Vase naredno vozilo ce biti ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Vase naredno vozilo ce biti?

1.) Hibrid
24
6%
2.) SUV
71
18%
3.) SUT
1
0%
4.) Sportski Compackt
44
11%
5.) Subcompact
16
4%
6 ) Limuzina
126
32%
7.) Pickup
2
1%
8.) Crossover
16
4%
9.) Mini Van
11
3%
10) Nije bitno samo nek' je VW
81
21%

Total votes: 392

whow

#576 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by whow »

NightSkyWalker wrote:Zna li ko sta o Chevrolet Blazer-u ?? Kakva su kola glede kvaliteta i kilometraze??
Blazer je manji SUV . Po svemu tipicno Chevi , znaci neka sredina .Stvarno nista vrijedno spomena . Proizvodnja je stala vec nekih 5 godina i mogu se naci dosta jeftini primjerci ovoga vozila.
whow

#577 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by whow »

Blobi wrote:
erni3 wrote:
whow wrote:@ Erni , Uzmi ti dobar par cipela a za auta ce biti vremena kad odrastes .
Ne kontam, sad sam odjednom klinac zato sto pricam neki dogadjaj star nekoliko godina?
Ko jos uzima whow-a za ozbiljno na ovom forumu? :D
Oni koji razumiju da tvoji mediokritetski postovi na zavrjeduju puno paznje i koji znaju razliku izmedu pravoga auto -entuzijaste od interent wanna be medijatora ,cijene moje postove i zaobilaze tvoje dodvoracko piskaranje bez trunke integriteta . Procitaj sta covjek pise pa ces znati zasto mu trebaju cipele. Tip skupio par hiljada i zeli kupiti Mercedesa , Audija ili BMW-a. Ovakvo razmisljanje jasno oslikava mentalni sklop osobe koja nije starija od 18 godina i koja treba da nauci par temeljnih postulata automobilizma kao sto su " dobar BMW se ne moze kupiti za mala pare" a ako takav i negdje kupis vjerovatno je ukraden. Tip pita za Hondu onda replicira " ne bih o Hondi" . Od svega toga piskaranja jedino ova intimna ispovjest o dajdzinici ciji je predment mastanja nazalost bila fatalna Mazda 3 a ne famozni sirokogrudi dajdja koju je istu Mazdu navodno namjeravao pokloniti svome dajdzicu je vrijedna paznje. Mozda bi od ovoga Avdo Sidran mogao da se napravi neki filmski scenario obzirom na svu dramu . Vec cujem dijaloge kako brkati dajdza govori svojoj napokornoj zeni :" E neces dobiti Mazdu , poklonicu je Maliku" aka Erni 3 dok dajdzinica replicira " jes al da nije suda"... dijalog se dalje razvija u prepoznatljivom smjeru i zavrsava u fizickom konfliktu te neminovnoj intervenciji Policije.
Bordolini

#578 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by Bordolini »

kralj_tame wrote: a moja sljedeca vozilica ako Bog da je
TOYOTA Prius-hybrid, valjda ce bit kakvih para :D
ne zato sto sam "zelen" ili sto pretjerano vodim racuna o okolisu, nego zbog potrosnje
Pa potrosnja joj nije nista bolja (manja) nego vw dizel tako da ako ne postoji neki drugi razlog onda nista bitno ne propustas-izuzetno dosadan auto.
johntra

#579 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by johntra »

Bordolini wrote:
ne zato sto sam "zelen" ili sto pretjerano vodim racuna o okolisu, nego zbog potrosnje
Pa potrosnja joj nije nista bolja (manja) nego vw dizel tako da ako ne postoji neki drugi razlog onda nista bitno ne propustas-izuzetno dosadan auto.
Ko te to slagao? Haj malo se bolje raspitaj, pa se onda javi...uglavnom, i da ne troši manje, a troši, značajno je isplativije auto od bilo kojeg dizela...
Bordolini

#580 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by Bordolini »

johntra wrote:
Bordolini wrote:
Ko te to slagao? Haj malo se bolje raspitaj, pa se onda javi...uglavnom, i da ne troši manje, a troši, značajno je isplativije auto od bilo kojeg dizela...
Nema me sta ko lagati, ja sam auto-dealer, bavim se preprodajom auta. Istina uglavnom prodajem evropske aute ali i tih priusa sam prodao vjerovatno vise nego sto si ti u zivotu vidio. A prodajem i vw dizele kad god mi se pruzi prilika da ih nabavim, ovdje (USA) su nevjerovatno popularni i vjerovao ili ne ne bih se bunio kad bi mi na placu sve bili TDI. Uglavnom, nemas pojma u kakvoj zabludi zivis. Od potrosnje preko odrzavanja. Pitaj sta te interesuje.
johntra

#581 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by johntra »

