Da li stavljate brnjicu svom psu?

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Locked
kokuz_sa

#576 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by kokuz_sa »

tinchy wrote:
kokuz_sa wrote: a kesica za govanjca..to je vec odraz opste kulture vlsnika psa..ne vidim nikakava problem da npr ima s ekesica pokupi za kerom i do prve kante i baci..
Nedavno smo prijatelj i ja izveli njegovog psa u šetnju, cuko obavio nuždu, prijatelj fino kesicu i pokupi za psom. I narednih 20minuta smo nosali kesu jer u blizini nije bilo ni jedne jedine kante za smeće ;) Nije problem u kupljenju za psom već je problem što nema dovoljno postavljenih kanti i kontejnera ;)
nema kanti ok..al to ne znaci da neko samo radi toga mora da podlijeze istoj nekulturi onih koji bacaju smece mimo kanti..
ko je pravilno odgojen i ko ima kulturu nije mu tesko nosit zavezanu kesicu i koju stotinu metara ili kilometar pa onda baciti je.. :)
zengi

#577 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zengi »

kokuz_sa wrote:
tinchy wrote:
kokuz_sa wrote: a kesica za govanjca..to je vec odraz opste kulture vlsnika psa..ne vidim nikakava problem da npr ima s ekesica pokupi za kerom i do prve kante i baci..
Nedavno smo prijatelj i ja izveli njegovog psa u šetnju, cuko obavio nuždu, prijatelj fino kesicu i pokupi za psom. I narednih 20minuta smo nosali kesu jer u blizini nije bilo ni jedne jedine kante za smeće ;) Nije problem u kupljenju za psom već je problem što nema dovoljno postavljenih kanti i kontejnera ;)
nema kanti ok..al to ne znaci da neko samo radi toga mora da podlijeze istoj nekulturi onih koji bacaju smece mimo kanti..
ko je pravilno odgojen i ko ima kulturu nije mu tesko nosit zavezanu kesicu i koju stotinu metara ili kilometar pa onda baciti je.. :)
Šta kažeš, KO JE PRAVILNO ODGOJEN??? MMMMMMMM nesto neznam da pravilno odgojena djeca hoce da truju okolo ili opravdavaju trovanje?
Mozda je do mene, mozda ja nisam dobro odgojen.
Bila kod mene akcija ciscenja okoline i doslo je 500 ljudi da to fino ociste.
Lijepo od njih, nema sta.
Ali, kad su zavrsili sa ciscenjem i malo sjeli da klopaju, iza sebe su ostavili svo smece od rucka. :lol: :lol: :lol: :lol:
amato

#578 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by amato »

Možda bi nekim ljudima trebalo staviti brnjicu da ne pričaju gluposti. :evil:
zengi

#579 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zengi »

amato wrote:Možda bi nekim ljudima trebalo staviti brnjicu da ne pričaju gluposti. :evil:
De malo razjasni, ko to i koje gluposti?
jaca-maca

#580 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by jaca-maca »

poznanik wrote:
jaca-maca wrote:
poznanik wrote:Ova odredba iz zakona je sasvim jasna i nedvosmislena, jasno je šta je nadzor, jasno je šta su zaštitna sredstva......takav pas se nalazi izvan kontrole, a ujedno i bez zaštitnog sredstva - brnjice.
Ne, nije jasno i nedvosmisleno, nigdje tu ne pise brnjica. Zastitno sredstvo je i povodac ili davilica, i ako ne moj pas na povodcu ili davilici i u isto vrijeme pod mojim nadzorom, onda me niko ne moze kazniti.
Povodac i davilica na vratu su sredstva kontrole, zaštitna korpica - brnjica je "zaštitno sredstvo" kod psa.
Ne pise brnjica pa zbog toga necu je NIKAD staviti svom psu i naravno spremna sam otici na sud i znam da necu biti kaznjena jer NE PISE brnjica. I gotova prica :dance:

Svi koji nisu isli na sud, platili su kaznu 500 KM, a oni koji su isli, nisu nista platili, tako da... :lol:

Zakon mora biti konkretan, i ovdje ne vidim da pise konkretno "pas mora imati brnjicu", znaci ja mogu okacit brnjicu oko vrata psu, kao sto i neki ljudi rade i eto pas ima brnjicu :lol:
Last edited by jaca-maca on 14/05/2011 20:08, edited 1 time in total.
kokuz_sa

#581 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by kokuz_sa »

jaca-maca wrote:
Povodac i davilica na vratu su sredstva kontrole, zaštitna korpica - brnjica je "zaštitno sredstvo" kod psa.

