Virtualna stomatološka ordinacija

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
kamen spoticanja

#576 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by kamen spoticanja »

bob dylan wrote:
kamen spoticanja wrote:
Asi wrote:hvala na odgovoru :) , samo me zanima zasto ne ljuskica, krunica je ok, moram znati i druga misljenja, jer ne znam ni sama sta da radim :-?
hm gledaj to ovako...avitalan zub=lomljiv zub; keramicka ljuskica=lomljiva protetika...meni se ne cini kao dobra kombinacija...ali ako si ti za,onda svakako mozes probati...
no ja ne bih pristao ... :)
Zašto ne ljuskica ako ima dovoljno zubne supstance.Tj ako zub nije upotpunosti "iskrpljen" plombama jer onda nema adhezije(ljuspica se ne može adekvatno zalijepiti.
A što se tiče pucanja prije će zub puknuti ako je opterećen punom krunicom nego tankom staklo-keramičkom ljuspicom.Ukoliko nema uslova za ljuspicu onda se odluči za punu staklokeramičku ili cirkonsku krunicu naravno uz fiber-glas kolčić koji će sve to zajedno pojačati.
ja nisam rekao ne...samo sam kazao da meni ni bi bila prva opcija,a mozda ne bi bila opcija uopste...krpio bih ga konzervativno pa dok traje...jer apikotomiran je,plus je lateral,plus je u full okluziji...ja volim rahat san :) :)
bob dylan

#577 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by bob dylan »

Vjeruj mi da je puno ljepši san sa stakolokeramikom nego sa kompozitom.Ja još nisam pronašao idealan kompozit,koji bi bar približno imao estetiku staklo keramike.Ne kažem da se zbog svake i najmanje plombe treba praviti protetika.Ali na avitalan zub definitivno da.Jer u današnje vrijeme ljudi prije svega žele estetiku pa i ova pacijentica to želi da uradi zbog estetike ko još danas hoće zdrav "sivo-smeđi" zub u fronti.
I još nešto konzervativa ti također zna pokvariti san,sve uradiš kako treba.Korektnu endodociju,veliku plombu, sve super a prođe 3-4 mjeseca zub pukne.I ko je kriv?Za pacijenta naravno stomatolog,pacijent kaže:"doktor mi upropastio zub".A možda doktor i jest kriv jer mu nije ponudio najbolju varijantu.
VenomousV

#578 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by VenomousV »

kad se vec spominju avitalni zubi, gornja lijeva sestica is dead. komadic zuba je otpao, znaci mrvica dok sam jela gumene bombone :D
ima tome vremena, nisam isla vasim kolegama, ne smeta mi...
sta se tu treba radit'? :D :D
kamen spoticanja

#579 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

bob dylan wrote:Vjeruj mi da je puno ljepši san sa stakolokeramikom nego sa kompozitom.Ja još nisam pronašao idealan kompozit,koji bi bar približno imao estetiku staklo keramike.Ne kažem da se zbog svake i najmanje plombe treba praviti protetika.Ali na avitalan zub definitivno da.Jer u današnje vrijeme ljudi prije svega žele estetiku pa i ova pacijentica to želi da uradi zbog estetike ko još danas hoće zdrav "sivo-smeđi" zub u fronti.
I još nešto konzervativa ti također zna pokvariti san,sve uradiš kako treba.Korektnu endodociju,veliku plombu, sve super a prođe 3-4 mjeseca zub pukne.I ko je kriv?Za pacijenta naravno stomatolog,pacijent kaže:"doktor mi upropastio zub".A možda doktor i jest kriv jer mu nije ponudio najbolju varijantu.
ma to su vec varijacije na temu...isto tako dodju,nakon enda i apicotomije i intrapulpalnog + zirkoniumskog protetskog rada s uzduznom frakturom korijena...i ti ga cekas s kljestima i kazes mu,hajde nije puno 1000 markica ... :wink:
dakle ne postoji najbolja varijanta...samo varijacija na temu :)
kamen spoticanja

