Povrat poreza

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
modem33

#576 Re: Povrat poreza

Post by modem33 »

van Basten wrote:I logicno mi je da je tako... Ovi na ilidzi slomise me sa tim spiskom... Sve mi mrsko otici do sefa filijale, a moguce da ove sluzbenice sto primaju zahtjeve nisu bas najupucenije
naravno da nisu 8-)
Dzontra_Volta

#577 Re: Povrat poreza

Post by Dzontra_Volta »

channel10 wrote:Samo prvu godinu se to sve predaje. Svaku narednu predaješ gip, potvrdu iz banke i popunis onaj obrazac. Zenica
Mora se svake godine predavati i uvjerenje sa suda da nemaš drugu nekretninu i izjava da se radi o rješavanju stambenog pitanja - ovjerena u općini, jer su to promjenljive stvari (može se desiti da u toku otplaćivanja kredita dođeš u posjed neke nekretnine i samim tim gubiš pravo na povrat poreza).
Kopija ugovora o kreditu i ugovora o kupoprodaji stana se predaje samo prvi put.
channel10

#578 Re: Povrat poreza

Post by channel10 »

Dzontra_Volta wrote:
channel10 wrote:Samo prvu godinu se to sve predaje. Svaku narednu predaješ gip, potvrdu iz banke i popunis onaj obrazac. Zenica
Mora se svake godine predavati i uvjerenje sa suda da nemaš drugu nekretninu i izjava da se radi o rješavanju stambenog pitanja - ovjerena u općini, jer su to promjenljive stvari (može se desiti da u toku otplaćivanja kredita dođeš u posjed neke nekretnine i samim tim gubiš pravo na povrat poreza).
Kopija ugovora o kreditu i ugovora o kupoprodaji stana se predaje samo prvi put.
Prosle godine sam predao ove gore navedene dokumente i nisam imao problema. Ove godine nisam jos predao i to cu uraditi ovih dana. Izjava je predana prvi put i nema potrebe da se ponovo pise jer se tad rjesavalo stambeno pitanje. Ako dodjes u posjed neke od nekretnina, i to je opet nakon onoga kad si prvi put rjesavao stambeno pitanje. Mislim da vam oni to samo bezveze traze, samo da bi klepili koju pinku vise.
Dzontra_Volta

#579 Re: Povrat poreza

Post by Dzontra_Volta »

Ko može klepiti pinku? Ovjera izjave u opštini - 0 KM, uvjerenje sa suda - taksena markica od 5 KM.
Ako u međuvremenu recimo naslijediš nekretninu ili kupiš još jedan stan, gubiš pravo na povrat poreza. A da bi dokazao da se to nije desilo u međuvremenu, trebaju ti te dvije potvrde i meni je to logično.
E sad, ko šta traži, nemam pojma. U Poreznoj u Novom Sarajevu traže i ova dva papira i to se nalazi na spisku na ulaznim vratima.
Bilo bi dobro da nam neko postavi propis u kojem piše šta se predaje od dokumentacije.
jazzer

#580 Re: Povrat poreza

Post by jazzer »

van Basten wrote:Interesuje me je li iko probao da preda dokumente a da ne kopira kupoprodajni i ugovor o kreditu sa bankom i kako je prosao? Jasno mi je da svake godine treba nova potvrda iz banke o kamatama i sl... Pa cak i za potvrdu iz zk mogu shvatiti sto se mora azurirati... Al cemu svake godine kopiranje ugovora koji je potpisan prije 5-8-10... Godina?
Predao ja kopijiu tih dokumenata a od originala ZK izvadak i povrdu od banke o placenoj kamati.

Sve bilo ok. Opstina Novi Grad.
channel10

#581 Re: Povrat poreza

Post by channel10 »

Dzontra_Volta wrote:Ko može klepiti pinku? Ovjera izjave u opštini - 0 KM, uvjerenje sa suda - taksena markica od 5 KM.
Ako u međuvremenu recimo naslijediš nekretninu ili kupiš još jedan stan, gubiš pravo na povrat poreza. A da bi dokazao da se to nije desilo u međuvremenu, trebaju ti te dvije potvrde i meni je to logično.
E sad, ko šta traži, nemam pojma. U Poreznoj u Novom Sarajevu traže i ova dva papira i to se nalazi na spisku na ulaznim vratima.
Bilo bi dobro da nam neko postavi propis u kojem piše šta se predaje od dokumentacije.
Zasto gubiti pravo na povrat poreza, jer kad si se zavaljivao u kredit, tada nisi imao nista svoje? I ti na ime tog kredita imas povrat. Sta nekog boli qrc ako si ti dobio na bingu poslije 5 godina i kupio sebi zgradu. Kredit je vezan za stan i taj period kad si ga kupio i moras imati pravo na povrat jer si ga uplatio (porez) u vrijeme kad nisi imao nista. Meni je jedino to logicno.