Ne pise brnjica pa zbog toga necu je NIKAD staviti svom psu i naravno spremna sam otici na sud i znam da necu biti kaznjena jer NE PISE brnjica. I gotova prica :dance:

Svi koji nisu isli na sud, platili su kaznu 500 KM, a oni koji su isli, nisu nista platili, tako da... :lol:
po ovom tvom znaci npr da u zakonu pise "provalnicki alat"
treba decidno nabrojat sve cime se moze npr provaliti u stan,auto..
pa ono nabrojis 250 predmeta i sada pise npr odvijac..
i na sudjenju se zali lik i kaze
"pustite me nisam ja kriv..ne pise u zakonu koji je odvijac..jel krstasti ili obicni"

a u krivicno procesnom pravu onaj ko je imao taj predmet na fakultetima
kaze se da da zakonski ne mora nista decidno da stoji u zakonu jer tu je sudija i tuzilac koji naloze sta i kako ide tumacenje zakona..

jer pod "podrazumijeva"
najvise spadaju emocije..pa tako ne mozes decidno da ih definises nego moras podrazumijevat da su one u krivicnom djelu nekom bile ukljucene..a to je + ili - za slucaj i to veliki
jaca-maca

#582 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by jaca-maca »

@kokuz_sa
npr moj pas je sad ima brnjicu i i napadne ga pas ili vise pasa lutalica. Posto moj pas ima brnjicu, ne moze se braniti i na kraju mi psa napadnu i ubiju. Sta kazes na to?? Je li to tebi UREDU??
kokuz_sa

#583 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by kokuz_sa »

jaca-maca wrote:@kokuz_sa
npr moj pas je sad ima brnjicu i i napadne ga pas ili vise pasa lutalica. Posto moj pas ima brnjicu, ne moze se braniti i na kraju mi psa napadnu i ubiju. Sta kazes na to?? Je li to tebi UREDU??
nije uredu ni da neko puca u nenaoruzanu osobu al desava se..
imas pravo da se branis kako znas i umijes..uzmi kamen,palicu letvu neku..skini mu brnjicu i eto..

zakonski imas definisamo AKO I SAMO AKO..
ovo je prof krivicnog prava Rajka Mladjenovic godinama i godinama vukla studente dok ne nauce ..pa su ljudi odustajali s faksa radi toga ako i samo ako..

ne mozes ti npr nosat kalas po ulici jer te strah sta AKO te neko napadne..
tako da u zakonu s epodrazumjeva da ne mozes npr vodat cuku bez brnjice jer te strah da ga ne napadne drugi pas..
Last edited by kokuz_sa on 14/05/2011 20:48, edited 1 time in total.
jaca-maca

#584 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by jaca-maca »

@kokuz_sa
Neka me i kazne, ja svom psu NIKADA necu staviti brnjicu.

Glupo mi je da se u BIH kobjagi moraju stavljati brnjice, a u svijetu ne. Smjesno mi, hahah u BIH brnjice, a drzavno uredjenje = nuli. Kada po europi SVI psi budu imali brnjice TEK onda cu i ja svom psu rado staviti. Do tad me zaboli ona stvar, i ti pricaj sta hoces :dance:

U zakonu u Hrvatskoj, SVI psi moraju biti na povodcu a brnjicu moraju nositi samo: Rotvajleri, Pitbuli, Doge i tako it slicni psi, znaci nikako Retriveri, pudlice i slicno. Tako bi i trebalo biti kod nas.

Vecina ljudi pse ne drze na povodcu i ti bi sad odjednom da se brnjice stavljaju. :-)
kokuz_sa

#585 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by kokuz_sa »

drzavno uredjenje =0
to je svjestan i svaki sudija u nasoj drzavi al to nece uzeti kao tvooju odbranu ako te optuze..
zamisli ovo naklati ti se neki policajac na kosti
i sedmicno ti 2-3 puta pise kazne..

sta ces radit svaki put dat 500KM ili ces drzat cuku u kucu i neces ga izvodit nikako jer se inatis..

znas i u americi ima u zakonu pise da je smrtna kazna dozvoljena pa se taj zakon ne primjenjuje kod nas..

skupite se napravite radnu akciju o prijedlogu zakona pa prepises zakon iz hr..i predlozis da se usvoji kod nas..i eto onda kazes tako je to..a n e ovak..
jaca-maca

#586 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by jaca-maca »

@kokuz_sa

Ne brini se ti, ja imam spremu odbranu, zakon i advokata ako treba. I da, spremna sam da platim koliko god treba, ali ne vjerujem da cu ikada jer svi koji su otisli na sud nisu platili. Oni koji nisu, odmah su platili, znam ih nekoliko i naravno nakon toga ne stavljaju brnjicu.