Zar magično TDI igdje može biti popularaniji od BiH??sumnjam, baš sumnjam... :D
nemam ja šta izmišljati, kod nas jesu rijetkost, ali znam koliko troše, jer sam ih vozio...da nisam, ne bih imao šta pisati oko toga...gradska prosjek pet litara, otvorena nešto više, jer elektromotor i nema toliko prilike da se pali na otvorenom, jer, naravno, na takvim cestama ideš brže...kombinirana je oko četiri litra, malo više...sad mi nađi dizela koji to može nadmašiti...ne može čak ni TDI, koji je i rastrošniji od CR dizela, a oni imaju jako malu potrošnju....
jedina skuplja stvar hibrida je zamjena baterija, ostali troškovi su u prosjeku...čak je i bezolovni kod nas jeftiniji od dizela..i naravno, kod nas je jedina kočnica cijena Priusa, koja se kreće oko 60.000 KM...
Blobi

#582 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by Blobi »

whow wrote:Oni koji razumiju da tvoji mediokritetski postovi na zavrjeduju puno paznje i koji znaju razliku izmedu pravoga auto -entuzijaste od interent wanna be medijatora ,cijene moje postove i zaobilaze tvoje dodvoracko piskaranje bez trunke integriteta . Procitaj sta covjek pise pa ces znati zasto mu trebaju cipele. Tip skupio par hiljada i zeli kupiti Mercedesa , Audija ili BMW-a. Ovakvo razmisljanje jasno oslikava mentalni sklop osobe koja nije starija od 18 godina i koja treba da nauci par temeljnih postulata automobilizma kao sto su " dobar BMW se ne moze kupiti za mala pare" a ako takav i negdje kupis vjerovatno je ukraden. Tip pita za Hondu onda replicira " ne bih o Hondi" . Od svega toga piskaranja jedino ova intimna ispovjest o dajdzinici ciji je predment mastanja nazalost bila fatalna Mazda 3 a ne famozni sirokogrudi dajdja koju je istu Mazdu navodno namjeravao pokloniti svome dajdzicu je vrijedna paznje. Mozda bi od ovoga Avdo Sidran mogao da se napravi neki filmski scenario obzirom na svu dramu . Vec cujem dijaloge kako brkati dajdza govori svojoj napokornoj zeni :" E neces dobiti Mazdu , poklonicu je Maliku" aka Erni 3 dok dajdzinica replicira " jes al da nije suda"... dijalog se dalje razvija u prepoznatljivom smjeru i zavrsava u fizickom konfliktu te neminovnoj intervenciji Policije.
Sto se bolan nerviras? :D. Dzabe sva retorika, prica, uvjeravanje, bla bla. Na vrhu su, zna se, Audi, BMW, Mercedes - German Trio :D :D :D
Bordolini

#583 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by Bordolini »

johntra wrote:Zar magično TDI igdje može biti popularaniji od BiH??sumnjam, baš sumnjam... :D
nemam ja šta izmišljati, kod nas jesu rijetkost, ali znam koliko troše, jer sam ih vozio...da nisam, ne bih imao šta pisati oko toga...gradska prosjek pet litara, otvorena nešto više, jer elektromotor i nema toliko prilike da se pali na otvorenom, jer, naravno, na takvim cestama ideš brže...kombinirana je oko četiri litra, malo više...sad mi nađi dizela koji to može nadmašiti...ne može čak ni TDI, koji je i rastrošniji od CR dizela, a oni imaju jako malu potrošnju....
jedina skuplja stvar hibrida je zamjena baterija, ostali troškovi su u prosjeku...čak je i bezolovni kod nas jeftiniji od dizela..i naravno, kod nas je jedina kočnica cijena Priusa, koja se kreće oko 60.000 KM...
Pa da, ona najmanje trosi po gradu, motor ne radi stalno. Auto se sam pali i gasi na semaforu. Vise kocenja-vise struje. Cim izadjes s njom na otvoreno i upali se motor njena potrosnja je kao i svakog drugog benzinca sa 1.5 litarskim motorom. Ja jos nisam nijednu vidio da je imala kombiniranu potrosnju vise od 46mpg, pogotovo ne zimi kad zbog grijanja motor mora raditi stalno cak i u gradu. A reklama za priusa uveliko pichi cifru od 60mpg. Nema sanse!
Nemam ja nista protiv priusa, kazem ti-kupujem ih i sada ali sto se mene tice-poredjenja nema. Pa sama baterija kosta koliko 3 velika servisa na dizelu. Display im strada vrlo brzo (touch screen je) a kosta $1400. Vozi se uzasno, nepregledna je, troma (za ocekivati), jako ruzna. Cijena joj strmoglavo opada kad se priblizi cifri od 100k milja (160k kilometara). Neki dan sam prodao 2008 godinu sa 95k milja. Auto kostalo novo $22000. Jedan vlasnik, siva boja sa back-up kamerom, bez ogrebotine, servisirana od prvog do zadnjeg dana u lokalnoj toyoti, ko lampa. Poslije mjesec dana na marketu morao sam je pustiti za $9999. Na $10,995 nije bilo poziva bas kao ni na $10,495 iako je i tada bila jedna od najjeftinijih. Zijanila preko 55% vrijednosti za 2 godine. Jeste presla 95k milja ali svejedno, zato je i kupljena. Ne vidim kako se toliki gubitak moze nadoknaditi malom potrosnjom.
Znam da se cudis za dizele, zato mi i smeta kad na ovom forumu blatite tu strasnu masinu :D koja je ovdje tek zadnjih godina (sa poskupljenjem goriva) dozivjela pravi uspon. Vjerovao ili ne, najvise para sam na dizelima zaradio a prodajem sve, bmw, merc, audi, saab, volvo itd. Ne postoji auto na americkom trzistu koje bolje drzi cijenu od vw dizela. Pogotovo ako je manuelni mjenjac i plus karavan (jetta samo jer passat ne dolazi sa manuelnim) -to je najjaca varijanta. To je jedini auto koji mozes prodati sa bilo kojom miljazom (kilometrazom), svaka ima svojeg kupca. I znas sta jos-ne pamtim kad sam prodao dizela nekom ko nije dosao sa istim takvim autom da kupi jos jedan za drugog clana porodice, prijatelja ili nekog treceg. Epidemija :D
Ne vozim ni jedno niti drugo, samo kroz iskustvo kazem da se ne mogu porediti. Dizela bih nekako i vozio, priusa ne bih ni u snu. Tako da ako nisi "zelenas" zaobidji ga. :wink:
johntra