Sto se tice pinke, sam si napisao ko ima koristi od nje. To je ono daj sta das. Isto sto nas uzimaju banke za ovu potvrdu, a ti im ostavljas desetine hiljada maraka na osnovu kredita i to im malo pa daj jos nekih 100-200 KM da ti klepi u tom periodu na osnovu ebenog lista papira i posla od 2-3 minute.

Opet ti kazem u Zenici traze samo ova tri dokumenta jer je samo to i logicno. I ona izjava sto ti je trazi prvu godinu sama ti dosta kaze. U njoj pise da pod punom odgovornscu tvrdis da u trenutku kupovine nekretnine, nemas niti jednu drugu. Znaci u trenutku kupovine, a sta nekog boli qrc sta si ti stvorio za 2-3-5-10 godina. Ali hajde, rade sta hoce.

Maloprije gledam cjenovnik usluga Intesa banke u kojem pise da naplacuju onih 12 maraka godisnje takse za njihove kartice. To recimo ne bi bio problem (a problem je veliki, ali recimo da ga zaboravimo) da u cjenovniku ne pise da se on primjenjuje od cini mi se Februara ove godine, a svim korisnicima su naplatili tih 12 maraka prije nove godine. Dakle u 2015. A sve dosad je bilo 10 KM. Znaci svima su uzeli 2 KM vise nego sto su trebali i smjeli.
karanana

#582 Re: Povrat poreza

Post by karanana »

hmmmmm......u pravu ste i jedan i drugi u neku ruku.
zakon je malo nejasan kada je u pitanju to sa dodatnim nekretninama, gubis li tada pravo ili ne na povrat....hmmmm....na moju srecu ili na zalost, nemam mogucnost to da ispitam jer cu jos dugo biti zaglavljen sa mojom prvom i jedinom nekretninom tako da je moj slucaj cist.
Dzontra_Volta

#583 Re: Povrat poreza

Post by Dzontra_Volta »

channel10 wrote: Zasto gubiti pravo na povrat poreza, jer kad si se zavaljivao u kredit, tada nisi imao nista svoje? I ti na ime tog kredita imas povrat. Sta nekog boli qrc ako si ti dobio na bingu poslije 5 godina i kupio sebi zgradu. Kredit je vezan za stan i taj period kad si ga kupio i moras imati pravo na povrat jer si ga uplatio (porez) u vrijeme kad nisi imao nista. Meni je jedino to logicno.

Sto se tice pinke, sam si napisao ko ima koristi od nje. To je ono daj sta das. Isto sto nas uzimaju banke za ovu potvrdu, a ti im ostavljas desetine hiljada maraka na osnovu kredita i to im malo pa daj jos nekih 100-200 KM da ti klepi u tom periodu na osnovu ebenog lista papira i posla od 2-3 minute.

Opet ti kazem u Zenici traze samo ova tri dokumenta jer je samo to i logicno. I ona izjava sto ti je trazi prvu godinu sama ti dosta kaze. U njoj pise da pod punom odgovornscu tvrdis da u trenutku kupovine nekretnine, nemas niti jednu drugu. Znaci u trenutku kupovine, a sta nekog boli qrc sta si ti stvorio za 2-3-5-10 godina. Ali hajde, rade sta hoce.

Maloprije gledam cjenovnik usluga Intesa banke u kojem pise da naplacuju onih 12 maraka godisnje takse za njihove kartice. To recimo ne bi bio problem (a problem je veliki, ali recimo da ga zaboravimo) da u cjenovniku ne pise da se on primjenjuje od cini mi se Februara ove godine, a svim korisnicima su naplatili tih 12 maraka prije nove godine. Dakle u 2015. A sve dosad je bilo 10 KM. Znaci svima su uzeli 2 KM vise nego sto su trebali i smjeli.
Problem je u tome što ti nemaš pravo na povrat tog poreza na promet nekretnina.
Vraća se dio "viška uplaćenog poreza" kroz dohodak iliti platu, za svaku kalendarsku godinu posebno. U prevodu, da si nezaposlen, ne bi ti se ništa vratilo, jer nisi ni uplatio nikakav porez kroz platu.
To su porezne olakšice za "nas koji nemamo ni kučeta ni mačeta" osim tog stana. Oni koji u međuvremenu dođu do svoje zgrade je logično da ne bi trebali da jedu hljeba preko pogače, na račun drugih poreznih obveznika.
Potvrda u banci u kojoj sam ja uzeo kredit se ne plaća ništa. Za druge banke ne znam, ali mi zvuči nevjerovatna cifra od 100-200 KM. Koja li je to banka!?

