Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Na današnji dan umro je Alan Turing. Samostalno je u svojoj disertaciji otkrio teoremu o centralnom limesu (u teoriji vjerovatnoće) mada je ista već bila otkrivena. Uveo teoriju izračunljivosti. Uveo pojam Turingove mašine. Odigrao značajnu ulogu u razbijanju koda Enigme u Drugom svjetskom ratu. Bavio se teorijom odlučivosti, postavio temelje modernoj kompjuterskoj nauci. Umro je bajkovitom smrću - jabuka koju je posljednju pojeo bila je umočena u cijanid - radilo se o samoubistvu.
Na današnji dan rodio se Giovanni Cassini. Bavio se astronomijom i proučavanjem specijalnih krivih - kakva je i Cassinijeva kriva: kriva koja je geometrijsko mjesto tačaka čiji je proizvod udaljenosti id dvije tačke (dva fokusa) jednaka - znači, kao elipsa, samo nije zbir nego proizvod
Na današnji dan rodio se George Littlewood. Značajni su njegovi radovi u mnogim oblastima matematike (teorija redova, funkcija, nejednakosti, Riemannova zeta funkcija), poznat po čuvenoj saradnji sa Hardyjem. Naravno, značajna je i njegova saradnja sa Ramanujanom.
Na današnji dan umro je Harold Davenport. Bavio se teorijom brojeva: geometrijom brojeva, diofantskim aproksimacijama i algebarskom teorijom brojeva. Nekoliko teorema u ovim oblastima nose njegovo ime.
Nelington imaš li nekoga da ubaciš od ovih matematičara sa bivših jugoslovenskih prostora?
Evo jednog mog prijedloga: Pokojni Prof. Miloš Radojčić, imao je dosta dobrih radova iz oblasti kompleksne
analize, objavljivao je i o specijalnoj teoriji relativnosti, bio je čak i slikar. Vrlo interesantna ličnost. Ako se dobro sjećam dobro je govorio francuski i njemački jezik. Mislim da je rođen u Julu.
Inače je bio disertant kod Mihajla Petrovića "Mike Alasa".
Dedo Hikmet wrote:Nelington imaš li nekoga da ubaciš od ovih matematičara sa bivših jugoslovenskih prostora?
Evo jednog mog prijedloga: Pokojni Prof. Miloš Radojčić, imao je dosta dobrih radova iz oblasti kompleksne
analize, objavljivao je i o specijalnoj teoriji relativnosti, bio je čak i slikar. Vrlo interesantna ličnost. Ako se dobro sjećam dobro je govorio francuski i njemački jezik. Mislim da je rođen u Julu.
Inače je bio disertant kod Mihajla Petrovića "Mike Alasa".
31. august mu je dan rođenja, poturdit ću se da ne zaboravim - svakako planiram ubaciti Alasa, Kurepu, Karamatu, možda još ponekoga Usput, da li je ovaj Miloš Radojčić rod nešto mlađim Milošu i Radošu Radojčiću, bivšim olimpijcima BiH iz matematike, baš se pitam
Mahmut Bajraktarević (Sarajevo, 1909. - Bugojno, 1985. godine)
je bio bosanskohercegovački matematičar i akademik. Diplomirao je na Univerzitetu u Beogradu 1933. godine, a doktorsku disertaciju odbranio je u Sorbonneu 1953. godine sa temom Sur certaines suites itérées (bs: Sigurne povratne iteracije). Bajraktarević je bio profesor Univerziteta u Sarajevu i imaju je veliki uticaj na razvoj matematike u Bosni i Hercegovini. Doprinosio je na poljima funkcionalnih jednačina, iterativnih nizova i divergentnih redova.
Nemam podatka kad je tacno rodjen/umro, pa neka ga sad
Lokalpatriotizam opet na djelu: na današnji dan rodio se Josip Plemelj. Ostavio iza sebe Plemeljeve formule (granični uslovi za holomorfne funkcije), jako elegantan dokaz da velika Fermatova teorema vrijedi za n=5 i mnogo slovenačkih studenata zahvalnih na onom što ih je naučio.
Jedan citat Josipa Plemelja za kraj:
Inženjeru koji ne zna matematiku, ona nikad i ne treba, dok je onaj koji ju zna, uvijek upotrebljava.
Dedo Hikmet wrote:
Ovaj Riđanović je stariji i rahmetlija u međuvremenu. Mislim da je imao brata ili oca koji su bili ljekari.
Za Arslanagića jednog sam čuo da je našao bio neki novi dokaz onoj poznatoj nejednakosti sa sredinama.
Ok sorry, nisam bio vidio da si pisao o Plemlju.
Ne čudi me da niste vidjeli Plemelja, i ja sam se iznenadio neki dan koliko sam već ljudi ovdje pomenuo A što se Arslanagića tiče - on se pronašao u toj oblasti (nejednakostima) pa se njima još bavi
Usput, može li savjet, tačnije dva?