A sto si ti toliko zapeo za brnjice i sta zelis postici na ovom forumu, kad i sam znas da niko ne stavlja brnjicu. :-)
Last edited by jaca-maca on 14/05/2011 21:55, edited 1 time in total.
tinchy

#587 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by tinchy »

kokuz_sa wrote: nema kanti ok..al to ne znaci da neko samo radi toga mora da podlijeze istoj nekulturi onih koji bacaju smece mimo kanti..

Pseće govno se razradi brže nego bilo koja plastična kesa ili limenka ;) ali kad već pričaš o tome, ne bacam smeće mimo kante već ako kante nema u blizini onda smeće stavim u torbu ili nosim u ruci. Da, i tih stotinu metara ili kilometar krepaš od smrada koji nosiš u rukama.. Ali nije bitno nosali smo i to ;) Baš bih voljela da vidim da ijedna mater tako uradi za svojim djetetom u parku ;)
jaca-maca

#588 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by jaca-maca »

tinchy wrote:
kokuz_sa wrote: nema kanti ok..al to ne znaci da neko samo radi toga mora da podlijeze istoj nekulturi onih koji bacaju smece mimo kanti..
Pseće govno se razradi brže nego bilo koja plastična kesa ili limenka ;) ali kad već pričaš o tome, ne bacam smeće mimo kante već ako kante nema u blizini onda smeće stavim u torbu ili nosim u ruci. Da, i tih stotinu metara ili kilometar krepaš od smrada koji nosiš u rukama.. Ali nije bitno nosali smo i to ;) Baš bih voljela da vidim da ijedna mater tako uradi za svojim djetetom u parku ;)
Nije mi nikako jasno da se ljudi nesto zale na psecu kakicu i na one koji ne kupe za svojim psima, a niko se ne zali na smece suda oko nas. Nisam jos cula da neko spominje kaznjavanje ljudi za bacanje smeca, ali kada su upitanju psi, odma kazne!
Fozgen

#589 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Fozgen »

jaca-maca wrote:
tinchy wrote:
Nije mi nikako jasno da se ljudi nesto zale na psecu kakicu i na one koji ne kupe za svojim psima, a niko se ne zali na smece suda oko nas. Nisam jos cula da neko spominje kaznjavanje ljudi za bacanje smeca, ali kada su upitanju psi, odma kazne!
Treba kaznjavati i jedne i druge.
A ono gore sto kazes da te napadnu lutalice kad vodas psa. Zar oni hoce napasti bez razloga? Koliko sam ja naucio oni napadaju samo kada su na neki nacin isprovocirani. Osim tog ako nemas neku od ovih "opasnih" pasmina kako mislis da se tvoj pas odbrani i bez brnjice?
Elem nemojte biti takvi trebamo medjusobno naci razumjevanja po drugi put velim. Jbte napravio se ogroman jaz izmedju "ljubitelja zivotinja" i ljudi koji na zivotinje gledaju kao na jako jako jako niska ziva bica ili skoro kao na rastinje i onih koji na zivotinje jednostavno gledaju kao na zivotinje.
jaca-maca

#590 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by jaca-maca »

Fozgen wrote: Treba kaznjavati i jedne i druge.
:thumbup:
Pasiflora

#591 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by Pasiflora »

Fozgen wrote:Elem nemojte biti takvi trebamo medjusobno naci razumjevanja po drugi put velim. Jbte napravio se ogroman jaz izmedju "ljubitelja zivotinja" i ljudi koji na zivotinje gledaju kao na jako jako jako niska ziva bica ili skoro kao na rastinje i onih koji na zivotinje jednostavno gledaju kao na zivotinje.
Tako je, ovo je stvarno uzasno. Godinama se nesto prica, objasnjava, pokusava, a jedini odgovor je nova provokacija nekog nadobudnog roditelja (kao da mi koji imamo pse nemamo djecu :skoljka: ) ili mrzitelja svega sto ne hoda na 2 noge... Svake godine se pojavi neko (ove godine su to zengi, jaca-maca i jos nekoliko dragih ljudi, prijasnjih godina Dile, Cober, ...) ko je spreman sve nanovo pricati, objasnjavati, ali ovi "sa druge strane" naprosto ne zele slusati niti ih zanima. Puno puta sam razgovor zavrsila sa - ok, to je tvoje misljenje i ciao! jer je nemoguce razgovarati sa ljudima koji imaju samo odasiljace, ne i prijemnike. To je razlog jaza. Voljela bih da neko barem pokusa razmisliti o ovome o cemu mi pricamo da ne bude, sto zengi kaze: presipanje iz supljeg u prazno. A sve se upravo na to svodi.
I da, ako je nekome promaklo moje misljenje: NIKADA necu staviti brnjicu mojoj bebi (od 35kg :D ). Ljudi ga ne zanimaju, ne gleda ih, ma naprosto ne registrira (osim kada ih mora zaobici, ali beba moja pametna, njemu to nije tesko)
jaca-maca

