sklapanje vozila ne bi se moglo nazvati prenosom tehnologijememnon wrote:finci su dali prijenos tehnologije,kontas??memnon wrote:covjece ja ti vadim dokaze za ono sto pricam. sta sam to ja ako ovo rekao. ti nepovezane stvari pricas.
BH vojna industrija i naoruzanje
-
neki
#576 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
-
memnon
#577 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
djuro djakovic sada je sposoban proizvoditi ta vozila, ako ne vjerujes provjeri, sve sto sam rekao se moze provjeriti
-
neki
#578 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ok, vjerujem da ce za koju godinu biti sposoban i za proizvodnju eurofighteramemnon wrote:djuro djakovic sada je sposoban proizvoditi ta vozila, ako ne vjerujes provjeri, sve sto sam rekao se moze provjeriti
-
memnon
#579 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
jesi li provjerio? ili sta ti ovo znaci?
-
Tacticus
#580 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
prvo ocigledno nisi shvatio poentu jer poenta je bila da u slucaju nekog konflita imas pristup ako nista komercijalno da nabavljas djelove i municiju za te tenkove kod zemalja koje ti nece odbiti isporuku istih, za razliku npr. od EU za vrijeme naseg ratamihlebulesed wrote:Tacticus wrote:vecina tih tenkova je bila u katastrofalnom stanju155_mm wrote:samo u bosni moze da se odlucis za tenk za koji ne proizvodis ni municiju a odreknes se tenka za koji sam proizvodis municiju, top, sistem za nisanjenje pa cak i motor.
a inace vise je nemoguce proizvesti M-84, jer dobar dio fabrika vise ne postoji, a strucno osoblje odavno radi vani, a cak da ga pokusaju napraviti slabo bi sta (sem mozda cjevi za top) BiH mogla napraviti
dok za M60 djelove mozes dobiti od 20-tak prijateljskih zemalja (turska ih ima oko 1000)
koliko je Turska siroke ruke u tm pogledu najbolje govori clanak iz Dana
http://www.bhdani.com/arhiva/153/t1531.htm
UNISTAVANJE ZAHRDJALIH POKLONA
i tu je bilo 11 tenkova iz Turske. Bili su to razliciti tipovi tenka i nijedan nije bio nov, svi su presli veliku kilometrazu, s tim sto su neki bili bolje ocuvani i remontirani, dok je jedan dio previse eksploatiran i sasvim oronuo
dva ako vec pokusavac necim da me demantiras, nemoj to onda raditi sa nekim polupismenim novinarom dana jer vidis tih 11 (mada se ja sjecam 10) tenkova T55/T54 nisu bili iz turske jer ova nema te tenkove nego iz egipta, a turci (za koje je ne gajim nikakva osjecanja jer se nisu uopste pokazali kada nam je najvise trebalo) su nam donirali protivtenkovske navodjene projektile tipa MILAN, koji su daleko moderniji od maljutki koji ima srbija, a moderniji i bolji su od fagota koje imaju i srbija i hrvatska
a da ti nesto napisem, vidis ako si pratio na topicu nauruzavanja 91-92 ja sam napisao da sam imao duze druzenje sa jednim englezom koji je tada radio u imperijalnom strateskom centru Ujedinjenog Kraljevstva i ispricao mi je nekoliko nepoznatih stvari, tj. da se u dejtonu dogovorilo da ce USA dati 45 tenkova (i brojka je tada odgovarala novoj formaciji US tenkovskog bataljona jer je ona ranije bila 58) ali tipa M1A1 iste vrste koje su dali egiptu tj. bez dodatne oklopne ploce od osiromasenog uranijuma sto je tom tenku davalo izuztenu oklopnu zastitu, ali i kao takav je vrijedio 2-3 M84 tenka, smo oni su tada ocekivali da ce ih islamske zemlje novcano potpomoci
i sta se desi, pa potpisa se dayton i islamske zemlje od jednom izgubise interes da novcano potpomazu ABiH, a do tada samo 94 i 95 su Saudiska Arabija, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati dali preko 650 miliona USD, ali te zemlje su vidjele koliko je tog novca doslo do Armije i BiH pa su zakljucile da umjesto pune tudje djepove i kada je vec mir daju samo svoje starije oruzije koje bi nam moglo pomoci u odbrani umjesto da daju kes, tada je onda US-a prvo pokusala kupiti 45 tenkova poljskih tenkova cini mi se PT-91 koji su isto poboljsana verzija T-72 kao i M84 mada je ovaj bio noviji i malo moderniji, ali su ovi odbili prodaju jer tada jos vazio embargo i oni su se tada borili da udju u EU, tako su na kraju ameri dali nama M-60
prevedeno da nasa bagra, sto neki ovdje sa pravom kazu nekolko begovskih porodica, manje krala narod i u momentima kada je ovome prjetilo istrebljenje mi smo sad mogli imati M1A1 ili u najgorem slucaju prvu verziju M1
Last edited by Tacticus on 06/06/2012 00:17, edited 1 time in total.