#580 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

VenomousV wrote:kad se vec spominju avitalni zubi, gornja lijeva sestica is dead. komadic zuba je otpao, znaci mrvica dok sam jela gumene bombone :D
ima tome vremena, nisam isla vasim kolegama, ne smeta mi...
sta se tu treba radit'? :D :D
pa odes malo na pregled...cisto da ustanovis o cemu se radi...nekad za ,pacijentovo oko bezazlena situacija, bude stvar jako hitna :wink:
a stomatologa na pasja preskakala...nece ti biti problem pronaci jednog :D
VenomousV

#581 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by VenomousV »

ma ja trazim nekog pristupacnog i normalnog... nemam bas najbolja iskustva :-)
kamen spoticanja

#582 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

VenomousV wrote:ma ja trazim nekog pristupacnog i normalnog... nemam bas najbolja iskustva :-)
ne sumnjam da ima i takvih :)
bob dylan

#583 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by bob dylan »

kamen spoticanja wrote:
bob dylan wrote:Vjeruj mi da je puno ljepši san sa stakolokeramikom nego sa kompozitom.Ja još nisam pronašao idealan kompozit,koji bi bar približno imao estetiku staklo keramike.Ne kažem da se zbog svake i najmanje plombe treba praviti protetika.Ali na avitalan zub definitivno da.Jer u današnje vrijeme ljudi prije svega žele estetiku pa i ova pacijentica to želi da uradi zbog estetike ko još danas hoće zdrav "sivo-smeđi" zub u fronti.
ma to su vec varijacije na temu...isto tako dodju,nakon enda i apicotomije i intrapulpalnog + zirkoniumskog protetskog rada s uzduznom frakturom korijena...i ti ga cekas s kljestima i kazes mu,hajde nije puno 1000 markica ... :wink:
Sa fiber glas kolčićem rizik od vertikalne frakture je veoma mali gotovo da nije ni opisan.Izuzev ako pacijent već nije došao k vama sa infarkcijama ili frakturom korijena a vi to niste dijagnosticirali pa na takav korijen uradili nadogradnju.Tada će se desiti fraktura definitivno.Fiber kolčići imaju elastičnost sličnu dentinu i ne stoje rigidno kao metalne lijevane nadogradnje(treba ih zakonom zabraniti) već nastoje da amortizuju žvačne sile.U svakom slučaju više ćeš koristiti kliješta zbog metalnih nadogradnji i amalgama .A za mene korijen zuba vrijedi puno više od hiljadu maraka.
kamen spoticanja

#584 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

bob dylan wrote:
kamen spoticanja wrote:
Sa fiber glas kolčićem rizik od vertikalne frakture je veoma mali gotovo da nije ni opisan.Izuzev ako pacijent već nije došao k vama sa infarkcijama ili frakturom korijena a vi to niste dijagnosticirali pa na takav korijen uradili nadogradnju.Tada će se desiti fraktura definitivno.Fiber kolčići imaju elastičnost sličnu dentinu i ne stoje rigidno kao metalne lijevane nadogradnje(treba ih zakonom zabraniti) već nastoje da amortizuju žvačne sile.U svakom slučaju više ćeš koristiti kliješta zbog metalnih nadogradnji i amalgama .A za mene korijen zuba vrijedi puno više od hiljadu maraka.
hm...sad definitivno mogu reci da se ne slazem...puca apikotomirani i s fiberom vrlo,vrlo cesto :wink: samo se od fibera pravi mistifikacija...i mada konstatacija da korijen vrijedi vise od hiljadu maraka stoji,ja mislim da skrsiti hiljadu maraka na nesto sto nece stojati ne vrijedi(naravno vrijedi stomatologu :wink: )...tako da nema potrebe da obrces teze i uplices amalgam u svu ovu pricu :) (ne znam odkud ti amalgam i metalna nadogradnja uopste u prici :-) )
a posto je tema drugacije zamisljena,a vrlo forumsko pucanstvo ionako ne razumije o cemu govorimo,predlazem da diskusiju prebacimo na pp...ok je da das svoje misljenje, i drago mi je da jos neko s ove strane stomatoloske stolice ucestvuje u ovome sto zovem virtualnom ordinacijom ali od jalovih stomatoloskih rasprava svekoliko forumsko pucanstvo nema koristi :wink:
moze?
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#585 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by anthraxQ »

imam i ja pitanje.