Ne znam za Zenicu, ali ovo je obrazac izjave u Novom Sarajevu i nigdje ne stoji to "u trenutku kupovine".

Image
Last edited by Dzontra_Volta on 23/03/2016 17:23, edited 1 time in total.
channel10

#584 Re: Povrat poreza

Post by channel10 »

Pise 100-200KM u tom periodu (otplate kredita), jer sam banci dao prosle godine za tu potvrdu 10KM, dok godinu prije nisam morao nista platiti. Vidjecemo za par dana sta je sa ovom godinom i placanjem.

Sto se tice ostalog, ne znam vise sta da kazem. Zasto je u svakom kantonu druga politika kod predaje dokumenata? U Sarajevu je tako kako ti kazes, u Zenici traze samo ova tri dokumenta. Ko zna kako je u Tuzli, Mostaru itd...

edit: Ne sjecam se kakva je izjava bila kod nas u Ze, ali i ovdje u vasem dokumentu pise da je sve vezano za kredit i prvo stambeno zbrinjavanje. Kod drugog stambenog zbrinjavanja nece niko traziti povrat poreza i ne vidim razlog da drugim stambenim zbrinjavanjem ponistavas privilegije koje si dobio prvim stambenim zbrinjavanjem jer su one vezane samo za njega? Nisam pravnik pa ne mogu nista vise da kazem povodom ovoga.

Dalje, ne vidim razlog da vam istu izjavu traze svake naredne godine jer nisam primjetio da u njoj pise nesto u vezi kupovine nove nekretnine?!

Evo sad sam u cjenovniku Intesa banke vidio da ovu potvrdu naplacuju 10KM. Znaci da cu im sa ovom godinom dati 20KM, a do kraja isplate kredita jos 120KM :shock: :izet: . Znaci 140KM za 14 listova A4 papira. Sto mi vrati drzava, dobar dio ce mi uzeti banka. Umjesto da nam daju dzabe tu potvrdu, eto vidis kolika se lova uzme ni na cemu. A ovakvih ko ja more. To su uzeti milioni na kopir masini. Potrosit ce par kertridza dok to sve odstampaju. :run:

Edit: dobio potvrdu u banci bez ikakvog placanja.
blues.a

#585 Re: Povrat poreza

Post by blues.a »

Ja sam danas predavao prvi put dokumentaciju i pitam hoću li i sljedeće godine morati isto, kažu ako se šta ne promijeni, sve isto ostaje (opština Novi grad). Za one kojima možda treba info traže:
-ugovor o kupovini stana;
-ugovor o kreditu;
-potvrda banke o plaćenim kamatama;
-kućna lista;
-potvrda da nemamo drugih nekretnina;
-gip obrazac;
-gpd obrazac;
-izjava koja se može dobiti i u Poreskoj upravi;
-ZK izvadak.

Pored ovoga, kome je nekretnina 1/2 sa bračnim partnerom, treba priložiti i vjenčani list.
mirza_15

#586 Re: Povrat poreza

Post by mirza_15 »

Do sada nije trebao zk izvadak. Meni juce kada sam predavao rece da treba. Rekoh kako sada treba a do sada nije? Kaze ona predajte vi papire (sve to sto si naveo osim zk), a ako zk bude trebao zvacemo vas da donesete.

A izjavu sam napisao onu obicnu sto ima u salter sali. Pogledala je i nije mi nista rekla. Valjda moze i ona.

Opstina Novi Grad.
blues.a

#587 Re: Povrat poreza

Post by blues.a »

Ma ja, izjava nista posebno. Ja bio zaboravio, a oni imali isprintano, pa ja samo potpisao...
Oxygenn

#588 Re: Povrat poreza

Post by Oxygenn »

Koliki je odokativno povrat poreza godisnje na stambeni kredit - rata oko 800KM period otplate 15 godina
channel10

#589 Re: Povrat poreza

Post by channel10 »

Oxygenn wrote:Koliki je odokativno povrat poreza godisnje na stambeni kredit - rata oko 800KM period otplate 15 godina
Mnogo..Vjerovatno nekih 550-600 kmica. Moguće i do 650.
Oxygenn

#590 Re: Povrat poreza

Post by Oxygenn »

channel10 wrote:
Oxygenn wrote:Koliki je odokativno povrat poreza godisnje na stambeni kredit - rata oko 800KM period otplate 15 godina
Fala za info
channel10

#591 Re: Povrat poreza

Post by channel10 »

NeIJma na cem :thumbup:.. Požuri, imas još samo tri dana.
GAU8

#592 Re: Povrat poreza

Post by GAU8 »

jazzer wrote:
van Basten wrote:Interesuje me je li iko probao da preda dokumente a da ne kopira kupoprodajni i ugovor o kreditu sa bankom i kako je prosao? Jasno mi je da svake godine treba nova potvrda iz banke o kamatama i sl... Pa cak i za potvrdu iz zk mogu shvatiti sto se mora azurirati... Al cemu svake godine kopiranje ugovora koji je potpisan prije 5-8-10... Godina?
Predao ja kopijiu tih dokumenata a od originala ZK izvadak i povrdu od banke o placenoj kamati.

