Dobri čajevi
Moderator: anex
- Ljuska_u_BaklaFi
#576 Re: Dobri čajevi
Ma morat cu nabaviti nesto manje, ono sto imam vatrostalno namijenjeno je iskljucivo za pecenje u rerni i ogromno je....ali kad vidim koliko ga hvale zbavicu mu nesto da ga mogu kuhati 
- afrodita11
#577 Re: Dobri čajevi
Meni jedan od boljih cajeva je zeleni caj sa breskvom..

-
kOmpir
#578 Re: Dobri čajevi
Probao sam ga u paketu "Green & White": Solidan čaj, jedina mana mu je što je možda za nijansu aromatičniji od nekog našeg kriterija prirodne arome, odnosn primjetili smo da ovaj čaj pored okusa koji malo asocira na duhan također i isušuje usta u određenoj mjeri.afrodita11 wrote:Meni jedan od boljih cajeva je zeleni caj sa breskvom..
Ostatak utisaka možete pročitati OVDJE.
-
Karen
#579 Re: Dobri čajevi
Zna li tko gdje kupiti čaj od maćuhice?
-
Kapri
#580 Re: Dobri čajevi
Molim vas zna li neko sa kojim se travama smije upotrebljavati Brezov list a s kojim ne?Kao sto se ne smiju uva i brusnica i neke jos znam da izazivaju trovanje,s cim se moze koristiti brezov list
- Op3r4t0r
#581 Re: Dobri čajevi
Da ne otvaram novu temu priupitacu ovdje jer se sigurno mnogi razumiju u trave bolje od mene 
Igrom slucaja nakupilo nam se jako puno vrecica vocnih cajeva, ni ja niti zena nesto posebno ne volimo vocne cajeve, ali s druge strane, volimo ono sto se zove ledeni caj jer je taj vise kao hladan sok nego kao caj i mi smo odlucili u velikom loncu skuhati taj vocni caj, u frizideru ohladiti i tako popiti, s obzirom da se radi o travama moje pitanje je da li se s tim travama desava nesto na hemijskoj osnovi, nesto sto nije zdravo, da li takav caj bez ikakvih konzervansa i dodataka moze da se pije par dana kasnije, ukusom je super, ja sam ga pio i mozda 7 dana nakon kuhanja i bas je kao pravi sok samo eto sto me kopka sta se desava sa tim travama odnosno sa onim sto su trave ispustile u vodu?
Ne bih da imam vise stete nego koristi
Igrom slucaja nakupilo nam se jako puno vrecica vocnih cajeva, ni ja niti zena nesto posebno ne volimo vocne cajeve, ali s druge strane, volimo ono sto se zove ledeni caj jer je taj vise kao hladan sok nego kao caj i mi smo odlucili u velikom loncu skuhati taj vocni caj, u frizideru ohladiti i tako popiti, s obzirom da se radi o travama moje pitanje je da li se s tim travama desava nesto na hemijskoj osnovi, nesto sto nije zdravo, da li takav caj bez ikakvih konzervansa i dodataka moze da se pije par dana kasnije, ukusom je super, ja sam ga pio i mozda 7 dana nakon kuhanja i bas je kao pravi sok samo eto sto me kopka sta se desava sa tim travama odnosno sa onim sto su trave ispustile u vodu?
-
kOmpir
#582 Re: Dobri čajevi
Svi voćni čajevi u vrećici su na bazi hibiskusa, jabuke, šipka i sl., bez ikakvih trava koje bi mogle naštetiti organizmu ako se pravilno ne pripreme. Do sada sam sve i svašta probao, i nisam se ni jednom otrovaoOp3r4t0r wrote:Da ne otvaram novu temu priupitacu ovdje jer se sigurno mnogi razumiju u trave bolje od mene
http://dobricajevi.blogspot.com/
- Op3r4t0r
#583 Re: Dobri čajevi
Evo preletih preko bloga, procitah par tekstova super blog, stavio sam u bookmarks da procitam sve kad vrijeme dozvoli, cak i nadjoh da ima i na facebooku pa postadoh i tamo clan pa cu i tu u najmanju ruku da aktivno citamkOmpir wrote:http://dobricajevi.blogspot.com/
