Uvoz auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
tarikBA
#576 Re: Uvoz auta
i samo ce se pdv-placati posle nove godine ili?
-
bez_suplje
#577 Re: Uvoz auta
ma nema tu puno ustede carina je bila 3 posto svakako, a pdv ostaje tako da nije lose mada neka usteda i nije
-
Autobus
#578 Re: Uvoz auta
Notarska ovjera ugovora = 15 Euro.
Špedicija za izvoznu dokumentaciju (sa Eur1 dokumentom) = 45 Euro.
Zoll tablice na 30 dana (sa osiguranjem i porezom) = 215 Euro (ima i na 7 dana, 30 euro jeftinije)
To vam je moje friško iskustvo, ako neko kalkuliše možda pomogne.
Špedicija za izvoznu dokumentaciju (sa Eur1 dokumentom) = 45 Euro.
Zoll tablice na 30 dana (sa osiguranjem i porezom) = 215 Euro (ima i na 7 dana, 30 euro jeftinije)
To vam je moje friško iskustvo, ako neko kalkuliše možda pomogne.
-
preludezalude
#579 Re: Uvoz auta
Nista se tu nece dobiti. Tresla se gora, rodio se mis.
-
ketronsd1
#580 Re: Uvoz auta
Pozz
Procitao sam sve postovo ovdje da vam naznacim da me odmah nebi napali
Za praznke dolazim u BiH i auto sa kojim cu doci cu da ujedno uvezem.Dakle auto je na meni i bit ce na normalnim svedskim tablicama.Moje pitanje je da li je ista procedura sada pri uvozu? Sta mi je raditi? EUR1 certifikat sam potrazio od CITROEN SWEDEN i oni su mi rekli da nije nikakv problem da ce to odraditi.E sad pitanje te izvoznice gdje se to moze odraditi i kako sa kupoprodajnim ugovorom izvesti po sto sam vec duze vlasnik auta i ugovor koji imam je stariji.
POZZZ!
Procitao sam sve postovo ovdje da vam naznacim da me odmah nebi napali
Za praznke dolazim u BiH i auto sa kojim cu doci cu da ujedno uvezem.Dakle auto je na meni i bit ce na normalnim svedskim tablicama.Moje pitanje je da li je ista procedura sada pri uvozu? Sta mi je raditi? EUR1 certifikat sam potrazio od CITROEN SWEDEN i oni su mi rekli da nije nikakv problem da ce to odraditi.E sad pitanje te izvoznice gdje se to moze odraditi i kako sa kupoprodajnim ugovorom izvesti po sto sam vec duze vlasnik auta i ugovor koji imam je stariji.
POZZZ!
-
Cafe Camargue
#581 Re: Uvoz auta
Imaš negdje na forumu, "poznanik" je to sve lijepo opisao.ketronsd1 wrote:Pozz
Procitao sam sve postovo ovdje da vam naznacim da me odmah nebi napali![]()
POZZZ!
Samo što ja to nisam uspio naći (nisam imao ni vremena da čitam kompletne topice sa nekoliko stotina postova), pa ako ti kojim slučajem nađeš, zamolio bih te da i ovdje preneseš.
Hvala
- illuminated
#582 Re: Uvoz auta
Napisao je jednom da se auto mora staviti pod carinski nadzor, onda ga odjavis u maticnoj zemlji, tj odneses tablice nazad da ti u saobracajnu upisu da je odjavljen i uniste plakete koje imas na tablicama, zatim se pristupa proceduri carinjenja.Cafe Camargue wrote:Imaš negdje na forumu, "poznanik" je to sve lijepo opisao.ketronsd1 wrote:Pozz
Procitao sam sve postovo ovdje da vam naznacim da me odmah nebi napali![]()
POZZZ!
Samo što ja to nisam uspio naći (nisam imao ni vremena da čitam kompletne topice sa nekoliko stotina postova), pa ako ti kojim slučajem nađeš, zamolio bih te da i ovdje preneseš.
Hvala![]()
Za lezanje na terminalu (u toku odjave) placa se neka nadoknada.
Eh sad moj je slucaj malo drugaciji: ja sam ga vec odjavio, i evo ga lezi pred zgradom gdje zivim, dakle obrnuto.