na donjoj vilici, prednji dio, ispod zuba kao da desni nestaju ali ne odmah ispod zuba vec od korijena pa do polovice desni ispod zuba. znaci, crvenkaste su, taj dio je nekako proziran, mogu vidjeti zub bukvalno, kao da mi je nestalo desni. ne boli me nista. ruzno mi nekako izgleda kada spustim usnu. sta bi to moglo biti?
kamen spoticanja

#586 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

anthraxQ wrote:imam i ja pitanje.

na donjoj vilici, prednji dio, ispod zuba kao da desni nestaju ali ne odmah ispod zuba vec od korijena pa do polovice desni ispod zuba. znaci, crvenkaste su, taj dio je nekako proziran, mogu vidjeti zub bukvalno, kao da mi je nestalo desni. ne boli me nista. ruzno mi nekako izgleda kada spustim usnu. sta bi to moglo biti?
imas li neku sliku?
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#587 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by anthraxQ »

kamen spoticanja wrote:
anthraxQ wrote:imam i ja pitanje.

imas li neku sliku?
imam, posaljem putem pp.
kamen spoticanja

#588 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

kiki-miki wrote:Pitanje:prije se nije davala anestezija trudnica,a sada da?Što je dovelo do te promjene?
Koliko znam nije u pitanju neka posebna anestezija nego ona standardna.
ni danas se trudinicama ne radi nisto sto nije hitno...i ako je moguce to hitno se ostavlja za drugo tromjesecje... a onda ako se vec mora raditi,ide odobrenje ginekologa i anestezija jer je veca steta raditi bez pod velikim bolom i lucenjem adrenalina nego pod adrenalinskom anestezijom...
ali kazem,svakako treba izbjegavati
sumasumarum77

#589 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by sumasumarum77 »

Da li neko ima iskustvo sa implatantima tj da li je licno to radio? Da li se to uopste isplati raditi obzirom na sumu koju treba izdvojiti. Zna li neko ko u gradu ima najbolji odnos iskustva stomatologa koji to radi i vrste ubotrebljenih implatanata/tehnologije.
kamen spoticanja

#590 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

kiki-miki wrote:Hvala na odgovoru!

Mada bih dodala da ovdje nije bilo konsultovanja s ginekologom.Neki misle da sve znaju. :-)
ma nema to mnogo veze s nepoznavanjem materije...nego s protokolom s takvim pacijentima...jer u takvom slucaju najstarija je ginekologova...osim ako se ne radi o stanju koje ugrozava zivot pacijenta...onda nema takvog protokola...
mada pocesto ni sam pacijent ne zeli da ga hodaju tamo-ovamo...pa ide prica "de ti uradi nece meni nista biti"...no ako ne daj Boze nesto bude,pravni sistem ne poznaje usmeno odobrenje pacijenta...trazi se pismeno odobrenje spec. ginekologa
Bossana

#591 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Bossana »

u gornjoj vilici, desno, izvađena 8 prije je'no 2 godine, sad mi se kruni sedmica, a puni se džep hranom između 7 i 8 i prouzrokuje bol. Ovo krunjenje bilo prije par dana, i krvarilo mi iz usta, al nisam paničila, iako sam inače paničar...

u donjoj vilici lijevo, takođe mi se puni džep hranom i prouzrokuje bol desni, između zuba 5 i 6

šta da radim, da li da se citto obratim lječniku za zube? Molim za savjet i unaprijed se zahvaljujem :)

#592 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Bossana wrote:u gornjoj vilici, desno, izvađena 8 prije je'no 2 godine, sad mi se kruni sedmica, a puni se džep hranom između 7 i 8 i prouzrokuje bol. Ovo krunjenje bilo prije par dana, i krvarilo mi iz usta, al nisam paničila, iako sam inače paničar...

u donjoj vilici lijevo, takođe mi se puni džep hranom i prouzrokuje bol desni, između zuba 5 i 6

šta da radim, da li da se citto obratim lječniku za zube? Molim za savjet i unaprijed se zahvaljujem :)

#593 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Bossana »

kamen spoticanja wrote:
Bossana wrote:u gornjoj vilici, desno, izvađena 8 prije je'no 2 godine, sad mi se kruni sedmica, a puni se džep hranom između 7 i 8 i prouzrokuje bol. Ovo krunjenje bilo prije par dana, i krvarilo mi iz usta, al nisam paničila, iako sam inače paničar...