#584 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by johntra »

ama, ne možeš porediti iskustvo sa USA tržišta, kad je tamo Prius maltene kao kod nas Golf, ima ga na svakom ćošku...nije bitno da li zbog furke ili ekološke osviještenosti, bitno da ih ima ko smeća...vjerovatno zato i ne drže toliko cijenu, jer ih raja već smatra običnim autom, ne nekim specijalnim vozilom, jer sada svako u ponudi ima takvu vrstu vozila...moja iskustva sa Priusom su itekako dobra, tromosti nema, pogotovo kad se vozi sa elektromotorom i u S modu...1,8 benzinac ima 130 KS i super se nosi sa težinom auta, a na otvorenom ne uzima više od sedam litara bezolovnog...preglednost pozadi jeste loša, ali nije tolika da se ne možeš naviknuti, a u ponudi je i kamera...prostora u unutrašnjosti ima kao u autu više klase, a gepek ima odličnu zapreminu...lagan je za voziti i udoban...njemu je kod nas jedina mana skupa cijena i vjerovatno veliki troškovi održavanja...nekome je dizajn dosadan, a nekome je svemirski, sve je do ukusa...
erni3

#585 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by erni3 »

whow wrote:Oni koji razumiju da tvoji mediokritetski postovi na zavrjeduju puno paznje i koji znaju razliku izmedu pravoga auto -entuzijaste od interent wanna be medijatora ,cijene moje postove i zaobilaze tvoje dodvoracko piskaranje bez trunke integriteta . Procitaj sta covjek pise pa ces znati zasto mu trebaju cipele. Tip skupio par hiljada i zeli kupiti Mercedesa , Audija ili BMW-a. Ovakvo razmisljanje jasno oslikava mentalni sklop osobe koja nije starija od 18 godina i koja treba da nauci par temeljnih postulata automobilizma kao sto su " dobar BMW se ne moze kupiti za mala pare" a ako takav i negdje kupis vjerovatno je ukraden. Tip pita za Hondu onda replicira " ne bih o Hondi" . Od svega toga piskaranja jedino ova intimna ispovjest o dajdzinici ciji je predment mastanja nazalost bila fatalna Mazda 3 a ne famozni sirokogrudi dajdja koju je istu Mazdu navodno namjeravao pokloniti svome dajdzicu je vrijedna paznje. Mozda bi od ovoga Avdo Sidran mogao da se napravi neki filmski scenario obzirom na svu dramu . Vec cujem dijaloge kako brkati dajdza govori svojoj napokornoj zeni :" E neces dobiti Mazdu , poklonicu je Maliku" aka Erni 3 dok dajdzinica replicira " jes al da nije suda"... dijalog se dalje razvija u prepoznatljivom smjeru i zavrsava u fizickom konfliktu te neminovnoj intervenciji Policije.
Nisam skupio, nego sam ih posteno zaradio. Znaci, od ljetne baustele pa do nekih radova na computeru, skupilo se i normalno da za te pare zelim nesto kupiti, a da to nesto valja. To nesto sigurno valja ako je ucuvano i ako je izdrzalo 10-15 godina na nasim losim cestama. Ja znam samo za Audi, Mercedes, (poneki) BMW, VW (koji smatram fabrickim autom bez duse), vecina ostalih auta koja se drmaju ovim cestama 10 i vise godina su iznimka koja potvrdjuje pravilo da nista drugo ne moze izdrzati nase ceste i to je moje misljenje koje sam stekao kao promatrac i kao osoba koja o auto zna da vozi, ali ne zna kako sta funkcionira u tom autu.
I sta sad, trebam vozati Yugu jer je po tvojoj nekoj teoriji dobar BMW super-ultra-mega skup i ja ga ne mogu imati, a ako ga budem imao znaci da je ukraden. Jes' dobar? Ne kupujem auto u salonu nego se pokrivam jorganom onolikim koliki je, to znaci da kupujem auto koji je vjerovatno tu negdje star kao i ja. I aBd za nekih 10 godina kad budem imao dobar posao uvalim se u kredit i kupim ovu bestiju sa avatara, a sad se nekako snaci za sredstvo koje sluzi za odlazak od tacke "A" do tacke "B"
Helem, sto se tice Honde, ti je poceo porediti sa Mercedesom. Mislim, smijesno. To je isto kao porediti burek i tikvenicu. Misi'm jes' tikvenica slatka i ima svoj neki smek, ali je burek - burek. Isto je i sa Svabama i Japancima, za mene. Da sam ti to rekao pocela bi neka besmislena prepirka koja bi nas obojicu kostala vremena i opet ne bi dosli do nekog zakljucka.
Sto se tice dajdze i Mazde, rekoh da je to auto koje mi se je bas svidjalo i ostah ja bez njega. Ne vidim u cemu je problem sto sam podjelio tu pricu sa ljudima na forumu jer nitko od tih ljudi me ne poznaje van sa-x foruma i da me poznaje, prica mu je poznata i fakat ne vidim cemu silno "divljenje"...
Toliko od mene, sad mi napisi da sam Gorila ili najveci kreten ili sta god hoces - ja ti necu odgovoriti jer nemam namjeru da se raspravljam sa likom koji misli da sve zna i da je sve "prekucao na HARD". Uzivaj u svojim uvjerenjima, koliko god blentava ona bila. Pusa ;)
Bordolini

