iceman2010 wrote:NIN wrote:
@iceman2010, isto kao sto opravdavas svoje
bacanje majmuna,
Desanke Sakic iliti onanisanje tako ne bi trebao cudno gledati i na cukino trljanje o neciju nogu jer, budi siguran, i cuko bi ga bac'o da moze al' ga jebe fizionomija.
I ne opravdavam ja nista nego te ispravljam pokazujuci da razliciti otkloni od optimalnog postoje kako kod covjeka tako i kod ostalih vrsta zivotinja sto ce reci da smo i mi zivotinje i da se razlikujemo jedino po svom zaista zavidnom talentu u praktikovanju ovih i slicnih otklona sto se da primjetiti u nasoj
ljubavi i spremnosti za ratove, genocide, razvrate, mrznje, gluposti (ovog ponajvise), i da ne nabrajam dalje, skotaces.
Zato nam je bog dao pamet, a ljudi knjige.
Da, razlikujemo se od zivotinja i po tome sto svojim strastima ne pustamo na volju vec ih podredjujemo pameti, intelektu..... Posto je u naslovu i Islam parafraziracu i jedan hadis koji kaze da je covjek bolji od meleka ako kontrolise svoje strasti, a gori od zivotinje ako im se prepusti. Dakle razlikujemo se od zivotinja po tome sto mozemo razlikovati dobro od loseg i kontrolisati svoje strasti.
Sta su to
strasti? Probaj definisati sta ovaj pojam zapravo predstavlja pa ga onda pokusaj pronaci u drugim zivotinjskim vrstama - da li one upraznjavaju ili teze nekim svojim strastima? Recimo, cisto sumnjam da komarci, kokoske, zabe ili lavovi imaju odredjene strasti osim ako pod strascu podrazumjevas ubijanje plijena. Ali ako je to posrijedi onda smo mi ljudi neprikosnoveni u ovoj strasti, nenadmasni! Recimo,
nize zivotinje ubijaju samo onoliko koliko im treba za prezivljavanje, ni manje, ni vise. S druge strane, neki visi majmuni i mi smo jedine zivotinje koje ubijamo vise plijena nego sto nam treba da bi utolili glad. Kad je posrijedi racionalan razlog onda je stvar jasna jer je nas drustveni sistem koncipiran na jedan zaista kompleksan nacin i hrana se podrazumjeva esencijalnim resursom, a resursi nama i cimpanzama iskljucivo sluze za druge vidove dobiti kao sto je statu i seks (dakle, potomstvo kao krajnji cilj). Kad je posrijedi onaj iracionalni aspekt onda su ljudi najgore zivotinje koje su hodile dunjalukom i zaista se mozemo nazvati istinskim zaljubljenicima u umjetnost ubijanja. Jedini smo koji organizovano i u velikom broju ubijamo pripadnike svoje vrste! (cimpanze to takodjer rade ali mnogo rijedje - imaju oni jos mnogo toga nauciti od nas). Ako mislis da smo mi pocasceni razumom koji nam sluzi da drzimo pod kontrolom strast za ubijanjem onda baci pogled na cifru ubijenih zivota kroz istoriju i sve te ratove i pokusaj pronaci bilo sta slicno u nekoj drugoj zivotinjskoj vrsti? Cisto sumnjam, ma ni pod razno. Sto je jos ironicnije je to da je vecina tih ubijanja bila opravdavana upravo tim sekularno/religijskim naukom za koji tvrdis da je zasluzan za toboznje kontrolisanje tih iskonskih strasti. Ali, kad malo bolje pogledamo, ispade da su ostale zivotinje kud i kamo
moralnije i svjesnije dobra i zla jer neces biti u stanju tek tako lako naci zivotinju da radi nesto sto je lose po nju samu ili nekog drugog osim, naravno, ako ne naletis na vrstu zvanu
Homo sapiens. Daleko smo mi, drug moj, primitivniji od zivotinja kad je u pitanju model dobra i zla, daleko!
