Ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
nineinchnails

#576 Re: Ljetne gume

Post by nineinchnails »

Kupujte sta hocete i gdje god zelite, ali "nemojte u Makbel".
Prijateljski savjet...
lerdi

#577 Re: Ljetne gume

Post by lerdi »

nineinchnails wrote:Kupujte sta hocete i gdje god zelite, ali "nemojte u Makbel".
Prijateljski savjet...
E sjeba me ti sa ovim. :) Ima li neki poseban razlog pošto mi je Magbel bio najizgledniji za kupovinu?

@holowey

Hvala drug na informaciji. Po testu pc5 se brže troši od og, pa pretpostavljam da je tih nekih 3-4 sezone i maksimum koji mogu dati. Meni dovoljno ;)
Bakir1

#578 Re: Ljetne gume

Post by Bakir1 »

i ja bih volio pojasnjenje, kupljene u makbelu gume dosta specificne dimenzije i veoma rijetke nikakvih problema nije bilo do sada
kix.ba

#579 Re: Ljetne gume

Post by kix.ba »

Moja preporuka je da pogledate i Uniroyal gume, posebno RainExpert.

Na svim poljima uporedive sa najboljim, poznate kao odlične na kiši, za ljetnje gume se više nego solidno snalaze i na snijegu (koliko je to za ljetnje gume moguće), a cijena im je obično osjetno niža...

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Uniro ... Expert.htm

Ima još jedan model koji dosta hvale, Rain Sport ili tako nešto, ali nema dimenzija za moj auto pa ne znam više. U svakom slučaju, vrijedi pogledat...
mahalaš

#580 Re: Ljetne gume

Post by mahalaš »

kix.ba wrote:Moja preporuka je da pogledate i Uniroyal gume, posebno RainExpert.

Na svim poljima uporedive sa najboljim, poznate kao odlične na kiši, za ljetnje gume se više nego solidno snalaze i na snijegu (koliko je to za ljetnje gume moguće), a cijena im je obično osjetno niža...
Druga godina kako vozim na njima i odlicno su se pokazale! Samo ne znam kakva je sad cijena, ja sam platio oko 100KM po komadu. 185/65/R14

Svejedno je gdje kupujete gume, samo provjerite godinu proizvodnje na njima, da vam neko ne uvali nesto. I obavezno trazite gumu od ove godine, max 2011. Ipak kupujemo NOVU gumu.
goran16v

#581 Re: Ljetne gume

Post by goran16v »

Ja ne znam odakle ova fama i fobija "kupuj gumu ali da je obavezno XX12"da je proizvedena ove godine, da je proizvedena itd.
U zavisnosti od drzave preporuke/zakoni nacionalnih tijela su sljedece:
BRMA Britanija: Ako su pravilno uskladistene gume se mogu prodavati do 6 godina starosti od datuma proizvodnje a upotrebljavati 10 godina od datuma proizvodnje.
JATMA Japan: Poslije 5 god kontrola guma radi daljeg koristenja, zamjena poslije 10 god
Njemacka: Prodaja guma do 5 godina starosti, poslije 5 godina starosti proizvodjac ili strucnjaci daju preporuku da li se i dalje mogu prodavati.
S obzirom na nacionalne propise strucnjaci su dosli do opsteg pravila: Da se novom gumom moze smagrati guma do 5 godina starosti koja je bila pravilno uskladistena, poslije 5 god se mogu prodavati uz pozitivno misljenje strucnjaka i proizvodjaca i da se guma moze koristiti 10 god od dana proizvodnje.
Onome kome gume traju 10 godina, sto je otprilike prosjecno 3000 godisnje, pa mu je bitno da li je proizvedena ove ili prosle godine - svaka cast, ali mislim da je takvih fakat malo da bi vladala ova manija od kad smo "naucili" da citamo sedmocu i godinu proizvodnje. Meni je licno svejedno da li je guma proizvedena XX11 ili XX12, svakako cu je promjeniti u narednih 3-4 sezone, odnosno skoro pa u periodu u kojem se jos mogu prodavati, a daleko krace od 10 god.
holowey