#586 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by Bordolini »

johntra wrote:ama, ne možeš porediti iskustvo sa USA tržišta, kad je tamo Prius maltene kao kod nas Golf, ima ga na svakom ćošku...nije bitno da li zbog furke ili ekološke osviještenosti, bitno da ih ima ko smeća...vjerovatno zato i ne drže toliko cijenu, jer ih raja već smatra običnim autom, ne nekim specijalnim vozilom, jer sada svako u ponudi ima takvu vrstu vozila...moja iskustva sa Priusom su itekako dobra, tromosti nema, pogotovo kad se vozi sa elektromotorom i u S modu...1,8 benzinac ima 130 KS i super se nosi sa težinom auta, a na otvorenom ne uzima više od sedam litara bezolovnog...preglednost pozadi jeste loša, ali nije tolika da se ne možeš naviknuti, a u ponudi je i kamera...prostora u unutrašnjosti ima kao u autu više klase, a gepek ima odličnu zapreminu...lagan je za voziti i udoban...njemu je kod nas jedina mana skupa cijena i vjerovatno veliki troškovi održavanja...nekome je dizajn dosadan, a nekome je svemirski, sve je do ukusa...

Naravno, o ukusima se ne raspravlja. Moj odgovor je upucen forumasu koji je zainteresovan za priusa SAMO zbog potrosnje, zato sam i obrazlozio zasto to i nije najisplativija varijanta. Ekoloska svijest je nesto sasvim drugo- to nema veze sa cijenom, potrosnjom pa cak ni izgledom.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#587 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by corolla02 »

Bordolini wrote: Pa da, ona najmanje trosi po gradu, motor ne radi stalno. Auto se sam pali i gasi na semaforu. Vise kocenja-vise struje. Cim izadjes s njom na otvoreno i upali se motor njena potrosnja je kao i svakog drugog benzinca sa 1.5 litarskim motorom. Ja jos nisam nijednu vidio da je imala kombiniranu potrosnju vise od 46mpg, pogotovo ne zimi kad zbog grijanja motor mora raditi stalno cak i u gradu. A reklama za priusa uveliko pichi cifru od 60mpg. Nema sanse!
Nemam ja nista protiv priusa, kazem ti-kupujem ih i sada ali sto se mene tice-poredjenja nema. Pa sama baterija kosta koliko 3 velika servisa na dizelu. Display im strada vrlo brzo (touch screen je) a kosta $1400. Vozi se uzasno, nepregledna je, troma (za ocekivati), jako ruzna. Cijena joj strmoglavo opada kad se priblizi cifri od 100k milja (160k kilometara). Neki dan sam prodao 2008 godinu sa 95k milja. Auto kostalo novo $22000. Jedan vlasnik, siva boja sa back-up kamerom, bez ogrebotine, servisirana od prvog do zadnjeg dana u lokalnoj toyoti, ko lampa. Poslije mjesec dana na marketu morao sam je pustiti za $9999. Na $10,995 nije bilo poziva bas kao ni na $10,495 iako je i tada bila jedna od najjeftinijih. Zijanila preko 55% vrijednosti za 2 godine. Jeste presla 95k milja ali svejedno, zato je i kupljena. Ne vidim kako se toliki gubitak moze nadoknaditi malom potrosnjom.
Znam da se cudis za dizele, zato mi i smeta kad na ovom forumu blatite tu strasnu masinu :D koja je ovdje tek zadnjih godina (sa poskupljenjem goriva) dozivjela pravi uspon. Vjerovao ili ne, najvise para sam na dizelima zaradio a prodajem sve, bmw, merc, audi, saab, volvo itd. Ne postoji auto na americkom trzistu koje bolje drzi cijenu od vw dizela. Pogotovo ako je manuelni mjenjac i plus karavan (jetta samo jer passat ne dolazi sa manuelnim) -to je najjaca varijanta. To je jedini auto koji mozes prodati sa bilo kojom miljazom (kilometrazom), svaka ima svojeg kupca. I znas sta jos-ne pamtim kad sam prodao dizela nekom ko nije dosao sa istim takvim autom da kupi jos jedan za drugog clana porodice, prijatelja ili nekog treceg. Epidemija :D
Ne vozim ni jedno niti drugo, samo kroz iskustvo kazem da se ne mogu porediti. Dizela bih nekako i vozio, priusa ne bih ni u snu. Tako da ako nisi "zelenas" zaobidji ga. :wink:
gdje ti zivis drug moj i dieseli ti vrh :shock: , a sve drugo i drugacije treba blatiti :mrgreen: ; sad po tebi ispade da su npr. sezdesete vrh i san svakog pojedinca a sve ovo sto se radi u vremenu kojem zivimo i sa modernim tehnologijama da zanemarimo jer je to za nakve tek pristigle i nove nastale rase "zelene" :lol:
psiho