-
Tacticus
#581 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
pazi te M84-ke su dosle iz VRS i bile su u ocajnom stanju jer su bile u borbama preko 4 godine, a to ti je ekvivaletno kao da auto vozis 25-30 godina i remont istih bi kostao skoro koliko kupovina novihmuzicar_iz_parka wrote:Jedini koji će kupiti naše tenkove su željezare, mada meni lično žao M-84ki, T-55 su već istopljeni kako sam čuo.155_mm wrote: i ja sam misljenja da je tenk M60 za potrebe odbrane bosne sasvim dovoljan tenk. pretpostavljam da su svi tenkovi (AMX-30, M-84 i T-55) osim tih 45 M60 namjenjeneni prodaji. nadam se da do prodaje viska naoruzanja nece doci dok bosna ne udje u nato. i onda kad se proda ili stopi u zenici taj visak tenkova nabaviti jos nekih 50-tak u idealnom slucaju leoparde 2 (prije godinu dvije je i holandija prodavala nekih 50-tak komada) ili opet M60. i pokrenuti proizvodnju osnovne municije u pretisu za te tenkove. malo je glupo imati onoliku tvornicu municije velikog kalibra a ne proizvoditi municiju za vlastitu vrstu tenka.
Slabo ćeš kome prodati, kada je svjetsko tržište preplavljeno velikom količinom T-72 u više verzija, T-84 (ukrajinski), T-80, itd. T-55 više ni u Africi nebi kupili.
Ne znam koliko bi Leopard 2 bio povoljan za naše terene (ako izuzmemo isključivo ravničarske) zbog velike težine, ako me pamćenje ne vara negdje oko 65 tona. A ni cjena im nije tako mala, za jedan polovan Leopard kupiš 2-3 ukrajinska T-84 koji su po mnogo čemu bolji od recimo jugoslovenske M-84. Pošto nema puno kupaca, lako bi se dalo isposlovati novija oprema, reaktivni oklop i puno drugih stvari.
Ulaganje u M-60 je glupost koja osim političkih razloga nema veze sa logikom, kao ni nabavljanje novih, prije svega zbog prosječne starosti tih tenkova i zaostalosti za nekim modernim vremenom.
zatim nasi su trazili da se sve oklopne snage smjeste u Tuzlu sto ovi iz RS-a nisu htjeli tako se nasao dogovor da se ili prodaj ili uniste, neki sramezljivi pokusaji su napravljeni od strane srbije da se koriste za rezervne djelove, ali uzevsi stanje istih najvjerovatnije ce zavrsiti na rezanju, a samo 16 komada u najboljem stanju ce ostati na poligonu manjaca pored Banja Luke radi svrha obuke
sto se tice tezine Leoparda 2, prcamo o verziji A4 koja je manje oklopljena i teska je oko 50 tona, tj 7-8 vise od M84, a opet sta misilis sto se tenkovi baziraju u okolini tuzle jer samo iznad nje u posavini je pogodan teren za tenkove, dok je ostalo planinsko-brdski teren za ciju odbranu ti je dovoljna motorizovana pjesadija sa nekom normalnom kolicinom protivoklopnog nauruzanja i artiljerije
inace da se ima para, a nema, ja bi predlozio da se na ove nase tenkove doda reaktivni oklop koji bi uveliko umanjio ubojitost klasicnih pjesadiskih protivoklopnih sredsata, a isti nekosta previse
dok neka radikalsnija poboljsanja kao sto npr. radi tursaka za nas previse kostaju
-
Tacticus
#582 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
moje licno misljenje je da BiH treba zadrzati mogucnost proizvodnje minobacaca i barem jedne modernije haubice155_mm wrote:BNT je poslije rata proizveo samo 51 haubicu D30J 122mm (kapacitet proizvodnje tih haubica je 250 komada/godisnje) ostatak proizvodnje su vecinom minobacaci tu se vec radi o stotinama komada (M75 120mm idu ko halva). inace su dosta radili remont haubica za strane partnere.mihlebulesed wrote: svakako da bi bilo odlicno da se ponovo pokrene proizvodnja Orkana u BNT Novi Travnik, ali sudeci po onome koliko sam ja istrazivajuci po netu o tome, sakupio informacija situacija je jako losa.NATO je oteo i opljackao i onomalo jada sto je ostalo poslije rata, nijedan Orkan nije proizveden poslije rata, a vjerovatno kako sada stvari stoje nece nikad ni biti. dopustiti da se oduzme to oruzje i masine moze samo narod koji ima jako glupo zatucano i izdajnicko politicko-vojno rukovodstvo ! narod kojemu je bilo namijenjeno istrijebljenje i nestanak, koji je dozivio i prezivio genocid ima pravo da se odupre svim onima koji nastoje da ga na ovaj ili onaj nacin razoruzaju !
