CARINA U BiH
Moderator: anex
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#576 Re: CARINA U BiH
Moraju ispuniti "normu", slicno je i sa policijom koja zadnjih dana aktivno radi na popunjavanju
ispraznjenog budzeta.
ispraznjenog budzeta.
-
motorola01
#577 Re: CARINA U BiH
Slabo policija radi svoj posao.Recimo neki dan prosao sam kroz dvije ulice ukupne duzine od nekih 300-400m(ko je iz Zenice to su ulice kad krenes od sipada gore do sarajevske i prema bivsem upiju,sada dp-u) i samo dva policajca da prodju tom ulicom mogu naplatiti minimalno nekih 1000 KM kazni za nepropisno parkiranje(parkiranje na trotoaru i na ulici u dvosmjernoj ulici)..A sto se tice pregleda,upravu je topcam.Njihov posao za koji dobijaju platu je pregled i carinjenje robe.I nemaju sta naplacivati pregled ako je sve uredu i ako ne spada u robu koju treba cariniti.A oni namjerno samo otvore paket i ponovo ga zalijepe i uzmu 3,5 KM.A to rade jer znaju da se nemas kome zaliti...topcam wrote:Moraju ispuniti "normu", slicno je i sa policijom koja zadnjih dana aktivno radi na popunjavanju
ispraznjenog budzeta.
- KID
#578 Re: CARINA U BiH
Jedno neobično pitanje ...
Trebam kupiti jedan program za firmu. Plaćanje se vrši žiralno (preko banke).
Nakon izvršene uplate dobijam link za download tog programa..
Skinem sebi program i koristim ga bez problema...
Eh sad... pošto je taj program cca 2000 KM... (mada mislim da nije bitna vrijednost)..
interesuje me da li taj program podliježe plaćanju carine i pdv-a..???
Mislim da ne podliježe..!! Kako da se ocarini nešto, što fizički nije došlo na carinu..??
Jeste li imali ovaj slučaj... please HELP...
Eh sad... pošto je taj program cca 2000 KM... (mada mislim da nije bitna vrijednost)..
Mislim da ne podliježe..!! Kako da se ocarini nešto, što fizički nije došlo na carinu..??
- Pitarrr82
#579 Re: CARINA U BiH
KID wrote:Jedno neobično pitanje ...
Placate samo PDV...
- KID
#580 Re: CARINA U BiH
Kako prijatelju...???Pitarrr82 wrote:KID wrote:Jedno neobično pitanje ...
Placate samo PDV...
Na koji način...???
Ja čovjeku plaćam fakturu i dobijem link za download..!!!
šta da ocarinim... vazduh, link, download...
molim te pojasni mi...
- Pitarrr82
#581 Re: CARINA U BiH
Nisi me dobro ni shvatioKID wrote:Kako prijatelju...???Pitarrr82 wrote:KID wrote:Jedno neobično pitanje ...
Placate samo PDV...
Na koji način...???
Ja čovjeku plaćam fakturu i dobijem link za download..!!!
šta da ocarinim... vazduh, link, download...
molim te pojasni mi...
Nema klasicnog carinjenja jer nemas sta da tako kazemo ni prikazati a placanje PDV-a izvrsis kroz svoju PDV prijavu jbg, ako i to ne znas kako ide ne mogu ti dalje pomoci nisam u ekonomiji
- KID
#582 Re: CARINA U BiH
Nema klasicnog carinjenja jer nemas sta da tako kazemo ni prikazati a placanje PDV-a izvrsis kroz svoju PDV prijavu jbg, ako i to ne znas kako ide ne mogu ti dalje pomoci nisam u ekonomiji
[/quote]
da Na to sam i mislio...
hvala....
da Na to sam i mislio...
hvala....
- Zavatoni
#583 Re: CARINA U BiH
A da si softver kupio na CD-u, morao bi platiti carinu...na CD...ne na ono što je na CD-u...KID wrote:Nema klasicnog carinjenja jer nemas sta da tako kazemo ni prikazati a placanje PDV-a izvrsis kroz svoju PDV prijavu jbg, ako i to ne znas kako ide ne mogu ti dalje pomoci nisam u ekonomiji
da Na to sam i mislio...
hvala....