#582 Re: Ljetne gume

Post by holowey »

goran16v wrote:Ja ne znam odakle ova fama i fobija "kupuj gumu ali da je obavezno XX12"da je proizvedena ove godine, da je proizvedena itd.
U zavisnosti od drzave preporuke/zakoni nacionalnih tijela su sljedece:
BRMA Britanija: Ako su pravilno uskladistene gume se mogu prodavati do 6 godina starosti od datuma proizvodnje a upotrebljavati 10 godina od datuma proizvodnje.
JATMA Japan: Poslije 5 god kontrola guma radi daljeg koristenja, zamjena poslije 10 god
Njemacka: Prodaja guma do 5 godina starosti, poslije 5 godina starosti proizvodjac ili strucnjaci daju preporuku da li se i dalje mogu prodavati.
S obzirom na nacionalne propise strucnjaci su dosli do opsteg pravila: Da se novom gumom moze smagrati guma do 5 godina starosti koja je bila pravilno uskladistena, poslije 5 god se mogu prodavati uz pozitivno misljenje strucnjaka i proizvodjaca i da se guma moze koristiti 10 god od dana proizvodnje.
Onome kome gume traju 10 godina, sto je otprilike prosjecno 3000 godisnje, pa mu je bitno da li je proizvedena ove ili prosle godine - svaka cast, ali mislim da je takvih fakat malo da bi vladala ova manija od kad smo "naucili" da citamo sedmocu i godinu proizvodnje. Meni je licno svejedno da li je guma proizvedena XX11 ili XX12, svakako cu je promjeniti u narednih 3-4 sezone, odnosno skoro pa u periodu u kojem se jos mogu prodavati, a daleko krace od 10 god.
apsolutno... samo sto je kod nas akcent na "pravilno uskladistene" gume... kod nas se hrana ne skladisti kako treba, mogu misliti kakvo je stanje sa skladistenjem guma...
goran16v

#583 Re: Ljetne gume

Post by goran16v »

holowey wrote: apsolutno... samo sto je kod nas akcent na "pravilno uskladistene" gume... kod nas se hrana ne skladisti kako treba, mogu misliti kakvo je stanje sa skladistenjem guma...
Ima istine, samo sto ti je svejedno bila "pravilno" uskladistena pola godine - godinu, sto je za sve nas kao ok i nova guma ili 3 godine, felsh ce zaraditi svakako.

Pravo imam deficit tolerancije na ova moderna ocitavanja kad je guma proizvedena i teorije o friskim gumama, do nedavno su dimenzija i profil bili tesko dokucivi, indeks brzine, opterecenja i trosenja tj jako bitne paramente niko ne pominje, ali je bitno da je guma proizvedena prije 2 hefte.
holowey

#584 Re: Ljetne gume

Post by holowey »

goran16v wrote:
holowey wrote: apsolutno... samo sto je kod nas akcent na "pravilno uskladistene" gume... kod nas se hrana ne skladisti kako treba, mogu misliti kakvo je stanje sa skladistenjem guma...
Ima istine, samo sto ti je svejedno bila "pravilno" uskladistena pola godine - godinu, sto je za sve nas kao ok i nova guma ili 3 godine, felsh ce zaraditi svakako.

Pravo imam deficit tolerancije na ova moderna ocitavanja kad je guma proizvedena i teorije o friskim gumama, do nedavno su dimenzija i profil bili tesko dokucivi, indeks brzine, opterecenja i trosenja tj jako bitne paramente niko ne pominje, ali je bitno da je guma proizvedena prije 2 hefte.
nekome ko relativno cesto mijenja gume starost istih i nije toliko bitna... ja licno svake pete sezone dokupim dvije nove, iduce sezone dokupim jos dvije i miran sam... u ovakvoj situaciji mi je jako bitno da li nakon tri godine vozim gume stare tri ili osam godina...
goran16v

