Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
veljaca

#576 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by veljaca »

oridjidji wrote:
veljaca wrote:Image

Vidi Josipa Bukala ......

Koliko me sjecanje sluzi ovo je most izmedju 2A i 3A - prema bolnici ....

Ako je to ovaj most ( a nisam 100% siguran ) - onda su na ovom mjestu mnogi pogodjeni jer je snajper pucao ne iz pravca Lukavice nego iz pravca Aerodromskog naselja ( zuta zgrada od cigala - bivsa elektroprivreda ) .... sve dok ga nisu otkrili i neutralisali sa pancirke iz 2A ....
ovo ti je most to trga sarajevske olimpijade izmedju dobrinje 2 i 3 i to zeleni most nedaleko od trafo stanice... nije bilo izvodivo iz aerodrumskog naselja gadjati po njemu... moglo se pucati iz Nedzarica i Dobrinje 4 ... medjutim puno vise iz Nedzarica...
Rekao sam da nisam 100% siguran .... :D
Slicna situacija je bila na mostu prema Dobrinjskoj ratnoj bonici ( izmedju 2A i 3A ) i tu su u pocetku bile postavljene vrece prema Lukavici, a snajper je pucao iz Aerodromskog naselja - sto je kasnije popravljeno stavljanjem vreca i sa druge strane ...
radet

#577 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by radet »

damir234 wrote:Moze li mi neko objasniti gsje se nalazio ovaj ulaz u tunel ispod piste?

Image

Uploaded with ImageShack.us
Ovo je vjerovatno izvorni ulaz u tunel sa Butmirske strane, jer s Dobrinjske nije 100%. Inače, mjesto gdje se počeo kopati tunel i gdje je bio ulaz za vrijeme radova se nalazi sigurno 100 metara od Kolereve kuće. Kolareva kuća je bila povezana tranšejom do izvornog ulaza u tunel (tih nekih 100-tinjak metara), pa se naknadno ta tranšeja pokrila do kuće i dalje ispod aerodromske ceste do zgrade u kojoj je na kraju bio zvanični ulaz. Slična situacija je bila i s Butmirske strane jer je tek po završetku radova ulaz napravljen da bude gdje se nalazio kada su već ljudi masovno počeli prolaziti kroz njega.
trambusek88

#578 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trambusek88 »

veljaca wrote:
oridjidji wrote:

Ako je to ovaj most ( a nisam 100% siguran ) - onda su na ovom mjestu mnogi pogodjeni jer je snajper pucao ne iz pravca Lukavice nego iz pravca Aerodromskog naselja ( zuta zgrada od cigala - bivsa elektroprivreda ) .... sve dok ga nisu otkrili i neutralisali sa pancirke iz 2A ....
ovo ti je most to trga sarajevske olimpijade izmedju dobrinje 2 i 3 i to zeleni most nedaleko od trafo stanice... nije bilo izvodivo iz aerodrumskog naselja gadjati po njemu... moglo se pucati iz Nedzarica i Dobrinje 4 ... medjutim puno vise iz Nedzarica...
Slicna situacija je bila na mostu prema Dobrinjskoj ratnoj bonici ( izmedju 2A i 3A ) i tu su u pocetku bile postavljene vrece prema Lukavici, a snajper je pucao iz Aerodromskog naselja - sto je kasnije popravljeno stavljanjem vreca i sa druge strane ...
Pa ovo je most između 2A i 3A, prema bolnici, ali mi neide u glavu da su ga mogli gađati iz Aerodromskog.
oridjidji

#579 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by oridjidji »

veljaca wrote:
oridjidji wrote:

pa ovaj most je most prema dobrinjskoj bolnici iz pravca odakle prelazi bukal i zena tj. iz 3 prema 2 bolnica ti dodje sa lijeve njihove strane ... pucnjava je mogla doci iz dva navedena pravca u mome prethodnom postu po ovome mostu jer most se nalazi na sredini Dobrinje i bilo je nemoguce dejstovati iz aerodrumskog jer u aerodrumskom su sve niske zgrade, a zgrade su mu se isprijecile da bi se taj most ikako vidio iz tog djela Dobrinje..
Repetitor