1. Koji uvod u kvantnu mehaniku preporučujete: Richard Liboff ili Ramamurti Shankar?
2. Želim se upoznati s nečim novim u fizici: čime da se zabavim preko ljeta - simboličkom mehanikom (imam neke osnove simboličke mehanike u teoriji haosa, ali ništa ozbiljno) ili statističkom mehanikom (osnove su mi one iz kursa opće fizike)?
Dedo Hikmet wrote:
Ovaj Riđanović je stariji i rahmetlija u međuvremenu. Mislim da je imao brata ili oca koji su bili ljekari.
Za Arslanagića jednog sam čuo da je našao bio neki novi dokaz onoj poznatoj nejednakosti sa sredinama.
Ne čudi me da niste vidjeli Plemelja, i ja sam se iznenadio neki dan koliko sam već ljudi ovdje pomenuo A što se Arslanagića tiče - on se pronašao u toj oblasti (nejednakostima) pa se njima još bavi
1. Koji uvod u kvantnu mehaniku preporučujete: Richard Liboff ili Ramamurti Shankar?
2. Želim se upoznati s nečim novim u fizici: čime da se zabavim preko ljeta - simboličkom mehanikom (imam neke osnove simboličke mehanike u teoriji haosa, ali ništa ozbiljno) ili statističkom mehanikom (osnove su mi one iz kursa opće fizike)?
Dedo Hikmet wrote:
Za Liboffa i Shankara nisam puno slušao da se preporučuju. Obično preporučujem za uvod Merzbachera i Messiaha. Dobro je uz to koristiti Feybmanove knjge sa predavanjima. Ja sam učio iz knjiga Lev Landaua koje su i danas dobre.
Statistička mehanika ti je isto tako dobra kod Landaua, orginal je na ruskom ja sam koristio njemački prevod iz DDR-a.
Moderna knjiga ti je od L. E. Reichl, žena je učenica od Ilye Prigogina, danas je profesorica u Austin, Texas
Pisala je dosta i o chaos theory, sve bih ti od nje preporučio .
Dedo Hikmet wrote:
Za Liboffa i Shankara nisam puno slušao da se preporučuju. Obično preporučujem za uvod Merzbachera i Messiaha. Dobro je uz to koristiti Feybmanove knjge sa predavanjima. Ja sam učio iz knjiga Lev Landaua koje su i danas dobre.
Statistička mehanika ti je isto tako dobra kod Landaua, orginal je na ruskom ja sam koristio njemački prevod iz DDR-a.
Moderna knjiga ti je od L. E. Reichl, žena je učenica od Ilye Prigogina, danas je profesorica u Austin, Texas
Pisala je dosta i o chaos theory, sve bih ti od nje preporučio .
Eh, hvala na savjetima Biće materijala za ovo ljeto Usput, nakon prerađivanja jedne uvodne knjige iz QM, da li se može preći na QFT, ili bi bilo bolje zadržati se malo u 'klasičnoj' QM?
Za matematiku me vezu samo lose uspomene, pogotovo za matematske metode kod Vuckovica. Jedva sam 6icu dobio. Kada sam cekao rezultate, razmisljao sam ono u smislu da "ako ne polozim ovaj put ispisujem se s faksa". Jednostavno, meni sve one njegove poredane teoreme i dokazi nisu imali smisla za uciti napamet. Ja nisam znao razliku izmedju sigme kad je x=1, vece od 0 i sl.
Sunrise00 treba nam više žena u matematici. Ja imam jednu izuzetno talentovanu unuku na TU Wien.
Ova mlada žena je isto dostojna divljenja: Rada Maria sa Wolfgang Pauli instituta u Beču. Žena je stvarno izuzetni
talenat. Uz to je mislim i majke 3-4 djece.
Nellington kada spomenu QFT nešto me žignu oko srca. Za QFT moraš stvarno dobro poznavati QM.
Najbolja uvodna knjige za QFT koju znam je na njemačkom jeziku (Walter Greiner). Feynmanovi originalni radovi su izuzetno dobri za čitanje.
O matematičkim egzibicijiama u QFT bi ti mogao dosta pisati - divergentni redovi igraju tu jednu nelijepu ulogu .
Dedo Hikmet wrote:Nellington kada spomenu QFT nešto me žignu oko srca. Za QFT moraš stvarno dobro poznavati QM.
Najbolja uvodna knjige za QFT koju znam je na njemačkom jeziku (Walter Greiner). Feynmanovi originalni radovi su izuzetno dobri za čitanje.
O matematičkim egzibicijiama u QFT bi ti mogao dosta pisati - divergentni redovi igraju tu jednu nelijepu ulogu .
Zbog ovog boldiranog i pitam. Naime, John Baez je pisao o divergentnim redovima u kontekstu QFT - npr Zeta renormalizacija koju sam spominjao i ovdje - a neobično me privukao i njegov primjer računa zašto boson-string-theory traži 26 dimenzija. Eh, onda sam ja uzeo Hardyjevu knjigu Divergentni redovi i zainteresovao se. Zato planiram svoj put po mukama do QFT