#592 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by jaca-maca »

poznanik wrote: Povodac i davilica na vratu su sredstva kontrole, zaštitna korpica - brnjica je "zaštitno sredstvo" kod psa.
Eh da se nadovezem na ovo. U ovom zakonu ne pise SREDSTVA KONTROLE, a ti ih spominjes, ne znam gdje si to procitao...
Pitala sam policajca da mi protumaci ovaj zakon i on mi je rekao sljedece:

Nadzor je prisustvo vlasnika i poslusnost psa.
Zastitna sredstva su ogrlica, povodac, davilica i brnjica.

Sto znaci, da ako ja koristim bilo sta od zastitnih sredstava, ne krsim zakon. LA LA LA :D :D
zonbirile

#593 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zonbirile »

jaca-maca wrote:
poznanik wrote: Povodac i davilica na vratu su sredstva kontrole, zaštitna korpica - brnjica je "zaštitno sredstvo" kod psa.
Eh da se nadovezem na ovo. U ovom zakonu ne pise SREDSTVA KONTROLE, a ti ih spominjes, ne znam gdje si to procitao...
Pitala sam policajca da mi protumaci ovaj zakon i on mi je rekao sljedece:

Nadzor je prisustvo vlasnika i poslusnost psa.
Zastitna sredstva su ogrlica, povodac, davilica i brnjica.

Sto znaci, da ako ja koristim bilo sta od zastitnih sredstava, ne krsim zakon. LA LA LA :D :D
-----------------------------------
hajde što ti je drot tumač Zakona,ali da ti ne kontaš,još citiraš.Izvini molim te,a povodac karabinerom kačiš na kožu,ili ogrlicu/davilicu.Neka te nemoj više.
butros

#594 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by butros »

Ja svom labradoru brnjicu necu stavljati... povodac i davilica moze, brnjica ne... a i pseca gov*a cu da pocnem da kupim cim primijetim da nam po rijekama i parkovima nestane najlon kesa...
Last edited by butros on 16/05/2011 12:46, edited 1 time in total.
zonbirile

#595 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zonbirile »

butros wrote:Ja svom labradoru brnjicu necu stavljati... povodac i davilica moze, brnjica ne... a i pseca gova cu da pocnem da kupim cim primijetim da nam po rijekama i parkovima nestane najlon kesa...
---------------------------------
bravo ,za početak dovedi cukicu u parkove iza II Gimnazije i ponesi nešto KM-ova
butros

#596 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by butros »

Jedno vrijeme sam isao i tamo.. A doci cu opet.. Nisam rekao da cu da ga pustam sa povodca... Na srecu imam veliku bastu i u njoj moze fino da se istrci...
zonbirile

#597 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zonbirile »

butros wrote:Jedno vrijeme sam isao i tamo.. A doci cu opet.. Nisam rekao da cu da ga pustam sa povodca... Na srecu imam veliku bastu i u njoj moze fino da se istrci...
----------------------------------
pa ima 10 dana postavljene table da je zabranjeno psima,sa ,ili bez ogrlice.Skontali ljudi da ker i na povodcu piški i kaki,a oni dovode dvonožne ljubimce.
butros

#598 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by butros »

To nisam znao, ali OK... Ako su se vec potrudili da stave table,onda necu..... Ali to je razlog vise da sve ostale zelene povrsine, na koje nisu postavili table, niti ce ih postaviti, koristim po svom nahodjenju...
zonbirile

#599 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by zonbirile »

polako doći će i one na red.Uostalom zar nije normalnije čistiti iza ljubimca,plačati dađbine,pelcovati ga,voditi naq povodcu i sl.Pozivanje na druge gluposti ne ide,kao ja ču voziti bez pojasa,jer ostali nose pištolje :-)
butros

#600 Re: Da li stavljate brnjicu svom psu?

Post by butros »

Nije normalnije... Moj je pas primio sve moguce vakcine, chip, vodim ga na povodcu uvijek, dresiran je, ali brnjicu nece dobiti... to je za njega mucenje, a ni to se po zakonu nesmije.... Isto tako, kad drzava fino donese zakon o nekoristenju najlon kesa, ja cu da cistim gov*a.....
Locked