ali kada neko kaze on bih
Novinarska nepismenost
Moderator: anex
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#576 Re: Novinarska nepismenost
ja bi..nekako mogu oprostiti, kontam, hajde proguta H
- amy-ra
#577 Re: Novinarska nepismenost
Seka Aleksić, hahahahhahahplain vanilla wrote:ja bi..nekako mogu oprostiti, kontam, hajde proguta H
- Erzsebet
#578 Re: Novinarska nepismenost

Na Sa-X tvrde da će cigare biti skuplje za 0,0035 KM. Ne znaju pravopis, ne znaju ni osnovne računske radnje...
- plain vanilla
#579 Re: Novinarska nepismenost
ili je sax najnepismeniji ili jedini portal koji svaki dan citamo i trazimo greske?
- žulijan asanž
#580 Re: Novinarska nepismenost
ali ovo je kardinalna i neoprostiva greška. ovim principom nek sebi poreznu prijavu ispunjava ko svi normalni ljudiErzsebet wrote:
Na Sa-X tvrde da će cigare biti skuplje za 0,0035 KM. Ne znaju pravopis, ne znaju ni osnovne računske radnje...
- Jeff Bingham
#581 Re: Novinarska nepismenost
isto ti ga dodje kao sa greskama u avazu koje postavljamo povazdanplain vanilla wrote:ili je sax najnepismeniji ili jedini portal koji svaki dan citamo i trazimo greske?
- Sasvim_Obican
#582 Re: Novinarska nepismenost
amy-ra wrote:ono što mene najviše izbaci i takta i tjera me da automatski mijenjam kanal (što znači da naše TV-stanice i ne pratim) jeste činjenica da 99% voditelja kaže "mi bi željeli.." ili "vi bi vjerovatno htjeli..." niko, ali doslovno niko od voditelja ovih naših, nazovi, tv stanica ne zna osnovno pravilo:
1. ja BIH
2. ti BI
3. on, ona, ono BI
1. mi BISMO
2. vi BISTE
3. oni BI
gimnazija je od mene napravila čudovište koje svima po kući vadi živce urlajući na TV i ispravljajući greške kvazivoditelja
I kod mene je tako..
Kad negdje pročitam - "on BIH volio"
- Jara
#583 Re: Novinarska nepismenost
plain vanilla wrote:ja bi..nekako mogu oprostiti, kontam, hajde proguta H
- karanana
#584 Re: Novinarska nepismenost
vraca se zlato u venecuelu.
a od koga su oni prepisali ne upratih. ali to sto su prepisali ih ne opravdava da i sami procitaju i prociste tekst ako ima gresaka.
sa-xOčekuje se da će ukupno biti vraćeno više od 160 tona zlata u vrijednosti od 11 milijardi dolara.
Izvor u vladi te zemlje koji je učestvovao u prevozu prve partije rekao je za agenciju Reuters da će zlato u polugama biti transportovano u Venecuelu avionskim letovima do kraja godine i da ukupna cijena te operacije neće premašiti devet milijardi dolara.
a od koga su oni prepisali ne upratih. ali to sto su prepisali ih ne opravdava da i sami procitaju i prociste tekst ako ima gresaka.
- plain vanilla
#585 Re: Novinarska nepismenost
ne kontam ja sta je greska ovdje, nisam se naspavala...karanana wrote:vraca se zlato u venecuelu.
sa-xOčekuje se da će ukupno biti vraćeno više od 160 tona zlata u vrijednosti od 11 milijardi dolara.
Izvor u vladi te zemlje koji je učestvovao u prevozu prve partije rekao je za agenciju Reuters da će zlato u polugama biti transportovano u Venecuelu avionskim letovima do kraja godine i da ukupna cijena te operacije neće premašiti devet milijardi dolara.
vrijednost zlata 11 milijardi, troskovi prijevoza manji od 9 milijardi..
de pojasni, bgt
- karanana
#586 Re: Novinarska nepismenost
mozda te ove milijarde zbunjuju a mozda se nisi naspavala.
da pojednostavimo. evo ti primjer: imas 100 maraka na racunu u banci u njemackoj koje si tamo zaradila postenim radom i ostavila tamo. vratila si se u bosnu i hoces da ovih 100 maraka prebacis sebi, da ih stavis na racun u bosni.
trosak te transakcije ce te kostati 80 maraka. dakle kad ti lova stigne u bosnu imat ces 20 maraka. da li bi pristala na to?
dakle ono bi najvjerovatnije trebalo da stoji da je trosak transporta 160 tona zlata 9 miliona a ne 9 milijardi dolara. ne postoji transport koji bi kostao 9 milijardi.
da pojednostavimo. evo ti primjer: imas 100 maraka na racunu u banci u njemackoj koje si tamo zaradila postenim radom i ostavila tamo. vratila si se u bosnu i hoces da ovih 100 maraka prebacis sebi, da ih stavis na racun u bosni.
trosak te transakcije ce te kostati 80 maraka. dakle kad ti lova stigne u bosnu imat ces 20 maraka. da li bi pristala na to?
dakle ono bi najvjerovatnije trebalo da stoji da je trosak transporta 160 tona zlata 9 miliona a ne 9 milijardi dolara. ne postoji transport koji bi kostao 9 milijardi.
- plain vanilla
#587 Re: Novinarska nepismenost
rekoh ti da se nisam naspavala..mozda prenose po jednu polugukaranana wrote:mozda te ove milijarde zbunjuju a mozda se nisi naspavala.
