to je trebalo onda da se zove most kongresmen mccloskey i zdra'ominjonja wrote:mogli ste primijetiti da se most na otoci kod merkura sad zove kongresmena mccloskey. zasto se prezime ne mijenja po padezima? most (koga,cega) kongresmena mccloskeyja. al haj, bolje i ovako nego mccloskey-a
Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
- Lakat Jebić
#576 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
- nellington
#577 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
most Frenka MeklaskogLakat Jebić wrote:to je trebalo onda da se zove most kongresmen mccloskey i zdra'ominjonja wrote:mogli ste primijetiti da se most na otoci kod merkura sad zove kongresmena mccloskey. zasto se prezime ne mijenja po padezima? most (koga,cega) kongresmena mccloskeyja. al haj, bolje i ovako nego mccloskey-a
- Lakat Jebić
#578 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
ne mere po vukunellington wrote:most Frenka MeklaskogLakat Jebić wrote:to je trebalo onda da se zove most kongresmen mccloskey i zdra'ominjonja wrote:mogli ste primijetiti da se most na otoci kod merkura sad zove kongresmena mccloskey. zasto se prezime ne mijenja po padezima? most (koga,cega) kongresmena mccloskeyja. al haj, bolje i ovako nego mccloskey-a
- nellington
#579 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
e onda ništa, mijenjati naziv mosta, neka se zove po nekom našem kongresmenuLakat Jebić wrote: ne mere po vuku
- minjonja
#580 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
tako bi bilo i najbolje.Lakat Jebić wrote:to je trebalo onda da se zove most kongresmen mccloskey i zdra'ominjonja wrote:mogli ste primijetiti da se most na otoci kod merkura sad zove kongresmena mccloskey. zasto se prezime ne mijenja po padezima? most (koga,cega) kongresmena mccloskeyja. al haj, bolje i ovako nego mccloskey-a
@nellington
-
ja71
#581 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
jednom rijeci: kucetinicai_ja_na_forumu wrote:heheehhe...walkabout wrote:moje skromno mishljenje je da ima i mladih baba![]()
jesi li i mislujenja da ima ogromnih kucica?? =)
- minjonja
#582 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
najidealniji 
- Jara
#583 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Kad vidim MAICE , dođe mi da ubacim J.
Al' tad flomaster(a) nemam kod sebe...pri sebi...uz sebe...sa sobom...sobom...uza se...
Ma ne bih da uznemiravam narod koji prodaje...samo im još to "moje" J fali!
Al' tad flomaster(a) nemam kod sebe...pri sebi...uz sebe...sa sobom...sobom...uza se...
Ma ne bih da uznemiravam narod koji prodaje...samo im još to "moje" J fali!
-
hanumica82
#584 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
pogresno koristimo rijec predpostavka......pravilno bi bilo presumpcija za taj kontekst.
- nellington
#585 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
pretpostavkahanumica82 wrote:pogresno koristimo rijec predpostavka......pravilno bi bilo presumpcija za taj kontekst.
- ljubav_aha
#586 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
hanumica82 wrote:pogresno koristimo rijec predpostavka......pravilno bi bilo presumpcija za taj kontekst.
moze se reci hiopteza
otkud stav da je pretpostvaka pogresno koristena
-
hanumica82
#587 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
pa da pokusam laicki objasniti.
Pretpostavka je nesto sto vec (pred)postoji, ranije je vec postavljeno. Znaci bitno je uociti od cega se sastoji ta rijeci pred i postavljeno. Znaci nesto sto je od prije postavljeno, nesto sto sigurno postoji i sto je cinjenica. Konkretno u mojoj struci (dipl. pravnik) pretpostavka se koristi kao rijec za ispunjenje odredjenih uslova za nesto. Znaci potrebno je da postoje te i te pretpostavke (uslovi) da bi postojala odredjena pravna situacija, odnos, krivicno djelo, i sl.
Presumpcija je nesto sto moze bit da postoji ali isto tako moze bit i da ne postoji. nesto sto se presumira. Kao npr. u nasem pravnom sistemu postoji presumpcija nevinosti. Sto znaci da se osumnjiceni smatra nevinim, dok se ne utvrdi suprotno. Odnosno, moze bit da je nevin ali isto tako postoji i mogucnost da je kriv.
Presumpica je nesto sto je oborivo, a pretpostavka je nesto sto vec sigurno postoji i nema sumnje da postoji.
Eto nadam se da sam bila bar malo jasna
I da hipoteza je nesto sto se treba isto tako dokazati, nesto sto moze bit da postoji ali i ne mora biti tako.