Planiram sada da ga odvezem na carinu (putem privremenih tablica ili da nakacim ove stare koje su odjavljene ...za tih par stotina metara) i da ga ocarinim...?
Dodatno pitanje: Isplati li se cekati iza Nove godine (carinska stopa ce biti 0%) ?
EDIT original post:
http://www.klix.ba/forum/uvoz-auta-p740 ... 9#p7402239
-
carina12
#583 Re: Uvoz auta
mene zanima sljedece sad za ovo od nove godine za carinu i to:
npr.uzmem u svicarskoj auto,golf4 koji kosta npr.5000Km koliko ce mene da izađe carina i ostalo ali sad od nove godine kada ce jeftinije da bude
npr.uzmem u svicarskoj auto,golf4 koji kosta npr.5000Km koliko ce mene da izađe carina i ostalo ali sad od nove godine kada ce jeftinije da bude
-
Sa_u_srcu
#586 Re: Uvoz auta
pdv 17% carina 3% to ce ti odrediti na carinskom terminalu u Halilovicima, ako ces auto registrovati u Kantonu Sarajevo. Ono sto ces sigurno osim ovoga platiti je:carina12 wrote:mene zanima sljedece sad za ovo od nove godine za carinu i to:
oko 100 KM propratni papiri na terminalu u Bosanskom Brodu prilikom ulaska u BIH.
Oko 400 Km u Bihamku na Ilidzi, homologaciju.
Oko 100 Km carinske usluge kada dodjes u Halilovice.
Ono sto bih mogao uraditi je da se raspitas u Svicarskoj, da li na to auto imas pravo na povrat PDV Svicarskog, posto auto ide van EU. to je u njemackoj oko 19 % tj, na 5000 KM vratit ces 1000KM zato to pogledaj...
- em11r
#587 Re: Uvoz auta
Da li neko zna proceduru za uvoz automobila za povratnike iz inostranstva.
Ima onaj fazon za ove iz inostranstva koji se vracaju u BiH, da mogu svoje auto (i ostale stvari) povuci i da na isto ne placaju poreze i carine.
Ima onaj fazon za ove iz inostranstva koji se vracaju u BiH, da mogu svoje auto (i ostale stvari) povuci i da na isto ne placaju poreze i carine.
- burekodsira
#588 Re: Uvoz auta
ima, ali neces smjeti ni otudjiti (prodati) narednih 5godina kako se sjecam
proguglaj malo mozes naci tacne podatke, pronalazio sam ih bio nekad i ja u potrazi za drugim informacijama
proguglaj malo mozes naci tacne podatke, pronalazio sam ih bio nekad i ja u potrazi za drugim informacijama
- KID
#589 Re: Uvoz auta
Kakva bolan homologacija od 400km, ma gdje to ima.,? Homologacija ne smije biti skuplja od 270km..Sa_u_srcu wrote:pdv 17% carina 3% to ce ti odrediti na carinskom terminalu u Halilovicima, ako ces auto registrovati u Kantonu Sarajevo. Ono sto ces sigurno osim ovoga platiti je:carina12 wrote:mene zanima sljedece sad za ovo od nove godine za carinu i to:
oko 100 KM propratni papiri na terminalu u Bosanskom Brodu prilikom ulaska u BIH.
Oko 400 Km u Bihamku na Ilidzi, homologaciju.
Oko 100 Km carinske usluge kada dodjes u Halilovice.
Ono sto bih mogao uraditi je da se raspitas u Svicarskoj, da li na to auto imas pravo na povrat PDV Svicarskog, posto auto ide van EU. to je u njemackoj oko 19 % tj, na 5000 KM vratit ces 1000KM zato to pogledaj...
sent from Tapatalk 2
- KID
#590 Re: Uvoz auta
procedura uvoza auta / za vozila sa EU porijeklom
Faktura ili ugovor mora da glasi na „osobu koja uvozi“ (UVOZNIK)..
