.
kojeime

#589 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by kojeime »

Nista. Cekamo da neko dodje i pokloni nam bolji zivot, nisi valjda mislio da cemo mi ustati i uraditi nesto za sebe?

Ili mozes to shvatiti kao da mirno i nenasilno demonstriramo u kafanama, na radnim mjestima, kod kuce, na dernecima...
quasar

#590 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by quasar »

kojeime wrote:Nista. Cekamo da neko dodje i pokloni nam bolji zivot, nisi valjda mislio da cemo mi ustati i uraditi nesto za sebe?

Ili mozes to shvatiti kao da mirno i nenasilno demonstriramo u kafanama, na radnim mjestima, kod kuce, na dernecima...
Bili jednom nasi djedovi to uradili. Napravili. Samo smo trebali malo dotjerati. Ali jok. Zlatne kasike i sl. Eto vam sad od sake do lakta.
Leftist

#591 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by Leftist »

Okupimo se 29.10.2011 g. - #OccupyTogether

http://www.facebook.com/#!/event.php?ei ... 4529524235

Narodni plenum najavljen za 29.10. ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu! Bice mikrofon i svako ce se moci javit za rijec pa bujrum :)
simpozijum delirijum

#592 Re: Okupirajmo Sarajevo! ---- 15.10.2011. 12:00h

Post by simpozijum delirijum »

Leftist wrote:Okupimo se 29.10.2011 g. - #OccupyTogether

http://www.facebook.com/#!/event.php?ei ... 4529524235

Narodni plenum najavljen za 29.10. ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu! Bice mikrofon i svako ce se moci javit za rijec pa bujrum :)
vecina jos ne svhata da ovaj pokret ili pobuna naroda je na globalnome nivou , dovoljno je reci da je Kina od prije neki dan uvela cenzuru na rijec "Occuppy "+ lokacija na internetu
od Tahrir trga u Kairu do Spanije , i sada USA ( jer policija u USA zabranjuje upotrebu razglasa pobunjenicima )
uveden je takozvani "narodni mikrofon" , znaci ; publika ponavlja sa govornikom njegove kratke recenice i tako se ideja i glas dalje cuje i bez razglasa
znaci ?
svima je otvoreno , recite sta imate reci , za ili protiv ili samo recite svoju muku , sta god zelite i civilizovano ...
jer je to prava demokratija i glas naroda
sretno 29 Oktobra :thumbup: :bih: :sax:
Post Reply