#585 Re: Ljetne gume

Post by goran16v »

holowey wrote: nekome ko relativno cesto mijenja gume starost istih i nije toliko bitna... ja licno svake pete sezone dokupim dvije nove, iduce sezone dokupim jos dvije i miran sam... u ovakvoj situaciji mi je jako bitno da li nakon tri godine vozim gume stare tri ili osam godina...
Pa sad... Ako je neki standard prihvacen u svijetu da se guma moze koristiti do 10 god starosti onda bi po njima trebalo biti svejedno da li je guma iste potrosenosti stara 3 ili 8 godina, pogotovo sto se guma stara do 5 god svugdje moze prodavati pod nova. Takodjer, bez obzira na standarde tesko da se igdje moze kupiti guma stara 5 god, ali kod nas se pada u nesjvest kad je guma proizvedena prije 2 god.
holowey

#586 Re: Ljetne gume

Post by holowey »

goran16v wrote:
holowey wrote: nekome ko relativno cesto mijenja gume starost istih i nije toliko bitna... ja licno svake pete sezone dokupim dvije nove, iduce sezone dokupim jos dvije i miran sam... u ovakvoj situaciji mi je jako bitno da li nakon tri godine vozim gume stare tri ili osam godina...
Pa sad... Ako je neki standard prihvacen u svijetu da se guma moze koristiti do 10 god starosti onda bi po njima trebalo biti svejedno da li je guma iste potrosenosti stara 3 ili 8 godina, pogotovo sto se guma stara do 5 god svugdje moze prodavati pod nova. Takodjer, bez obzira na standarde tesko da se igdje moze kupiti guma stara 5 god, ali kod nas se pada u nesjvest kad je guma proizvedena prije 2 god.
opet cu se vratiti na ono sto sam ranije naveo a to je pravilno skladistenje guma... svojim ocima sam vidio skladistenje guma na otvorenom (sunce, kisa, snijeg, mraz, zvizdan, itd), naslagane jedne na druge, i sad ces mi reci da je to ok i da je i to svjetski standard? licno trazim sto noviju gumu samo da bih izbjegao ovo gore navedeno...
goran16v

#587 Re: Ljetne gume

Post by goran16v »

holowey wrote:
opet cu se vratiti na ono sto sam ranije naveo a to je pravilno skladistenje guma... svojim ocima sam vidio skladistenje guma na otvorenom (sunce, kisa, snijeg, mraz, zvizdan, itd), naslagane jedne na druge, i sad ces mi reci da je to ok i da je i to svjetski standard? licno trazim sto noviju gumu samo da bih izbjegao ovo gore navedeno...
Naravno da nije ali ko ti garantuje da guma proizvedena prosle godine ili ove godine a koju ces kupiti sad ili pred zimsku sezonu upravo nije bila tako uskladistena godinu dana, ti ces je serbez kupiti pod noviju, a ono vise nema nikakve razlike bila tako skladistena jednu ili 5 god. Na kraju krajeva svi savjetujete da se ne kupuju stare gume, ja sam napisao da se u normalnom svijetu gume prodaju kao nove do 5 - 6 god od sedmice proizvodnje, a po preporuci proizvodjaca i duze, ali nidje nisam vodio da neka prodavnica prodaje gumu koja je starija od jedne max 2 godine a bi se oko sedmice i godine proizvodnje dizala takva fama. Nego smo naucili da ocitavamo kad je guma proizvedena pa se tradicionalno malo pravimo strucnjaci i zanovjetamo...
mahalaš

#588 Re: Ljetne gume

Post by mahalaš »

goran16v wrote: Naravno da nije ali ko ti garantuje da guma proizvedena prosle godine ili ove godine a koju ces kupiti sad ili pred zimsku sezonu upravo nije bila tako uskladistena godinu dana, ti ces je serbez kupiti pod noviju, a ono vise nema nikakve razlike bila tako skladistena jednu ili 5 god.
Da ne citiram sve...

Mislim da nema logike ovo sto pricas, mora da se bavis prodajom guma, pa da sta uliva :lol:

Guma kao guma, bilo to auto guma ili koristena u bilo koje svrhe gubi svojstva nakon odredjenog vremena. To i budala zna. Ne moze biti guma ista, ako je napravljena danas ili stoji uskladistena 5 godina. Prvo se postavlja pitanje, gdje je bila uskladistena i na koji nacin? Pa i da je bila uskladistena po svim propisima, mislis da nije izgubila odredjena svojstva??

Kad kupujem NOVU gumu, hocu da je nova, a ne 2-3 ili 5 godina uskladistena. Jer ne daju nikakav popust, rijetko ko, na to ako je guma starija!

