Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
johntra

#576 Re: Terenci i mehanika

Post by johntra »

I ja mislim da je Bakir u pravu, jer koji će ti hepek overdrive, kad većina modela sa automatskim mjenjačima, onim starijim sa tri ili četiri brzine, ima kickdown, kad dobiješ prebacivanje u nižu brzinu sa jačim pritiskanjem papučice gasa, a najviše se koristi prilikom preticanja...
Kiberluskoni

#577 Re: Terenci i mehanika

Post by Kiberluskoni »

Auto u 4. brzini (ako ima četverostepeni mjenjač) ima odnos obrtaja motora (na radilici) i izlazne osovine na mjenjaču, 1:1. Overdrive ili 5. brzina na većini starih auta (ekonomik, E i slični nazivi), je dodatni zupčanik ili mehanički sklop sličan reduktoru (razne su varijacije sa elektronskim uključivanjem, hidrauličnim...) koji taj odnos smanjuje i do 0.85:1, odnosno povećava, gledano iz perspektive izlazne osovine (suprotno onome što radi reduktor).
Zašto? Pa zato što motori nemaju linearan odnos obrtaja, snage i potrošnje. Na max obrtajima nije najveća snaga, najmanja potrošnja i najveći momenat. Zato se dodaje overdrive, gdje se za jedan okret motora, osovina mjenjača okrene za malo više od jednog okreta, kako bi se preformanse vratile u povoljan okvir.
Prevedeno, ako 4. brzinom voziš 140 na max obrtajima (a na maxu nemaš najbolju potrošnju, snagu i momenat), u overdriveu voziš 140 na manjim obrtajima i povoljnijem odnosu snage i momenta, potrošnje...

Postoje i primjene overdrivea, kada ga proizvođači koriste da bi virtuelno stvorili više brzina nego ih mjenjač zapravo ima. Uključivanjem overdrivea (kompjuterski kontrolirano) i pri ostalim brzinama (ne samo u najvećem stepenu prenosa), stvara se iluzija da mjenjač ima više brzina. Znači, 1, pa 1 + overdrive, 2, 2+ overdrive...

P.S. buksna, to što ti opisuješ ima smisla, ali kada ugasiš overdrive. Tako da kada "uključiš" overdrive, vjerovatno gasiš overdrive opciju, koja je kod većine modernijih automatika stalno uključena. Gasi se na uzbrdicama, pri vožnji prikolice i sličnim naporima, kako se ne bi opterećivao mjenjač.
kreso_atac

#578 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

overdrive JESTE "brzina" kao i sve ostale, tj zupčanik koji čini da izlazna osovina rotira brže od ulazne (motor). kada je mjenjač u ovoj brzini, tj kada je overdrive aktiviran, motor se vrti u nižim obrtajima, slabije ubrzava i ima manju potrošnju, trošenje motora, smanjuje buku i opterećenje mjenjača. Stari automatici su imali zadnju brzinu sa 1:1 omjerom, ali današnji imaju u zadnjoj odnos oko 0.7:1 (ulazna/izlazna osovina) i koja se ponaša kao overdrive. To znači da motor treba 30% manje obrtaja. Otprilike su i momci prije mene bili manje-više upravu, s tim da su vjerovatno pomiješali jednu stvar: a to je da kada pritisneš to dugme na mjenjaču, tada si ISKLJUČIO overdrive (tj nema te četvrte brzine dok ne natjeraš mjenjač visoko u obrtaje). Kada taj dugmić nije aktiviran, konvertor u mjenjaču je zaključan i on "spušta" obrtaje, tj bira one performanse koje su "najpovoljnije" za motor, potrošnju itd, ali to ide na štetu performansama i obrtnom momentu, ubrzanju itd. Kada pritisneš taj dugmić, overdrive se deaktivira, konvertor otključa i punu snagu motora imaš preko mjenjača na kotačima. I overdrive se isključi (tj. dugmić se pritisne) kada hoćeš eksplozivno ubrzanje, kada šlepaš, i kada treba veća snaga jednostavno. (konkretno kod jeepa i na instrument tabli stoji upaljeno O/D OFF kada aktiviraš taj dugmić). znači kada je konvertor otključan, treba dosta veći pritisak na lamele da bi se aktivirale, tj ako ga aktiviraš u prvoj brzini, morat ćeš motor natjerati visoko u obrtaje (4-5 000) da bi prebacio u drugu, isto tako i do treće. A naravno u tim obrtajima (konkretno na 2500) 4.0 motor ima životinjski obrtni moment i što izvlači, na tim obrtajima će najviše izvući. A te obrtaje sa overdriveom teško možeš dobiti, jer on na 2000-2200 bježi u višu brzinu.
vrhovny

