Srpski, srbijanski
-
mig
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#577 Re: Srpski, srbijanski
Mozda zazvuci smijesno, ali i ja ucim hrvatskimig wrote:Dadaplain vanilla wrote: mlada si, naucit ces![]()
Ma kada bih ja tebi napisala spisak svih reci koje sam naucila, ne bi mi verovala
Smorih se ziva, napredovala jesam, ali nije to jos to
Srpski, bar mislim, da znam dobro, narocito jer mi je istocna varijanta bliza, ali hrvatski
-
mig
- plain vanilla
#579 Re: Srpski, srbijanski
Pa sve vjerske rijeci koje ti znas pocinju na dzmig wrote: Ucis, ono bukvalno ucis? Ja sam to onako usput, kroz razgovor (ili citanje) pokupila.... Da li mi verujes da su do pre 2, 3 godine za mene ovo bile nepoznate reci:
Imbretiti-ibretiti
Supljirati
Naheriti
Selamiti
Ofursatiti
Peka
Hinja
Uhljup
Kloc
Helać
Daidža
Dženet
Džuma
Džemat
Dzehenem
Iftar
Mezar
Dunjaluk
Maksuz
Akšam
Zijan
Ofirno
Hafifno
Deverati
Ters
Insan
Hajvan
Haver
Gida![]()
Ja cak mislim da nekada cujem i neku izmisljenu rec ali je ja popusim kao bosanskuNpr: havreknuti. Postoji li to zaista?
A ovde verovatno ima i arhaizama
![]()
Pazi situaciju, pricam ja sa drugom i on mi kaze: Idem kod daidze... Reko: Pa njega mi nisi nikada pominjao... ko ti je sad pa taj? Kontam ja da mu to neki ortak, da je Daidza vlastito ime... Jao jesam se ismejala kada mi objasnio da mu je to ujak![]()
Tek tada shvatih ono: "Zbog tebe sam kasnio daidzi na dzenazu"
A zbog cega ove verske reci pocinju na slovo DŽ?
a za rijec havreknuti nisam nikad ni ja cula
kur'an-musaf, mejt, gasuliti, mejtef, abdest, namaz..eto vjerskih rijeci bez dz
a hrvatski ucim, onako samostalno, kroz citanje na hrvatskom
-
mig
- plain vanilla
#581 Re: Srpski, srbijanski
od najlakse da krenemomig wrote:Mozda su turske? Njihova je i dzezva, dzivdzan... Mnogo vole slovo DZplain vanilla wrote: Pa sve vjerske rijeci koje ti znas pocinju na dz![]()
a za rijec havreknuti nisam nikad ni ja cula![]()
kur'an-musaf, mejt, gasuliti, mejtef, abdest, namaz..eto vjerskih rijeci bez dz![]()
a hrvatski ucim, onako samostalno, kroz citanje na hrvatskom![]()
Dakle, sta znace gore navedene reci? Adbest i namaz sam vise puta cula, ali nije bas da bih znala da im objasnim znacenje...
Koje hrvatske reci si naucila, bas da vidim znam li ih ja?
kod muslimana se 5 puta dnevno moli bogu, dakle ima 5 namaza..sabah, podne, ikindija, aksam i jacija (nigdje DZ)
da bi pristupila molitvi, moras "uzeti abdest" , najprostije receno, po pravilu se oprati (tacno propisan redoslijed kako se to radi)
gasuljenje je kupanje mejta (mrtvog covjeka)
a nije problem znati hrvatske rijeci, i ti ih sve znas, problem je znati da Hrvati imaju svoju rijec umjesto te
kao npr rijec bezbjednost ili centralna izborna komisija
treba znati da ove rijeci nisu u duhu hrvatskog knjizevnog jezika
-
mig
- psydelija
#583 Re: Srpski, srbijanski
eeee, stvarno nisi srcemig wrote:Eto vidis da nisam srce, ostavih te u neznanju![]()
Eh sad... Tamo negde iza tvog posta
A je l' to nisi patio ili nisi pRatio? Ako nisi patio, lako cemo to da sredimo
nenadjoh to iza "mog" posta, pa te srcano molim da mi pokazes tacno gde se nalazi post koji razotkriva sve jezicke sumnje pojma, "srpski-srbijanski".
- plain vanilla
#584 Re: Srpski, srbijanski
Pa, dobro si rekla, mukamig wrote:Da, prve dve sam otprilike znala. Cula sam za sabah i aksam, ali u kontekstu jutra i veceri.plain vanilla wrote: od najlakse da krenemo
kod muslimana se 5 puta dnevno moli bogu, dakle ima 5 namaza..sabah, podne, ikindija, aksam i jacija (nigdje DZ)![]()
da bi pristupila molitvi, moras "uzeti abdest" , najprostije receno, po pravilu se oprati (tacno propisan redoslijed kako se to radi)
gasuljenje je kupanje mejta (mrtvog covjeka)
a nije problem znati hrvatske rijeci, i ti ih sve znas, problem je znati da Hrvati imaju svoju rijec umjesto te
kao npr rijec bezbjednost ili centralna izborna komisija
Druge dve nikad culaI bolje sto nisam.
A koja te muka naterala da ucis to?Pretpostavljam da ne radis to iz dosade... Jer hrvatski i tako razumes.
Mozes li ono gore prevesti na hrvatski? bez guglanja, naravno
-
mig
-
mig
-
radostan dan
#587 Re: Srpski, srbijanski
Vid' ovog padobrancapsydelija wrote:
eeee, stvarno nisi srce... i ja sam p(r)atio, a, i sanjao sam te.
