Kutak za ljubitelje matematike

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Shoshana

#576 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Shoshana »

elizabeth a wrote:
nellington wrote:
elizabeth a wrote:Je li može ovako: Našla sam poluprečnike žica, i pretpostavljam da će se žica odmaći za razliku tih poluprečnika odnosno 15,9 cm.
Može, a da li si uopće morala tražiti te poluprečnike?
Ne, evo upravo skontah :D :D
Dakle da dodam: Ta razlika će ustvari biti 1m kroz 2 pi. :-D
Zar nije impresivno? Nekako zvuci OK za male kruznice, ali kad skontas da cak i najveca kruznica daje isti rezultat :-)
Mene je uvijek fasciniralo :)
nellington

#577 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan umro je Alan Turing. Samostalno je u svojoj disertaciji otkrio teoremu o centralnom limesu (u teoriji vjerovatnoće) mada je ista već bila otkrivena. Uveo teoriju izračunljivosti. Uveo pojam Turingove mašine. Odigrao značajnu ulogu u razbijanju koda Enigme u Drugom svjetskom ratu. Bavio se teorijom odlučivosti, postavio temelje modernoj kompjuterskoj nauci. Umro je bajkovitom smrću - jabuka koju je posljednju pojeo bila je umočena u cijanid - radilo se o samoubistvu.
Vjeruj!

#578 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Vjeruj! »

Јашта је, уила га тајна служба, пусти шуплју, а био је и геј, зато, омладино, што даље од компјутера!
nellington

#579 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan rodio se Giovanni Cassini. Bavio se astronomijom i proučavanjem specijalnih krivih - kakva je i Cassinijeva kriva: kriva koja je geometrijsko mjesto tačaka čiji je proizvod udaljenosti id dvije tačke (dva fokusa) jednaka - znači, kao elipsa, samo nije zbir nego proizvod :)
nellington

#580 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan rodio se George Littlewood. Značajni su njegovi radovi u mnogim oblastima matematike (teorija redova, funkcija, nejednakosti, Riemannova zeta funkcija), poznat po čuvenoj saradnji sa Hardyjem. Naravno, značajna je i njegova saradnja sa Ramanujanom.

Image

Na današnji dan umro je Harold Davenport. Bavio se teorijom brojeva: geometrijom brojeva, diofantskim aproksimacijama i algebarskom teorijom brojeva. Nekoliko teorema u ovim oblastima nose njegovo ime.
ja71

#581 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by ja71 »

alternativni wrote:
Vjeruj! wrote:Јашта је, уила га тајна служба, пусти шуплју, а био је и геј, зато, омладино, што даље од компјутера!
Interesantno da znas ko je bio gej, ja to ne pratim ni za holivudske zvijezde, a kamoli za naucnike...

Da mozda nisi otkrio svoju zensku stranu? :wink:
Cini mi se da je bio neki film o tom matematicaru.
Odatle i ja imam informaciju da je bio derpe (sto je naravno nebitno)
Dedo Hikmet

#582 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Dedo Hikmet »

Nelington imaš li nekoga da ubaciš od ovih matematičara sa bivših jugoslovenskih prostora?

Evo jednog mog prijedloga: Pokojni Prof. Miloš Radojčić, imao je dosta dobrih radova iz oblasti kompleksne
analize, objavljivao je i o specijalnoj teoriji relativnosti, bio je čak i slikar. Vrlo interesantna ličnost. Ako se dobro sjećam dobro je govorio francuski i njemački jezik. Mislim da je rođen u Julu.
Inače je bio disertant kod Mihajla Petrovića "Mike Alasa".
nellington

#583 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Dedo Hikmet wrote:Nelington imaš li nekoga da ubaciš od ovih matematičara sa bivših jugoslovenskih prostora?

Evo jednog mog prijedloga: Pokojni Prof. Miloš Radojčić, imao je dosta dobrih radova iz oblasti kompleksne
analize, objavljivao je i o specijalnoj teoriji relativnosti, bio je čak i slikar. Vrlo interesantna ličnost. Ako se dobro sjećam dobro je govorio francuski i njemački jezik. Mislim da je rođen u Julu.
Inače je bio disertant kod Mihajla Petrovića "Mike Alasa".
31. august mu je dan rođenja, poturdit ću se da ne zaboravim - svakako planiram ubaciti Alasa, Kurepu, Karamatu, možda još ponekoga :) Usput, da li je ovaj Miloš Radojčić rod nešto mlađim Milošu i Radošu Radojčiću, bivšim olimpijcima BiH iz matematike, baš se pitam :)
medaaa

#584 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by medaaa »

Mahmut Bajraktarević (Sarajevo, 1909. - Bugojno, 1985. godine)
je bio bosanskohercegovački matematičar i akademik. Diplomirao je na Univerzitetu u Beogradu 1933. godine, a doktorsku disertaciju odbranio je u Sorbonneu 1953. godine sa temom Sur certaines suites itérées (bs: Sigurne povratne iteracije). Bajraktarević je bio profesor Univerziteta u Sarajevu i imaju je veliki uticaj na razvoj matematike u Bosni i Hercegovini. Doprinosio je na poljima funkcionalnih jednačina, iterativnih nizova i divergentnih redova.