#579 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

haa!!Rekao sam ja, nema nista bez Kreše! Svaka čast.sve jasno!
Cober

#580 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

Našao sam drugi servis za granda, pošto od onog ranije zakazanog još nije bilo ništa, već treći put se odgađa po sedam dana. Međutim, dijagnoza potencijalnih kvarova je drugačija, nikakve veze sa zadnjim stabilizatorom. Da li neko zna cijene za sljedeće:
- krajnice x 4
- onaj zadnji lijevi semering eventualno sa ležajem
(ovaj put navodno da se možda može sačuvati ležaj ovisno od stanja kada se otvori)
- svi seleni 4 mala + 4 velika
- ulja u diferencijalima, reduktoru, mjenjaču, motoru
- filteri za mjenjač i motor

Benzin i dalje curi još više kada je pun rezervoar, pa će biti potrebno i to pogledati, promijenjena je benzinska pumpa pa je navodno tom prilikom bilo moguće neku plastiku polomiti.

Opet sam bio na tehničkom da provjerim amortizere jer ima nekih tragova tečnosti, međutim više nego ok su, ali na onoj mašini što drma točkove su krajnice kao i seleni ok, ustvari ništa se ne vidi, a u ovom servisu je ipak bilo vidljivo ručnim odmicanjem pomoću "palije".

Uglavnom, 1 tehnički pregled, pa 1 servis, pa 2 servis i 3 servis, pa 2 tehnički - sve različite dijagnoze osim semeringa, a i tu bi svi da mijenjaju ležaj. Počinje da frustrira.
kreso_atac

#581 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Ma kažem ti ležaj se ne mora mijenjati 100%, samo ako ga ne budu znali skinuti pa polome, ili ako nemaju alat kako spada pa moraju ga devastirati. što se cijena tiče, bolje neka neko kompetentniji napiše kako je u BiH, ja ti mogu reći kako ide otprilike u americi ili kad bi od mene uzimao. provjeri kablove i gumice to za benzin, ne smije curiti, ne igraj se s tim. Za "selene" čisto sumnjam da su svi otišli, eventualno jedan ili dva odu, ali svi, i veliki i mali, malo neobično, kako ga samo moraš lomiti da mu to strada. Provjeri linkere i stabilizatore ipak to u vezi stabilnosti.
Cober

#582 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

Pošto nema drugih odgovora, a odgovori bi mi dobro došli, rečeno mi je u servisu da je krajnica oko 70KM x 4, cca 300 KM, a imam i informaciju sa druge strane od VIBE da uz zadnji ležaj ide i poluosovina, te da je sam ležaj oko 40 EUR, a poluosovina oko 500 EUR. Može li neki komentar obzirom da trebam na servis ujutro.

Malo mi je još nejasno to oko selena i trajnosti, jer su tzv. "seleni" kako sam shvatio ustvari gumice balans štange, pa sam mislio da je to potrošni materijal koji se po potrebi relativno često mijenja.

A i čudne su mi različite dijagnoze, na prvom servisu im je očigledno vidljivo da je otišao zadnji stabilizator, na drugom ništa od toga, na prvom kugla na lijevoj strani a na drugom ništa od toga ali zato svi seleni, 4 mala i 8 velikih..

Pa i dva dobra tehnička pregleda, AC Quatro i GRAS, i dva različita mišljenja..

Sad vas molim za komentare koji će mi pomoći da se preciznije odredim prema ovim stvarima, da ne mijenjam što ne treba, a ne mijenjam što treba.
Kiberluskoni

#583 Re: Terenci i mehanika

Post by Kiberluskoni »

