Ja sam Hercegovac.jefferson wrote:Cek znaci bosanci (jer si ti bosanac) sa njemackim pasosem nisu ravnopravni njemcima sa njemackim pasosem tj. drzavljanstvom?Mislim da si ti polupismen. Sve individue su u europskim nacionalnim državama ravnopravne, ali kolektiviteti ne. Naravno, da nijedan kolektivitet nije ravnopravan njemačkom u Njemačkoj. Tako da, netko tko ne zna njemački ne može se zaposliti u državnim i javnim službama, obvezno ideš u škole na njemačkom jeziku, u njima najviše izučavaš njemačku povijest, kulturu, književnost i njemački zemljopis. Slaviš blagdane, koji su bitni njemačkom narodu i njemačkoj državi, svi javni natpisi i službeni dokumenti su na njemačkom. Ne vidim tu ravnopravnosti drugih naroda.
Dok nastupaš kao građanin i kao individua, svima su jednaka prava. Dok se izlažeš kao pripadnik naroda nisi jednak, zbog navedenih razloga.bitef
Hoces reci da zbog toga sto tu njemci zive X godina imaju veca prava nego bosanci koji tu zive u vecem broju od 60-tih?
De mi onda objasni sto bosanci u HR ne mogu imati dvije skole pod jednim krovom ako to hoce ODREDJENI broj katolika u BiH????
I da, najvaznije pitanje, kako ti mene polupismenog bosanca koji pise bosanski uopste razumijes?
Dakle, hrvatski narod niti ijedan drugi kao kolektivitet nije ravnopravan njemačkom narodu u Njemačkoj, dok su svi građani kao individue jednaki pred zakonom.
Odnosno da okrenem rečenicu, da pokušaš shvatiti - U svim vidovima je građanin druge nacionalnosti ravnopravan sa građaninom njemačke nacionalnosti osim u konzumiranju nacionalnih prava.
Ovu rečenicu pročitaj nekoliko puta, jer je za tebe preteška za shvatiti. Pa da se ne vrtiimo u krug, sa istim objašnjenjem. Sad se opet vrati na ovu rečenicu.
Kao Bosanac se skoro nitko nije popisao u Hrvatskoj ili je riječ tek o nekolicini ljudi. Hrvatska je također u izvorišnim osnovama Ustava država hrvatskog naroda.