Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
- bubavi1
#576 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Kada dodjes kao turista imas pravo boraviti do 3 mjeseca u tom roku ako imas EU drzavljanstvo i ako ti se zivi u CH mozes traziti i potpisati ugovor za posao.
Slijedi onda upis u opstinu, prijava.
Sad kada se trazi stan, vlasnik stana nezna jesi li tek dosao jer jos nemas boravicnu dozvolu jer ce je firma izganjati. Nezna isto jesi li zivjela prije par mjeseci u CH itd.
Znaci da postoji mogucnost da ti nece dati stan jer nemozes mu pruziti taj dokument, posebno kada si stranac on ne vjeruje hoces li mu redovno placati stan ili ne, prevelik je rizik.
Zato vecina naseg svijeta ide u blokove s vise stanova gdje su vecina stranci i tu ima vece sanse da nesto ugrabi, pa moze opet kasnije traziti dalje kada se ostabili.
Moze isto preko preporuke ako nekog poznajes moze o tebi pricati vlasniku stana pa je onda laksa procedura.
Sad kada se trazi stan, vlasnik stana nezna jesi li tek dosao jer jos nemas boravicnu dozvolu jer ce je firma izganjati. Nezna isto jesi li zivjela prije par mjeseci u CH itd.
Znaci da postoji mogucnost da ti nece dati stan jer nemozes mu pruziti taj dokument, posebno kada si stranac on ne vjeruje hoces li mu redovno placati stan ili ne, prevelik je rizik.
Zato vecina naseg svijeta ide u blokove s vise stanova gdje su vecina stranci i tu ima vece sanse da nesto ugrabi, pa moze opet kasnije traziti dalje kada se ostabili.
Moze isto preko preporuke ako nekog poznajes moze o tebi pricati vlasniku stana pa je onda laksa procedura.
-
cvijetici
#577 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
I tebi hvala na odgovuru.Da li znas kako mogu saznati vise informacija o blokovima?Npr.koliko se placa,da li su zasebni ulazi,di se to trazi,preko oglasa ili?bubavi1 wrote:Kada dodjes kao turista imas pravo boraviti do 3 mjeseca u tom roku ako imas EU drzavljanstvo i ako ti se zivi u CH mozes traziti i potpisati ugovor za posao.
-
dodo2811
#578 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Cuo sam se danas sa potencijalnim poslodavcem u Ch,kaze da je pitao za radnu dozvolu i da su sanse jako male iako on radnika mog profila trazi mjesecima i firma je velika i jaka,rekao je da ce ipak probati ali da ne nada bas puno.Najvjerovatnije ostajem u At.Dragi Hrvati zaboravite Ch.
-
cvijetici
#579 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Informisem se u vezi tih blokova za stanovanje,ali ocito je da niko ne zna za to a pitala sam vise ljudi pa mi nije jasno da za tako nesto nisu culi,ako to postoji...
-
cvijetici
#580 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Ispada teze od kako smo clanica EUdodo2811 wrote:Cuo sam se danas sa potencijalnim poslodavcem u Ch,kaze da je pitao za radnu dozvolu i da su sanse jako male iako on radnika mog profila trazi mjesecima i firma je velika i jaka,rekao je da ce ipak probati ali da ne nada bas puno.Najvjerovatnije ostajem u At.Dragi Hrvati zaboravite Ch.
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#581 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Nebi ja rekao da je rijec o EU ili nego od drzave do drzave. Kao Danac dobijes radnu sad pa sad. Vjerovatno sto ljudi ne dolaze u nadi da se obogate ili kao vec da to kazem, jer standardi u obe drzave su jednaki. Pokazes danski pasos i nema nikakvih pitanja, ni oko stana ni nista - jos pogotovo ako znas njemacki jezik ali ono pravo dobro - malte ne gledaju te kao i svog - pojadis se na skupoce poneke i porez i na istom ste valu. E jel to sto si "pun ko brod" pa nije ni frka iznajmiti kucu a ne stan, sto su Danci mozda i najcesci gosti u CH, pojma nemam...