Pretpostavka je nesto sto vec (pred)postoji, ranije je vec postavljeno. Znaci bitno je uociti od cega se sastoji ta rijeci pred i postavljeno. Znaci nesto sto je od prije postavljeno, nesto sto sigurno postoji i sto je cinjenica. Konkretno u mojoj struci (dipl. pravnik) pretpostavka se koristi kao rijec za ispunjenje odredjenih uslova za nesto. Znaci potrebno je da postoje te i te pretpostavke (uslovi) da bi postojala odredjena pravna situacija, odnos, krivicno djelo, i sl.
Presumpcija je nesto sto moze bit da postoji ali isto tako moze bit i da ne postoji. nesto sto se presumira. Kao npr. u nasem pravnom sistemu postoji presumpcija nevinosti. Sto znaci da se osumnjiceni smatra nevinim, dok se ne utvrdi suprotno. Odnosno, moze bit da je nevin ali isto tako postoji i mogucnost da je kriv.
Presumpica je nesto sto je oborivo, a pretpostavka je nesto sto vec sigurno postoji i nema sumnje da postoji.
I da hipoteza je nesto sto se treba isto tako dokazati, nesto sto moze bit da postoji ali i ne mora biti tako.
Last edited by hanumica82 on 26/03/2010 21:28, edited 2 times in total.
- JThomas
#588 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
kaže se preTpostavka.
-
walkabout
#589 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
zar nije pravilno ...pretpostavkahanumica82 wrote:pogresno koristimo rijec predpostavka......pravilno bi bilo presumpcija za taj kontekst.
-
hanumica82
#590 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
pardon gospodine profesore
, imam problema sa palatalizacijama 
-
walkabout
#591 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
a sa nakaradno izvrnutim, prisvojenim i izoblichenim stranim rijechima....hanumica82 wrote:pardon gospodine profesore, imam problema sa palatalizacijama
mene protrese kad prochitah presumpcija....
da se razumijemo, nisi ti kriva ...
ps. nisam profesor
-
hanumica82
#592 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
nisam ni sumnjala 
nego nisam stvarno tome kriva, mojim profesorima se na glavi dizala kosa kada bi mjesto presumpcija rekli predpostavka. I sigurna sam da se ova rijec pogresno koristi, a sto se tice presumpcije, vjerovatno nemamo adekvatnu pravilnu rijec u nasem jeziku pa se koristi ova neka izvrnuta strana. je si li moza mislio na prezumpciju da je pravilnije??' u nasim udzbenicima pise presumpcija
To bi ipak trebalo pitati nekog profesora jezika i knjizevnosti.
nego nisam stvarno tome kriva, mojim profesorima se na glavi dizala kosa kada bi mjesto presumpcija rekli predpostavka. I sigurna sam da se ova rijec pogresno koristi, a sto se tice presumpcije, vjerovatno nemamo adekvatnu pravilnu rijec u nasem jeziku pa se koristi ova neka izvrnuta strana. je si li moza mislio na prezumpciju da je pravilnije??' u nasim udzbenicima pise presumpcija
To bi ipak trebalo pitati nekog profesora jezika i knjizevnosti.
Last edited by hanumica82 on 26/03/2010 21:47, edited 1 time in total.
-
hanumica82
- ljubav_aha
#594 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
hanumica82 wrote:pa da pokusam laicki objasniti.
nisam uopste konfuzna,jasno mi je
ljubav_aha wrote:hanumica82 wrote:pogresno koristimo rijec predpostavka......pravilno bi bilo presumpcija za taj kontekst.
moze se reci hiopteza![]()
otkud stav da je pretpostvaka pogresno koristenarijec assume je znatno bliskija znacenju rijeci pretpostvka umjesto presume
ali ti koristis pravni termin pretpostavke ,a pprvi put nisi pisala o tome
-
hanumica82
#595 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
ne nije to pravni pojam pretpostavke, nego i u samom udzbeniku pise da se ta rjec u svakodnevnom govoru pogresno koristi.
- Ajatolah_
#596 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Tuđice treba izbjegavati kada god je to moguće. Dakle, zabuna umjesto konfuzija, zanimljivo umjesto interesantno. Što ti reče - presumpcija, ide rame uz rame sa "koincidencija" i "konsekvenca". Zvuči jednostavno glupo.
- ljubav_aha
#597 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
hanumica82 wrote:ne nije to pravni pojam pretpostavke, nego i u samom udzbeniku pise da se ta rjec u svakodnevnom govoru pogresno koristi.
vec sam napsiala assume i presume imaju slicna,ali razlicita znacenja,kao ces ove dvije rijeci prevesti sa engleskog
- Jara
#598 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Nije ovo palatalizacija nego jotovanje...Eh...hanumica82 wrote:pardon gospodine profesore, imam problema sa palatalizacijama
- Jara
- nellington
#600 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Nema jotovanja bez j, čisto jednačenje suglasnika - po zvučnostiJara wrote:Nije ovo palatalizacija nego jotovanje...Eh...hanumica82 wrote:pardon gospodine profesore, imam problema sa palatalizacijama