Coberu,
Da je osovina toliko pojedena za mjenjanja, to bi itekako znao, a ne samo sumnjao. Stvorio bi se prevelik luft koji bi lupao, a zvuk tokom vožnje bi bio klasičan zvuk pokvarenog ležaja. Pored toga i semering bi ti bio oštećen toliko da bi ti ostajale prave lokve ulja ispod auta.
Za kugle pogledaj koliko su ti stare gume (gume na točkovima, da ne bude zabune) bile pojedene na rubovima, to je najčešće pokazatelj. Istina jeste da na Jeepu malo teže skontaš da su kugle pri kraju, jer nema klasičnog lupkanja kao na malim autima.
Ostalog što se tiče, sve zavisi šta očekuješ po pitanju udobnosti. Očigledno je da ti seleni (cilindrične gume sa šarafom koji ide kroz njih, a nalaze se na sponama koje drže diferencijal spojenim za šasiju) nisu totalno dotrajali, jer bi to odmah skontali na servisima, a još očiglednije je da nisu ni novi. Do tebe je šta ti je lakše trpiti. Ako hoćeš peace of mind, a imaš lovu, zamjeni sve. Ako nisi na tom fonu, kreni dio po dio, pa kontaj kakvo je unaprjeđenje u ponašanju auta.
Već sam ti rekao da imam te ležajeve za zadnju osovinu (ako je Dana35 u pitanju), prednje kugle i jednu krajnicu, pa se javi ako bude do toga.
grabber

#584 Re: Terenci i mehanika

Post by grabber »

Samo da kažem da ovi iz Vibe nemaju pojma :D Danas sam se uvjerio, zbog prije navedenog problema veće potrošnje nakon zamjene isparivača... Kažu to je do emulatora :S A za ovu grešku na injektorima kažu to je safe mode ustvari, bezveze nešto pametuju, ne možeš im dokazat da nije to safe mode :S I kaže mogu ja tebi smanjit potrošnju, al ćeš izgubit i na snazi, evo da smanjim pa probaj jel izgubio snagu... jbt ko da se to tako radi, il znaš il ne znaš valjda... reko ne diraj ništa, jer očigledno ne zna o čemu se radi, nagađa bezveze i pametuje...

Al sad je problem gdje naći nekog ko zna riješit problem? :S
kreso_atac

#585 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Ma koji emulator, ako ga ranije nije bilo, i ako nije problema, to je samo do trenutne instalacije. Emulatori su opasni, zna zaglaviti pa ni benz. injektori se neće uključiti na vrijeme. Provjeri pored mape ima li negdje kratak spoj elektronski, jer rekao si da je naon zamjene isparivača, možda kada je spajao elektroventil nije neku žicu zalemio dobro ili izolovao, pa tu ima nekog spoja.

@Cober: To su cijene bolesno visoke. za 500€ možeš izmijeniti kompletno podvozje. Pošto vidim da se ti seleni tumače na sve moguće načine, a ustvari nijedno nisu seleni: gumice na nosećim ramenima, teško da će sve otići ako na to misliš. Gumice balans štange znaju otići, ali da sve u kompletu budu havarisane - teško. Ali nebitno, gumice nisu skupe, samo pravu dimenziju uzmi. Kugle možeš jednostavno provjeriti: recimo provjeravamo kugle na prednjem lijevom kotaču: digneš ga na maloj dizalici par cm, tek toliko da možeš ispod gume ubaciti neku polugu. Nađeš pomoćnika da provjerava šta se dešava sa kuglama, i dok on gleda ti pomjeraš polugom kotač gore-dole (lagano, čvrsto, ali ne prejako da ne bi skliznuo auto sa dizalice). U gumicama kugle ne smije biti lufta ni najmanji dio, znači apsolutno nikakvo pomjeranje slojeva se ne smije vidjeti. A ako su ispucale gumice, ili iscurile, ide mijenjanje. I za krajnice slična stvar, podigneš auto (prednji kraj) cijeli na dizalicu, i čvrsto pomjeraš kotač lijevo-desno rukama, i osjetiš da li ima "praznog" hoda. Ne smije ga biti.
Cober

#586 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

kreso_atac wrote:@Cober: To su cijene bolesno visoke. za 500€ možeš izmijeniti kompletno podvozje.
Kako? Jedino da dođem kod tebe na servis :-)
Ja sam se zaista potrudio i dao sve od sebe da nađem pouzdan servis, i to je ovdje za mene izgleda mission impossible.