Na kraju, volio bi da mi das izvor podataka koje si naveo iznad za duzinu koristenja gume. Koliko znam WV ne preporucuje kupovinu gume koja je stara 4 godine. I koji ce mi to strucnjak procijeniti da li je dobra, ovaj koji mi je prodaje?? :lol:
goran16v

#589 Re: Ljetne gume

Post by goran16v »

mahalaš wrote: Da ne citiram sve...

Mislim da nema logike ovo sto pricas, mora da se bavis prodajom guma, pa da sta uliva :lol:

Guma kao guma, bilo to auto guma ili koristena u bilo koje svrhe gubi svojstva nakon odredjenog vremena. To i budala zna. Ne moze biti guma ista, ako je napravljena danas ili stoji uskladistena 5 godina. Prvo se postavlja pitanje, gdje je bila uskladistena i na koji nacin? Pa i da je bila uskladistena po svim propisima, mislis da nije izgubila odredjena svojstva??

Kad kupujem NOVU gumu, hocu da je nova, a ne 2-3 ili 5 godina uskladistena. Jer ne daju nikakav popust, rijetko ko, na to ako je guma starija!

Na kraju, volio bi da mi das izvor podataka koje si naveo iznad za duzinu koristenja gume. Koliko znam WV ne preporucuje kupovinu gume koja je stara 4 godine. I koji ce mi to strucnjak procijeniti da li je dobra, ovaj koji mi je prodaje?? :lol:
Nemam nikakve veze sa prodajom guma ali su mi smjesni ovi instant strucnjaci koji ce mi tumaciti kako guma gubi svojstva nakon odrejdenog vremena. Ti to tvrdis i kazes da i budala to zna, a ja te pitam na osnovu cega to tvrdis, da li si slucajno hemicar ili tehnolog. Da li si upoznat da se u proizvodnji guma odavno koriste antioksidanti koji sprecavaju mijenjanje scojstava pri kontaktu sa kisikom i ozonom? Ostavimko na stranu pravilno skladistenje... Za raliku od tebe i instant strucnjaka koji su prije koju godinu skontali sta znace ti brojevi na gumi imam sa druge strane imam ono sto ti nazivas izvorima podataka koji tvrde:
BRV - Bundesverband Reifenhandel und Vulkaniseur-Handwerk - Savez njemackih prodavaca guma i vlkanizera: Temeljni očekivani vijek trajanja gume iznosi 10 godina, a kod guma koje su starije od 10 godina ne bi trebalo biti kompromisa iz sigurnosno-tehničkih razloga. Guma ispravno uskladištena do 5 godina odgovara specifikaciji nove gume i njezina je uporabna vrijednost nesmanjena! Kod kupnje autogume pazite da od godine proizvodnje nije prošlo više od 5 godina! To znači da prodavači ne bi smjeli prodavati gume koje premašuju 5 godina od proizvodnje, ali se već ugrađene gume mogu bez problema koristiti na vozilu do njihove starosti od 10 godina od datuma proizvodnje.

BRMA-The British Rubber Manufacturers Association - Britansko udruženje proizvođača proizvoda od gume - preporučuje svojim članovima da gume koje nisu korišćene ne bi trebalo stavljati u upotrebu ako su starije od 6 godina, a da bi sve gume koje su starije od 10 godina od datuma proizvodnje trebalo zameniti. Krajnji rok u kome se gume smatraju novim, uz obavezu propisnog skladištenja i kao takve mogu prodavati je 6 godina

JATMA-Japan Automobile Tire Manufacturers Association- Udruženje japanskih proizvođača auto guma preporučuje kupcima da redovno kontrolišu gume posle 5 godina da bi se utvrdilo da li se i dalje mogu koristiti, a da bi sve gume, uključujući i rezervne gume, koje su proizvedene pre više od 10 godina trebalo zameniti novim.

Koncern Goodyear tvrdi da uskladištene kao i upotrebljavane gume zadržavaju svoje dobre karakteristike ako se pravilno održavaju, ne izlažu se lošim uvjetima i čuvaju se u adekvatnim skladištima. Smatraju da nema tehničkih podataka na osnovu kojih bi se utvrdila odnosno odredila gornja granica starosti novih neupotrebljavanih guma za putnička i laka teretna vozila.