Uz fakturu (ugovor) mora da bude odjavljena saobraćanja dozvola
i certifikat EUR.1 ili propisana izjava na fakturi (ako je vozilo jeftinije od 6.000 EUR.a)
(Odjavljena saobraćajna dozvola nije obavezna, jer se neodjavljeno vozilo može ocariniti ali ga ne možete registrovati u MUP-u dok Vam ne dođe odjava – što znači odmah je bolje napraviti odjavu vozila)
Vozilo se na BiH granici (npr. Bosanski Brod) mora prijaviti na UVOZNIKA (uz kopiju njegove lične karte ili pasoša) i uputiti na konačno carinjenje u željenu carinsku ispostavu...
Nakon prijave na granici dobijate rok od 15 dana da se javite na konačno carinjenje.
Prije konačnog carinjenja mora se obaviti PREGLED NA TEHNIČKOM SERVISU
da bi se dobila POTVRDA O HOMOLOGACIJI tj. da vozilo ispunjava sve uslove EURO 3 norme. Sa tom potvrdom dolazi se na konačno carinjenje u carinsku ispostavu u koju ste upućeni sa granice.
Da bi se smanjila carina sa 15% na 3% (od januara 2013. carina je 0%), mora se iz zemlje izvoznice dobiti certifikat EUR.1 ili izjava na fakturi (ako je vozilo jeftinije od 6.000 EUR.a)
ili ova propisana izjava mora biti ukucana na UGOVORU koji je napravljen i potpisan kod Notara. (u tom slučaju da bi se priznala faktura (ugovor) sa povlasticom (propisanom izjavom o porijeklu) mora se vozilo izvozno ocariniti u zemlji izvoznici i kao dokaz tog izvoza donjeti kopiranu izvoznu deklaraciju na konačno carinjenje)...
Propisana izjava o EU porijeklu / Njemačka verzija
Der Ausführer der Waren, auf die sich dieses Handelspapier bezeiht, erklärt, daß diese Waren, soweit nicht anderes angegeben, präferenzbegünstigte EU Ursprungswaren sind.
............... / .....................
Grad i datum / Odgovorna osoba
Izjava na računu, od strane fizičkog lica na dokumentu koji nije prošao izvoznu carinsku proceduru, niti je ovjeren od strane carinske administracije zemlje izvoznice ne može biti prihvaćena kao valjan dokaz o porijeklu robe na osnovu kojeg se primjenjuje preferencijalni status. Znači „izjava o porijeklu“ koja je ukucana na fakturi mora biti ovjerena i potpisana od strane izvoznika i obavezno se to vozilo mora izvozno ocariniti na izlasku iz EU ili u zemlji izvoznici.
Ljudi su dosta zbunjeni kad je uvoz vozila u pitanju i pogotovo kad je riječ o oslobađanju od plaćanja carine za vozila proizvedena u Europskoj uniji... Carina za uvoz polovnih vozila iznosi 15%. Ako je vozilo proizvedeno u EU tj. ako za to vozilo možete da pribaviti EUR.1 certifikat ili navedenu propisanu izjavu o EU porijeklu, onda Vam se carina umanjuje sa 15% na 3%.. znači, od sljedeće godine se ukida i ovih 3% za vozila iz EU..
Na vozila Azijskog i Američkog porijekla (npr. Toyota, Mazda, Jeep itd) carina se obračunava u punom iznosu od 15%.
Faktura ili ugovor mora da glasi na „osobu koja uvozi“ (UVOZNIK)..
Uz fakturu (ugovor) mora da bude odjavljena saobraćanja dozvola
i certifikat EUR.1 ili propisana izjava na fakturi (ako je vozilo jeftinije od 6.000 EUR.a)
(Odjavljena saobraćajna dozvola nije obavezna, jer se neodjavljeno vozilo može ocariniti ali ga ne možete registrovati u MUP-u dok Vam ne dođe odjava – što znači odmah je bolje napraviti odjavu vozila)
Vozilo se na BiH granici (npr. Bosanski Brod) mora prijaviti na UVOZNIKA (uz kopiju njegove lične karte ili pasoša) i uputiti na konačno carinjenje u željenu carinsku ispostavu...
Nakon prijave na granici dobijate rok od 15 dana da se javite na konačno carinjenje.