- plain vanilla
#588 Re: Novinarska nepismenost
sad sam malo gledala, izvor je SRNA..bitno-ba je takodjer prenijelo tekst, ali bez te recenice..plain vanilla wrote:rekoh ti da se nisam naspavala..mozda prenose po jednu polugukaranana wrote:mozda te ove milijarde zbunjuju a mozda se nisi naspavala.
dakle ono bi najvjerovatnije trebalo da stoji da je trosak transporta 160 tona zlata 9 miliona a ne 9 milijardi dolara. ne postoji transport koji bi kostao 9 milijardi.![]()
-
laptop123
- amrica
#590 Re: Novinarska nepismenost
danasnje oslobodjenje, feljton o ljudima koji su obiljezili sarajevo,...
Staka Skenderova, super zanimljiva prica, puno nepoznatih stvari, bar za mene, ali tekst je katastrofa!!!
Nazalost, ne znam copy stranicu pa cu okusati napisati:
prvo: u nadnaslovu stoji Staka Skenderova 1825-1856
a dalje u tekstu pise da je poginula 1891.godine, a da je rodjena oko 1830.
i jos da je napisala Putopis Bosne 1825 1856
inace, tekst je strahovito lose napisan, neke stvari se ponavljaju po 3 puta, ono skroz bezze... a tema je odlicna, zena je bila cudo u svoje doba.
Steta.
Staka Skenderova, super zanimljiva prica, puno nepoznatih stvari, bar za mene, ali tekst je katastrofa!!!
a dalje u tekstu pise da je poginula 1891.godine, a da je rodjena oko 1830.
inace, tekst je strahovito lose napisan, neke stvari se ponavljaju po 3 puta, ono skroz bezze... a tema je odlicna, zena je bila cudo u svoje doba.
Steta.
- amrica
#591 Re: Novinarska nepismenost
havaz
"Veliki fudbalski talent austriskog Rapida zagazio u kriminal"
"Veliki fudbalski talent austriskog Rapida zagazio u kriminal"
- Erzsebet
#592 Re: Novinarska nepismenost

Evo da ne bude kako je samo Sa-X nepismen...
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#594 Re: Novinarska nepismenost
Amrice druže, pa što ne nazva Oslobođenjeamrica wrote:danasnje oslobodjenje, feljton o ljudima koji su obiljezili sarajevo,...
a dalje u tekstu pise da je poginula 1891.godine, a da je rodjena oko 1830.![]()
Steta.
Kad se samo sjetim kakvu pi..riju može uzrokovati lucidan korisnik/čitač koji na telefon u dvije rečenice opiše ublehu..
Ljudi moji derite ih, inače s vremenom većina novinara počne govoriti "boli me qrac",a zato se uzima čak 1 KM svaki dan.
- dr.gog
#595 Re: Novinarska nepismenost
Ko je god autor, plediram za petobu dodatka u plati jer je originalaniPod wrote:Izvrsno
- shuma.ispod.pazuha
#596 Re: Novinarska nepismenost
kad smo vec kod ove temedr.gog wrote:Amrice druže, pa što ne nazva Oslobođenjeamrica wrote:danasnje oslobodjenje, feljton o ljudima koji su obiljezili sarajevo,...
a dalje u tekstu pise da je poginula 1891.godine, a da je rodjena oko 1830.![]()
Steta.....Preporučujem jer takvi pozivi imaju ljekovito dejstvo
![]()
Kad se samo sjetim kakvu pi..riju može uzrokovati lucidan korisnik/čitač koji na telefon u dvije rečenice opiše ublehu..
Ljudi moji derite ih, inače s vremenom većina novinara počne govoriti "boli me qrac",a zato se uzima čak 1 KM svaki dan.
zato = because of that
za to = for that
- shuma.ispod.pazuha
#597 Re: Novinarska nepismenost
definitivno nije jedini koji citamo, moras biti ogranicen ko balkon za tako nestoplain vanilla wrote:ili je sax najnepismeniji ili jedini portal koji svaki dan citamo i trazimo greske?
-
dragonz
#598 Re: Novinarska nepismenost
http://www.sarajevo-x.com/zanimljivosti ... /111207128
ko rekao?
neko !!!
šta rekao ?
eto neko ne smije nešto i tačka !?
pa fakat na sax portalu svakakvih se gluposti u posljednje vrijeme može pročitati
ko rekao?
neko !!!
šta rekao ?
eto neko ne smije nešto i tačka !?
pa fakat na sax portalu svakakvih se gluposti u posljednje vrijeme može pročitati
- amrica
#599 Re: Novinarska nepismenost
ukucaj el-senousa news u gugleta pa ces naci da su to objavili svi portali i sve novine na planeti, upravo tako kako je preneseno na sa-x.dragonz wrote:http://www.sarajevo-x.com/zanimljivosti ... /111207128
ko rekao?
neko !!!
šta rekao ?
eto neko ne smije nešto i tačka !?![]()
Druga je prica sto izgleda da taj el-senousa news ne postoji
"Alisa u zemlji krastavaca"
- dr.gog
#600 Re: Novinarska nepismenost
Allah te apgrejdovo u lektora sarajevoiksashuma.ispod.pazuha wrote:kad smo vec kod ove temedr.gog wrote:Amrice druže, pa što ne nazva Oslobođenjeamrica wrote:danasnje oslobodjenje, feljton o ljudima koji su obiljezili sarajevo,...
Steta.....Preporučujem jer takvi pozivi imaju ljekovito dejstvo
![]()
Ljudi moji derite ih, inače s vremenom većina novinara počne govoriti "boli me qrac",a zato se uzima čak 1 KM svaki dan.![]()
zato = because of that
za to = for that