Primjer: prije mjesec dva, bio u CH i tocim na pumpi, placam katricom ali treba potpis, kod mene se izlizao na kartci skoro ga i nema, vise lici da ga nema nego da ima bilo sta... gleda ona, potpisa ja, kaze jel mogu vidjeti vozacku, moze, vidi isto ime ali potpis na vozackoj star ko grcka, dok sam bio klinac kad sam je dobio, jer u DK svako 50 godina mjenjas vozacku
kaze nije isit ali ko covjek tad si bio mlad, znam i moj se je izmjenio, dobro je.
Primjer: prije mjesec dva, bio u CH i tocim na pumpi, placam katricom ali treba potpis, kod mene se izlizao na kartci skoro ga i nema, vise lici da ga nema nego da ima bilo sta... gleda ona, potpisa ja, kaze jel mogu vidjeti vozacku, moze, vidi isto ime ali potpis na vozackoj star ko grcka, dok sam bio klinac kad sam je dobio, jer u DK svako 50 godina mjenjas vozacku
- bubavi1
#582 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
cvijetici: kada govorim o blokovima, to su zgrade s vise spratova gdje su najvise stranci postanari...Imas tih blokova najvise na periferiji grada, lahko se mogu primjetiti, imaju dali satelitske antene dali ves objesen na balkonu...
Za to je najbolje otici na licu mjesta i zapisati broj rezije i onda nazvati
-
cvijetici
#583 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Hvala! Ja jos skupljam sto vise informacija...problem je sto,jedno govore jedno a dugi-drugo,tako da vise ne znas sta je istina a sta laz...ne kazem to za tebe,ali kad razgovaram sa drugim ljudima...bubavi1 wrote:cvijetici: kada govorim o blokovima, to su zgrade s vise spratova gdje su najvise stranci postanari...Imas tih blokova najvise na periferiji grada, lahko se mogu primjetiti, imaju dali satelitske antene dali ves objesen na balkonu...![]()
Last edited by cvijetici on 05/06/2014 19:36, edited 1 time in total.
- jon_jovi
#584 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Švicarska se od ostalih europskih država razlikuje upravo po tome što nema kvartova i naselja za strance nego su svi izmješani sa svima. Nema strogog odvajanja
- Šveđanin
#585 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Dajte još neke info o ovoj državi.. dakle znamo ovo.. znamo da su Njemci najzatvoreniji, znamo da su gradili bunkere, znamo da mrze komunjare.. Šta ima specifično o ovoj zemlji a da nije poznato javnosti.
Kakvi su što se tiče rada.. ima li zida.. da li bi mogli sutra zamisliti jednog Bošnjaka/Albanca/Srbina kao ministra finansija Švicarske.. ili direktora neke velike banke..
Kakvi su što se tiče rada.. ima li zida.. da li bi mogli sutra zamisliti jednog Bošnjaka/Albanca/Srbina kao ministra finansija Švicarske.. ili direktora neke velike banke..
-
paladinka
#586 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Ljudi pricaju razlicite stvari, jer je dosta toga razlicito od kantona do kantona, tako da se moze samo okvirno neke stvari objasniti, a za neke konkretne informacije (gdje, sta, kako ?), mora se reci o kojem se kantonu ili gradu radicvijetici wrote:Hvala! Ja jos skupljam sto vise informacija...problem je sto,jedno govore jedno a dugi-drugo,tako da vise ne znas sta je istina a sta laz...ne kazem to za tebe,ali kad razgovaram sa drugim ljudima...bubavi1 wrote:cvijetici: kada govorim o blokovima, to su zgrade s vise spratova gdje su najvise stranci postanari...Imas tih blokova najvise na periferiji grada, lahko se mogu primjetiti, imaju dali satelitske antene dali ves objesen na balkonu...![]()
- bubavi1
#587 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Stranca kao ministra neceg zaboravi osim ako ima CH drzavljanstvo i sanse su veoma sitne.Šveđanin wrote:Dajte još neke info o ovoj državi.. dakle znamo ovo.. znamo da su Njemci najzatvoreniji, znamo da su gradili bunkere, znamo da mrze komunjare.. Šta ima specifično o ovoj zemlji a da nije poznato javnosti.![]()
A za bunkere, CH je sigurno jedina zemlja u Evropi koji ima najvise bunkera, u 70im godinama se masovno gradilo bunkere (hladni rat) nema nijednog brda da nema svog bunkera. AKo zelis postoji video za to pa ti mogu dati stranicu!!