Za ovo kratko vrijeme sam:
1. prije kupovine posjetio servis gdje je vozilo održavano, lokalna radiona gdje rade Granda, Wranglera i ostalo za off-roud
2. posjetio mog ranijeg majstora da na dizalici da sve provjerim
3. posjetio i ovlašteni servis
4. otišao kod vulkanizera gdje sam skidao sve gume i provjeravao da nema kakav unutrašnji bubreg pa da zato ljulja, tada promijenio dvije prednje gume sa istim polovnim
5. otišao na tehnički pregled u AC Quatro
6. posjetio radionu gdje je ugrađen plin i izvršio prvi pregled
7. pregledao auto i dogovorio potrebne zamjene u servisu koji servisira samo terence, između ostalog i od američke ambasade (išao tri puta)
8. ponovo posjetio radionu gdje je ugrađen plin i uradio podešavanje intervala zbog potrošnje plina u odnosu na benzin
9. u radionu kod off-roudera promijenio i stavio novu benzinsku pumpu
10. posjetio drugi servis specijaliziran za jeep i napravio kompletan pregled podvozja i vozila (i tamo išao dva puta, a dogovorio zamjene krajnica za sutra)
11. posjetio tehnički pregled GRAS da provjerim amortizere i podvozje
12. Kontaktirao VIBA servis oko dijelova
13. danas posjetio drugi put servis za jeep da provjerim cijene, a i informacije oko ležaja uz semering, krajnica, kugle itd
14. Svo vrijeme detaljno maltretirao Krešu i ostale pitanjima, slikama i ostalom dijagnostikom :-)

Korekcija cijena:
Krajnice su 70 eura komad, x 4 = 280 eur, ili 560 KM
Seleni su oko 42 KM, x 12 kom = 500 KM
plus ostalo, rad, ulja, semering (sa ili bez ležaja, dođoh i do poluospovina)

Kupio sam u startu dobro i ispravno vozilo, naravno odmah krenuo da na normalnom servisu dotjeram sitnice, izmijenim ulja i potrošni materijal, i da riješim problem ljuljanja ili da ustanovim da je sve ispravno.

Kako vi i u kojim servisima u Sarajevu i u BiH održavate vozila, mijenjate krajnice, semeringe itd i po kojim cijenama?
kreso_atac

#587 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

za početak zamijeni samo krajnice i eventualno gumice balans štange. u SAD jedna krajnica 10 dolara, 4 kom sa fedex brzom dostavom 120 dolara (oko 80 je dostava, ali svejedno ispadne dosta jeftinije nego kod domaćih dilera uzimati). Pojasni mi tu nestabilnost ako možeš opet, jer odmah ja mislim možemo eliminisati kugle, jer one će lupati i imati efekta na suspenziju, na skretanje i nestabilnost u krivinama i ne toliko.
veliki ciro

#588 Re: Terenci i mehanika

Post by veliki ciro »

krešo de mi reci jesi li možda upoznat s tim (ili su samo priče) da nosači haube na grandu ne mogu se uzeti dobri, tj da svaki crknu nakon par dana, ne mogu nositi toliku masu? islatil se uzimat ih?
Cober

#589 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

kreso_atac wrote:za početak zamijeni samo krajnice i eventualno gumice balans štange. u SAD jedna krajnica 10 dolara, 4 kom sa fedex brzom dostavom 120 dolara (oko 80 je dostava, ali svejedno ispadne dosta jeftinije nego kod domaćih dilera uzimati). Pojasni mi tu nestabilnost ako možeš opet, jer odmah ja mislim možemo eliminisati kugle, jer one će lupati i imati efekta na suspenziju, na skretanje i nestabilnost u krivinama i ne toliko.
Misliš da za početak zamijenim samo to sutra? Ili da i to otkažem i poručujem iz SAD? Bio sam na Rockauto, našao 2004 i model Special edition, pregledao dosta toga i vidim da iako su i godina i model vozila definisani, većina proizvoda se nudi u previše opcija, tako da ne bih ni znao koji je onaj pravi. Pregledao sam jedno po jedno, ali krajnice, semeringe i ovo što me interesuje oko donjeg postroja nisam uopšte ni našao. Što se tiče donjeg postroja, nije tako kritičan i pored svih različitih mišljenja, npr. detaljan pregled sa ljuljanjem postroja na tehničkom u GRAS-u ali bez guranja i ručne poluge je pokazao da je sve ok.