RMA i ETRMA (Evropsko udruženje proizvođača guma i naplataka) također podržavaju mišljenje Goodyear-a.

ETRTO - European Tyre and Rim Technical Organization, Svjetsko udruženje proizvođača guma i naplataka u svojoj službenoj publikaciji navodi preporuke o čuvanju automobilskih guma, zračnica i štitnika. Dokument nema zakonsku pravovaljanost, ali se u praksi njegove upute mogu pratiti bez nedoumica. Preporukama se ne određuje konačni rok u kojemu guma mora biti prodana, ali se govori o pravilnome čuvanju guma da bi one zadržale svoje značajke. Pravilno skladištenje između ostaloga osigurava zaštitu od visoke temperature, odnosno od prevelikih oscilacija temperature, vlažnosti, ozona, UV-zraka, ulja i agresivnih kemikalija.

I sad me pokusavas ubjediti da ove skracenice pojma nemaju i da si ti u pravu? Hm...
mahalaš

#590 Re: Ljetne gume

Post by mahalaš »

Kralju, nemam ja vremena raspravljati s tobom, ti ako mislis da je dobra guma koja je skladistena 3-4 , a da ne pricam o 6 godina, uzmi.
goran16v

#591 Re: Ljetne gume

Post by goran16v »

mahalaš wrote:Kralju, nemam ja vremena raspravljati s tobom, ti ako mislis da je dobra guma koja je skladistena 3-4 , a da ne pricam o 6 godina, uzmi.
Pokusao si biti kao mangup pa si trazio izvore, dobio si i sad odjednom nemas vremena da raspravljas... Ma daaaj... Nemas ti sta raspravljati ne zato sto nemas vremena nego zato sto ne znas, a slusas mahalske strucnjake i napamet pricas... Bas kao i ja, kupi sta hoces i sta mislis da je ispravno, ali nema potrebe da dajes napamet neke savjete koji BTW nisu tacni.
Last edited by goran16v on 09/05/2012 17:09, edited 1 time in total.
mahalaš

#592 Re: Ljetne gume

Post by mahalaš »

:lol: :lol: :lol: Idi prodaji gume, sace musterije da im uvalis te od 5 godina, ali skladistene

:sax:
goran16v

#593 Re: Ljetne gume

Post by goran16v »

mahalaš wrote::lol: :lol: :lol: Idi prodaji gume, sace musterije da im uvalis te od 5 godina, ali skladistene

:sax:
Volim ove djecije reakcije kad odlete u ofsajd pa pokusavaju biti kao mangupi i duhoviti...
hostapler

#594 Re: Ljetne gume

Post by hostapler »

@goran16v
Sve je to tacno sto ti kazes. Sve to stoji. Ali uvijek ima ono ali.
Sve sto si naveo preporucuju ljudi koji zive i uzimaju masnu lovu od prodaje guma. Ja takvima bas i nevjerujem i sve ovo bih uzeo sa rezervom. Po meni oni izmisljaju pricu kako bi uzeli pare za staru stvar(nisu se prodale kada su trebale),pa nas bombarduju nekakvim istrazivanjima kao oni su u pravu. Ne kazem da nisu,ali opet ponavljam,ja to uzimam s rezervom.
Ja bih opet gledao da uzmem gumu koja je proivedena xx12.
AS_sa

#595 Re: Ljetne gume

Post by AS_sa »

da nasi trgovci gume stare po 4 i vise godina prodaju jeftinije zato sto su starije kupovao bih, al kad ih cijeni isto ko i novu, e onda je bolje onu sa xx12 ...
goran16v