Sto se tice rada, 42 sata sedmicno zakonito, u nekim firmama moze biti 40 sata sedmicno.
Za to zadnje sto paladinka kaze, u vecinu slucejva sto sam napisao se odrazuje na drzavni nivo, kada je trazenje stana SWISSCAUTION je drzavna usluga. Web stranica za potragu stana je isto na drzavni nivo samo izaberi grad!
Za nivo plate postoji isto stranica gdje se izabere kanton. A za porez i ostale stvare se racuna na isti princip svugdje, ponegdje je malo skuplje a ponegdje malo jeftinije. Sve sto sam naveo je iz licnog iskustva, bio sam u cantonu Bern i radim u kantonu Jura, sve u svemu gotovo sve isto...djecije uplate samo tamo vamo priblizno iste na primjer...plate ovisno u znanju, iskustvu su tako iste. Na primjer, u Juri su u prosjeku plate nize nego u kantonu Bern, ja zaradjujem vecu platu u Juri nego kada sam radio u kantonu Bern. Tako da se ne baziram puno na te razlike izmedju kantona.
Last edited by bubavi1 on 07/06/2014 10:34, edited 1 time in total.
- bubavi1
#588 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Nije ratovala vise od 300 godina, ali posjeduje vise bunkera nego ikakva zemlja u Europi....ispripadana drzava!!
http://www.youtube.com/watch?v=Numva8I2UV0
http://www.youtube.com/watch?v=vEOLonBfaD8
I danas dani, svi joj prete opasnosti, od ljudi pa preko medvjeda (prosle godine, jedini medvjed koji je bio u CH i to pod nadzorom lovac ga je ubio) i uvozni insekata ...
Ima popularna izreka, u svakom svicarcu spava policajac...
http://www.youtube.com/watch?v=Numva8I2UV0
http://www.youtube.com/watch?v=vEOLonBfaD8
I danas dani, svi joj prete opasnosti, od ljudi pa preko medvjeda (prosle godine, jedini medvjed koji je bio u CH i to pod nadzorom lovac ga je ubio) i uvozni insekata ...
Ima popularna izreka, u svakom svicarcu spava policajac...
- dante17
#589 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
8,6 miliona stanovnika bi moglo stat u bunkere više nego što ima CH
-
paladinka
#590 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Primjer kantonalni i opstinski porez http://www.bfs.admin.ch/bfs/portal/de/i ... ntone.html , familija sa 2 djece u kanton Zugu je najmanji 1676 chf, kanton Neuenburg 10006 chf, Ne moze se reci da je to mala razlika ( statistika 2012 )
Drugi primjer, uzela sam za primjer posao konobara, plate po kantonu , prosjek ,Appenzell 3000 chf najmanja , kanton Obwalden 4300 chf najveca.
Zdravstveno , ista kasa, u Appenzell je 212 chf mjesecno, u Baselu 340 chf, tako da se ne moze reci da je to sve mala razlika u par franaka.
Po mom misljenju vrijedi razmisliti kad se useljavas u koji kanton ides, naravno druga stvar je kad te zivot baci tamo gdje jesi, ali ako se ima mogucnosti birati i organizirati , staviti sve na papir, i cijene stanova i porez , zdravstveno, auto osiguranje pa onda si stvoriti sliku isplatili se uopste dolaziti u ch
Drugi primjer, uzela sam za primjer posao konobara, plate po kantonu , prosjek ,Appenzell 3000 chf najmanja , kanton Obwalden 4300 chf najveca.
Zdravstveno , ista kasa, u Appenzell je 212 chf mjesecno, u Baselu 340 chf, tako da se ne moze reci da je to sve mala razlika u par franaka.