- poznanik
#584 Re: CARINA U BiH
Ovdje se ne radi o plaćanju carine, već o plaćanju naknade za manipulativne radnje učinjene od strane poštanskih službenika.topcam wrote:Ispune normu na nama malima pa progledaju velikima kroz prste.
Ili smatras 3,5 KM carine opravdano na 3 cokolade. (ukupna cijena posiljke sa postarinom 7 €)
Nije toliko bezobrazno, koliko je frustrirajuce i cisto maltretiranje.
UINO ("carina") ne naplaćuje radnje i postupke u carinjenju roba i usluga.
- poznanik
#585 Re: CARINA U BiH
Ukoliko je program na računu prikazan zasebno od nosača, na kojem je phranjen, ne carini se. U tom slučaju carini se samo nosač. Ukoliko je program isporučen na nekom nosači i čija je vrijednost prikazana jedinstvenom cijenom, carini se po tarifnom broju i stopi za taj nosač, ali prema jedinstvenoj cijeni prikazanoj na računu.KID wrote:Jedno neobično pitanje ...
U internet trgovini, u kojoj je nemoguće ditribuirati i otpremiti nosač, program ne podiježe carinjenju.
Last edited by poznanik on 23/03/2012 12:41, edited 1 time in total.
- Zavatoni
#586 Re: CARINA U BiH
U Hrvatskoj se onda carinjenje softvera jako razlikuje u odnosu na našu legislativu...a pretpostavljam da je ovo u Hrvatskoj već usklađeno sa EU normama.
http://www.carina.hr/Glasnogovornik/PIOEntitet.aspx
U slučaju da software dolazi s interneta, s carinskog stanovišta, ne postoji fizički roba koja se uvozi te isti ne podliježe carinskom postupanju. Prilikom uvoza software-a koji se nalazi na određenom mediju, kao npr. disketa, magnetski disk i sl., medij je taj koji podliježe obvezi carinjenja.
U slučaju da software dolazi s interneta, s carinskog stanovišta, ne postoji fizički roba koja se uvozi te isti ne podliježe carinskom postupanju. Prilikom uvoza software-a koji se nalazi na određenom mediju, kao npr. disketa, magnetski disk i sl., medij je taj koji podliježe obvezi carinjenja.
- poznanik
#587 Re: CARINA U BiH
Pa sve isto sam i ja napisaoZavatoni wrote:U Hrvatskoj se onda carinjenje softvera jako razlikuje u odnosu na našu legislativu...a pretpostavljam da je ovo u Hrvatskoj već usklađeno sa EU normama.
Osim toga, naš Zakon o carinskoj politici kreiran je mnogo prije hrvatskog i već tada je bio usklađen sa direktivama EU.
- Zavatoni
#588 Re: CARINA U BiH
Zaista nisam imao namjeru da raspravljam...naročito jer vidim da si 'u priči' u kojoj ja baš i nisam...vjerovatno sam te pogrešno shvatio jer si na referenciranom linku naveo:poznanik wrote:Pa sve isto sam i ja napisaoZavatoni wrote:U Hrvatskoj se onda carinjenje softvera jako razlikuje u odnosu na našu legislativu...a pretpostavljam da je ovo u Hrvatskoj već usklađeno sa EU normama.
Iz ovog sam protumačio da je u BiH zakonski propisano carinjenje kompjuterskog programa...a ogromna je razlika kada se carini medij na kojem se nalazi program (košta recimo 1 EUR), ali ne i program na njemu koji može koštati recimo 5.000 EUR.
Uglavnom sad smo se shvatili...carini se medij, ali ne i 'pamet' koja se na tom mediju nalazi.
- poznanik
#589 Re: CARINA U BiH
Visina carine za pamet određuje se prema mediju na koji je ta pamet pohranjena, prema stopi carine koja je određena za taj medij, pod određenim uslovima u isporuci.Zavatoni wrote:...Uglavnom sad smo se shvatili...carini se medij, ali ne i 'pamet' koja se na tom mediju nalazi.