#580 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

veljaca wrote:
oridjidji wrote:

PA ovo ti je most izmedju D3-A i D2-A ,znaci iz Dobrinje 3-a prema Dobrinji 2-a,u neposrednoj blizini ratne bolnice.I na ovaj most je pucano SAMO iz pravca Dobrinje 4 i crkve sa Veljina. Nije ga bilo moguće gadjati iz Nedzarica a pogotovo iz Aerodromskog naselja,jer se ne vidi uopste odatle.A za to sto si ti nesto cuo pa pobrkao,mislio si na snajpersko gnijezdo u Aerodromskom naselju u zutim zgradama,Titogradska ulica bivsa...Bilo je snajpersko gnijezdo ali nisu ga nikad nasi(ARBIH) uspjeli neutralisati,iz prostog razloga sto je jednom u 10-15 dana pucano odatle...
Repetitor

#581 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

Sarajmen wrote:Image

Ovo je slika zelenog mosta,slikano sa narandzastog mosta iz pravca izmedju D2 i D5.Kod danasnje gimnazije...Od krmetnjaka se zeleni most nije vidio.Iz Aerodromskog naselja pogotovo...
oridjidji

#582 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by oridjidji »

eyesburn wrote:nema logike da je puno više pucano iz pravca nedžarića kad su vreće s pijeskom poredane da zaklanjaju pogled prema dobrinji 4 i crkvi.
da na ovoj slici je tako... ali onda kada se skontalo da se gadja iz nedzarica onda su se postavile vrece i sa druge strane... pretpostavljam da je ova slika nastala na ljeto ili jesen 1992 godine...
oridjidji

#583 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by oridjidji »

Repetitor wrote:
Sarajmen wrote:Image

Ovo je slika zelenog mosta,slikano sa narandzastog mosta iz pravca izmedju D2 i D5.Kod danasnje gimnazije...Od krmetnjaka se zeleni most nije vidio.Iz Aerodromskog naselja pogotovo...
raja s Dobrinje za selo do petice govori Nedzarice (a tu su u ratu bili četnici)... iz njega se moglo destvovati po mostu s one strane gdje na slici sa Bukalom nema vreca.
Image
karamazov

#584 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karamazov »

Jedan dio toga mosta do D3 se ipak mogao vidjeti a samim tim i biti gadjan sa zute zgrade u bivsoj Titogradskoj ulici u Aerodromskom naselju...
Last edited by karamazov on 26/02/2012 17:25, edited 1 time in total.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#585 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by emillio estevez »

slika gore kako dijete pretrcava preko mosta je strasna

tada nisam imao djece danas imam i muka mi je od takve slike
oridjidji

#586 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by oridjidji »

emillio estevez wrote:slika gore kako dijete pretrcava preko mosta je strasna

tada nisam imao djece danas imam i muka mi je od takve slike
kada je poceo rat meni je bilo nepunih 8 godina... e koje je to djetinjstvo bilo... pored svega sto se desavalo u ratnom sarajevu, te u mome naselju dobrinji, cudim se kako sam ostao ziv kakav sam sejtan bio ... bolje da mi djete na mater lici nego na mene :) ima da objelim ako bude i upola ludo ko ja tada :D
Repetitor