A da, jesi ti autor ovog ili jos jedan cajoljubac?
-
kOmpir
#584 Re: Dobri čajevi
Hvala na lijepim riječimaOp3r4t0r wrote:Evo preletih preko bloga, procitah par tekstova super blog, stavio sam u bookmarks da procitam sve kad vrijeme dozvoli, cak i nadjoh da ima i na facebooku pa postadoh i tamo clan pa cu i tu u najmanju ruku da aktivno citamkOmpir wrote:http://dobricajevi.blogspot.com/
A da, jesi ti autor ovog ili jos jedan cajoljubac?
- Op3r4t0r
#585 Re: Dobri čajevi
Samo da ti javim da si "krivac" da sam maloprije po prvi put crni caj jedne turske firme napravio sebi na "evropski" nacin kako ga ti nazivas, inace sam dosad uvijek pravio u turskom cajniku. Niti sam dobar sa recenzijama niti opisima okusa tako da ne zelim ni pokusati, jedino sto mogu reci je to da isti taj caj spremljen na 2 razlicita nacina nije ni slican po ukusu, ovo je bilo neko novo iskustvo, po tvom upustvu sam caj po prvi put u zivotu izvagao i stavio 4 grama na 250 ml vode, prije sipanja caja solju prelio vrelom vodom radi izjednacenja temp., stavio da odstoji tacno 5 minuta (jesam dobar ucenik ha?), doduse meni se vise svidja turski nacin pripreme, mozda je samo stvar navike, ali u svakom slucaju vrijedilo je probatikOmpir wrote:Hvala na lijepim riječimaOp3r4t0r wrote:Evo preletih preko bloga, procitah par tekstova super blog, stavio sam u bookmarks da procitam sve kad vrijeme dozvoli, cak i nadjoh da ima i na facebooku pa postadoh i tamo clan pa cu i tu u najmanju ruku da aktivno citamkOmpir wrote:http://dobricajevi.blogspot.com/
A da, jesi ti autor ovog ili jos jedan cajoljubac?Ja sam autor, prije sam recenzije ovdje pisao pa sam onda otvorio blog.
- TDK-90
#586 Re: Dobri čajevi
Šta je sa onim prijašnjim lončićima što su presvučeni emajlom ?...to je nešto kao keramika mislim da to ne oksidira i ne mijenja svojstva čajuLjuska_u_BaklaFi wrote:Ja bi kupila Tahebo ali ga nemam u cemu pripremiti, citala sam da se mora iskuhati a ne smije biti u klasicnoj serpicinego nesto stakleno, helem ne smije biti u kontaktu sa zeljezom cak ni kad ga zelim procijediti. Prosvijetlite me molim vas, jesam li ja to nesto pogresno skontala..
- TDK-90
#587 Re: Dobri čajevi
TDK-90 wrote:Šta je sa onim prijašnjim lončićima što su presvučeni emajlom ?...to je nešto kao keramika mislim da to ne oksidira i ne mijenja svojstva čajuLjuska_u_BaklaFi wrote:Ja bi kupila Tahebo ali ga nemam u cemu pripremiti, citala sam da se mora iskuhati a ne smije biti u klasicnoj serpicinego nesto stakleno, helem ne smije biti u kontaktu sa zeljezom cak ni kad ga zelim procijediti. Prosvijetlite me molim vas, jesam li ja to nesto pogresno skontala..
Hoće li neko potvrditi ili negirati moj prijedlog ?
- Op3r4t0r
#588 Re: Dobri čajevi
E Kompirko samo da ti javim da sam se zestoko navukao na temu i danas sam isao u prvu kupovinu caja u pravu prodavnicu cajeva, imam tu srecu da zivim 300 metara od trgovackog centra u kojem se nalazi jako poznata austrijska prodavnica cajeva koja ima sve moguce cajeve.
Za pocetak sam uzeo 3 caja po 50gr i dobio sam cetvrti caj kao testnu verziju od par kasika caja
1. China Keemun