Last edited by poznanik on 23/03/2012 12:43, edited 1 time in total.
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#590 Re: CARINA U BiH
poznanik wrote:Ovdje se ne radi o plaćanju carine, već o plaćanju naknade za manipulativne radnje učinjene od strane poštanskih službenika.topcam wrote:Ispune normu na nama malima pa progledaju velikima kroz prste.
Ili smatras 3,5 KM carine opravdano na 3 cokolade. (ukupna cijena posiljke sa postarinom 7 €)
Nije toliko bezobrazno, koliko je frustrirajuce i cisto maltretiranje.
UINO ("carina") ne naplaćuje radnje i postupke u carinjenju roba i usluga.

Znam ja o cemu se radi, ali nije fer, kako god se taj "taksirat" zvao.
Tom logikom mogu svako obicno pismo otvoriti i pogledati da slucajno nema vrjednosnih papira.
Zaljepit ovu naljepnicu vrijednu 3,5 KM i "Bog te veselio".
- Zavatoni
#591 Re: CARINA U BiH
Onda kod nas nije isti slucaj kao u Hrvatskoj, gdje softver (pamet) ne podlijeze carinjenju...samo se carini medij (disk) na kojem taj softver dolazi...u slucaju preuzimanja (kupovine) softvera sa interneta uopce nema carine...poznanik wrote:Ne, carini se "pamet" ali se visina carine određuje prema mediju na koji je ta pamet pohranjena, prema stopi carine koja je određena za taj medij.Zavatoni wrote:...Uglavnom sad smo se shvatili...carini se medij, ali ne i 'pamet' koja se na tom mediju nalazi.
- poznanik
#592 Re: CARINA U BiH
[quote="Zavatoni"][quote="poznanik"][quote="Zavatoni"]...Uglavnom sad smo se shvatili...carini se medij, ali ne i 'pamet' koja se na tom mediju nalazi.[
Nisi dobro shvatio propise hrvatske carine, isti su kao i u nas. Carini se software, ali zavisno od toga da li je na računu prikazan odvojeno od medija na kojem se nalazi. Ukoliko je prikazan odvojeno - ne carini se, ukoliko je software isporučen na nekom mediju s prikazanom jedinstvenom cijenom, onda se carini shodno tom mediju.
Nisi dobro shvatio propise hrvatske carine, isti su kao i u nas. Carini se software, ali zavisno od toga da li je na računu prikazan odvojeno od medija na kojem se nalazi. Ukoliko je prikazan odvojeno - ne carini se, ukoliko je software isporučen na nekom mediju s prikazanom jedinstvenom cijenom, onda se carini shodno tom mediju.
Last edited by poznanik on 23/03/2012 12:17, edited 1 time in total.
-
kOmpir
#593 Re: CARINA U BiH
Znači mogu nastaviti naručivati čajeve X težine vrijednosti do 50 KM, dobijati pozive za carinjenje i izvući se prilaganjem računa ?poznanik wrote:Težina pošiljke nije relevantna u poštanskom saobraćaju u određenju oslobađanja od plaćanja carine na vrijednost robe do 50 KM. Relevantna je vrijednost.kOmpir wrote:Jučer pričam s nekim slovencem, on naručuje pakete vrijednosti i do 100$, težine oko 1 kg, i još uvijek ga nisu carinili. A ja čim naručim nešto preko pola kile strepim; skoro su me htjeli cariniti za paket težine 790 gr (iako je netto 400 gr) koji je koštao 30$. Srećom pa su carinici u mom gradu razumni, inače bi platio skuplje pitu neg' tepsiju (fitosanitarni pregled za čaj). Na kraju mi rekoše da manje naručujem.
- poznanik
#594 Re: CARINA U BiH
Relevantna je vrijednost robe prijavljene za carinjenje, nikako težina.kOmpir wrote:Znači mogu nastaviti naručivati čajeve X težine vrijednosti do 50 KM, dobijati pozive za carinjenje i izvući se prilaganjem računa ?