srbija hvali onu NORU B52 155 mm a nigdje nema informacije gdje nabavljaju cijev. ali ako pogledas na ovoj stranici vidjet ces da se u BNTu nudi modernizacija topa M46 130 mm na kalibar 155mm. i cijev je ista kao ona na NORI B52.
izgleda da je kupuju u novom travniku ali to kriju.
http://unisgroup.ba/#/guns%20and%20howitzers/
a na ovom TV prilogu se pominje da BNT ima ugovore od 7.5 mio. € za ovu godinu. mislim da se u ovoj sumi novca nemoze raditi samo o minobacacima i modernizaciji i remontu artiljerijskog oruzja vjerovatno su i neke haubice u igri.
-
Tacticus
#583 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
djuro djakovic je u malo boljem stanju praviti patrie nego sto je bio u stanju praviti M84 jer u osnovi djuro djakovic vise manje vrsi kao za M84 finalnu montazumemnon wrote:djuro djakovic sada je sposoban proizvoditi ta vozila, ako ne vjerujes provjeri, sve sto sam rekao se moze provjeriti
evo da bi bio u stanju praviti patrie trebao bi biti u mogucnosti praviti kompozitni oklop, sto hrvatska nemoze, da pravi orginalni motor sto hrvatska nemoze, da proizvodi visoko sostificiranu digitalnu komunikacisku opremu sto hrvatska nemoze, ...
ukratko djuro djakovic moze proizvesti samo ono sto je najmanje tehnoloski sostificirano kod patrije i onda montirati
a sto se tice ofseta za nabavku aviona, on se bas odnosi na nabavku, a sta mislis koliko ce hrvatsku kostati nabavka municije koju vecinom ne proizvode svedjani, dodatna obuka pilota i naravno samo odrzavanje tih istih aviona?
mada sam ja licno misljenja da hrvatskoj radi njene geografije za neku minimalnu odbranu treba jedna eskadrila od 8-12 aviona
-
memnon
#584 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ja osobno nisam za gripena, ja sam za mig 29, upravo zbog ovih stvari sto si naveo.
ztz uz ulaganja moze odrzavati 29, manji su troskovi obuke pilota itd
ztz uz ulaganja moze odrzavati 29, manji su troskovi obuke pilota itd
-
memnon
#585 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
mozes malo pojasniti ovo?Tacticus wrote:djuro djakovic je u malo boljem stanju praviti patrie nego sto je bio u stanju praviti M84 jer u osnovi djuro djakovic vise manje vrsi kao za M84 finalnu montazumemnon wrote:djuro djakovic sada je sposoban proizvoditi ta vozila, ako ne vjerujes provjeri, sve sto sam rekao se moze provjeriti
evo da bi bio u stanju praviti patrie trebao bi biti u mogucnosti praviti kompozitni oklop, sto hrvatska nemoze, da pravi orginalni motor sto hrvatska nemoze, da proizvodi visoko sostificiranu digitalnu komunikacisku opremu sto hrvatska nemoze, ...
ukratko djuro djakovic moze proizvesti samo ono sto je najmanje tehnoloski sostificirano kod patrije i onda montirati
a sto se tice ofseta za nabavku aviona, on se bas odnosi na nabavku, a sta mislis koliko ce hrvatsku kostati nabavka municije koju vecinom ne proizvode svedjani, dodatna obuka pilota i naravno samo odrzavanje tih istih aviona?