Sve bilo ok. Opstina Novi Grad.
Otkad ide ZK??
Prošlih godina nisu tražili, pogotovo ne mlađi od 6 mjeseci!
karanana

#593 Re: Povrat poreza

Post by karanana »

Oxygenn wrote:
channel10 wrote:
Fala za info
da. otprilike tako. jedino sto zavisi u kojoj si godini otplate jer na pocetku placas vise kamate. ako si pri kraju i ako si u prosloj godini platio recimo 2 milje kamate, onda ti je to 200 kmica.

jeste li 100% sigurni da treba kucna lista?
ja se sjecam da sam je i ja u proslosti predavao, ali citam spisak sta sve treba u novom sarajevu i nema kucne liste na spisku.
GAU8

#594 Re: Povrat poreza

Post by GAU8 »

mirza_15 wrote:Do sada nije trebao zk izvadak. Meni juce kada sam predavao rece da treba. Rekoh kako sada treba a do sada nije? Kaze ona predajte vi papire (sve to sto si naveo osim zk), a ako zk bude trebao zvacemo vas da donesete.

A izjavu sam napisao onu obicnu sto ima u salter sali. Pogledala je i nije mi nista rekla. Valjda moze i ona.

Opstina Novi Grad.
Hvala nisam ovaj dio vidio.
Inače, ja sam nosio kopiju rješenja iz ZK do sada svake godine i nisu pravili frku
Dzontra_Volta

#595 Re: Povrat poreza

Post by Dzontra_Volta »

karanana wrote:
Oxygenn wrote:
channel10 wrote: Mnogo..Vjerovatno nekih 550-600 kmica. Moguće i do 650.
Fala za info
da. otprilike tako. jedino sto zavisi u kojoj si godini otplate jer na pocetku placas vise kamate. ako si pri kraju i ako si u prosloj godini platio recimo 2 milje kamate, onda ti je to 200 kmica.

jeste li 100% sigurni da treba kucna lista?
ja se sjecam da sam je i ja u proslosti predavao, ali citam spisak sta sve treba u novom sarajevu i nema kucne liste na spisku.
U Novom Sarajevu definitivno ne treba, za ostale općine ne znam.
archi_a

#596 Re: Povrat poreza

Post by archi_a »

10% od plaćene godišnje kamate. :)
sarajlija-x

#597 Re: Povrat poreza

Post by sarajlija-x »

Trebao bih da predam ove papire po prvi put i imam jednu nedoumicu pa bih molio nekog da me prosvijetli.
Ukupni odbici mi dođu veći od ukupnog dohotka tako da je plaćeni porez npr. 200 KM a 10% kamate dođe 300 KM pa me sad interesuje kako se to rješava? Pretpostavljam da mi maximalno mogu vratiti onoliko koliko sam uplatio.
Nadam se da sam bio dovoljno jasan. :-D
Bumblebee

#598 Re: Povrat poreza

Post by Bumblebee »

sarajlija-x wrote:Trebao bih da predam ove papire po prvi put i imam jednu nedoumicu pa bih molio nekog da me prosvijetli.
Ukupni odbici mi dođu veći od ukupnog dohotka tako da je plaćeni porez npr. 200 KM a 10% kamate dođe 300 KM pa me sad interesuje kako se to rješava? Pretpostavljam da mi maximalno mogu vratiti onoliko koliko sam uplatio.
Nadam se da sam bio dovoljno jasan. :-D
Upravo tako :)
Ne mogu vratiti vise od onog sto je njima uplaceno, tako da u tom primjeru povrat bi bio 200 KM, bez obzira sto je placeno kamate 300.
archi_a

#599 Re: Povrat poreza

Post by archi_a »

:thumbup:
Takvo je tumačenje. 10% od plaćene kamate, ali ne više od poreza koji je uplaćen na ime plate.
sarajlija-x

#600 Re: Povrat poreza

Post by sarajlija-x »

Zafaljivam na odgovorima. :-D
Post Reply