Sve je to dio politickog procesa. Doci ce do regulacije kao posljedice krize, ako ne dodje, opet ce ljudi dobiti po prstima pa ce nda dva puta razmisliti prije engo sto izaberu Michelle Bachman ili Scott Walkera i sl. Jbg, nisu te politiciare izabrale banke, ljudi su glasali za njih. I opet svrsavaju kada Michelle Bachman kaze da bi sutra bombardovala Iran i sl. Tako i ekonomija, ali ne moze do vijeka trajati.ahuseino wrote:Pa 'vako... sve se vrti u krug... banke JESU krive jer su kupile politicare, a politicari su krivi jer su kurve jeftine. Korporacija je danas isto kao i osoba (po supreeme court-u), pa moze 'donirati' kako hoce, kupiti koga hoce.jefferson wrote:
Pa cekaj, vrijednost kuca je pala! i sta sad? Svi su svrsavali dok su u Las Vegasu gradilo i po 6-10 novih ulica SEDMICNO!!! Svi su obrtali po nekoliko kuca. Ja znam ljude koji su uletili u kredite i obrnuli po 15 kuca mjesecno, i onda, bum! Dok je bilo dobro niko nije postavljao pitanja, sad kad se sve srusilo kuku majci. Pa nije ovo prvi bubble u istoriji ekonomije.
Jednostavnodoslo je do balansiranja, pa svi koji imaju imalo elementarnog znanja o parama je znao da to nece do vijeka trajati.
A za pitanje sto je neko fukara. kada imas u Juznoj karolini 53% upisanih u srednju skolu koji je nikad ne zavrse, tu je srz problema a ne u nekretninama ili u dot.com bubble i sl. Vidjet ces da ce sa green energy isto da se napravi bubble, jer ce investitori poletiti i uloziti ogromne pare, ali i to ce trajati 10 ili mozda vise godina i cao djaci, neko ce se obogatit, neko oplakat i jbg.
I opet, ljudi ce glasati za republikance, mozda ce Obama jedva pobjediti, ali opet ce glasat bar 49% njih za republikance jer lijepo pricaju, ono, daj narodu hljeba i igara.
Dok ljudi ne dodirnu dno, od korijenite promjene sistema nema nista. Ove gluposti sa OWS su igra. Kada nezaposlenost bude kao 1981 kao i kamata na kucu u to vrijeme, onda cemo ozbiljno pricati o promjenama.
Ja koliko vidim ekonomija kada su u pitanju obrazovani ide vise nego super, ali zato kada su u pitanju oni sa srednjim obrazovanjem pa cak i sa nekim fakultetima, oni jedva prezivljavaju.
Problem nisu banke, nego politika kao i politika obrazovanja, i dok se to ne rjesi mozemo mi ganjat duhove, ali nista se bitno nece rjesiti.
Znaci ta 'demokracija' je otisla u perverziju.
Kriza je krenula, da se ponovimo, Klintonovom administracijom 1999 (deregulacijom Glass-Spiegel akta od 1933.) kada se dozvolilo bankama da spekulisu i umoce noge u investment - cross over into the investment side of business. To je stvorilo conflict of interest, iliti nesto sto mi u prirodnim naukamazovemo self-energizing phenomenon
.
Ljudi su samo ovce, i nista drugo do market space za biznis profit, plus naravno - socijalno osiguranje za one 'too big to fail'.
Ne slazem se da OWS nije ozbiljna stvar, i sve te floskule tipa 'nemaju agende', 'sta hoce' i 'kako' su progurane od strane medija i nekakve intelektualne elite koja nije u stvari iskrena, nit' humana.
Kada se u francuskoj protestovalo da ne dozvole dizanje retirement age sa 60 na 62, niko nije ponudio kako da se to ostvari. Ljudi jednostavno strajkovali, izasli na ulice da se bune protiv necega sto ih zulja. Tako i ovi danas, sto eto imaju $400 iPad (i ovo je jedna propaganda dizajnirana da undermind ljude sto izlaze na ulice), izlaze da iskazu nezadovoljstvo. I postizu barem nesto... raising awareness - na ne samo USA situaciju nego i globalnu. A da medije nisu dio mashine, da imaju bogdu vise kicme i ljudskosti, OWS bi imali puno veci efekat.
Da je organizovano nesto vise, jace, sa ljutom agendom - licilo bi vise na revoluciju. Ali nisu ljudi te srece.
Samo jedno imas pravo, situacija je jos uvijek previse komforna u drustvu (i sam sam kriv za to) da bude necega znacajnijeg.
Ovo sa WS je MOGO da bude pocetak, ali su izabrali pogresnu adresu, adresa je kongres a ne Wall Street!
Dobro je sto ce DOJ nakon ovoga preispitati upotrebu sperjeva od strane policije i slicno, ali za to ce trebati vremena, a ljudi vole brze promjene, a brze promjene obecavaju ljudi koji su doveli do ovoga, jbg.
Sto se tice Francuske, trebali su dici na 67 a ne 62 godine!