Kako ti vidis strast uopste? Ako pod strascu podrazumjevas spolno opcenje onda ne bih rekao da smo je znatno sputali i da tu specificnu strast drzimo pod kontrolom. Jedino sto nas do jedne odredjene mjere drzi pod kontrolom je nase socijalno uredjenje, tacnije organi reda, a neki ce reci boziji zakoni. Svejedno. Ovo moze samo znaciti da strast za spolnim opcenjem kod covjeka uopste nije pod ikakvom samokontrolom, upravo naprotiv jer moramo imati autoritet koji ce nas non-stop drzati na oku da se nasi urodjeni nagoni ne bi izmakli kontroli, kao sto je slucaj u ekstremnim situacijama, recimo ratovima, gdje je silovanje normativ. Razmisli malo.
Strast za sportom? Nista neobicno ako na umu imamo da su nasi preci bili lovci! Sport se moze nazvati kao fenomen sublimiranog rituala lova. Ako mislis na srast za prestizom? Pa da ne stremimo prestizu onda ne bi bili uspjesni u pronalasku partnera - muskarcima je u prirodi da streme i ulazu u svoj drustveni status i na taj nacin privuku sto vise zenske paznje iz svoje okoline jer je zenama u cilju naci partnera sa sto visim statusom jer je to signal da ce njeno potomstvo sa tim partnerom biti sigurnije od potomstva sa partnerom nizeg statusa. I tako dalje i tako blize.
Problem je kako percipiras pojam strasti, a kad se ovaj pojam pogleda kroz razumnu i redukcionu prizmu onda su i druge kompleksnije stvari mnogo jasnije, i dosta prizemnije i prirodnije. Nista ti i ja nismo drugaciji od cimpanze drug moj, nista. Ako mislis drugacije onda se grdno varas! Ali, sta je tu je, jel'.
iceman2010 wrote:Jako cijenim tvoje znanje sto sam vec napisao. Ja sam laik na polju genetike, evolucije, psihologije i sl., za razliku od tebe. Samo iznosim svoja zapazanja.
Nije problem sto iznosis svoja zapazanja, cak naprotiv. Ovo je jedini nacin da razmjenimo znanje i iskustva i tako nacumo jedni od drugih. Takodjer bih ti se zahvalio i moram reci da sam polaskan jer se i ne vidim bas kao neko ko ima pretjerano znanje - jako malo ja znam ali mozda sam te srece da me neke odredjene stvari interesuju vise od nekih drugih, meni manje bitnih stvari.
iceman2010 wrote:I pored toga sto te jako cijenim moram reci da si napravio jednu gresku u prethodnom postu jer si se vodio pretpostavkom, a pretpostavka je majka svih zaj*ba. Naime, ja sam ljevak

Ako pod ovim mislis na:
NIN wrote:Takodjer, homoseksualci su cesce ljevoruci nego sto su to heteroseksualci. (Dorner, 1989; Bailey/La Vay 1992).
...onda ne vidim sta sam pogresno napisao, tacnije prepisao. Ako studije govore da je primjeceno da su homoseksualci u vise slucajeva lijevoruki nego sto su to hereroseksualci onda to uopste ne znaci da su svi ljevaci pederi*. Kolege sa Harvarda bi rekli da se ovdje radi o klasicnom
logical fallacy fenomenu koji je specifican za nasu vrstu.

. Pretpostavimo da studije pokazuju da je 20% ljudi u homoseksualnoj grupi ljevoruko, a njih samo 4% u ostatku covjecanstva onda imamo 40 miliona ljevorukih homoseksualaca i oko 240 miliona ljevorukih heteroseksualaca. Pogresno uspostavljanje uzrocno-posljedicne vezu izmedju ova dva fenomena te navelo na pogresan zakljucak. Radi se o tome da neuroloske studije impliciraju odredjene korelacije, a ne uzrocno-posljedicni obrazac
per se.