Prije konačnog carinjenja mora se obaviti PREGLED NA TEHNIČKOM SERVISU
da bi se dobila POTVRDA O HOMOLOGACIJI tj. da vozilo ispunjava sve uslove EURO 3 norme. Sa tom potvrdom dolazi se na konačno carinjenje u carinsku ispostavu u koju ste upućeni sa granice.
Da bi se smanjila carina sa 15% na 3% (od januara 2013. carina je 0%), mora se iz zemlje izvoznice dobiti certifikat EUR.1 ili izjava na fakturi (ako je vozilo jeftinije od 6.000 EUR.a)
ili ova propisana izjava mora biti ukucana na UGOVORU koji je napravljen i potpisan kod Notara. (u tom slučaju da bi se priznala faktura (ugovor) sa povlasticom (propisanom izjavom o porijeklu) mora se vozilo izvozno ocariniti u zemlji izvoznici i kao dokaz tog izvoza donjeti kopiranu izvoznu deklaraciju na konačno carinjenje)...
Propisana izjava o EU porijeklu / Njemačka verzija
Der Ausführer der Waren, auf die sich dieses Handelspapier bezeiht, erklärt, daß diese Waren, soweit nicht anderes angegeben, präferenzbegünstigte EU Ursprungswaren sind.
............... / .....................
Grad i datum / Odgovorna osoba
Izjava na računu, od strane fizičkog lica na dokumentu koji nije prošao izvoznu carinsku proceduru, niti je ovjeren od strane carinske administracije zemlje izvoznice ne može biti prihvaćena kao valjan dokaz o porijeklu robe na osnovu kojeg se primjenjuje preferencijalni status. Znači „izjava o porijeklu“ koja je ukucana na fakturi mora biti ovjerena i potpisana od strane izvoznika i obavezno se to vozilo mora izvozno ocariniti na izlasku iz EU ili u zemlji izvoznici.
Ljudi su dosta zbunjeni kad je uvoz vozila u pitanju i pogotovo kad je riječ o oslobađanju od plaćanja carine za vozila proizvedena u Europskoj uniji... Carina za uvoz polovnih vozila iznosi 15%. Ako je vozilo proizvedeno u EU tj. ako za to vozilo možete da pribaviti EUR.1 certifikat ili navedenu propisanu izjavu o EU porijeklu, onda Vam se carina umanjuje sa 15% na 3%.. znači, od sljedeće godine se ukida i ovih 3% za vozila iz EU..
Na vozila Azijskog i Američkog porijekla (npr. Toyota, Mazda, Jeep itd) carina se obračunava u punom iznosu od 15%.
-
Ado_C1
#591 Re: Uvoz auta/2013.
Pozdrav!!!
Ovi dana smo dosta slusali oko ukidanja carina na uvoz auta iz EU za 2013.
Molio bi odgovor od onih koji nesto znaju oko oko ove teme.
Planiram sebi uzeti auto u Sloveniji poslije nove godine, pa me zanima da li moram imati svu potrebnu dokumentaciju prilikom uvoza kao i u 2012. jer znamo, ako nismo imali sve potrebno da se je carina placala znatno vise od 3% kao na npr. ako nemamo EURO1 obrazac, ex1 potvrdu itd
Da li ostaje PDV 17% u 2013 godini prilikom procjene auta... Pitam, jer sam cuo da ce doci do korekcije PDV u znatno vecem procentu.
Molio bi odgovor od onih koji nesto znaju oko oko ove teme.
Planiram sebi uzeti auto u Sloveniji poslije nove godine, pa me zanima da li moram imati svu potrebnu dokumentaciju prilikom uvoza kao i u 2012. jer znamo, ako nismo imali sve potrebno da se je carina placala znatno vise od 3% kao na npr. ako nemamo EURO1 obrazac, ex1 potvrdu itd
Da li ostaje PDV 17% u 2013 godini prilikom procjene auta... Pitam, jer sam cuo da ce doci do korekcije PDV u znatno vecem procentu.
- drndalo
#592 Re: Uvoz auta
Sva dokumentacija oko E1 bi morala ostati ista, ako je nema, ima carine 16% cini mi se...