- Zavatoni
#595 Re: CARINA U BiH
Nijednog trenutka nisam ni sporio tvoje očigledno poznavanje problematike. U svakom slučaju sad je puno jasnije i hvala na detaljnom objašnjenju.poznanik wrote:
Nisi dobro shvatio propise hrvatske carine, isti su kao i u nas, .
- Hunkar
#596 Re: CARINA U BiH
@poznanik: ova pravila o proizvodima iz EU: sta ako proizvod dodje npr. iz amerike, ali je proizveden u EU (danska). Kolika se tada carina placa? Takodjer, da li dimenzije paketa utjecu na carinu, ili samo deklarisana vrijednost?
hvala
hvala
-
kojeime
#597 Re: CARINA U BiH
Dimenzije i tezina ne uticu direktno na carinu, ali uticu indirektno. Dimenzije mozda i ne ali tezina uvijek indirektno utice na carinu.Hunkar wrote:@poznanik: ova pravila o proizvodima iz EU: sta ako proizvod dodje npr. iz amerike, ali je proizveden u EU (danska). Kolika se tada carina placa? Takodjer, da li dimenzije paketa utjecu na carinu, ili samo deklarisana vrijednost?
hvala
To znaci da nema veze velicina paketa i njegova tezina na visinu carine, vec vrijednost sadrzaja. To bi bio direktan uticaj, kojeg kao takvog, nema.
Indirektan uticaj bi bio da nestandardne dimenzije paketa, ako ih prevoznik ne odbije, dakle ako preuzme da preveze posiljku, mogu uticati na cijenu transporta. Tezina uvijek utice na cijenu transporta (veca tezina, skuplji transport). Kako se transport takodje carini i porezuje (cijena transporta se dodaje vrijednosti posiljke pa se ukupna suma carini i porezuje) dimenzije (mozda) i tezina (uvijek) indirektno uticu na visinu carine.
- poznanik
#598 Re: CARINA U BiH
Za određivanje države porijekla proizvoda postoje utvrđen način i propis, odnosno uslovi koje određeni proizvod mora ispunjavati da bi dobio status robe s porijeklom iz neke države. Svaka država izdaje Certifikat of Origin za neki svoj proizvod, tako i sve države članice EU, ali je između država EU dogovoren poseban trgovinski propis o carinskim olakšicama, koji se dokazuje obrascem EUR1.Hunkar wrote:@poznanik: ova pravila o proizvodima iz EU: sta ako proizvod dodje npr. iz amerike, ali je proizveden u EU (danska). Kolika se tada carina placa? Takodjer, da li dimenzije paketa utjecu na carinu, ili samo deklarisana vrijednost?hvala
Taj obrazac, tu formu - EUR1, prihvatile su i druge države, koje u međusobnoj trgovinskoj razmjeni priznaju porijeklo određene robe.
Ukoliko se određena roba nalazi u "carinskom statusu" u, npr. Brazilu, a proizvedena je u Danskoj, ta roba, ukoliko na njoj nisu učinjeni radovi na njenoj izmjeni, i dalje ima status danskog preferencijalnog porijekla. Za dokazivanje danskog porijekla ne mora se ići u Dansku, EUR1, u kojem će pisati dansko porijeklo, sa svim ostalim parametrima koje služe za prepoznavanje te robe, može izdati i brazilska država. Taj, takav, EUR1 zove se Zamjenski EUR, i priznat je kao i originalni, a sačinjen je na osnovama originalnog obrasca, koji se nalazi, u konkretnom primjeru, u trajnom posjedu Brazila.
Za određivanje carinske vrijednosti relevantna je vrijednost robe, nikako njena zapremina, težina, način pakovanja, i sl. Naravno, posredno, vrijednost zavisi i od dimenzija ambalaže, otprilike onako kako je objasnio @kojeim
- novi.dan.nova.nafaka
#600 Re: CARINA U BiH
Da se pritefterim...