radi se o tome, da nakon SVAKOG obroka MORAM koristiti konac da "ispraznim" džepove, sad ne znam da li sam desni upalila/iritirala time, ili šta li :(
cat lover

#594 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by cat lover »

imam pokvarene zube, šta da radim :?
Sunrise00

#595 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by Sunrise00 »

meni su pokvareni otkad znam za sebe :x :x :x perem, cistim, nema sta ne radim i NISTA :D cim pocnem raditi napravit cu sebi nove zube :lol: nego, zanima me, oko onih trajnih navlaka, kazu da znaju biti problematicne, a nemam pojma zasto? i koliko to kosta okvirno? :D hvala :D
bob dylan

#596 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by bob dylan »

kamen spoticanja wrote:
kiki-miki wrote:Pitanje:prije se nije davala anestezija trudnica,a sada da?Što je dovelo do te promjene?
ni danas se trudinicama ne radi nisto sto nije hitno...i ako je moguce to hitno se ostavlja za drugo tromjesecje... a onda ako se vec mora raditi,ide odobrenje ginekologa i anestezija jer je veca steta raditi bez pod velikim bolom i lucenjem adrenalina nego pod adrenalinskom anestezijom...
Trudnoća uopće nije kontraindikacija za stomatološku intervenciju,prošla su vremena kada je svaka trudnoća trebala da znači gubitak jednog ili 2 zuba.Trudnica treba da brine za svoje oralno zdravlje,da popravlja,liječi i u najgorem slučaju da vadi zube.
Što se tiče anestezije,trudnica smije dobiti lokalnu anesteziju i tu također nema kontraindikacija.Prije se je izbjegavala anestezija iz 2 razloga :prvi je zbog "babskih" priča a drugo je jer su pojedini anestetici iz grupe estera sadržavali oksitocin koji je izazivao kontrakcije maternice što je moglo dovesti do prijevremenog porođaja.Srećom moderna stomatologija koristi anestetike iz grupe amida koji su puno manje toksični a imaju bolje dejstvo od gore pomenutih estera.Pogotovo je bezopasno ako vaš stomatolog koristi artikain koji je najbezbjedniji a u isto vrijeme ima najjače dejstvo.
I vjerujte da nema potrebe ići ginekologu,valjda i vaš doktor stomatologije zna nešto o medicini.Ako i odete ginekolog će vam odobriti bilo koju stomatološku intervenciju.
Kontraindicirana je samo RTG dijagnostika,i to je samo relativna kontraindikacija jer u slučaju nužde se može uraditi rtg snimak uz korištenje specijalne olovne kecelje koju bi svaka ozbiljna ordinacija trebala imati.
Činjenica je da je najopasniji prvi trimestar,i da je u tom periodu posteljica najpropusnija a u tom periodu se odvijaju procesi najznačajniji za razvoj ploda ali i tada anestetici iz grupe amida neće izazvati oštećenja ploda.
Poenta trudnoća nije bolest,pustite se babski priča a ako ne vjerujete stomatolozima pitajte ginekologe i dobit će te isti odgovor.U trudnoći bi se trebalo obratiti povećana pažnja oralnom statusu,češće posjećivati stomatologa da bi iz trudnoće izašli sa istim brojem zuba.Često čujem od pacijentica peticu i šesticu sam izgubila u prvoj trudnoći a četvorku i sedmicu u drugoj pa sad nosim protezu.A to se vjerujte ne mora dogoditi,trudnica=zdrava žena.
bob dylan

#597 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by bob dylan »

sumasumarum77 wrote:Da li neko ima iskustvo sa implatantima tj da li je licno to radio? Da li se to uopste isplati raditi obzirom na sumu koju treba izdvojiti. Zna li neko ko u gradu ima najbolji odnos iskustva stomatologa koji to radi i vrste ubotrebljenih implatanata/tehnologije.
Implantati su najuspješnija stomatološka intervencija u modernoj stomatologij,procenat uspješnosti implantacije je oko 95%,sve druge intervencije imaju puno manji procenat uspješnosti.Naravno da se isplati ako ste izgubili zub onda je najbolje rješenje implantacija.Svako drugo protetsko rješenje će osim gubitka novca značiti i gubitak zubne supstance.A implantati više nisu tako skupi kao nekad sad se za 500eura može dobiti veoma kvalitetan implantat neki h od najbolji brendova.Moj savjet probaj da izbjegneš DURAVIT implantate dosta su loši,i implantat i protetski dio.Svi ostali na našem tržištu su dosta dobri.
newklear