Nestabilnost o kojoj govorim je dosta lako definisati, sav se zaljulja lijevo desno kao čamac na talasima kada prelazim preko kakve neravnine, naprimjer preko kolotraga. Dakle nema nikakvih lupanja, škripanja, udaranja niti bilo čega takvog. Danas na ovom servisu mi rekoše i da se gornja kugla treba mijenjati u paru sa donjom.
vrhovny

#590 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

Cober wrote:
kreso_atac wrote:za početak zamijeni samo krajnice i eventualno gumice balans štange. u SAD jedna krajnica 10 dolara, 4 kom sa fedex brzom dostavom 120 dolara (oko 80 je dostava, ali svejedno ispadne dosta jeftinije nego kod domaćih dilera uzimati). Pojasni mi tu nestabilnost ako možeš opet, jer odmah ja mislim možemo eliminisati kugle, jer one će lupati i imati efekta na suspenziju, na skretanje i nestabilnost u krivinama i ne toliko.
Misliš da za početak zamijenim samo to sutra? Ili da i to otkažem i poručujem iz SAD? Bio sam na Rockauto, našao 2004 i model Special edition, pregledao dosta toga i vidim da iako su i godina i model vozila definisani, većina proizvoda se nudi u previše opcija, tako da ne bih ni znao koji je onaj pravi. Pregledao sam jedno po jedno, ali krajnice, semeringe i ovo što me interesuje oko donjeg postroja nisam uopšte ni našao. Što se tiče donjeg postroja, nije tako kritičan i pored svih različitih mišljenja, npr. detaljan pregled sa ljuljanjem postroja na tehničkom u GRAS-u ali bez guranja i ručne poluge je pokazao da je sve ok.

Nestabilnost o kojoj govorim je dosta lako definisati, sav se zaljulja lijevo desno kao čamac na talasima kada prelazim preko kakve neravnine, naprimjer preko kolotraga. Dakle nema nikakvih lupanja, škripanja, udaranja niti bilo čega takvog. Danas na ovom servisu mi rekoše i da se gornja kugla treba mijenjati u paru sa donjom.
pao si mi na pamet kad sam ovo vidio!!!
http://www.pik.ba/artikal/937450/selen- ... overland-/
kreso_atac

#591 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Ma provjeri sam kući kugle, to ti je najsigurnije, jer svi će ti nać mali milion "kvarova", samo da prodaju dijelove. A što se tiče rockauto, reci koji ti dio treba, ja ću ti naći koji je pravi. Što se tiče tog ljuljanja, ne znam u kojoj je to mjeri, jer svakako da mora malo ljuljati, ali nije to izrazito. Kako se ponaša u krivinama, je li i tada ljulja? recimo kada uđeš u oštriju krivinu i ispraviš je li mu treba vremena da se ustabili? Najvjerovatnije je problem u balans štangi, ili deformisana, ili otpojena sa linkera, ili loše gumice.

@veliki ciro: što se tiče amortizera za haubu, mogu se nabaviti dobri: po mogućnosti uzmi sachs ili omix-ada. Naravno mopar najbolje, ali precijenjeno je. "kineski" ili neki "univerzalni" naravno ne mogu, jer previše je mali krak sile kojom se diže hauba, pa originalni crknu nakon 5-6 godina i onda je teško nabaviti kvalitetne. Ali Omix bi svakako morao raditi godinu-dvije. Zimi slabije drži zbog temperature, pa kada digneš haubu, zna se polako početi spuštati, ali generalno naravno da se može to uzeti da je dobro.
DoradO

#592 Re: Terenci i mehanika

Post by DoradO »

raja, ako moze mala pomoc :) mijenjao sam 4runnera 1998 za pajera 2002 3.2 di-d, i momak mi je dao da ga vozim 7 dana pa tek onda da mu dam pare (ima i takvih) :-D ... na sta da obratim paznju, koje su mu slabe tacke itd
Bakir1

#593 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

temperaturu motora,turbo,ispravnost pogona i ciste papire ;-)
johntra

#594 Re: Terenci i mehanika

Post by johntra »

Bakir1 wrote:temperaturu motora,turbo,ispravnost pogona i ciste papire ;-)
:lol:
Bakir1

#595 Re: Terenci i mehanika

Post by Bakir1 »

johntra wrote:
Bakir1 wrote:temperaturu motora,turbo,ispravnost pogona i ciste papire ;-)
:lol:
smijesno jeste,ali je zanimljivo koliko nasi ljudi vole krivotvoriti auto sa papirima posebno pajera,ja ne znam da li vise postoji i jedan pajero,kao kod mene,koji ima broj sasije u saobracajnoj i na sasiji isti.
mozda je jos cudnije sto 90% pajera mk2 ima isto bezveze nabacane saobracajne dozvole :-)
BISCANIN2