![]()
nenadjoh to iza "mog" posta, pa te srcano molim da mi pokazes tacno gde se nalazi post koji razotkriva sve jezicke sumnje pojma, "srpski-srbijanski".
- plain vanilla
#588 Re: Srpski, srbijanski
cim dodjose muski, ti se zbunilamig wrote:Sta da prevedem? Kupanje mrtvaka?plain vanilla wrote: Pa, dobro si rekla, muka![]()
Mozes li ono gore prevesti na hrvatski? bez guglanja, naravno
da li bi prepoznala da ove neke rijeci nisu hrvatske i da li bi ih mogla prevesti?kao npr rijec bezbjednost ili centralna izborna komisija
- psydelija
#589 Re: Srpski, srbijanski
-pitaj me sutra, mozda.mig wrote:Sanjao kazes?Ako promenim avatar hoces opet da me sanjas?
![]()
Ma samo nek' smo mi zivi i zdravi... Neka bude ko sta hoce... a ja Srpkinja
-malo si smorisa, seko!
-
mig
-
mig
-
mig
- plain vanilla
#593 Re: Srpski, srbijanski
Kazem ti, naizgled smijesno, ali ako se zadas u to, smoris semig wrote:Ja bih pre naucila latinski nego ove cudne verzije nasih jezika...plain vanilla wrote: da li bi prepoznala da ove neke rijeci nisu hrvatske i da li bi ih mogla prevesti?![]()
Predajem se
-
mig
- psydelija
#595 Re: Srpski, srbijanski
pa i rekla mi je da ima decka.radostan dan wrote:Vid' ovog padobranca. Halo momak, ja ovu koku muvam evo osamnaesta strana. Pusti mi te vlažne SANU snove (opsss, previše čitam Bosnologa).
![]()
- plain vanilla
#596 Re: Srpski, srbijanski
Pa znas kako, mozes pricati kako hoces, niko ti nece zamjeriti i vecina ce razumjeti.mig wrote:A zar se vodi kao greska neki stari izraz, nama dobro poznat?plain vanilla wrote: Kazem ti, naizgled smijesno, ali ako se zadas u to, smoris se
Ali ako imas obavezu pisati, onda se obicno koristi hrvatski knjizevni jezik, i onda moras paziti na te rijeci, i ne samo rijeci, ima tu jos detalja
Koliko god da sam naucila, jos vise sam uvidjela koliko ne znam
Ti mene potcjenjuješ, a da li si ikad pomislila da pokušaš da budes u autu u najvećoj gužvi u saobraćaju i pri tome jos sa djetetom?
Evo ti jedna recenica, pa je prevedi na hrvatski..bar pokusaj
-
mig
-
mig
- plain vanilla
#599 Re: Srpski, srbijanski
Ti mene podcjenjuješ, a jesi li ikad pomislila pokušati biti u autu u najvećoj gužvi u prometu i pri tome jos s djetetom?mig wrote:plain vanilla wrote:
Ti mene potcjenjuješ, a da li si ikad pomislila da pokušaš da budes u autu u najvećoj gužvi u saobraćaju i pri tome jos sa djetetom?
![]()
Pa ja pogledam ponekad neku hrvatsku seriju, vala sve ih razumem... I znam za te neke njihove nove izraze, ali nisam imala pojma da se to tako ozbiljno shvata![]()
Stvarno mi nije jasno sta ovde treba prevoditi
malo se dvoumim s ovim pokusati, ali mislim da sam to dobro napravila..tesko je kad si samouk
- slavkoimamodilera
#600 Re: Srpski, srbijanski
Kakvu ste vi ovdje mistifikaciju počeli izvoditi od hrvatskog književnog standarda?
Jezik kao i svaki drugi, ima svoje zakonitosti, obrasce i specifičnosti...
Pogotovo zato što je na tlu hrvatske i dalje živo nekoliko potpuno različitih narječja, a kompromis oko standarda je morao biti napravljen nekako... osnovica je napravljenja oko štokavice... u ovim infinitivima umjesto "dakanja" se podilazilo glavnom gradu i regiji koja ga okružuje... i tome slično...
Druga stvar je novogovor u kojem se forsira korištenje "domaćih" riječi umjesto tuđica, pa se u tome u vrijeme Tuđmana otišlo u krajnost sa raznim zrakomlatima, krugovalima i sličnim idiotizmima...
I danas ima "bisera", ali je živi jezik uglavnom izbacio ono što mu je neprirodno, pa se i taj standard donekle ispravljao... recimo mahom se odustalo od "šport" i sl...
Pogotovo zato što je na tlu hrvatske i dalje živo nekoliko potpuno različitih narječja, a kompromis oko standarda je morao biti napravljen nekako... osnovica je napravljenja oko štokavice... u ovim infinitivima umjesto "dakanja" se podilazilo glavnom gradu i regiji koja ga okružuje... i tome slično...
Druga stvar je novogovor u kojem se forsira korištenje "domaćih" riječi umjesto tuđica, pa se u tome u vrijeme Tuđmana otišlo u krajnost sa raznim zrakomlatima, krugovalima i sličnim idiotizmima...
I danas ima "bisera", ali je živi jezik uglavnom izbacio ono što mu je neprirodno, pa se i taj standard donekle ispravljao... recimo mahom se odustalo od "šport" i sl...