#588 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by psiho »

erni3 wrote:
Nisam skupio, nego sam ih posteno zaradio. Znaci, od ljetne baustele pa do nekih radova na computeru, skupilo se i normalno da za te pare zelim nesto kupiti, a da to nesto valja. To nesto sigurno valja ako je ucuvano i ako je izdrzalo 10-15 godina na nasim losim cestama. Ja znam samo za Audi, Mercedes, (poneki) BMW, VW (koji smatram fabrickim autom bez duse), vecina ostalih auta koja se drmaju ovim cestama 10 i vise godina su iznimka koja potvrdjuje pravilo da nista drugo ne moze izdrzati nase ceste i to je moje misljenje koje sam stekao kao promatrac i kao osoba koja o auto zna da vozi, ali ne zna kako sta funkcionira u tom autu.
I sta sad, trebam vozati Yugu jer je po tvojoj nekoj teoriji dobar BMW super-ultra-mega skup i ja ga ne mogu imati, a ako ga budem imao znaci da je ukraden. Jes' dobar? Ne kupujem auto u salonu nego se pokrivam jorganom onolikim koliki je, to znaci da kupujem auto koji je vjerovatno tu negdje star kao i ja. I aBd za nekih 10 godina kad budem imao dobar posao uvalim se u kredit i kupim ovu bestiju sa avatara, a sad se nekako snaci za sredstvo koje sluzi za odlazak od tacke "A" do tacke "B"
Helem, sto se tice Honde, ti je poceo porediti sa Mercedesom. Mislim, smijesno. To je isto kao porediti burek i tikvenicu. Misi'm jes' tikvenica slatka i ima svoj neki smek, ali je burek - burek. Isto je i sa Svabama i Japancima, za mene. Da sam ti to rekao pocela bi neka besmislena prepirka koja bi nas obojicu kostala vremena i opet ne bi dosli do nekog zakljucka.
Sto se tice dajdze i Mazde, rekoh da je to auto koje mi se je bas svidjalo i ostah ja bez njega. Ne vidim u cemu je problem sto sam podjelio tu pricu sa ljudima na forumu jer nitko od tih ljudi me ne poznaje van sa-x foruma i da me poznaje, prica mu je poznata i fakat ne vidim cemu silno "divljenje"...
Toliko od mene, sad mi napisi da sam Gorila ili najveci kreten ili sta god hoces - ja ti necu odgovoriti jer nemam namjeru da se raspravljam sa likom koji misli da sve zna i da je sve "prekucao na HARD". Uzivaj u svojim uvjerenjima, koliko god blentava ona bila. Pusa ;)
complex? ti se odmah rodio u mercu?
erni3

#589 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by erni3 »

psiho wrote:
erni3 wrote:
complex? ti se odmah rodio u mercu?
Ne, nije. Nego ga neopisivo volim i zelim ;)
respo

#590 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by respo »

ne znam sto ste napali momka on ako hoce i moze nek kupi rols rojs a mogao se roditi kao siroce
sta treba da znaci to rodio se u mercu
samo ko se rodio u njemu da ga moze voziti?
vise bih rekao kompleks drugih naspram njega
ne znam sto ne komentarisete danasnju tzv zlatnu omladinu rodili se u normalnim uslovima ili cak ispod tih uslova
babo otac caca u ratu profitirali na ovaj ili onaj nacin pa sada odmah kupuju mercedese bmw-e audije
johntra

#591 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by johntra »