http://www.tee.at/tee/schwarzer-tee/china-keemun-3.html
2. Earl Grey (sa bergamot aromom)

http://www.tee.at/tee/schwarzer-tee/earl-grey-3.html
3. Sonne des Ostens - Sunce istoka (Zeleni caj iz kine, dekoriran cvatom, korom narandze i exoticnom aromom)

http://www.tee.at/tee/gruener-tee/sonne ... ens-3.html
4. Five o´clock Tea (Crni caj, Darjeeling i Earl Grey)

http://www.tee.at/tee/schwarzer-tee/fiv ... tea-3.html
Nijedan caj jos nisam probao, tek su kupljeni, ovaj treci caj mirise fenomenalno, cetvrti caj je testni i njega imam samo za jednu solju, nekako vise volim crne cajeve od drugih pa je njih i vise, a namjerno sam krenuo nekako od baznih crnih cajeva bez nekih primjesa, jer u prodavnici ima npr 7-8 ili vise ovih earl grey cajeva sa ovim ili onim dodatkom. Svi cajevi kostaju 4-5 eura/100 gr.
Ima li kakva specijalna preporuka sta da kupim sljedeci put???
Za pocetak sam uzeo 3 caja po 50gr i dobio sam cetvrti caj kao testnu verziju od par kasika caja
1. China Keemun

http://www.tee.at/tee/schwarzer-tee/china-keemun-3.html
2. Earl Grey (sa bergamot aromom)

http://www.tee.at/tee/schwarzer-tee/earl-grey-3.html
3. Sonne des Ostens - Sunce istoka (Zeleni caj iz kine, dekoriran cvatom, korom narandze i exoticnom aromom)

http://www.tee.at/tee/gruener-tee/sonne ... ens-3.html
4. Five o´clock Tea (Crni caj, Darjeeling i Earl Grey)