#598 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by newklear »

Evo jedan poučan tekst

Code: Select all

Trudnice - oprez sa plombama

Iz Norveške stižu prilično zabrinjavajuće vesti, posle par godina ispitivanja pokazalo se da trudnice koje imaju stomatološki problem u prvom tromesečju mogu roditi dete sa rascepom usne i nepca.

Iako većina žena u blazenom stanju zna da je najkritičniji period trudnoće prvih tri meseca od začeća i trudi se da u tom periodu sačuva svoj imuni sistem i zdravlje često se dešavaju problemi sa zubima koji zahtevaju intervenciju stomatologa. Tokom prvih tri meseca trudnoće, tačnije od šeste do desete nedelje razvijaju se mozak i centralni nervni sistem, ovaj se period razvoja ploda naziva organogeneza. Kako bi se izbegao rizik od nastanka bilo kakvog urodjenog deformiteta, lekari uvek preporučuju ozbiljnije medicinske intervencije i lečenje tek nakon ovog perioda, posle navršenog trećeg meseca trudnoće.
Najnoviji podaci koji su u javnost izašli u oktobru 2010. godine, ukazuju na direktnu povezanost nastanka urodjenog deformiteta usne i nepca sa stomatološkim intervencijama koje su žene imale tokom prvog tromesečja svoje trudnoće. Popravka zuba i plombiranje mogu dovesti do pojave cheiloschisis ili palatoschisis tj. nepotpunog razvoja gornje usne i nepca, deformiteta poznatog u narodu kao rascep usne koji se manifestuje nezatvaranjem kože gornje usne i nepotpunog razvoja gornje vilice, koji tokom intrauterinog razvoja treba da se završe do kraja trećeg meseca.

Doktor Susan London je sprovela istraživanje u Norveškoj kojim je dokazala pojavu ovog urodjenog deformiteta kod trudnica koje su imale problem sa bolesti zuba koje su zahtevale intervenciju od strane stomatologa u toku prvih tri meseca trudnoće. Ovim putem je ukazala na to da se o oralnom zdravlju mora misliti pre planiranog perioda trudnoće, te svoje zube uvek negovati i lečiti redovnim pregledima kod stomatologa. Isto tako, svi smo znamo da se problemi sa zubima jako često jave tek u periodu trudnoće, zbog hormonalnih promena u organizmu trudnice i povećanoj potrošnji kalcijuma koji je potreban fetusu za normalan razvoj. U tom slučaju intervencije stomatologa treba odložiti za drugo tromesečje trudnoće.

Studija je obuhvatila oko 570 novorodjenčadi koja su rodjena sa rascepom usne i nepca za koje se pokazalo da su majke imale u kritičnom periodu problem sa kvarom zuba koji je zahtevao popravku i plasiranje plombe. Naime, tvrdi se da obične srebrne plombe postavljene u zub majke imaju odredjenu količinu žive, tačnije oko 52% žive u jednoj plombi i da se vremenom živa otpušta u organizam majke i tako dolazi do placente i do ploda. Alamgamske plombe pak sadrže mnogo manju količinu žive ali je ipak sadrže.

Žene koje su tokom prvih tri meseca trudnoće imale potrebe za plombiranjem zuba su za čak četiri puta povećale rizik od nastanka ovog urodjenog deformiteta ploda, a u mnogo većoj meri su to uradile trudnice koje su tokom trudnoće imale više plombiranja zuba i intervencija stomatologa.