mada sam ja licno misljenja da hrvatskoj radi njene geografije za neku minimalnu odbranu treba jedna eskadrila od 8-12 aviona
-
Tacticus
#586 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
znaci za cjenu avionamemnon wrote:mozes malo pojasniti ovo?Tacticus wrote:djuro djakovic je u malo boljem stanju praviti patrie nego sto je bio u stanju praviti M84 jer u osnovi djuro djakovic vise manje vrsi kao za M84 finalnu montazumemnon wrote:djuro djakovic sada je sposoban proizvoditi ta vozila, ako ne vjerujes provjeri, sve sto sam rekao se moze provjeriti
preciznije avioni kostaju oko 25-30 mil.
ali municija za isti kosta od 2-15(zavisno sta zelis) i odrzavanje istog kosta od 2-15 mil u 25 god. zavisno koliko ga koristis i ovo najcesce ne ide u offset
-
mihlebulesed
#587 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
s obzirom da poznajes jako dobro ovu tematiku, sta mislis da li bi bilo moguce da nasa namjenska industrija proizvodi neke samohodne haubice nesto poput srpske NORA-e.dakle vec proizvodimo u BNT-u haubicu 155 mm u ( ili je u pitanju samo cijev ? nisam dobro shvatio ) dakle jos nam fali neko kamionce da se to montira i vec imamo mobilnu haubicu na tockovima od 155 mm, istina nije nesto poput oklopnih samohodnih haubica tipa turske frtine ili njemackog pancera 2000Tacticus wrote: moje licno misljenje je da BiH treba zadrzati mogucnost proizvodnje minobacaca i barem jedne modernije haubice
koliko bi to bilo ekonomski isplativo..
-
memnon
#588 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
tacticus ocigledno poznajes tematiku, molim te odgovori koliko je izgledno naoruzavanje os bih sa ovim orudjima?
prvenstveno iz ekonomskog aspekta, zatim politickog i geostrateskog. unaprijed hvala.
prvenstveno iz ekonomskog aspekta, zatim politickog i geostrateskog. unaprijed hvala.
- madner
#589 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Projekat postojao, projekat sa strane stopiran.mihlebulesed wrote:s obzirom da poznajes jako dobro ovu tematiku, sta mislis da li bi bilo moguce da nasa namjenska industrija proizvodi neke samohodne haubice nesto poput srpske NORA-e.dakle vec proizvodimo u BNT-u haubicu 155 mm u ( ili je u pitanju samo cijev ? nisam dobro shvatio ) dakle jos nam fali neko kamionce da se to montira i vec imamo mobilnu haubicu na tockovima od 155 mm, istina nije nesto poput oklopnih samohodnih haubica tipa turske frtine ili njemackog pancera 2000Tacticus wrote: moje licno misljenje je da BiH treba zadrzati mogucnost proizvodnje minobacaca i barem jedne modernije haubiceali u svakom slucaju itekako bi bilo vrijedno za pokusati s obzirom da i neke mnogo bogatije zemlje provode slicne projekte...
Puno bitnije bi bilo da se Zlajoglu aktivira pa da sto proizvodimo nekome prodamo.
-
memnon
#590 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ako ce itko on ce, samo im moze reket opalitmadner wrote:Projekat postojao, projekat sa strane stopiran.mihlebulesed wrote:s obzirom da poznajes jako dobro ovu tematiku, sta mislis da li bi bilo moguce da nasa namjenska industrija proizvodi neke samohodne haubice nesto poput srpske NORA-e.dakle vec proizvodimo u BNT-u haubicu 155 mm u ( ili je u pitanju samo cijev ? nisam dobro shvatio ) dakle jos nam fali neko kamionce da se to montira i vec imamo mobilnu haubicu na tockovima od 155 mm, istina nije nesto poput oklopnih samohodnih haubica tipa turske frtine ili njemackog pancera 2000Tacticus wrote: moje licno misljenje je da BiH treba zadrzati mogucnost proizvodnje minobacaca i barem jedne modernije haubiceali u svakom slucaju itekako bi bilo vrijedno za pokusati s obzirom da i neke mnogo bogatije zemlje provode slicne projekte...