Nemam podatka kad je tacno rodjen/umro, pa neka ga sad :D
Dedo Hikmet

#585 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Dedo Hikmet »

Kada smo kod Bosanaca i Hercegovaca bio je i jedan Riđanović iz Trebinja mislim. Sada ne znam ništa tačnije.
nellington

#586 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Dedo Hikmet wrote:Kada smo kod Bosanaca i Hercegovaca bio je i jedan Riđanović iz Trebinja mislim. Sada ne znam ništa tačnije.
Znam za Dženana (computer theorist)... za neke matematičare ne znam, trebalo bi pitati dr. Š. Arslanagića (on je iz Trebinja, garant zna).

Interesantno je ovako sjetiti se nekih imena iz historije, ubaciti poneku anegdotu :)
Dedo Hikmet

#587 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Dedo Hikmet »

Josipa Plemlja iz Slovenije bi isto trebalo spomenuti.
nellington

#588 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Dedo Hikmet wrote:Josipa Plemlja iz Slovenije bi isto trebalo spomenuti.
Plemelj je spomenut :)
nellington

#589 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

nellington wrote:Image

Lokalpatriotizam opet na djelu: na današnji dan rodio se Josip Plemelj. Ostavio iza sebe Plemeljeve formule (granični uslovi za holomorfne funkcije), jako elegantan dokaz da velika Fermatova teorema vrijedi za n=5 i mnogo slovenačkih studenata zahvalnih na onom što ih je naučio.

Jedan citat Josipa Plemelja za kraj:

Inženjeru koji ne zna matematiku, ona nikad i ne treba, dok je onaj koji ju zna, uvijek upotrebljava.
Dedo Hikmet

#590 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Dedo Hikmet »

nellington wrote:
Dedo Hikmet wrote:Kada smo kod Bosanaca i Hercegovaca bio je i jedan Riđanović iz Trebinja mislim. Sada ne znam ništa tačnije.
Znam za Dženana (computer theorist)... za neke matematičare ne znam, trebalo bi pitati dr. Š. Arslanagića (on je iz Trebinja, garant zna).

Interesantno je ovako sjetiti se nekih imena iz historije, ubaciti poneku anegdotu :)
Ovaj Riđanović je stariji i rahmetlija u međuvremenu. Mislim da je imao brata ili oca koji su bili ljekari.

Za Arslanagića jednog sam čuo da je našao bio neki novi dokaz onoj poznatoj nejednakosti sa sredinama.

Ok sorry, nisam bio vidio da si pisao o Plemlju.
nellington

#591 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Dedo Hikmet wrote:
Ovaj Riđanović je stariji i rahmetlija u međuvremenu. Mislim da je imao brata ili oca koji su bili ljekari.

Za Arslanagića jednog sam čuo da je našao bio neki novi dokaz onoj poznatoj nejednakosti sa sredinama.

Ne čudi me da niste vidjeli Plemelja, i ja sam se iznenadio neki dan koliko sam već ljudi ovdje pomenuo :) A što se Arslanagića tiče - on se pronašao u toj oblasti (nejednakostima) pa se njima još bavi :)

Usput, može li savjet, tačnije dva?

1. Koji uvod u kvantnu mehaniku preporučujete: Richard Liboff ili Ramamurti Shankar?
2. Želim se upoznati s nečim novim u fizici: čime da se zabavim preko ljeta - simboličkom mehanikom (imam neke osnove simboličke mehanike u teoriji haosa, ali ništa ozbiljno) ili statističkom mehanikom (osnove su mi one iz kursa opće fizike)?
Sunrise00

#592 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Sunrise00 »

nellington wrote:
Dedo Hikmet wrote:

Ne čudi me da niste vidjeli Plemelja, i ja sam se iznenadio neki dan koliko sam već ljudi ovdje pomenuo :) A što se Arslanagića tiče - on se pronašao u toj oblasti (nejednakostima) pa se njima još bavi :)

1. Koji uvod u kvantnu mehaniku preporučujete: Richard Liboff ili Ramamurti Shankar?
2. Želim se upoznati s nečim novim u fizici: čime da se zabavim preko ljeta - simboličkom mehanikom (imam neke osnove simboličke mehanike u teoriji haosa, ali ništa ozbiljno) ili statističkom mehanikom (osnove su mi one iz kursa opće fizike)?
sjoooo zabave :D :oops:
nellington

#593 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Sunrise00 wrote: sjoooo zabave :D :oops:
Možda sam perverzan, ali ovo meni jeste zabavno :skoljka:
Dedo Hikmet

#594 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Dedo Hikmet »

nellington wrote:
Dedo Hikmet wrote:

Za Liboffa i Shankara nisam puno slušao da se preporučuju. Obično preporučujem za uvod Merzbachera i Messiaha. Dobro je uz to koristiti Feybmanove knjge sa predavanjima. Ja sam učio iz knjiga Lev Landaua koje su i danas dobre.