Iako ovakva studija zahteva još mnogo istraživanja i podataka, doktor London je sigurna u podatke koje do sada obradila i nastavlja svoj rad uz savete svim ženama koje planiraju trudnoću da brigu o svojim zubima vode svakodnevno i da sve probleme koje eventualno imaju reše pre trudnoće ili da popravku i plombiranje zuba odlože za period u kom će takva intervencija biti najmanje štetna za plod, i da se svakako o svemu savetuju sa svojim lekarom koji vodi njihovu trudnoću. 
kamen spoticanja

#599 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

bob dylan wrote:
kamen spoticanja wrote:
Trudnoća uopće nije kontraindikacija za stomatološku intervenciju,prošla su vremena kada je svaka trudnoća trebala da znači gubitak jednog ili 2 zuba.Trudnica treba da brine za svoje oralno zdravlje,da popravlja,liječi i u najgorem slučaju da vadi zube.
Što se tiče anestezije,trudnica smije dobiti lokalnu anesteziju i tu također nema kontraindikacija.Prije se je izbjegavala anestezija iz 2 razloga :prvi je zbog "babskih" priča a drugo je jer su pojedini anestetici iz grupe estera sadržavali oksitocin koji je izazivao kontrakcije maternice što je moglo dovesti do prijevremenog porođaja.Srećom moderna stomatologija koristi anestetike iz grupe amida koji su puno manje toksični a imaju bolje dejstvo od gore pomenutih estera.Pogotovo je bezopasno ako vaš stomatolog koristi artikain koji je najbezbjedniji a u isto vrijeme ima najjače dejstvo.
I vjerujte da nema potrebe ići ginekologu,valjda i vaš doktor stomatologije zna nešto o medicini.Ako i odete ginekolog će vam odobriti bilo koju stomatološku intervenciju.
Kontraindicirana je samo RTG dijagnostika,i to je samo relativna kontraindikacija jer u slučaju nužde se može uraditi rtg snimak uz korištenje specijalne olovne kecelje koju bi svaka ozbiljna ordinacija trebala imati.
Činjenica je da je najopasniji prvi trimestar,i da je u tom periodu posteljica najpropusnija a u tom periodu se odvijaju procesi najznačajniji za razvoj ploda ali i tada anestetici iz grupe amida neće izazvati oštećenja ploda.
Poenta trudnoća nije bolest,pustite se babski priča a ako ne vjerujete stomatolozima pitajte ginekologe i dobit će te isti odgovor.U trudnoći bi se trebalo obratiti povećana pažnja oralnom statusu,češće posjećivati stomatologa da bi iz trudnoće izašli sa istim brojem zuba.Često čujem od pacijentica peticu i šesticu sam izgubila u prvoj trudnoći a četvorku i sedmicu u drugoj pa sad nosim protezu.A to se vjerujte ne mora dogoditi,trudnica=zdrava žena.
postovani ,najpamentiji, kolega stomatoloGe
prije nego kliknete na send,moj najiskreniji savjet vam je da razmislite,postoji li ikakva mogucnost da to sto sendate nije najveca,jedina i univerzalna istina i da mozda i niste najpametniji stomatolog na dunjaluku i da neki vasi postovi mogu dovesti do pogresnog poimanja i nekih jako losih posljedica kod onih koji ovo citaju :wink:
dakle:ne znam da li ste culi za nesto sto se zove obavezan protokol pri tretmanu gravidarnih pacijenata a koji kaze da je ginekolog onaj koji odobrava sve nehitne stomatoloske zahvate ? jer stvar nije u nepoznavanju materije nego u zakonskoj regulativi koja kaze da pri bilo kakvoj komplikaciji koja se dogodi gravidarnom pacijentu a koji je posljedica stomatoloskog tretmana sudske instance traze pismeno odobrenje ginekologa :wink: (dakle ovde se radi o sigurnosti samog stomatologa a i gravidarnog pacijenta u slucajevima kad je graviditet netipican i kada postoje situacije koje ginekolog poznaje a pacijent ne zna da je bitno :wink: )
e sad same komplikacije...apsurdno bi bilo ne tvrditi da gravidaran pacijent nije zdrav pacijent ali je jos apsurdnije tvrditi da nikakve komplikacije nisu moguce pri stomatoloskom tretmanu...jer komplikacije se javljaju i kod negravidarnih zdravih pacijenta a kako se nece desavati kod stanja koje je sve samo ne obicno
a kad vec pominjemo iste, i kad vec pominjes oksitocin kao uzrok komplikacija kod gravidarnih pacijenata, je li kolega svjestan da se taj oksitocin i prirodno povecano luci pri povecanom lucenju adrenalina...ili da li je kolega cuo za spontane pobacaje nastale upravo iz ovog razloga zbog stomatoloskog tretmana(procenti jesu zanemarljivo mali ali postoje a kad se desi ono sto je statisticki 0,6% postaje 100 % za onoga kome se desilo)
pa da li kolega svjestan da postoje studije koje kazu da postoji potencijalni opasnost od prodora kroz placentu nevezane zive iz amalgamske plombe ili nedovoljno polimeriziranih kompozitnih monomera? problema koji zbog toga mogu nestat? hoces da i to elaboriram?
cuo za povecanu gravidarnu alergenu reakciju posebno na lateks? jel ti treba anafilakticki sok kod trudnice?
ili mozda infekcija nekim od virusa moguce prisutnim na stomatoloskim instrumentima ili pak u cekaonici? i gomilom belaja koja s njima dolaze?
ill mozda alergijskim reakcijama na sam anestetik i sve njegove sastojke?
ili mozda prodorom rtg zrake kroz olovnu kecelju(jesi ti ikad stavio na sebe olovnu kecelju pa da znas kakav je ugodjaj?)
treba li dalje?
(kazem ti najprijateljskiji savjet,razmisli prije nego kliknes send :wink: )
bob dylan