#587 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

karamazov wrote:Jedan dio toga mosta do D3 se ipak mogao vidjeti a samim tim i biti gadjan sa zute zgrade u bivsoj Titogradskoj ulici u Aerodromskom naselju...
Nije se mogao vidjeti i nije mogao biti gadjan iz Titogradske ulice !
Suplju prosipas ovde po forumu kako si upoznat sa desavanjima na linijama oko Dobrinje a nisi konkretno nista dokazao da znas neke pojedinosti o kojima si ovde bio pitan :)
Evo i mapa koja pokazuje odakle je povremeno iz potkrovlja pucao snajper,i kad se povuče dijagonala jasno se na mapi vidi da nije mogao dejstvovati po zelenom mostu izmedju D2 i D3,visina zgrada i raspored zgrada nisu dopuštale da se vidi most. Mogao je da dejstvuje po parku u Dobrinji 2 i tu je 95-te ubijen jedan čovjek,civil M.M.
čkePi su znali samo po civilima pucati :x

Image
karamazov

#588 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karamazov »

Bil se okladio????
Repetitor

#589 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

BiH...
karamazov

#590 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karamazov »

Onaj ko izgubi da 3 puta ovdje javno kaze da je MAGARAC jel moze :D :D :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#591 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Chmoljo »

ne može. ne pravite cirkus od teme.

EDIT: kako rekoh, ne pravite cirkus od teme. ili recite šta znate, sa argumentima ili ne spamajte temu. kraj priče.
karamazov

#593 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karamazov »

http://oi42.klix.com/hrypo1.jpg
Na tvojoj slici lose si povukao liniju, na ovoj se fino vidi most... uostalom ko got stanuje u Dobrinji moze otici na taj most pa provjeriti jel se sa njega vidi krov zute zgrade...
Sva sreca pa se nisi kladio u lovu :-) ...ocekujem bar izvinjenje na sve moje "suplje"...mada mi po nacinu pisanja mirises na GILETA... :?
Repetitor

#594 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Repetitor »

kara... care moj
ti si jedan obicni supljator :)
karanana

#595 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

jeli na prvoj slici lansirna rampa za ono ili neko drugo orudje koje nema veze sa aviobombom ispod i slikom sa njenim posljedicama?
trambusek88

#596 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trambusek88 »

karamazov wrote:http://oi42.klix.com/hrypo1.jpg
Na tvojoj slici lose si povukao liniju, na ovoj se fino vidi most... uostalom ko got stanuje u Dobrinji moze otici na taj most pa provjeriti jel se sa njega vidi krov zute zgrade...
Sva sreca pa se nisi kladio u lovu :-) ...ocekujem bar izvinjenje na sve moje "suplje"...mada mi po nacinu pisanja mirises na GILETA... :?
Opet kači "pancirku" u Oktobarske revolucije. Mjerio sam i ja na google earthu, i možda postoji mala mogućnost da su mogli odatle gađati mali djelić mosta, ali kao kroz mišiju rupu.
karamazov

#597 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karamazov »

Repetitor wrote:kara... care moj
ti si jedan obicni supljator :)
Jel to sve GILE??? Nije te bas tesko provaliti....Znas da ja sa tobom ne diskutujem...pa kad se naucis malo kulturno izrazavati javi se....
Dupli_skalp

#598 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dupli_skalp »

ako ima neko na forumu da živi u blizini ili baš u toj zgradi u aerodromskom, neka napiše vidi li se ili ne.
veljaca

#599 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by veljaca »

karamazov wrote:Jedan dio toga mosta do D3 se ipak mogao vidjeti a samim tim i biti gadjan sa zute zgrade u bivsoj Titogradskoj ulici u Aerodromskom naselju...
:thumbup:

Ovo sam i ja cuo za vrijeme agresije na BiH ....

Btw - sada sam na drugom dijelu grada - ali kada budem u prilici - uvjericu se sam i ovdje napisati ...
trambusek88

#600 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by trambusek88 »

eyesburn wrote:ako ima neko na forumu da živi u blizini ili baš u toj zgradi u aerodromskom, neka napiše vidi li se ili ne.
Pa i ako se onda vidio neznam dali se sad može vidjeti, jer vrlo je moguće da bi ga zaklanjale kuće u mahali, na kojima je većinom dograđen sprat ili dva, a do rata su većinom bile jednospratne.
Post Reply