Po mom misljenju vrijedi razmisliti kad se useljavas u koji kanton ides, naravno druga stvar je kad te zivot baci tamo gdje jesi, ali ako se ima mogucnosti birati i organizirati , staviti sve na papir, i cijene stanova i porez , zdravstveno, auto osiguranje pa onda si stvoriti sliku isplatili se uopste dolaziti u ch
- Zviz
#591 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Po ovom ispade da je Lihtenstajn zakon. Tamo placas nista u porezu a sve manje vise je osigurano - dobro jesu cijene malo nabijene mozda i vise nego u CH. Samo se tamo odesliti je skoro i nemoguce ako nemas u slajpeku jedno 3-4 miliona eura da polozis na neku od njihovih banki. Znam da drzavljanstvo je nemoguce dobiti.paladinka wrote:Primjer kantonalni i opstinski porez http://www.bfs.admin.ch/bfs/portal/de/i ... ntone.html , familija sa 2 djece u kanton Zugu je najmanji 1676 chf, kanton Neuenburg 10006 chf, Ne moze se reci da je to mala razlika ( statistika 2012 )
-
paladinka
#592 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Ti stanovi gdje dosta nasih ljudi stanuju, to su takozvani Wohngenossenschaften, nije to nikakav specijalitet u ch ima takvih stanova i po Njemackoj i Austriji. Ideja je ovakva,ti su se stanovi poceli graditi 50-60-ih god. , radi toga da bi si i obican radnik sa familijom mogao priustiti jedan normalan stancic a za pristojnu stanarinu, postoji mogucnost da se upises u tu kao neku zajednicu, i uplatis jedan dio love, i cekas stan kad bude slobodan. Ti stanovi se financiraju kroz te udijele sto se uplacuju, znaci ne radi se o profitu, zbog toga su ti stanovi dosta jeftiniji. Ali ima takvih stanova koji si i moderni, nisu to samo neki stari stanovi, posto oni stalno grade , naravno ti su i skuplji ali opet su jeftiniji nego normalno, i na te stanove se dugo ceka i moraju biti minimalno dvije osobe.
-
paladinka
#593 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Ima masa ljudi ( ne samo nasi, da se razumijemo ) koji rade u Zürichu a zive u Zugu , u Zürichu su dobre plate, a posto stanuju u Zugu , tamo placaju porez, a porez u Zugu najmanji u ch, a to ti je 20-tak min sa vozom. Ljudi svasta kombinirajuZviz wrote:Po ovom ispade da je Lihtenstajn zakon. Tamo placas nista u porezu a sve manje vise je osigurano - dobro jesu cijene malo nabijene mozda i vise nego u CH. Samo se tamo odesliti je skoro i nemoguce ako nemas u slajpeku jedno 3-4 miliona eura da polozis na neku od njihovih banki. Znam da drzavljanstvo je nemoguce dobiti.paladinka wrote:Primjer kantonalni i opstinski porez http://www.bfs.admin.ch/bfs/portal/de/i ... ntone.html , familija sa 2 djece u kanton Zugu je najmanji 1676 chf, kanton Neuenburg 10006 chf, Ne moze se reci da je to mala razlika ( statistika 2012 )
- Zviz
#594 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Ma kakva Svicarska , Lihtenstajn, Androa, San Marino ili Gibraltar to je zakon, niska stopa poreza, da se svrecati sa poezom i uzivas.paladinka wrote:Ima masa ljudi ( ne samo nasi, da se razumijemo ) koji rade u Zürichu a zive u Zugu , u Zürichu su dobre plate, a posto stanuju u Zugu , tamo placaju porez, a porez u Zugu najmanji u ch, a to ti je 20-tak min sa vozom. Ljudi svasta kombinirajuZviz wrote:Po ovom ispade da je Lihtenstajn zakon. Tamo placas nista u porezu a sve manje vise je osigurano - dobro jesu cijene malo nabijene mozda i vise nego u CH. Samo se tamo odesliti je skoro i nemoguce ako nemas u slajpeku jedno 3-4 miliona eura da polozis na neku od njihovih banki. Znam da drzavljanstvo je nemoguce dobiti.paladinka wrote:Primjer kantonalni i opstinski porez http://www.bfs.admin.ch/bfs/portal/de/i ... ntone.html , familija sa 2 djece u kanton Zugu je najmanji 1676 chf, kanton Neuenburg 10006 chf, Ne moze se reci da je to mala razlika ( statistika 2012 )
- bubavi1
#595 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
paladinka, 100% se slazem...treba se dobro razmilisiti prije dolazka, jer ako ti neko nudi 3500chf bruto plate jest da je oko 5000km, ne smije se osoba zavaravati i misliti da zivi s BIH standardom. Da se razumijemo s 3500chf bruto plate, nema te nigdje.