#600 Re: Virtualna stomatološka ordinacija

Post by bob dylan »

Ne znam što si se našao uvrijeđenim,samo iznosim mišljenje i to ne samo moje nego mišljenje struke.Naveo si par banalni primjera koje nemaju nikakve veze sa stomatologijom već sa statistikom.
1.alergija na anestetik iz grupe amida( ne samo kod trudnica)opisana je u knjigama a vrlo rijetko ili ti gotovo nikako se ne dešava u praksi.Tačnije to i nije reakcija na anestetik već na neki konzervans pa čak su istraživanja pokazala da postoji mogućnost da reakcija nastaje zbog neke supstance iz gumenog poklopca ampule.Puno toksičniji su anestetici iz grupe estera koji su stvarno izazivali alergijsku reakciju.
2.Za amalgam se slažem da je štetan ne samo za trudnice nego za čitav dunjaluk i treba ga izbaciti.Zakonom treba ograničiti njegovu upotrebu.Ja ga ne koristim,i nebi ga preporučio ni jednom pacijentu.
3.Nedovoljno polimerzovani monomeri su štetni ali to onda nije do pacijenta već do doktora.Kupiš sebi lampu od 1200mV ili više,mjenjaš je svake 2 godine,a stavljaš sloj kompozita manji od 2mm i to se neće desiti.Odnosno svesti ćeš mogućnost komplikacije na najmanju mjeru.
4.Što se tiče infekcije moguća je ako ne paziš na sterilnost,instrumenti bi trebali biti sterilni a ne sterilisani kao u većini ordinacija.Kupiš autoklav B-class,kese za sterilizaciju i imaš sterilne instrumente 6 mjeseci.A ono za čekaonicu ti je glupo,ako može pokupiti virus u čekaonici može ga pokupiti i bilo gdje.Znači trebalo bi ženu zatvoriti u kuću,sterilisati joj sobu svaki dan da ne bi slučajno kakav virus pokupila.Pa nismo u Iranu.Ovo je europa naše žene se druže za vrijeme trudnoće.
5.Ne praktikujem ni ja rtg za vrijeme trudnoće samo sam reko da postoji mogućnost.Što se tiče kecelje moje osoblje i ja kad god slikamo zub nosimo terapeutsku kecelju.
6.Adrenalin u omjeru 1:100.000 ili 1:200.000(omjer koji ja dajem trudnicama)nije uopće štetan jer se daje u tako malim količinama puno je veća koncentracija endogenog adrenalina koji nastaje zbog bola,straha,ili ti sikiracije.Što znači da je opasnije ako muž naljuti ženu nego tvojih 0.7ml artikaina sa 1:200.000 adrenalina.

I na kraju, ti umjesto da motiviraš naše drage pacijente ti ih prepadaš statističkim podacima.
p,s.
Nemoj se toliko uzrujavati,neka svako iznese svoje mišljenje,ovo je ipak forum :-D
Post Reply