http://www.tee.at/tee/schwarzer-tee/fiv ... tea-3.html
Nijedan caj jos nisam probao, tek su kupljeni, ovaj treci caj mirise fenomenalno, cetvrti caj je testni i njega imam samo za jednu solju, nekako vise volim crne cajeve od drugih pa je njih i vise, a namjerno sam krenuo nekako od baznih crnih cajeva bez nekih primjesa, jer u prodavnici ima npr 7-8 ili vise ovih earl grey cajeva sa ovim ili onim dodatkom. Svi cajevi kostaju 4-5 eura/100 gr.
Ima li kakva specijalna preporuka sta da kupim sljedeci put???
-
kOmpir
#589 Re: Dobri čajevi
Super izgledaju. Ne zalijeći se odmah na druge čajeve, nećeš ih stići sve popiti i izlapiće ti, ovo govorim iz svog iskustvaOp3r4t0r wrote: Ima li kakva specijalna preporuka sta da kupim sljedeci put???
Probaj neki Oolong ili možda Pu Erh, sve zavisi kakav okus voliš. Ako voliš laganiji okus i slatkoću probaj bijeli Silver Needle, skup je ali se mogu više puta zaliti isti listovi. Za punije okuse možda neki Breakfast blend ili Assam i Yunnan crni. Od Oolonga probaj Tie Guan Yin i Dong Fang Min Ren (Oriental Beauty). Jesu im skupi uzorci u odnosu na regularna pakovanja ili se to sve na vagu prodaje?
- Op3r4t0r
#590 Re: Dobri čajevi
Ovi su svi na vagu, minimalna kupovina 50 grama po caju, eh sad mozda negdje ima i jeftinije jer se ovdje radi o elitnoj i najpoznatijoj prodavnici cajeva u austriji i kod njih se nalaze samo najkvalitetniji cajevi ali iskreno receno ja sam cijenom zadovoljan, sad za sad sam spreman platiti svaki caj koji kosta do 10 eura/100gr, kasnije mozda i vise, vidio sam npr da imaju jedan caj koji kosta 25 eura/100gr, mozda imaju i skupljih ali taj sam licno vidio i to mi je malo preskupo za cajkOmpir wrote:Super izgledaju. Ne zalijeći se odmah na druge čajeve, nećeš ih stići sve popiti i izlapiće ti, ovo govorim iz svog iskustvaOp3r4t0r wrote: Ima li kakva specijalna preporuka sta da kupim sljedeci put???![]()
Probaj neki Oolong ili možda Pu Erh, sve zavisi kakav okus voliš. Ako voliš laganiji okus i slatkoću probaj bijeli Silver Needle, skup je ali se mogu više puta zaliti isti listovi. Za punije okuse možda neki Breakfast blend ili Assam i Yunnan crni. Od Oolonga probaj Tie Guan Yin i Dong Fang Min Ren (Oriental Beauty). Jesu im skupi uzorci u odnosu na regularna pakovanja ili se to sve na vagu prodaje?
Zanimljivo mi je bilo da mi je za ovaj zeleni caj rekla da ga ne zaljevam kljucalom vodom nego da sacekam da temperatura vode spadne na 80 stepeni pa da ga tek tad zalijem, navela je i razloge i za njega mi je rekla da se moze praviti i 3 puta od istog caja, mene bi sramota da pitam kako to bas ide pa eto ako ti nije mrsko da mi to malo objasnis jer sam vidio da i ti znas praviti 2-3 infuzije kako ih ti nazivas ali nisam bas najbolje skontao kako to radis
Kad napravim prvi caj i popijem onda dodam jos vode i imam drugi caj? Ako mi se nakon prvog caja ne pije vise da li taj caj moze cekati drugu priliku, npr da se pravi ponovo sutra? Uglavnom kako funkcionise taj fazon? Za crni caj kaze da takvo nesto nije preporucljivo, bar za ove koje sam ja kupio, ili da li je mislila na sve crne cajeve to ne znam
-
kOmpir
#591 Re: Dobri čajevi
Za većinu zelenih optimalna temperatura za pripremu je 80 C. Ako nemaš termometar ne možeš sa sigurnošću znati na koliko stepeni je voda, ali to i nije strašno jer ćeš nakon par pokušaja znati otprilike kada je voda na 80 C. Ako je čaj malo gorak, onda si sigurno prešao 85C, ako je suviše blag, onda je voda na 70-75 C. Možeš uzeti na eBay-u kuhinjski termometar za nekih 5 dolara, i ja svoj često koristim, pogotovo kada imam samo uzorak da degustiram. Još jedan način je da par puta preliješ ključalu vodu iz šolje u šolju (koristi keramičke) kako bi spustio temperaturu.
Ne preporučuje se dugo stajanje mokrih listova čaja (recimo nekoliko sati), ja u roku pola sata-sat iskoristim isti list za 2-3 šolje. Čaj isto možeš spremiti u frižideru, staviš duplo manje lista (ili isto ako hoćeš jači čaj) nego kad ga pripremaš klasično, zaliješ hladnom vodom i staviš u frižider na nekih 6-12h.
Ne preporučuje se dugo stajanje mokrih listova čaja (recimo nekoliko sati), ja u roku pola sata-sat iskoristim isti list za 2-3 šolje. Čaj isto možeš spremiti u frižideru, staviš duplo manje lista (ili isto ako hoćeš jači čaj) nego kad ga pripremaš klasično, zaliješ hladnom vodom i staviš u frižider na nekih 6-12h.
- afrodita11
#592 Re: Dobri čajevi
meni je ok, ne znam jel ko probao