Bordolini wrote:
johntra wrote:ama, ne možeš porediti iskustvo sa USA tržišta, kad je tamo Prius maltene kao kod nas Golf, ima ga na svakom ćošku...nije bitno da li zbog furke ili ekološke osviještenosti, bitno da ih ima ko smeća...vjerovatno zato i ne drže toliko cijenu, jer ih raja već smatra običnim autom, ne nekim specijalnim vozilom, jer sada svako u ponudi ima takvu vrstu vozila...moja iskustva sa Priusom su itekako dobra, tromosti nema, pogotovo kad se vozi sa elektromotorom i u S modu...1,8 benzinac ima 130 KS i super se nosi sa težinom auta, a na otvorenom ne uzima više od sedam litara bezolovnog...preglednost pozadi jeste loša, ali nije tolika da se ne možeš naviknuti, a u ponudi je i kamera...prostora u unutrašnjosti ima kao u autu više klase, a gepek ima odličnu zapreminu...lagan je za voziti i udoban...njemu je kod nas jedina mana skupa cijena i vjerovatno veliki troškovi održavanja...nekome je dizajn dosadan, a nekome je svemirski, sve je do ukusa...

Naravno, o ukusima se ne raspravlja. Moj odgovor je upucen forumasu koji je zainteresovan za priusa SAMO zbog potrosnje, zato sam i obrazlozio zasto to i nije najisplativija varijanta. Ekoloska svijest je nesto sasvim drugo- to nema veze sa cijenom, potrosnjom pa cak ni izgledom.
drug, ja ti dokazah da je Prius isplativija verzija za onog ko prelazi puno km, kao što je to bio slučaj sa Priusom kojeg si prodao...na kraju krajeva, i to što mu je pala cijena za pola, a toliko km prešao, dokazuje da je to auto služilo svojoj svrsi...sumnjam da je ijedan dizel prešao toliko za dvije godine, a SIGURNO bi i potrošio više dolara za TDI nego točenje Priusa...btw, koja je cijena dizela gore i koliko je cijena nove Jette TDI?
Bordolini

#592 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by Bordolini »

corolla02 wrote:
Bordolini wrote: Pa da, ona najmanje trosi po gradu, motor ne radi stalno. Auto se sam pali i gasi na semaforu. Vise kocenja-vise struje. Cim izadjes s njom na otvoreno i upali se motor njena potrosnja je kao i svakog drugog benzinca sa 1.5 litarskim motorom. Ja jos nisam nijednu vidio da je imala kombiniranu potrosnju vise od 46mpg, pogotovo ne zimi kad zbog grijanja motor mora raditi stalno cak i u gradu. A reklama za priusa uveliko pichi cifru od 60mpg. Nema sanse!
gdje ti zivis drug moj i dieseli ti vrh :shock: , a sve drugo i drugacije treba blatiti :mrgreen: ; sad po tebi ispade da su npr. sezdesete vrh i san svakog pojedinca a sve ovo sto se radi u vremenu kojem zivimo i sa modernim tehnologijama da zanemarimo jer je to za nakve tek pristigle i nove nastale rase "zelene" :lol:

Ne znam zasto tebi uopste odgovaram, imas losu osobinu da sve preokrenes na neku svoju vodenicu ali evo samo kratko: poredjenje je bilo izmedju potrosnje i isplativosti dizela i priusa, nijedan drugi auto nije usao u konkurenciju. Ko ti brani da furas tehnologiju? Samo naprijed pasha moj. Ne furam se na "zelene", ne ponosim se time ali tako je. Jebo tehnologiju gdje od 0-60 vozim 40 sekundi :D. Kao sto rekoh, ne vozim ni jedno ni drugo ali iz vidjenog do sada za mene je izbor izmedju ova 2 "no brainer" sto bi rekli ameri :wink:

@ Johntra:
Sta si mi dokazao? Cime? Ja ti kazem da nisam vidio priusa da ima preko 46 mpg kombinovane voznje a dizel manuelac isto toliko pravi bez problema. Pa i dizeli prelaze bruku, i oni se kupuju bas radi ekonomicnosti, naravno da ih ima 2008 godista sa toliko i vise predjenih milja. Cijena dizel jette je od 22-24 zavisno od opreme, dakle tu je negdje s priusom. Cijena dizela je sada skoro ista cijeni supera.
Pa eto, da pojednostavimo, recimo 2008 jetta sa 95k milja koliko je imao taj prius ce se bez problema prodati za $13,000+, dakle puno vise nego prius. I sigurno nece na placu biti duze od 7 dana. Cijene odrzavanja ta 2 auta su ta da ce dizel uskoro ( na 100k milja) morati na veliki servis (zavisno gdje ga radis, oko $800 je realna cijena), a priusovi vlasnici se vec rjesavaju tih auta jer na bateriju imaju garanciju samo 100k milja (u svim drzavama osim Californije gdje je garancija 150k). Cijena baterije je oko $2000. Kako broj priusa raste tako ce se i cijena baterije vjerovatno smanjivati ali i dalje je skupa. Da budem iskren nisam imao taj peh da ijednu moram mjenjati ali nisam nijednu ni kupio sa tako velikom miljazom a i zbog razloga koje iznad navedoh necu nikad ni kupiti.
Da sumiram, mrsko mi se prepirati i svadjati, samo ljudima koji su ekoloski nabrijani mogu opravdati voznju ove barake, nijedan drugi razlog nema smisla. ZIvio ti meni i daBogda vozio ono za sta ti je oko zapelo ali nek ne bude na struju. :-D
ljubav_aha