A u CH se ne smije nadati da ce ti gazda dizati platu svake godine ili po zahtjevu, u vecinu slucejva se podigne 100-150 jednom ili dva puta u 10 godina...a cijene skacu svake godine...zdravstveno osiguranje je najbolji primjer.
A u CH se ne smije nadati da ce ti gazda dizati platu svake godine ili po zahtjevu, u vecinu slucejva se podigne 100-150 jednom ili dva puta u 10 godina...a cijene skacu svake godine...zdravstveno osiguranje je najbolji primjer.
-
mire-ita
#596 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Lp svima,
Jako su korisne ove sve informacije koje se mogu procitati. Postavio bih pitanje mjestanima CH ili onima koji znaje nesto vise od mene.
Imam pasos Ita, struka mi je FB Manager (mjesto ispod direktora hotela) osim svog pricam 3 strana jezika (DE,ENG,ITA). Vidim da na bezi rada ima jako dosta ponuda, uskoro imam vec sastanak.
Eh, kad bi birao gdje da se zaposlim i smjestim koji bi mi grad odgovarao najbolje. I dalije nas narod koristan u CH ili vazi jos uvjek ona zalosna poslovica "bjež od svog sto dalje"? :/
Unaprijed hvala
Jako su korisne ove sve informacije koje se mogu procitati. Postavio bih pitanje mjestanima CH ili onima koji znaje nesto vise od mene.
Imam pasos Ita, struka mi je FB Manager (mjesto ispod direktora hotela) osim svog pricam 3 strana jezika (DE,ENG,ITA). Vidim da na bezi rada ima jako dosta ponuda, uskoro imam vec sastanak.
Eh, kad bi birao gdje da se zaposlim i smjestim koji bi mi grad odgovarao najbolje. I dalije nas narod koristan u CH ili vazi jos uvjek ona zalosna poslovica "bjež od svog sto dalje"? :/
Unaprijed hvala
-
paladinka
#597 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Zavisi kakva su tvoja ocekivanjamire-ita wrote:Lp svima,
Unaprijed hvala
-
mire-ita
#598 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Nemam neki odredjen cilj, ali bi volio neki grad gdje se moze biti u periferiji (zbog visoke kirije) i da je turisticko mjesto. Jer u biti ja sam potrazi za godisnjim turistickim gradom.
Predlozimi su mi grad Zug.
Predlozimi su mi grad Zug.
-
dodo2811
#599 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Zna li netko dali drzavljanima Eu treba radna dozvola za otvaranje obrta,radi se iskljucivo o obrtu.
- Zviz
#600 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?
Yup, jos malo pa neces vise ni moci ako nisi velika riba. U Lihtenstajnu su vec stegli po tom pitanju samo dolaze u obzir velike ribe korz sastane iza debelih paravana. U Cokoladnoj je jos ko eto nesto labilnije mada i oni ce uskoro samo ostaviti prostora za velike ribe.dodo2811 wrote:Zna li netko dali drzavljanima Eu treba radna dozvola za otvaranje obrta,radi se iskljucivo o obrtu.
Trenuta nanjbolja varijata je Gibrlatar, San Marino, Andora i Luxemburg ako je rijec o zanjau (znaci ako prodajes znanje i samo ideje na papiru jer ti je porez 5%).