Promjena PDV bi trebala biti izglasana u parlamentu, a to je proces koji traje malo duze, pa bismo za njega valjda vec culi zvanicno...
Promjena PDV bi trebala biti izglasana u parlamentu, a to je proces koji traje malo duze, pa bismo za njega valjda vec culi zvanicno...
-
Ado_C1
#593 Re: Uvoz auta
Pozdrav!!!
Molio bi odgovor od onih koji nesto znaju oko ove teme.
- KID
#594 Re: Uvoz auta
Čitajte malo postove iznad Vas...Ado_C1 wrote:Pozdrav!!!
poslije nove godine, ništa se ne mijenja oko uvoza automobila.. sve ostaje isto samo što se carina na Evropska (polovna) vozila smanjuje sa 3% na 0%.. a PDV ostaje isti... ne vjerujem da će se smanjivati... gdje ste to čuli... kakva nam je država možemo očekivati samo da povećaju PDV...
Ako želite da Vam se carina smanji na 0%, i dalje morate imati u prilogu EUR.1 certifikat ili izjavu na fakturi + EX1 (izvoznu deklaraciju iz EU)...
- marketleader
#595 Re: Uvoz auta
Da li je neko uvozio auto iz Italije? Kontaktirao sam špeditere i imam različite informacije.
Gdje i kako se vadi EUR1 obrazac? Jedni govore da vadim na carinarnici kod špeditera zajedno sa EX1. Drugi govore da se izvadi u auto kući. Jedni govore da vadim u auto kući izjavu o porijekla, pa tek onda kod špeditera na carinarnici EUR 1 zajedno sa EX1. wtf??
Gdje i kako se vadi EUR1 obrazac? Jedni govore da vadim na carinarnici kod špeditera zajedno sa EX1. Drugi govore da se izvadi u auto kući. Jedni govore da vadim u auto kući izjavu o porijekla, pa tek onda kod špeditera na carinarnici EUR 1 zajedno sa EX1. wtf??
- KID
#596 Re: Uvoz auta
Dobro su ti rekli za vađenje EUR.1 ... mozes ga dobiti u auto kući a možeš i direktno kod špeditera... Mialim da je najbolje rješenje kod špeditera direktno na granici, jer ga carina mora ovjeriti a uz to ćeš dobiti i izvoznu deklaraciju...marketleader wrote:Da li je neko uvozio auto iz Italije? Kontaktirao sam špeditere i imam različite informacije.
- marketleader
#597 Re: Uvoz auta
Znaci mogu EUR1 izvaditi kod speditera na carinarnici ili kod auto kuce?KID wrote:Dobro su ti rekli za vađenje EUR.1 ... mozes ga dobiti u auto kući a možeš i direktno kod špeditera... Mialim da je najbolje rješenje kod špeditera direktno na granici, jer ga carina mora ovjeriti a uz to ćeš dobiti i izvoznu deklaraciju...marketleader wrote:Da li je neko uvozio auto iz Italije? Kontaktirao sam špeditere i imam različite informacije.
Meni su rekli da moram u auto kucu (po uvjerenje) pa onda kod speditera (po EUR1), sto komplikuje stvari.
Ovi nasi spediteri su cudu, 100ljudi 100razlicitih informacija.
-
arhitekta93
#598 Re: Uvoz auta
da li ce poslije nove godine cijena BH automobila da padne i za koliko?
hvala
hvala
- respo
#599 Re: Uvoz auta
nece pastiarhitekta93 wrote:da li ce poslije nove godine cijena BH automobila da padne i za koliko?
hvala
tih 3% to je recimo 300 maraka na 10000 ce uzimati oni koji dovlace auta
znaci umjesto drzavi tih 3% ide autokuci sverceru ili ko vec uvozi to
-
arhitekta93
#600 Re: Uvoz auta
a ja sam se bas ponadao da ce pasti za 1000 il 2000respo wrote:nece pastiarhitekta93 wrote:da li ce poslije nove godine cijena BH automobila da padne i za koliko?
hvala
tih 3% to je recimo 300 maraka na 10000 ce uzimati oni koji dovlace auta
znaci umjesto drzavi tih 3% ide autokuci sverceru ili ko vec uvozi to