#596 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

Konacno zamjenjen booster ,motor puno uglađenije radi ,kočnica konacno kako treba jedino pakne koje sam nabavio ne odgovaraju pa moram vratiti i zamjeniti za odgovarajuce .
Pitanje za Krešu ,motor mi na plinu neka zna da da zatrokira i da nema snage ,na benzinu se isto desava samo manje i kad se desi nije tako osjetno .Imam osjećaj da je nešto do struje .
Nisam još zamjenio kablove i kapu .Trokiranje je kao da jedan od cilandara ne opali a nekad radi ko doxa .Nekad gas fata odmah a nekad se ugusi pa onda opali.
I na plinu još nemam zvuk i rad pravog šestaka.Ipak je puno ,puno ljepše kako sam zamjenio booster.Ćiro sutra mjenja one kugle i krstove kardana.
One kugle 55 km komad sa ugradnjom krstovi kardana 50 km sa ugradnjom ,znači za 220 km dobijam nove krstove kardana i kugle.
Kaže mi da su kinetčki ok ,ali da doboše moram zamjeniti .

Čujemo se sutra tad cu postirati i nesto slika da upoznate Ekrema kralja 4x4 vozila
Cober

#597 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

Kiberluskoni wrote:Već sam ti rekao da imam te ležajeve za zadnju osovinu (ako je Dana35 u pitanju), prednje kugle i jednu krajnicu, pa se javi ako bude do toga.
Hvala Kiberluskoni, imaću to na umu, valjda sam previdio to tvoje pisanje prvi put..
Cober

#598 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

Sinoć stavio alu felge 16. Gume 2008 ali lošije od prethodnih. Jutros uradio špuru u Delti da i to eliminišem kao potencijalni uzrok. Prethodna nije bila previše loša. Tu me pitaju "ko je pritezao glavu volana?" Navodno je previše stegnuta, pokazaše mi to mjesto u haubi, i da će zbog toga doći do drugih oštećenja poput semeringa itd. Za demonstraciju upali motor i okrenu volan jednim prstom za jedan krug, kao volan bi se morao okretati laganije, i onda se ne vraća dovoljno kad ga namotaš u krivini. Ne znam ko to radi, uputiše me jedino na nekoga u Ilijašu, Jakara. Zna li neko ko je Jakara, i ko to još u Sarajevu radi?

Zar se može pretegnuti glava volana, zar hidraulika ne reguliše taj osjećaj na volanu?
LeKo

#599 Re: Terenci i mehanika

Post by LeKo »

Cober wrote:Sinoć stavio alu felge 16. Gume 2008 ali lošije od prethodnih. Jutros uradio špuru u Delti da i to eliminišem kao potencijalni uzrok. Prethodna nije bila previše loša. Tu me pitaju "ko je pritezao glavu volana?" Navodno je previše stegnuta, pokazaše mi to mjesto u haubi, i da će zbog toga doći do drugih oštećenja poput semeringa itd. Za demonstraciju upali motor i okrenu volan jednim prstom za jedan krug, kao volan bi se morao okretati laganije, i onda se ne vraća dovoljno kad ga namotaš u krivini. Ne znam ko to radi, uputiše me jedino na nekoga u Ilijašu, Jakara. Zna li neko ko je Jakara, i ko to još u Sarajevu radi?

Zar se može pretegnuti glava volana, zar hidraulika ne reguliše taj osjećaj na volanu?
Jakara je odličan majstor i servis mu je takav, ja sam išao kod njega na remont letve volana i bio sam prezadovoljan urađenim - sve preporuke. Što se tiče pritezanja glave volana, odradi se na steznom šarafu na letvi - sigurno je bilo lufta (kuckanja) pa neko stezao da ga eliminiše.

Lokacija Jakare: s auto puta izlaz za Ilijaš, ne skrećeš za Ilijaš-produžiš za Brezu, nakon 200 m lijevo kod pružnog prelaza, ta cesta vodi direktno do servisa. Sretno.
vrhovny

#600 Re: Terenci i mehanika

Post by vrhovny »

Pozdrav!! Kreso sta mislis o onom podizanju ZJ-a sa plastičnim distancerima??
Rade ih sa visinama 6-6,5 cm iznad opruge a ja bih isao sa 7 cm jer cini mi se da su mi i opruge malo umorne tako da bih dosao na dizanje od nekih 5-5,5 cm!!!
Eh da jos da upitam da neko nema nacrte tih distancera sa tacnim dimenzijama da mogu dati tokaru da mi ih izradi da budu spremni kad se odlucim to raditi?
Post Reply