Puno bitnije bi bilo da se Zlajoglu aktivira pa da sto proizvodimo nekome prodamo.
- madner
#591 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pa brez podmazivanja nema ulaska u takve poslove. Ovdje ti mazes a oni uzimaju.
-
mihlebulesed
#592 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
od koga ? prtpostavljam USA zabranila ? i opet kad mi neko kaze USA nam pomaze...ma treba nas jebat ! i nismo nizasto drugo...madner wrote:Projekat postojao, projekat sa strane stopiran.mihlebulesed wrote:s obzirom da poznajes jako dobro ovu tematiku, sta mislis da li bi bilo moguce da nasa namjenska industrija proizvodi neke samohodne haubice nesto poput srpske NORA-e.dakle vec proizvodimo u BNT-u haubicu 155 mm u ( ili je u pitanju samo cijev ? nisam dobro shvatio ) dakle jos nam fali neko kamionce da se to montira i vec imamo mobilnu haubicu na tockovima od 155 mm, istina nije nesto poput oklopnih samohodnih haubica tipa turske frtine ili njemackog pancera 2000Tacticus wrote: moje licno misljenje je da BiH treba zadrzati mogucnost proizvodnje minobacaca i barem jedne modernije haubiceali u svakom slucaju itekako bi bilo vrijedno za pokusati s obzirom da i neke mnogo bogatije zemlje provode slicne projekte...
- madner
#593 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nije nista USA zabranila, USA je ta koja je BNT vratila u zivot. Zna se ko u Evropi pravi samohodne haubice.
-
mihlebulesed
#594 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
kako, jel i onim oduzimanjem Orkana i pljackanjem masina, a onda unistavanjem Orkana ?madner wrote:Nije nista USA zabranila, USA je ta koja je BNT vratila u zivot. Zna se ko u Evropi pravi samohodne haubice.
na 1:25 min
oduzeta tri lansera Orkan 262 mm ...
Orkani unisteni ! na 2: 25 min
http://www.youtube.com/watch?v=zZfEiBNC ... re=related
narodu koji je prezivio genocid, a kojemu je bio uveden embargko na uvoz oruzja, opet oduzimati i otimati oruzje,kojim bi se branio, opstruirati i zabranjivati proizvodnju istog, predstavlja jos jedan zlocin i genocid !!
Last edited by mihlebulesed on 06/06/2012 14:21, edited 1 time in total.
- madner
#595 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
U programu opremi i obuci su narucili haubice 122mm za potrebe OS BiH. Tako da smo godinu dana poslje rata bili u stanju da sami sebe naoruzamo ako bi bilo potrebno.
Orkan je bio zanimljiv USA jer je Irak imao te sisteme od bivse drzave, pa su htjeli znati sta tacno moze.
Orkan je bio zanimljiv USA jer je Irak imao te sisteme od bivse drzave, pa su htjeli znati sta tacno moze.
-
mihlebulesed
#596 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
to se moglo saznati i bez trajnog oduzimanja i unistavanja sistema..madner wrote:U programu opremi i obuci su narucili haubice 122mm za potrebe OS BiH. Tako da smo godinu dana poslje rata bili u stanju da sami sebe naoruzamo ako bi bilo potrebno.
ocigledno je u necijem interesu da Bosnjaci nemaju oruzje kojim mogu odgovoriti na agresora ukoliko budu opet napadnuti..ipak je Orkan dometa 50 km i moze nanijeti prilicno veliku stetu neprijatelju, a takodjer i psiholoski faktor je od velikog utjecaja..
- madner
#597 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
A koji je domet Nore?
Najocitije je to bilo kada su nas natjerali da podpisemo one sporazume poslje rata o kontroli naoruzanja, pa nekoliko stotina tenkova ode. Ili to nismo bili mi?
Najocitije je to bilo kada su nas natjerali da podpisemo one sporazume poslje rata o kontroli naoruzanja, pa nekoliko stotina tenkova ode. Ili to nismo bili mi?
- respo
#598 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
realno kakvu mi industriju imamo sto se tice stalnog nekog izvoza u druge zemlje?
- madner
#599 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Realno imamo, ove godine je ova industrija izvezla 100 miliona. Samo bi to moglo biti 10x vise.
- respo
#600 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
znam da imamo
pitam realno koliko toga imamo
jesmo li konkurentni itd
pitam realno koliko toga imamo
jesmo li konkurentni itd