#593 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by ljubav_aha »

respo wrote:ne znam sto ste napali momka on ako hoce i moze nek kupi rols rojs a mogao se roditi kao siroce
ne znam sto ne komentarisete danasnju tzv zlatnu omladinu rodili se u normalnim uslovima ili cak ispod tih uslova
babo otac caca u ratu profitirali na ovaj ili onaj nacin pa sada odmah kupuju mercedese bmw-e audije

respo,ma to je mercedez-privatna-dozvola ;-) :lol:
Bordolini

#594 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by Bordolini »

ljubav_aha wrote:
respo wrote:ne znam sto ste napali momka on ako hoce i moze nek kupi rols rojs a mogao se roditi kao siroce

respo,ma to je mercedez-privatna-dozvola ;-) :lol:
Ma to se nekakvo etiketiranje provlaci kroz par tema na ovom pdf-u. Pa tako neki nabildani celavci sa lancicima od 3 kg oko vrata ustvari predstavljaju profil ljudi koji voze audi ili bmw recimo. Nidje veze. Pa ima drzava (ili nema pitanje je sad :-? ) da ganja lopove i oduzme im sve sto su stekli na ilegalan nacin ali ne moze se postenom covjeku koji ima novaca zabraniti da vozi dobar automobil?! Nece valjda neki dobrostojeci auto-entuzijast kupiti fiestu samo da ne bi bio strpan u isti kos sa ovim gore nabildanim celavcem. :roll:
ljubav_aha

#595 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by ljubav_aha »

u SAD nije tako,razumljivo

ko ima takva auta danas u BiH,tu je izvor problema
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#596 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by corolla02 »

Bordolini wrote:

Ne znam zasto tebi uopste odgovaram, imas losu osobinu da sve preokrenes na neku svoju vodenicu ali evo samo kratko: poredjenje je bilo izmedju potrosnje i isplativosti dizela i priusa, nijedan drugi auto nije usao u konkurenciju. Ko ti brani da furas tehnologiju? Samo naprijed pasha moj. Ne furam se na "zelene", ne ponosim se time ali tako je. Jebo tehnologiju gdje od 0-60 vozim 40 sekundi :D. Kao sto rekoh, ne vozim ni jedno ni drugo ali iz vidjenog do sada za mene je izbor izmedju ova 2 "no brainer" sto bi rekli ameri :wink:
ti ocigledno nisi upoznat sa prius tehnologijom pa tako pricas, koju danas manje vise vecina proizvodjaca primjenjuju na nekim od svojih modela i to da dijele taj zeleni DNA sa Priusom, i to sa tendencijom stalnog rasta proizvodnje bas kao i drugih izvora pogona vozila, koji doduse eto nije za tebe i to je OK. To sto si naletio na rikavelu priusa sa poremecenim displeyom se moze isto naci na X jetta ili istih onih koje stoje na placu mnogo vise od nekog prosjecnog priusa. Inace, priusa je generalno malo na prodaju polovnih sto svakako i nije slucaj sa jettom, kojih imas na pasa preskakala na prodaju. Medjuvremenu, ta Jetta sa svojom diesel tehnologijom ni do sad nije mogla pararati sa Priusom u ukupnoj vrijednosti kupljeno-dobijeno prilikom posjedovanja na duge staze npr. 6 god, cega su svijesni u taboru VW pa su sad novi model cijenovno izjednacili prema corolli, civic ili mazdi3, tj. ispod Priusa sve nebi li :mrgreen: ; no da nebi duzio ovdje te bio ja taj koji prevrce i zamjera se "pasa moj" evo malog priloga vrijednog pogledatii..

Bordolini

#597 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by Bordolini »

Bordolini wrote:

corolla02 wrote: To sto si naletio na rikavelu priusa sa poremecenim displeyom se moze isto naci na X jetta ili istih onih koje stoje na placu mnogo vise od nekog prosjecnog priusa.