#596 Re: Ljetne gume

Post by goran16v »

hostapler wrote:@goran16v
Sve sto si naveo preporucuju ljudi koji zive i uzimaju masnu lovu od prodaje guma. Ja takvima bas i nevjerujem i sve ovo bih uzeo sa rezervom. Po meni oni izmisljaju pricu kako bi uzeli pare za staru stvar(nisu se prodale kada su trebale),pa nas bombarduju nekakvim istrazivanjima kao oni su u pravu. Ne kazem da nisu,ali opet ponavljam,ja to uzimam s rezervom.
I ja sam pomislio istu stvar, ovo tvrde oni koji zive od prodaje guma, ali se javlja paradoks, ova tvrdnja moze piti vode za gume sa zaliha, ali zasto bi neko tvrdio da mu proizvod, koji je je potrosni dio, traje duze kad bi vise prodavali da skrate rok trajanja.
baja

#597 Re: Ljetne gume

Post by baja »

vjerujem da guma moze i 10 godina onom ko prelazi 5000 godisnje...

auto koje predje 50k /godisnje (tipa rent a car) svake godine (ili 2.) treba zamjenu...tako da nisu stvari crno-bijele

ima tu ono case-specific.

konkretno imam uniroyal rainexpert 205/55 i prezadovoljan sam...tjero ih 180, idu ko loode. po kisi dobre a nove bile oko 135km/gumi. ovim rezimom do 12000km/godisnje ocekujem mozda i 6 ljetnih sezona na njima aBd
goran16v

#598 Re: Ljetne gume

Post by goran16v »

baja wrote:vjerujem da guma moze i 10 godina onom ko prelazi 5000 godisnje...

auto koje predje 50k /godisnje (tipa rent a car) svake godine (ili 2.) treba zamjenu...tako da nisu stvari crno-bijele

ima tu ono case-specific.

konkretno imam uniroyal rainexpert 205/55 i prezadovoljan sam...tjero ih 180, idu ko loode. po kisi dobre a nove bile oko 135km/gumi. ovim rezimom do 12000km/godisnje ocekujem mozda i 6 ljetnih sezona na njima aBd
Naravno, imas i zakon i limitatore na gumi, kad je dubina profila manja od toga guma je za zamjenu taman bila stara 2 dana, a upravo za ove rent-a-car i sto prelaze puno god proizvodnje je malo bitna, oni je potrose za 2 god.
holowey

#599 Re: Ljetne gume

Post by holowey »

goran16v wrote:
hostapler wrote:@goran16v
I ja sam pomislio istu stvar, ovo tvrde oni koji zive od prodaje guma, ali se javlja paradoks, ova tvrdnja moze piti vode za gume sa zaliha, ali zasto bi neko tvrdio da mu proizvod, koji je je potrosni dio, traje duze kad bi vise prodavali da skrate rok trajanja.
ali zato svake godine izbace novi model koji je bolji, tisi, stedljiviji, ovakav, onakav...

gy kaze "gume zadržavaju svoje dobre karakteristike ako se pravilno održavaju, ne izlažu se lošim uvjetima i čuvaju se u adekvatnim skladištima"... znajuci nasa posla i trgovce, sto mladju gumu kupim, manja je sansa da se pekla na suncu i mrzla na minusu i veca sansa da ce mene na autu sluziti pet godina bez da strahujem hoce li u sred voznje da proklize na suhom, da se pojavi bubreg, pukne, a ja zavrsim, u najboljem slucaju, u jarku...
goran16v

#600 Re: Ljetne gume

Post by goran16v »

holowey wrote:
ali zato svake godine izbace novi model koji je bolji, tisi, stedljiviji, ovakav, onakav...

gy kaze "gume zadržavaju svoje dobre karakteristike ako se pravilno održavaju, ne izlažu se lošim uvjetima i čuvaju se u adekvatnim skladištima"... znajuci nasa posla i trgovce, sto mladju gumu kupim, manja je sansa da se pekla na suncu i mrzla na minusu i veca sansa da ce mene na autu sluziti pet godina bez da strahujem hoce li u sred voznje da proklize na suhom, da se pojavi bubreg, pukne, a ja zavrsim, u najboljem slucaju, u jarku...
Ma naravno, mi smo takvo traziste, takvi trgovci i postenjacine da je sve pod znakom pitanja. Da ne ispada da se ponavljam, ali koristenje podrazumjeva i sunce, i snijeg, i madjar, i minus, i mehanicka naprezanja pa opet svi smatraju da je 10 god radni vijek gume sto znaci da ti faktori nisu toliko fatalni za gumu.
Post Reply