Statistička mehanika ti je isto tako dobra kod Landaua, orginal je na ruskom ja sam koristio njemački prevod iz DDR-a. :D
Moderna knjiga ti je od L. E. Reichl, žena je učenica od Ilye Prigogina, danas je profesorica u Austin, Texas :)
Pisala je dosta i o chaos theory, sve bih ti od nje preporučio :) .
Sunrise00

#595 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Sunrise00 »

nellington wrote:
Sunrise00 wrote: sjoooo zabave :D :oops:
Možda sam perverzan, ali ovo meni jeste zabavno :skoljka:
:lol: :lol:
onda sam ja s tim sto mi je matematika izuzetno zabavna jos dobra :D (niko od mojih prijatelja me ne shvata :( :D )
nellington

#596 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Dedo Hikmet wrote:
nellington wrote:
Dedo Hikmet wrote:

Za Liboffa i Shankara nisam puno slušao da se preporučuju. Obično preporučujem za uvod Merzbachera i Messiaha. Dobro je uz to koristiti Feybmanove knjge sa predavanjima. Ja sam učio iz knjiga Lev Landaua koje su i danas dobre.

Statistička mehanika ti je isto tako dobra kod Landaua, orginal je na ruskom ja sam koristio njemački prevod iz DDR-a. :D
Moderna knjiga ti je od L. E. Reichl, žena je učenica od Ilye Prigogina, danas je profesorica u Austin, Texas :)
Pisala je dosta i o chaos theory, sve bih ti od nje preporučio :) .
Eh, hvala na savjetima ;) Biće materijala za ovo ljeto :) Usput, nakon prerađivanja jedne uvodne knjige iz QM, da li se može preći na QFT, ili bi bilo bolje zadržati se malo u 'klasičnoj' QM?
kinvart

#597 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by kinvart »

Za matematiku me vezu samo lose uspomene, pogotovo za matematske metode kod Vuckovica. Jedva sam 6icu dobio. Kada sam cekao rezultate, razmisljao sam ono u smislu da "ako ne polozim ovaj put ispisujem se s faksa". Jednostavno, meni sve one njegove poredane teoreme i dokazi nisu imali smisla za uciti napamet. Ja nisam znao razliku izmedju sigme kad je x=1, vece od 0 i sl.

Treba li kome kalkulator s prikazom funkcija :)?
Dedo Hikmet

#598 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Dedo Hikmet »

Sunrise00 treba nam više žena u matematici. Ja imam jednu izuzetno talentovanu unuku na TU Wien.
Ova mlada žena je isto dostojna divljenja: Rada Maria sa Wolfgang Pauli instituta u Beču. Žena je stvarno izuzetni
talenat. Uz to je mislim i majke 3-4 djece. :)

http://homepage.univie.ac.at/peter.mark ... mbosi.html
Dedo Hikmet

#599 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Dedo Hikmet »

Nellington kada spomenu QFT nešto me žignu oko srca. :D Za QFT moraš stvarno dobro poznavati QM.
Najbolja uvodna knjige za QFT koju znam je na njemačkom jeziku (Walter Greiner). Feynmanovi originalni radovi su izuzetno dobri za čitanje.

O matematičkim egzibicijiama u QFT bi ti mogao dosta pisati - divergentni redovi igraju tu jednu nelijepu ulogu :D .
nellington

#600 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Dedo Hikmet wrote:Nellington kada spomenu QFT nešto me žignu oko srca. :D Za QFT moraš stvarno dobro poznavati QM.
Najbolja uvodna knjige za QFT koju znam je na njemačkom jeziku (Walter Greiner). Feynmanovi originalni radovi su izuzetno dobri za čitanje.

O matematičkim egzibicijiama u QFT bi ti mogao dosta pisati - divergentni redovi igraju tu jednu nelijepu ulogu :D .
Zbog ovog boldiranog i pitam. Naime, John Baez je pisao o divergentnim redovima u kontekstu QFT - npr Zeta renormalizacija koju sam spominjao i ovdje - a neobično me privukao i njegov primjer računa zašto boson-string-theory traži 26 dimenzija. Eh, onda sam ja uzeo Hardyjevu knjigu Divergentni redovi i zainteresovao se. Zato planiram svoj put po mukama do QFT :)
Post Reply