-
kOmpir
#593 Re: Dobri čajevi
Probao, dobarafrodita11 wrote:meni je ok, ne znam jel ko probao![]()
http://dobricajevi.blogspot.com/2012/08 ... entom.html
- vazi
#594 Re: Dobri čajevi
kOmpir wrote:Za većinu zelenih optimalna temperatura za pripremu je 80 C. Ako nemaš termometar ne možeš sa sigurnošću znati na koliko stepeni je voda, ali to i nije strašno jer ćeš nakon par pokušaja znati otprilike kada je voda na 80 C. Ako je čaj malo gorak, onda si sigurno prešao 85C, ako je suviše blag, onda je voda na 70-75 C. Možeš uzeti na eBay-u kuhinjski termometar za nekih 5 dolara, i ja svoj često koristim, pogotovo kada imam samo uzorak da degustiram. Još jedan način je da par puta preliješ ključalu vodu iz šolje u šolju (koristi keramičke) kako bi spustio temperaturu.
ja sam cula da listove zelenog caja treba drzati 2-3 minute u vodi (od 1 do 5 min), ne duze tj kineski 5 min a japanski krace.
meni je najdrazi bijeli caj
http://www.kucacaja-split.hr/prica-o-ca ... z-bolesti/
-
kOmpir
#595 Re: Dobri čajevi
Sve je to relativno, mada lično mislim da je 5 minuta previše za bilo koji zeleni čaj. Postoje razne metode pripreme a kod nas se najčešće koristi 'zapadna' metoda gdje se teži ka punijem i robusnijem okusu kroz duže namakanje.vazi wrote:kOmpir wrote:Za većinu zelenih optimalna temperatura za pripremu je 80 C. Ako nemaš termometar ne možeš sa sigurnošću znati na koliko stepeni je voda, ali to i nije strašno jer ćeš nakon par pokušaja znati otprilike kada je voda na 80 C. Ako je čaj malo gorak, onda si sigurno prešao 85C, ako je suviše blag, onda je voda na 70-75 C. Možeš uzeti na eBay-u kuhinjski termometar za nekih 5 dolara, i ja svoj često koristim, pogotovo kada imam samo uzorak da degustiram. Još jedan način je da par puta preliješ ključalu vodu iz šolje u šolju (koristi keramičke) kako bi spustio temperaturu.
ja sam cula da listove zelenog caja treba drzati 2-3 minute u vodi (od 1 do 5 min), ne duze tj kineski 5 min a japanski krace.
meni je najdrazi bijeli caj
http://www.kucacaja-split.hr/prica-o-ca ... z-bolesti/
-
kOmpir
#596 Re: Dobri čajevi
Čajdžije, šta ima, šta se pije?
Evo ja napisao nekih recenzija pa da podjelim s vama:
Silver Needle (Franz & Sophie)

DMS Black Pearls (Siam Tee)

Dobri čajevi blog
Evo ja napisao nekih recenzija pa da podjelim s vama:
Silver Needle (Franz & Sophie)

DMS Black Pearls (Siam Tee)

Dobri čajevi blog
-
octopusdoo
-
Fauja Singh
#598 Re: Dobri čajevi
Ja sam na Gunpowderu i Senchi, jos malo pa se moram ici namiriti.
-
narukvica
#599 Re: Dobri čajevi
Ja sam pila zeleni caj u caffe vatra u Sarajevu .Probala sam senchu sa jagodom .Odlican je .Definitivno najbolji zeleni caj sto sam probala.Vidim imaju katalozi na stolovima .Nabavljaju ih sa stranice www.cajoteka.ba .
Maloprije sam isla na stranicu i narucila sam mint snail tea da probam.
Javim se kad ga probam

Maloprije sam isla na stranicu i narucila sam mint snail tea da probam.
Javim se kad ga probam