Nisam ja naletio na jedan takav display, to je problem tog modela, opcenito. I jako je skup za popraviti.
Jetta uopste nema touch screen display i njen display se ne kvari. Nije ni ona bulletproof sigurno, ima svojih duhova ali nisu ni priblizno skupi.
corolla02 wrote: Inace, priusa je generalno malo na prodaju polovnih sto svakako i nije slucaj sa jettom, kojih imas na pasa preskakala na prodaju. ]

Priusa je skoro milion na americkom trzistu, hoces reci da ih sve jos uvijek voze originalni vlasnici? Niko polovno ne kupuje? Cim dodju do 100k oni ih na otpad voze mozda, zato ih i nema :D. Ne pricaj gluposti. Ima ih ko u prici.
Jetta na pasja preskakala ima ali u benzinskim varijantama, znaci: 2.0, 1.8T, 2.5, 2.8 (vr6 i gli) ali dizela nema. Ustvari ima ih puno manje nego priusa. Nisi ti to dobro proguglao, hajd ponovo.
corolla02 wrote: Medjuvremenu, ta Jetta sa svojom diesel tehnologijom ni do sad nije mogla pararati sa Priusom u ukupnoj vrijednosti kupljeno-dobijeno prilikom posjedovanja na duge staze npr. 6 god,

Pa eto, koliko kosta 6 godina star prius? Barem 2 milje jeftiniji od dizel jette sa istom miljazom. I good luck sa prodajom ako je presao preko 100k a vjerovatno jeste obzirom na starost. Shvati da ljudi bjeze od njih jer nece niko da mjenja bateriju a garancija joj je 100k. Da je izdrzljivija dali bi joj vecu garanciju. Ili barem smanjili cijenu baterije. A dizelu se tih 100k milja smatra kao blago razradjivanje motora, jos mnogo milja je pred njim. Ovi motori bez problema gaze 350k milja ( oko 550k kilometara) a ja jos uvijek nisam vidio priusa ni sa 200k a evo na trzistu su od 2001 cini mi se?!
corolla02 wrote:

[/quote]

Prilog je beton, bas ga je prius oderao :roll: :lol: . Na brzinama do 50 ga uzima jetta, naravno. Ovo na autoputu 75mph ne treba ni spominjati jer je stvarno smjesno. Jetta ima toliko obrtnog momenta da se na tih 75 mph vrti na nekih 2500 obrtaja i mozes joj raditi sta god hoces, ovdje je jaca od puno boljih auta od priusa tako da poredjenje uopste nema mjesta. Prius se na tim brzinama bukvalno pati. Uglavnom potrosnja joj je naravno manja. Za kraj, prius je najjaci u strogo gradskoj voznji, dakle ispod 50 mph, stani-kreni rezim gdje se na semaforima sam pali i gasi, tu stedi. Svaka cast. I to samo u toplijim krajevima (kao sto je Cali i Nevada gdje su radili test) jer da su ga uradili u malo hladnijim predjelima gdje se mora paliti grijanje ( a za to je priusu potreban motor, ne moze samo baterija) i taj bi segment izgubio. Uglavnom, dobar je za postara mozda :D jer jedino on vozi bas samo tako, kreni-stani svako 15 metara. Svi ostali (pogotovo u usa gdje su velike ceste i mimo autoputa) moraju voziti barem 50 mph, znas i sam.

Kad vec toliko volis videos evo i tebi jedan (isti izvor kao tvoj, dakle edmunds) pa pogledaj:

http://www.insideline.com/volkswagen/je ... a-tdi.html
corolla02

#598 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by corolla02 »

@bordo;

vidim jetta ti je plafon i to ovaj diesel pogotovo :mrgreen: , tvoja stvar, eto meni nije. Al jedno stoji Prius je zadnje slovo tehnologije,vrijedan paznje svih drugih proizvodjaca, start samo za $22K, tj.futuristicki je dok tvoja jetta kassa diesel ili benzin, mjenjac ili ne mjenjac predstoji, sa tehnologijom tamo negdje iz 90tih jos niz godina da mu se priblizi. Sad, ova nova jetta koliko ce biti u prilici po svojoj ekonomicnosti (ulozeno dobijeno) priblizi priusu, predstoji tek da se vidi.

ps.
Pardon, ti ono dilas svakako sa koristenim autima, "futura" je ocigledno za tebe samo misaona imenica. No tvoja stvar i tvoj izbor :wink:
Last edited by corolla02 on 19/10/2010 03:37, edited 1 time in total.
Bordolini

#599 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by Bordolini »

Kome ti prodajes muda pod bubrege? Postavio si linkove jette benzinjare koja je u startu od priusa jeftinija 5-6 milja i priusa. Evo ti dole poredjenje priusa i DIZELA a ne BENZINA i to u tvom zip codu u Georgia-i.

To sta ja vozim uopste nije bitno, ne hvalim svog konjica iako je od tvoje mazda skuplji jedno 4 puta :-D ali da se kojim slucajem moram odluciti izmedju ova 2 ne bih se sigurno razmisljao.
I bas si mi suknuo sa ovim "used car dealer" opaskom :lol:. Sta treba, da odem u bmw i kupim nov auto pa ga odvezem na svoj plac i prodajem kao polovan? :D ONo, preko noci da se obogatim :lol:

Polovna JEtta TDI:
http://www.cars.com/for-sale/searchresu ... &pgId=2102

Polovan Prius :
http://www.cars.com/for-sale/searchresu ... &pgId=2102
uradi sam

#600 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by uradi sam »

sa obzirom na nase ceste, registracije, cijene goriva, guzve na cestama, emitovanje Co2 itd... moj izbor je:

Eco HibridNatural 1 Ks
Image
Post Reply